icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

6mia6
20. nov 2011

@danka.chomka ďakujeme, vám tiež prajem aby všetko bolo v poriadku a prebehlo bez komplikácií.

marionmarion
20. nov 2011

Muca, vysvetlil ti vobec niekto preco sa tvoje babatko zacalo dusit? Aka tam bola pricina? a nikto netvrdi ze porod doma ze je 100% bezpecny...ale to nie je ani porod v nemocnici...pises ze ak nastanu komplikacie, rozhoduju minuty...aku mas zaruku ze v nemocnici sa to nezanedba? osobne som bola pri rodicke ktoru na sekciu lekar neposlal len preto, ze mu nedala obalku do vacku. cakal az ozvy dietata klesli na 70 a potom zacal panikarit. nastastie maly prezil, ale mohlo to dopadnut aj inak...bolo to iba o stasti...ja sa na takychto ludi slepo nespolieham iba preto, ze maju pred menom MUDr...

zuzana581
20. nov 2011

@kamilia to čo píšeš je síce pekné, ale treba si aj uvedomiť, kolko detí a mamín zomieralo, kým neboli nemocnice a rôzne zariadenia na záchranu života. Ja osobne neodsudzujem ženy, ktoré sa rozhodli rodiť doma, ale nesúhlasím s nimi. Prvý pôrod som mala velmi ťažký a dlhý a druhý komplikovaný, lebo hrozilo, že sa malý zadusí. Ak by nedopomohli k rýchlemu pôrodu malý tu nemusel byť, alebo mohol byť na tom zle. Ja osobne by som také niečo nikdy neriskovala.

czechzuzanaba
20. nov 2011

@quaxi Diky za odpoved.

quaxi
20. nov 2011

@muca1212 pises "v dnešnej dobe sú k dispozícií nemocnice zo všetkým čo hovoríš.. môžeš rodiť ako len chceš.. polohy.. a podobne.." tak mi prosim ta povedz KDE??? kde na slovensku je porodnica, kde sa da "rodit ako chces"? Ja som mala jedinu poziadavku - nech ma nechaju rodit absolutne bez zasahov tak ako ja chcem, kym ziadny zasah nebude nevyhnutny. Nenasla som na slovensku ani jedinu porodnicu, ktora by vedela vyhoviet takejto obycajnej poziadavke...

kamilia
autor
20. nov 2011

@zuzana581 Ahoj možno som sa len vyjadrila trochu nepresne nechcela som odsúdiť ženy ktoré rodili v nem. a nem. celkovo len som chcela vyzdvihnúť pôrody doma. Vieš z vlastnej skúsenosti nemôžem povedať, že by som to zažila ale mnoho žien má problémy a komplikácie hlavne kvôli cudziemu prostrediu alebo cudzím ľuďom. Mnoho žien spomína na pôrod ako niečo čo si nepamätajú zrovna ružovo pošlem ti na poštou článok, skôr pocity ako to všetko videla jedna mamička a potom mi napíš či si to prežívala rovnako a či ti pri tom čítaní nevybehne aspoň jedna slzička.

bobocka
20. nov 2011

zaujimava debata sa rozbehla 🙂 len jedno by som chcela dat na pravu mieru(dufamz,e sa maminky co rodili doma na mna za to nenahnevaju ked hovorim za ne),no ziadna zena co sa doma rozhodne rodit to nerobi z dovodu vlastneho pohodlia.ak sa zena rozhodne doma rodit,tak ma o domacich porodoch nastudovane sakra vela a nerobi to preto,aby mohla rodit vo svojej posteli,ale robi to koli tomu,ze veri sama sebe a svojmu telu a chce priviest svoje dieta na svet v kludnom prostredi,chce si ho hned prilozit bez toho aby jej ho hned personal driapal z ruk koli promptemu vazeniu a spol.matka rodiaca doma sa tak rozhodla preto,lebo je presvedcena,ze je to to najspravnejsie pre nu a jej dieta a nie preto,ze jej ide o vlastne pohodlie.

muca1212
20. nov 2011

@aliza ved som písala že ja to neodcudzujem 🙂 len ja som napísala že ja by som sa bála.. to je všetko, mne sa totižto stalo to " čo ak" . Voľba je na každej z nás a ja nám všetkým prajem aby to vždy a všade dopadlo len a len dobre 🙂 Rodiť doma musí byť samozrejme podľa mňa to najlepšpie na svete, nemocnice sú a vždy budú sterilné a neosobné... a tie spolubývajúce 🙂 doma je doma, ale u mňa je strach väčší.

muca1212
20. nov 2011

@quaxi no mne bolo povedané že v Banskej Štiavnici vraj taká je, že môžeš rodiť v akej chceš polohe, nemusíš sa holiť. proste si môžeš vlastne rodiť ako chceš. Aspoň také mám info.

anjelicek26
20. nov 2011

@kamilia - Pre mna rodit doma, nepritomnost lekara, co v pripade nudze a minut deliacich moje dietatko od smrti moze vytiahnut skalpel a pomoct mu okamzite von - je hazard. Neviem, riziko je tam VZDY, skazit sa moze nieco pri KAZDOM porode, aj pri tej najviac zrelaxovanej kludnej 6-rodicke sa moze nieco pokazit :(

Ja som posero, napada ma milion veci, co by sa stat mohli, rozpisovat to tu nebudem. Osobne - ked mam ten najväcsi poklad v brusku - nezariskujem kvoli "vlastnej posteli ci sprche" ci par hodinam "ocumovania a nepohodlia" v porodnici - jeho zivot. Takto to proste citim. Nejde o to, ze nemam na to "gule", ale ze mi to rozum ani srdce nedovoli.

happy8051
20. nov 2011

moj porod sa rozbiehal super, vsetko slo hladko, porodnik bol spokojny, chvalil ma ako efektivne tlacim a predychavam kontrakcie.... takmer do konca som si myslela, ze by som to aj doma zvladla...az kym som takmer nevykrvacala na stole, neuspavali ma cestou na operacnu salu... cistenie, zachrana maternice trvala dve hodiny, dostala som styri krvne konuervy a kopu liekov....

neviem ako by sa to skoncilo pri domacom porode.... ja by som rozhodne doma nerodila.. pretoze nikto nevie co sa moze stat....

zuzi118
20. nov 2011

@muca1212 no radsej si chod to info overit u pana primara Spilu, ten ti velmi rad vysvetli, ze inak ako na chrbte sa predsa rodit neda. A skus mu nacrtnut, zeby si bola rada, keby ti nedavali oxytocin na placentu, uvidis, ako velmi ta bude respektovat. A ked si nedas klistir a nedajboze nieco ti ujde, tak pan primar to urcite vezme velmi profesionalne a s nadhladom.

quaxi
20. nov 2011

@muca1212 tam som sa informovala. Ale realita je uplne ina - napriklad oni odmietaju brat do uvahy ked odmietnes preventivne podanie umeleho oxytocinu (co je mimochodom protizakonne!).

zuzi118
20. nov 2011

@quaxi a mimochodom je to aj v rozpore s EBM. Preventivne podanie oxytocinu nielenze neznizuje riziko krvacania, ale v pripade, ak ku krvacaniu dojde, tak dalsie podanie oxytocinu uz vobec nema taky efekt ako ked sa nepoda profylakticky.

muca1212
20. nov 2011

@marionmarion Fakt je že nie ☹ ale ja som posero. Išla som na sekciu po asi 15 hodinách čo som sa stále neotvárala = napichali do mna kadečo a nič nepomáhalo... možno to bolo aj tým ... neviem, možno to celé zapričínili lekári. Neviem to posúdiť, ale patrím medzi tie typy ktoré sú kľudnejšie ked vedia, že o poschodie vyššie je super vybavené novorodenecké oddelenie a keby miminku niečo bolo (nemyslím len pôrodom) tak by mu mohli okamžite pomôcť. Myslím že je to na voľbe každej z nás. A nedá mi nepovedať že ja som sa v nemocnici nejako extra zle necítila, sestričky boli milé a lekári ma vcelku potom už nezaújmali, aj tak sú podľa mna najdôležitejšie práve sestričky. Hlavne aby nám nikdy nebola odopretá možnosť voľby.

elephant
20. nov 2011

@anjelicek26 Neviem, či si obe deti rodila v zahraničí... Ale medzi pôrodnicami (alebo skôr pôrodnými zvyklosťami) sú priepastné rozdiely. Mne by sa tiež páčila pôrodnica, kde by sa rešpektovala rodička, jej pocity, potreby... Pretože v pôrodnici, kde je rodička na obtiaž, a "rodí" lekár či niekto iný z personálu, dokážu pôrod krásne skomplikovať, a potom rodičku "zachrániť" a ona im na záver ešte i poďakuje.

Samozrejme je kľúčové, kde sa rodička cíti bezpečne, keď je to v pôrodnici, kde verí lekárom, PA, a ich zásahom, tak nech ide tam, je to pre ňu to najlepšie rozhodnutie... Keď ale "svojej" pôrodnici neverí, má na pôrodný proces iný pohľad, a nechcú jej vyjsť v ústrety, a zároveň je pre ňu vhodné rodiť doma... prečo jej to nedovoliť...

muca1212
20. nov 2011

@zuzi118
@quaxi
hej? no to som nevedela ☹ tak neviem, a to som bola na takom školení pred pôrodom kde nám to hovorila tá pôrodná asistentka čo to tam vraj pozná a vrelo nám to tam odporúčala.. nuž.. je smutné keď takto zavádzajú...

bobocka
20. nov 2011

ja osobne si myslim,ze nemocnice by mali trosku ustupit matkam rodickam a povolit im prirodzeny porod bez zasahov,no lekari nech su poruke ak sa daco potentuje,nech vedia hned zasiahnut.zdrava kombinacia oboch.keby zena mala istotu ,ze v porodnici na nu nebudu pozerat ako na pacienta(ktorym nie je,vsak odkedy je tehotenstvo chorobou? 🙄 ) a mala by pocit,ze su tam pre nu a jej dieta a su tam na to aby jej pomohli priviest dieta na svet a nie jej tam davat rozumy a robit zbytocne rutinne zakroky..tak by zeny domace porody ani nezvazovali.teda mozno nie v takej miere.rady by sli ochotne do nemocnice rodit.ale kedze maju niektore maminky tak sialene zle zazitky z porodov ich deti,citili sa ako nesvojpravne,nik nerespektoval ich zakladne poziadavky,poziadavky lahunko splnitelne a mnohe sli z porodnice domov s traumou,tak proste po takom porode zvazuju domaci porod.ja to uplne chapem.podla mna by mali mat matky rodicky automaticky moznost spisat si porodny plan ( stotoznujuci sa s moznostami ake dana porodnica ponuka) a tie porodne plany by mali byt respektovane do momentu kym nenastane komplikacia a vtedy nastupuje lekar a riesi danu situaciu bez ohladu na pp.proste zeny by si mali vazit lekara a jeho vedomsti a prax,no aj lekar by si mal uvedomit,ze rodicka nie je pacientom ako takym,neprichadza do nemocnice s chorobou,ale prichadza tam priviest na svet svoje dieta.a zdravotny personal je tam na to,aby jej asistoval a pomohol jej a nie aby na nej vykonaval rutinne zakroky,ktore su casto sakra zbytocne.ked lekar praskne priskoro plodovku z dovodu,vsak co tu budeme vyckavat,nech to mame rychlo z krku-tak taky by mal diplom vratit 😠

quaxi
20. nov 2011

@muca1212 smutne je, ze ta moznost volby nam poniektorym odopreta JE. Pretoze kto si chce zvolit bezpecny porod doma, nema dnes na SK sancu. Zdravotnici ku dom.porodom nemozu chodit, jedine zachranka ked pride ku nahlemu porodu doma, ale to je o inom. Tym padom zeny, co povazuju porod doma za bezpecnejsi, nemaju sancu ho absolvovat a su nutene do podstupenia vyssieho rizika v nemocnici, alebo riskovat neasistovany porod doma. A kto chce prirodzeny, bezzasahovy porod v porodnici, tiez nema na SK sancu. Takze o nejakej moznosti volby nemoze byt ani rec.

danka.chomka
20. nov 2011

Mozno cely pristup zien k skumaniu porodnych moznosti by pomohlo zmenit. Robili sa vyskumy, kde sa zistilo ze nastavajuce matky venuju exponencionalne viac casu vyberu kocika, vybavicky, tehotenskeho oblecenia nez studiu porodu, co sa pri porode deje, a ako sa o porode rozhodovat. aka kaskada hormonalnych procesov sa pri nerusenom priebehu odohrava a co vsetko nasledne ovlyvnuje a podmienuje. co sa stane ked sa tento hormonalny informacny tok zvonku prerusi. Mozno keby venovali pozornost tomu co sposobuje synteticky oxytocin podavany pri porode, ako ohrozuje pretrhnutie plodovych obalov dieta, ze nastrihom dieta straca orientacne body v porodnom kanali co mu znacne stazuje spravne zrotovanie a zvysuje riziko zakliesnenia, neprijimali by ho v tichosti a poslusne. tiez ze porodne zranenie 3.-4. stupna su vo vacsine pripadov len pokracovanim samotneho nastrihu, a k porodnemu poraneniu bez nastrihu vobec nemuselo dojst. co moze sposobit porodna poloha, ake su vyhody a rizika jednotlivych poloh, ulavove techniky, negativa epiduralu (verte ze je ich viac ako moznosti bolenia hlavy, a to znacne viac! ). Ako pozorovat porod, co od neho cakat, s cim ratat. Poznanie je sloboda, ktora eliminuje strach z toho ze neviiem co a preco sa so mnou deje. A telo, ktore sa nezviera strach ovela lahsie rodi. Tiez poznat benefity toho ze nam dieta nekmasu po porode z ruk (ak jee v poriadku a stat si za tym) a mame moznost sa spoznat, zahriat, privitat, nakojit- ako toto vsetko ovplyvnuje materske spravanie a prezivanie. Co sposobi vylucovanie stresoveho hormonu v tele dietata ked je bezprostredne po porode odlucene od matky. Je vedecky dokazane ze zene posobenim hormonov pri bezzasahovom porode fyzicky narastu urcite mozgove centra vdaka ktorym sa mozog zeny navzdy meni co ovplyvnuje jej materske schopnosti a kondiciu zvladat starostlivost dietata. My milujeme svoje deti aj ked nam ich vezmu a daju az na druhy den- ale je to laska ktora je intelektualnou volbou (nakolko sme na to vybaveni ako ludia a ako od matiek sa to od nas ocakava) a az postupne sa meni na tu instinktivnu primitivnu vlčiu lasku, no chce to ovela viac prace ako keby sme dovolili evolucnej predispozicii, fungujucej a premyslenej po miliony rokov, aby vykonala co je jej ulohou. Vezmite vsak po porode mlada simpanzej samici (ktora nam je dost podobna) a uz o nho nikdy neprejavi zaujem a ochotu sa o nho starat. Informacie oslobodzuju- kto nic nevie, musi vsetkemu verit. Keby si lekari plnili svoju povinnost a adekvatne matky informovali aby sa mohli zodpovedne rozhodovat, a ich rozhodnutiaa by aj respektovali, bolo by to o mnoho lahsie. Preto to bohuzial zaatial ostava na iniciative matiek, same sa musia vzdelavat a informovat aby mohli niest zodpovednost za to co sa s nimi a ich detmi deje, lebo este raz nie lekar je zodpovedny ale ja, lebo ja som mu dovolila aby spravil to co ublizilo mojmu dietatu. Ja hlavne prajem kazdej jeddnej zienke, krasny, radostny, bezpecny a nenasilny porod, na ktory bude spominat vzdy s nehou a vdakou k babatku ze to spolocne krasne zvladli. Lebo kazda chceme pre nase deti to najlepsie.

anjelicek26
20. nov 2011

@elephant - dcerka sa narodila na Slovensku. Zo vsetkym, co k slovenskemu porodnictvu patri bohuzial 😉 Anglicke porodnictvo neviem definovat, maly bol po pol hodine v porodnici na svete, vosli sme dnu, praskla mi voda, vyzliekla som sa a uz sme tlacili 😉 Len sa sestry smiali, ze druha doba porodna - 1 minutu (pri dcerke mam druhu dobu porodnu zapisanu - 5 minut 😉 ) A druhy den sme uz boli domka. Co bolo asi najväcsi rozdiel - z mojich ruk nesiel maly prec na jedinu minutu 😉 Negativum ale - prve, co mi doniesli na izbe, bola flaska s mliekom pre maleho. Uplne ich sokovalo, ked videli, ze je na prsniku, ostatnych 12 mamin na oddeleni automaticky flaskovalo... chcem vidiet, ktora z nich potom kojila doma.

Ano vsetko je to o dovere, ak lekarovi ci porodnici neverim, tak tam ani "neleziem", lebo aj tak budem vidiet len to zle, lebo to ocakavam 🤐

zuzana581
20. nov 2011

@kamilia keď mám pravdu povedať, tak tieto príbehy (aký si mi poslala aj do pošty) vo mne len utvrdzujú myšlienku, že pôrody doma nie sú bezpečné. Mamina v tom príbehu mala velikánske šťastie, že sa nič neskomplikovalo a za odmenu dostala čo? To že mohla ísť na vlastný záchod, alebo že mohla meniť polohu, alebo čo vlastne? Ja som bola s pôrodmi v nemocnici maximálne spokojná, aj keď som si prvý odtrpela, druhý som si užívala, lebo som si nechala pichnúť epidurálku. Sestričky aj lekárka boli velmi milé. Svoje pohodlie by som nevymenila za istotu, že ak sa niečo skomplikuje, tak mi dieťa zachránia. A keď ide o to pohodlie, lebo pravdepodobne o to ide najviac, tak mne osobne je vlastne pohodlnejšie rodiť v nemocnici a nie si doma špiniť obliečky, uteráky. Ak ma bolí ucho, idem k ušnému, ak mám pokazené auto idem do servisu a ak mám rodiť idem do pôrodnice. A poviem ti, že ak by nejaká moja velmi blízka osoba takýto pôrod zvažovala, tak by som ju prosila na kolenách, aby to nerobila.
@anjelicek26 úplne mi hovoríš (píšeš) z duše.

kamilia
autor
20. nov 2011

@anjelicek26 prepáč ale ja si nemyslím že tie ženy čo rodia v nem. nemajú guľe to s tým nemá nič spoločné a keď hovoríš o tých sprche a lôžku tak ja by som rodila doma hlavne kvoli pocitoch ake by malo z toho bábätko ani tak tam nejde o mňa ale o neho. Vieš verím tomu, že bábätko vníma a pamätá si od plodu cez tehotenstvo a pôrod takisto prežíva najviac ono zober si to z jeho pohľadu predstav si že si to bábätko a ak si silná tak si dokážeš spomenúť to bolo s tebou.

nikolca
20. nov 2011

ja som rada že som rodila až v nemocnici,a priznám sa ja som mala príšerný panicky strach ako sa ten termin bližil a stale nič že budem rodiť doma,doma by som to nezvladla,pôrod som mala veľmi ťažký,doslova neskoro zistili že dieťa ma malo kyslíku,jednoducho všetky možne sestry som mala okolo seba,aj cisarsky mi chceli narýchlo robiť,dieťa sa narodilo,pridusené,pupočnú šnuru mala okolo krku,plodova voda uplne zelena,no ked si na to dnes spomeniem,ked sa mi narodil prvý syn to neviem že som ani rodila,to bolo uplne v pohode 🙂 🙂

anjelicek26
20. nov 2011

@kamilia - babatko nerozozna "doma" a nerozozna "nemocnica" ved je prvy raz na svete. Nema z toho rozum. Jedine, co vnima a citi je jeho mamina. A ta ma byt v pohode. Ide o to, aky ma zena aj pristup k nemocnici, ked to berie ako jedno velke zlo, kde jej nikto nevyhovie, nikto nesplni jej "milion poziadaviek a predstavu idealneho porodu" - ktory neexistuje - tak su zly :(

Porod je pre dieta velky emocionalny zazitok, to KDE sa narodi je ale vedlajsie. Vezmi si to z jeho pohladu (?) No moje deti maju 1 a 5 rokov a stale za nich rozhodujem ja vo vsetkych otazkach bezpecnosti a este to dlho tak bude a porod doma beriem ako hazard a preto pre mna neprichadza do uvahy.

sisaha
20. nov 2011

@marionmarion neviem ako si dovolujes napr. aj mna nazvat nevzdelanou zenou, ktora o porode vie velke nic, len preto, ze neobhajujem porod doma. Nepoznas mna, nepoznas prostredie v ktorom zijem, nestudovala si so mnou a nepoznas moje hodnoty. Moje porody boli oba v nemocnici. zas tu vypichujes porody, ktore mozno niekto pokaslal, alebo si ich prinajmensom zjednodnusil. Mne porod nevyvolavali, otvarala som sa sama, vedela som kedy tlacit. Nikto na mna nehulakal a takisto pri mne nestal zastup lekarov a sestier. Staral sa o mna iba jeden, ktory mal sluzbu a sestry 2, ktore mali takisto sluzbu, plus jeden sluzbukonajuci anesteziolog. Ja lekarom doverujem, keby som nedoverovala, rodila by som doma s babicou. tot vsjo.

zuzi118
20. nov 2011

@zuzana581 treba si hlavne uvedomit, ze v case ked sa zacalo rodit v nemocnici, umrtnost rodiciek astronomicky STUPLA (horucka sestonedeliok, urcite ste uz o tom viacere poculi). Potom (trvalo jednu generaciu, kym lekari zobrali svojhu kolegu Semmelweisa vazne a uverili, ze by bolo fakt fajn, umyt si roky potom co sa hrabu v mrtvole) klesla na povodnu uroven a to az do vynalezu antibiotik. Samozrejme nepopieram, ze v oblasti neonatologie sa spravil obrovsky skok a dokazu za zachranit deticky co by inak neprezili druha vec, je ze casto s velmi tazkym postihnutim (co je celko paradaxne, kedze zaroven sa enormne vdaka technike zvysili potraty postihnutych deticiek). Niektore vynalezy vsak vobec neviedli k zlepseniu, naopak. Kontinualne elektronicke monitorvanie plodu pocas porodu nema lepsie vysledky nez akusticke pribezne monitorovanie, avsak vedie k zvysenej miere cisarskych rezov. Medzicasom sme tu mali eru rontgenovania za ucelom urcenia polohy plodu, pripadne velkosti panvy, pocetnosti plodov, az kym sa nezistilo, ze to sposobuje rakovinu. Potom tu bola era profylaktickych kliestovych porodov, trvalo opat roky, kym sa od toho upustilo. Nastrihava sa dodnes, hoci neexistuje jediny opodstatneny dovod nastrih robit (s vynimkou akutneho ohrozenia zivota dietata a tam sa robia nastrihy v milimetroch - ano dobre zeny citate, Ina May Gaskin hovori o 3mm nastrihoch, odhadom kolko centimetrov mal ten vas? 4-5????). A tak by som mohla pokracovat... na zaver len zopakujem hlavnu myslienku.. za znizenu umrtnost v prvom rade vdacime lepsej zivotosprave, hygiene a ANTIBIOTIKAM. Nie nemocniciam ako takym.

sisaha
20. nov 2011

@danka.chomka a ja si myslim napriek tomu, ze teraz sa spravas alibisticky a vsetko zvalujes na to, ze na SK nie su podporovane porody, ze by si predsa len mala rodit doma s PA. Vybav si ju a zachovaj sa presne tak, ako tu hlasas...Lebo potom tieto tvoje reci su len hlupe kecy...

sisaha
20. nov 2011

@elephant ak by ti dieta pri tvojom domacom porode nedajboh zomrelo a dalo by sa tomu zabranit, keby si bola v nemocnici, tiez by si napisala, ze by si nikdy nemenila??? Hm? Asi nie..

zuzi118
20. nov 2011

@sisaha fiha a to sa tak lahko vybavuje, ta porodna asitentka? To staci len lusknut prstami a je to, ze ano. 😠