Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
ono faktom je, ze mame vymyete mozgy. Dennodenne su nam podsouvane obrazky porodov, ktore su alebo strasne dramaticke, alebo zosmiesnuju rodiacu zenu, ktora hystericky krici, nadava. Kolko scen, ktore ste videli vo filmoch alebo v seriali je pozitivnych? Ze si poviete - jeeej tak takto by som chcela porodit svoje dieta?
Nedavno som videla film, strielacka, blbost na entu, ale hral tam fesak Clive Owen, tak reku pozriem si to. Zacina to tym, ze zly gangstri chcu zabit tehotnu zenu a fesak Clive sa do toho omylom pripletie a pozaija ich. Zena medzitym zacne rodit. Fesak stiha nielenze strielat gangstrov, ale este jej aj hovori, kedy ma tlacit. Do toho jej naboje padaju na brucho... No scena jak prasa. Fyziologicky je to sice nemozne, pretoze zena jednoducho neporodi len tak sama, ak sa citi v priamom ohrozeni zivota. Na kontrakcie je potrebny oxytocin, ale ten nema pokial sa tvori adrenalin... Scena o tom ako prestreli fesak pupocnu snuru doslova par sekund po porode je sice vtipna, alerealne by pravdepodobne dieta vykrvacalo a zena mozno tiez. Jasne je to film, nie naucne video, ale opat z neho dviak dostal pocit, ze je nutne pupocnik prestrihnut, hned ako sa dieta narodi. Pricom pupocnik vobec nie je nutne prestrhavat, naopak je to skodliva praktika. Nemusi byt kazdy fanusikom lotosoveho porodu (dieta jespojene s placentou az kym sa pupocnik nezahoji, cize niekolko dni), ale kolke z vas vedia o rizikach predcasneho prestrihnutia pupocnej snury? Film si zasluzi jedinu pochvalu ze potom co /SPOILER/ matka dietata umrie, fesak s novorodencom nejde pohladat najblizsiu lekaren aby kupil flasku a sunar, ale pohlada dojciacu zenu, v nasom pripade prostitutku Monicu Beluci, ktora sa stane dietatu nahradnou mamou.
A takto by som mohla pokracovat... zberam podobne nezmyselne ukazky porodov takze ak niekto mate podobny pribeh, napiste mi prosim do ip. A taktiez, ak niekto pozna peknu porodnu scenu, ktora bola vo filme alebo v seriali, tak nech mi o nej da vediet. Ja som zatial nasla jednu - je to zo serialu McLaudove dcery, kde hlavna hrdinka zacne rodit dakde v stajni. Tiez je to drama, ako inak.. ale aspon to nie je klasicka scena, lahnem si na chrbat a moji zachrancovia na mna jacia, ze mam tlacit. Rodi tam na styroch a pre mna osobne, to bolo prvy krat, kedy som sa vobec dozvedela ze rodit sa da aj takto. Dovtedy som zila v predstave, ze kazda zena, ked to na nu dojde, tak si (instinktivne) lahne na chrbat... nemohla som byt viacej dalej od pravdy. Ako vravim mame vymyte mozgy.
Ako sa pri asistovanom domacom porode rata s komplikaciou a ako sa riesia. V studijnych materialoch pre porodnu asistenciu sa stretnete aj s nasledovnymi rieseniami.
- poporodne krvacanie zeny- v priruckach pre porodne asistentky sa v casti Poranenie a osetrenie dna panvoveho uvadza niekolko typov stehov ktore sa pouzivaju podla toho ci krvaca teppna alebo zilka po pripade krcok. Tiez aky steh pouzit ked sa sije svalovina, podkozie alebo sliznica- tiez sa uvadza, ktory zo stehov ako pevno uvazovat, kedy pouzit pokracovacie a kedy jednotlive stehy. Tak ako to zasije lekar tak to zasije aj porodna asistentka ma k tomu vybavenie nechodi totiz k porodu len s baterkou ako si tu mnohe myslia. Moznost masivneho krvacania na seba casto upozornuje uz pred samotnym porodom, ktore vie PA odhadnut, ak sa trebars nachadza krcova zila na rodidlach alebo na krcku, takej zene ziadna PA neodporuci porod doma.
- zaseknutie dietata: ak mame na mysli zasknutie dietata uz po prerezani hlavicky, kedy sa zaseknu ramienka je ucinny gaskinovej manever- pri ktorom sa neeviduje ani jeden porod, ktory by sa nepodarilo uspesne dokoncit a samozrejme s plne neposkodenym dietatom (zatial co odtrhnute korene nervovo brachialneho plexu pri tahani dietata za hlavu v polohe na chrbte v nemocnici- kedy dieta na poskodenu stranu ochrnie a ruka mu kvoli nedostatocnemu zasobovaniiu zaostava vo vyvoji aj fyzicky (je kratsia mensia, menej motoricka- je v nemocnici bohuzial velmi castym dosledkom ,,riesenia" zaseknutia ramienok).
- omotany pupocnik- porodna asistentka hmatom overi nakolko je utiahnuty, ak je to mozne pretiahne sa cez hlavu-tak isto ako to robi aj lekar v porodnici. Ak je napevno a brani postupujucemu porodu, zasvorkuje sa a prestrihne s tym ze sa dietatu potom aktivne pomaha co najskor narodit- tiez takto reaguje aj lekar v nemocnici- moj sused je porodnik pytala som sa ho na to. (nakolko v takomto pripade je na sekciu vzdy neskoro aj v porodnici)
- Neodlucena kompletna placenta- manualne vyberanie- tiez prostrednictvom hmatov. V pripade ze mala placenta viacej vetiev (velmi zriadkavy ukaz, ale stava sa) a niektora ostala prirastena tak sa normalne prevezie do nemocnice a tam ak sa sama dovtedy neodluci tak sa jej tiez pomoze manualne. V nemocnici niektoorym zenam robia cistenie na treti stvrty den kedy az zistia ze nieco ostalo takze o zivot ohrozujucu situaciu sa rozhodne nejedna.
- Rozddychanie dietata- porodna asistentka chodi s kyslikovym a resuscitacnym vybavenim, prostrednictvom, ktoreho vie dietatu velmi lahko pomoct povzbudit dychaciu cinnost.
Tiez ked si najdete clanok od porodneej asistentky pracujucej v nemecku, je zhodou okolnosti Slovenka- ktora presne popisuje ako sa pri domacom porode ta ktora komplikacia riesi. Vola sa Martina Olostiakova. clanok vysiel v casopise dieta. Tak staci dat do googlu, tam vam zodpovie toho este ovela viac co ako sa pri domadocm porode riesi.
@zuzi118 Zuzi, ja súhlasím s príspevkom @pici tu vyššie... no chcela by som sa podeliť s pôrodnou scénou zo seriálu Dr. Quinnová, kde doktorka, keď to na ňu príde, vyšliape na nejakú stráň, či lúčku a do priehlbinky medzi korene stromu čupiačky porodí dieťatko, pričom tie korene používa zároveň ako opierky pre ruky 😅 ... tomuto sa hovorí čisto prírodný pôrod 😅 Mňa však najviac zarazilo, keď dieťa ukázali, (po vybratí z tej priehlbinky) že to nebol žiadny poskŕčaný zmraštený novorodenček, ale statné 2-3 mesačné bábätko 😉 ... scénka mi aj pre toto utkvela v pamäti... bola v nej veľká dávka naivity, ako vo viacerých lekárskych postupoch milej Dr. Quinnovej...
@danka.chomka je to len teoria...
@pici je to popisovana prax na realne odvedenych porodoch. Mas moznost si precitat 60 porodnych pribehov v knihe zazrak porodu ake komplikacie sa vyskytli a ako sa riesili- co nie je len teoreticka rovina ale realne odvedne a zazite porody. Ako hovorim konzultovala som tieto riesenia aj s porodnikom a ten mi potvrdil ze to aj oni v praxi riesia takto. Ak v praxi vyuzivane metody su povazovane za teoriu za to ze sa aj zaznamenaju na papier tak potom ano je to teoria.
@danka.chomka na realne odvedenych porodoch v zahranici, s realne vyskolenymi pa a dulami... co na svk tento element dost chyba. pa ani dula nemoze v nemocnici sama vies porod? preco? lebo nema dost skusenosti...
@sisaha je to už pár stránok dozadu, ale reagujem na toto: "ak by ti dieta pri tvojom domacom porode nedajboh zomrelo a dalo by sa tomu zabranit, keby si bola v nemocnici, tiez by si napisala, ze by si nikdy nemenila??? Hm? Asi nie.."
prečo vychádzaš z toho, že deti umierajú len pri domácom pôrode, a v nemocniciach nie? Prípadne, že tam umierajú len také prípady, ktorým sa 100% zabrániť nedalo... To totiž nie je pravda, i v pôrodniciach umierajú deti, alebo zostávajú postihnuté, následkom zle vedeného pôrodu, zanedbania starostlivosti, atď. Nikdy som netvrdila, že pri domácom pôrode sa nemôže nič stať. Môže sa stať, a žena rodiaca doma by o tom mala vedieť. Lenže presne takto by si mali i ženy rodiace v pôrodnici uvedomiť, že ani tam to nie je 100% bezpečné, a že tam nie sú len také úmrtia, ktorým "sa nedalo zabrániť".
@pici ja som nepovedala, ze kazdy kto chce rodit v nemocnici ma vymlety mozog, ale vymlety ho mame vsetci. Vsetko co vidime v telke sa nam uklada do podvedomia.. spomen si na pozitivnu scenu porodu, ktoru si kedy videla.. scenu ktora ta oslovila, ze takto by som chcela rodit (a potom mi ju prosim daj do mojej temy o scenach https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/hlada-sa-scena-z-filmu/ ) a spomen si kolko scen si videla, kde to bola drama a slo o sekundy. Spomen si kolko scen si videla, kde zana rodi v inej polohe ako na chrbte a kde rodi podla svojho tempa a spomen si kolko scen lezi na posteli a kricia na nu (TLACTE!!!!!!). Kolko scen si videla, ze zena porodila akoby bez namahy, s plytkym dychanim, zrazu len dietatko bolo na svete? Kolko scen si videla, kde sa zena usmievala a kontrakcie prespievala so sirokym AAAA a kolko scen, kde hystericky krici ze to uz nevydrzi, ze umrie od bolesti a kde do certa je ten anesteziolog s tou epiduralkou? Porod je strasne nebezpecna vec, hrozne to boli a treba mat okolo seba zastup pristrojov inak neporodime. Toto mame v hlave. Toto maju v hlave nasi lekari.
Preco v anglicku povazuju porod doma za bezpecny - natolko bezpecny, ze chcu zvysit percento zien rodiacich doma? Preco v Holandsku povazuju porod doma za bezpecny? Tak bezpecny, ze tretina zien (z celkoveho poctu co je viac ako polovica nizkorizikovych zien) si vyberie za miesto porodu svoj domov. Preco, cim je to? Preco su porodnice kde maju nizky pocet cisarskych rezov, nizky pocet nastrihov a je uplne normalne, ak je pri porode len porodna asitentka? Preco v Nemecku, Rakusku a inych krajinach su porodne domy?
@pici PA moze v nemocnici viest sama porod! Musi ist vsak o fyziologicky porod. Tu je napr. pribeh o tom ako sa da rodit len s PA http://martinagregusova.blog.sme.sk/c/209462/Mo...
@zuzi118 to fakt netusim, preco.. ale ja som rada a pride mi prirodzene rodit v nemocnici.
a videla som orgazmic birth a tam bolo najviac scen porodov , ake som videla... a co sa tyka filmov, malokedy odzrkadluju akukolvek realitu...
za bezpecny porod doma nepovazujem. my sa neporovnavajme... s tym ako to je v zahranici
@pici slovenské PA nepoznám, doma som rodila v ČR, takže môžem obhajovať jedine české PA, a tie mi pripadajú kvalifikované dosť. PA, ktorá pracuje v pôrodnici 20 rokov, a nedokázala by viesť bez Dr. pôrod by nemala pracovať ani v tej pôrodnici. Duly do toho neťahaj, tie nie sú na to, aby samostatne viedli pôrod.
Doprčíc, keď je v západnom civilizovanom svete pôrod doma normálny, prečo je to na Slovensku či v Čechách považované za taký hazard, a rodičky skoro za čarodejnice?
@zuzi118 lenze rozdiel medzi domacim porodom a porodom v nemocnici, kde ti povedia, ze tak si mala ostat rodit doma je ten, ze tam za teba prebera zodpovednost lekar a nie ty sama, lebo si sa tak rozhodla. ako tu uz bolo spominane, ziadnu zenu mi nie je luto, ktorej porod nevysiel, ked sa tomu dalo zabranit..
@magdal1 ak Danka chce rodit doma, nech pre to vsetko spravi. Uz sa zrazu na to neciti? A ked sa jej prihlasi Pa s niekolkorocnymi skusenostami a predlozi jej certifikat, ze pravidelne rodi, pripadne nejake recenzie, ani tak sa nebude na to citit? Tu ide uz o alibizmus...o niecom hovorim, ale ked ma prist na to, tak sa na to necitim??? Porodenie dvojiciek prirodzene vobec nie je ojedinelym pripadom. Poznam dve baby, ktore rodili prirodzene. CR sa indikuje, ked su problemy. A samozrejme zalezi aj do akej porodnice vkrocite. Tak ale zas nebudeme hodnotit dobrych a zlych lekarov a dobre a zle PA. Tema je o inom..
@pici ved presne to tvrdim cely cas, ze domaci porod vykazuje vysoku bezpecnost pri ucasti skusenej odbornej asistencie, ktora ma skuesnosti a zdatnost s riesenim komplikacii, ktore sa pri porode bezne vyskytuju, aj mimo zdravotnickeho zariadenia. Preto som aj zdoraznila, ze je skoda ze zeny na SR taketo zazemie nemaju vytvorene, lebo taketo asistnetky so skusenostami mimo porodnicu chybaju. Na sr mas moznost v nemocnici rodit s PA. Dula nevedie porod ani v zahranici lebo uloha duly spociva v niecom uplne inom. Ja sa rodit len s PA napr chystam v Novej nemocnici v KE je PA velmi naklonena prirodzenym porodom a je mozne po dohode aby na porod dozerala ona. V januari sa za nou chystam, aby sme sa dohodli na moznostiach, dam vediet ako som pochodila. Je samozrejme vzdy po ruke lekar (avsak mimo porodnu salu, to je pointa). Diera v legislative je z toho hladiska ake ma pravomoci porodna asistentka mimo nemocnicne zariadenie, v nemocnici vsak je povazovana za plne sposobilu sama dozerat na porod. V pripade potreby sekciu prevadza lekar a nie PA, takze lekar je tam fakt len pri nevyhnutnosti chirurgickeho zasahu. na to tam je. Ale pokial je porod fyziologicky moze ho viest aj porodna asistentka. A mnoho z nich ma velmi bohate skusenosti. Su so zenami od zaciatku az po koniec porodu a tym ze maju prehlad o celom priebehu porodu vedia zdatnejsie zhodnotit ako ten porod nakoniec bude vyzerat s cim sa da ratat a na co si dat pozor.
taktiež súhlasím s pici ani keby som si mohla vybrať doma neporodím. Pre mňa je len pozitívum, že si môžem vybrať pôrodnicu kde porodím a ten pocit, že keby sa čokoľvek stalo mám tam prístroje, lekárov, sestričky. Ano aj v nemocnici môže niekto niečo zmrviť ale určite je tam menšie riziko ako doma. Ale rešpektujem ak sa tak niekto rozhodne, každý si nesie svoju zodpovednosť za svoje činy.
@danka.chomka Keď ony tu dievčatá nerozlišujú pôrod na poli a plánovaný domáci pôrod s kvalifikovanou PA.... 😉 To sa potom ťažko vysvetľuje, že sa nechceme vrátiť o 300 rokov dozadu napriek tomu, že chceme prirodzený pôrod...
Som zasadne proti porodom doma a nikdy by som do takeho hazardu nesla, lebo mam este stale (aj po takmer 13 roko) v pamäti ako moze dopadnut aj na prvy pohlad bezproblemovy porod s bezproblemoveho tehotenstva. Nebyt docenta na pneumologii, ktory mal nastastie vtedy zrovna sluzbu dcera by dnes nezila.
@danka.chomka vela stastia. a preco nebudes rodit doma? aky ma vyznam pa a nie lekar ked budes rodit v nemocnici?
@elephant ano, mas pravdu, aj rodiaca zena doma si musi uvedomit, ze to nie je bezpecne. A preto je to celen na jej svedomi a vedomi. kto chce, nech si tak rodi...Ako som uz niekolkokrat pisala, ja by som nikdy dobrovolne neohrozila dieta a ani seba pri zle postupujucom porode.
@zuzi118 ja nemam vymlety mozog filmami, kazdy jeden porod som prezivala v pohode. S epi, s milym personalom, s vybornou poporodnou starostlivostou, ziadne plesnive nohy a rozbehnutou laktaciou..So sestrami, ktore sa nazyvaju laktacne poradkyne a ktore tam medzi mamickami pobehovali a radili... A preco v Anglicku chcu viac porodov doma? Nuz jednoducha odpoved - zdravotnictvo je tam zadarmo a chcu si znizovat naklady. Anglicke zdravotnictvo by bolo na specialnu temu..Teraz odbocim: kamaratka, ktora tam zila, dostala taky zapal pluc, ze jej to zle diagnostikovali a az dalsi SK lekar jej doma daval infuzie, lebo by sa bola zadusila a bola naozaj v kritickom stave.. V Nemecku: moja sestra tam zije, rodila klasika v nemocnici - ziaden porodny dom..a ostatne baby tiez..
@elephant nemyslim si ze to tu nechapu. ja osobne beriem dve roviny, bud porod s pa doma alebo porod s doktorom v nemocnici. vyznam porodu pa v nemocnici, nerozumiem. ? porod doma neocenujem. ale to je cisto moj pohlad na vec. nikto netvrdi ze chcete ist 300 rokov doma. problem je v tom ze neviete presadit v nemocke prirodzeny porod bez zasahov preto volite cestu domaceho porodu a to je podla mna zasadny problem. pretoze aj v nemocke sa da dohodnut na nezasahovani a je tam plus bezpecie v pripade komplikacii,ktore uznavam nastat nemusia.. ale mozu...
@zuzi118 ahoj, lenže film by predsa nebol zaujímavý keby nešlo o minúty - treba pred telkou adrenalín aby sme neprespali pol filmu.
Ak si chce niekto pozrieť pôrod ako sa rodí v hoc ktorej krajine sveta tak myslím že ujo google nájde všetko.
Aké sú možnosti a hlavne autentické zábery, samozrejme aj s dobrým koncom aj so zlým ( len pre silné žalúdky). A nie ako vo filme keď v 99% ukážu v priemere 2 mesačné dieťa.
@sisaha pokial ma nezbavia svojpravnosti, tak mam stale zodpovednost ja sama. Ja sa rozhodujem na zaklade informovaneho suhlasu. Takze odpoved, ze za mna prebera zodpovednost lekar je blud. On ma zodpovednost ma informovat a pokial budem suhlasit s nejakym ukonom, tak ho urobit tak aby bol spraveny spravne.
Rodit doma sa neda hlavou proti muru, tak uz prestan utocit na danku, ze bude rodit v nemocnici. Aj keby sa dalo rodit doma s PA a ak by sa aj vtedy rozhodla rodit v nemocnici, to este vobec nic nehovori o tom, ze nejaka ina zena by tu moznost rodit doma nevyuzila. Nie kazdy mame doma vytvorene take prostredie a take zazemie aby sme doma porodit mohli. Okrem toho, nevyhnutnou sucastou je aj pocit bezpecia. Ak niekto k tomu pocitu potrebuje nemocnicu, tak je uplne v poriadku ak ide rodit do nemocnice. Ale uz vobec nie je v poriadku, ak ho vstupom do tej nemocnice zbavia svojpravnosti a nutia zenu do veci s ktorymi nesuhlasi. Preco tam proste nie su, na to "co ak"? Preco aktivne zasahu, tam kde ne je dovod, a potom sa velice cuduju, ze zrazu ide o zivot a o sekundy. No jasne, ze ide... ked niekto necaka na porod placenty a zacne tahat za pupocnik a zrazu musi riesit emboliu a potom porozprava ako zrazu z nicoho nic zacala pacientka exitovat. O com to svedci? O potrebnosti celeho tymu, alebo o tom, ze nezasahuj tam kde to nie je potrebne?
@sisaha Pozeráš sa na to inak ako ja. Ty si tým, že si si vybrala pôrodnicu, odovzdala všetkú zodpovednosť za "výsledok" do rúk personálu pôrodnice. Lenže čo ak urobia v pôrodnici chybu? Ty si zrejme povieš: "urobili všetko správne, nedalo sa tomu zabrániť", ale ja by som tam tú chybu videla a rovnako by som si do konca života vyčítala, že som sa i s dieťaťom vložila do rúk niekomu, kto to skazil. A videla by som tam svoj podiel viny. Mňa totiž pri dverách do pôrodnice neopustí pocit zodpovednosti za svoje dieťa...
@pici preco nerozumies porodu s PA v nemocnici? Ved pri fyziologckom porode, kde ide vsetko ako pomasle a nie ziaden problem je lekar uplnezbytocny. Je to absolutne mrhanie jeho schopnosti. Lekar jeexpert napatologie, na problemy. PA je expertka na normalne. Ked PA vidi, ze z normalneho sa stava patologicke, bud pouzije svoje schopnosti a navrat naspat porod do normalu, alebo nadviaze kontakt s expertom - lekarom. PA su schopne viest fyziologicky porod, maju pocas skoly ovela ovela viac praxe a zo skoly vyjdu nielen s diplomom, ale aj urcitym poctom porodov, pri ktorych museli asistovat. Mlady lekar sa naopak realne k porodom dostane az potom co uz diplom v ruke ma (nie stat na konc miestnost a ocumavoat s dalsimi desatmi spoluziakmi porod ako medik nie je to iste ako asistovat pri porode)
@pici nie v každej nemocnici sa dá dohodnúť na prirodzenom pôrode, a nie každá rodička je taká asertívna, že si to vydupe. Pokiaľ to v tej nemocnici nejde samé od seba, tak môj názor je, že ja si tam predsa pri rodení nemám čo presadzovať čosi proti vôli personálu. Ja tam mám v kľude rodiť, a všetci okolo mi majú daj svätý pokoj a ticho v kúte čakať, či ich nebudem potrebovať.
@elephant - neviem, radsej budem dozivotne vycitat porodnici, ze to skazili - ako vycitat SEBE, ze som riskovala zivot svojho dietata pre svoje vlastne pohodlie.
Mozno je za tym velky strach, ono ak to klapne, je domaci porod super vec, ale ak nie, moze prijst o zivot matka a aj dieta. A toto nikto nevie dopredu. Ano je to taky "obchod zo strachom" ist rodit do porodnice. Ale realny. Ked tu na koniku citam historky, kolkokrat je snura fakt okolo krku dietata, problemy s krvacanim, zistene vady az po porode - srdiecko, crievka vonku, voda v pluckach, zmodrane sa nenadychlo, neokyslicoval sa mu mozog.... ako toto pekla zeny chcete riesit doma?????
Ja som rodila uuuuplne bezproblemovo a rychlo, ale NIKTO mi nezaruci, ze tretie budem rodit tiez v takejto pohode!

Dámy veď sa nehádajte! v podstate je to úplne jedno. Každá si rozhodne podľa svojho svedomia a vedomia ako najlepšie vie. Nikto tu nikoho nenúti aby niečo robil, ono sa to cez ten net ani moc nedá 😀 Ja vám prajem všetkým čo najrýchlejší a nekomplikovaný pôrod - či už doma alebo v nemocnici, hoc aj v aute ak to nestihnete. Zdravé, šťastné a krásne detičky.
Každý sám je zodpovedný sám za seba a svoje dieťa.
Nikde nie je zaručené, že pôrod by bol lepší v nemocnici ako doma a naopak.