Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
Ahoj, máte niekto konkrétne skúsenosti s alchemilkou na popôrodné krvácanie? Chcem sa vyhnúť podaniu oxytocínu v 3.DP, pijem alchemilkový čaj a plánujem si ho silný uvariť aj k pôrodu...
zaujimave zamyslenie nad študiou:
http://evropanka.blogspot.com/2011/12/birthplac...
@elephant s alchemilkou skusenosti nemam, počula som však o tinkture z myšieho chvostika
No a že je to sranda 😵 (link jsem si půjčila z FB)
https://www.youtube.com/watch?v=GddiODgNVA4V MC Podunajské Biskupice sa 11.12.2011 uskutočnilo prvé stretnutie žien a pôrodných asistentiek. Pôrodné asistentky Zuzka a Katka nám porozprávali ako funguje štúdium pôrodnej asistencie na Slovensku, aká je realita v slovenských pôrodniciach (nie veselá) a dozvedeli sme sa aj čo to ako sa rodí v zahraničí. Elenka nám porozprávala ako sa rodí v pôrodnom dome v Anglicku. Zuzka nám porozprávala ako to funguje v nemeckej pôrodnici a v rakúskom pôrodnom dome. Na figurantke (teda mne 🙂 ) nám Zuzka ukázala, ako sa dá chrániť hrádza ak sa rodí na pôrodnej stoličke. Zistili sme, že veci, ktoré sú tu normálne sú napr. v Nemecku NE-normálne a vôbec sa nerobia (ako napríklad nástrihy, alebo rodenie v ľahu), že veci ktoré sú tu veľmi alternatívne a nebezpečné sú napr. v Anglicku úplne štandardné a považujú sa za bezpečné (citujem „ a počas pôrodu nám (pozn. rodičke s manželom) nosili pôrodné asistentky jesť a piť“ alebo absencia vaginálnych vyšetrení počas tehotenstva a absolútne minimum počas pôrodu). Otázok bolo veľa a času málo, tak sme nestihli hádam ani polovicu z naplánovaného... avšak o to viac sa teším na budúce.
poprosila by som vas o vyplnenie mojho dotaznika , ktory je sucastou mojej bakalrskej prace na temu spokojnost tehotnych zien s predporodnou pripravou. dotaznik je urceny pre zeny ktore predporodnu pripravu navstevovali. za venovany cas mojmu dotazniku vam vopred dakujem
dotaznik najdete tu
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
@raffaella chcem sa ta spytat, ci by si mi vedela dat kontakt na tu PA (alebo mi poslat jej meno, uz ju skontaktujem 🙂 ), co chodi k porodom doma. Mam termin v maji, zhanam PA, lenze ta, co je tu z mojho okolia je casovo zaneprazdnena a vravela, ze ona nepozna PA, co by chodila k porodom doma, bola som dost sklamana.. Som zo Sale, a porod v nemocnici si proste neviem predstavit (mam nastudovane asi prilis vela 🙂 a mamicky z mojho okolia moc pozitivne skusenosti z nemocnic nemaju).. Hladam taku PA, co ma vybavenie, samozrejme skusenosti a bola by ochotna prist k nam do Sale.. Diky 🙂
@miska_miska ja ziadnu taku PA nepoznam 😉 Ja som len pisala, ze som stretla na kupalisku dievcinu, co rodila doma a chvalila si to 😉 Kedze ja doma rodit neplanujem, tak som sa nezaujimala o tu PA.
@raffaella aha, dakujem aj tak 🙂
@miska_miska Ahoj, nejake uzitocne info by pre Teba mohla mat @zuzi118 🙂
@ninan2 poslala som jej spravu, dakujem zatial 🙂
@kamilia Ahoj Ja som prezila Domaci neplanovany porod.28.1.2011 o 01.55 bolo to necakane rychle a lahke skoro bez bolesti.8 hod.pred por.som bola na prijme lebo mi tvrdlo brucho a necitila som pohyby a uz zo mna vysiel hnedy vytok.ter.por bol 3.3.2011 vsetky vysledky 3D usg,ozvy plodu aj samot.gynek.vysetrenie bolo v poriadku boli to vraj len ako poslickovia kazali mi pokoj na lozku doma ,Magne B6,to bolo asi 16 00ale od vecera 20.30 zacali bolesti lenze nepravidelne nerobila som paniku,vela som lezala,ked sa to nedalo chodila po byte na aj na WC.Az okolo 12:30 to zacalo ale jak som lezala v spalni robila som rozne polohy a tym oddalovala bolesti.az prisla hodina H na posled.chvilu som partnera budila nech vola sanitku ze uz to bude a nevydrzim do rana kym on volal sanitku a hovoril s lekarom lezala som uz na chrbte lebo som citila velky tlak na konecniku dala som dole nohavicky s vlozkou v tej rychlosti a povedala som partnerovi ze uz rodim nech pride z druhej izby ku mne Ja som medzi tym dva krat velmi tlacila a na treti krat mala vysla zo mna zaroven aj plodova voda preto ,ze ta voda praskla pri tlaceni cize to bol rychly ,mokry a lahky porod.Nikto na mna nekrical,vedela som ako a kedy mam dychat moje telo aj rozum ma navigovalo a polohovala som si telo ako som len chcela.Bola to krasne.,mala ako sa narodila Partner zapol svetlo v spalni podal mi ju zakrvavenu na brusko dala som je s krku dole pupocnu snuru a On na pokyn lekara ktory bol na cste k Nan domov prestrihol pupoc.snuru a ja som drzala malu na sebe hned aj dychala,plackala amala som v druhej ruke jej pupocnik a silno ho drzala aby nevykrvacala kym neprisli lekari.Taky porod prajem kazdej zene. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@vodnicka nadhera gratulujem, necch sa vam dari 🙂
vdaka mame sa fajn 🙂 🙂 🙂 🙂
@vodnicka este k tomu domac.porodu bol bez klistiru,bez oxitocinu a bolo vsetko ok natrhla som sa len trosku nic hrozne.Odnesli ma do nemocky porodit placentu aj trosku zasit...este sa na mna lekar usmieval ako sa doma rodilo tak som sa usmiala a povedala ze super a lekarka ktora ma mala sit bola drsna surova sprosta...vraj Doma si porodila a tu prisla porod.placentu a este sa dat aj zasit tak som jej odpovedala sprosto,ze keby som vedela sa vycistit po porode placenty a este aj zasit tak seriem na takeho lekara ako je ona a sila ma drsno.Nemala naladu vraj same porody od vecera a nema cas ani kavu vypit Nas rodicky to nema co trapit ak lekar nema naladu nech ostane doma a nevyhadzovat zlost na mamicky .Este som jej povedala,ze keby som bola Romka tak by cusala bala by sa ozvat ale som bila tak na Nas bielych sa moze hodit aj s prepacenim ...hovno... len tolko ku tomu co som prezila a preco odporucam kazdej zene taky porod... 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@vodnicka tiez nechapem preco si mala pupocnik prestrihnut. Ved mohol dotepat. Stare ruske babice aj 12 hodin nechavali dieta na pupocniku 😉 😉 😉 😉 .
@daniela1974 pupocnik mal prestrihnut co ma spajal s malou to na pokyn lekara
@vodnicka vsak to, ze pokyn lekara.
No ale pekne si rodila, lebo keby si rodila v porodke tak na pokyn lekara dostanes aj oxytocin, antibiotika, nastrih, klistir ...... vsetok ten humus.
Gratulujem 🙂 🙂 🙂 .
@daniela1974 vsak bohu dakujem za taky porod a vdaka Ti 🙂 🙂 🙂
no ja keby som prveho rodila doma,tak je uz pravdepodobne po mne.a to som nebola rizikovova,mala som 26,bola som zdrava.vsetko vyzeralo ok,az ked som porodila a vylucila sa placenta,vtedy nastal problem.nestiahla sa mi maternica a mne neprestavalo krvacanie.mali somnou co robit.nebyt lekarov a liekov,tak za par minut vykrvacam.aj tak som stratila vela krvi,ktoru mi potom museli davat v konzervach,lebo som sa nemohla ani posadit.
pri druhom porode sme vsetci uz boli pripraveni,ale ten uz bol bez problemov.aspon co sa mna tyka,lebo tu mal zase maly snuru 2krat omotanu okolo krku a zelenu plodovku.takze to by bol ohrezeny zase on.
Ja by som to urcite neriskovala
@anika11 ja som si porod neplanovala doma vermi a este druhy ale vedela som ako mam polozenu placentu,aj babo aj ja v akom som stave bola som asi 8 hod.pred porodom na prijme kde mi robili 3D usg,ozvy plodu a pod .a vsetko bolo ok.Neboj ja by som to naschval neriskovala ...Co ak by sa mne alebo babu nieco stalo?Len to prislo necakane abolo to.Niesom jedina zena ktora takto narychlo necakane rodila a este aj doma a niesom ani romka ale biela...🙂)))
@vodnicka ja ti verim,so mnou na izbe lezala jedna baba.porodila sice v nemocnici,ale bola to vlastne nahoda,ze tam lezala.a ked jej odtiekla plodovka,tak hned rodila.presne vravela,ze kebyze sa jej to stane doma,tak urcite nestihne do porodnice.viem,ze take pripady sa stavaju.ja som to myslela tak,ze dobrovolne a planovane rodit doma je riziko.ale teda klobuk dole pre tymi,ktorym sa to stane a musia porodit doma.ja by som mala stres uz z toho pocitu,ze niesom v nemocnici 🙂
a este k tej lekarke,co ta sila v nemocnici-vsak mala byt rada,z si porodila doma,ked mala tolko porodov,ze ani kavu nestihala.. 😀
@vodnicka Dobre si tej "lekárke", čo ťa zašívala povedala. To je fakt neskutočné, ju platia za pitie kávy v práci, či za rodenie detí a starostlivosť o mamičky? 😲 Si zober, že sa taká fúria na teba vyrúti, keď rodíš, máš bolesti a máš čo robiť sama so sebou a nie ešte počúvať nejakú pripečenú ženskú 😠 Ja som našťastie mala pri oboch pôrodoch milých lekárov, kiežby boli všetci takí...
@anika11 ja viem ,ze si to myslela dobre a lekari su taky poniektory a zial je to smutne lebo nemaju co robit v zdravotnictve to je jedno ci porodnik alebo chyrurg a k detom sa tiez tak niektory spravaju.Do buducna ak by som mala rodit jedine doma a za asistenta -duly ale ja uz viac deti nechcem 😉 🙂
@evicaevica Bola fakt dost sprosta prestav si mali previest suryny pripad z michaloviec do Ke do novej Nemocky a volali cez telefon vraj tehot.zena mala rodit ale mala zaroven plucnu emboiu to som len pocula jak volaju a ta krava lekarka povedala druhemu lekarovi nech vybavi tak aby ju odniesli do Presova vraj neni kedy kavu vypit 😠 😠 😠 Tak to je fakt sila chapem lekarov ze to nemaju zaplatene ale zas nie vsetci niektory z nich beru dost vela aj mimo.Ale mamicka zato nemoze ,ze lekar ma problemy ta sa musi sustredit na bolest ,tlaky a dychanie. ☹ 😒 No co uz .
@vodnicka To je sila . Vieš, keď sa tak správa z dôvodu, že má pocit, že nie je zaplatená, tak nech ide radšej kade ľahšie. Ja osobne by som jej za taký prístup k práci nedala na výplatu ani euro 😠 .
@vodnicka Úžasné, ako si to zvládla. Môžeš byť na seba hrdá. Tu vidieť, že dieťa rodí žena a nie doktor!
A počínanie tej doktorky je úbohé, naozaj sa mi až dych zastavil ☹ .
Mám len jednu pripomienku, dula nesmie byť pri neasistovanom pôrode, teda bez pôrodnej asistentky alebo lekára. Porušila by tak etický kódex. Ona nie je zdravotný pracovník, nevedela by ti podať prvú pomoc. Možno časom sa bude dať legálne rodiť doma s pôrodnou asistentkou. Dúfajme, lebo stúpa počet žien, čo chcú rodiť doma a hrozí, že im nebude poskytnutá vhodná starostlivosť. Nemusí mať každá to šťastie ako ty.

UPDATE!!!! Stretko s PA bude v nedelu v BA od 15-18tej. Mam potvrdenu PA z Kramarov (nie priamo z porodnej saly), ma za sebou staz v zahranicnom porodnom dome. Beseda bude isto zaujimava. Kto ma zaujem zucastnit sa, prosim poslite mi do ip svoj mail.. poslem Vam potom blizsie info. Tesim sa, na stretnutie. Zuzka