icon

Pôrod v Čechách a občianstvo

lulu1125
3. júl 2017

Ahojte dievčatá, máte niektorá skúsenosť s pôrodom v ČR, konkrétne neviete mi poradiť aké občianstvo dostane moje dieťa s tým, že ja mám slovenské a otec české ale trvalé bydlisko mám na Slovensku kde aj budeme s manželom bývať. Aké dokumenty sú potrebné vybavovať?
Ďakujeem 🙂

gir
•
3. júl 2017

osobnú skúsenosť nemám ale dieťa automaticky dostane občianstvo toho štátu kde sa nrodí. Matrika v ČR ti dá rodný list dieťaťa.

yanni
•
3. júl 2017

Po tebe bude mat SK po otcovi CZ. RL bude mat samozrejme cesky, musis si vybavit na osobitnej matrike v BA SK RL, ak chces, aby malo dieta aj SK doklady. Ale kedze bude mat automaticky po otcovi aj ceske obcianstvo, SK RL vybavovat nemusis.
Bydlisko s obcianstvom nema nic spolocne.
Kedze ale cachet zit na SK a po tebe ma narok na SK obcianstvo, bude to mat skor vyhodu, ked bude mat aj SK doklady.

sense
•
3. júl 2017

@gir nie je to pravidlo ze dieta dostane automaticky obcianstvo krajiny kde sa narodi....

sense
•
3. júl 2017

@lulu1125 bude mat dve obcianstva ak bude otec zapisany v rodnom liste

lavender21
•
3. júl 2017

Ako píšu dievčatá občianstva bude mať dve, slovenské aj české, vždy je to po rodičoch, je úplne jedno v ktorej krajine sa narodí... Pokiaľ ste manželia do pôrodnice treba sobášny list, ak nie ste manželia tak pred pôrodom musíte ísť na matriku spísať prehlásenie o otcovstve... A myslím že na cestu na Slovensko potrebuješ aj pas pre dieťa. Keď bude mať české občianstvo vybavíš to s českým rodným listom v ČR.

katriona1
•
Autor odpoveď zmazal
•
guiseppinka
•
3. júl 2017

@gir toto neplati uz davno... obcianstvo sa automaticky dostava po matke

mateson
•
3. júl 2017

dítě v žádném případě nedostává automaticky občanství státu ve kterém se narodí... a v čr už vůbec ne.

katriona1
•
Autor odpoveď zmazal
•
guiseppinka
•
4. júl 2017

@katriona1 mali by mat automaticky po tebe, ale kedze ste dostali svk papiere, kedze muz je slovak, tak maju po nom... aj v rakusku vela zien, co maju muzov rakusanov neriesia svk papiere, ale davaju rovno po otcovi... ale uz davno neplati, ze obcianstvo sa dostava podla krajiny narodenia...

katriona1
•
Autor odpoveď zmazal
•
yanni
•
4. júl 2017

@katriona1 Nedavas tak uplne spravne info. Tu nejde o riesenie. Tvoje dieta ma po rodicoch narodenim automaticky obe obcianstva. Len aby to mohlo dokazat, potrebuje na to doklad. A ten musis dodatocne minimalne pre jedno obcianstvo vybavit. A ci ho vyvavis hned alebo si ho dieta vybavi aj samo o 30 rokov nemeni nic na tom, ze to obcianstvo jednoducho ma (samozrejme zalezi aj na tom ake su podmienky na vybavenie toho "dokazu" a co sa zmeni v zakonoch danej krajiny za 30 rokov).
My me rovnaky pripad. Muz Nemec, ja aj nemecke aj slovenske obcianstvo. Potomstvo narodene v Nemecku. Narodenim v Nemecku dostali automaticky nemecke obcianstvo aaaaale narodenim rodicovi aj so SK obcianstvom maju aj toto, akurat pri o ten "papier" ako dokaz, ktorym sa mozu neskor preukazat, ze su aj Slvaci, sa musi vybavit.

Predstva si inu situaciu (v tej sme sa takmer ocitli my): muz je Nemec, ja oboje a najmladsia sa nam narodila takmer v Saudskej Arabii (kedze tu momentalne uz par rockov zijeme). Saudske samozrejme nedostane, ale dostala by Saudsky rodny list.
A teraz co. Ake ma dieta obcianstvo, kedze sa narodila rodicom cudzincom v tretej krajine? Samozrejme obcianstvo(obcianstvá) po rodicoch. Automaticky. Len ako dokaz sa tie papiere jednoducho musia vybavit a to ziadostami na vydanie RL na prislisnych ambasadach popripade ako to ktora krajina riesi.

Facit:
Ak ma dieta rodicov s roznymi obcianstvami (rodicia musia byt zapisani v RL) dieta ziskava automaticky pri narodeni obcianstva po rodicoch. Podla toho, kde sa dieta narodi, minimalne pri jednom sa musi ziadat rislusna krajina o vydanie dokladu (RL, Potvrdenie o statnom obcianstve atd.).

ajush5
•
22. júl 2017

Dostaneš Česky rodny list so slovenským občianstvom. Potom si musis dat rodny list preložiť a az potom začínaš vybavovať po úradoch vsetko co treba ;) trva to dlhsie no za tu starostlivosť v cr to stoji

mateson
•
22. júl 2017

@ajush5 český rodný list se nedává překládat..

ajush5
•
22. júl 2017

@mateson musi sa poslat na osobitú matriku kde pridelia nové rodné cislo a vydaji ho v slovenčine... prepac nenazvala som to presne ale podstat je rovnaká