Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
Nikto na mna nekrical, vsetci ma praveze povzbudzovali a chvalili, ako dobre mi to ide 🙂 Napriek tomu, ze naozaj makali, lebo nas tam bolo vela, nemala som vobec pocit, ze ma suria.. Jedine ma mrzelo, ze drobec nemohol byt s nami pocas tych dvoch hodin na porodnej sale, lale kedze ho museli kriesit, tak bol inkubatore - ale aj za to som bola vdacna, ze to dobre dopadlo
Porodit porodi hocikto, ale kto sa postará o dieťatko, ak by boli neočakávane komplikacie???...potom by sa uz utekalo do nemocnice, vsak?
@dulkagabulka nuz, info mam od zeny, ktora tam rodila svoje 3 deti 🙂 neviem teda ci to bol porodny dom, tak ako ho chapem ja/ty ale nebola to klasicka nemocnica a ani nerodila doma. Mozno som pouzila zly vyraz, v kazdom pripade priebeh taky ako som ho popisala v predoslom prispevku (o tom rodinnom prostredi a pod.). Bolo to nejake osobitne speci kridlo nemocnice vyhradene len pre porody s inym poriadkom ako zvysok nemocnice. Ale ano, manzel par tyzdnov pred porodom nabehol do porodnice, kde bol pouceny, dostal vselijake plachty a ine pomocky pre pripad porodu doma.
@danka.chomka skoda, ze sa ti za ten dlhy prispevok da dat len jeden like.
je tu nejaka maminka z BA, co porodila doma v auguste 2012? nech sa mi pls ozve. dikydiky 🙂
@lucon ahoj 🙂 tusim sme si aj pisali vtedy pri zaciatku ked som zhanala infosky 😉 no ja som sa rozhodla cca v 20 tom tyzdni ked som po par prednaskach na temu predporodnej pripravy pochopila ze to co mi vadilo pri prvych dvoch porodoch mam pramalu sancu v tomto state zmenit aj pri tom tretom, podotykam ze som nemala ziadne premrstene poziadavky ale to asi chapes kedze si tiez rodila doma 😉 bolo to tazke ale uzasne a ten pocit ked na tebe pristane to mokre teplucke babatko ktore je len tvoje tazko pochopit kym to clovek nezazil....
@katia7 jeee a bola si mi povedoma. A to Ty si porodila ani pred dvoma tyzdnami pozeram, ci, tak Ty to mas uplne cerstve. tak blahozelam k vsetkemu 🙂 a kto bol pri Tebe? aj niekto z "fachu"? preco to bolo uzasne, to viem. ale preco to bolo tazke? taka trochu blba otazka, ale aj tak. dlho, ci boli nejake zvraty, ci stres? inak mala si istotu v tom ze mas ostat doma? lebo ja nie celkom. ale to bolo tym, ze nastala neocakavana situacia, a to ta, ze dohodnuta osobka nemohla byt zucastnena....a odsavali ste babatku nostek? joj tesim sa na Tvoj pribeh. uzas uzas uzas 🙂)
@lucon no mali sme mat PA ale nemohla tak nakoniec iba manzel bol pri tom, tazke preto ze milacik mal 4650g takze nesiel tak lahko a rychlo ako jeho surodenci 😉 ale tak od tych vazne bolestivych kontrakcii sa narodil do 7 hodin takze zas nic strasne... no ja som obcas mala trochu obavy predtym este take ze co s babatkom potom a tak ale ked to prislo a zistila som ze budeme sami vobec som sa uz nebala, neviem nejak mi to ani neprislo ale vazne az ked to vsetko zacalo, to su asi tie pudy 😀 a babatku nebolo treba nic odsavat, on docela krical asi mal tiez dost ked sa musel taky velky prepchat 😀 B-) a ked zosmolim daky pribeh urcite ti poslem 😉
@katia7 fuuuha, celkom dobry macik. no maja dcerka mala 4 kg, ale nebol problem. ale Ty si jaka macherka. neviem, ale na fotke vyzeras taka utlejsia a stihlunka. ci stara fotka? 🙂 ale kebyze moje pripadne stvrte babo chcelo byt take vacsie, tak viem, ze sa nemusim bat, ze Ty si to zmakla. a bola si poranena? inac 7 hodin v bolestiach to je aj celkom dost ci? ja som bola asi 30 min a aj to mi stacilo. no obdiv. a vedela si vopred, ze bude asi vacsi? tesim sa z Vas🙂
dakujem vsetkzm holkam, co vedia o com pisu a prispievaju tak k osvieteniu tejto zvlastnej, no snad prelomovej doby porodnej. kam sme sa to az dostali. tento system trva v podstate vzhladom k ludstvu par rokov a ako sa zakorenil v nasom povedomi. ako jediny normalny a spravny. je fajn, ze niektorym zenam vyhovuje. a je fajn, ze niektore zeny maju statsie na porodnicke okolnosti, ale co my zvysne? ked sa obzeram, nie sme zanedbatelna skupina...preto sa nesmierne tesim, ze sa vlna dviha, ze sa veci zacinaju menit a verim, ze to dotiahneme k moznosti volby porodnych podmienok. KDE SI.....SLOVENSKY ODENT???? ja uz nechcem rodit tak, ako to vyhovuje panovi doktorovi...!!!!!!!!!!!!!!! mier vsetkym
a ako povedala jedna mila paniiii S.K. 🙂 dufam, ze to tu mozem skopcit, ak nie hlboko sa ospravedlnujem ublizenym, ale tento nazor sa mi velmi paci a chcem dat dalej, tak teda....
Ako je to vlastne s tou zodpovednosťou🙂
Každý je zodpovedný za všetko, čo dopustí, aby sa mu dialo, alebo čo robí. Niekedy počujem názor, že rodiť doma bolo odo mňa nezodpovedné. Pritom pôrod doma je na vlastnú zodpovednosť rodičov. Sú si plne vedomí všetkého, čo podnikajú a sú ochotní za to niesť následky. Čiže sú plne zodpovední. V pôrodnici je za vás zodpovedný ošetrujúci zdravotník. A jeho hlavnou úlohou je odviesť pôrod tak, aby ste to prežili. Ako sa vám to pozdáva a či to je v súlade s vašimi právami, či všeobecne známymi odporúčaniami pre zdravie fyzické, psychické vás a vášho dieťatka je už vedľajšie.
Mám priateľky, ktoré sa hanbia rozprávať o pôrode, lebo vedia, že im v pôrodnici upreli právo na dôstojný pôrod. Že im doň zasahovali proti vôli a oni nemali silu sa tomu vzoprieť. Niektoré trpeli dlho depresiami, niektoré prebdeli kolikové noci detičiek. Ale mám aj priateľky, ktoré rodili v tých istých pôrodniciach a so svojimi pôrodmi boli spokojné. Nazdávam sa, že rôzna sebadôvera žien viedla personál k rôznemu zaobchádzaniu. Čo si dovolia k jednej, nedovolia si k druhej. Ak sa teda rozhodujete o pôrode v pôrodnici, popracujte na svojej asertivite a láske, ktorou budete všetkých roztápať.
@lucon no mam konfekcnu velkost S, pred tehu som bola XS takze asi tak 😀 dost to aj bolo ale keby mam byt niekde priputana na monitor este len vtedy by ma porazilo 😉 a veru som myslela ze bude mat tak 4 kg ale toto som necakala 😀 inak mala som trhancek na 3 stehy ktory som si ani nedala sit a na stvrty den som uz normalne sedela takze ak mi este niekto povie ze treba nastrihovat tak sa uz len zasmejem a to jeho surodenci boli skoro o kilo mensi, hlavicky malinke a tomuto muz musel ist na druhy den kupit ciapku 62 lebo sme na neho nemohli ziadnu narvat 🙂 😎
@katia7 😀 😀 😀 no tebe asi vtedy do smiechu nebolo, ale mna si pobavila 😀 tak tak ...nie je poloha ako poloha. aj ked v nasej sukromnej Ke porodnici isty pan doktor s dlhodobou praxou jednoznacne prehlasil, ze poloha rodenia nema ZIADEN vplyv na priebeh porodu. Ach keby si to tak mohol zazit. A este by som ho uplne dole hlavou nejako dala,...ved ked to nema vplyv 😉
Vie niekto kolko zien porodilo planovane doma v roku 2012???
ahojte zienky, zaujimavy clanok som nasla. o tych polohach som vedela, ale ze porod moze byt orgazmicky, tak to teda este nie :D potom ked som si do googlu dala " orgasmic birth" nasla som toho celkom dost 🙂
http://www.collective-evolution.com/2013/03/28/...
tak snad sa to hodi do tejto temy tiez 🙂
p.s. ak by som rodila nabuduce, tak na styroch a doma :D
Dobry den mile mamicky, mala by som na vas jednu prosbu. Ak ste uz po porode, po spontannom porode mala by som zaujem zistit vase pocity a prezivanie pocas porodu. Ak ste absolvovali psychofyzicu pripravu na porod ste o to lepsia adeptka na vyplnenie mojho dotaznika.Koncim vysokoskolske studium a toto je dotaznik v ramci mojej diplomovej prace. Vysledky budu pouzite... len na skolske ucely. Zaberie vam asi 5 min. pri vyplnovani, je zalozeny na anonymite a velmi by ste mi pomohli. Za vyplnenie vopred dakujem. Ivka.http://www.iankety.sk/dotaznik/284787065/ Zobraz celú správu
Súhlasím s Kamilou. Pôrod doma môže byť najkrajším zážitkom v živote ženy,a ja na základe svojich skúseností z nemocničného pôrodu by som rozhodne volila túto možnosť.
V nemocnici sa matka s dieťaťom nemôžu zvítať a užiť si "zlatú hodinku" po narodení. Tento čas je vyhradený pediatrovi a sestričkám, teda Vaše dieťa prví berú do rúk úplne cudzí ľudia, ktorí sa ani neunúvajú Vám ho ukázať, čo je podľa mňa úplne nehumánne. A ešte Vás aj bude pôrodník hodinu šiť bez umŕtvania, lebo Vám urobil zbytočný nástrih, čo Vám zaručene pokazí tieto vzácne chvíle. Nehovoriac o zbytočnom vyčerpaní spôsobenom rodením v čudnej polohe s riadeným tlačením a dýchaním.
Svetoznámy charizmatický francúzsky pôrodník Michael Odent na ČT24 rozpráva o prirodzenom pôrode, o potrebách žien , o kokteile hormonov lasky pri pôrode , bode zlomu v pôrodníctve. O jeho prednášky je záujem na celom svete. Bola som na jeho prednáške osobne, čítala jeho knihy, s radosťou tehulkam ponukam aspon toto video:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-...
PS: Slovenský Odent ,kde si ?? 😀 😀 😀
@dulkagabulka da sa ti to video spustit? Lebo mne nie
:(
@erienka mne ano
http://www.radisdetmi.sk/ v sobotu 4.5.2013 aj o dom.pôrodoch, beseda od 17.00hod.
http://www.radisdetmi.sk/index.php/program
18.máj v BA seminár s pôr.asistentkami (PA) s medzinárodnou účasťou a premietanie filmu Sloboda pre pôrod
http://www.zenskekruhy.sk/akcie/pozyvame-vas/it...
... na druhý deň v nedeľu 19.mája môžme pokračovať so slovenskými PA-mi na celodennom workshope v BA
https://www.facebook.com/events/573858432634191/
http://www.porodnaasistencia.sk/index.php?a=akt...
najnovší pôrodný príbeh zo Ženských kruhov
preco davaju babatka (narodene riadne v 40tt) po tzv."tazkom" porode do inkubatora na "zotavenie"?
hned otrhnute od matky, zeby mu v tom inkubatore bolo lepsie?
.. prednáška o prirodzenom pôrode s licencovanou pôrodnou asistentkou ... pozývame do BB a do BA 🙂
https://www.facebook.com/events/485851741485837/
@erique12 no, asi preto preco robia aj ine "prepotrebne" ukony 😖 ako nastrihovanie, odstrihovanie, skakanie po bruchu, prepichovanie obalov.... a ine "zivot zachranujuce" mnamky a samozrejme odmerat a odvazit rychlo sak bez toho to ani nejde 🙄
hmmm, a teda dufam ze teba sa to netyka a ze sa pytas len zo zvedavosti 😉
myslim si, keby sa dalo na SK rodit takto:
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
a ako som to videla ja: http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
nebol by u nas taky narast domácich pôrodov
čo myslíte vy?
@dulkagabulka ja úplne súhlasím.....lebo nik sa nezamýšľa nad tým prečo tie ženy takto uvažujú, aj moje okolie to vníma, tak že prežili iní prežiješ aj ty, lenže ja s týmto spôsobom vôbec nestotožňujem...veď keď je to tak "nebezpečné" prečo sa nesnažia čo najviac vyhovieť žene v nemocnici, tak bol "vlk sýti aj ovca celá"...nerozumiem tomu...
@katia7
nastastie sa ma to netykalo, to bol kamoskin pribeh a pozastavila som sa nad tym.
volakedy za komosov, ked som sa ja narodila, davali deti hned na novorodenecke, odtrhli ich od mam, ze nech si ony mozu oddychnut. mama sa potom stazovala, ked sa narodil brat po 12 rokoch, ze "teraz uz davaju deti hned na izby, nenechaju chudatka zeny si ani oddychnut..." kks, az teraz chapem ake bolo toto absurdne... :(

doma by som nerodila. Tehotenstvo som mala uplne ukazkove, vsetko vyzeralo v pohode a super, maly bol otoceny ako ma... Porod sa zacal spontanne, doma som preckala skoro prvu dobu porodnu.. Do 3 hodin od prichodu do porodnice som porodila. drobcek sa nakoniec narodil s omotanou pup. snurou okolo krku a museli ho ozivovat. Nechcem ani pomysliet, ako to mohlo dopadnut, keby sme neboli v nemocnici. Teraz je to to najkrajsie usmievave dieta pod slnkom - teda pre mna 🙂 Nemala som nikoho zazmluvnenho, sestricky aj doktorka boli uzasne, manzel bol pri mne, napriek tomu, ze som rodila v "neosobnej" nemocnici, bol pre nas porod uzasny zazitok, bolo to veeelmi namahave a tazke, ale to stastie, co ma zaplavilo na konci, ked som uvidela svoje babetko, to sa neda ani opisat.
Kazdy ma na porod doma svoj nazor, ja by som naozaj neriskovala, pri takom malom babetku su aj sekundy drahe a vycitat si potom, ze keby som bola v nemocnici mohlo byt vsetko ok ?