icon

Pôrod koncom panvovým

marlen_ka87
22. jan 2018

Ahojte,

momentálne som 33+6 a malá stále nie je otočená ... :( lekár navrhuje otočenie vonkajšími hmatmi ale s manželom sa toho šialene bojíme (takže asi to vypúšťame) V prípade že sa neotočí (čo ja dúfam že to ešte dá) bude musieť ísť koncom panvovým alebo na cisára.

Skôr ma teraz zaujímajú názory matiek ktoré takto rodili, myslím KP. Bojím sa že malú ohrozím, čítala som že môže prísť o veľa kyslíka...

ďakujem za akékoľvek cenné rady.
marlen

lenka13021
23. jan 2018

Ja som kvôli tomu bola na sekciu, nemám z toho ani dieťa žiadnu traumu, aspoň som nezažila nie hrozné bolesti..

dapo
24. jan 2018

@lenka13021 ja som zazila porod KP prirodzene aj sekciou a poviem ti ze prirodzene pojdem rodit kedykolvek, sekcia je za trest, nehovoriac o vsetkych komplikaciach a nasledkoch co su s otvorenou brusnou operaciou spojene, problemoch ktore sa u dietata ci u teba mozu prejavit po rokoch, sekcia je zivot zachranujuca operacia, nie volba

lenka13021
24. jan 2018

@dapo ďakujem za názor. Neviem bola som prvorodička, a odtiekla mi už plodová voda, tak lekár hneď zvolil tento spôsob. Je tomu 20 rokov už, chvalabohu nemám žiadne problémy, ani dcéra. Aj keď neviem, čo aké problémy by mne alebo dcére by to mohlo spôsobiť, to by ma aj zaujímalo. Mojej mame tiež odtiekla plodová voda a mňa ťahali, následkom čoho som mala som vyklbené a bola som pol roka v sandre. Celý život, mám kvôli tomu problém s pohybovým aparátom. Myslím si, že tomu sme sa pri dcére vďaka sekcii vyhli. Moja svokra rodila už svoje 6 dieťa KP aj keď pred 40 rokmi. A napriek tomu ,že to bola skúsená rodička, dcéra sa narodila s obidvoma nohami vyklbenými a tiež má s tým problém. Som za prirodzený spôsob rodenia, ale v určitých prípadoch si myslím, že je lepšia voľba sekcia.

miriza
24. jan 2018

Ja som v júli porodila moju dcérku prirodzene KP s nastrihom. Bol to moj prvý porod a o druhej rano mi odtiekla voda a o 9:00 uz bola malička s 3450 g na svete. Ale isla som si pre to do Vyškova, tu mi chceli robiť automaticky sekciu. Doktor vo vyskove mi uz predtym vsetko krasne vysvetlil, povzbudil ma ze sa nemam báť, velkostne je riťka to iste ako hlavička, s tym rozdielom ze hlavička cestu rozrazi a ide to ľahšie a ritka je mäkká, žena sa viac natrapi. Ale ja svoj porod považujem za "lahky" a rýchly oproti kamoškam co rodili hlavičkou. Urcite robi vela aj psychika.

aduska121
24. jan 2018

@marlen_ka87 ahoj neviem ako je to u dievčatka ale pri chlapoch sa pri takejto polohe musi ist cisarskym..teda mne nedaval nik na vyber ...cely cas som sa modlila aby sa drobec otočil ale nie ...radsej by som nepokusala a isla by som cisarkym keby som na tvojom mieste ...ved poloha Kp je jedna z najcastejsich indikaci na vykonanie sekcie...a k tomu otacaniu babatka hmatmi..no neviem...volakedy sa to robilo bezne ....pametam ked som volala po porode s mojou starkou( pracovala v nemocnici) ako prva otazka bola a co ti ho neotočili ...no nepokúšala by som keď už je v dnesnej dobe možnost sekcie tak radsej to ☺

miriza
24. jan 2018

A este som zabudla napísat, kamoska bola na obrat hmatom v Brne. Vravela ze prijemne to velmi nebolo ale dalo sa to prežiť. A maleho jej otočili

arthemiis
24. jan 2018

Ako človek čo sa do toho trochu vyzná rozhodne neodporúčam spontánny pôrod pri KP! Je pravda, že sa to dá a žena to môže zvládnuť veľmi dobre, ale detičky sú potom veľmi ubolené a vytrápené. Tie, ktoré s nimi netrávite prvé hodiny života sa prosím k tomu nevyjadrujte, lebo ako poznám MK je tu veľa bioprirodzených žien, ktoré si myslia, že príroda sa o to posratá bla bla. Pravda je taká, že detičky sú často potom veľmi ubolené, predráždené, častokrát sa tvoria veľké hematómy na stehnách a zadočku, chlapci maju častokrát ohrozené vajíčka, dochádza k problémim s kĺbami, častokrát je potrebné rehabilitačné cvičenie.. treba si dobre premyslieť, či vám to za to stojí

marusik
24. jan 2018

ahoj, skúsenosť 2 roky dozadu - rodila som KP, chlapec, váhu pri pôrode mal 3910g. Bol to môj tretí pôrod po 2 prirodzených pôrodoch hlavičkou. Ja som chcela rodiť prirodzene, nakoľko viem, že moje jazvy sa hoja strašne dlho a potrebovala som po pôrode normálne fungovať, lebo doma ma čakali 2 deti, navyše, rodila som pred vianocami...

Oproti predchádzajúcim pôrodom to bolo horšie asi len v tom, že pri pôrode hlavičkou som cítila jasnejšie tlaky ako keď sa dolu tlačil malý mäkkým zadočkom🙂 Psychicky som bola nastavená veľmi silne na to, že to prirodzene zvládnem, ale ak by boli komplikácie, samozrejme, že by som pristala aj na sekciu. Pôrodnik ma upozornil, že ak vyjde zadoček, mám málo minút na to, aby vyšla aj hlavička. Táto jasná info bola dostatočnou motiváciou, aby som pôrod zvládla v dvoch kontakciách, hoci som mala dosť času zvládnuť to aj v troch🙂 žena vie byť veľmi silná, pokiaľ ide o život🙂 Manžel na tento pôrod veľmi emotívne spomína doteraz.

Žena taký pôrod zvládne, záleží podľa mňa od lekára, či sa na to cíti, nakoľko prirodzených pôrodov KP je naozaj veľmi málo. Pri mojom pôrode boli prítomní asi všetci, čo boli v práci/9 ľudí sme narátali/, slúžila som ako "učebnicový príklad". V tom čase mal službu primár, ktorý mal skúsenosť s prirodzeným pôrodom KP, nebál sa on, nebála som sa ani ja🙂 Neskôr mi pôrodná sestra povedala, že keby tam nebol primár, žiaden z pôrodnikov by sa do takého pôrodu sám nepustil a šla by som sekciou.

Ďalšia vec je, že poznám viaceré mamičky, ktorým sa bábätko otočilo hlavičkou dolu tesne pred pôrodom🙂 Takže milá mamička, HLAVU HORE, alebo radšej DOLE🙂

jance333
24. jan 2018

moja malá bola KP, mám pocit, že sa neotočila už od nejakého 25tt cca. nerobila som žiadne cviky ani triky, aby sa otočila, brala som to tak, že na to asi má dôvod. šla som na plánovanú sekciu, lebo u nás v nemocnici pôrody KP nerobia a ja by som to ani nechcela. dlho sme čakali na toto bábätko, predchádzali jej tri potraty, neohrozila by som ju za nič na svete. mala som spinálku, takže mi ju hneď priložili, laktácia sa rozbehla presne tak,ako po klasickom pôrode a s tou jazvou to tiež nebolo také zlé. hýbala som sa veľmi skoro, až ma napomínali, aby som si dávala pozor. kebyže si mám vybrať, rozhodnem sa zase pre sekciu. mimochodom, malá bola KP pravdepodobne kvôli neštandardnému tvaru maternice, nemala šancu sa otočiť. ja som to aj cítila pri tvrdnutí brucha, že nie je okrúhle, ale podlhovasté a teda neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby skúšali vonkajší hmat na otočenie.

jance333
24. jan 2018

teda, zhrunal by som to asi tak... prečítaj si naše skúsenosti, ale v prvom rade počúvaj svoje telo. pokiaľ si v rukách lekára, ktorému naozaj dôveruješ a si stotožnená s tým, že bábätko porodíš normálne, urob to. ty sama budeš vedieť, čo je pre vás najlepšie. ono každý pôrod nesie so sebou riziko, tak to bohužiaľ je.

libawet
24. jan 2018

@marlen_ka87 asi radšej naozaj voliť cisársky rez, pretože rodiť koncom panvovým a nedostatok kyslíka pre mozog dieťaťa môže byť v budúcnosti problém, napr. schyzofrénia alebo epileptické záchvaty....

evoslav
24. jan 2018

Ahojte,
Tak ja pridam pozitivnu skusenost - rodila som KP chlapceka, prvorodicika. Vyzeralo to a male babo (odhad bol 2,8 kg). Verila som ale sebe aj lekarom a skusila som to normalne. A bol to super porod, slo to rychlo, lekari boli skuseni ( rodila som v Ruzinovskej v Ba) a zjavne vedeli co maju robit, pekne ma polohovali podla toho ako maly siel von. Ani chvilu som nemala pocit ze by bol v ohrozeni. Nastrihli ma iba minimalne, na tri stehy a hodinu po porode som uz chodila 🙂
Citala som si o tom dopredu aj studie a pokial je tehotenstvo OK, babo ma malu porodnu vahu a lekari s tym maju skusenosti, tak to nie je vobec rizikovejsi porod ako normalny. A este by matka mala byt v dobrej kondicii, kedze je dolezite dieta rychlo vytlacit - ja som sportovala cele tehu a ku konci som cvicila aj cviky na posielnenie panvoveho dna, takze som si v tomto verila.
Ved aj normalny porod moze byt v pohode ale takisto aj hrozny.

spinoza
24. jan 2018

Mne sa otočil až v nejakom 37-38 týždni, tiež som mala strach, ale vždy je šanca, že sa ešte pretoči😉 moja mama rodila brata KP ako druhý pôrod a je zdravý, ale ty musíš vedieť, ako to cítiš, ja som bola odhodlaná rodiť KP aj keby sa mi malý nepretocil

dapo
24. jan 2018

@lenka13021 no sekcia je otvorena brusna operacia a mozne komplikacie su na niekolko stran, to nie je ziadny drobny zakrok, uplne bezne su napriklad zrasry ktore sa mozu prrjavit po rokoch, a neda sa s nimi nic robit (lebo ked mas dispoziciu na tvorbu zrastov tak akakolvek operacia na ich odstranenie len vytvori dalsie...zjazvena maternica je riziko pre dalsie tehotenstvo atd...tie problemy sa nemusia vyskytnut ale mozu...a u dietata je zakladny problem ze nepreslo porodnymi cestami, deti narodene sekciou maju zvysene riziko chorobnosti, problemy s imunitou a alergiami, dokonca je u nich vyssi vyskyt takych diagnoz ako ADD a ADHD...napr.moja starsia dcera ma 4,5 zatial nebrala atb, za prvy rok v skolke vymeskala dokopy asi 2 tyzdne, mladsia 2-rocna len minuly rok brala atb niekolkokrat, ekzemov sa nie a nie zbavit...pritom obe dojcene do roka, rovnake prostredie, rovnaka strava atd...samozrejne sekcia nemusi byt jediny dovod tych rozdielov, ale my rozhodne potvrdzujeme statistiku

dapo
24. jan 2018

@arthemiis ehm dovolim si nesuhlasit, neviem aka je tvoja odbornost, ale celosvetovy trend medzi od odbornikmi nie je indikovat sekciu len kvoli polohe KP, samozrejme niekedy musi byt, ale stupuje do toho mnozstvo faktorov....ja som rodila na antolskej, kde na novorodeneckom je primar divinec to je kapacita, zhodou okolnosti mal sluzbu ked som rodila, tak bol pritom a vzdvihoval to potom, aby z toho nerobili zbytocneho strasiaka...problemy s klbami u KP deti nesuvisia s porodom ale so samotnou polohou v bruchu, nieco o tom viem kedze obe deti som mala KP a obe mali po narodeni diagnostikovanu dysplaziu a predstav si ze ta narodena sekciu podstatne horsi stav ako ta narodena prirodzene, ked som sa objednavala na vyseyrenie nikoho nezaujimala ako sa narodili ale prave ta poloha, ked je dieta 5 mesiacov v nevhodnej polohe, to je zle, a to bohuzial neovplyvnis...hmatomy maju aj deti narodene hlavickou (akurat nie na zadku ale na hlave), to je uplne normalne a vyplyva to z toho ze si pretlaca estu uzkymi porodnymi cestami, tak neviem co je horsie hematom na hlave ci na zadku? S mladsou dcerou som rok chodila na rehabilitacie a s porodom to nesuviselo, zas slo len o tu blbu polohu, mala torticolis z toho ako mala mesiace hlavu neprirodzene natlacenu na rebrach, to su mozne problemy ktorym sa clovek nevyhne, je jedno ako porodi

lenka13021
24. jan 2018

@dapo ďakujem pekne za odpoveď. Ja mám dve dcéry, aj druhú som mala na sekciu, lebo som sa neotvárala a odtiekla mi plodová voda. Kým prvá dcéra má alergiu a ekzém, tak druhá je v poklopat v pohode. Ani neboli a nie sú doteraz chorlave. Tak možno som výnimka, lebo naozaj som nevypozorovala negatívne následky sekcie. Je mi ale ľúto, že som nezažila samotný pôrod.

astonka
24. jan 2018

@marlen_ka87 ja som na cisarak rodila dceru pred skoro 18r.,narodila sa predcasne ale nikto,ked videli na usg že je zadockom tak inak ako cisarsky neriešili

dapo
24. jan 2018

@lenka13021 tak nie kazde dieta musi mat problemy ale riziko je vyssie pri sekcii, ja tiez nemozem vediet nakolko za to moze sekcia a nakolko ine okolnosti, ale proste prirodzeny porod je vzdy lepsi ak sa da

evamaruskova
24. jan 2018

Môj druhý syn bol otočený KP, prvý syn sa narodil cisárskym, takže aj preto mi nedali inú alternatívu. Cisársky som mala v spinále, matne si pamätám ako toho môjho drobca ťahali, asi bol naozaj zle otočený, lebo sa veru primár riadne natrápil, kým ho vytiahli, ale potom to bolo všetko OK. Ako mi ho doniesli na pooperačnú izbu, tak sa hneď prisal, laktácia sa krásne rozbehla a kojila som ho vyše dvoch rokov. Je úplne v pohode, ja som na piaty deň odišla domov z pôrodnice a v pohode fungovala. Pri prvom bábu to bolo horšie, pri druhom som vedela do čoho idem, takže psychika, hlava robí neskutočné zázraky. Záleží, ako je človek nastavený, akú má oporu v rodine, ako verí pôrodníkovi a samozrejme, aké skúsenosti daný lekár má.
Môj brat bol rodený v 7. mesiaci KP, s omotanou pupočnou šnúrou okolo krku, mamka sa natrápila, ale vďaka výbornému pôrodníkovi všetko dobre dopadlo, len mal mierne natrhnuté svaly na krku, ale to mama cvičením upravila. Takže všetko dopadlo dobre.
Akokoľvek sa rozhodneš, tak držím palce, aby všetko dobre dopadlo. 😉

redlola
24. jan 2018

@marlen_ka87 v Trnave sa v poslednej dobe urodilo viacero deti spontánne vaginálne z polohy kp. Mám kamaratku, ktorá takto rodila pred 3 mesiacmi. Hovorila že ten pôrod kp bol lepší a menej bolestivý ako predchádzajúci hlavičkou. Ale: mala možnosť voľby polohy, myslím že rodila vertikálne. Nie som si istá.

zmrznuta
24. jan 2018

@marlen_ka87 ahoj, ja ti napisem len vlastnu skusenost a to, ze mas do terminu este dost daleko. Moj maly sa mi tam tocil ako na kolotoci, na predterminovej poradni bol hlavickou a dr ze ked neporodim, vidime sa za 4 dni. Neporodila som, prisla som teda po tych 4och dnoch a na sone bol pretoceny zas KP, po termine!!! samozrejme som mala prist rano na hospitalizaciu. Ale az haluz bola, ked som prisla dalsi den a na sone uz bol zas hlavickou dole 😂 prisaham, ze netusim, kedy sa otacal ale vecer mal uz velmi zle ozvy, takze isiel sekciou, koli nestabilnej polohe a samozrejme bol pomotany ako do pavuciny a zlyhaval pupocnik. Cize moze to dopadnut este vselijak ✊✊✊

imanuel
24. jan 2018

Ahoj, ja som rodila 3x, prvý KP normálne, druhý krát hlavičkou normálne a tretí som musela kvôli srdiečku malej cisársky.

Za mňa osobne, prvý pôprod.
Malá bola KP celé tehotenstvo. Keď som sa svojho gynekológa pýtala, či ak by sa neotočila bol vhodný cisársky rez, odpovedal mi, že aj pôrod KP je úplne normálny a nevidí dôvod. Dokonca, že si ho ženy chvália, lebo zadoček je mäkší ako hlavička, tak pôrod nie je taký bolestivý. Tak som prišla do nemocnice tesne pred samotným pôrodom, bol tam starý skúsený pôrodník a jeden mladučký, bez mnohoročných skúseností. Ten mladý ma v pohode odrodil, starý sedel na stoličke a radil mu. Samozrejme, zbehli sa mnohí z personálu ako diváci.😲
Pôrod bol skoro bezbolestný, úplne v pohode, malinká bola úplne kľudná, spokojná a samozrejme, aj ja. Bolo to rýchle a krásne. Povedal mi, keď vybral nôžky, ručičky, keď išla hlavička, riadne som zatlačila a bola malá vonku. Tento pôrod hodnotím ako neskutočný zážitok. Podľa personálu - ukážkový. Takýto pôrod aj každý rok.😀

Druhý pôrod.
Rodený prirodzene, kedˇže som stratila kontrakcie, tak mi ich "vyrobili" umelo. Jedna katastrófa. Ukrutné nekontrolovateľné bolesti, neprirodzené, myslela som, že ma dole roztrhla mína. 🙄 Veľmi nepríjemný pôrod. Bola som šťastná, že to mám za sebou, hlavička bola oproti zadočku naozaj oveľa tvrdšia, brutálne som cítila ten rozdiel. Po tomto pôrode som si povedala: Tak toto nikdy viac.

Tretí pôrod.
Urgentný cisársky. Možno už len 10 minút do konca pôrodu, ale kvôli srdiečku musela malá urgentne von cisárskym. Pôrod som v pohode prespala, ale potom hrôza. Okrem nenormálneho krvácania, zaseknutia v krížovej oblasti chrbtice, bolestí, katétra a cievky v bruchu som bola taká unavená, že keď mi ukázali prvýkrát malú, tak mi bolo tak zle, že som sa jej vôbec nedokázala tešiť. Bola som rada, že ju odniesli.😒 A to si myslím, že nie som padavka. 🙂 Radosť z dieťatka vôbec nebola spontánna, ako pri prirodzenom pôrode.

Moje dcéry sú zdravé, psychicky aj fyzicky zdatné, bez akýchkoľvek poškodení vplyvov pôrodov.
Stále však za mňa, ten prvý KP bol nádherný, ak si rada zaspomínam na príjemný zážitok, tak práve na tento. 😉🙂😉

zeytin
24. jan 2018

Mne sa najstaršia a najmladší otočili medzi 36 a 37 týždňom, to má už aj lekár pripravoval na kp. Cítila som, kedy sa mi otočili. Je na nete veľa banských receptov, ako pomôcť babu sa otočiť... ja som ho len hladkala a často som sa dala na 4 a robila mačací chrbatik. Vraj sa tak urobí miesto babu na otočenie 🙂

dapo
24. jan 2018

@imanuel hahaha akoby si opisovala moj porod, teda odrodil ma stary skuseny lekar a mlademu vsetko vysvetloval...a ked som otvorila oci zistila som ze na mna cumi min 20 ludi co to prislo sledovat, jedine stastie ze bol zaciatok septembra (cize ziadni medici) a 4:30 rano takze personalu bolo malo, neviem kolki by tam boli uprostred dna a uprostred akademickeho roka 😂😂😂

jaroja
24. jan 2018

Ahoj, moja malá bola polohou KP od 34tt. Všetci mi vraveli ze sa ešte otočí, no neotacala sa. Týždeň pre TP ma privreli do nemocnice, že vyskúšajú vonkajší obrat dieťatka. Veľmi som sa bála lebo som si o tom veľa čítala ale hlavne ide o to ci s tým Dr skúsenosť ma alebo nie. Výsledok obratu bol negatívny, ani s nou nepohli. Do poslednej chvíle chceli aby som rodila prirodzene, dokonca ich prekvapila aj odtekajuca plodová voda. Po 7mich hodinách silných kontrakcii (vďaka oxytocinu) museli urobiť aj tak sekciu skrz toho, že pri kontrakciach jej uviazla nozicka v pôrodných cestách. A môžem ti povedať ze som neskutočne rada, že je malá v poriadku. 😊 budem držať palce, ak chceš napíš

marlen_ka87
autor
24. jan 2018

@imanuel Wow si silná zena

imanuel
24. jan 2018

@dapo 🙂😉 áno, je to o skúsenosti lekára. Starí lekári majú bežnú prax pri týchto pôrodoch, berú ich ako prirodzené. Mladí chudáci nemajú možnosť si urobiť prax, všetko sa robí cez cisársky. Pri dnešných, vo veľkom množstve problémových tehotenstvách sa už budú asi bežne z obáv pred komplikáciami ordinovať cisárske rezy. Budem teraz zlá, ale. Kde nájdeme o 30 rokov skúsených, výziev sa neobávajúcich lekárov so super praxou?

Ale hej, bolo to aj u mňa milé, keď som po vytlačení otvorila oči bola som obklopená asi 10timi zvedavcami. 😀 Smiešne to bolo.😀

lenakiss
24. jan 2018

@marlen_ka87 môj malý bol stále dole.hlavickou ....v 36 tt sa rozhodol otočiť kp...A doktor mi hovoril že ako je možné že som to.necitila ..na kontrole o týždeň bol znovu dole hlavickou :D

adulikka
24. jan 2018

@petrofka ja som dva krát rodila KP normálne a obidva pôrody dopadli dobre . Tak už sú dva pripady čo dobre dopadli pre matku i deti

redlola
24. jan 2018

@adulikka Waw! Hovorí sa, že iba 4-5% tehotenstiev konci v polohe bábätka kp. U teba rovno dve tehotenstva z asi dvoch takto dopadli. Myslím, že treba podať nejakú lotériu, možno sa to nízke percento pravdepodobnosti objaví aj v tomto prípade 🙂 potom pošli aj mne dáky príspevok. Finančný. Za dobrý tip, prirodzene🙂