Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@mishik ja si myslim, ze kedze sa tu meni na dva tabory, aby tie co lekarov hadzu do jedneho vreca s upratovackami, aby k nim vobec nechodili...Nechapem, preco sa este neliecis sama? Ak sa este niekedy chystas rodit, tak sa nemocnici prosim ta vyhni a takisto, ak budete chorí...chod za PA, alebo inou alternativnou "doktorkou" a liecte sa tam...Neznasam taketo uvazovanie...
@sisaha Pripomina mi to hon na carodejnice... Kolko lekarov bolo odsudenych za zbabrany porod? Nikolko? Zeby nerobili chyby? Alebo proste tam plati stare dobre "ja na brachu bracha na mne"? Dvojity meter na vsetko. Ked nieco vyjde zle v doma, je na vine domaci porod. Ked nieco vyjde zle v porodnici, je na vine za a) zena (lebo dnesne zeny maju sedave zamestnanie, maju nadvahu, nespolupracovala spravne z lekarmi alebo za b) nedalo sa nic robit, to sa obcas stava. Lekar na vine nie je nikdy. A ked aj je, tak sa to aj tak ututle.
@gabika783 ano presne tak...konecne uvazujes ako matka...gratulujem.. Pretoze len zodpovedna matka predvida a zbytocne neohrozuje svoje dieta. ako priklad uvediem tie tvoje: moze prejst auto - preto dieta vodim rano do skoly, moze sa stratit: - preto z neho na ihrisku, alebo v mase ludi nespustam oci, niekto ho ukradne: to isto ako predtym, niekto ho olupi: - tomu sa neda uplne zabranit, ale aspon ho poucim, napichne sa na kruzidlo: - vysvetlim naco sluzi a odstranim malemu dietatu z dosahu..., zlomi si nohu: to sa moze stat aj tebe...uff, je toho vela. Ale som matka, ktora by za svoje dieta zivot polozila...
a ešte by ma celkom zaujímalo ako tú štatistiku robili lebo ešte som nevidela štatistiku ktorá by nebola nejak ovplyvnená. napr. s akými údajmi sa pracovalo keďže je neúmerne viac pôrodov v nemocnici ako doma tak z toho mi vychádza že aj komplikácii je viac v nemocnici ako doma. Ale inak je mi úplne jedno ako sa kto rozhodne. Nie som vyložene proti pôrodom doma ak sa na to žena cíti, tak musí aj vedieť, že to neprináša len domáce pohodlie ale aj určité riziká. A s tým už sa musí vysporiadať každá sama.
@kamilia Ako vidím zasa tu kopa báb odsudzuje niečo, čo nikdy nezažili a ani nezisťovali. Ja som dosť konzumný človek a rada si užívam výdobytky novej doby, ale som presvedčená, že sa dá mnoho vecí robiť aj inak.
Pôrod doma s kvalifikovanou pomocou môže patriť k ním. Priznám sa, že som sa tejto tématike veľmi nevenovala, snažila som sa mať čo najprirodzenejší pôrod v nemocnici s lekárom, ktorému na 100% verím. To sa mi na šťastie 2 krát podarilo, raz zlyhsl lekár na plnej čiare. Takže ani v nemocnici to nemusí a nie je vždy na istotu.
Mne osobne by sa páčil ambulantný pôrod, ktorý je už praktikovaný, bez ohrozenia ženy či dieťatka, v mnohých krajinách. A je asi zlatou strednou cestou.
Ale nenechaj sa odradiť, zisťuj, preveruj a potom nájdi to pravé miesto i ľudí, s ktorými privedieš na svet svoje dieťatko. 😉
osobne som rada, ze som rodila v nemocnici, pretoze presne sa stalo to, co spomina @sisaha - nevysla placenta a zacala krvacat - po 40min. prudko. strata krvi - skoro 2l. v priebehu 5min bola z porodnej izby operacka. byt doma - tak uz tu nie som, moje dieta je polosirota.
nehovorim, ze zeny rodiace doma su nezodpovedne, ale obcas podla mna nevedia, co vsetko sa moze stat. hlavne po porode. ja som mala uplne bezproblemove tehotenstvo. to, ze nevyjde placenta a zacnem krvacat ma v zivote ani nenapadlo.
kamaratka, ktora rodila mesiac predo mnou mala zase problem, ze sa jej nezavinovala maternica. tiez ju museli operovat aby nevykrvacala. to su veci, ktore sa skratka pocas tehotenstva nezistia. 😖
http://zpravy.idnes.cz/soud-ulozil-podminku-za-...
ja osobne radsej uprednostnim menej intimne prostredie v nemocnici, ako riziko, ze nieco nepostupuje ako ma
@sisaha no nastastie, sa zdravo stravujeme, zijeme v prirode, sme stale vonku, viac ako vnutri. Takze sa liecit nemusim ani ja a ani svoje deti. Ale pravda- so svojimi velmi negativnymi skusenostami z bielych plastov sa radsej vzdy snazim liecit sama a aj svoje deti a nakoniec vyhladat lekara. Hlavne doteraz sme to tak mohli mat...Mali sme pediatricku na telefone...A chystat sa momentalne nechystam rodit, ale ak sa tak stane. Tak jedine doma. 🙂
Je velmi smutne aka neinformovana a nevzdelana je vacsina zien, co tu obhajuje porod v nemocnici a nesuhlasi s porodom doma. Kto vam vlastne povedal ze je to take strasne riziko a k bezpecnemu porodu treba minimalne jedneho lekara a neviem kolko sestier? Su to vseobecne osvojene nazory ale kolko z vas sa naozaj zamyslel nad tym, ci je to pravda? Pisete tu, ze bez lekarov by ste mohli aj zomriet, ze ste mali komplikacie a podobne...zamysleli ste sa nad tym, ze tie komplikacie by sa mozno nemuseli vobec dostavit, keby lekar do porodu nezasahoval nasilim? Zle odhadnute situacie a nespravne zasahy su najcastejsim dovodom, preco sa dieta ci matka dostane do ohrozenia. Staci ak si zoberieme do uvahy polohu pri porode. Lah na chrbte je ta najhorsia alternativa co existuje, zena tlaci proti gravitacii, co je samo o sebe neprirodzene a cely proces to iba spomaluje. Podotykam ze tato skoro vsade zauzivana poloha je dobra iba pre porodnika, ktory tak lepsie "vidi". Nemalo by sa pri porode skor prihliadat na zenu nez na lekara? to ona sa ma prisposobovat jeho pohodliu?
takisto by som spomenula vyvolany porod ktory velmi casto moze za komplikacie. Doktor pichne zene oxytocin, pusti jej vodu, ale casto akosi zabudne ze silne kontrakcie, ktore tym vyvola su nanic, kym sa zena neotvara. a to sa otvarat ani nemoze, lebo nema preco - telo este predsa nie je pripravene na porod. vysledkom su potom zbytocne dlhe a silne kontrakcie a casto pridusene dieta, ktore sa nema " kade" porodit. A vy tu budete ospevovat taketo rozhodnutia len preto, ze ich lekar robi s usmevom a tvari sa ze robi pre vas to najlepsie?!
Je mi uprimne luto, ze vela z vas toto povazuje za normalne a nema ani sajnu o tom, ze by porod mohol vyzerat aj inak, prijemnejsie a pokojnejsie...trebars doma.
Predtym ako ma tu odsudite, nikoho nepresviedcam aby rodil doma, to je kazdeho osobna vec...ale tiez neodsudzujte nieco o com skoro nic neviete. Ja, ako porodna asistentka som bohuzial nie raz videla tie zle rozhodnutia lekarov, aj ich nasledky, o ktorych verim ze sa nemuseli stat keby zena rodila doma....
@6mia6 pre zaciatok odporucam pozriet uz spominanu temu - co mozem odmietnut ako rodicka.
A preco sa rodi na chrbte ked je to najhorsia poloha pre zenu? Lebo je najlepsia pre lekara, aby mohol v spravnej chvily pouzit napr. klieste (ano ja viem, ze pri inych polohach by ich vobec nemusel pouzit, ale on takto nerozmysla). Preco sa zeny nechavaju nastrihnut za ucelom ochrany hradze pred natrhnutim (ved je to oxymoron, zeny preboha, rozmyslajte trochu!!!). Preco do porodu zasahuje, ked nie je najmensi dovod? Preco lekari v zivote nepoculi o prirodzene bezbolestnom porode? Hey, guys, Doktor Read o tom napisal knihu pred viac nez polstorocim!!!. Preco pocas tehotenstva zena zvazjuje ci si da alebo neda co i len polku paralenu, lebo ved vsetko prechadza k dietatku a zatazuje aj jeho pecen a zrazu pocas porodu, ju napchame zhora, zdola chemiou? Preco sa pred par rokmi babatka rodili kludne aj v 42t a zrazu planujeme cisarske sotva na ukonceny 38? Neonatologovia biju na poplach... ale gynekologom to nevadi. Lebo ved oni nie su ti, ktory potom to babatko rozdychavaju... Ludia, uz je fakt na case, aby sa tu zacala robit Evidence Based Medicine.
http://udalosti.noviny.sk/z-domova/15-07-2011/p...
hm nemusíme chodiť ani do zahraničia. Tejto veru nemocnica nepomohla.
@kamilia neplanujem citat celu diskusiu, zareagujem len na uvodny prispevok, kedze mi pride pritiahnuty za vlasy a som presvecena o tom, ze diskusia sa skor ci neskor do niecoho zvrhne ak sa tak uz nestalo, takze:
* neviem ako ty, ale do mna pocas porodu nestrkal nikto necitlivo prsty.... a rozhodne sa na nic nesiel tvarit, proste mi asistoval pri porode...
* a ako porodili zeny ked nebolo doktorov? no jednoducho, mnohe zomreli, kedysi bolo zomriet pri porode velmi prirodzenou vecou...
* ano, instinkt, ale ked sa ti nieco skomplikuje a je akutne urobit cisarsky rez aby sa dieta neudusilo, tak z domova bez lekara to asi v pohode nezvladnete len tak a moze sa stat, ze dieta neprezije (tiez kedysi pri domacich porodoch celkom bezny jav)
* jaj no a neviem ako tebe, ale mne nikto nekazal ako mam dychat, nikto mi nehovoril kedy mam tlacit a nikto mi nekazal ako mam lezat, skor sa ma pytali ako je mi lepsie a teda rovnako ja som rozhodovala o tom kedy mam ist tlacit, nikto iny
a ja som rodila v nemocnici a vobec nic co ty popisujes sa nedialo, nebol tam huf ludi, ale boli tam okrem mna len 2 osoby a aj z toho jedna bola moja svokra (namiesto manzela), co sa tyka mojej hradze, to by doma nebolo lepsie, pretoze som bola uplne uvolnena a nepocitovala som ziaden stres, takze ziaden dovod na vacsie poranenia
neviem preco, ale to ako je do extremov zahnany tvoj uvodny prispevok vo mne vyvolava pocit, ze si asi este nikdy nerodila, lebo naozaj neviem odkial take absurdity mas
prajem pekny vecer
@gabika783 tak ako teraz úplne konkrétne nie ale väčšinou keď niekde niečo čítam tak je to ovplyvnené tým kto si ju dá vypracovať. napr. crash-testy autosedačiek nejaká je výborná a na inej stránke ju testoval iný úrad (organizácia) a tam už prejde len ako dobrá. Ale ja sa tu nemienim o tých štatistikách hádať. je to môj názor. Každý sa snaží si presadzovať to svoje za každú cenu tak som len chcela vedieť na základe čoho sa dá tým štatistikám veriť (celkovo nie len tejto).
@sisaha ja velmi fandim priatelskym a prirodzenym porodom v nemocniciach. Ja sama sa chystam rodit v nemocnici nakolko na SR nie je podpora zo strany statu, ktora by zabezpecovala PA s spotrebnymi skusenostami. Keby som vsak zila v krajine, kde je fungujuci system s potrebnym dozorom pri domacom porode urcite by som ho velmi tuho zvazovala. Mas pravdu ja som este nerodila ale poznam sa s mnoho zenami, ktore rodili doma (dokonca na SR) aj v nemocnici a ich skusenosti su pre mna velkym informacnym prinosom. Tiez ucast na prednaskach porodnych asistentiek ktore maju skusenosti aj s domacimi aj nemocnicnymi porodmi su pre mna uzasnou studnou informacii. S krvacanim po porode, rozdychanim dietata, s omotanim pupocnika, dokonca s prevratenim maternice von si skusena porodna asistentka poradi bez problemov. Skusena porodna asistentka zvladne asistovat porodu koncom panvovym a je schopna ho zvladnut, zatial co dnes je lekarov coo vedia ako asistovat pri porode KP ako safranu. Skusena porodna asistentka je schopna odhadnut nakolko je zena otvorena bez toho, aby ju vaginalne vysetrila pocas porodu (podla spravania zeny, zvukov ktore vydava, pigmentacie ,,jamky" nad konecnikom), nakolko je zname ze vaginalne vysetrenie moze sposobit opuch krcka a zastavenie otvrania, resp moze sposobit ze sa zena zacne zatvarat, co porod znacne komplikuje a zvysuje riziko sekcie. Ja v ziadnom pripade nespochybnujem potrebnost lekarov, su nenahraditelni ked sa vyskytne patologia- od toho studovali to co studovali. Vidim vsak desivy problem v tom ako fyziologicke porody riesia ako patologicke a tym neraz sami ohrozujju matku aj dieta a matka potom mylne vnima ze jej porod bol komplikovany ,,sam od seba". Pozri si link co som davala. Matky tychto deti svoj nazor na ,,bezpecnost" porodu v nemocnici po takychto skusenostiach zrejme pozmenili. Tieto haluze nie su mojim subjektivnym dojmom, je mnozstvo studii a odbornej literatury, ktore dokazuju bezpecnost domaceho porodu (asistovaneho skusenou porodnou asistentkou), tlmocim zaroven aj skusenosti zien s ktorymi sa osobne poznam, ktore si prezili aj domace aj nemocnicne porody a vedia ich porovnat. Ja ti velmi gratulujem ze mas na svoje porody prijemne spomienky, je to velke plus. Ja by som si nikdy netrufla povedat ze zena ktora isla rodit do nemocnice je sialena (napriek tomu ze su vseobecne zname rizika, ktore pri nemocnicnom porode hrozia). Ak sa rozhodla informovane a s ohladom na to co citi ze je spravne pre jej dieta a na co sa sama citi, je to to najlepsie co mohla pre seba a dieta spravit. Zaroven samotna veda potvrdzuje ze odsudzovat zeny, ktore sa rozhodnu pre domaci porod ako hazarderky tiez nie je na mieste, nakolko domace porody vykazuju velmi lichotive vysledky- casto znacne lepsie nez nemocnicne z hladiska bezpecnosti. Uzasnu knihu napisal francuzsky porodnik Michel Odent- Znovuzrodeny Porod, ktory respektovanim fyziologie porodu dosahoval daleko nadstandardne vysledky vo svojej nemocnici oproti tradicnemu porodnictvu.
@marionmarion možno v 80% máš pravdu, ale pri tomto názore ma vždy napadne, že čo tých pár % mamičiek, ktoré mali všetko v poriadku ( ako napr. ja) dieťatko otočené dole hlavičkou.. všetko bolo v poriadku počas celého tehotenstva.. nikto nepredpokladal žiadny problém.. a nakoniec som musela ísť akútnou sekciou lebo mimi sa začalo dusiť.. keby som rodila doma mohlo by sa ľahko stať že sa to nestihne.. myslíš si preto že je vhodné aby sa niečo takéto v dnešnej dobe riskovalo? ja osobne by som neriskovala život mojho dieťata výmenou za pohodlie doma.. v dnešnej dobe sú k dispozícií nemocnice zo všetkým čo hovoríš.. môžeš rodiť ako len chceš.. polohy.. a podobne.. myslím že z 80 % môže pôrod prebehnúť bez komplikácií ale čo ak práve ja budem v % kde to v pohode nebude a budú rozhodovať minúty?? Neodcudzujem baby čo chcú rodiť doma, to nie.. ale ja by som sa naozaj bála, keďže ja som komplikácie mala..
zase kontroverzna tema, ach jaj...snad to neskonci uzamknutim ako vsetky podobne temy 😖. Ja som mala prvy porod na SK v nemocnici, cize som nemala ani sajn, o com to bude, ale jedno som vedela na 100% a to, ze musim verit sebe a tomu, ze porod je zenam dany prirodzene, cize vacsina z nas vie porodit sama, bez zasahov. Takze ja som bola neskutocne sklamana vsetkym, co sa okolo mna dialo, nebolo mi umoznene vobec nic, ani na zachod, ani zmenit polohu, co do mna pichali dodnes netusim, nikto sa ma na nic nepytal, ani neinformoval....porod bez komplikacii a bez epiduralu. Tam padlo rozhodnutie a presvedcenie, ze naozaj viem sama porodit a ze urobim vsetko pre to, aby to pri pripadnom dalsom porode aj tak bolo. nastastie sme sa medzitym prestahovali do UK a mojou volbou bol domaci porod, ale kedze sa im nepozdavala vaha maleho, tak mi to neschvalili. na poslednom scane uz bolo vsetko v poriadku, ale na vybavovacky okolo domaceho porodu uz bolo neskoro. A tak jedina alternativa bol porodny dom, 'skoro ako doma'. Moj osobny dojem, ze hadam aj lepsie ako doma 😀. Cely cas pri mne len jedna porodna asistentka, ziadni lekari, sestry, nic a do nicoho nezasahovala. A je pravda, ze ak je zene umoznene, tak vie presne, kedy a ako tlacit. ale ked lahne na chrbat a napicha sa epidural, tak co cakat, ziadna kontrola nad vlastnym telom, ziadne vyuzitie prirodzenych sil ako gravitacia...vsetko je vlastne proti prirode. Podla studii vraj poloha na chrbte zuzuje porodny kanal az o 30%, takze sa niet co divit, ze sa babatka zaseknu... Ja som vedela, kedy tlacit, nikto mi to nemusel hovorit, vedela som, ako dychat, proste som len pocuvala svoje telo a bol to fakt uzasny porod, krasny, prirodzeny, intimny a hlavne bezpecny, nemala som ani percento pochybnosti. a nema to nic spolocne s pohodlim matky, ako to tu bolo pisane. Priebeh porodu velmi vplyva aj na babatko a ak matka preziva traumu, preziva traumu aj babo, ale ak je matka 'v pohode', kludna, uvolnena, tak to naozaj prispieva k lahsiemu porodu, aj k lahsej poporodnej adaptacii, ako matky, tak aj babatka.
Tretie dieťa som rodila plánovane doma, a nemenila by som!
Rodiť doma NIE JE O ODVAHE, ako tu mnohé píšete, ale o zodpovednom a informovanom rozhodnutí, o schopnosti vziať zodpovednosť za pôrodný proces na seba... Mať presnú predstavu, čo sa môže stať, a ako bude treba v tej chvíli reagovať.
Žiadna matka nerodí doma len kôli vlastnému pohodliu, ale v prvom rade kôli tomu, že to považuje za lepšie pre svoje dieťa. Ano, je pohodné ísť potom do vlasntej sprchy a postele, ale to je "vedľajší" a príjemný efekt domáceho pôrodu.
@zuzi118 tak potom už je to len na každej z nás ako sa rozhodne. Ja sama za seba hovorím že na pôrod doma odvahu nemám. Radšej nech tam behá 100 ľudí. Ale je to aj preto že nemám zlý zážitok z prvého pôrodu. Prenášala som týždeň, bála som sa že je tam už dlho, pôrod mi vyvolali, vodu mi praskli až keď som bola úplne otvorená a niečo mi pichli až na sále ale to už neviem či aj niečo kvapkalo (nestihla som si všimnúť) alebo ma len napichli pre istotu lebo som to mala ešte dva dni.
no nemám absolútne nič proti pôrodom doma ak sa na to žena cíti a má podporu okolia a samozrejme aj čo to o tom vie.
@estterka - jej skus si ostat doma cele dni v posteli a zzivat sa s dietatkom, ked budes mat doma este dalsie dieta, potom sa porozpravame 😅 Nie kazdy ma pomoc po ruke a ma taketo moznosti 😕 Klobuciky boli nieco, VDAKA comu som kojila, nie nieco, co nebolo potrebne. Moja mala sa prisat nevedela. Skusala to cele tri dni. Boli by mi ju prilozili uz na sale - ale prt, nevedela nic uchopit. A trapili sme sa dalej. Keby mi nedonesu klobuciky, nekojime. Neviem, ktora zena dokaze kojit bez bradaviek, vysvetli mi to prosim ta 😅 😅 😅
Viem, ze si velka zastankyna kojenia, to ti ani nikto neberie, ale zasa odtial potial nechat ludom aj ten iny nazor, sama som kojila obe deti dlhsie, ako väcsina zien, v zahranici kde zijem uz toboz. Ale neberiem to ako sväty gral 😕 😕 😕
@6mia6 pri porode tomu mozes predist velmi lahko. Jednoducho odmietnes rodit na chrbte- nakolko tato poloha zvysuje zakliesnenie ramienok niekolkonasobne- a uprednostnis pohodlie svojho tela pred pohodlim lekara. Usetris svojmu dietatu aj kyslikovu tiesen- nakolko pri lahu na chrbte sa vytvara tlak na dutu zilu, ktora zasobuje dieta kyslikom a znizis moznost natrhnutia, nakolko riziko natrhnutia hradze je v tejto polohe uplne najvysiie nakolko je vyvijany tlak v uplne, pre telo nefyziologocikom uhle. Je to presne o tom, ze ty musis byt informovana, mat pred sebou obhajene co a z akeho dovodu nechces- lebo si si vedoma toho co to moze sposobit a neostava ti ine len sa vykaslat na to ze sa na teba budu divat ako naa UFO, lebo ty to robis preto aby si ochranila svoje dieta. Budu sa do teba navazat len do chvile kym im dojde ze si o svojej poziadavke pevne rozhodnuta a zastrasovanim s tym nic nespravia. Velmi ti drzim palce aby porod prebehol pekne a bezproblemovo. 😉
@anjelicek26 no dieta ma pri dojceni uchopit dvorec a stlacanim dvorca sa stimuluje proces,kedy mlieko vychadza von-to je spravne prisatie,na dvorec. cez bradavku mlieko len vychadza von a to sa teda da aj s plochymi bradavkami. to som chcela len povedat.
@muca1212 co ked....co ked....cely zivot je co ked...a kolko je zbabranych porodov v nemocnici? vela! osobne poznam desiatky pokaslanych porodov. Mozno keby rodili doma, tak by to tak nedopadlo. Aj taka moznost je, nie? kto sa boji, doma nerodi. Ja tu tiez nikoho nejdem presviedcat, ze nech nerodi v nemocnici lebo 'co ked' to lekar pokasle, takze by bolo fajn, aby podobne prispevky na margo domacich porodov sa tu nemnozili lebo akurat sa tu rozviri kludna diskusna hladina a nikomu to aj tak nepomoze, prave naopak.
@6mia6 urcite a malo by to byt slobodne rozhodnutie. Skusi si pozriet tu temu co som spominala.. aj v nemocnici sa da porodit velmi pekne. ja sama som zazila krasny bezbolestny (bez liekov) porod v nemocnici. A to len vdaka tomu, ze som si presadila svoje. Porod doma nie je pre kazdu zenu. Niekedy to nedovoli zdravotny stav, inokedy rodinna situacia (rodit so svokrovcami vo vedlajsej izbe asi nebude chciet kazdy) a pre mnohych znas to nie je mozne koli podvedomym blokom a strachom, ktore mame hlboko zakorenene. Rodit doma, neznamena automaticky, ze zena bude mat z porodu dobry pocit, rovnako ako rodit v nemocnici neznamena, ze zena bude mat z porody zly pocit. Ale bolo by uzasne, keby kazda zena malo moznost volby. Mohla sa slobodne rozhodnut pre porodnu asitentku s ktorou chce rodit a mohla by si aj vybrat miesto kde chce rodit. Doma alebo v nemocnici. Nemala by rodit doma, len preto, ze nechce aby jej do porodu v nemocnici zasahovali. A nemala by rodit v nemocnici len preto, ze proste najblizsia porodna asistentka ochotna prist k domacemu porodu je nielenze 300km daleko, ale este aj z ineho statu.

@danka.chomka toto poranenie máme v rodine ale nie som si istá či aj vedia prečo. Ja som sa to dozvedela dnes z toho videa. No neviem si ani predstaviť ako sa dá tomu zabrániť. Napochodujem do nemocnice (lebo na pôrod doma teda odvahu nemám) a poviem aby moje dieťa neťahali za hlavu? Budú sa na mňa dívať ako na UFO a ešte ma aj zhovadia že o tom nič neviem. Pretože naši páni doktori si nedajú kecať do ničoho. a to mám ísť druhýkrát rodiť vo februári. No držať hubu a krok sa mi tiež moc nechce. To čo tam hovoria o tom ležaní na chrbte je tiež celkom logické no stále nerozumiem prečo sa to teda tak robí keď je to vedecky dokázané.