Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@czechzuzanaba no vodu som tiez pila, trosku, tak po duskoch len
@danka.chomka moc dekuju, ano, ceka me to uz brzo znova 🙂 Termin mi vychazi akorat na tu dobu, kdy strasi, ze uz v nemocnicich nebudou doktori 🙂 Tak mozna ten prirozeny porod budu mit i v nemocnici 😀
@danka.chomka Ako myslis, kazdy rozhodujeme sam za seba .
Ale ak je tusenie matky taka silna vec, ruptura sposobena liekmi a PA vyskolena na vsetky situacie, asi by nedochadzalo k umrtiam pri domacich porodoch. Len necely mesiac dozadu si pamatam z ciech 1* umrtie novorodenca udusenim pupocnou snurou (to som inak nepochopila, to by mala asistentka normalne ovladat) a 1* skoro vykrvacanie matky. Pri oboch pripadoch bola pritomna vyskolena porodna asistentka s rokmi skusenosti.
Nevravim, aj v nemocnici spravia chybne rozhodnutie, aj doma spravia chybne rozhodnutie.
Rozdiel vidim len v tom, ze v nemocnici su pripraveni na vsetky situacie (cisar, krv, pristroje) a je tam kontrola viacerych oci. Doma mas len uterak, 1 asistentku a kotol teplej vody.
@czechzuzanaba
pocit bezmocnosti...ano...mavame ho v živote pri stavoch, ked by sme chceli niečo ovplyvnit,ale nemožeme, neda sa...
možno by stalo za to ,skusit sa zamysliet nad tym, nebrat kontrakcie ako nutne zlo, ale ako zaujimavy pocit, ktoremu treba venovat pozornost a čo najviac sa pri každom navale skusit UVOLNIT..nebojovat /z prehraneho boja vnizka pocit bezmocnosti/...nebojovat- oddat sa tomu...skus to 🙂
ten pocit, ze zomieraš, že sa roztrhneš na polovicu je normalny- a prichadza vtedy,ked sa bliži finále 😀 ..vtedy je dobre, ak žene niekto pripomenie, že nezomrie a neroztrhne sa na polovicu 😀
Bez epiduralu by si sama citila,že potrebuješ čurat a plny mechur by neblokoval vstup do porodnych ciest...
držim palce ,nech je to tentokrat tak, ako si praješ
@viera27 Myslíš tie české prípady?
To úmrtie udusením na pup. šnúre, to bolo zrejme pochybenie, ktorému by sa malo dať predísť. PA doma sleduje ozvy dieťaťa "prenosným monitorom", alebo ako to laicky nazvať, a mala zistiť spomalenie oziev i spomalenie pôrodu a včas vyraziť do nemocnice.
Druhý prípad - krvácanie rodičky, to môže nastať i v nemocnici, akurát keď nastane doma, tak sa to v médiách nafúkne ako vďaka domácemu pôrodu žena skoro vykrvácala. Rovnako by krvácala i v pôrodnici, akurát tam by sme sa o tom nedozvedeli...
@viera27 ja netvrdim ze prave pripad tvojej kamaratky a ruptura bola sposobena liekmi, pisem aj v prispevku ze neviem ako ten porod prebiehal ale ze pri nemocnicnych porodoch byvaju casto pricinou lieky na stimulaciu maternice, ktore su v nasom porodnictve u lekarov velmi oblubene. Kazda by sme nasli pripady aj take aj take, lebo tak sa to proste deje. vcera tu pisala zienka ze jej tento mesiac v nemocnici pri porodoe umrela kamaratka. Mojej kamoske zle vedenym prodom sposobili ze jej dieta malo cystu na mozgu, kkvoli ktorej dieta rok chodilo po neurologoch a chvalabohu sa jej nakoniec zbavili. Ide o to ze su pripady, kedy by porod, ktory sa dobabre v nemocnici nemusel vobec dobabrat doma (resp v nemocnici, ktora respektuje a nasleduje to ako sa porod vyvija) a su zasa porody, ktore v domacom prostredi nedopadli stastne a v nemocnici by dopadli ok.) Okrem uteraku a kotla teplej vody je toho pri domacom porode omnoho viac, ale to je zbytocne teraz rozoberat.
Casto totiz dochadza aj k tomu ze niektore matky v tuzbe porodit doma porodnej asistentke zataja dolezite skutocnosti o tehotenstve a predchadzajucich porodoch, ktore keby PA vedela nikdy by domaci porod nedoporucila a ani by pri nom nebola ochotna asistovat. A su aj rodicia, ktori napriek tomu ze im PA pocas porodu doma odporuci ze to vyzera ze sa zide nemocnica a napriek tomu to odmietnu. Prave pri pripade v Cechach ak mas na mysli porod rpi ktorom bola PA konigsmarkova bol pripadom, kedy matka viacero skutocnosti zatajila a porod dopadol tak ako dopadol a konigsmarkovu nezalovali rodicia dietata ale Motolska porodnica, aj napriek tomu ze ona rodine pocas porodu nemocnicu odporucala, no oni ist nechceli a podarilo sa jej presvedcit ich az ked bolo zle. Pri domacom porode ked uz si tu odbornu asistenciu zabezpecia, mali by aj nasledovat jej odporucania, lebo potom to dopadne presne takto. Keby sa to stalo v nemocnici- o tom ze sa pri porode umrelo dieta sa na nete nedocitas lebo by to proste nebola vina lekara- ale zdravotnej kondicie matky alebo dietata a proste sa nedalo nic robit, ale pri honoch na carodejnice je takato udalost pri domacom porode uzasnym trhakom.
@danka.chomka ale citas aj o posratych porodoch v nemocnici. O tom nie je pochyb, ked sa zvrtne tak sa zvrtne, aj v nemocnici su len ludia. Jediny rozdiel, ktory je pre mna najvacsi v tychto pripadoch je ten, ze dotycna matka v cechach neurobila pre svoje dieta vsetko. Je mi to luto, ale je to tak. A s tym pocitom, ze MOZNO mohla tomu zabranit, MOZNO mohli byt veci inak uz bude zit do konca zivota. A to by som teda nemenila ani nahodou ☹ .
@viera27 s tym sa da len suhlasit. Ak matka skalopevne odmieta napriek evidentnym komplikaciam zasah, ktory by komplikaciu mohol riesit, tak tam nie je o com. Jenoznacne pochybila a aj nesie plnu zodpovednost. To by nemenil asi nikto. Toto ale nie je pristup, ktory charakterizuje domaci porod s ohladom na bezpecnost, tak sa ani neda tak posudzovat. Lebo keby boli respektovane odporucania tak presne ako pises veci mohli dopadnut uplne inak a zrejme aj mali ale to uz je na svedomi tej matky. 😒
@danka.chomka problem je ked komplikacie nie su, ako napriklad u tej mojej kamosky. Vtedy ked to vsadis na jednu kartu/asistentku a poserie sa to, tak si mozes hlavu o mur buchat (ak to teda prezijes) 😒 .
@viera27
@danka.chomka ja si myslím že úlohou tejto diskusie nie je rozsúdiť ten ktorý konkrétny prípad ale pozrieť sa na pôrod vo všeobecnosti - či si nerizikový pôrod vyžaduje toľko intervencií koľko sa mu v našich pôrodniciach dostáva, či sú tieto zásahy nevyhnutné a bezpečné (pre dieťa aj pre ženu) a či naopak je pôrod bez zásahov taký "nebezpečný" a nevyspitateľný keď prax zo zahraničia (dlhoročná prax) dokazuje práve opak. že počas nerizikového prirodzeného pôrodu je vždy dostatok času na to odhadnúť možné komplikácie dostatočne dopredu aby sa dalo všetko pripraviť na nevyhnutnú intervenciu (či už CS alebo niečo "miernejšie") práve preto, že naši pôrodníci s prirodzenými pôrodmi skúsenosť nemajú a vidia veľa komplikácií pri nemocničných pôrodoch (ktoré sú spôsobené hrubým zasahovaním do pôrodného procesu bez opodstatnenia) máme obraz o pôrodoch ako o veľmi nebezpečných "záležitostiach" pri ktorých môže prísť ku komplikácii zo sekundy na sekundu a nikto a nič iné ako lekár nespasí dieťatko alebo ženu... to že táto predstava je pokrivená už nevidíme, pretože prirodzený pôrod sa z našich končín vytratil... preto to osočovanie, označovanie pôrodu doma za riskantný, nezodpovedný príp. sebecký akt matky... sú prípady kedy inak normálny pôrod končí zle a skončí tak či už v nemocnici alebo doma (napr. masívne krvácanie ktorému sa takmer nedá zabrániť, udusenie dieťatka na pupočníku počas vypudzovacej fáze) vidno to aj z holandskej štúdie pár stránok dozadu, kde je úmrtnosť a morbidita tak pri DP ako aj pri pôrodoch v nemocnici (sledovala sa skupina nerizikových tehotenstiev a rodičiek) to, že sa o tom každý deň nedočítame v novinách (jednoducho tu taký priestor nie je) neznamená že sa to nedeje... ale taký je život. ide ruka v ruke so smrťou a kto si myslí že smrti sa dá na 100 percent vyhnúť nejakým preventívnym opatrením tak je naivný. zopakujem čo tu už bolo povedané.. večšina z nás čo tu sme, resp. všetky chceme pre svoje deti dobro. to že každý máme inú predstavu o tom čo je dobré, je už iná vec. malo by to byť ale rešpektované bez posudzovania a ukazovania prstom.
@greenline ale ved tu aj slusne diskutujeme a argumentujeme 😀 . A prave sme sa dopracovali do fazy, ze nic nie je cierno - biele a ze vsetko je to len a len na zodpovednosti matky, ktora si za to potom nesie aj nasledky (pozitivne ci negativne)
Inak su bez debaty situacie pri porode kedy ta nik a nic ine nespasi ako lekar a nemocnica, preto aj koncia problemove domace porody aj tak odvozom do nemocnice. PA zjavne nezvladne to co tam, nema na to vybavenie ani vyskolenie. Ale neviem o tom, ze by pri nahlych komplikaciach rodicka sa nechala z nemocnice odviest k PA, nech ju zachrani 😉 . O tom to je.
Ano, bezproblemovy porod doma, to je dobra vec. Len obcas sa akosi z bezproblemoveho vykluje nieco ine.
@viera27 a teraz si udrela kliniec po hlavičke 😀 nemocnica má byť predovšetkým k tomu, keď sa niečo skomplikuje. je tam vybavenie, školený personál na patologické situácie. preto ak si zlomím nohu, pôjdem do nemocnice. ale neprežijem tam celý život lebo "čo ak". a druhá vec je že k pôrodu doma by som nikoho "nenútila" ani nenahovárala proti vôli. kto je presvedčený že je to nebezpečné, tak pre toho by to nebezpečné bolo. plánovaný PD je minimálne rovnako bezpečný ako pôrod v nemocnici (ak nie bezpečnejší ako to vyplíva z holandskej štúdie - to že tvoje pocity sú iné naozaj nemá nič spoločné s objektívnou realitou 🙂 ) pre bezproblémové nerizikové tehotenstvá. myslím, že na tom sa zhodneme že aj PD by mal mať svoje pravidlá a v zahraničí tiež aj má.
@raffaella neda mi nereagovat na Tvoj prispevok zo strany 8. Rodila som svojho milovaneho synceka v BS. Okrem deti a muza som si odtial doniesla nadherne rany na tele i dusi. Vdaka "uzasnemu" personalu a hlavne primarovi. Este ked mal syn skoro rok som ho co chvila po nociach rodila a rodila. Posledny sen bol najstrasnejsi ale vsetko konecne vyriesil. Neodsudzujem celkom lekarov. Mam uzasneho gynekologa, ktory aj vdaka neustale napratanej ambulancii sa chova priatelsky, s usmevom. Pan MuDr. Jankovsky - hotova jednotka. Mali sme super pediatricku, ktora nie hned nasadzovala atb mojim detom, a ktorej som mohla vzdy vsetko jasne predostriet, bez posudzovania. bohuzial nahle zomrela pri autonehode zhruba pred 3 tyzdnami. Hotovi anjel bola. Pred takymito ludmi klobuk dolu, vazim si ich a verim ze aj 100vky dalsich pacientov. No bohuzial v BS su uz asi ako v kazdej inej pausalizovanej nemocnici, A preto keby ja dnes rodim tretie, tak asi fakt uz len doma. Moj milovany syncek je tu a je zdravy, ale nemyslim ze vdaka porodnikovi v BS. a to je smutne. Narodil sa na zaklade umelo vyvolavaneho porodu cely modry a v strasnom stave...O mne ktora sa 3 dni neposadila a starala sa o 2 malicke deti nehovoriac.
Je skoda ze sa odsudzuju dva tabory, pritom skoro vsetky mame dcerky. A otazka je: zelate si aby Vase dcerky mali nastrih hradze? ja teda rozhodne nie. Verim ze telo zeny je dokonale...Ako moje tak aj jej...Velmi si zelam aby sa do buducna kym nebude rodit dalsia generacia zmenili podmienky v porodniciach na SK. Uz len koli svojej dcerke...Aby nemusela za 20 rokov sediet za netom po porode a zhanat zdesene info o co ide v jej hlave...Bohuzial pred tehotenstvom sme nemali net ☹
Velmi si zelam aby mala moznost vyberu a vzdy bola v bezpeci..A co vy?
@mishik - no ja mam na porod pekne spomienky a prajem si, aby dcerka rodila rovnako rychlo a bezproblemovo. Raz bol nastrih potrebny, raz nie, ale ani jedno ma nejako nepoznacilo do buducnosti - pravdu - par dni dozadu som sa snazila nahmatat jazvu po nastrihu - uz som ju nenasla 😅
Cloveka velmi poznacia vlastne zivotne skusenosti a straca zmysel pre objektivitu.
@raa2 termin som mala na 2.2. vypocitany, aj ked som presne vedela datum otehotnenia, nikto tomu neprikladal nejaku zavaznost, robili to inak 4 dni...a maly sa narodil az 13.2. cely ten cas sme tam boli. uz to prenasanie bolo na hlavu, hlavne mm bol hotovy a tlacil na mna...dnes verim ze by som urobila inak. ale to je dnes. kazdopadne kapitolu o porode som uzavrela ze pre nieco to tak je...ale to uz je na inu temu. hlavne slo o to spravanie.to ponizovanie, neempatickost... to ako na oddeleni vsetky matky chodili s flasami a skrina plna nutrilonu a beby.to ako na mna tlacili ze to dieta kojit nikdy nebudem a nech mu dam sunar, bolo to strasne. pritom sa prisal krasne a mliecka som mala tiez dost 😉 inak ho kojim doteraz. dcerku som tiez kojila skoro dva roky, kym som neotehotnela so synom. kamaratka je dula a uz nechodi s rodickami do BS. vravela ze primar je des....
@anjelicek26 ja som prvu rodila 27 hodin a druheho 12. U mna je to nadlho 😀 Pri prvej som nastrih skoro nepotrebovala. Muz vravel ze videl dr. ako velmi zvazuje. Rodila som v TN, bolo fajn. Druhy som bola nastrihnuta a od nastrihu som sa potrhala az po zadok, a po stehno,. a aj vo vnutri. doteraz som si necupla, nejde to. a sex? no len jedna poloha aj to so slzami v ociach, takze ubohe....muz je ale stale tolerantny. 😉
@mishik ved si im mala svoje povedat, ze ty vies co mas robit s kojenim a tak 😉 hovori sa tomu smola, ale viem ze na slovensku nechavaju max 7 dni prenasat a potom to radsej ukoncia akoby riskovali zivot dietata. Mozno by bolo lepsie, keby si dosla do porodnice az ked by bol porod uz rozbehnuty. tazko povedat, hlavne ze to uz mas za sebou a ak este budes rodit, tak budes uz omnoho mudrejsia 😉
@mishik - jej to znie zle :( Ja som dcerku porodila za 4 hodiny a maleho za 2,5 hodiny, takmer sme nestihli dojst do porodnice, lebo som vyse hodiny rozdychavala v sprche, ze je to nejako moooc skoro 😅 Sexik uplne v pohode, oba razy po 17 dnoch od porodu... ja som mala aj kratucke ocistky... pri malej 14 dni, pri malom len 7 dni...
@anjelicek26 tak to je super 😉
@raa2 no ved tam to bolo cele o boji 😝 ked som isla so syncekom ja vazit tak bububu, treba ten sunar, nakoniec chodil muz a ten sa ukazal ze ma ramena tak sestricky sa ukludnili. 😠 hlavne ked sme sa pytali ci treba vazit po kazdom kojeni (moje deti vzdy po kojeni zaspali, ale prejst k vahe so spiacim novorodencom = zobudi sa, opat prsni,, opat uspatie, opat vazenie....kolotoc) tak vraveli ze netreba a v realite po porode uz sa hrala ina pesnicka.
Zaujimave je ze vsetky zeny z nasej rodiny rodili az v 42 tyzdni, tak tak aj ja...
A kedze som rodila vo februari, ked bolo snehu a zaveje, a minus 17. Byvame na Myjave coz je dost daleko do BS aj v lete, tak sme radsej cakali tam...
Proste v BS slubuju nemozne a skutek utek... 😖
@anjelicek26 zaujimalo by ma, v akej porodnici si rodila, ze si mala taky fajn personal. vdaka.
@leapeskova - mala sa narodila u Kocha a malinky tu v UK v miestnej porodnici 😉
@mishik je mi velmi luto, ze mas negativne skusenosti...Ja som vsak v ziadnom prispevky nikoho neodsudzovala, to nerobim nikdy a pri nikom, nie som Boh...Ja som tak ako ine dievcata vyjadrila svoj nazor. Celkovo si myslim, ze debaty typu ci rodit alebo nerodit doma ci v porodnici su uplne zbytocne, pokial tu ta moznost legalne nebude. Ja som akurat popisala svoju dobru skusenost z BS, jednoducho som bola spokojna a bodka, oplatilo sa mi tam vycestovat. Druha vec je ta, ze ano aj mne chceli dieta dokrmit. Lenze sme predtym chodili s manzelom na kurz aktivneho rodicovstva, kde sa velmi venovalo aj vdaka Mgr. Majke Kopcikovej prave dojceniu - takze hned som ich zrusila, ze moje dieta sa teda prikrmovat nebude, ze ubytok 10 percent na vahe po porode je uplne v norme a dieta zacina priberat az par dni ak nie tyzdnov od porodu. Bola som z kurzu poucena, ze podla stolice/smolky vidim, ci babo dost papka, ci uz mam dost mliecka a podobne. Ked mala dostala silnu zltacku a musela pod modre svtlo na 6 hodin, odsala som si mlieko a krmila ju po cievkou po prste, cize ziadna flasa. Opat, bola som predtym dostatocne informovana z kurzu. S detskymi lekarkami som sa vzdy bavila na urovni, resp. oni so mnou. Rodila ma MUDr. Podobenova, na ktoru som tu citala aj dost negativ - ku mne bola uplne pristupna, vsetky informacie mi podavala vcas, dohodli sme na malickom nastrihu, ktory previedla bez akychkolvek komplikacie, par dni po porode som uz sedela normalne a doteraz nemam ziadnu jazvu, ani tazkosti, ani nic.
Ja viem, ze na 100 percent nie je v zivote nic, vsetko je o kompromisoch, ja som tiez z niecoho bola ochotna zlavit, na niecom sa dohodnut, nieco ani len nepripustit. Otazne a velmi subjektivne je vzdy, co je pre nas dolezitejsie viac a co menej.
Minule som sa stretla na kupalisko s kockou, co prve porodila v BS - nebola velmi spokojna, druhe porodila s PA doma. Vobec sa necudujem, vobec neodsudzujem. Je na kazdej zene, kde sa citi bezpecne. Mnohe baby, najme tie po umelom oplodneni maju iste prioritu byt co najviac pod dohladom lekara a ziadne zasahy im nebudu vadit - pretoze tieto zeny si vytrpeli svoje uz len pri tom, aby vobec otehotneli. Je samozrejme, ze tieto zeny sa budu pozerat na zeny rodiace doma ako na nenormalne a sialene riskujuce. Naopak, zeny tuziace rodit doma sa tak pozeraju na zeny, sa citia v bezpeci len pod dohladom lekara. Ale o tom to je cele. Preto sa do takychto diskusii ani nezapajam, akurat rada prispejem svojou skusenostou a tym to pre mna konci 😉
@mishik velmi neprijemne 😢, je mi tiez luto, ze mas taku skusenost. Ja len na porovnanie, tu v UK sa prenasa 2 tyzdne, kym vyvolaju. najprv som z toho mala des, kedze zo slovenska som mala info, ze tak dlho prenasat moze byt nebezpecne. Syna som prenasala 8 dni a vypytal sa sam a som tomu rada. Dceru som rodila v Ruzinove a dostala som samozrejme vyvolavacku, chceli sa ma zbavit, kedze som tam uz 2 dni lezala, to mi doslovne povedali. K tomu krmeniu, vobec nerozumiem, preco v nasich porodniciach tak strasne baziruju na vahe a na tom, kolko babo vypilo. Tu mi maleho nikto nevazil, nikto ma nestrasil, ze ked nepriberie, nepojdeme domov a ine hluposti. kedze som sa rozhodla kojit, tak to absolutne neriesili, kedze mlieko moze prist az o par dni, vraj kolostrum by malo stacit.Tu sledovali len ci kojim a na druhy den nas pustili domov a nic sa nestalo.
@czechzuzanaba ak rodis prirodzene, bez epi a ostatnej chemie v tele, tak tvoje telo ta povedie, same si urci, ktora poloha a kedy. ja som napriklad kontrakcie predychavala v stoji, opreta o vanu a pohupovala som z prednej na zadnu, velmi mi to pomahalo. Samotny porod bol vo vani v polohe na 4 a ked isla kontrakcia, tak som fukala do vody 😀, tak mi to proste velmi pomahalo. Tlacenie bolo tiez automaticke, telo ta nuti tlacit vtedy, kedy ma. Pri porode hlavicky som mala tiez ten pocit, ze ma roztrha na 2 polky a bola to riadna bolest, ale to uz bol zaver, asi posledne 2-3 tlacenia? ked isla hlavicka, tak som netlacila, prerezala sa von sama a potom zvysok telicka. Pila som pocas celeho porodu, dokonca jedla cokolady 😀 a v pohode som chodila na zachod.

@czechzuzanaba uaaau ty uz si v 39tyzdni? sa ti to krati 🙂 krasny a radostny porod ti zelam, nech ti vsetko dopadne ako si zelas 😉