icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

pici
21. nov 2011

@bobocka som zvedava kedy zacnu zeny chciet aj cisarsky doma :DDDDDD ale to uz vyryvam.. aj ked ... urcite aj to na MK zazijem

sisaha
21. nov 2011

@bobocka tak prave preto, ak maju nastudovane a beru na seba to riziko, tak nech rodia doma..Ale ja mam za potreby sem napisat prave tie rizika..., lebo citaju to aj ine osoby, ktore mozno vsetky tie studie v malicku nemaju a ked si precitaju len tie pozitiva, tak mozu byt z negativ nemilo prekvapene...

bobocka
21. nov 2011

@pici ja viem,ze mas na porod takyto nazor,ved ja mam rovnaky.tiez budem len v nemocnici rodit.ale uz vieme predsa o porodoch viac a vieme aka je psychika a vnutorna vyrovnanost matky pri porode dolezita .a ak sa nejaka maminka aj napriek vsetkym jej znamym rizikam rozhodne rodit doma,tak neostava ine ,len jej drzat palce a zelat nekomplikovany porod a zdrave miminko.ved ona iste to iste zela maminkam v porodnici rodiacim 🙂 no nie? 🙂

reanda
21. nov 2011

necitala som vsetky prispevky, len par stran, ale zaujalo ma, ako vela zien vyhlasuje, ze rodit doma moze chciet len ta, ktora este nerodila a teda nevie, do coho ide a ak uz porodila, tak bude stastna, ze to bolo v nemocnici a uz nebude chciet nic ine
ja som chcela rodit doma, zial, nevyslo mi to, rodila som v nemocnici a ak budem este cakat druhe dieta, tak ho chcem porodit DOMA

🙂

bobocka
21. nov 2011

@pici tak to uz zasa nezachadzajme do krajnosti.to by si kazda jedna tu na celo zatukala 😀

pici
21. nov 2011

@bobocka ved nikomu nic zle neprajem. kazdy je strojcom svojho stastia. kto chce, nech rodi aj na lampe, alebo v stojke :D ked je to jeho predstava

pici
21. nov 2011

@reanda od teba nikto nic ine ani necaka :D

sisaha
21. nov 2011

@abbey1 ty si napisala, "Je smutné, že ženy, ktoré si nič moc nenaštudovali ani nezažili, zaujímajú tak negativistický až odsudzujúci postoj k veciam, ktoré fungujú v iných krajinách bez problémov." Mozno by si bola prekvapena, keby sme si sadli spolu na kavu a spoznala ma blizsie... 😉

sisaha
21. nov 2011

@reanda super, tak potom sem sa so zazitkami.. 😵

bobocka
21. nov 2011

@sisaha moment.to ze si zena zisti info aj z jednej aj z druhej strany,.teda aj o porode nemocncnom aj o porode domacom a vyjadri suhlas aj s domacim porodom este predsa hned neznamena,ze aj doma rodit ma.na svk to teda vobec nie je jednoduche a mozno aj koli vsetkym tym peripetiam s tym spojenych si vela mamiciek preferujucich domaci porod aj tak zbali tasku do porodnice.

sisaha
21. nov 2011

@bobocka ale mozno keby sa prave tieto zeny, ktore domaci porod chcu spojili a dotiahli to az na legislativnu zmenu, tak by sa to dalo...Len potom by uz boli asi aj ine statistiky.. 😒

sisaha
21. nov 2011

joj zeny, idem spat... brú noc a dufam, ze sa mi nebude snivat o porodoch

bobocka
21. nov 2011

@sisaha neboj nic.ved ony na tom aj pracuju 😉 .ale vies ako je to u nas.mozno nase dcery budu mat tu moznost si vybrat.ale nasa generacia zijuca v "demokracii" este stale za svoju moznost volby bojovat musi.

bobocka
21. nov 2011

@pici ze na lampe a v stojke 😀 ty si sisi 😀 ale nie.fakt ja by so teda nezniesla,keby sa ina zena starala do toho ako ja chcem priviest na svet svoje dieta,preto ja ani nesudim rozhodnutie inych zien.
teda samozrejme ak nehovorime o sibnutych pubertiackach rodiacich svoje deti na skolskych toaletach 😠 😠 😠

monika15
21. nov 2011

@kamilia
Taketo temy ma vedia rozhodne nastvat, ze zdrava zena ide riskovat zivot dietat..... pretoze je sebecka a nevie pochopit ze kazdy gynekolog a zdravotne sestry pohlavne veci pozeraju kazdy den!!!! neni to nic ine ako kazda ostatna zena.....
Je to totalna maximalna nezodpovednost voci dietatu !!!!

a nelutujem ani jednu matku co sa tak rozhodla a zial dieta sa nedalo zachranit !!!!! jedine je mi strasne luto toho dietata ze malo taku nezodpovednu matku !!!!!
kde to sme v 10 storoci ?????????

a ze to maju nastudovane doma hej..... akoze ako poradi zena ked sa dieta zasekne??
alebo ked pupocna snura sa zasekne, alebo ked placenta nevyjde hmmmm?
alebo dieta treba ozivovat ale zial neni su pristroje?????? co vtedy hmmm? pride sanitka do minuty ?????
co vtedy ???????
no predsa tak ze potom budeme vsetci plakat, jojka urobi pohreb do sprav ze jooooj chudak zena hej ??? !!!!!!

NIKDY NIKTO nevie ze aky bude porod na co riskovat !!!!! na co !!!!!!

Nemam zaujem sa hadat tu snikym kto ma pojde presviedcat ze juj jaky super pocit rodit doma !!!!
mala som cisarsky v nemocnici a ani za sekundu som nevahala pretoze som to robila pre svoje dieta......

ruthke
21. nov 2011

No jo, tak nejako som rozpravala aj ja ked som bola tehotna. Lenze zena mieni...Ono to zas az take jednoduhe nie je. Zeny aj babatka kedysi pri porodoch umierali ovela ovela castejsie ako dnes. To nie je nahoda. Ale v mnohom s Tebou sushlasim- to ako sa rodi na Slovensku vo vacsine nemocnic je proste zle, zle. Ja som mala vsetko pripravene na porod doma, podotykam, ze som rodila v krajine kde je porod doma legalny a nie je na nom nic nezvycajne. Na Slovensku by som sa na to veru nedala. Ale neslo vsetko tak hladko ako som si predstavovala, ej veru som bola rada ked sme sa presunuli do nemocnice a dostala som po 36 hodinach kontrakcii epiduralku. Oddychla som si a ked bolo treba tlacit, vladala som. Odrodila som so svojou porodnou asistentkou, konkretne boli pri mne 3 uzasne zeny, ktore sa o mna starali od zaciatku tehotenstva, a potom v sestonedeli o mna aj o moju dcerku. Porod bol krasny zazitok, nebol to moj idealny, vysnivany, na 100% prirodzeny porod, ale bol to porod dobry. Asistentkam som absolutne doverovala, respektovali moje priania, vsetko mi v porcese porodu vysvetlili, citila som sa v bezpeci a tak, ze je o mna a moje babo postarane. Nehli sa odo mna po cely cas porodu, okrem kratuckych prestavok ked si odbehli po kavu, alebo na WC. Starali sa o mna ako o vlastnu sestru, ci dceru. Po porode si robili svoju pracu ako neviditelni anjeli, a ja som mala pocit, ze sme na izbe len ja, manzel a nasa dcerka. Bolo to velmi intimne. Dcerka bola na prsniku par minut po narodeni, mala som ju pri sebe stale. Absolutne si neviem predstavit ze by mi ju niekto co i len na minutu vzal- MOJE dieta, ktore som si ja vynosila a porodila. Ale na tom celom bolo fajn to, ze som bola v nemocnici a vedela som, ze keby sa nieco zle prihodilo, lekar a operacka su na dosah ruky. A v tom je podla mna problem- nie v tom, ze sa rodi v nemocniciach, ale ako sa rodi. Ze ked zena chce zazit krasny porod, musi sa uchylovat k porodu doma. Bolo by treba pekne sklbit bezpecie nemocnicneho prostredia s pracu a pristupom kvalifikovanych porodnych asistentiek. To by sa potom inak rodilo.

mircalla
21. nov 2011

Porod doma v ziadnom pripade....podla mna obrovske riziko, viac nebudem rozvadzat....A asi aj monhych nastvem, ale podla mna obrovska nezodpovenost.

mircalla
21. nov 2011

V pripade komplikacii ide o zivot dietata a matky, chyba vybavenie a aj skusenosti na zachranu zivota....

monika15
21. nov 2011

este tu musim dodat ze toto ma pobavilo najviac :

" jeskove oci baby,ale vsak ked zena rodi doma,to neznamena,ze na nu splasene muz pozera a ziaden dbornik tam nie je. k domacim porodom chodi babica.ta vie co a ako a ked sa jej nieco nepozdava,tak sa riesi nemocnica a vola sa lekar.jasne,ze aj pri domacich porodoch sa mozu veci skomplikovat,tak ako sa skomplikovat mozu aj v nemocniciach . "

ze babica... no chcela by som vidiet ze ta babica co urobi ked pride problem.... no jasne tu je aj odpoved ze vraj sa vola lekar.... hmmm takze ten lekar sa pobali sadne do sanitky sanitka pride o 30 min a hmmmm akzoe co? dalsich 30 kym idu spet do nemocky , dalsich 20 kymsa pripravi na operaciu a akoze uz sme cez hodinu a zena uz krvaca vsak uz ani nema co krvacat lebo uz je asi mrtva....
takze ked sme vnemocke lekar je tam pride hned a hned operacia rychly zakrok akoze
zeny vy sa citate ze co pisete.... ze babica hehe 🙂)))) co ma 4 mesacny kurz...?????

magdal1
21. nov 2011

@sisaha ano bola

a v tej istej porodnici potom mali ten isty pripad, takze dvojaky meter

http://zpravy.idnes.cz/motol-napadl-tragicky-do...

magdal1
21. nov 2011

@6mia6
paci sa mi co si napisala, ze pre dom.porod, nie je to len pre pohodlie a kazdy si to musi zvazit...
ano presne o to ide a aj tie co sa rozhodnu pre dom.porod, nerobia to preto,ze sa im nepaci farba porodnej saly...vzdy je na prvom mieste dieta a potom oni samotne

myslim,ze pri porode su obaja dieta aj matka doleziti

a urcite nikto nikoho nenuti,aby rodil doma....to by sa ani nedalo...

a urcite ak by niektora matka pocas dom.proodu zneistela, zacala sa bat alebo mala pocit,ze treba ist do porodnice ,tak tam pojde....tu nejde o ziadnu hru na hrdinov, len moznost zvolit si ako priviest dietatko na tento svet...

magdal1
21. nov 2011

zaujimave stretnutie

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/100000000...
pacila sa mi pasaz o nebojovani
od cca 134 minuty 🙂

bambinkaa
21. nov 2011

vzdy je na prvom mieste dieta 🙂 Kamaratka tiez rodila doma svoje prve dieta. Ja by som nemala odvahu, neriskovala by som ani pri druhom. Ale priznam sa, tie dni po porode by boli ovela prijemnejsie doma. Viem, ze je to LEN 5 dni, ale stacilo to na to, aby som uz nemohla kojit, aby som chytila plesne na nohy (s cim som sa potom 2 mesiace trapila a hrozne som sa bala, ze to prenesiem na dietatko) atď. atď. Ja by som brala porod v nemocnici a dalsi den domov 🙂

zuzi118
21. nov 2011

@sisaha vies ale ked realne tu PA nezozenies, tak potom co? Vies co alibizmus je to, ze potom ked to nemocnice pride a povie, nechajte ma rodit bez zasahov, tak sa jej kludne moze stat, ze jej povedia, ze to mala zostat rodit doma, lebo TU sa rodi takto. A ked tak velmi tuzis po pribehoch, tak klikni na stranku vnimavetehotenstvo.sk a tam najdes knihu, kde boli publikovane domace porody.

magdal1
21. nov 2011

@bobocka
zaujimava debata sa rozbehla len jedno by som chcela dat na pravu mieru(dufamz,e sa maminky co rodili doma na mna za to nenahnevaju ked hovorim za ne),no ziadna zena co sa doma rozhodne rodit to nerobi z dovodu vlastneho pohodlia.ak sa zena rozhodne doma rodit,tak ma o domacich porodoch nastudovane sakra vela a nerobi to preto,aby mohla rodit vo svojej posteli,ale robi to koli tomu,ze veri sama sebe a svojmu telu a chce priviest svoje dieta na svet v kludnom prostredi,chce si ho hned prilozit bez toho aby jej ho hned personal driapal z ruk koli promptemu vazeniu a spol.matka rodiaca doma sa tak rozhodla preto,lebo je presvedcena,ze je to to najspravnejsie pre nu a jej dieta a nie preto,ze jej ide o vlastne pohodlie.

krasne si to napisala, suhlasim 🙂
je to mytus, ze vlastne pohodlie...ano aj ten je...ale ako druhorady, na prvom mieste je priviest na tento svet dietatko tak aby to bolo co najlepsie a radostne pren aj pre matku, nemyslite,ze aj dietatko ma do toho co povedat?
ak sa s nim vieme spojit, rozpravat, vcitit...moze nam aj ono ukazat ...ako...aspon ja som mala taky sil ny pocit pri tretom, akoby ma drzalo ...a cesta ako sa pomaly ukazovala
ziadna matka neuprednosti svoje pohodlie,ako sa tak casto tento mytus uvadza....
pohodlie snad len v tom vyzname, mat klud a pocit,ze mozem komunikovat so svojim babatkom, mat klud pri celom procese....toto ked mam, mozem rodit doma...ak by som z tej situacie mala strach, tak idem radsej do nemocnice, nebudem nasilu rodit doma....

zuzi118
21. nov 2011

@sisaha statistiky by mozno bol ine, napr, take ako ma citovala danka z knihy Iny May Gaskin. Co sa ti na tej statistike nepaci? Primalo nastrihov? Ak chces vidiet ako vyzera statistika dom. porodov vs. nemocnicnych porodov, tak si pozri napr. studiu z Holandska. Vac nez polmilona zien (nizkorizikovych). Umrtnost mierne v NEprospech nemocnicneho porodu, morbidita deti a matiek jednoznacne v PROSPECh dom. porodu. Staci citat, netreba filozofovat, coby akoby, keby a co ak. A ked uz informujeme o rizikach, tak by mali byt zeny aj ingormovane o rizikach, ktore su v nemocnici, nie?

magdal1
21. nov 2011

@sisaha ak by @dankachomka rodila doma iba za to,ze je k tomu naklonena...ale nema v sebe az tak istotu, niekoho kt,by bol pri nej....proste neciti az tak istotu...tak by bolo vtedy nezodpovedne tak rodit, iba za to,ze sa jej to paci, ale neciti sa na to...
len ju tu hecujes, aby dodrzala to co pise,ze sa jej paci?
to je jedna vecm dalsia je,ci sa na to zena aj citi...

magdal1
21. nov 2011

@sisaha vsak tu uz pisalo par zien napr ja @quaxi aj @elephant. ..rodili sme aj v porodnici aj doma

aj taka @zuzi118 je zaujimava kedze prirodzene porodila dvojicky v porodnici, co je tiez pomaly rarita v dnesnej dobe

magdal1
21. nov 2011

@pici tu je par pribehov.osobne poznam viacej zien co tak rodili

http://vnimavetehotenstvo.sk/rodili-sme-doma-10...

ja tiez, ako som pisala tretie dietatko

magdal1
21. nov 2011

@monika15 najsmutniejsie ked si ako matky prajeme tej druhej aby sa nieco stalo...a polutujeme potom dietatko 😒 , ze ma nezodpovednu matku...zodpovednost a svoje svedomie si kazdy uvedomuje, len su rozne nazory na to,co je zodpovedne

nasa spolocnost za zodpovedne povazuje zbalit tasku a nestarat sa do toho,co sa bude diat