Partner odmieta byť pri pôrode
Ahojte, už som na nervy. Veľmi sa bojím pôrodu a všade len čítam a počujem o prítomnosti otca dieťaťa pri pôrode. Môj partner odmieta byť pri mne počas pôrodu a to mi nepridáva na dobrej nálade. V žiadnom prípade ho nebudem nútiť, stará sa o mňa naozaj ukážkovo a bude dobrým otcom, len v sále by to asi ani neustál na nohách. Ja by som sa však cítila lepšie, keby som sa mala o koho vtedy oprieť a okrem neho si tam neviem nikoho iného predstaviť. To si naozaj všetky ženy k pôrodu niekoho berú? 😔
Ahooj aj ja som chcela aby bol manzel pri porode ale bohizial rodila som 16 hodin manzel v praci a nakoniec povedal ze nejde ku porodu bola som sklamana ale tak co uz kazdy chlap je iny :(
Pri prvom som mala muža samozrejme mu bolo zle ja som tlačila a jeho vyhanali aby neodpadol bielsi ako stena ale ustal to no pár mesiacov sa z toho spamataval pri druhom nechcel a neriešila som to ani lebo podľa mňa a mojich skúseností jedine kto ti môže pomôcť je personál pri druhom som mala super sestričku celý čas pri mne bola a predychavala so mnou kontrakcie a radila ako sa mam uložiť aby to bolo lepšie a to ti muž v tomto nepomôže jedine bude klbko nervov a sam nebude vedieť co so sebou česť výnimkám
@asia83 ja nehovorím, že niekto nemôže mať iný názor. Len ja som proste nebola z pôrodu celá pototo už dopredu a nenútila som manžela štýlom, keď bol pri plodení, tak nech je láskavo tam, keď to dieťa ide von. Pokiaľ chce ísť sám od seba, nech ide. Ale nútiť ho do niečoho takéhoto je cez čiaru a môže poriadne naštrbiť vzťah.
Sú aj horšie veci v živote ako pôrod. Pôrodu sa netreba vopred báť, popravde, je to ten najkrajší deň v živote, aspoň pre mňa (opäť môžeš mať iný názor), Ak je pôrod komplikovaný, aj tak muža pošlú preč. A čo sa týka tej duševnej úrovne, môj manžel bol so mnou, myslel na mňa. Nepotrebovala som ho tam mať aj fyzicky, ako sama píšeš, aj tak si jeho fyzickú prítomnosť sotva vnímala. Inak, aj si žiadne "nesmierne bolesti" nepamätám ... to je úplne super toto tu napísať do temy, kde píše prvorodička doľakaná z pôrodu.
Akože bolelo to, čo si budeme nahovárať, ale bolesť je veľa o tom, ako si to človek v hlave zrovná a ako sa nastaví. Žlčníkový záchvat bol teda horší, bolesť asi porovnateľná, ale tam som cíila strach, lebo som nevedela, čo sa so mnou deje. Pri pôrode je to iné, ak má žena prípravu, vie, čo sa asi deje, ako to postupuje.
P.S.: na internetových forach sa štandardne tyká 😉
Ja mam za sebou porody 3, pri prvych dvoch bol drahy, zazil si aj tazky, aj lahky porod. Pri tretom som rodila sama, lebo by to aj tak nestihal, pribehul 5 minut po tom, ako som porodila. Ale posledny porod bol pre mna otrasny, cize je to u mna 50/50, ze som aj rada, ze nebol ale aj mi tam chybal, kedze v ten den bolo 11 porodov, vsetci lietali ako handry a ja by som tam tu psychicku podporu urcite uvitala, kedze som ostala sama v kontrakciach asi hodinu uz na koze (myslim doslova sama bez persinalu) takze ani masaz, ani chodza, nic... Ale z pohladu mojho muza bol rad, ze pei prvych porodoch bol a mrzelo ho, ze tento nestihol 🙂
@liza199 ak tam byť partner nechce, správne robíš, že ho nenútiš, to je naozaj na dobrovoľnosti. Ak porodíš, môže tam prísť po tom, lebo ver, aj tak počas aktívneho pôrodu, je lepšie, keď tam ani nebude ( ja napr. ho tam vtedy mať, tak mu jednu asi uvalím, čo mi to urobil 🙂 ) a po pôrode, je fajn, keby tam bol, príde uvoľnenie a najväčšie bolesti opadnú, vtedy je dobré, aby tam ktosi blízky bol a držal Ťa, čo ja viem , len za ruku.
ak to mam zhodnotit podla seba, ja som ho tam sice mala ..ale kedze som mala co robit sama so sebou tak keby tam nie je ani to nepostrehnem cez tie bolesti...som rada ze som venovala pozornost doktorovi a sestram 😃...nenut ho ked nechce
Ked sa bojíš pôrodu odporucam nejake tehustretka kde dula alebo porodna asistentka krasne vysvetli vsetko o tehotenstve porode a aj nieco po porode. Ja som vdaka tomu sla rodit s čistou hlavou a moc som sa tešila a aj som si to užila. K pôrodu si mozes najst aj dulu ktora ta tam urcite podporí. Ja som tam mala muža no keby nechcel ist dula ny bola moja jasná volba. Hlavne nepocuvaj desivé príbehy o porode od mam babiek a podobne 🙂 porod je náročný no nadherny
Ďakujem mamičky,, dnes to už vidím trochu v iných farbách 🙂 nechám tomu voľný priebeh, budem sa sústrediť na len mimi a hádam všetko dopadne najlepšie, ako sa len dá.
@liza199 ja som si nebrala...moj muz to nechcel a ani ja...ja som bola rada,ze zijem.A ukazkovo sa starala o mna porodna asistentka,kt.som ani nemala vybavenu ani nic.Bola stale pri mne.Ja si ani neviem predstavit,ze v tych hodinach zufalstva, by moj muz bol pri mne a citil sa zufalo lebo by mi nevedel nijak pomoct...pre mna to bolo tazke...ale to je moj pohlad na porod asi mam nizky prah bolesti.Ja osobne som si vybrala byt sama...a som rada.Moj muz tym nie je o nic horsi alo ti co chcubude ist k porodu.A estečo jedna vec...urcite ho nenut...mohlo by tosom mat na neho negativny dopad...
A zabudla som napisat...ze hoci to bolo narocne a emocianalne nabite, nabite bolo to naaadherne a ten pocit po porode, ked sa mi kotulali slzy po licach ked som uvidela svoje dieta je na nezaplatenie a stal za to.Aj ked to bolo pre mna nesmierne tazke...drz sa a prajem porod taky kt.lakho zvladnes😊a hlavne neboj kazda sme ine...jedna to preziva tak.Nepotrebuje o tom hovirt.Druha to preziva tak a potrebuje o tom hovorit.Aj tvoj porod bude taky ako porod byva ale aj nadherny😊
@liza199 jedna vec je bat sa samotneho porodu a pre tento pripad by som odporucila zaplatit si profesionalnu dulu, ktora vie co robit, ako zenu povzbudit a pomoct jej. Druha vec je, ze chcem tieto okamihy prezit so svojim muzom, otcom nasho dietata. Osobne si neviem predstavit ist rodit sama a ta pohoda a istota pocas tehotenstva a pred porodom, ze manzel chce byt so mnou je na nezaplatenie. A este rozmyslam, kde by chlap, ktoremu jeho zena rodi ich dieta, mal/chcel v tomto jedinecnom okamihu byt, ak nie pri nej?
@bodkolienka81 podla niektorych by mal buduci ocko byt asi na chodbe, alebo cakat doma... aby neutrpel dozivotnu traumu, nezavadzal, netrpel tym, ze vidi svoju polovicku trpiet, alebo nebol pod tlakom z toho, ze bol donuteny ist k porodu. Zaujima, ci ti muzi nie su zbaleci, lebo z nich, aj v inych oblastiach, mozno tak trochu zbalelcov robime - on odpadne, on bude zavadzat, on mi tam bude nanic...ale neviem....Kazda sa zariadi tak, ako jej to vyhovuje, no ked si predstavim, ze jedna skupina zien bojuje za lepsie podmienky pri porodoch, za kvalitnejsi pristup personalu, za bezplatnu pritomnost otca pri porode, za dojstojnost a podobne a potom tu citam, ako si ma zena vytrpiet porod sama, lebo pred tisic rokmi to zeny tiez zvladli, mam pocit, ze este dalsich tisic rokov potrva, kym sa podmienky na Slovensku fakt zlepsia...a hlavne, autorka prispevku ma ocividne strach ist k porodu sama...v com ju plne chapem a o to menej chapem jej partnera a nazory o tom, ako ho nema "nutit"...pritom existuju skvele predporodne kurzy - aj pre buducich oteckov...ak autorka by sama povedala, ze ho tam nepotrebuje, tak sa tu vlastne ani vobec k teme nevyjadrujeme 🙂.
Ja som chcela ale pri tom.vsetko som si to nakoniec rozmyslela a som rada ze tam nebol...
Sestrin manzel tiez nechcel byt pri porode - mal z toho hrozu. Tak som so sestrou isla ja - nakoniec po celom dni vyckavania, kedy sa konecne "otvori", musela ist na cisarsky. V priebehu celeho dna som ho postupne informovala ako to ide a ked uz isla na sal, tak prisiel a cakal so mnou na chodbe.. potom mu aj dovolili zobrat dcerku na ruky a ja som ho odfotila.. Takze aj tak sa da - nech ide niekto s tebou k porodu a on moze cakat na chodbe, nemusi byt priamo pri porode.
Inak pri mojom druhom porode som bola na zaciatku sama (manzel zabudol moj kufor v aute, tak sa ponho vracal) a bola pri mne jedna zo sestriciek a drzala ma za ruku - teda ja som jej ju pri kontrakcii riadne mackala (ani som si to neuvedomila), tak som jej potom za to dakovala, ze bola pri mne a ona len s usmevom odpovedala, ze v pohode, ved na to tam je 👍🙂
@mius.brcko po mne moja porodna asistentka len stekala 😂 Ked som sa nemohla dat na chrbat koli kontrakcii aby zmerala odozvy tak namiesto tiho aby pol minuty pockala co mi doznie kontrakcia tak mi zacal nadávať ze ma to az tak bolieť nemoze 😂😂😂
@ajush5 ach jaj, ake mile 😒
ja som nastastie o neprijemnych tetuskach len pocula, pri mojich porodoch som mala na personal veeeelke stastie 🙂
To,ze nebudem/nechcem/nemozem mat muza pri porode znamena,ze nebojujem za lepsie podmienky pri porode a kvalitnejsi pristup personalu? 🙂 A co zeny,ktore toho muza nemaju? A co je to za teoriu-trpim ja,nech trpi aj on? Prosim,zeny,kazda nech sa rozhodne ako chce. Nikto nam nedal pravo niekoho odsudzovat alebo sudit. Potom sa necudujme,ze ked sa povie modry konik,ludia prevracaju ocami...
@bodkolienka81 trošku aj na zamyslenie - je prirodzené byť pre muža pri pôrode?
@tatianaba no neviem, ak je porod vnimany ako katastrofalny moment, ktory si zena sama odtrpi, ako moment, ktory muza traumatizuje, nie ako chvila, pocas ktorej sa narodi novy cloviecik, tak asi je cele nastavenie nejake negativne...ci? Boj za lepsie podmienky je zalozeny aj na zmene myslenia, v ktorom je porod okamih, na ktory sa tesime, a nie katastrofalny medicinsky okamih, ktory si "musime odkrutit" a najlepsie tak, aby nas nas muz v tej "ponizujucej" chvili nevidel...bohuzial, asi je to tak vnimane, lebo na Slovensku porody casto ponizujucou chvilkou casto su...ale to je moj nazor...A suhlasim - kazda by sa mala rozhodnut tak, ako chce - ale autorka clanku by mala svojho muza najradsej pri sebe, napisala to dost jasne....preto sa ja osobne neviem stotoznit s nazormi typu, len ho nenut, este bude "chudacik" traumatizovany... Zeny, ktore muza nemaju, ho logicky pri porode mat nebudu/ nemozu. Nerozumiem, ako tato otazka suvisi s temou - ak muza nemam, nemozem ho vziat k porodu... logicke. A tiez nerozumiem, preco si zeny, ktore muza pri porode nemali/nechcu mat stale myslia, ze tie, ktore ho pri sebe mali, ho tam mali hlavne preto, aby "musel trpiet s nimi". Jasne, ze ak porod nejde podla planu, tak aj muz bohuzial nevyhne situacii, ze sa bude pozerat na to, ako sa jeho zena trapi - tomu nepredideme. Vtedy naozaj "musi" prezit, ze jeho zene prave teraz nie je najlepsie... To je proste fakt, nie "nase zbozne prianie" 🙂. Ale to sa predsa stava aj v inych zivotnych situaciach. Hlavna motivacia k tomu, aby bol muz pri porode je, ako som vyssie pisala, hlavne v tom, ze ho chcem mat pri sebe, ze je oporou a najblizsim clovekom, akeho mam a ze s nim tu chvilu chcem prezit... nie v tom, ze ho chcem skodoradostne trapit. Ide o celkovu filozofiu - splodime spolu dieta, sme pri jeho narodeni, starame sa o neho obaja, sme za neho obaja zodpovedni. AK podobne zmysla aj musit, tak tema "len ho nenut" vlastne ani nevznikne...A samozrejme, ze kazda sa zariadi, ako chce - ved to je super, ze mame moznosti... ale ak si zena praje, aby bol muz pri nej, tak by tam podla MOJHO nazoru mal ist a nenechat ju ist rodit vystrasenu a samu...ak chcem mat pri porode sestru, tak si vezmem sestru, ale ak tam chcem mat otca svojho dietata, tak to NAJMENEJ co otec mojho dietata moze spravit je, ze tam so mnou pojde....nie kazda chce mat pri sebe radsej sestricku, alebo dulu... a k otazke, ci je prirodzene, byt pre muza pri porode - no ked pre neho bolo prirodzene byt pri plodeni, neviem, preco byt malo byt neprirodzene pri pri narodeni....
@liza199 poviem ti, že ja som ho pri prvom mala. Ale videla som že ma problém sám so sebou chudák. Takže mi skôr liezol na nervy. Pri druhom to zariadil osud. Priviezol ma na poslednú chvíľu a musel sa domov vrátiť pre moju kartu. Ja som medzitým porodila 🙂 Pozri, na samotné tlačenie ho tam nemusíš predsa mať, to už ti veľa nepomôže. Ale dovtedy áno a ani on by s tým nemal mať problém. Jednoducho keď sa pôjde rodiť, odprace sa 🙂 Ale nezazlievaj mu to. Väčšina chlapov na to nemá žalúdok ani nervy a keby mohli vyhli by sa tomu 😕
@liza199 mam za sebou 3 porody,manzel tam nechcel byt,zvladnes i sama, mozno by ti pomohlo si zazmluvnit dr (ja som zazmluvnila pri tretom a bolo to super)
@popolusska znovu sa pýtam - je prirodzené byť pre muža pri pôrode?
@liza199 Ani môj priateľ nechcel byt pri porode a popravde mi tam ani nechýbal...ked sa na to neciti možno by bol viac na obtiaz.Hlavne sa netreba porodu bat a myslet pozitivne.Ja som sa na porod tesila,aj keď to nebolo najľahšie.Ale urcite svoje spravi aj prístup personalu pred porodom.
@liza199 ja som ho moc pri pôrode nechcela, on chcel byť a teda až tak moc mi oporou nebol. Ale keď nechce byť, nenúť ho. Psychicky sa pripravuj na to, že to zvládneš aj bez neho. Narovinu ti poviem, aj tak za teba tlačiť nebude, aj tak nebude za teba dýchať. Neboj sa zvládneš to aj bez neho 🙂
....sú prípady mužov, ktorí jednoducho pôrod nezvládli a sú aj takí, čo potom svoju ženu odmietali sexuálne...pre muža nie je prirodzené byť pri pôrode. Ak on sám to chce, dobre, no mal by byť na to pripravený, ak sa na to ovšem pripraviť dá, pretože je iné vidieť cudziu ženu rodiť niekde na you tube ako potom vlastnú ženu " na živo ", vidieť ju "trápiť sa a nemôcť jej pomôcť ", toto každý jeden muž zvláda inak. Môj názor je - že pri samotnom pôrode muž byť nemá, nie je mu to prirodzené, je to chvíľa len tej ženy a toho dieťaťa. Po pôrode by som to prijala.
@libawet za mna v 21. storoci je jednoznacne ano - mat muza pri porode je prirodzene. Kedysi rodili zeny bez pritomnosti muzov, ale kedysi sa zeny dokonca ani pri sexe neodhalovali - bol to hriech 🙂. Ja osobne zastavam nazor, ze porod nie je chvila, ktoru si mam "odkrutit" sama. S muzom mame rovnaky stupen vzdelania, rovnaku vysku platu, rovnomerne rozdelene domace prace, aj cas, ktory travime s detmi. Spolocne robime rozhodnutia, mame spolocne temy, priority, nazory. A udalost, ako je narodenie dietata pre nas predstavovalo zazitok, ktory chceme spolocne obaja zazit. Ak by som mojmu muzovi povedala, ze je pre mna neprirodzene, aby bol pri porode, bol by neskutocne sklamany, ze ho tam nechcem.
@popolusska Už som nechcela reagovať, ale "musím" 😝 Dookola melieš to svoje a neustále každej jednej prispievateľke, čo s tebou nesúhlasí, tak vnucuješ svoj názor ....si až útočná a agresívna ☹☹
Muz bol pri kazdom porode. Ale jemu to problem nerobi a traumu s toho nema... zakladatelke odporucam neriadit sa tym, ze aky super zazitok a aka "nutnost" to dnes je, aby muz pri porode bol a vsetko "videl, zazil". Kazdy to vnima inak a nutit a "nejako sa prekonat" je pre pana to najhorsie. Ked sa na to neciti, tak sa na to neciti. Aj zeny samotne niektore maju "uzasny porod" a ine su rady, ked si po tyzdni sadnu a o dalsom dietati ani pocut... vezmi mamu, kamosku, sesternicu. Ked sa nikto nenajde - tak tam budes s lekarom a sestrickami. SAMA tam teda nebudes urcite. Je to len medzi vami dvoma...

A ešte som zabudla napísať, že na sále ho rovno postavili k mojej hlave a že má byť potichu, aby som vnímala iba ich pokyny 😀, takže nevidel nič, čo by ho mohlo traumatizovať 😉