Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@fidka79 Myslis samotny porod v nemocnici? Dr.. ,ale PA je pritomna, lebo so zenou ide do nemocnice, sice kazdy svojim autom, ale aspon ju tam odovzda lekarovi do ruk..
Mimochodom, dnes som citala,ze je navrh zakona, pokial zena nema zdrav. komplikacie a chce ist do nemocnice, ma zaplatit ucet, kt. jej da nem. za starostlivost... 😖 Este sa velmi nasmejeme, ak to prejde.
@fidka79 Ako som uz spominala,tak PA volas az ked mas kontrakcie kazde 3 minuty. Inak si doma sama+ manzel alebo niekto koho chces mat pri sebe. Este ma upozornili,ze ak porod zacne v noci, aby som skutocne volala,az ked to bude akutne. 😒 Tu v NL PA Smie viest porod- hovorenim co ma zena robit,povzbudzovanim, kontrolovanie oziev dietata- ma prenosne sono, pripadne masirovat jej chrbat, kontorlovat ako je otvorena. Ale NESMIE robit ziadne lekarske ukony- vlastne, podla toho, co som videla, tak v kufriku namali ani ziadne triekacky+ihly. No a ked sa nieco pokazi, tak sup dole z postele, rychlo autom do nemocnice...
@dulkagabulka Dovolim si komentovat to co je pasisne na zenskekruhy-moja skusenost-
Sestricka tzv kraamzorg uz musi na matku a dieta cakat pred ich domov, nie ze zena je doma potom pride sestricka. Mne pomahala asi tak,ze ja som MUSELA lezat, mala som povolene len na toaletu a spat do postele. Drobec spinkal vo svojej postielke- v inej miestnosti- ja som ho ani poriadne nevidela. Chcela som ho mat velmi pri sebe- tak mi ho manzel doniesol a drobec mi zaspinkal na rukach, tak sme spolu spali. A sestricka povedala,ze aby som si nemyslela,ze to takto bude- babo ma vlastnu postielku a zobrala mi ho. Vzhladom na to, ze mi neprislo mlieko hned, na 3.den rano povedala,ze koncime s prikladanim (este poznamenala,ze dietatu hrozi koma, silna dehydratacia koma) a dala mu flasu. KEd mi na 4.den prislo mlieko, tak povedala- smola, v Holandsku sa nemiesa kojenie s umelym mliekom- musela som si prikladat kapustu a mlieko zastavit. Takze taku skvelu som mala sestricku! 😠 Nemal mi tu kto poradit, a povedat,ze je to totalna blbost..A podla toho,co som pocula, nie som jedina, co takto dopadla. Na SVK v nemocnici je laktacna banka- tu to nie je. PA som videla len 2x- druhy krat prisla len kvoli tomu, ze prvy krat som spala. Inak by som ju videla len vtedy, a potom na poslednym dni kraamzorg. Pa nema co vazit dieta, to robi sestricka. A vobec PA nerobi testovanie dietata- zrak sluch a este som nepocula o tom,aby PA robila odber krvi. To robi niekto uplne iny! Podla novych pravidiel si za poporodnu starostlivost ma zena platit dopredu- ciastka zavisi od poistky. A vobec kde ta JAnka, ktora si napisala vlastne byva? Ak chces vediet oficialne ako prebieha poporodna starostlivost kontaktuj radsej www.thebe.nl Oni maju podpalcom testovanie deti, starostlivost. Komunikuju aj po anglicky.
tak ja som mala prvý porod v nemocnici, druhý neplánovane doma - nestihli sme 🙂 Každé ma niečo plus niečo mínus. Druhý porod bol taký rýchly, že dule som volala až z nemocnice kam ma previezla sanitka, tam som porodila aj placentu. Na prvom mi vadilo, že hoci milá doktorka tak ma vzala do služby a dala vyvolávačku - tak som už rodiť nechcela. Pri druhom som si naplánovala byť doma tak dlho ako sa bude dať, potom aj s dulou z domu do nemocnicena nadštandard. pôr. sálu a manžel až pri samotnom pôrode. Bez vybaveného doktora,aby mi nedali vyvolávačku na odrodenie v službe. Nám sa malá narodila za dve hoďky a z 5 min. kontrakcií v trvaní 10 sec. sme prešli do rýchlych silných za sebou, že sme nestíhali nič. Až keď bola na svete volali sme sanitku. Nikdy nezabudnem aká bola modrožltá a neplakala ako prvá - bála som sa dosť. Ale všetko ok. Doma je väčšia pohoda, ale v prípade, že nie je všetko v poriadku tak sa vystresujete - u nás však pôrod nebol plánovaný dom,a takže sme na to neboli pripravení. Ale aj keď pripravení ste nikto nezaručí, že bude všetko ok. A aj keď ste druhorodička prvý a druhý pôrod môžu byť úplne odlišné. Ja by som cestu videla v tom, že pripraviť v nemocnici izbu ako doma s tými ktorých tam chcete a mať plné vybavenie s odborníkmi za tou izbou, ale to je asi na slovensku veeeeľmi vzdialená budúcnosť.
@ervenka nuž, ako vidno, aj v Holandsku nepostupujú zdrav. pracovníci podla najnovších vedecky overených faktov ..
Neviem presne z ktorej časti NL je Janka, ale písala mi to ked som článok pripravovala, čo bolo tento rok v januári..
@ervenka čo sa týky materského mliečka z banky, viem,ze u nás na ne má nárok iba dieta v inkubátore- akonáhle je už z inkubátora vonku, aj ked je este na novorodeneckom oddelení v postielke, na mlieko z banky už nemá nárok... 😒 aj ked ho maju prebytok a nakoniec ho vylejú... neviem, či je to tak vo všetkých našich nemocniciach
@ervenka samotny porod v nemocnici v NL odvadza Dr iba ak su nejake (predpokladane) komplikacie, aspon tak by to teoreticky malo byt a u mna to tak aj bolo. ak chces rodit v nemocnici z vlastneho rozhodnutia, ide s tebou do nemocnice aj tvoja porodna asistentka (len musis byt dohodnuta s nou, lebo kazda PA ma zmluvu iba s urcitymi nemocnicami v okoli, takze ak si vyberies inu nemocnicu, dostanes PA z nemocnice). ak ale ides do nemocnice rodit preto, ze na to mas indikaciu, tvoja PA s tebou nejde a prebera ta klinicka PA (PA zamestnana v nemocnici) a az ked nieco nie je v poriadku, prichadza Dr.
inak ja som mala presne taky porod aj naslednu starostlivost, ako sa pise na linku od dulkagabulka. ale je pravda, ze regionalne rozdiely mozu byt, a aj tu mozes narazit na skupinu velmi dobrych, ochotnych a citlivych zdravotnikov (moj pripad) ako aj na tych neochotnych, lenivych a "vecne zaneprazdnenych inymi vecami", ktorych ako citam mas ty v okoli zial asi az privela ☹
@ikke svagrina mala napr. taku, ktora len trochu ppoupratovala, ani nepozehlila, a ked niekto zvonil pri dvera, svagrova sa musela zodvihnut z postele, zist dole- pozname ake su Nl schody strme a uzke- a sama mi otvorit, lebo kraamzorg citala knihu- mala prestavku. Moja aspon poriadne poupratovala,pozehlila... Tu je len thebe mozno v AMS je viac organizacii- kde je monopol, tam to aj tak vyzera... ved som uz na nasom fore pisala o nasom slavnom CB... 😝
ahojte. je tu niekto kto mi poradi ohladom domaceho porodu?
ked vsetko pojde ok ako ma,tak by som chcela rodit doma. uz sa mi to blizi a nemam este nikoho kto by so mnou mohol rodit.chcela by som vas poprosit o rady k dom.porodu.mali ste porodne asistenky zo slovenska?
ake boli vybavovacky po porode??
najnovší pôrodný príbeh z pôrodu doma na stránkach Ženských kruhov
a další domáci pôrodný príbeh
Podla mna porod doma je urcite krasny, intimny v pripade, ze vsetko prebehne v poriadku. A ak nie, co potom? Mne sa zdaju lepsie porodne domy - ako je napriklad vo Viedni. Je tam odborny personal, mate tam klud, intimitu a ked nieco nie je v poriadku, vedia zabezpecit rychlu odbornu pomoc prevozom do nemocnice. Ja mam tiez len negativne skusenosti s porodom v nemocnici - namiesto krasneho okamziku stres. Nikdy viac - zastavam nazor, ze zdravotnictvo na Slovensko je otrasne a ludsky pristup nebudem komentovat nech ste na akomkolvek oddeleni.
Obavam sa ze ak bude porodnik odmenovany za cisarsky rez, za kazdy nadbytocny ukon ktory prevedie...ze sa to k lepsiemu nezmeni...
porody do vody aj za ucasti delfinov...
http://www.cestyksobe.cz/porody-s-delfiny-ad1004/
krst knihy Aby porod nebolel 2.cast
http://www.cestyksobe.cz/krest-knihy-aby-porod-...
@alikaa
ahoj, citala som tvoj pribeh, az mi do placu ostalo.. to je strasne co ti doktori porobia... myslim ten celkovy pristup a tak. proste niekedy nas beru ako keby sme boli zvierata.... 😖
v NL sa chodi cely cas za predpokladu, ze tehotenstvo je bezproblemove k porodnym asistentkam, a tie aj prevadzaju porody. maju praktikum, kde su asi 3-4 a tie potom maju sluzby bud v "ordinacii" alebo v terene..
co je super, lebo takto si pocas tych 8 mesiacov vybuduje clovek isty vztah a doveru. a su fakt veelmi mile, vysetrenia robia standardne, ozvy plodu, aj jednoduche echo spriavia v 8 a 34 tt, potom robia vysetrenie hmatom a meraju tlak. zo spodu nevysetruju. samozrejme, ak sa vyskytnu nejake odchylky, tak posuvaju doktorom.
@ervenka
hmm, citam tvoj pribeh, tak to si mala tiez blbe, ja mam uplne inu skusenost, totalne super kraamzorg. ja som rodila doma, ona prisla uz pocas porodu. malu som mala cely cas na izbe, tam sme mali kolisku vedla postele.
aj som mala vacsinou vzdy mala na sebe aj tak... a porobila uplne vsetko. bola fakt super. pri dalsom si ju nejakym sposobom tiez chcem "zamluvit" 🙂
ale kamoska co teraz rodila, tiez hovorila, ze mala taku, co jej hovorila, ze ma kojit len kazde 3 hodiny, pritom jej bejby hladalo omnoho skor...
@ervenka
ty si rodila v NL v nemocnici bez medickych indikacii? no tak to sa potom plati, to je pravda.. pokial viem, tak to nebola novinka, ale uz je to tak zname davnejsie... moze to byt este aj rozdielne, pokial mas vyssie zdravotne poistenie, zeby to poistovna preplatila. inak domaci porod je zadara 😀 a este aj komfortne 😀
(teda samozrejme hovorim za seba)
@ervenka
no mne doma pichla lokalne znecitlivenie, ked ma nastrihla a nasledne ma aj zasivala, cize prevadzala aj taketo ukony.. predtym mi este pomahala s roztiahnutim hradze, ale nedalo sa, tak ten nastrih...
ale je to pravda, kto rodi sme predsa my, cize mam aj taku fotku z porodu, kde ja lezim na posteli a PA a kraamzorg sa na mna pozeraju 😀 😀
ten tvoj asi prvy prispevok o holandskom systeme.... boze, no toto keby som citala predtym, tak som asi inak vystresovana!
ako je ale potom mozne, ze ja som presla tymto vsetkym v NL a mne sa velmi pacila starostlivost porodnych asistentiek, ked som mala nejaky problem, prisla domov ma vysetrit a ubezpecit ze je vsetko v poriadku! ked som mala koncom vysoky tlak ma poslali do nemocnice, kde mi spravili vysetrenia komplet, tiez na ubezpecenie, ze je vsetko v poriadku. a mali super pristup ku mne. aj som rodila vo svojej posteli na tych podstavcoch a predstav si, vysplhala som sa na nu bez problemov! 😝
pri dalsom porode by som ti odporucila ist radsej na slovenko 🙂
@erique12 ja som to v case ked som rodila takto nevnimala, lebo som sa nejako extra o porod nezaujimala. Vedela som, ze do seba chemie pichat nechcem, ale ked sa mi porod sam nerozbiehal, tak som sa odovzdala tej masinerii. Az neskor ked ma kamoska nakopla sa o to zaujimat viac, tak postupne ako som si zistovala informacie, tak som bola stale viac zhrozena, co sa to vlastne vtedy vsetko dialo. A uz viem, comu sa chcem do buducna vyhnut a co dovolim a nedovolim.
@erique12 dakujem za odporucanie. Ked neveris, ze je to prava co som napisala, chces vidiet vsetky zaznamy? Alebo sa spytaj mojho mm.Tuto verslos. praktijk ktoru som mala ja maju aj ine, niektore su spokojne a niektore zeny hovoria NIKDY viac... Monopol je hnusna vec. Liezlo mi na nervy, ze na kazdu moju otazku, alebo prosbu o testovanie odbili "tu v NL to nerobime" a pritom som im uz na zaciatku povedala, ze my chceme LEN zdrave dieta. ESte aj o testovanie na DS som musela bojovat...
Kazda mame ine poziadavky, co sa tebe pacilo sa mne nemuselo a naopak. A uz je rok od mojho porodu, tak to nechaj tak... PS: Skvele Holandsko ma 3.miesto v umrtnosti novorodencov.
Ahojte baby, chcela by som sa podelit o moj porod doma 🙂... sice tento porod neprebehol na sk / comu som samozrejme velmi rada/, ale nemyslim ze ide o krajinu 🙂
takze nad domacim porodom som rozmyslala od zaciatku, je to moje 3 dietatko, a kazdy prebehol uplne na inom mieste s jednym spolocnym ...a to ze vsetky 3 bambulky som rodila do vody.
Moja prva dcerka bola narodena v uk v porodnom centre, druha na sk v trebisove v nemocnici a tretia doma v uk.
Ked som sa rozhodla pre domaci porod a povedala to niekomu, specialne na sk tak ma iba odradzovali, musim povedat hned na zaciatok, ze som stastna ze som toto rozhodnutie urobila a nepocuvala odradzovacov....
Samozrejme moje tehotenstvo bolo uplne v poriadku bez ziadnych problemov, taktiez aj predchadzajuce tehotenstva a porody boli bez problemov. Som zastanca porodu ako takeho kde sa zena citi dobre a bezpecne / co znamena ze nikoho nepresviedcam aby rodil doma, kazda zena to citi inak/ Myslim si tiez ze porod a tehotenstvo je z velkej casti aj o mysleni zeny... vela problemov si zena myslenim vie priviest sama. Viem ze je to niekedy tazke mysliet pozitivne, hlavne ak vsetky kamaratky rozpravaju prave iba o zlych skusenostiach namiesto toho aby sirili dobre...
No a aby som sa vobec dostala k porodu 🙂 Takze najprv som myslela ze pojdem do porodneho centra ako pred tym...ale mala som strach ze tam nebude miesto...kedze rodiciek je velmi vela, a do nemocnice som naozaj nechcela ist...takze v 38 tyzdni som teda zavolala midwife a dohodla stretnutie. Midwife prisla k nam domov, uz som nemusela viac ist koli kontrole niekde inde...rozpravali sme sa a trosku spoznali...pytala sa ma ake mam predstavy...co nas caka, co si ona moze dovolit, a ci s tym suhlasim, alebo co si myslim... Musim povedat ze moja midwife / Lucia/ bola uplne super. Ak by som sa rozhodla pre porod doma skor , tak by som mala iba ju ako midwife, nestriedali by sa..takze by sme sa aj lepsie spoznali. Ale samozrejme to nevadi 🙂 Takze povedala som jej ze by som chcela rodit do vody znova, ze pokial nebude potrebne tak urcite nechcem vyvolavat porod..proste aby bol prirodzeny... vela veci mi vysvetlila...
boli sme dohodnute...dalsie stretnutie bolo naplanovane o tyzden...co sme uz ale nestihli...Samozrejme mi medzi tym volavala ako sa mam, a ci s niecim nepotrebujem pomoct ...Cely cas som myslela pozitivne, a nozaj ziadne problemy...ci strachy, vedela som co chcem ze by som si chcela akoby uzit viac ten porod a ked babatko vychadza / ak sa to da nazvat uzit/ proste aby som si to pamatala, pretoze predchadzajuce porody si velmi nejak nepamatam, iba tak nejak matne...Proste si myslim ze ten moment ked babatko vyjde a vy si ho vezmete hned k sebe je neskutocne krasny aby sa len tak zmatnil...
V utorok 14.08.12 som sa nejak zacala divne citit..proste mi bolo akoby zle a bola som strasne unavena....To som bola v 38 tyzdni a 4 dni... Myslela som na to ze ci to nieje nejaky taky naznak...ale potom k veceru uz bolo celkom ok, takze som to nechala iba tak 🙂 V noci som sa zobudila na kontrakcie, neboli velmi silne ale ani slabe neboli...najprv som si myslela ze to su znova tie co som mavala pocas posledneho mesiaca celkom casto....tak som sa snazila spat...ale neprestavali, tak som si ich zacala merat....po chvili mi trebalo cikat...kde som zistila ze trosku krvacam...nebola som si ista ci je to zatka...alebo nie...tak som zavolala Luciii...vsetko bolo ok, a kedze kontrakcie neboli take caste tak som jej povedala ze este nemusi prist....ze jej zavolam ked ju budem potrebovat... to bolo okolo 3 rano... lahla som si a znazila lezat a odpocivat...ale tiez stopovat si ich aby som vedela kedy zacnu byt castejsie....citila som sa dobre, spat sa mi nechcelo ani lezat, tak som si sla uvarit caj, a nejak som si zacala vsetko chystat, nemala som ziaden strach, tesila som sa 🙂 vedela som ze mozno uz v tento den budem drzat moje babatko na rukach 🙂. Chcela som rodit v spalni , mame tam kupelku, takze je vsetko pokope a citim sa tam dobre....tak som pokryla zem foliami, poukladala na vrch uteraky, aby sa mi nelepili nohy na foliu...pomali sme nafukli bazen / specialny bazen na rodenie doma, ktory sa da zakupit/ kontrakcie prichadzali coraz castejsie a silnejsie...tak som pomali zavolala Luciii, ze moze prist... manzel bol cely cas pri mne, som mu vdacna, pretoze pre mna to bolo dolezite...vo vsetko /samozrejme co mohol 🙂 / mi pomahal. skakala som na fitlopte...dala si sprchu...zacali sme pomalicky naplnat bazen...trosku neskor sme zistili ze mame problem 🙂 mame iba maly boiler, a nevystaci na napustenie bazena...takze sme ho museli napustat na 3 krat s hodinovou pauzou aby sa ohriala voda....Uz som si aj myslela ze sa do neho nedostanem.... Deti boli doma a mala som tu aj moju mamku, ktora mi s nimi pomahala... musim povedat ze bez nej by to bolo horsie...starsia dcera chcela cely cas byt pri mne a vidiek ako sa babatko narodi...a stale sa vypytovala kedy to uz bude 🙂 to ma trochu znervoznovalo..medzi tym tu uz bola Lucia, skontrolovala mi tlak popocuvala babatko, vsetko bolo v uplnom poriadku...tesila som sa 🙂 potom skontrolovala a zistila ze som bola iba na 4 cm otvorena...to ma trosku sklamalo, lebo kontrakcie boli dost silne a ja som bola velmi nedockava 🙂 kedze ma pritomnost deciek pri tej bolesti znervoznovala poslali sme ich prejst sa. akonahle sme ostali bez nich, veci zacali napredovat....este pred tym som zabudla povedat ze Lucia povedala ze musim mat ranajky ....z coho som nebola az tak nadsena, lebo som vobec nemala chut jest...teraz to vsak vidim spatne inak, som rada ze som sa donutila zjedla chlieb a musli tycinku...naozaj mi to dodalo energie....
Sla som sa vycikat, a zrazu som uz mala pocit na tlacenie...medzi tym bol bazen napusteny / skoda ze nie skor - teraz si viem porovnat mat bolesti vo vode a mimo nej/Prve dva porody som bola so silnymi kontrakciami vo vode, tento nie...je to rozdiel a urcite odporucam vodu...Takze ked som bola na zachode a mala pocit tlacit mi praskla voda...iba trosku vytieklo. pretoze pravdepodobne hlavicka uzavrela krcok...premiestnila som sa do bazena...velmi sa mi ulavilo, voda nadnasala moju vahu a tak isto jemne tlmila bolest...vedela som ze ide hlavicka, takze po prvych kontrakciach na tlacenie ktore som iba predychavala som teraz zacala tlacit a riadit sa telom. asi po 3 kontrakciach bola vonku hlavicka...chcela som ju vidiet, ale nevidela som koli bruchu 🙂 takze mi to manzel odfotil....preslo par minut a dalsou kontrakciu som vytlacila telicko 🙂 bol to krasny okamih a nazoaj si ho teraz dobre pamatam, sama som si vytiahla bambulku k sebe a prilozila na prsia, nadhera 🙂bambulke sa u mna pacilo 🙂 mala krasny pokrceny ksichtik ....
trosku sme ostali vo vode, ale zacala som krvacat trosku takze som musela vyjst von ,lezala som na zemi a Lucia mi pichla injekciu proti krvacaniu...medzi tym mal malu manzel a uzival si ju...skusila som potlacit ci nevyjde placenta, ale nechcelo sa jej, zacalo mi treba ist na zachod cikat, tak som navrhla ze ked sa postavim ze to pojde lahsie...postavila som sa a ked som dosla na zachod zatlacila a cela placenta pekne vysla...Potom ma Lucia skontrolovala, nebola som natrhnuta...tak isto ako pri oboch predchadzajucich porodoch / ja tomu vdacim vode/. Nechala ma trosku si odpocinut a uzit si bambulky...asi hodinku sme spolu lezkali, mala sa krasne nasala a papkala 🙂 Asi po tej hodinke som zavolala Luciu aby sme malinku odmerali a odvazili...po chvilke prisla estejedna midwife, vypisali papiere....dali malej vitamin K a znova ta druha odysla....S Luciou sme este ostali trosku v obyvacke sediet a rozpravali sme sa ....dali sme si spolocne obed...Musim povedat ze tento porod bol zo vsetkcyh najlepsi...ziaden stres, bola som v prostredi a s ludmi ktore dobre poznam....Vedela som co sa bude diat a tiez to ze ma nikto do nicoho nebude nutit / nastrih klistir, nejedenie nutenie pichnutia oxitocinu i ked porod prebieha prirodzene a napreduje......../ Myslim si ze na porode doma nieje nic zle ani nebezpecne., pokial zena nema ziadne problemy v tehotenstve a je na to pschycky pripravena...
Prajem si, aby ludia a zdravotnici na sk pochopili ze porod nieje choroba, a nie do kazdeho porodu musi byt umelo zasahovane, ze moze existovat aj iny sposob ako len rodit v nemocnici ci porodnom centre.....ze porod je nieco krasne co by si mala rodina uzit...porod je zaciatok do zivota pre babatko...a ja verim ze porod ovplivnuje zivot babatka...
@alikaa
ja ti verim. len by to bolo lepsie pre teba na sk, kde vsetky tieto vysetrenia robia a nemala si tolko stresu ohladom toho.
a ano, aj tie statistiky poznam... ale mam teraz zit v strachu? nevieme presne preco je to tak... napriklad, vek rodiciek v NL je tiez o dost vyssi ako v inych krajinach... napriklad..... o.i. strasne vela inych narodnosti, kt.maju vela deti.. atd..
ja som sa tiez obavala vsetkeho este pred par rokmi mi to bolo nemyslitelne, ze tuto porodit? ani nahodou... tiez som si myslela, ze sa tu nikto o mna nepostara a co ak mi zomrie dieta, sak statistiky...
ale nechajme to..
@aimeecloe
krasny porod. skoda, ze tu sa tie bazeniky nepredavaju alebo aspon nepoziciavaju, uz som nad tym rozmyslala tiez 🙂
mne praskla voda hned na zaciatku a to som sa pytala PA este predtym mi povedala, ze to uz nemam ist do vane..
ale presne ako pises, je to psychike zeny, dovere, pohodli a intimite domova. 🙂
@erique12 k tým štatistikám
myslím si,ze sú také práve preto, lebo v Holandsku sa ženám nerobia tolké vyšetrenia v tehotenstve...a je samozrejmé, ze dietatko, ktoré má nejakú vývojovú chybu má vačši predpoklad, že po pôrode zomrie..
V analýze perinatálnych výsledkov v SR za rok 2008 sa o vrodených vývojových chybách v súvislosti s perinatálnou úmrtnosťou píše: „Z 356 novorodencov participujúcich na celkovej perinatálnej úmrtnosti ich malo 38% závažné vrodené vývojové chyby. V prípade ich včasného zachytenia a terminácie gravidity by sa zlepšila celková perinatálna úmrtnosť o 2,6 ‰. V takomto prípade by sme sa dostali na fantastickú úroveň 4‰ a priblížili by sme sa Českej republike.“
tu je o tom pekny članok
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/napisal...
hodnotit , ktorý postup je "správnejší" si nedovolím..to nech si zhodnotí každý sám za seba

@ervenka nuz ja poznam zase par zien. kt. sa prave ten system v zahranici pacil.... osobne som za to, keby sme si na Slovenksu spravili vlastny system, NEch mozeme z coho vyberat, pretoze teraz je tu len moznost vyberu lekara, nemocnice a pripadne opat lekara. Som za to,aby sa zeny citili bezpecne a dobre, uvolnene... niekomu k tomu potrebuje techniku, prenatalnu diagnostiku...a niekto zase minimum zasahov. Sme rozne. Tehotenstva a porody su cestami kazdej z nas a ako zeny aj ked rodime mozno vo vyssom veku mame tu silu porodit dieta, takze nedajme sa zblbnut a zobrat si ju, v spolocnosti je uz prilis vtlaceneho strachu a povedomia,ze toho nie sme schopne... v podstate ide o to,aby sme ako zeny same v sebe citili pokoj, ze sme to zvladli. Ten pocit, ci sme to zvladli a citime hrdost a silu, to sa neda nahovorit, kazda z nas to moze vnimat v sebe. A na iste velmi podobne veci prisli aj samotny lekari,ako napr. Odet, Lamaze a iny,,,,kt. boli pri porodoch a videli...videli,ze zena vie porodit svoje dieta.