icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

vodnicka
30. jan 2012

@miskap to mas pravdu ,ze radsej por.asistent ale niekedy je dobre mat pri sebe dulu .Zial aj taky lekary su na svete a je ich dost lekari niektory beru zeny ako na bez.pase ci je biela alebo cierna je im to jedno 😠 Bohu dakujem za svoju povahu aj stastie ,ze sa mne ani malej nic nestalo 😉

miskap
30. jan 2012

@vodnicka Jasné, súhlasím s tebou. Dula môže veľmi pomôcť práve v tom nemocničnom prostredí. Mamička sa potrebuje uvoľniť, zbaviť stresu a obáv, často nevie, čo sa s ňou deje a dula jej dokáže vysvetliť veľa vecí ( aj keď by to mali robiť lekári- myslím riziká a výhody niektorých techník, postup pôrodu, stav dieťatka, atď)
Ak je žena vyplašená, bojí sa o dieťa, ľahšie prijíma všetko, čo s ňou robia,vôbec sa nezamyšľa, či je to dobré alebo nie, lekárom dôveruje alebo sa bojí odporovať ☹ Keď je v kľude a dôveruje si, aj pôrod lepšie postupuje.
Aj ty si si musela veriť, keď si to sama dokázala. 🙂

miska_miska
31. jan 2012

@vodnicka super porod, gratulujem 🙂
este k tomu vykrvacaniu.. dieta nevykrvaca cez pupocnu snuru, su v tej snure iste systemy, ktore zabezpecia "jednosmerny prud" krvi.. cize vsetka krv tecie do babatka, nie naspat do placenty.. ak bude zaujem, pohladam ten clanok, koho by to zaujimalo podrobnejsie..
waw, krasny porod bez vyrusovania, parada 😀

vodnicka
31. jan 2012

@miska_miska No ja tiez viem ,ze babo nevykrvaca ale to bol pokyn lekara cez mobil ktory bol na ceste k Nam 😉 Aj Tebe zelam kludny,lahky porod aby si tie bolesti co k nemu zial patria znasala lahko alebo ich nevnimala a sustredila sa na svoje telo 🙂 🙂 🙂 Drzim Ti palce

miska_miska
31. jan 2012

@vodnicka Dakujem ti krasne ;)
preco mam pocit, ze doktori robia vsetko podla znalosti zo skoly spred 20-50 rokov a nezaujimaju sa o nove ? hmm..

vodnicka
31. jan 2012

@miska_miska neviem preco su taky su aj medzi nimi lepsi ale zial nie kazda mamina ma na takych stastie 😕 Ty nemysli na nic zle ale riad sa svojim telom aj pocitom a prajem Ti dobreho lekara aj dobru smenu mysli m tym sestricky.potom sa mi ozvy ako si dopadla pri porode 😉 😉 😉

parpar
1. feb 2012

Moju sestru zrazil autobus a zomrela na nasledky mam sa bat vyjst na cestu?Proti otazka na odkazujuci clanok Emily -666.Tiez by som rada rodila v pokoji domova keby to bolo mozne .Paci sa mi tato myslienka,zial u nas to este nie je v mnohych ohladoch dotiahnute ale verim ze raz sa to tak stane,ze zeny budu rodit zas doma je to predsa nieco uplne prirodzene,nie je je to choroba.Aj ked na druhej strane sa kladie otazka ,ze kolko tehotenstiev je dnes prirodzenych a kolko deti sa dnes rodi v termine a bez problemov?Drzim vam pace a mozno aj mne sa zadari nestihnut prist do porodnice 😀 ,stvrte je predsa len stvrte

magdal1
3. feb 2012

@miska_miska mna by to zaujimalo o tom pupocniku... dakujem

miskap
4. feb 2012

Tu je voľný preklad článku o pupočníku.
PREČO NECHAŤ DOTEPAŤ PUPOČNÍK ?

Novorodencove pľúca existujú v "kompaktnej forme" , vhodné pre život v maternici. Keď sa dieťa narodí, placenta a pupočník pulzujú ešte 20min, dodávajúc obrovské množstvo krvi do tela dieťaťa. Tieto návaly
krvi sú presne to, čo potrebujú pľúca novorodenca , aby sa rozpínali.Žiaľ, mnohé nemocnice, ani lekári nerozumejú tomuto mechanizmu a zapájajú sa do predčasného prestrihnutia pupočníka - často už po
jednej minúte od narodenia. Bez toho návalu krvi z placenty novorodenec trpí poklesom krvného
tlaku, keďže jeho pľúca sa nemôžu otvoriť tak, ako by mali, vytvárajúc reťazové reakcie efektov, ktoré môžu zahŕňať poškodenie mozgu a pľúc. Okamžité prestrihnutie pupočníka môže spôsobiť hypotenziu, hypovolémiu
a detskú anémiu, majúc za následok kognitívne deficity. Niektorí sa dokonca domnievajú, že vzostup autizmu môže mať súvis aspoň z časti so skorým prestrihnutím pupočníka.
Vzťahujúc sa k tomuto článku:
Keď sa dieťa narodí, jedna z prvých procedúr je stiahnutie a prestrihnutie pupočníka. V nemocniciach sa tento úkon často robí už do 30 sekúnd pretože sa verí, že to zmenší riziko vykrvácania u matky a riziko vzniku žltačky u dieťaťa. Pupočník sa často sťahuje skôr z dôvodu odoberania pupočníkovej krvi pre rôzne medicínske či komerčné účely. Avšak výskumy stále viac odhaľujú, že predčasné prestrihnutie pupočníka skôr ako prejdú celé dve, či tri minúty, oberá vaše dieťa o tak potrebnú krv a kyslík. Dnes neexistuje žiaden konsenzus o tom, kedy je optimálny čas na prestrihnutie pupočníka po pôrode, hoci už pred 200 rokmi v r. 1801,
Erasmus Darwin (starý otec Charlesa Darwina) zdieľal múdre slová k tejto téme, ktoré boli z veľkej časti prehliadané:
"Ďalšia nebezpečná vec pre dieťa je stiahnutie a prestrihnutie pupočnej šnúry veľmi skoro; ktorá sa má ponechať vždy až pokiaľ dieťa nielen pravidelne dýcha, ale až kým celkom nedopulzuje. V opačnom prípade je dieťa omnoho slabšie, ako by malo byť, o porciu krvi, ktorá ostala v placente a ktorá mala byť v dieťati."
Pridusenie dieťaťa pri pôrode?
Jeden z hlavných argumentov pre odloženie stiahnutia pupočníka má súvis s tým, ako dieťa dýcha pred a tesne po narodení. Pred narodením sú pľúca dieťaťa plné tekutiny a prúdi nimi veľmi málo krvi; dieťa dostáva kyslík od svojej matky cez placentu a pupočník. Táto placentárna kyslíková podpora pokračuje aj po narodení dieťaťa až pokým pľúca nezačnú fungovať a dodávať kyslík - a to je vtedy, keď sú naplnené vzduchom a všetka krv z pravej strany srdca preteká cez ne. Po narodení, keď dieťa plače a je ružové, cievy pupočníka sa stiahnu
samé. V tomto intervale medzi narodením a prirodzeným stiahnutím pupočníka, sa krv privádza z placenty, aby zabezpečila prúdenie krvi v pľúcach dieťaťa. Tento prirodzený proces chráni mozog dieťaťa zabezpečením neustáleho dodávania kyslíka z dvoch zdrojov až pokiaľ ten druhý zdroj nefunguje správne.
Akokoľvek, podľa Georga M.Marleyho, M.B., Ch.B., FACOG z Cordclamping.com, okamžité stiahnutie pupočníka pri pôrode okamžite "odstrihne" prívod kyslíka a dieťa sa dusí až pokým pľúca nezačnú fungovať. Krv, ktorá by normálne pritekala, aby zabezpečila pľúcnu cirkuláciu, zostáva stiahnutá v placente a dieťa "sťahuje" krv zo všetkých svojich orgánov, aby naplnilo pľúcne cievy. Pokým väčšina donosených detí majú dostaok krvi na zabezpečenie funkcie pľúc a prevenciu poruchy mozgu, ten proces ich často ponechá
bledé a slabé. Pre nedonosené deti je ten proces ešte viac devastujúci. Bez ohľadu na čokoľvek, okamžité stiahnutie pupočníka bude mať za následok určitý stav pridusenia a stratu objemu krvi, pretože:
1. Úplne "odstrihne" prívod kyslíka do mozgu dieťaťa z placenty pred tým, ako pľúca začnú samé fungovať.
2. Zastaví placentárnu transfúziu - prenos obrovského objemu krvi (až50% nárast celkového objemu krvi), ktoré je použité hlavne na cirkuláciu v detských pľúcach s cieľom naštartovať ich funkciu
Žltačka spájaná s okamžitým stiahnutím pupočníka
Uchovávanie cenného kyslíka a krvi novorodenca stiahnutím pupočnej šnúry predčasne má za následok riziko krvácania do mozgu a dýchacie problémy dieťatka. Bol tiež preukázaný ako prispievajúci faktor k:
- Autizmu
- Detskej mozgovej obrne
- Anémii
- Poruchám učenia a mentálnym poruchám
- Poruchám správania
- Ťažkostiam s dýchaním
Okamžité stiahnutie pupočníka bolo dokonca definované ako príčina poškodenia mozgu ktorá končí smrťou, podľa Morleyho.
Hľadáte prirodzené možnosti narodenia dieťaťa?
Po týchto ohromujúcich štúdiách o potenciálnom ublížení skorým stiahnutím pupočníka, WHO a FIGO (medzinárodná federácia gynekológov a pôrodníkov) ustúpili od praktizovania svojich pokynov.
Ale stále sa to vo veľkom deje v USA a iných rozvinutých krajinách, hlavne ak rodíte v nemocnici s pôrodníkom (špeciálne školení zdravotníci). Toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo by ste sa radšej rozhodovali pre pôrod s pôrodnou asistentkou.
Vo vedeckej (odbornej) literatúre neexistuje ani jedna správa o tom, že by boli pôrodníci bezpečnejší v znížení rizika alebo normálnej tehotnosti a pôrode ako pôrodné asistentky. Takže ak ste jedna zo 75% žien z normálnou tehotnosťou, najbezpečnejšou voľbou pre vás nie je porodiť s lekárom, ale s pôrodnou asistentkou alebo dulou (u nás nie alebo..).
Pôrodná asistentka sa lepšie prispôsobí vašim želaniam, napríklad počká 2 až 3 minúty, prípadne, kým pupočník úplne nedotepe , kým sa prestrihne. Počet cisárskych a iných intervencií liekmi, či operačnými
zásahmi sa býva taktiež nižší, ak rodíte s pôrodnou asistentkou.
Jedna štúdia v British Medical Journal dokonca zistila, že riziko úmrtia ženy počas pôrodu je v pomere 3 : 5 vyššia pri cisárskom reze ako pri prirodzenom pôrode, riziko hysterektómie 4x vyššie, a riziko odkázania na intenzívnu starostlivosť o matku 2x väčšia.

Z originálu Are Doctors Causing Infant Brain Damage By Clamping the
Umbilical Cord Prematurely?

July 31, 2010
WRITTEN BY MEDICALMISDIAGNOSISRESEARCH
Na stránke http://medicalmisdiagnosisresearch.wordpress.com

bobocka
4. feb 2012

@miskap len doplnim clanocek toho tykajuci sa,clanok,ktory mne osobne uplne zmenil pohlad na dotepanie pupocnika vs uskladnenie pup.krvi.DOTEPANIE VYHRAVA NA PLNEJ CIARE!!!!!! 🙂 http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/loto...

kacenkaharris
22. feb 2012

Mate niekto skusenost s porodom v porodnom dome? 😕 Zacina sa mi ta myslienka pacit, nieco "medzi" porodnicou a porodom doma. Myslim, ze v porodnom dome by sa neskusene rodicky citili bezpecnejsie (porodne domy su vacsinou velmi blizko nemocnice a maju vsetok skoleny personal pre pripad komplikacii) a zaroven by mohli lahsie upravit porodny plan podla svojich predstav, kedze porodne domy su pokial viem zastancami prirodzeneho porodu, kojenia, latkovych plienok atd.
Mate skusenost??? 🙂

magdal1
22. feb 2012

@kacenkaharris to je tuzbou viacerych zien na Sk, kedze tu take nieco neexistuje..ak tak niekto rodil, tak len v zahranici

pifina
23. feb 2012

.

zuzi118
23. feb 2012

@kacenkaharris osobnu skusenost nemam, ale prave nedavno som pocula u maminach co rodili v porodnom dome v rakusku. jedna bola z BA.

kacenkaharris
23. feb 2012

@magdal1 Ja v tom zahranici nastastie i na nestastie som. Porodny dom som tu objavila, preto som sa zacala o to zaujimat. Ale kedze som este nerodila, takze vobec nebudem vediet, do coho idem 😉 , tak by som chcela pocut nazory mamiciek, hlavne prvorodiciek.

andrealisy
26. feb 2012

@kacenkaharris
ja som mala rodit v birth centre (co je porodny dom v Uk) len som prisla do nemocnice moc neskoro tak ma brali hned na labour ward. Ak mas zaujem mavaju take ze ukazkove dni, musis si booknut den a poukazuju Ti vsetko ako to tak chodi. Nemusis sa bat ze nebudes vediet do coho ides, aj keby si vedela vsetku teoriu sveta, v okamih porodu budes vnimat celkom inak a pride Ti to prirodzene. Zalezi aj kde je birth center, ako daleko od nemocnice. Ten kde som ja chcela rodit bol priamo v nemocnici na tom istom poschodi cez chodbu, takze akekolvek komplikacie a si na porodnej sale s lekarmi. V birth centrach su pri porodoch len midwifes, lekari nie. Ano porody sa planuju prirodzene, nemas moznost epi, mozes rajsky plyn, porod do vody, hypnoterapiu, vlastnu hudbu, sviecky atd. Co sa kojenia tyka propaguje sa asi rovnako ako v nemocnici, babo Ti hned prilozia (ak nie su komplikacie) , latkove plienky to som este nepocula ze by sa nejako propagovalo ale je to na tebe, prebalujes a vsetko okolo baba robis sama takze ak si prinesies latkove plienky do porodnice nikto nebude nic namietat.

adela76
12. mar 2012

Ahoj.
Chcem len jednu otazku.Vsetky clanky o porodoch doma ich vychvaluju ake je to uzasne bez chemikali prirodne.Ako muzi stoja pri svojich zenach ked sa rozhodnu rodit doma.Co je ale velmi zvlastne je to,ze ani jedna mamicka a ani jeden otecko nepise o svojich pocitoch a nepodeli sa o to s nami,ze im koli tomu zomrelo dieta ked rodili doma alebo zomrela zena alebo mali komplikacie a v poslednej chvili ich zachranil ten sadisticky neprirodzeny a chemicky doktor.Nikto potom nepise aky je na seba hrdy,ze rodil doma.Kde su take clanky?To sa nedeje?
Ja som mala cele tehotenstvo skvele a panu boho dakujem,ze su ty hnusny lekari,ktory nam zachranili zivot.
Ja som spokojna aj s tym,ze hned po porode mi dietatko skontroluju a vysetria aspon viem na com sme.
Niezeby som odsudzovala zeny co chcu rodit doma,je to fajn a je to ich rozhodnutie ale nech napise niekto kto takto prisiel o diietatko,ktore nosil 9 mesiacov pod srdcom ci by isiel riskovat este raz jeho zivot.Bola by som rada keby sa ozvali aj taketo mamicky nie len tie ktore mali to ststie a nic sa nesatalo.
Dakujem za pochopenie.

korenbaba
12. mar 2012

Neviem ako na slovensku, ale v čechách existuje niečo ako porodný dom ( http://www.pdcap.cz/Texty/PDL/Sluzby.html ). Bola som tam na predporodných kurzoch i ked som doma neplánovala rodit. I ked nemám nič proti domácimi porodom, ale pri prvom dietatku som proste nemala tu odvahu hlavne, ked som sa v 9. mesiaci stahovala na iné miesto. Ja mám pocit, že tí čo sú proti porodu doma si myslia, že si žena sama doma čupne a porodí a maximálne má teplé uteráky. Tiež tam nie je sama, rodí so skusenou dulou, a tá má tiež nejaké to svoje vybavenie (má aj monitor srdiečka bábetka). A vie odhadnut ,kedy ten prod ide v poriadku a kedy je čas na lekára. V Holandsku su domáce porody bežné a tvoria snád polovicu porodov. Je to aj o zaužívaných tradíciách a je to aj o tom ako je zdravot. systém otvorení iným možnostiam. Napr. v USA a asi mi to zahr. maminy potvrdia, ich po 24 hod pozorovaní pošlu domov. Tu keby ste v porodnici vyhlásili ,že ide vy aj vaše zdravé bábo domov, tak by vás určite vyhlásili za nezodpovednu matku, hippisačku čo hazarduje so zdravým. U nás je normálne všetky ženy preventívne nastrihnut, pichnut jej oxycitcín nech dieta vylezie čím skor a potom ju štyri dni dávame v nemocnici dokopy.

korenbaba
12. mar 2012

@adela76
Možno tých umrtí pri domácom porode je menej akoby si čakala. Každá matka, každa dula pošle maminu do porodnice ak sa jej čosi nezdá. Ani doma nemože rodit každá žena čo sa jej to pozdáva. Musí byt všetko Tip top. A myslím že ked nejaké bábo pri takomto porode umrie tak sa o tom vie široko daleko. Media to nenechaju nbze povšimnutie. tvoju "Otázku " nechápem. Dala by si podobnu otázku mužovi čo mu zomrela žena, dieta v porodnici prečo si vybral práve tuto a ako je s tým spokojný. čo to je za kravina!!!

bobocka
12. mar 2012

@adela76 ako sa moze stat nestastie pri domacom porode,tak sa moze stat aj pri tom nemocnicnom.vzhladom na to,ze domace porody su stale spojene s mnohymi otaznikmi a spolocnostou su casto odsudzovane,tak ked sa pri domacom nestastie stane,tak je hned okolo toho velke halo,rodicia su povazovani za sebeckych a babica za neschopnu sarlatanku.ale ked sa stane nestastie pri porode v nemocnici,tak sa len sklopia oci a povie sa,ze personal spravil vsetko co bolo v ich silach.mnoho takych nestastnych nemocnicnych porodov ani nik neriesi,rodina si to nezela,nemocnica je len rada ak je o tom ticho.o uspesnycn domacich porodoch nik neinformuje,ale ked sa stane nestastie,tak su toho plne noviny.
jedna velika pravda je to,ze mnoho komplikacii pri nemocnicnych porodoch vznika koli zbytocnemu zasahovaniu personalu do porodneho procesu.ale rodicky o tom nevedia dokopy nic,len vedia,ze porod bol komplikovany a vdaka lekarom to dobre dopadlo.ale mnoho z nich ani len netusi,ze porod mohol byt uplne bez komplikacii keby sa do porodneho procesu nemiesali lekari a nechceli mat porod rychlo odbaveny.
a toto ti pise matka,co domaci porod vobec nezvazuje.rodila som v nemocnici a kazde svoje dalsie dieta tam aj rodit budem.ale to zas neznamena ,ze si dam klapky na oci a pred nemocnicnou realitou budem utekat. 😉

adela76
12. mar 2012

kerenbaba
Vies ak by sa nieco stalo v porodnici ja by som mala svedomie ciste,ze som preto spravila vsetko.A kolko mamiciek je takych,ze vsetko bolo v poriadku porod sa rozbiehal v poriadku ale na poslednu chvilku musel lekar spravit cisaraka tym zachranil mozno nielen jeden zivot.Ak by sa ti to stalo doma a dokedy by prisla sanitk a odviezla ta do nemocnice bolo by neskoro.Tu ide o minuty nie o hodiny.Podla mna je porod doma hazard so zivotom svojho dietatka a aj hazard so svojim zivotom.Teraz su tie porodnice na tak vysokej urovni,ze sa citis ako doma.Mozes mat pri sebe koho chces a ak si na nom striktne trvas je to ok.Doneses si podny plan a drzis podla neho ale vies,ze kedby cosi tak je tu hned niekto kto ti poskytne adekvatnu pomoc.
bobocka
Ano odsudzujem porody doma ale je to na kazdej matke ako sa rozhodne kde a ako bude rodit.Mne valste islo hlavne o to,nie,ze media to rozmazavaju ale na blogoch a ani na jednom fore o nenapise mama a ani otecko o porode ktory nedopadol dobre.Preco aj o tom tu nenapisu aby sa clovek mohol poucit alebo sa rozhodnut pre alebo proti.Ja by som chcela pocut ich nazor a mozno by ma presvedcili a zmenila by som svoj nazor.
Ja viem,ze lekari na porodnici a aj sestry su vseliaky a preto aj ja ked som isla rodit som si zistila do coho idem a bola som sa tam aj pozriet.Keby som nebola spokojna ila by som inde.Ty sa mozes slobodne rozhodnut.Ked v jednej porodnici nebudu akceptovat tvoj porodny plan pojdes do dalsej kde ho budu akceptovat.Ale toto vsetko si treba zistit pred porodom.
Na zaver sa chcem opytat vsetkych:Napisala by si toto iste keby sa situacia behom chvilky skomplikovala a lekar by vas zachranil v poslednej chvilke,isla by si druhy krat do toho doma?

quaxi
12. mar 2012

@adela76 ja len nerozumiem jednej veci, preco zrovna na slovensku ma byt to riziko take hrozne? To akoze v holandsku su ine zeny, inak stavane alebo co? Nasi "odbornici" maju nejake zasadne ine vedomosti nez ti z inych krajin, ked tuto 20km na zapad mozem kludne rodit doma, a nikto ma nebude mat za hazarderku a nasi odbornici ti povedia ako strasne riskujes... Preco v mnohych vyspelych krajinach, ktore su na tom kulturne, ekonomicky, aj zivotnym stylom velmi podobne ako my, je domaci porod bezna vec - myslis ze keby tie rizika boli skutocne take vysoke, ako sa nam to prezentuje od slovenskych lekarov a medii, tak by to v tych krajinach riskovali? Ved pre zvysok europy je smrt dietata rovnako tazko prijatelna, ako pre nas...
No a ked pises "Teraz su tie porodnice na tak vysokej urovni,ze sa citis ako doma.Mozes mat pri sebe koho chces a ak si na nom striktne trvas je to ok.Doneses si podny plan a drzis podla neho" - tak mi povedz jedinu vec: KDE??? Ukaz mi porodnicu, kde ti budu na 100% tolerovat porodny plan aj s tym, ze si sama zvolis polohu na rodenie, odmietnes preventivne podanie oxytocinu kedykolvek pocas aj po porode - neexistuje. Ani banska stiavnica, ak sa nou chces ohanat - osobne mi to primar potvrdil. Ukaz mi porodnicu, kde akceptuju dve, tri sprevadzajuce osoby, bezplatne, a po celu dobu porodu. A v ktorej porodnici sa citis ako doma? Ja teda nemam doma jednu sprchu a jedno wc na cely panelak... 😀 Nieco malo sa da v porodniciach ziskat tym ze platis nekrestanske sumy, ale preco ma byt lepsia (t.j. este stale hrozna, ale aspon o trosicku prijemnejsia) zdravotna starostlivost dostupna len tym, co maju kopu penazi na cestovanie cez pol republiky, platenie priplatkov sa lekara, nadstandardne izby a porodne boxy, sprevadzajuce osoby a ktovieco este?

korenbaba
12. mar 2012

@bobocka Absolútne, ale absolútne súhlasím. Pri akom kolvek medikálnom či nom zásahu do porodu (tehotenstva) len tažko možno očakávat jeho plynulý a spontánny priebeh.

@adela76 nič proti teba ale myslím že vieš o domácich porodoch velmi málo, tak jedine z časopisu a počutia a odzrkadluje to aj tovje argumenty. Ale pokial o to niekto nemá zaujem je samozrejme zbytočne nejak sa o tom aj informovat. to je normálne. Myslím že nedostatok informácii vyvoláva u teba presne ten strach a obavy, ktoré nie su na mieste.

Ja by som len podotkla že ešte naše staré mamy, možno ešte aj niektoré mamy boli narodené doma a ich vnučaté pokladáme za rodenie doma za pomaly chore, rizikové, priam nenormálne. A to že v tom čase umrtnost novorencov či rodičiek bola vyššia, nie je len dosledok presunu porodou do nemocníc, ale celkovým zvyšením informovasti o zdraví, porodnom priebehu či hygienockých podmienkach. Kedysi sa hojde umieralo aj na prechladnutie a nikto tera zod vás nechce aby ste pri každom nachladnutí šiel k lekárovi, nebodaj do nemocnice. Nezačali rodit v sterilných rpostrediach lebo mohli, ale preto že museli. My dnes máme opat na výber a kto chce si proste vyberie. Nie je na tom nič nenormálne.

adela76
12. mar 2012

quaxi
Ale stale si mi neodpovedala kde si precitam nejaky blog alebo niekde na fore nieco od rodicov ktory mali pri takomto porode komplikacie.Kde su ty rodicia a zastancovia domacich porodov ktorym to nevyslo na 100 %.Kde su preco ani oni o tom nenapisu?Mozno,ze by sa z toho poucili mnohy iny a vyvarovali by sa doma takychto chyb.Posli link kde si o tom precitam a mozno zmenim svoj nazor.
Uz som si toho vela precitala o tom akeje to super rodit doma.Ja osobne by som nechcela aby pri tom asistovala cela moja rodina.Je to zalezitost moja a manzelova.To je jena vec.A druha je to,ze si mi neodpovedala na otazku:Keby sa nieco stalo pri takomto porode rodila by si aj druhe dieta doma?
Ja ti neviem presne povedat v ktorej porodnici a ako akceptuju porodne plany ale v mamickovskych casopisoch a kupujem si vsetky kazdy mesiac som uz citala viacero clankov,ze rodicky prisli s porodnymi planmi a oni ich akceptovali niekedy s frflanim ale akceptovali.To je jedna vec.Vela som citala o tom,ze treba nechat dopotepat pupocnik,prilozit dieta hned po narodeni aby si vytvorili vztah a aby sa hned dieta prisalo a ked zena nekoji nema dobry vztah s dietatom.
Ja som rodila cisarskym rezom.Malu mi len ukazali a potom som ju videla za 5 hodin.A prvy krat mi ju dali na kojenie az na druhy den.Tiez som nekojila dlho - musela som ukoncit zo zdrav.dovodov.- a nie som o nic horsia ako ostatne matky ktore toto vsetko dodrzali.Mala ma 2 a pol roka a mame vyborny vztah a myslim si,ze o nic neprisla a nemame sa o nic menej radi.

vanessm
12. mar 2012

Teda ja si pôrod doma neviem ani len predstaviť a taktiež to pokladám za hazard so zdravím diaťaťa. V nemocnici je dieťa neustále kontrolované, ako sa mu vodí, či je dostatočne vyživené a koľkokrát sa stalo, že dieťa bolo v ohrození a museli robiť cisársky rez. Tam nie je čas už volať sanitku. Myslím, že žena, ktorá si zvolí pôrod doma má veľkú odvahu a zrejme si neuvedomuje všetky riziká.

adela76
12. mar 2012

@korenbaba
To nie je pravda,ze nemam nastudovane.Ked ma toto zacalo zaujimat a otehotnela som zacala som studovat o porodoch,polohach a o inych alterntivach.Pri tomto som sa dostala k domacim porodom.Nic ma vsak npresvedcilo o tom,ze je to nieco vynimocne alebo ine.
O porodoch v nemocnici pisu rodicia svoje ako negativne tak aj pozitivne skusenusti.No a toto tu nikdo nechcete pochopit,ze tu sa docitate len od rodicov,ktorym to dobre dopadlo ale nie je tu nikde nic od ziadneho rodica kde to nedopadlo na 100 %.To mi tu chcete nahovorit,ze sa nikomu nikdy nic nestalo?Kde su ti super rodicia?Preco nenapisu nic.Nie preto aby sme sme ich odcudzovali ale aby sa nespravili pri porode take chyby ake mozno urobi oni.Nepoucili by ste sa radi coho sa mate vyvorovat?Ja osobne si myslim,ze sa hanbia a nemaju odvahu.Ci??????

korenbaba
12. mar 2012

@adela76 Ja si myslím že si neuvedomuješ koho sa čo pýtaš! A to nie je o hanbe či odvahe. Pýtaš sa na neušpešný domáci porod na Slovensku. Neviem presné čísla, ale odhadujem že ak 99,5% žien rodí v porodniciach, tak 0,5 rodí doma. Z toho povedzeme 90% porodou prebehne v poriadku. Tvoja, otázka je venová asi tak trom ženám, ktoré su zrejme uplne inde ako na modrom koníkovi alebo absolutne nemaju potrebu to hovorit do nejakých medii 🙂 Keby si sa na porod domáci pripravovala tak určite sa dozvieš aj riziká. Respektíve ja som sa o nich dozvedla na príprave viac ako som chcela 🙂
Jednoducho prečo je všade možné dočítat sa len o ženách nespokojných s porodom v nemocnici je logický , že počtom je nech neskonale viac.

quaxi
12. mar 2012

@adela76 domace porody su veeelmi sledovane, akykolvek domaci porod co skonci neuspesne sa okamzite dostane do medii. Povedz mi, pamatas si co len jeden taky pripad? Nie, a to preto ze jednoducho nenastal. Na Slovensku zatial vobec, v CR boli dva pripady, ale z toho jedno dieta malo vadu nezlucitelnu so zivotom a neprezilo by ani v porodnici, cize na vine nie je DP, v druhom pripade to vyzera podobne, ale este nie je uzavrety. Mimochodom hovorime o stovkach domacich porodov rocne, a obdobi cez 20 rokov. Ktora porodnica sa moze popysit takymito dobrymi vysledkami? A to je este vacsina z tychto porodov neasistovana kvoli neexistencii legalnych moznosti asistencie, cize su teoreticky omnoho rizikovejsie nez tie s PA.
Na tvoju otazku jedina mozna odpoved je neviem, ved to si snad nemyslis ze to niekto vopred vie? Vsetko by zalezalo od mnozstva detailov, ale ano, viem si predstavit aj take okolnosti, po ktorych by som rodila doma aj dalsi krat. Ja som totiz presvedcena o tom, ze mnohe lekarske zasahy, aj samotne cudzie prostredie neprimerane zvysuju rizika pri porode.
No ked velmi chces, tu su dva pribehy zien, nie zo slovenska, ktorym sa to stalo (v anglictine). http://www.homebirth.org.uk/nickykim.htm
http://www.homebirth.org.uk/megan.htm

adela76
12. mar 2012

@korenbaba
Tak to je potom o com?Vsetci tu pisu len ako sa tesia,ze budu rodit doma a zrazu ked ma napisat,ze to tak nevislo ako si to predstavovala tak ako to je tabu o tom sa nepise?Preco?Nerozumiem tomu.
Ja viem ake su pozitiva ale aj rizika porodu doma.Som zdravotnik a mam co to nastudovane.Len mam iny nazor nato.