Právo rozhodnúť sa pre cisársky rez
Dobrý deň, práve čakám svoje prvé dieťa a na internete som našla informácie, že je mojím právom sa rozhodnúť pre cisársky rez. Neviete či je to pravda, ako to funguje, poprípade kedy je dobré to začať riešiť?

no to urcite nefunguje tak ze dokracas a chces rodit CS treba si ak tak zaplatit porodnika a s nim sa dohodnut
ale teda uz je dost neskoro to riesit v 33 tt ved nemas predoperacne atd
@mamina7070 prečo neskoro? Veď ak by som rodila v 39tt ako je bežné pri plánovanej sekcii, tak mám stále 6 týždňov si vybaviť predoperačné. Môj internista mi dá termín do 2 dní v prípade potreby.
strach má každá, ktorá nevie do čoho ide.. ja som si deň po sekcii povedala.. že ked toto chce niekto dobrovoľne, tak je hlupák a nevie do čoho ide...
neskutočné bolesti, problémy... v deň ked som odchádzala z pôrodnice po 4 dňoch, chodila som ako pototo... ked boli na ceste diery a my sme šli domov z pôrodnice autom, myslela som, že umriema,,, žena, ktorú ku mne doniesli v noc ked som ja už mala odísť rodila prirodzene.. doniesli ju na izbu hneď po pôrode ku mne a ona vyskočila, že si ide niečo zobrať z tašky... a ja som z postele vstávala 5 minút..
ako hovorím, každá má strach z bolesti, ale každá to aj prežila, prežiješ to aj ty.. keby sa takto fungovalo, tak asi každej by robili cisársky
mne bol cisársky rez odporúčaný mojím gynekológom, aj ortopédom a v nemocnici mi povedali, že počkáme a keď to nepôjde, tak potom.. odmietla som takto riskovať, keďže som o dve bábätká prišla a tiahlo mi na 40. Šla som do iného mesta a tam sa čudovali, že čo vymýšľajú, že oni by do prirodzeného pôrodu nešli ani náhodou. Takže "možnosť vybrať si" nie je až tak celkom pravda.......
Ja ťa chápem, tiež som mala šialený strach z normálneho pôrodu a vždy som chcela rodiť cisárskym. Našťastie moja malá to asi vedela takže sa odmietala otočiť a išla von sekciou. Cisársky bol za mňa skvelý zážitok, najhoršie na celom bola hadička na moč a klistýr. No ale to zotavovanie je brutálne 🙈 zatiaľ čo ja som sa učila odznova chodiť, tak baby čo rodili prirodzene tam behali ako laňky 😄
@autorka ja rozumiem, ze sa bojis. Ja som sa brutalne bala. Dokonca som chcela epidural, lebo som sa priserne bala bolesti, cele mesiace som na to myslela. Prirodzeny porid nie je jednoduchy, ani bezbolestny, to ti nwbudem klamat. Samotny porod neboli, neprijemne zu kontrakcie. Moja ziadost o epidural nebola naplnena. Tak rychlo som poridila, ze to vobec nebolo mozne. Ale ani potrebne. Drzim ti palce. Pre dieta je najlepsi prirodzeny porod, ale to asi vies
tak ale planovany cisarsky musi byt naplanovany v prvom
rade gynekologom porodnikom v zariadeni kde bude vykonavany
sekcia sa planuje na 38 tyzden tehotenstva s ohladom na dovod
tu nejde o teba ale o zariadenie to kludne moze vyzadovat a aj by malo indikaciu na cisarsky rez kvoli zdravotnej poistovni lebo dovod nie je ze ja chcem
ale sa uvidis sama
a tvoja gynekologicka ti fa odporucanie na CS ? tam
by som zacala bez toho nie je co riesit
ak si zazmluvnis porodnika (plateny ukon), sekciu ti urobi. ja som prvu dceru rodila prirodzene, hrozny zazitok. hodiny bolesti, neotvarala som sa, tak mi doktori pchali ruky medzi nohy a masirovali ma, liali do mna vyvolavacky, 24 hodin toto zazivat neprajem nikomu.keby sa tam vtedy dalo otvorit okno, regulerne vyskocim z toho 15 poschodia, uz som bola polosialena od bolesti.uz vtedy som si povedala, ze ak este niekedy rodit budem, niet tej sily na zemi, ktora ma donuti rodit prirodzene. druhu dceru som rodila 12/21. vopred som si nasla porodnika, o ktorom som vedela, ze sekcie "na poziadanie" urobi. nakoniec to osud zariadil tak, ze som mala na sekciu aj zdravotne indikacie. i keby som nemala, tak by mi ju urobil. mala som spinal - celkovu som nechcela a ani lekari ju neodporucaju. krasny zazitok. malu mi vybrali ani neviem ako. hned som ju videla, hned mi ju prilozili. u mna laktacia bola paradoxne lepsia a rychlejsia po sekcii ako po prirodzenom porode, rovnako aj fyzicke zotavenie. na prvy prirodzeny porod mam aj po rokoch katastrofalne spomienky, doslova traumu.sekciu by som si kedykolvek zopakovala. o zdravotnych rizikach vyplyvajucich pre dieta som pocula/citala. mne priamo porodnik povedal, ze sa ten prirodzeny porod z tohto hladiska precenuje. asi tak ako dojcenie do puberty. mam okolo seba kopec dospelakov rodenych sekciou, su zdravi ako buky. a dospelakov, rodenych prirodzene, dojcenych do 4 rokov a su pol zivota chorlavi. moje sekciove dietatko ma takmer 16 mes.mimo bezpriznakoveho covidu chora nebola. muz je chory kazdy druhy mesiac, doteraz od neho nikdy nic nechytila. leteli sme viackrat dlhe lety, v lietadle kopa kaslajucich/kychajucich ludi a nenakazila sa. tak to s tou imunitou take zle nebude. drzim ti velmi prsty, aby bol pre teba porod -ak nie krasnym - aspon nie traumatizujucim zazitkom ❤
@stanulienkat hej nepoznáme vsetky rizika ale poznam kopec postihnutych ludi z Mokrohájskej z Ba, ktore deti maju postihnutia prave z prirodzeného porodu. Ťahanie kliešťami, zvonom, pridusenie atd..
@matkahelka ďakujem pekne za príspevok ☺️ takže ak si zazmluvním pôrodníka, tak mi vyjde v ústrety v tejto mojej požiadavke? Mám na pláne zajtra kontaktovať pani primárku v nemocnici kde budem rodiť a informovať sa ako postupovať konkrétne. Samozrejme, ak zazmluvnenie znamená, že budem mať sekciu, tak nemám nad čím premýšľať. Tiež by som chcela spinal, aby som dcérku hneď videla...
Bolo by fajn si uvedomit, že cisársky rez je operačný zákrok a prináša pre matku i dieťa nespočetne väčšie riziká než prirodzený pôrod. Skús sa o tom normálne porozprávať so svojím pôrodníkom.
nemusi ti vyjst zaplateny porodnik v ustreti zavisi od jeho postoja k
takymto CS
volat si len tak primarke z takehoto dovodu bez odporucania na CS je uplne mimo
ak to tak chces ries to normalne najprv so svojou gynekologickou nech ti odporuci lekara co je ochotny pojdes k nemu na vysetrenie a dohodnete sa
zazmluvnis ho cca 300 eur mozno bude chciet viac
Toto to ti tu je taká téma len na rozduchanie vášni, každá si mysli že ma patent na to ako majú rodiť všetky ženy.
Nájdi si niekoho kto pracuje alebo sa proste vyzná v personále v pôrodnici kde chceš rodiť, poprípade ak je taká skupinka tu na modrom koniku a napis tam či nevedia o konkrétnom pôrodníkovi ktorý urobí sekciu na požiadanie. Niektorí doktori sú na to citliví tak by som veľmi netriafala na slepo, najlepšie by bolo si to aj poistiť papierom od psychológa/psychiatria ktorý odporúča v tvojom prípade sekciu. Tu ti hocijaký doktor nespraví len tam keďže je to stále operačný zákrok a na ten musí byt indikácia ale zase sú tu aj doktori ktorí to za peniaze spravia a nejako to na poisťovňu odôvodnia.
Si písala, že sa bojíš pôrodu a to je úplne prirodzené sa báť niečoho co nepoznáš 🙂 ja som sa mega bála, nevedela som mesiac poriadne spať keď sa to už blížilo..iba chcem povedať, že mať strach je normálne, ono to potom prejde 😁 ak to ovšem nie je už panicky strach, zas aby sa niečo nestalo
@mamina7070 no volať primárke chcem skrz toho, že ju si plánujem zazmluvniť, nech už to bude akokoľvek. Je to jediná lekárka z našej pôrodnice, s ktorou mám skúsenosti a poznám ju. A aj preto to chcem s ňou ďalej riešiť, nech mi ona povie, čo potrebujem (ako napríklad ten spomínaný papier od psychológa).
najdi si tu na koni skupinu o porodnici, kde chces rodit. ak taka nie je, skupinu o meste, kde chces rodit. poloz tam otazku, nech ti poradia, ktory porodnik je ochotny urobit sekciu. ja som takto postupovala a dostala som odporucania. mne robil sekciu priamo primar. na SR znamy, uznavany. a urobil by mi ju aj moj gynekolog.
Zial, na Slovensku je stale zena v tomto smere nesvojpravna. Nemozes si zvolit. Musis si najst diagnozu.
Psycholog nestaci. Potrebujes papier od psychiatra.
@heidi4 ja si myslím, že ak by sa také niečo aj stalo, tak by to bolo dočasné a pošva by sa vrátila časom do pôvodného stavu, ale rozrezané a zošité brucho bude navždy rozrezané a zošité brucho, maternica už je v tej oblasti oslabená. Jasné, že ak je to potrebné, tak nie je čo riešiť, ale osobne by som tento druh pôrodu nevyhľadávala keby to nie je nutné. Ja napríklad pociťujem problémy aj v tomto druhom tehotenstve, jazva veľmi reže, štípe, svrbí v mieste prerezania mám až také pichľavé kŕče, asi tam mám aj zrasty (kto vie). Lekár tvrdí, že prirodzený pôrod je teraz veľké riziko pre dieťa, že môžem byť rada, že to drží (som, a modlím sa, aby bolo všetko ok), ešte mám aj placentu vpredu, čo by bol problém, že ak by sa to pri pôrode pretrhlo, tak dieťa asi ani nestihnú vybrať akútnou sekciou. No bojím sa veľmi, aby všetko dobre dopadlo. Jasné, že nebudem nič riskovať a ohrozovať dieťa, len je mi to ľúto. Ja som pri synovi zažila 5 hodín intenzívnych kontrakcii a podľa mňa sa to dalo vydržať aj predýchať.
@dominikak4 Dakujem ti velmi pekne za tvoje zdielanie skusenosti a tvoj pohlad uz skusenej rodicky. 🙂 Beriem vsetko na vedomie, aj ked moj mozog pocas strachu funguje velmi svojsky, nelogicky, no prenho sameho logicky: napr. Ako to, ze x-tonove lietadlo (masa tazkeho kovu jak hovado) nespadne zo vzduchu, vsak ho nic nedrzi (zakony fyziky vtedy idu bokom 🤣🤦) a to iste, ze "logicky" podla neho ak uzkou posvou prejde "melon", tak uz predsa nikdy sa nemoze vratit do povodneho stavu, bude "rozcuchana, vygajdana" - viem, su to nelogicke myslienky, ale oni idu takto same, ja to vobec neviem ovplyvnit, ze si chcem toto mysliet a toto nie. Dakujem za info z reality. Musim sa spoliehat uz len na to, ze proste ked to babo vedelo sa nejak dostat dnu, bude musiet aj von a proste ked uz nebudem mat na vyber, tak to budem musiet nejako dat (co take fenky, prasiatka, co rodia aj 8-12 "deti" naraz, uff) - skusam sa nastavovat tymto smerom, ze uz potom tomu neuniknem, nebude cesty spat a predsa priroda to tak zariadila, aby to slo. :D A kazda bolest raz skonci a preboli.
Ukladam si tvoje prispevky, dakujem ti pekne a autorka, prepac za votretie sa ti do temy.
Zelam vam obom pohodove tehotenstvo a najma naozaj, aby vsetko dopadlo v poriadku, aj vy aj babatka, dufam, ze budete mat rychly porod a prijemne zotavovanie sa. 🙂
Nečitala som celu diskusiu. Chapem ze sa niekto porodu boji. Predsa je to nieco co clovek nezaziva denne.
Ja som sa brutalne bala sekcie. A mala som ju.
Nasledne ale aj dva prirodzene porody a je to nieco priam neporovnatelne.
Skus si precitat mozno aj v skupine po sekcii rodim prorodzene. Tam najdes mnohe aj reakcie zien ktore si presli oboma porodmi a vedia ti povedat co je teda “lepsie”.
@stanulienkat aké choroby?
Chcem sa spýtať?
Ja mám dve sekcie kôli nehode nemôžem normálne a deti sú zdravé.
Pýtam sa len informatívne.
@aurora33 Mozno by si si mala dostudovat, preco sa v zahranici pristupuje k sekciam a nepisat tu bludy. Detske hlavicky su uz geneticky vacsie a nie, neslo mi v prvom rade o strach. V prvom rade mi islo o to, aby som mala stale perfektnu šušku. Uff... ake primitivne... Jo... som rada za tie sekcie. Mat dorasovane telo zospodu som v umysle nemala a malicka jazva mi ziadne problemy nikdy nerobila. Za mna vsetky ruky hore za sekcie. Muzov ste sa na nazor spytali?
Ahoj, ak si lekára zazmluvníš, zaplatíš, tak ti cisársky spravia bez problémov. Ja som začala rodiť prirodzene, keď som bola otvorená na 8cm bohužiaľ sa veci zvrtli a museli mi robiť akútny cisársky rez. Takže som si zažila svojim spôsobom aj taký aj taký pôrod. Ak môžem poradím ti, rozmysli si tú operáciu, prídeš o prvé chvíle, dni s tvojim bábätkom a to už nevrátiš. Potom prídu bolesti a aj následná starostlivosť o bábo je skrz to oveľa náročnejšia. Mlieko sa ti spustí o týždeň, budeš mať bolesti, v noci o to viac. Čo sa týka bondingu ten som mala hneď po tom čo mi ho vytiahli, rodila som na kramaroch. Zažila som si aj kontrakcie, bolí to strašne ale na tie n druhý deň zabudneš. Jazva sa s bolesťami budú ťahať s tebou dlho .. tak či onak, rozhodni sa podľa svojich pocitov, držím palce
@beronsche Bonding a ine veci ma pri porode absolutne nezaujimali. Taktiez som neriesila farbu kachliciek na porodnej sale, usmev lekara a tak... Prisla som, odisla som a vybavene. Obe deti mam v top stave, nikdy ziadne choroby a na prekvapenie mame aj top citovy, emocny a neviem aky iny vztah. Deti maju tiez zdrave vztahy, ziadne nie je lgbtq a dokonca ani pedofil a nieco ine. Uz tu z tych prirodzenych porodov niektorym preskakuje. Silou mocou pretlacat tento nazor. Ak sa zena boji alebo ma ine dovody na porod sekciou, malo by sa to respektovat, nie vypisovat o tom hororove bludy. Viac menej citam len o problemoch pri klasickom porode, sekcie ako problrmaticke som nikde nezaznamenala. Sekcia je nieco tak bezne ako slepak... dnes je uz fakt ina doba.
Takze este raz.. za mna vsetky ruky hore za sekciu... pride mi to aj bezpecnejsie pre obe strany.
@stanulienkat Ty si lekarka? Ake choroby teda hrozia sekciovym rodencom?
@autorka Ja som mala obrovský strach pred pôrodom ale ja som sa bála toho že čo ak mi budú musieť spraviť cisársky.Predsa je to operácia kde rozrezu brucho a môžu sa nastať komplikácie.Takisto som sa bála dať si pichnúť do chrbta proti bolestiam aby som necítila bolesť a kontrakcie.Rodila som dvakrát prirodzene bez všetkého a prežila som.Sice to bolelo no stálo to za to.Ja osobné nikdy by som si nevybrala cisársky

@janulka1802 Dakujem pekne. 🙂 Som vdacna za vase realne skusenosti, ja som strasny posera, ale aj na taky aj taky porod (obdivujem kazdu, ktora to uz dala - ci uz sekciu alebo prirodzeny porod). Ja som veru pripad... 🙄 Velmi sa spolieham, ze to zazracne prejde same, ked nahodou otehotniem. Ved predsa ''priroda nejak zariadi'' :D