icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

kukulienka_
24. nov 2011

na margo tvrdenia, ze doktori vedia co robia: ja ked som krvacala v posledny tyzden tehotenstva, tak 4 rozni gynekologovia, co ma pocas dni vysetrovali, na to mali 4 rozne nazory. Od nazoru, ze "zajtra porod pre istotu vyvolame" po nazor ze "vy aj dietatko ste uplne v poriadku, chodte domov a pridte, ked budete rodit". A teraz si clovek ma vybrat.... preto, ak v buducnosti nejaky doktor urobi nejake zavazne rozhodnutie (napr. ze mam podstupit planovany cisarsky, alebo pre istotu treba porod vyvolat) tak sa urcite budem pytat na fakty, na zaklade ktorych sa tak rozhodol a potom na nazor aj inych doktorov (ak to bude mozne).

pravoslava
24. nov 2011

jedna vynikajuca kniha o zenach, od zenskej lekarky, nielen o porodoch, ale o zenskom tele, o tom, ako k nemu pristupuje zapadna kultura a medicina - ako ku problemu, ktory treba riesit - rozrezat, nastrihnut, vyoperovat atd... ale da sa to aj inak, lenze to musia hlavne zeny mat uctu k svojmu telu a potom ziadat taku istu uctu od lekarov.
C. Northrup: Zdrava zena

O tom, ze kazde dieta vnima kazdu sekundu zivota a to aj porod, takze nie je jedno, ci su zasahy traumatizujuce alebo nie:
Z. Jordanova: Tvoje dite jako sance pro tebe

magdal1
24. nov 2011

@skeptik asi si to presne pomenovala tu

]]Porod pre mna nie je ziaden posvatny ritual, ale proces, ktoreho cielom je zdrave dieta a snaha aby tento proces prebiehal poial mozno bezbolestne.]]

no pre niektore je porod posvatny ritual, ktoreho cielom je co najuzsie zblizit sa so svojim dietatom a spolu sa narodit 🙂
citit,co asi preziva...co ja...a nechat sa niest porodom, na konci ktoreho je narodenie dietatka a pocti sily a radosti u matky

dulkagabulka
24. nov 2011

@lubikan

čo na to vravi primar neonatologie??

https://www.youtube.com/watch?v=3bOcT2qZNto
lubikan
24. nov 2011

@dulkagabulka to je dlhe,nemam cas to pozerat..stejne si myslim,ze vacsina rodiacich su fajnovky...ked si precitam ostatne diskusie..zvlast ked som ja rodila prve,rodiciek bolo asi 9 a 4 doktori ako sa mali kazdej jednej zvlast venovat podla jej "nadstandardnych" poziadaviek??...a vobec si nemyslim,ze by kazda jedna bola nejako dozivotne traumatizovana ,len preto,ze jej pichnu jeden oxytocin??...skor by som povedala ,ze to je o cloveku samom (poznam taku jednu,co koli problemu samej so sebou mala problem aj pocas porodu,aj teraz) a porodnika mala znameho...takze tak...

a nechat sa dotrhat durchom durch,len preto,ze nechcem nastrih a sam doktor to tam dole vidi co a ako??

kolko rodiacich je studovanych,ako doktor??malo...kazdy jeden porod,ci uz prveho,druheho,piateho dietata je iny,odlisny..to co mi vyhovuje pri prvom,pri druhom uz nemusi..

a zase aj ked doktor napr. naplanuje cisarak a ja si budem stat za normalnym porodom,dieta to neprezije,si mozem hlavu akurat tak buchat o mur

lubikan
24. nov 2011

@kamilia ked to na mna pride,tak si asi zavolam sanitku a ta ma uz niekam dovezie....ako je to s planovanym vyvolanym porodom? Posle ma niekde moj gyndos,alebo si mam sama vybrat?

lubikan
24. nov 2011

@zuzi118 zo zodpovednosti za dieta a seba by som nikdy nerodila doma s asistentkou..nikdy nevieme,co sa moze pri porode stat

magdal1
24. nov 2011

@lubikan vsak ked si spokojna, nemusis to riesit...ale ani odsudzovat ine, co maju ine predstavy...vela zien je traumatizovanych zo svojich porodov, pocula som naozaj len malo pribehov,ze by sa zeny na porod tesili a nemali strach...
a nemyslim,ze by to vsetko boli fajnovky, ked sa niektorim z nich, mozno ani nie hned po porode ,ale neskor...zacne vyplavovat nespokojnost a pochybnosti

magdal1
24. nov 2011

pardon niektorym...

bobocka
24. nov 2011

@lubikan ty stale vsak nechapes ten fakt,ze pri tych 9 rodickach by lekari vobec nemuseli mat ziadnu robotu.pa je ta,co ma viest porod a lekar sa ma volat len ak sa nieco skomplikuje.lenze toto ,presne tak ako ty,este nepochopil u nas hadam nik v porodniciach.pa su ticho,neriesia to,nechcu mat natahovacky na pracovicku.ale ak si tento fakt zacnu rodicky uvedomovat a zacnu klast vacsiu doveru v porodne asistentky,tak sa to menit moze.stale moze predsa porod prebiehat v nemocnici,ale nemusi ho predsa viest lekar.porodna asistentka nie je zdravotna sestra co sa rozhodla pracovat na porodnici!ona je studovana a pripravena porod viest od zaciatku po koniec.
ty nevnimas porod ako nieco specialne,z toho ako to pises mi to pride byt,ze je to pre teba nutne zlo bez ktoreho sa k biologickemu dietatu nedopracujes.ale len velmi malo zien to takto "roboticky" vnima.pre mnohe zeny je to posvatny den,vnimaju ho velmi silno,ich osobne potreby a konfort idu daleko stranou a sustredia sa hlavne na to,aby ich dieta malo co najlepsi a najprijemnejsiu cestu na tento svet.
ja osobne porody vnimam uz podstane inak ako ked som ja rodila.vidim v nich podstatne vacsi vyznam ako som videla vtedy a som nesmierne stastna za to,ze napriek istym negativam porod mojho syna stale povazujem za velmi prijemny a posilnujuci zazitok.s laskou na to spominam 🙂

lubikan
24. nov 2011

@aliza no k tomu vazeniu pred a po krmeni,podla mna je to dost dolezite..napr. mne sa velmi pomaly spustalo mlieko,mala malo pila,nakoniec s hladu dostala horucku..podla vazenia vedeli,ze malicko papala..ako inak by to asi zistili???

aliza
24. nov 2011

@lubikan ano, vela zien, co sa spolieha na lekara a na to, ze on to za nu odrodi, je fajnovka. Zazila som a bola to hruza lebo presne, lekar je tu na to, aby ma odrodil a co mozno najbezbolestnejsie a bez akychkolvek problemov a este to aj bol lekar-znamy-kapacita. Vychvalovali sa po chodbach, volali mu aj v noci len tak, konzultovat...a potom strasne cirkusy pri porode lebo ved 'ono to aj napriek epi boli' a predsa len, nejde to samo, ani lekar to za zenu neodrodi. A odrazu zeny zacali byt hystericke a prestali spolupracovat, porod nepokracoval a trauma bola na svete.
Ty si nezazila prirodzeny porod, takze nemas ani paru, o com tu piseme. Mne sa nemusel vobec nikto specialne venovat a plnit moje 'vymyslene' poziadavky lebo ziadne neboli, stacilo, ze nechali rodit MNA!

lubikan
24. nov 2011

@magdal1
@bobocka

prave preto,ze porod je velmi specialna zalezitost,sa nebudem spoliehat sama na seba,ze sak hadam dako to dopadne,pretoze prt viem o medicine,o tele ako takom,nie som studovana v tomto smere a dohadovat sa s doktorom,toto mi nerobte-ved ma nikto nemuci.... 😉 a nie som si az taka ista,ze por. asistentka rozozna,ci babo alebo ja nebude nedajboze potrebovat urychlene operaciu

lubikan
24. nov 2011

@aliza ale rodila som,2 x..moje telo chcelo tlacit,ale nebola som este riadne otvorena...preto mi kazali vydrzat,predychat,lebo sa inak dotrham...mala som ho neposluchnut preto,ze rodim ja,nie on??

magdal1
24. nov 2011

@lubikan to ti dobre poradili a poradila by ti to aj PA

aliza
24. nov 2011

@lubikan pozri, v UK rodia iba porodne asistentky, aj v nemocniciach a prave ony su tie, co rozoznaju, ci babo alebo matka nepotrebuju lekarsky zasah. Umrtnost je tu nizsia, ako na Sk.

dazdovka
24. nov 2011

Chybaju mi tu informacie ako sa pripravit na porod doma, stale sa tu len krutite okolo opodstatnenia lekara, len tie prakticke rady, ked dojde k tomu, ze ked sa zena napriklad nestiha z akychkolvek pricin dopravit do nemocky mi tu chybaju. Co teda urobit uz niekolko tyzdnov pred porodom? Ved vieme, ze kontrakcie mozu prebiehat aj bez toho, ze by zena postrehla nejake vynimocne bolesti, alebo plodova voda moze odtiect velmi rychlo, hoci aj v noci a zobudim sa s tym, ze uz mam tlaky... Tak ako sa pripravit na tuto moznost? Ja chcem byt pripravena na vsetko, prosim dajte mi rady. Uz som zacala s masazou roztahujucou hradzu, aby som sa nepotrhala. Co dalej?

zuzi118
24. nov 2011

@lubikan inaksie uz ma nebavi furt dokola opakovat to iste a vysvetlovat to furt dokola na temu "nikdy by som nerodila doma, lebo nikdy nevieme co sa moze pri porode stat"

A co sa tyka vazenia po dojceni. Samozrejme,z e to vies zistit aj inak ako vazenim. Zaludok dietatka je este velmi malicky... takze moze vypit 10ml, zaspinkat a pol hodinku znova 10 alebo 5 a znova zaspinkat a tak dokola cely den.. az kym sa to nestabilizuje na nejaky normalny interval. To ci dietatko prospieva vies velmi dobre podla toho kolko ma pocikanych plienok a podla toho ake ma hovienko. Ked zacne mat tzv. prazenicku a uz nema smolku, tak vies, ze pije a prospieva velmi dobre.

A mozno by si bola prekvapena, zeby si sa vobec nedotrhala, keby si tlacila tak ako ti vravi tvoje telo. Mimochodom nakoniec si sa nedotrhala a porodila si aj bez nastrihu? To sa pytam len tak zo zvedavosti.

bobocka
24. nov 2011

@lubikan pozri sa ,ja som matka rodiaca v porodnici a aj kazde jedno dieta tam odrodim.to vsak neznamena,ze si necham skakat po hlave a robit so sebou a mojim dietatom hocico len preto,ze oni maju lekarsku fakultu sa zebou a ja nie.ide o to,ze mnohe praktiky v nasich porodniciach su zavedene rutinne a robia sa jak na beziacom pase bez ohladu na to,ci je to skutocne potrebne.tak je to pri podavani oxytocinu,pri nastrihoch,pri castom kontrolovani zospodu, pri klystire,pri injekcnom vit k pre deticky...vsetko toto je rutina a vobec nemusi byt.o co mne tu ide a co treba do nasich porodnic pretlacit je,ze kazda jedna rodicka je ina,kazdy jeden porod je iny a ku KAZDEMU TREBA PRISTUPOVAT INDIVIDUALNE.ak si matka zela prilozenie dietatka bezprostredne po porode,preco jej to lekar a pa nedovolia? co take strasne ziada.svoje dieta???? to je take strasne nesplnitelne ,ze si matka zela drzat v naruci svoje dieta hned po narodeni?preco lekari hned bleskurychlo strihaju pupocnik a pred tlacenim sa maminky neopytaju ci ho chce dat dotepat? preco to nerobia?preco su v porodniciach nove polohovatelne porodne kresla,no aj tak su nutene rodicky rodit v lahu? vsak to polohovatelne kreslo je POLOHOVATELNE z isteho dovodu. a mohla by som takto vypisovat do rana.toto treba zmenit.treba .treba,aby bola KOMUNIKACIA MEDZI RODICKOU A ZDRAV PERSONALOM a aby sa zdrav personal konecne prestal spravat ako pupok sveta a ze len oni vedia co treba a rodicka je cerstvy absolvent osobitnej skoly 😠

lubikan
24. nov 2011

@dazdovka ono to zase az take rychle nie je,ze do 5 min. porodis...to proste ucitis,ze sa cosi deje-matersky instinkt??

lubikan
24. nov 2011

@zuzi118 tlacila som asi za 15-20 minut?? neviem presne ..po tom co mi kazali pockat..nakoniec som sa na 2 cm natrhla,nenastrihovali ma..pri prvom ma nastrihli asi po pol hodine,ked som zacitila tlaky...ale to oni vidia dole,ci je hlavicka tam kde ma byt,nie?

zuzi118
24. nov 2011

@dazdovka myslim, ze mi tu hovorime o planovam porode doma.. teda o takom, na ktory sa pripravujes tyzdne, mesiace dopredu. Pokial zena zazije prekotny domaci porod, pricom planovala rodit v nemocnici, tak vtedy je najlepsie riesenie, zavolat sanitku, nepanikarit, pocuvat svoje telo.. a to je vsetko. Nic viac k tomu nepotrebujes. Pupocnu snuru netreba prestrihavat, takze kludne mozes pockat, az kym nepride sanitka a nevytiahnu sterilne svorky a noznice. A s porodom placenty sa tiez moze pockat az kym ta neprevezu do porodnice. Babatko si staci polozit na hrud a prikryt, aby neprechladlo... mozes mu odsat plodovu vodu z ustociek, tak za prisajes na nos a usta a vcucnes to.. potom ho mozes trosku masirovat, keby si mala pocit, ze ma problem s dychanim.. ale kym je na pupocnej snure nemusis sa nicoho bat.. babatko nemusi kricat z plnych pluc hned ako sa narodi.. moze sa pomalicky rozdychavat. A to je asi tak vsetko co potrebujes vediet, ak by si z nejakeho dovodu nestihla do porodnice, pricom si to povodne planovala.

magdal1
24. nov 2011

@dazdovka ono je to trosku ine, ked to zena planuje a vita,ze bude doma a najde si k sebe aj pomoc....

ale ak by to bolo nahle a mala som v plane rodit v porodnici...tak pri prvych naznakoch,ze uz ide porod by som volala zachranku alebo sa rychle presunula do porodnice...pripadne mozno nie je zle pozriet si zoznam licencovanych PA, kt. myslim aj v pripade akutneho porodu mozu prist domov

inak snazila by som sa spolupracovat s telom, vnimat tie kontrakcie, nebat sa ..... a potom kopa knih je s touto temou ak chces apson trosku vediet ako funguje telo
napisem ti do IP

mam praitelku kt. porod rychle zacal doma, volali aj zachranku, ti prisli uz ked sa rodila halvicka...ona s muzom aj ked ich to prekvapilo zvladli to pekne a viac menej v pokoji

ked uz...nachystala by som si save podlozky, nepremokavy obrus, vlozky po ruke, uterak, pre babatko nieco, ciapocku, plienku a strihanie pupocnika by som nechala na zachranku,

toto tak v rychlosti co ma napada...

skeptik
24. nov 2011

@dazdovka
1. Na hradzu si kup Epino a zacni cvicit po ukoncenom 37tt.
2. Keby si nahodou zacala rychlo rodit, tak si zavolaj pohotovost, oni ti povedia po telefone, co mas robit a poslu sanitku. Najlepsie rozlozit uteraky, plachty, resp. tie podlozky co su pre deti co sa ucia spat bez plienok bud na postel alebo na zem, podla toho kde si a ako stihas a hlavne dieta zabalit co najskor do tepla, ked vyleze (das si ho na seba a nanho pienku, uteraky, deku), to je velmi dolezite, lebo rychlo stracaju teplo. Pupocnu snuru strihat nemusis. Snad nebudes uplne sama a niekto ti pomoze, dobre je trosku hlavicku tlacit smerom naspat ked vylieza, aby nesla prilis rychlo a ked uz je vonku, tak zase trosku nadol, potom jedno ramienko vyjde, druhe a zvysok uz "sam". Keby este stale nikdo nechodil, tak je dobre placentu zdvihnut trosku vyssie, aby krv natiekla do dietata (oni maju relativne malo krvi, toto je dobre urobit), ale ak nebyvas niekde uplne na pustatine, tak uz by tam mala byt sanitka.

dazdovka
24. nov 2011

@lubikan ja som to uz zazila, teraz som skoro predcasne porodila v 24.tt a vobec som nemala pocit, ze sa nieco mimoriadne deje, takze mozes a nemusis citit, alebo mozes zacat rodit velmi rychlo... Cakam prakticke rady, co robit, ked zacne porod doma, ako sa na to pripravit. Mam pripraveny lieh, ktorym pripadne vydenzifikujem noznicky. Ako sa postupuje ked porodim dieta povedzme v sprchovacom kute, pockam kym vyjde placenta. Zaujima ma, ci dietatko musi byt polozene nizsie ako brucho matky, kym je v nej placenta, aby vsetka krv z pupocnika vtiekla este do telicka a nie opacne... Dalej, co robit, ak sa dietatko napriklad v tych porodnych cestach zasekne, ak je zle otocene, dokaze ho partner svojou rukou otocit? Alebo existuje nejaky cvik, ktorym sa posunie, natoci inac?

mataharyy
24. nov 2011

@lubikan v tom bych nesouhlasila, nemusíš cítit nic a do pěti minut porodit 😉

lubikan
24. nov 2011

@bobocka 🙂 na toto ti mozem povedat len tolko...ze aj ked sa nieco robi rutinne-oxytocin,nastrih,kontrola zo spodu..atd ..ako ja osobne,v bolestiach mam vediet,ze to naozaj nepotrebujem /potrebujem ??lekar mi moze dat na vyber,alternativy....ale v konecnom dosledku sa radsej spolahnem na neho,ako ho presviedcat o vynimke...radsej nech ma vysetri 10x zbytocne,ako raz nieco zanedbat...

a v poslednej faze mi bolo uplne jedno,ci som v pololahu,v leze, v sede...hlavne nech to mam rychlo za sebou

zuzi118
24. nov 2011

@dazdovka tak hypoteticky, keby sa dietatko zaseklo v porodnych cestach.. tak opat ziadna panika, daj sa do polohy na styroch a pockaj na kontrakciu a potom skus zatlacit.. vola sa to Gaskinovej manever a je to velmi efektivne. Pupocnu snuru by som naozaj nestrihala, ad jedna to nie je nutne, ad dva noznicky je najlepsie vyvarit a predtym nez budes strihat je treba pupocnik na dvoch miestach zasvorkovat, alebo podviazat - naco improvizovat, ked mozes pockat na zachranku, oni maju nato vybavenie.

skeptik
24. nov 2011

@dazdovka Ked je zle otocnene, tak porod bude postupovat pomaly a sanitka pride nez sa narodi. Partner ako som uz napisala moze potlacit hlavicku smerom nadol a tak uvolnit jedno ramienko. Pripadne ak by malo snuru okolo krku, tak ju treba uvolnit - to znamena najprv skontrolovat ked hlavicka vyjde, ci tam snura nie je, ak je, uvolnit, potom pokracovat.
A v sprchovacom kute doma nerod, tam by mu bola zima, musis si lahnut aj s dietatom na chrbat, dieta das na brucho a prikryjes ho ako som uz spominala velmi dokladne a cakas kym porodis placentu, snurou sa nezaoberaj, tu strihat netreba. Urcite ale necakas v sprchovacom kute na placentu.

dazdovka
24. nov 2011

Nebudem volat sanitku, ak porod bude postupovat normalne, mozno budem na to sama, ale naozaj neplanujem v pripade normalneho priebehu utekat do nemocnice a panikarit.
Viem co je epi-no, ja mam kontraindikaciu - som otvorena na 2cm, takze mozem pri prvom zatlaceni zacat rodit, alebo aj nemusim, nie som vestica...
Co si este doma pripravit? Nemam zaujem sa vtierat do nemocnice, kde je zla atmosfera, celkovo su tam teraz neiste podmienky, strajk lekarov, neznasam ked sa mam niekam vtierat, niekam kde mam niekoho svojou pritomnostou obtazovat. Prosim, neodpovedajte mi tie, ktore si myslite nieco o mojej nezodpovednosti. Ja pristupujem zodpovedne k svojmu stavu, ked su lekari nezodpovedni, musim sa pripravit sama.