icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

adriana7
21. nov 2011

@danka.chomka , my sme ako deti radi počúvali tieto príbehy...jedna moja babka bola dokonca taká "pracovitá", že otcovho brata porodila v roli, ráno šla ešte okopávať, na obed ju to tam chytilo, odrodila, a dedko spomínal, že do večera ešte chcela okopávať, tak že sa tam povadili, dedo utekal pre kone s vozom, svokra pre babicu 😵

briana
21. nov 2011

@ninan2 nemam oficialne zdroje, ani ich nepotrebujem. je to cisto len moj pocit. bojim sa, doma by som nerodila, radsej sa zverim do ruk lekarom. kazdy mame na to iny nazor.

danka.chomka
21. nov 2011

@adriana7 😀 to boli tie nase baby 😀 vsak ,,len" porod. Keby sa dozili toho kam to dospelo dnes by sme dostavali od nich na kazdom nedelnom obede riadny pucung ze co robime kolo seba divadlo 😀

irriss
21. nov 2011

@elephant
Musis uznat, ze Vas je tu vice, ktere uvazujete o porodu doma a ne kazda to ma prostudovane,-ne kazda je schopna argumentovat ...ne kazda vi, co ji ceka a o cem to je... ☹

Zopakuju svou dnesni vetu...protoze mne jeste nic nepresvedcilo o opaku 😖

"Mne prijde, ze si tu obcas nekdo splete porod s rannim prdnutim po fazolove veceri..."irriss 🙂

elephant
21. nov 2011

@briana To ale predsa v poriadku, každý má rodiť tam, kde sa cíti najbezpečnejšie, preto keď sa necíti bezpečne, pôrod sa zastaví, a to nie je dobre.

Žiadna z nás nikdy nepísala ani si nemyslela, že keď pôrodo doma, tak pre všetkých! Nie, doma rodiť bude vždy len veľmi malá skupina žien, ide o to, aby sa k nim spoločnosť nestavala ako k matke, ktorá sa chystá zavraždiť vlastné dieťa ☹ Ideálne by bolo, keby pôrodnice s pôrodom doma spolupracovali, a nie na seba zazerali...

elephant
21. nov 2011

@irriss No, to je úsmevné, ale každá si prajeme, aby bol pôrod len také prdnutie, nie? 😀 (u mňa bol domáci pôrod akcia na celú noc, čiže šlo to normálne rýchlo, bolelo to tiež, ako normálny pôrod 🙂 )

Nemôžem hovoriť za ostatné, ja sama za seba hovorím, že som bola na domáci pôrod pripavená, riziká som si uvedomovala, pôrodnú asistentku som si vybrala takú, ktorá mi úplne sadla, a cítila som sa pri nej ako pri niekom, koho už poznám roky a dokázala som sa pri nej uvolniť.
Tiež neviem, ako prebiehajú domáce pôrody na Slovensku, v Čechách sa to ako-tak dá, ale stále by som uvítala, keby nepanovala taká nevraživosť k domácim pôrodom, keby mohla na začiatku PA zavolať do pôrodnice a povedať: tam a tam rodíme doma, keby niečo, zavoláme, čakajte nás..." a po pôrode "pohotovosť" odvolať.

briana
21. nov 2011

@elephant ja ženy ktore sa doma rozhodnu rodit neodsudzujem ak to maju fakt dokladne nastudovane aj ked na 100 percent pripraveny sa byt podla mna neda nikdy 😉 niektore sa na to citia, niektore nie. ja mam strach rodit aj v porodnici a co este doma, to by som zomrela od strachu, ja sa strasne bojim bolesti 🙂

pepetra
21. nov 2011

@katecameron (keby rodím doma tak som uz 9rokov po smrti), ked to sa tak tazko posudzuje, ze co je nasledok nevhodne vedeneho porodu a ci by taka situacia nastala a v nemocnici/doma...a co by sa potom stalo...

pisem to preto a chcem tym povedat to, ze niekedy situacie, ktore nastali v nemocnici, kde sa zvykne porod surit alebo sa do neho zasahuje prilis, nemusia pri inak vedenom porode, resp pri porode s niekym, kto ma s prirodzenym porodom skusenosti, vobec nastat.

vobec netusim, aky bol tvoj pripad, neber to vobec osobne, ziadalo sami to dodat k tomu, co si napisala.

elephant
21. nov 2011

@briana Díky, o nič iné nejde, len sa navzájom neodsudzovať. Máš na to iný názor, a je to v poriadku. 🙂

briana
21. nov 2011

@elephant ved hej, dufam ze svoj nazor som nenapisala nejak odsudzujuco, ak hej tak to tak urcite nebolo myslene 🙂

pepetra
21. nov 2011

@lucinocka zakladnou podmienkou pre porod doma je okrem vynikajucej fyzickej kondicie aj psychicka stranka, ze zena nema z porodu strach. takze sa s tebou stotoznujem, ze v podobnych pripadoch , o akom pises, je spravne doma NErodit

greenline
21. nov 2011

@elephant aj ja to cítim podobne... síce som obe deti porodila v pôrodnici ( s druhým pôrodom v rakúsku som bola veľmi spokojná) okolo tejto témy sa môj záujem točí už dosť dlho a je to až zúfalé, keď človek vidí koľko zlého sa robí na deťoch, na ženách (aj keď s dobrým úmyslom) a ako ťažkopádne sa k tomu stavia verejnosť, nakoľko máme vžité tie predstavy o pôrode, aký je nebezpečný a aké je to smrtelné nebezpečenstvo za každých okolností... počas druhého tehotenstva som navštevovala rakúsku PA ktorá pracovala aj ako samostatná PA (chodila k domácim pôrodom) a veľa mi rozprávala o praxi v pôrodniciach (pracovala pre svojho času največšiu pôrodnicu vo viedni a teda že koľko krát tam aj prišlo k pochybeniam na ktoré doplatilo dieťa alebo žena a že to bol dôvod prečo odtiaľ odišla, proste sa na to nemohla pozerať. potom pracovala v krízovom centre, asistovala pri pôrodoch žien ktoré boli bezdomovkine alebo drogovo závislé, mala bohatú prax s rôznymi komplikáciami pri pôrode a už takmer 20 rokov chodila iba k pôrodom doma.... nikdy počas jej praxe nezomrelo (alebo nezostalo následkom pôrodu) postihnuté dieťa, nikdy jej nezomrela žena. mala niekoľko pôrodov ktoré sa presunuli do nemocnice ale vždy to bolo v kľude a pre nepostupujúci pôrod (ktorý naznačoval že nastáva nejaká komplikácia). podľa jej slov (a pri jej dlhoročnej praxi jej verím) nikdy neprichádza ku komplikácii z minúty na minútu. pôrod sa najprv vždy zbrzdí, žene ustanú kontrakcie alebo sú neúčinné, prestane sa otvárať, príp tep dieťatka začne kolísať. ale vždy sa dá dostať do nemocnice v kľude a bez stresu...ale zároven táto PA nepracuje nikdy s umelým oxytocínom, nenúti ženu rodiť v určitej polohe a rutinne nestihá!! podľa jej slov jediné zhoršenie kedy ide ominúty nastáva pri podávaní umelého oxy, ktorého bezpečná dávka pre dieťa,sa nedá odhadnúť. v takýchto prípadoch, kedy sa dieťa začne dusiť pretože sťahy sú príliš intenzívne, sa pristupuje k akútnej sekcii... ale s takýmito prípadmi sa stretla teda výlučne v nemocnici.

aliza
21. nov 2011

@irriss mam k tebe uctu a dost si ta vazim, ale tu nemas pravdu. Chapem, ze si nezazila to, o com piseme, mozno si mala traumatizujuce porody aj s nasledkami, ale nespochybnuj prosim skusenosti druhych. Nikto porod nepodcenuje a nikto vedome neriskuje zivot svojho dietata. Ja za riskantne povazujem prave porody v nemocnici a to preto, ze zena sa uplne zbavuje zodpovednosti za porod, jej telo vypina, nerobi, co mu je dane, je otapene, svaly ochabnute, bez kontroly... a v takej situacii ziaden lekar nemoze predvidat, co sa bude diat, vacsinou len zachranuje to, co svojimi zasahmi pokazil. na to je totiz skoleny...a ja im aj rozumiem, ved ked zena sa mu uplne odovzda, ako on ma vediet, co sa v nej odohrava? to je nemozne. Preto sa porody dnes podobaju operaciam lebo iba vtedy lekar ako tak vie, co sa deje a kedze je jediny zodpovedny, tak zachranuje, ako sa len da. Preto to vyzera tak, ze bez lekara by sme tu ani neboli. Ja si dovolim tvrdit, ze prave kvoli nim sa rodicky dostavaju do kritickych situacii. Toto tu fakt nie su vymysly, su to vyskumami overene veci, funguju tak vo vela krajinach, jedine v nasich koncinach maju lekari ine info, co je dost zaujimave, nemyslis? Umrtnost v nasich super nemocniciach je vyssia, ako v krajinach s takymto nezodpovednym pristupom. To je proste fakt. Treba tiez co to postudovat 😉

zuzana76
21. nov 2011

ja by som rodit doma nemohla, som rizikova pacientka, ale suhlasim s @aliza zeny sa v porodnici vydaju napospas lekarom a technike, oba krat som rodila najskor prirodzene a oba krat skoncila pod nozom

magdal1
21. nov 2011

@eniko tu je ako vybavit rodny list...

http://vnimavetehotenstvo.sk/ako-vybavit-rodny-...

odber krvi z paty dietatka moze spravit aj pediater, screening sa robi v porodnici
vsetko zalezi ako sa zena dohodne s pediatrom...

magdal1
21. nov 2011

@eniko zalezi ako sa dohodnes s pediatrom.....mozes vlastne by si si aj mala uz pred proodm pokial cakas prve dieta, vybrat pediatra, ten moze prist domov...pripadne gynekolog

u mna boli obaja, do nemocnice som nesla

eniko
21. nov 2011

svoj nazor som napista nechcela, ale aspon jendu vetu predsa pripojit musim....nemali by sme sa porovnavat s nasimi babickami a prababickami.....

irriss
21. nov 2011

@zuzana76
@aliza

Ja neodsuzuju, jen mne privadi k silenstvi nektere budouci maminky, ktere se pro porod doma rozhodnou a je videt, ze nemaji jasno...
Moje sestra takto rodila pred rokem a pul, porodila do WC..ale o tom jsem uz psala pred par strankama...
😉 (malem doslo k vykrvaceni)
😢
Porod doma neni pro lajky...nekdo v tom vidi doslova pohodli..
nektere to tu berou ve smyslu: muzu se dodivat na film, kdyz to na mne nahodou prijde...dopit si kafe a nemusim se ani oblikat a chodit ven... 😖
to mne na tom stve...
Ja bych doporucila zlatou stredni cestu...
😉
ja jsem mela i nektery z mych porodu domluveny- tzv.planovany, krasny porod...se vsim vsudy..v nemocnici, s porodnikem, ktereho jsem si vybrala, ktery zna dostatecne me telo a muze mi udelat kafe, kdyz si ho budu prat...
Drzel mne za ruku celou dobu, ruzne mi pomahal od bolesti 😉 ...a po urcite chvili - v uplnem klidu za me asistence drzel v naruci mou dcerku..kterou privital temito slovy : Vitam Te, cokoladova panenko... 🙂

alena76
21. nov 2011

pripojím aj ja môj názor....sesternica rodila pred dvoma rokmi v UK doma a do bazéna. profi midwife, všetko naplánované. bolo to jej tretie dieťa a rodila skoro 2 dni. nakoniec volali lekára, išlo to tak ťažko lebo malá išla von s ručičkou pred tváričkou (neviem ako sa tá poloha volá, tak popisujem laicky). našťastie všetko dobre skončilo.
ja osobne pôrody doma neodsudzujem, len ja by som asi na to nemala "gule". moje pôrody až na prvý boli všetky bez zbytočných zásahov, bez klistíru (u nás sa nedáva) a posledný úplne prirodzený, lebo bol taký rýchly, že som po príchode hneď bežala na sálu. malý sa narodil pri svetle malej lampky(bola noc), bez monitoru oziev asi za 15 min od príchodu. všetky razy boli lekári aj sestry milí, ani jeden pôrod som nemala "vybavený"
Myslím si, že ak sa raz má" niečo stať ", stane sa to pri domácom alebo nemocničnom pôrode. Je len na každej z nás, akú možnosť si vyberie alebo na čo sa cíti 😉

aliza
21. nov 2011

@irriss ja ti rozumiem, ale zaroven si myslim, ze ziadna do toho nejde len tak, z vlastneho pohodlia. Co je to vlastne to pohodlie? uz to tu parkrat zaznelo prave od zien, ktore nedaju dopustit na porod v nasich porodniciach. Vedome sa zucastnovat porodu, pocuvat svoje telo, predychavat kontrakcie tak, ako mi to je najlepsie, rodit na 4 alebo v podrepe preto, ze to tak citim a je to ta najprirodzenejsia a najbezpecnejsia poloha prave pre dieta!!!, ze nechcem preventivne ziaden oxytocin, ze chcem nechat dotepat pupocnik a nechat placentu vyjst prirodzene a ze chcem mat dieta v naruci ako prva a drzat ho co najdlhsie...to predsa nema nic spolocne s pohodlim, preboha.

stolwerkas
21. nov 2011

Ja si teda vobec nemyslim, ze porody doma su hlupe, nezodpovedne ci staromodne. Podla mna v pripade, ze tehotenstvo prebieha bez problemov, mamicka aj babo su zdravi, je to uplne legitimna moznost, ktora sa pri dobrej voli da absolvovat vcelku bezpecne. Osobne ma nijak zvlast neoslnila skusenost s porodom v nemocnici, bola som v jednom strese pocinajuc blbymi recami sestriciek o tom, ake "precitlivele" mamicky sme dnes vsetky, kedze mi odtiekla voda a skapinala som tam od bolesti, no do porodu bolo este daleko, pokracujuc lekarom, ktory vsetko vedel, ale aby priniesol pohar vody na osviezenie, to nie, dalsim lekarom, ktory ma "sprdol" za to, ze som si zle drzala po porode brusko az po bajecne dni po porode stravene sice s fajn spolubyvajucou, ale zaroven bez kohokolvek, kto by sa aspon na malu chvilu postaral o drobca (hej, 24h rooming je fakt parada, az na to, ze som sa domov vratila fyzicky a psychicky totalne rozlozena), to ani nespominam sexi dietu na oddeleni sestonedelia (hned po porode som dostala natieku s cibulou, potom segedin, dalsi den cokoladovy croissant na ranajky...ako dojciaca mamicka som takyto jedalnicek fakt uvitala). Cize zaver - iste, jedna vec je, ze mate dobry pocit z tych bielych plastov naokolo - clovek im nejak prirodzene veri, ze pripadny problem vyriesia, na druhej strane by som porod a nasledny pobyt v nemocnici oznacila rozne, ale urcite nie ako extra prijemny zazitok a viem si predstavit, ze pohoda domaceho prostredia by viacere vyssie spomenute negativa slusne eliminovala...

zuzana76
21. nov 2011

@irriss ano, nie je to pre laikov, hovorim, ja sama by som sa na porod doma nedala, ale keby som mozno rodila v 50-tych rokoch minuleho storocia, tak za 1. som mohla pekne porodit, bez stresu a zasahov doktora, bez sekcie zdrave dieta , mam pocit, ze v nemocnici som nespolupracovala, mala som strach, stale ma monitorovali a ja som stale lezala, porod nepostupoval, nemohla som sa prechadzat, atd... doma by som sa prechadzala , jedla, pila, nebola by som az taka vysilena, vystresovana alebo 2. by porod nedopadol dobre, kedze by ma doma nemonitorovali a tak by sa maly mohol pridusit.

Moja prababka mala doma velmi tazky porod, hned prvy - narodila sa sestra mojej babky, zlomili jej ani neviem co vsetko, ale cely zivot mala na chrbte hrb ako nasledok porodu. Dalsie 2 deti porodila prababka v poriadku.

pifina
21. nov 2011

@irriss citala som celu temu, ale nenasla som ziaden prispevok, v ktorom by zena uprednostnila domaci porod pred nemocnicou len preto, aby si mohla dopozerat film alebo dopit kavu ... kazda sa tak rozhodla preto, aby bol prichod pre dietatko co najprijemnejsi a vsetky sa pripravovali minimalne nekolko mesiacov, kym dospeli k takemuto rozhodnutiu ...

greenline
21. nov 2011

@pifina Ja to vnímam ako zľahčovanie a argumentaciu na emocionalnej úrovni keď dôjdu vecné argumenty. proste pôrod je nebezpečný a basta, nič medzi tým. o tom niet pochýb a jediný dôvod pre ktorý teda môže chcieť žena rodiť doma (keď takto hladko vylúčime zdravotné benefity pre dieťatko aj pre ženu) je teda asi iba tá káva alebo film 😀

aliza
21. nov 2011

@greenline ved to, ze zeny, ktore su proti domacim porodom argumentuju, ze tie druhe o tom nic nevedia a nakoniec je to tak, ze prave ony nevedia absolutne nic o domacich porodoch a zial, musim to napisat, nemaju ani sajn o tom, ako vlastne porod samotny prebieha, myslim fyziologicky.

zuzana76
21. nov 2011

@greenline ono zase netreba sa vysmievat ani jednej ani druhej strane, nie kazda zena sa citi na to, porodit doma, jedna sa citi istejsia doma, v znamom prostredi, obkolesena manzelom a PA a druha potrebuje salu, pristroje, lekarov, keby sa nieco stalo. Kazda vnima porod inak. Pravdupovediac, ja som sa porodu strasne bala, pri prvom tehotenstve som pripustila myslienku, ze ved keby daco, urobia sekciu a maleho vyberu. Proste som mojmu telu nedala ziadnu sancu , neverila som mu / ono je otazke, kebyze rodim doma, bez strachu, ako by to prebiehalo, som rizikova pacientka/ ale uz len ta myslienka,ze ved keby nieco, je tu sekcia . Nie, zena si musi verit, ze to zvladne ona aj dieta, ja soms a na porod vobec nepripravovala, chcela som to mat co najskor za sebou , brala som to ako nieco strasne, ako prekazku, ktoru musim zdolat a potom uvidim vlastne dieta. Pri druhom tehotenstve som bola uz postojom niekde uplne inde. Bola som odhodlana rodit prirodzene, ale kedze zase zdrav. problemy, plus predosla sekcia, tak to zase nevyslo. Ale aspon som to skusila robila co je v mojich silach a s porodom doma je to podobne.

irriss
21. nov 2011

@elephant
Vezmu to z meho pohledu, z pohledu starsi zeny, s nekolika porody a s nekolika ztratami... 😉
Mozna to bude znit vselijak a nepochopitelne, ale muj nazor na porod doma je tento:
Porod j doma je pro MNE modou - navratem modniho doplnku na modni molo..
Prijde mi, ze dnesni doba je poznacovana velmi znatelnym NE ..odporem ke vsemu...zavrhnutim cehokoliv..
Ptam se proc?proc ta neduvera ke vsemu..
Neni to tim, ze jsme to prave my, co jsme neunesly "zmeny" a tudiz neverime nicemu? ani novemu ani staremu-placame se mezi...delame, co se nam libi, tak trosku jako Adam a Eva, chuti nam zakazane.. 😉 a laka pokuseni?Mezi to patri :Neduvera k lekarum a pokroku..
Neni to tim, ze my samy jsme se musely prizpusobit..nase povolani se casto miji s realitou a jsme to my a jen my, co si myslime, ze nase funkce je jina a tu, kterou naplnujeme nedelame spravne?
neni v tom ta neduvera?
jinak k porodu doma - konkretne:
moje sestra porodila pred rokem a pul...
zacala z nenadani rodit (prvni dite a rychle..) 😉 😒
tak dlouho cekala na PA, az porodila doma do WC..jedine, co udelala dobre PA, ze si doma nezapomnela klice od jejiho bytu a umela namackat na mobilu cilslo sanitky..
hrozilo vykrvaceni..rychly zasah zkuseneho lekare v sanitce zachranil zivot jak sestre, tak malemu☹

greenline
21. nov 2011

@zuzana76 v žiadnom prípade sa druhej strane nevysmievam (sama som rodila 2x v nemocnici 🙂 a druhý krát som bola nadmieru spokojná) ale uznaj, čo povedať k tomu keď si niekto myslí že ženy rodia doma aby mohli dopiť kávu? ...alebo kvôli móde 😀

elephant
21. nov 2011

@irriss na tento príspevok som ti už odpovedala pár strán dozadu.

magdal1
21. nov 2011

@irriss no trosku ina vec je naplanovany porod doma ako nahly, necakany...kedy na to zena vobec nie je psychicky pripravena
chapem potom obavy...