icon

Prečo majú niektoré ženy na Slovensku zlý stav po pôrode?

3. dec 2019

Ahojte, pred dvoma rokmi som rodila v zahraničí a caka má to zas. Porod bol bez nastrihu, poranení a nejakých dalších problemov, aj keď bolo dieťa veľké. Hodinu po porode(bondingu) som išla sama po vlastnych na wc, naobedovala sa sediac na zadku a potom som si sama “pesi” odniesla dieťa na oddelenie. Hneď som normálne fungovala, starala sa o dieťa, ktoré som od prvej chvíle mala v starostlivosti, sedela som na drevenej stoličke. Trosku má prekvapili tie story žien, kamaratiek, rodiny po porode na SK, či sesternicu, ktorú sme boli v porodnici navstivit ako bola na 3 deň po porode mimo, nechodila vzpriamene. Rodičky sú na oddelenia odvazane na posteli, musia sa sprchovat v doprovode sestričky a neviem čo ešte. Viete mi niekto objasniť, čím to je a ako sa tomu vyhnut, keďže zase čakám dieťa 4+ kg? Tá “doriadenost” ženy je z nastrihu, alebo rodičku dopujú nejakými oblbovakmi, že pomaly nevie stať sama na nohach? Sama som mala epiduralku, ktorá mi úplne dobre nezaucinkovala(takze som si kontrakcie odtrpela), od prvej kontrakcie po vytlačenie ubehlo 24 hodín, aj s tlačením som sa okolo 30 minut natrapila, nespala som cez 48 hodín, takze tým to tiež nebude.. budem rada, ak sa podelíte so svojim príbehom, či sa aj na SK dá odist svižným krokom po porode po vlastnych bez bolesti..

jaja23
3. dec 2019

Ja som mala oxytocín a bola som rada, otvárala som sa rýchlo, ale malý nepostupoval cestami, nič nepomáhalo, kontrakcie som mala často, nemohla som si oddýchnuť od bolesti ani na chvíľu. Tak mi ho dali a to som ho skoro vypustila cestou na stôl, do vtedy som musela skákať na lopte a všelijaké polohy skúšať, aby sa malý pohol. Po oxitocin bol na 4 potlačení vonku. Nastrihli ma, ale zistilo sa, že mám prirastenu placentu, museli ma uspava a vyberať manuálne. Na izbu som sa dostala asi o deviatej večer, ale to ma odviezli, nechali cez noc vyspať a ráno som už drobca mala pri sebe. Nikto somnou nebol v sprche, proste od druhého dňa som fungovala, aj keď sa mi ťažko sedelo.

sense
3. dec 2019

Je to individdualne, u mna to bolo ako opisujes, stretla som ta ale mamicku ktora bola ako opisujes 3dni "mimo"... obe sme rodili v zahranici, bez nastrihu ale obe sme boli site...

Kolko hod rodila ona neviem uz ale mne zacali vyvolavat porod vo stvrtok a dcera sa narodila v sobotu rano, plus som mala vakuovy porod

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
jaroe
3. dec 2019

na SK zial toho na prirodu vela nenechavaju. Neprerusovany bonding tu neexistuje, v 3.dobe porodnej pichaju oxytocin automaticky, neda sa vyhadat, ze nie....poloha v druhej dobe porodnej je takisto mozna jedna jedina, ta najhorsia....momentalne tiez riesim, kde porodim svoje 4. dieta, ak to vyjde tak asi v Brne. Tam vraj ide bez problemov to, co na SK stale nie je mozne - slobodna volby polohy, osetrenie dietata az po tych 2 hodinach bondingu, tym, ze nemusis pri tlaceni lezat na chrbte je mensie riziko poranenia hradze...atd

gelifil
3. dec 2019

@jaroe mne stym oxytocinom vyhoveli

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
miadi
3. dec 2019

@3petka ak mali epidural a dlhsie im frcal v tele nemohli chodit. Takze to moze byt davkovanim a aj ich individualnou reakciou. Ja chcem ist zas po porode domov hnet jedine zeby sa maly narodil neskoro v noci bolo zle pocko alebo zdravotny problem. A midwife vravela ze uvidime aj podla toho či budem moct hnet chodit ak budem mat epidural.

sapetka
3. dec 2019

@jaroe mne nic nepichali, ziadny oxytocin.. a mne takyto porod na chrbte uplne vyhovoval. Ja som bola mega spokojna s tym ako to cele prebiehalo

ktochytavzite
4. dec 2019

@jaroe oxyticun nikto nechce ale epiduralku kazda😂😂😂A pritim epiduralka je vatsie zlo , a hl to mazyvaju prirodzeny porod s epiduralkou haha

ktochytavzite
4. dec 2019

Poloha na chrbte tiez ore mna uplne najidealnejsia,ked som sa musela postavit kvoli orechidu na postel,myslela som ze umriem,nechaoem ako zeny radaej chcu rodit takto na fitloote alebo postojacky.

bejusicek
4. dec 2019

Ja som rodila v BB a teda porodila veľké babo vyše 4kg starostlivosť bola super sestonedelie ako take otras ale starostlivosť môjho lekára co ma odrodil skvela ja som odchádzala takmer bez bolesti tým ze maly bol veľký tak ma dlho kostrč bolel ale inak som sa cítila skvele ja som uz pár hodín po pôrode sedela v tureckom sede na posteli ale áno odviezli ma na izbu aj som sa musela sprchovat s doprovodom aj keď by som to zvládla aj sama...

kate_cs
4. dec 2019

Ja som mala bolesti ešte aj mesiac po pôrode. Prvý týždeň som ani po schodoch nevyšla. Mala som veľké zranenia a to mal drobec len 3kg. Bolo to tým, že mi uponáhľali pôrod, tlačili na brucho a o prirodzenom pôrode, ktorý som chcela nemôže byť ani reč. Ešte som mala aj hemeroidy.
Ale! To, že sa to stalo mne, neznamená, že to tak platí pri každom. Želám veľa šťastia a pekný pôrod.

simulienka255
4. dec 2019

Dobry vecer;) ja som minuly rok porodila syna 5,5 kg v TN, hned na druhy den dom behala bola maximalne svieza, behala som vzpriamene, samozrejme opatrne;) podla mna je to o pristupe zeny v hlave. Vsetko. Sice som prenasala 12dni, porod mi vyvolavali 3dni spm sa zaprisahala ze na sale nebude kricat, budem spolupracovat s lekarmi. A vsetko islo hladko a po masle. Sampzrejme ze to bolelo a epi bola vykupenim aspon na par hodin ale proste dala som to tak ako som sa nadstavila. Ten dalsi den po porode vsetci nechapali ale behala som ako nic;) porod to bol druhy takze uz som vedela co bude. Něocnicny petsonal chodil prilezitostne, skor sa starali o zeny po sekci.

simulienka255
Autor odpoveď zmazal
bejusicek
4. dec 2019

@simulienka255 som na tom podobne tiež nechápali mna len ten kostrč strašne bolel asi mi ho maly pri tom ako vychádzal con nejak pohol alebo co

simulienka255
4. dec 2019

este someste som zabudla, po epi ma odviezli na voziku, ale hned ako ma dali ma izbu som 15 min na to ska cikat a privolala si sama sestricku lebo som si mebola ista, ale ta len cakala a nedrzala ma pri chodeni, skor len kontrolovala aby som nespadla,to bolo cca 23 v noci, rano som uz bola ok.;)

dadus_ka
4. dec 2019

Ja myslim ze sa to tyka zien co rodili cisarskym. Ja som sa nemohla vystriet, chodila som pomaly a zhrbena jak stara babka a bolelo to jak svina. Kvoli spinalke som musela v doprovode sestričky do sprchy. Kazdy den sa to ale zlepsovalo a do 2 týždňov som bola fit. Mamicka somnou na izbe co rodila prirodzene bola uplne v pohode este aj mne pomahala.

bozenkad27
4. dec 2019

@ave17 nechcela som míňať energiu na odpisovanie... Tak som rada, že jej to tu niekto napísal. Nechápem, ako môže jedna žena a matka vypustiť takýto idiotizmus z úst so všetkou vážnosťou.. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Už len na to čakajú lekári, kedy jej budú môcť dať oblbovaky, lebo v zahraničí sa rodí len ako nič... Všetky behajú 2h po pôrode 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️👏

zuzi0911
4. dec 2019

Ja so síce rodila tu na slovensku. Mala som vy olavane pôrody do toho aj na strih, rodila som 9,5 h a druhy pôrod 12 h...
Cítila som dobre. Po 2 h som išla na wc s doprovodom. Bez problémov, tak isto som mohla hodiť sedieť atď hneď. Teda po tých 2 h keďže 2 h si na sále ešte. Takže neviem, ja som mala krásne pôrody aj napriek tým zasahom, personál vyborní, nápomocní. Atď....
No a čo týka oblbovakov tak v TN radi páchajú do rodičky tramal keď nemaju na ňu čas a až je ticho.
Ja som rodila inde a mohla som aj kričať. Takže toz avisi aj pôrodnice a celkovo od rodičky ako toz naa atď.
@miakurka môžeš ja som tak odmietla pred 8 rokmi. Iba jednu som dovolila.

momoika
4. dec 2019

Celkovo slovenské nemocnice su mäsiarna. Pekného vľúdneho slova a pomoci sa dočkaš od málokoho, a zvlášť ženy prvorodičky. Za mňa fyzicky v pohode, ale psychicky hrôza. Mam takú psychický traumu, že druhé už netúžim ani náhodou mať.

brisilda
4. dec 2019

každá žena je iná ....rodila som dieťa ktoré vážilo 4750g . Stehy boleli a sedela som na pol zadku ale normálne som fungovala ...po treťom ktorý mal len 3550g som po pôrode skoro tancovala 😉

majkabm
4. dec 2019

Každá žena má iný pôrod. Ja som rodila ľahko a rýchlo (6 x). No pri pôrode ma buď nastrihli alebo som sa utrhla. Nie každá žena má taký pružný vchod, že zvládne pôrod bez poranenia. Akurát pri predčasniatkach som nemala šitie hrádze.
Ženy majú problém sedieť kvôli tomu šitiu.
Ak si porodila prvé bez poranenia, dovolím si tvrdiť, že aj druhé tak dáš.
Sestričky chodia do sprchy, aby žena náhodou neodpadla, preventívne. Nikdy nevieš, či sa jej nezatočí hlava. Každý organizmus je iný.

vmatuscinova
4. dec 2019

Rodila som na kramaroch obe deti a po druhom som bola v takej euforii a klude, ze to bolo rychlo, bez nastrihu a maly je ok, lebo kadeco bolo pocas tehotenstva, ze sa na mna na oddeleni vsetci pozerali, ze som v totalnej pohode a nie ako by som prisla z porodneho boxu. Nikto mi nic nedal, ziaden oblbovak, rodila som bez nastrihu, v pohode si chodila a sedela v tureckom sede na posteli a kecala s pacientkami, odkedy mi dovolili po tych 2 hodkach zist z postele. Odpadnut nie je sranda takze ja som ten doprovod do sprchy privitala a za odmenu som dostala este zasobu caju a teple rizoto od sestricky do postele. A spokojna a najedena som cakala az mi za hodku donesu babatko. Je to o nastaveni v hlave a o tom co clovek robi navonok. Vsetko dobre prajem;)

tinkatinus
4. dec 2019

No ja som pri prvom bola nakoniec nastrihnuta, bez epiduralky, ale nešiel von, nebol ani veľký, ale sa zasekol, nakoniec ho vyberali kliešťami, hneď ho zobrali, neskôr doniesli a zase zobrali, vonku bol o 22 a doniesli mi ho na izbu o 5 ráno, pretože som si musela pospat, aj tie 2h som spala na sále pri svetle od vyčerpania, takže aj potom som si ťažko sadala všetko bolo ťažšie, dlhšie hojenie, ale nevadí, hlavne, že je malý v poriadku a druhý isiel rýchlo, nemala som zase ani epiduralku nič, bez nastrihu, uplne rýchlo som bola ok ako pred pôrodom, sestrička na wc pomôže prvýkrát, len ak sa zle chodi a aby náhodou tam žena neodpadla. Ak chceš môžeš ísť aj na wc, len ozaj je tam pre istotu. A malého som mala odkedy vyšiel von stale somnou, furt, ani raz ho nezobrali.

lenqua_12325
4. dec 2019

Ak si mala v zahraničí takýto pôrod tu asi spokojná nebudeš 🤷‍♀️

adka05
4. dec 2019

Mne sa stalo to, že naš malý mal mať váhu okolo 4250g a nakoniec to bolo menej než mala moja prva dcerka...takže pri narodeni vážil 3740g je to dosť rozdiel...hlavne tie nervy,bala som sa ako to dáme,cvičila som s anibolom,osvečilo sa mi to pri prvom pôrode,ktorý bol bez nastrihu a porodenie trvalo cca 30 minut,ten druhy porod nakoniec skončil cisarskym kedže sa malinky zamotal do pupočníka takže to bol pôrod aj akutny cisarsky,v ten deň nas bolo 5 na cisarskom ale za dva dni sme boli same na izbach aj snašimi detičkami,kojili sme a chodili v ramci možnosti,starali sa o seba boli samostatne...a na piatý deň sme všetky išli domov a s usmevom na tvari že sme to dali🙂 Na záver ešte dodám že doba v ktorej sme teraz ide dopredu a naozaj sa niekde snažia pôrodniciach zlepšiť a pri tom druhom sa ma opýtali čo si prajem pri pôrode a čo nie takže aj to považujem za krok vpred🙂to že sme vnímane...držim palce...mi ženy sme silné!

diana20
4. dec 2019

Ja som prvýkrát rodila na Slovensku.. bolesti okolo 12 hodín bez epi.. problém bol, že ma nechali čakať na tlačenie príliš dlho, prišli až keď som kričala, že malý ide sám von.. vtedy pribehli a maly siel von prilis rychlo, takže ma museli nastrihnut, bohužiaľ tlačila som dobre a silno takže na trikrát bol vonku a na trikrát som sa dotrhala asi všade kde sa dalo.. až po zadok.. šili ma dlho a keď som sa spýtala na počet stehov tak povedala, že to radšej ani nepočítala.. stratila som veľa krvi a železo mi strasne kleslo.. previezli ma na posteli do izby lebo som nemohla chodiť.. keď som sa skúsila postaviť odpadavala som.. a mala som naozaj hrozne bolesti.. tie stehy pri každom pohybe, hrozne, horšie ako pôrod.. mesiac som mala take bolesti, že som opatrne chodila.. druhý pôrod vo francúzsku, 15 hodín bolestí, neotvárala som sa a už som mala veľké bolesti, tak som si dala epi..ta zabrala úplne super.. hneď ako som bola na 10cm otvorená som mohla tlačiť.. syn bol von na dve zatlacenia, bez nastrihu, trochu som sa roztrhla, mala som 7 stehov dokopy vnútorných a vonkajších.. po pôrode som si sama odniesla malého do izby po svojich, mohla som sedieť, chodiť, smiať sa, pichnúť, všetko, čo predtým bola strašná bolesť som po druhom ani necítila.. podľa mňa je problém nastrih a dlhé čakanie na tlačenie na Slovensku... držím palce, nech máš druhý pôrod taký super ako ten prvý.. 😊

ivanka9
4. dec 2019

Rodila som tri krát na Slovensku, prvý pôrod bol otrasný, plný lekárskych zásahov, nedokázala som po ňom normálne fungovať, len tesne som sa vyhla transfúzii, škoda opisovať 🙄..druhý a tretí pôrod boli lepšie, dlhý čas som bola doma, pri druhom som prišla do pôrodnice otvorená na 7cm (po 10 hodinách kontrakcií doma), malý bol do 45 minút na svete, bez nástrihu, s malým poranením, cítila som sa veľmi dobre, ale na izbu ma odviezli aj do sprchy šla so mnou sestrička..a pri treťom som prišla do pôrodnice tiež zhruba po ôsmich hodinách kontrakcií prežitých doma, ale bola som len na 4cm, hoci kontrakcie už boli každé dve minúty..malý sa narodil do štyroch hodín od príchodu, bez nástrihu, s malým poranením..cítila som sa dobre, ale kleslo mi železo, takže trochu som bola taká oťapená, ale mala som drobca celý čas pri sebe a normálne som fungovala..a to bol tretí drobec najväčší (3940g a 51cm)..zrejme je to veeeeľmi individuálne, a rovnako ako v zahraničí ženy rodia ťažko aj ľahko, tak aj tu, a taktiež je rôzny personál tam aj tu..

stellasweet
4. dec 2019

Ahoj. Rodila som v Ružinove. Syn mal vyse 4kg. Bez nastrihu, poranenie, analgetik. Bonding asi 1h,to neviem presne. Uz na izbu zo saly som sa dohadovala s osetrovatelom, nech ma neberie na posteli,ze to prejdem. Na izbe som si hned zacala vybalovat veci, osprchovala som sa a isla som si hned pre syna. Kojila som v tureckom sede a citila som sa skvele. Je to velmi individualne a tiez neviem ci by som mala to stastie prezit to rovnako uzasne dvakrat.... Ale stalo to za to.

elementissa
4. dec 2019

Ja som rodila na Kramároch a samozrejme, že mi dajaký oblbovak pichli, lebo ja som si nestihla zazmluvnit epidural (malý sa narodil skôr ako som stihla prvú poradňu v pôrodnici). Nastrih mi robili rutinny, lebo som rodila pred termínom - to robia každej, lebo predčasne dieťa, hoci má malinku hlavičku, má ju veľmi krehkú, tak spravia žene nástrih, aby mu co najviac pomohli, aby si ju veľmi nepopucilo keď sa derie von.
Kontrakcie som mala 8 hodín, fakt zlých bolo posledných 5 pred tlačenim. Samotný pôrod aj s placentou a sitim trval dokopy 15 minut, z toho malého som tlačila von asi minútu a pol až dve- na prvé, najdlhšie zatlacenie (to som zadržala dych najviac ako vydržím a to je z mojej skúsenosti cca 40 sekúnd, viac nedám) vyšiel von až po pas a potom som ho dvoma krátkymi zatlaceniami vyplula von. Takže extrémne ľahký pôrod. Priamo po pôrode som sa cítila fantasticky, keďže na šitie mi dali anestetikum ako u zubára (asi lidokian), tak som to prvých 6 hodín necítila vôbec. To, že ma previezli na izbu bol super luxus, potom mi povedala sestra, nech na ňu o 6tej ráno zazvoním a pôjdem na wc a do sprchy. A ja namiesto toho, aby som na ňu zvonila som po ňu šla cez celú chodbu 🤣 skoro mi dala preplesk,ze však som mohla odpadnúť. Ale o desiatej, keď mi prestalo anestetikum účinkovať som veru prestala byť hrdinka. Síce som hneď sedela aj chodila, ale teda sadanie si a vstavanie bolo neuveriteľný výkon, hlavne keď som si šla sadnúť, tak som vyzerala ako Quasimodo, keď som sa chcela postaviť, niekto ma musel ťahať za ruky. A keďže mi šitie spravili veľmi silno, keď som došla domov, spravila som jeden zlý pohyb a steh sa mi natiahol a spravil mi zárez do živého tkaniva vedľa rany... 3 týždne sa mi šitie hojilo a bolelo. Do toho sa mi sťahovala panva, hoci som chodila každý deň aspoň 2 hodiny s kociarom, rozchodila som to, ale bola to hrozna bolesť, až teplotu som z nej dostala. Potom ma ofuklo a dostala som zápaly na oba prsníky a uplne mi odišlo mlieko, ale medzitým som bola 3 dni v hrozných bolestiach a vysokej horúčke.. Takže pôrod super, po pôrode som už taká macherka nebola... Ale cenu za najväčší hnus a najhorší zážitok môjho života aj tak vyhráva jednoznačne tehotenstvo