Prečo sa píše len o rizikovosti cisárskych pôrodov?
Ahojte mamičky, mám pred sebou o 3 týždne plánovaný cisársky rez. Vzhľadom na indikáciu, vek atď. Tak rozhodol doktor...
Len ma štve, že všade po celom internete sa píše len o rizikách pre matku, pre dieťa a strašenie a katastrofy ohľadom CR.
Prečo sa už konečne niekde nenapíše aj niečo ohľadom vaginálneho pôrodu? Ten je vari bez rizík? Bez problémov, akože
med lízať?
Už ma to fakt štve, chcem od vás počuť vaše názory, či pozitívne alebo negatívne na pôrody či také alebo také...
Ďakujem.
PS: najviac ma hnevá, keď sa píše, že deti narodené CR môžu byť autisti, príp. mať astmu, čo to s tým má spoločné?!!!
@kuceravasue12 velmi by bolo fajn, keby sa nase zeny konecne zacali poriadne pripravovat na porod. Lenze nase mamy ich to nenaucia, bohuzial, cele zle to je uz niekolko generacii. Z vlastnej skusenosti odporucam hypnoporodny kurz. Zena mnoho veci pochopi a ovela kvalitnejsie sa vie na porod nielen pripravit, ale ho aj inak prezit.
To mm je taký,že ideme robiť niečo na dome,tak bude študovať net donekonečna až vie skoro toľko ako stavebník,ideme sadiť,tak cez net študuje za záhradníka...a tu žena ide rodiť,tak chce byť pripravená vedomosťami ako doktor...moja babka porodila 12 detí,niektoré na poli,jedno v stajni pri kravke,nik okolo prirodzených vecí nešpiritizoval,všetko zdraví ľudia,babka žila do 92r.....menej je viac v tomto prípade,treba sa nastaviť psychicky pozitívne a nie študovať kde čo zlé sa v tej súvislosti stalo,či môže stať a aké deti sa ne/rodia..
Cisarak neni nic hrozne. Kolko zien v dnesnej dobe preferuje cisarak. Niektore idu aj ked nemusia este si aj zaplatia za to. Tiez som rodila cisarakom. Ja som musela lebo mali sa mi nezosuval do porodnych ciest. Nakolko plodovu vodu som v sebe uz nemala a hrozilo ze sa mi zadusi ak rychlo nespravia sekciu. Behom pol tristvrte hodiny bolo po vsetkom mali stvorkilovy chlapcek bol na svete. Nebola som v celkovej anesteze vsetko som vnimala zazitok jak hrom. A rizikove? Rizikovy moze byt aj vaginalny porod. Kazdy znich ma svoju vyhodu ci nevyhodu..
@ivett5, podla mna sa pise o tom preto, ze to nie je prirodzena vec ale operacia, a niektore zeny by si same radsej vybrali cisar ako prirodzeny porod, tak asi preto. Ked mas indikovany cisar, tak proste nic si nepomozes. O tom autizme som nikdy nepocula, podla mna je to kravina. Svagrina ma obe deti cisarskym, a su sikovne. Drzim palce a neplas sa.
Ja mam za sebou dve planovane sekcie a dalo sa to zvladnut. Dokonca som sa druhykrat zotavila ovela rychlejsie. Ak je dovod na sekciu, tak mysli len na to, ze to dobre dopadne a tes sa, ked uz budete spolu. Je to operacia a treba sa zotavit, ale naozaj to nie je nic hrozne. A obe deticky mam uplne zdrave (starsia dcera bola za 4 a pol roka chora len raz, nema astmu ani ziadne komplikacie). 🙂 Drzim palce.
ja osobne mám z prirodzeného pôrodu panickú hrôzu...síce ma to čaká až o pár mesiacov, ale budem rodiť v krajine kde dávajú na výber....čiže pokiaľ sa niečo zásadného nezmení tak pôjdem na sekciu aj dobrovoľne, inak ma od hrôzy vystrie ešte po ceste do nemocnice a aj tak sa tomu nevyhnú 😒
@ivett5 zbytocne nestresuj. Mam pocit ze to ze neporodis prirodzene vnimas podvedome ako nejaku krivdu. Ked sa neda tak sa neda hoc by milion inych zien rodilo vaginalne u teba to zjavne nejde a neda sa s tym nic robit bodka.
Ja keby som skoncila na opustenom ostrove s nejakym fesakom a la modra laguna 😂😂😂 tak som odsudena na smrt. Moje telo totiz dokaze otehotniet ale nie porodit 😒
@ivett5 Este som nestretla dieta poskodene cisarakom. Ale poznam viacero deti retardovanych vdaka priduseniu pri vaginalnom porode alebo postihnutych, lebo boli kriesene po vaginalnom porode. Takze ked vypravaju ludia aky je vaginalny porod fyziologicky a uzasny, tak si akurat tak spomeniem na tu vyse dvadsatpercentnu umrtnost pri prirodzenych porodoch v krajinach tretieho sveta a myslim si svoje...
@p3tra11 :D ze si nevytrpeli tie bolesti hahaaahahahaha :D tiez mam za sebou dva cisarske a uz som stretla niekolko mamiciek,co malo aj prirodzeny aj cisarsky za sebou a ze na tu bolest po cisarskom sa normalny porod nechyta. Najma v tom,ze po normalnom porode ste na druhy treti den fit. Nikomu neprajem prezit ten pocit,ked vam druhy den po cisarskom zabehne caj.
Inak okrem tychto prvych tyzdnov vsetko super. Deti som mala po hodine od operacie pri sebe a potom uz nonstop,kojenie aj vsetko ostatne v poriadku. Aj jazva sa dobre hoji,aj ked mam znamu,co rodila CR po 16hodinovom pokuse o prirodzeny porod (potom zistili,ze ma priuzku panvu) a rozisla sa jej rana a pomalsie sa hoji. Vazne to ale nie je,iba musi byt opatrna.
@ivett5 kedze sekcia je velka brusna operacia, je normalne, ze su s nou spojene nejake rizika - ako s kazdou operaciou. Ked vsak pre nu existuje vazna indikacia, tak nie je o com rozmyslat.. sekcia je vzdy lepsia, ako ohrozit matku, ci dieta.. Na druhej strane je pravda, ze pre dietatko je vyhodnejsie, ked je jeho mikroflora osidlena pomocou bakterii matky, co sa deje prednostne pri vaginalnom porode.. Preto je taky dolezity kontakt skin to skin aj po sekcii (u nas asi utopia..).. a samozrejme dojcenie.. Podla najnovsich studii existuje spojitost medzi niektorymi civilizacnymi chorobami v dospelosti, napr. spominana astma, a sposobom osidlenia mikroflory.. No ale ako pisem, ak je raz relevantny dovod pre sekciu, tak nie je o com spekulovat.. 😉 drzim ti palce 🙂
@8291 odporucam dokument Microbirth (mikroporod), tam je to pekne popisane, ako to s tym osidlovanim bakteriami funguje a preco je to dolezite.. Tam dokonca spominali, ze riesenim by mohlo byt, ze sa dietatko hned po narodeni potrie sterilnym tamponom, kt. mala matka par hod.pred sekciou v posve.. 🙂
@ivett5 Ja som mala sekciu kvoli tomu, ze maly bol privelky a neporodila by som ho prirodzene, prenasala som 6 dni a tak mi pricvikol nerv sedacieho svalu, ze som chodila o barle. Lepsi porod som si nemohla priat, rodila by som uz len cisarskym rezom! Lekar zapol pred porodom hudbu, pichnutie spinalu som necitila a kedze slo o planovany cisarak (lekar o nom rozhodol den vopred🙂) vyhral sa so mnou a brusne svalstvo mi nerozrezal, ale separoval, urobil mi to ako plasticky chirurg, stichy na vybratie som nemala ziadne, na treti den po porode som isla domov a vysla som po schodoch, po tyzdni som prestala brat lieky proti bolesti. Som uplne ako predtym. Maly po porode plakal len tak, aby dal o sebe vediet, vobec to nebol nestastny, naliehavy plac. Hned po mi ho doniesli ukazat, vybozkala som si ho a ked lekar ukoncil operaciu, doniesli mi ho na prve cickanie, kolostrum som mala hned a vela. Najlepsie na tom bolo to, ze mi pocas porodu pri hlave sedel manzel, atmosfera bola vynikajuca a mala som to bezbolestne🙂
mam svoj nazor co sa tyka cisarskeho v tom pripade, ked si to niekto zaplati, len preto,ze sa boji bolesti a je to pre nu ovela lahsia cesta - vsetky sa bojime, ci je to prve dieta, ci druhe, ci tretie...kedze kazdy porod je iny...ale ja osobne strasne neuznavam zaplatenie si zato aby som mala cisarsky.....a to som mala porod ako vystrihnuty z krvaveho hororu,a nie neprehanam....
@beronsche a preco ma byt ten tampon sterilny ...ved do posvy nemusia ost steril .veci .samozrejme nejaka asepsa musi byt .ale sterilita nie ...ved su tam bakterie .ktore si poradia ...inak co tomu dietatku treba pretriet ...kvoli imunite by to mali byt oci .mozno vytriet tym tsmponom usta alebo nostek ...kedze vtedy by to malo na imunitu nejaky vplyv ...ci ...inak povedme si pravdu .preco maju deti casto po porode zapasly spojoviek .preco maju deti v krvi sem tam po porode v krvi bacila.ktory sa normalne nachadza v creve a preco maju deti v brusku a pri porode zastuplovany nos a zatvorene ocka a pusku ked idu von ...ved kvoli imunite by mali stenu posvy oblizovat mat otvorene oci a nabrat co najviac posvovej flory ....dufam .ze mi dokazes poniektore veci vysvetlit a nemudim nic kukat .kedze nemam na to cas .plus z logickeho hladiska je to hlupost na mraky .kedze aj historicky sa vie .ze prave pri vaginalnom porode sa dieta nainfikuje od matky nejakym bordelom...
@iskrickaa ja som nala cisarsky o 11 a o piatej som uz kracala 🙂 pomaly a ako stara babka,ale tak,motivacia byt s detmi bola silna 🙂
No ale nepovedzte mi,ze tych prvych par dni nebol masaker. Sice vlastne,ved lieky proti bolesti. Ale este dnes som mala pocit,ze sa mi brucho rozleti pri kazdom zakaslani a to uz je to treti tyzden. Nehovoriac o tom,ked ma niektory drobec nahodou kopne blizko rany
@beronsche uplne normalne ...tak ako kazda ina alternativa ...ci uz rozne clanky .kurzy .produkty ...si pozri co stoji taky aniball a kvantum ineho ...zeny su az posadnute riesenim prirodzeneho porodu .ze citaju a kukaju vsetko a kupuju hocico....a robia to ako zistia .ze su tehu.....ak si predstavim .ze ja som nic neriesila do konca 8 mesiaca ...takze mozno sa zvysi aj predaj kys.listovej po info.o autizme a porode a mozno sa dozijeme .ze zena odriekne cisarak .lebo bude mat autistu ....ludia su dost podahani uz len tym .ze taku blbost vypustia a samozrejme nikdy to nie je bez ucelu...
@hankaop Nie, nebol to masaker, pretoze ja som pri sekcii nemala rozrezane brusne svaly, iba ich pomalicky oddeloval, trvalo to o dost dlhsie nez zvycajne ale dokopy som sa dala omnoho rychlejsie, ani stehy som nemala, operaciu viedol primar, skvely chirurg, ktoreho som si poctivo vybrala a oplatilo sa. A ja som taaak velmi chcela rodit prirodzene - do vody a podobne, ale bohuzial nevydalo, teraz to nelutujem a na porod mam krasne spomienky.
@aristka ...fujky......
No,v kazdom pripade,ver tomu,ze to dobre dopadne a mysli pozitivne,to robi vela. Cisarsky je rozsiahla operacia,netreba to bagatelizovat,ale suhlasim,s tym,ze sa strasi negativami dako prehnane. Teda aspon tie,ktorymi sa strasi,mi pridu ako nie prave tie najvacsie minusy. Napr.som pocula,ze na SVK po CR dieta hoci aj na 12 hodin zoberu prec a nosia kazde 3-4 hodint na krmenie,tot vsjo. To realne?? (Rodila so v AT,bejby boli este mazlave u tatina a do hodiny boli so mnou a uz sa odo mna skoro nepohli)
@aristka sterilny, aby sa matke do posvy nezanieslo nieco, co tam predsa nepatri.. A ano, vytiera sa tvar, ocka a usta.. Ale vladtne nemam chut sa tu s tebou natahovat, len este jedna vec - keby predstavoval porod take riziko nakazy kadejakym bordelom, bola by to pre nas druh evolucna samovrazda.. Cim nepopieram, ze ano, obcas sa to stava..
@hankaop v dvoch porodniciach ti mozem za seba povedat .ze sa riadili poziadavkami rodicky .dieta na zaciatku sa nosi.kedze po sekcii sa musi lezat ak je spinal ...jedina .ze bude pritomny fakt muz.inak ja som mala deti pri sebe tesne po cez den .ale na noc som sama poziadala nech mi ho zoberu a priniesli nakrmit a na druhy den uz v poho v kuse pri sebe ...takze skor si myslim.ze je to velmi individualne a hlavne ako sa matka citi

@ukulela ja teda neviem ale podľa mna autizmus je blbosť,nevidim vtom žiadne spojenie,prečo by malo byť dieťatko autizmom.A aj to že dieťatko ked prejde pôrodnými cestami ze je odolnejšie.žiadne protilatky ani imunitu tým nezíska.pozeram sa nato z pohľadu zdravoťáka alogicky mi to nesedí.Dieťatko sa rodí s protilatkami od matky,ktoré su aktívne tak tri mesiace a potom si dieťatko štartuje svoj imunitný panel.Aze prečo pred par mesiacmi pôrodnými cestami,ho nijak nechráni,ved pôrodné cesty niesu žiadne imunitné okno a osidlenie akými bakteriami by mu malo naštartovať imunitu.Ved ked má matka pred porodom pozit.streptokoka SAG tak pred porodom jej nasadia ATB aby sa dieťatko nenakazilo.Ved pôrodné cesty sú takmer sterilné,tak neviem vo by malo babo nachytať na imunitu.