Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@danag aj ja som mala placentu marginalis a prišli na to, až keď som začala masívne krvácať. Dovtedy to môj gynekológ sonom proste nezistil 🙄 Aj bola snaha o prirodzený pôrod, všetko sa pekne samo spúšťalo, no placenta sa napokon odlúčila počas otvárania a ja som skončila rýchlosťou blesku na operačke a išlo o sekundy... čo sa týka mňa aj bábänka.....
Neviem si predstaviť, že toto lekár nezistí, žena nemá problémy, rozhodne sa pre pôrod doma a placenta sa počas prvej doby pôrodnej (ako to bolo napr. u mňa) odlúči... tam ide o sekundy....
gween Milé mamičky ! Ak máte chuť pomôcť PA pri písaní dizertačnej práce a tým podporiť prirodzený pôrod, prosím vyplnte dotazník na www.studioprezeny.sk. Ďakujem. Ema
pôrod doma po cisárskom reze
DOKÁZALA SOM TO! JA SOM TO DOKÁZALA! MY SME TO DOKÁZALI!!! Zaplavovali ma neskutočné pocity. Ohromná sila radosti a neopísateľného šťastia z toho voňavého pokladu v mojom náručí. Mojom. A nikto mi ho nebral! Boli sme tu všetci. Spolu. V slzách radosti a dojatia.
http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...
Dievčatá, tehulky a mamičky, veľmi ma teší, keď čítam, že sa veci posúvajú poztívne k lepšiemu, pomaličky, krôčkami k ústretovosti voči rodičke a dieťaťu - rešpekt k dotepajúcemu pupočníku - transfer pupoč.krvi dieťatku-tak dôležitý, umožnený bonding ihneď po pôrode-to je super 🙂 Je to určite výsledok neustálych požiadaviek len samotných rodičiek-rodičov...lebo bez vánku sa ani lístok na strome nepohne....kontakt skin-to -skin, dotepanie pupočníka, rešpekt k vlastnému tempu pôrodu,- ktorý je jedinečný originálny, možnosť volného pohybu, polohovania, pôrod bez nástrihu, bez medikamentov a umelých hormónov, amniotómie- urýchlovačov, ktoré narúšajú celý fyziologický proces a tehulka je naň krásne dlhodobo nastavená počas celého svojho teh.obdobia, ak neužívala nejaké lieky počas gravidity. Len je smutné, že je možné tieto postupy dosiahnúť napr. až po zazmluvnení lekára a po dohode s ním-prejdenie si vášho pôrodného plánu,postupu pri pôrode-vaše pre a proti. Je zarážajúce, že za tieto požiadavky si treba u nás Zaplatiť, aj osobitne do vrecka lekárom, a pritom sú to všetko normálne štandartné postupy podľa odporúčaní WHO - Svetovej zdravotníckej organizácie- starostlivosť pri normálnom fyziologickom pôrode, čo je v zahraničí roky bežným štandardom, čiže normálnym postupom v starostlivosti o rodičku a dieťa.. K tomu nástrihu-som pôrodná asistentka v samost.praxi s licenciou, venujem sa tehulkám a oteckom aj mimo nemocnice a príprave na pôrod už 10-ty rok.mám svoju www.porodnaasistencia.sk kde uverejnujeme pripravované prednášky, aktivity, prípravy, aj v iných mestách, a taktiež napr. doporučujem prípravu pôr.ciest a hrádze masírovaním a najnovšie (cca 2R) výborne fungujúci balónik na prípravu elasticity, ktorý je taktiež možné , okrem iných potrebných veci si zadovážiť u nás v našich priestoroch, alebo pri osobných konzultáciách - prípravách, teh. poradniach. Ak teda máte záujem o čo najprirodzenejší - zdravý pôrod a prípravu naň, potreby v teh. a k pôrodu, prír.produkty atď .osvedčené,nakuknite na web a taktiež na facebooku - stránka - Pôrodná asistencia 😉
@miamia3 Ahoj, ano, uz o tom uvazujem konkretne: 1.7. mame stretnutie s porodnou asistentkou, ktora mi bola odporucena zenou mojho gynekologa. Precestovala s Doktormi bez hranic ako midviwe pol sveta, tak sa na nu hrozne tesim a dufam, ze bude zdravotne aj nadalej vsetko v poriadku a ze teda porod doma bude mozny. Kazdopadne ak mas termin 1.11., mala by si sa rychlo po niekom poobzerat... lebo tato moja (a to je uz 2. pokus, lebo moja 1. volba bude vtedy na dovolenke), ze ma posledne miesto na zaciatok decembra. Ake mas myslienky ty?
@bluka2 ja som nikoho nezohnala zatiaľ, vlastne doteraz sme riešili výsledky z amnio a je to OK, tak sa znovu vraciam k téme pôrodu doma. Doteraz ked som to spomenula, každý krútil hlavou že mi preskakuje, ja som radšej ticho, a zvažujem to skúsiť sama s mužom. Rozmýšľame všeliako, ale nikoho som neoslovila, veď koho, kde si sa nakontaktovala na porod. asistentku, určite je to psychická istota mať ju pri sebe .Toto bude môj tretí pôrod, a ak by to išlo ako tie dva /rýchlovky/...bolo by to super. Ale tie boli v nemocnici a viac to nechcem preži´t tak ako vtedy, zdravotne som OK tiež.
@miamia3 Aha, mna na amnio neposielali, krv a NT som mala peknu. Super, ze ti to dobre dopadlo! Ved aj mna to zneistilo, ze vsetci najma na SK mali k tomu prevazne negativny postoj. Preto som sa chvilu priklanala k ambulantnemu porodu. Ale potom som nasla spriaznene duse, mamu mojho priatela a aj moj gynekolog na poslednej prehliadke povedal, ze je to dobre rozhodnutie. Pre mna je to prve babo, takze sama by som do toho nesla. Ale po 6tich info veceroch vo viedenskych porodniciach som si povedala, ze doma. No tu v Rakusku je stranka, kde mas zoznam vsetkych porodnych asistentiek. Potom som si pytala na joge u ostatnych tehotnych a u lekara referencie a citala som si o nich, az kym som prisla k tejto. Cast penazi na nu preplaca poistovna. V decembrovkach niekto pisal, ze najst PA v Bratislave je takmer nemozne, ale ze je najaka tusim v Sali (?). V tomto neporadim...
@bluka2 jaaj no a to ja som zašitá na strednom SK, kde pokiaľ som sa informovala - nemožné ju nájsť. Super že si tam kde si, tu sú možnosti mizivé, a pred mamou som to spomenula skoro infarktovala, tak už som ticho. Kamošky pôrodné sestričky tiež zastali postoj že riskujem, hned mi vymenovali prípady ako kde kto umrel, ked som si to však preverila, išlo o niečo úplne iné, skôr to bolo v nižších sociálnych rovinách , bezdomovkyňa čo sa bála priznat že čaká bábo a takéto prípady to boli, nie normálna žena vzdelaná, ktorá sa na to zodpovedne pripravuje. Táto téma je tu strašne mimo, názory úplne pozadu , keď si však kamarátka našla čas aby sa podrobne porozprávala so mnou, čo ma k tomu vedie, pochopila to celkom rýchlo, samozrejme sú to veci ktoré prevažne chápe žena čo už porodila s negat. skúsenosťou. Zbytočnou negatívnou, lebo keby som doma, bolo by to super, všetko išlo" ako po masle". Jediná spriaznená duša v tomto je môj manžel, pri pôrodoch mi bol obidva razy a presne rozumie tomu o čo mi ide a jemu samozrejme tiež. V novinách tu bola jedna kočka cca 20 km od môjho bydliska, nakontaktujem sa na ňu, porodila druhé s mužom doma a super .Zatiaľ takto so mnou.
@miamia3 Presne to hovoril aj moj doktor (inak primar & uznavany odbornik, zalozil tu porodny dom a tak), ze pripady, kedy nieco zle dopadlo boli takmer vylucne *neplanovane* porody doma. Ze zena ma rodit tam, kde sa citi najistejsie. Vela zien sa citi najistejsie v nemocnici, OK. My tu mame podmienku, ze cesta z domu do nemocnice nemoze trvat viac nez 20 min. Tak hadam to nemate daleko pre to mizive%, ze nieco nepojde dobre. Mame to pre pokoj jej duse radsej nehovorim, je to kulturna vec a ona sa so mnou natrapila 24h, predpokladam, ze by reagovala rovnako ako tvoja. Moja dilema je, ze koho pri tom chcem mat: urcite PA a priatela, bez diskusie. Rozmyslam nad tymi mamami (pre obe 1. vnuca, su nadsene), ale asi im zavolame az rovno po tom ako bude malicka na svete. Hej, skus napisat tej kocke, 20km? Predpokladam, ze buduca kamoska 🙂
@bluka2 ja mám nemocnicu 10 min pomalou jazdou 60 kh/hod, takže aspoň toto je super. Moje pôrody to boli rýchlovky, prvé prišlo na svet za 3 hod od prvej kontrakcie, druhé ani neviem ako počítat, lebo brucho mi tvrdlo, ale nebolelo vôbec, prenášala som, tak sme išli,a aj robil dobrý doktor tak som sa tam napchala že rodím, praskli vodu, stále nebolelo, a doktor že ideme na stôl, vyliezla a malá na svete za pár minút , možno 3-4 min, akože toto bolo super, len to okolo, že mi ju zobrali a dali až na druhý den aj ked bola úplne OK a tá poloha hore nohami priviazaná...no to je veĺa toho čo by som chcela teraz urobiť ináč a po svojom. Ten porodný dom je strašne super vec, kiežby aj tu to niekde bolo.
tak ako ženy... pôrodné dohodnuté 😀 netreba si to nechávať na poslednú chvíľu... ako ja a potom boli fofry. 😀
Ahojte baby,pripajam jeden super clanok o domacom porode. Mna velmi zaujal hlavne kvoli tomu aky skresleny pohlad je na domace porody plus su tam uvedene statistiky http://www.zemavek.sk/articles/view/zakazme-dom...
Su tu nejake maminy, alebo seriozna skupina maminiek, ktore fakt planuju porod doma? Mozno uzavreta? Bez mamiek, ktore to posudzuju, lebo to nechcem citat. Dakujem 🙂
Ahojte tehulky a maminy! OZ Ziva spolocnost, Vas pozyva 1.2.2015 o 10:30 hod do "zenskeho kruhu". Budeme sa rozpravat o prirodzenom porode, o vedomom rodicovstve a vselicom inom, so Svetlanou a Petrom Hradilovcami. Tesime sa na spolocne stretnutie v Malych Levaroch. 🙂 http://www.unueco.cz/onas.php. (Kedze je pocet miest obmedzeny, prihlaste sa vopred na tl.c. 0903 652 053, 0917 462 614)
@barbyes Ahoj, bolo to vo Viedni, tu je to relativne dobre pravne osetrene, takze som mala aj suhlas lekara, velmi dobru porodnu asistentku a dalsiu, ktora dosla k poslednej porodnej faze a skontrolovat placentu. Prebiehalo to strasne super, trvalo to 14,5h, boli sme najprv na prechadzke, potom vana, pomahala mi s kazdou kontrakciou, povzbudzovala ma (ako dobre to robis, po merani odoziev srdca, ze ako dobre s nami babo spolupracuje), masirovali ma, nosili pit, vsetko ako som si zelala, proste napriek bolesti krasne to bolo... Tasku do nemocnice som mala pre pripad pripravenu, ale nebolo treba. Narodila sa v obyvacke, napriek 4.38kg velkemu babu ziadny nastrih, ziadne sitie, porodna asistentka chodila za mnou potom kazdy den skontrolovat a aj lekar prisiel domov. Hned po porode som bola celkom fit, ziadne take co tu citam, ze problemy so sadnutim atd. ... Nikdy by som nemenila, len na SK neviem... :-/
@barbyes ahoj, viem o jednej z Košíc, co rodila v nejakom dome (nie u seba doma, myslim ze si ho prenajali) s porodnou asistentkou a na druhy den išli aj s bábätkom do nemocnice v Banskej Bystrici (alebo Štiavnici?). A bola velmi spokojná. A na Slovensku je viac pôrodných asistentiek a dul. Ja ked som pred pôrodom hľadala, nasla som 😊
Ald teda nakoniec som rodila v nemocnici, pretože som riziková...
@barbyes
http://vas.cas.sk/clanok/3419/mamicka-o-porode-...
No myslim ze som ju nasla:
http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme-doma-10...
Je to kamarátka mojej kamarátky. Na stránke ma kontakt, mozno ti poradí 😊
Alebo potom sanatórium koch. Len to bude zrejme drahšie. Neviem. Musis si to sama zrátať..
@bluka2 aha, ja že na SK 🙂 som rada, že Ti to tak vyšlo a bola si spokojná 🙂 ja som mala pri prvom nástrih a bol to des, presne ako aj ty si čítala a druhé som šla bez nástrihu. ale musela som o to rázne požiadať inak by zasa strihali :-/ som cvičila poctivo s EPI-nom a bolo to super, hneď po pôrode normálne chodiť, sadnúť, cikať a všetky banálne veci ktoré sú samozrejmosťou..ale oba pôrody v nemocnici a dirigujú Ťa čo máš robiť, dajú Ti nejaké chemikálie a ešte keď narazíš na protivný personál, stalo sa mi pri druhom, tak to stojí za to :-/ a tie dni v nemocnici po pôrode, to som neznášala dobre 😒 predsa, doma je doma 😎 veľmi Ti ďakujem za odpoveď 🙂
@bettynka222 ďakujem, určite si to niekam poznačím 🙂 zatiaľ sa ma to síce netýka, ale ktovie o rok 2, možno sa aj to tretie pritrafí 😎 keď baby trošku podrastú, možno muž zmení názor a dáme pokus o syna 🙂
Ahoj, chystame sa na porod a potrebovala by som najst v Trnave pediatricku, ktora by bola ochotna nas po porode pozriet doma. Neviete nahodou o niekom?

Ahojte, chysta sa tiez niekto rodit doma? Ja mam termin az v decembri, ale ak vsetko pojde dovtedy dobre...