icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

bobocka
1. dec 2011

@magdal1 nie,nemyslis si,ze to ich bolest vylieci.tvrdim,ze je opodstatnena.to je cele co sa tu snazim napisat.neviem ako jednoduchsie a zrozumitelnejsie to uz mam napisat.
a verim tomu, a som o tom presvedcena,ze zaplatana diera v legislative ohladom domacich porodov by bola obrovskm krokom vpred,nie len hlupou papierovackou

magdal1
1. dec 2011

@bobocka no vsak o tomto sme ti pisali, lebo niekt. z nas poburila ta tvoja veta...nech nespia...preto za seba..som ti pisala o tom svedomi, ze kazdy ma co robit potom s tym svojim a urcite sa zacne vynarat milion keby....

tak neposudzuj potom ale dom.porod inak ako ten v porodnici...pretoze oni, myslim spravili vsetci tak ako vedeli najlepsie a co pokladali za spravne

a napokon nie sme v dusi Ivany ani tych rodicov, nevieme co prezivaju

bobocka
1. dec 2011

@ninan2 ved ja to az tak zo zasady nepopieram,len je pre mna nepochopitelne,ze ak vsetky fakty svedcia v jej prospech a teda,ze nepochybila,tak za zakalde coho bola odsudena.to mi nejde do hlavy 😕

magdal1
1. dec 2011

@bobocka a v com by bola krokom vpred.....za seba mozem povedat, bud by som rodila sama ak by som tak naozaj citila...tym padom je cela zodpovednost na mne...alebo s niekym komu doverujem, stretnem sa s nim urcite viac krat pred porodom...a keby sa nieco stalo, co mozem ked mam papier , hodit vsetko na druhu stranu? neist do basy?

ako pisala zuzi, PA by ta urcite nasilu nedrzla doma ak by si ty osobne mala pocit,ze mas ist do porodnice, pripadne by si sa pocas porodu zacala doma bat....

takze je to aj o dovere navzajom a dohodnuti sa predtym a ziaden papier to nezaisti, tu doveru k druhemu cloveku

ninan2
1. dec 2011

@bobocka povedala by som ze zaujatost sudu, dufam ze sa pripad dostane k nejakemu vyssiemu sudu a ten ju oslobodi...

aliza
1. dec 2011

podla mna je problem v tom, ze sa vlastne vobec neda jasne povedat, kde sa stala chyba a nikto to ani nepreukaze, proste bola to jedna velka smola. Keby sa to stalo v nemocnici, tak sa to vobec neriesi, proste sa stalo...ale cely pruser je v tom, ze islo o domaci porod bez porodnika, tak je samozrejme, ze sa vsetci obuju do PA, aj ked si tiez myslim, ze hlavnu zodpovednost maju rodicia. Isli do toho dobrovolne a tym padom brali na seba riziko, ze sa veci mozu skomplikovat. PA je tam viacmenej ako opora, sprievodca...nemozno od nej cakat, ze bude zachranovat takyto stav.
A inak, mna zaujala info, ze podla WHO je bezpecne cakat az 48 hodin po odteceni vody. Nie je to nejak dlho? oni mali plodovku odtecenu 43 hodin, ale nebola preukazana ziadna infekcia, tak ja neviem.

bobocka
1. dec 2011

@magdal1 ved ale toto je net a ja viemz,e niektore veci je tazko vidiet tak ako su myslene.lenze nie som tu novacikom a som matka podporujuca domace porody(aj ked sama ho v reali pre svoje dalsie deti nevidim),takze sa ma dotklo,ked som bola zrazu brana ako cierna ovca zelajuca zlobu ☹
ja domaci porod neposudzujem inak ako nemocnicny.praveze ja som ta,ktora medzi tym nerobi rozdiely.stale je to porod vedeny pod odbornym dohladom.jediny rozdiel z odborneho hladiska je ten,ze ak sa pri domacom porode nieco skomplikuje a pa samotnu komplikaciu nezvlada,tak sa na lekarsku pomoc caka trosku dlhsie ako pri porode v nemocnici,kde lekar reaguje inhed.domaci porod je podla mna ovela krajsi,intimnejsi,taky cistejsi ako nemocnicny.

greenline
1. dec 2011

@bobocka ja to vnímam ako "hon na čarodejnice". v čr je momentálne veľmi nepriateľská atmosféra voči DP. legislatíva je vo večšine EU štátoch nastavená tak, aby ženám umožňovala pôrod doma. v postkomunistických krajinách je to ale iné.. nemáme tu takú tradíciu samostatných PA, resp. generácia gynekológov ktorá tu je, len veľmi nerada púšťa PA k pôrodom. preto sa v čr snažili (nezmyselnými nariadeniami) sťažovať prácu samostatným PA ako sa to len dalo a čakali ako supy na prvý takýto prípad kedy PA pochybí (tu to vyzerá tak že PA mala proste "smolu" a narazila na ženu ktorá jej nepovedala pravdivo všetky skutočnosti o svojich predchádzajúcich pôrodoch, pretože chcela za každú cenu rodiť doma) no a to čo sa deje teraz je verejné linčovanie "moderným spôsobom"

bobocka
1. dec 2011

@magdal1 takze podla teba je stale spravne rodit doma ,bez legalnej podpory ci uz rodicky ci pa? nech je to stale naverimboha a nech su stale rodicky doma rodene povazovane za nezodpovedne riskujuce matky a porodne asistentky k domacim porodom chodiace za "carodejnice"? podla teba legislativnu podporu domacim porodom a pa netreba? podla teba nie je dolezite sitit k verejnosti fakt,ze pa je schopna viest porod od zaciatku po koniec bez asistencie lekara a jeho pomoc treba (mozno) ku pripadnej komplikacii? podla teba je toto vsetko len zbytocna papierovacka? no podla mna to ma sakra opodstatnenie a zbytocne by to iste nebolo.

bobocka
1. dec 2011

@greenline s tym suhlasim,vsak som to hore vyssie sama pisala

zuzi118
1. dec 2011

@bobocka porod v Cechach je legalny. Co sa tyka jej licencie, neviem nevsimla som si to v odvolani, necitala som to zase az tak detailne, uvodne formalne veci som len preletela ocami, tak je mozne, ze mi nieco uslo. Myslim, ze si polozila velmi zasadnu otazku.. Na zaklade coho bola odsudena? To by asi aj Ivana rada vedela. V odvolani su velmi dobre vypichnute veci, ktore sudkyna doslova selektivne vypichla, ci prekrutila alebo len na zaklade vlastneho svetonazoru urcila. Sudkyna sa napriklad vyjadruje k psychike obzalovanej. Bez znaleckeho posudku. Bez akehokolvek dokazovania. Oznacili Ivanu, ze chce prirodzeny porod bez zasahov za kazdu cenu. Ivana chcela ako svedkov predvolat zeny, ktorym porod doma nedoporucila a/alebo pri ktorych sa vyskytol problem a ktore nakoniec porodili v nemocnici. Tychto svedkov sud zamietol a Ivanu oznacil za prilis sebavadmu, ktora chce porod doma za kazdu cenu. A tak by sa dalo pokracovat. 39 stran citania, kde mi obcas vlasy vstavaju dupkom na hlave. Ale co sa cudovat, ked pani sudkyna je byvala komunistka, ze ano.

ninan2
1. dec 2011

@aliza no podla WHO zrejme nie je 🙂 Inak tiez ma to prekvapilo, ved tu robia stresy po 12 resp. 24. hodinach...

zuzi118
1. dec 2011

@aliza nie je to dlho, lebo plodova voda sa stale tvori. Pokial nie nezvysujes umelo riziko infekcie, castym vysetrovanim, je to v poriadku. Mna skor prekvapilo tvrdenie, ze vo Svedsku sa za normalne povazuje cakat 96 hodin.

magdal1
1. dec 2011

@bobocka ja viem,ze si za dom.porody, tak vydrz nasu diskusiu...nehnevam sa na teba..napisala som ako to citim a ze si treba mozno uvedomit niekt.veci.....tie otazky aj ohladne papierovaciek,ked clovek pise odpovede akobysi veci ujasnoval viacej , tiez neviem vsetko, len je to tak,ze je tu dvojaky meter, pretoze o par dni po pripade Ivany sa to iste stalo v porodnici, kt,ju zaluje...a tam boli vsetci zrazu zodpovedny? a nedalo sa , stalo sa, pretoze....? a spravili dobre a vsetko? .... a ju aj rodicov mozeme hned na pranier dat?

toto nie je len tebe, ale ja ostatnym aj mne samej naozaj si uvedomit
nech hodi kamenom ten, kto je nevinny

a napokon mozem napisat konkretnu vec,,,pri mojom dom.porode som nepodpisovala ziadne papiere, mala som doveru v moj sprievod , v seba.... a papier by mi ziadnu vacsiu istotu nedal...ak by som necitila doveru, tak doma radsej nerodim

magdal1
1. dec 2011

@bobocka tak asi sa nerozumieme,,,,,sama sa podielam na tom ,aby to nebola tak ako si opisala,,,,takze to si nemyslim,,,skor ide o moj vnutorny pocit dovery, istoty...ja osobne ten papier nepotrebujem, uz som ti odpisala v prispevku vyssie

quaxi
1. dec 2011

@bobocka v CR je ina situacia ako u nas (teda v tom case bola, teraz aktualne neviem, myslim ze speju pomaly k ilegalite DP). Tam sa DP oficialne mozu, aj je par PA, ktore ku nim chodia, ale nemali to prilis osetrene, nemali napr. predpisanu vybavu pre PA, odporucane postupy a pod. Kratko pred tym nestastnym porodom sa to trochu zmenilo a PA museli mat licenciu, ktoru konigsmarkova v tom case este nemala napriek tomu ze predtym uz par rokov legalne fungovala pri DP. U nas neexistuje ziadna PA, ktora by chodila k DP, ani ziadne oficialne povolenie ze sa to moze. Takze my sme este kus za nimi.

greenline
1. dec 2011

@magdal1
@bobocka ani ja sa necítim "nahnevaná" 🙂 ja si naozaj myslím že veľa ľudí si to neuvedomuje do dôsledkov, proste povedia niečo odsudzujúce bez toho aby si predstavili seba v koži toho druhého, resp. aby vôbec pripustili že niečo také sa môže stať aj im bez toho, aby tomu mohli zabrániť... a k papierovačkám. aj v rakúsku PA pred pôrodom doma chce podpísať papier, že žena si zvolila pôrod doma slobodne a je si vedomá rizík, resp. nevýhod ktoré to obnáša... mne to ale pripadá zvláštne, lebo pri vstupe do nemocnice človek niečo takéto nepodpisuje "som si vedomá rizík ktoré obnáša pôrod v nemocnici". ale chápem že PA chcú byť kryté lebo naozaj môžu nastať vzácne prípady kedy by nerizikový pôrod "dopadol" v nemocnici lepšie.. zaujímavé by ale bolo vyčísliť, koľko nerizikových pôrodov ktoré by dopadli lepšie pri DP pripadá na nemocničné pôrody...

magdal1
1. dec 2011

@bobocka toto je zaujimave

podla teba nie je dolezite sitit k verejnosti fakt,ze pa je schopna viest porod od zaciatku po koniec bez asistencie lekara a jeho pomoc treba (mozno) ku pripadnej komplikacii? podla teba je toto vsetko len zbytocna papierovacka?

pretoze osobne planujem besedy s PA, kontaktujem ich...a v zakonoch, ich kompetenciach je dane presne toto oni maju vykonavat...ale co verejna mienka? ta sa vlastne este len ukaze,zi ich zeny chcu a doveruju im...o tomto hovorim ,ze papier...vides legislativne to mas 364/2005 ...a 470/2006..a dalsie a co z toho aka je verejna mienka, berie to, ci su carodejnice tiez?, umoznuju im to lekari na pracoviskach, ci sa musia tvrdo snazit, cele roky...

magdal1
1. dec 2011

no a ja som zase pocula,ze legisaltivne sme na tom lepsie ako cesky...od PA

bobocka
1. dec 2011

@zuzi118 domaci porod je tam legalny?no ale je jedno,ze bol sud zaujaty.ona sa moze odvolat a odvolat sa na az ten najvyssi sud,kde su ludia nestranni a teda to bude objektivne.takze ju ,ak je bez viny,nemusi trapit vyjadrenie ceskeho sudu,je to len prekazkou k podla nej ocisteniu jej mena.bude to na dlhe lakte,no spravodlivosti pre seba sa dovolat moze.
@magda1 ja som matka rodiaca v porodnici a aj v budcnosti tam rodit budem,nie som presvedcena,ze pre mna by bol domaci porod tou spravnou volbou ,no ista pisomna dohoda by mi dala viac istoty(aj ked by mi to asi nestacilo k zmeneniu nazoru,ze pre mna domaci porod asi nebude).mne sa strasne paci ta intimita a klud a moznost vybratia si polohy a spol -to je vsetko uplne nadherne pri domacom porode,no ja sa stale bojim komplikacii.,tych komplikacii,kde rozhoduju sekundy.preto by domaci porod pre mna nebol.mna praveze ukludnuje pohlad na ludi v bielom a na monitory.nech nie je na mna nic pripojene,nech mi daju vsetci svaty pokoj,no ked sa daco skomplikuje,tak nech su pripraveni mne a mojmu dietatku hned pomoct.naivka,co? 😀

quaxi
1. dec 2011

nasa legislativa DP v podstate komplet ignoruje, ceska s nim rata, ale stale to viac a viac obmedzuju, teraz uz maju tie obmedzenia take, ze sme na tom mozno naozaj lepsie... Na druhej strane, na ludi lepsie posobi ak je nieco zakonom povolene, aj ked s prisnymi pravidlami, tak maju pocit legality, tento nas system na ludi posobi skor nelegalne.

magdal1
1. dec 2011

@bobocka no vidis, mozes si pytat PA k porodu...prave som odpisovala na jedn prispevok v teme, kde som dala linky na PA a clanky co vysli po tieto dni a hned mi tam jedna zena pise,ze PA to nie je to prave orechove, rodit doma ahned link na Ivanu......tak sa pytam, kto vravi o porode doma? tie clanky a snahy PA su teraz, aby si zeny uvedomili,ze mozu rodit s PA v porodnici

a robis spravne ,ze sa drzis svojeho citenia

bobocka
1. dec 2011

@magdal1 ved ale ak to bude aj legislativou odobrene,tak sa rodicky,ktore len ziskavaju info ,budu na pa divat inak.verim tomu.pretoze ja,este pred dvoma rokmi som naozaj bola v tom,ze pa je sestricka asistujuca lekarovi a pa sa vola len preto,lebo robi na porodnici 😀 . a keby som sa o veci nezaujimala sama ,z vlastneho zaujmu,tak by som to stale tak vnimala a pri myslienke,ze by mi mala pomoct porodit dieta nejaka"sestricka" a este u mna doma,by som si len zatukala na celo.lenze keby bol domaci porod u nas legalny a porodne asistnentky mali opravnenie ho viest ,tak by som sa na to hned inak divala. a verim tomu,ze aj ine matky by boli tejto myslienke viac naklonene.takto si pa musia svoju cesticku prebijat same a same presviedcat,ze maju skutocne bohate vedomosti a vies porod vedia od zaciatku az po koniec.to je to iste ako s dojcenim.laktacne poradkyne sa tiez mozu roztrhat co sa snazia vratit verejnosti info o spravnosti a dolezitosti dojcenia,no su valcovane reklamami na umele mlieka.vsak um ma kopec vitaminov,naco si "nicit" prsia 🙄 .presne tak je to s pa.tiez musia verejnost presviedcat ze su kym su a su pretlacane nemocnicnymi porodmi-ved su superbezpecne, a moznostou odobratia pupocnikovej krvi-ved moze zachranit zivot vasmu dietatu 🙄

magdal1
1. dec 2011

@bobocka tak cechou si potom ako vzor brat nemozeme, pretoze tamojsie PA sa mozu aj roztrhat, dokazovat...a ako su na tom?

skor asi iny pohlad sa musi zmenit, ked aj povies ine staty...Holandsko, Belgicko,Norsko,Nemecko...tak zeny povedia...ha zahranicie, tak o com to vsetko je, preco tam to ide a tu nie...preco tam je to normalne a tu nie....no asi vedomie zien tam je ine , ano aj legislativa..ale aj keby si mala neviem aku super legislativu, na co by bola, keby si ludia mysleli a zili aj tak inak ? teda rodili inak..ako u nas ,len s lekarom a v porodnici a najlepsie so zazmluvnenym...ak tomuto vacsina veri, tak potom aj neviemaka legislativa velmi nepomoze

no nastasite je viacej zien, kt. to zaujima a mna osobne to bavi a naplna a mam stale nadej,ze sa veci zlepsuju....asi tym ako si kazdy meni svoje pohlady a posuva hranice

zuzi118
1. dec 2011

@bobocka no ono to nie je lacna zalezitost platit pravnika. Toto odvolanie napr. sud zamietol len tak. Bez nicoho. Takze tych moznosti, ktore Ivana ma nie je zas az tak vela.

A jasne, ak nechces rodit doma, tak nerod. A ja by som si priala, aby si mohla zazit skusenost akoby doma v nemocnici. Tak ako to robil napr. Odent. To si myslim, ze by bola schodna cesta pre vacsinu zien. A ostatne ja osobne si myslim, ze je to ta najschodnejsia cesta ako dosiahnut zmenu systemu. Velmi vela zien sa pre domaci porod rozhodli prave pod tlakom, ze nenasli porodnicu, kde by mohli porodit bez zasahov a to - podla mna - nie je spravne. My zeny by sme mali mat skutocnu moznost volby.

bobocka
1. dec 2011

@zuzi118 no tak potom je to voci nej nefer.kazdy,nech uz vykonal cokolvek,ma pravo na spravodlivy a nezaujaty sud 😒
a ja som asi preto taka ista co sa tyka nemocnicneho porodu a som mu tak naklonena,lebo uz mam plan 😀 nie,vazne.pri maleho porode som mala stastie na uzanseho porodnika(kazda jedna zena,co s nim prisla do kontaktu si ho velmi chvalila a ze som ich vyspovedala dost 😉 ) a je to mlady lekar,no nie nejaky co prave skolu skoncil.istu prax uz ma za sebou a nejake to dietatko uz pomohol priviest na svet 🙂 okolo 30-35ma(neviem podla vyzoru presne zhodnotit vek,no je ste mladas) a z jeho pristupu som mala pocit,ze ked si ho zazmluvnim,tak sa dohodneme na takom porodnom plane,ktory bude respektovat moje poziadavky,no stale nenastrbi jeho ego lekara odbornika. a uz aj skin to skin mam premysleny-zazmluvnim si pa a ta pri mne bude.teda aj pocas skin to kin bude pri mne odbornik 🙂 ja som v podstate nenarocna rodicka a nepozadujem nic ,co by splnitelne v nemocnici nebolo. a ked sa mi podari otehotniet a budem v dakom siedmom mesiaci,tak zacnem svoj pp intenzivne riesit s nemocnicou,lekarmi a dam si ho aj vratnikovi podpisat 😀 proste sa mienim na dalsi porod riadne pripravit aj ked bude nemocnicny 😉

andrealisy
1. dec 2011

keby chodili k domacim porodom 2 porodne asistentky, (v Uk chodia 2 midwife) nebol by problem niekomu nieco dokazovat a sudit sa, boli by tam dvaja svedkovia.
Porod doma musi byt urcite krasny zazitok, ale rodicka a jej partner musia byt presvedceni ze toto je to co oni chcu, to je porod aky oni chcu pre svoje dieta. Ist do domaceho porodu s myslienkami " a co ak nastanu komplikacie " a potom ocakavat neviem aky silny emocionalny zazitok z porodu je nezmysel. Pokial nie je zena psychycky absolutne presvedcena ze to zvladne, ze to dopadne podla jej predstav ono to pravdepodobne nedopadne. Psychycka pohoda, podpora partnera, aj porodnej asistentky su absolutne nevyhnutne pre uspesny domaci porod.
Ja som si o sebe vzdy myslela ze som neviem aka silna osobnost a len tak ma nieco nevykolaji,ale nie som. Potvrdilo sa mi to pri mojom vlastnom porode, ked od chvile kedy sme vosli do porodnice sa moj porod zacal komlikovat. Som osobne presvedcena ze samotna nemocnica a prve vysetrenie (pri ktorom dobra dusa ktora ma vysetrovala na mna vyhrkla ze "OMG this baby is coming now") ma natolko vystresovali ze moj adrenalin stupol hodne vysoko a moj porod dopadol uplne inak ako ho priroda a moje vlastne telo mali v plane.......
Porod dopadol ako dopadol (po skoro 3 hodinach tlacenia kliestami) bohuzial, to uz nezmenim, ale verim tomu ze keby bola porodnica tak o 20min dalej, nasa Saska pride na svet na prednom sedadle nasho Ww 😀
Chcela by som domaci porod ak budeme mat druhe dieta, ale bohuzial si nemyslim ze mi bude ponuknuta ta moznost vzhladom na to ako dopadol moj prvy porod. A z tohto ja obvinujem nemocnicu. Tak to citim.

dulkagabulka
2. dec 2011

@bobocka mam pocit, že mi odpovedaš niečo ine,na čo som sa pytala..
ak niekto urobi chybu, isto si zasluži spravodlivy proces...nikto si nezasluži za svoje pochybenia, alebo iba preto ,že jedna pani povedala, trpiet pekelnymi mukami až do svojho skonania /ako to želaš ty/ alebo do skonania sveta...
bobočenka, suhlasim s tvojimi predstavami, beriem i to,že mame rozlične nazory na rozlične situacie, ale ak ti možem niečo povedat, možno by bolo fajn kontrolovat svoje myšlienky, ktorymi želaš inym bytostiam zlo...

bobocka
2. dec 2011

@dulkagabulka pozri sa ,ja som sa uz vyjadrila dost.vysvetlila ako veci vnimam,ako ich chapem .nie len v prispevlku tebe, ale aj inym kockam.ak ma chces chytat za slovicka a spievat svoju pesnicku dokola,tak to rob.uz mam obvinovania voci mojej osobe dost.nie som zly clovek,nikomu zle veci nezelam. a moj nick je bobocka nie bobocenka

magdal1
2. dec 2011

tv.sme.sk/v/22848/zajac-fico-zal-co-nesial.html

ambulantna starostlivost, PA...

tak od cca 3.20 minuty