icon

Prežili ste pôrod doma?

medirelka
24. aug 2016

Hľadám mamičky, ktoré sa dobrovoľne rozhodli porodiť svoje dieťatko doma a chcú sa o svoje skúsenosti podeliť do článku pre časopis MAMA a ja🙂

myjusiatko
24. aug 2016

Je rozdiel rodit doma len tak a rodit doma s kvalifikovanou porodnou asistentkou, ktora zenu sleduje cele tehotenstvo a v pripade akychkolvek komplikacii porod doma bud vobec nedoporuci, alebo vcas zasiahne.

Takze zeny, co sa rozhodnu rodit doma len tak neuznavam, ale porod doma s PA? Preco nie. Rodi sa tak vo svete bezne a umrtnost je dokonca nizsia nez v porodnici.

nyusika
24. aug 2016

A môžu prispieť aj tie, či to neprežili ?
Divný názov témy

sisaka
24. aug 2016

U nas v Kanade sa rodí aj v porodnych domoch aj doma s porodnou asistentkou, pričom sa nezaznamenala vyššia úmrtnosť. Pri problémoch sa nečaká, ale sa žena/dieta prevezú do nemocnice. Tu to uz nie niečo exotické, je to jedna z možnosti, kde rodiť, takze hovoriť v súvislosti s domácimi pôrodmi o krajinách tretieho sveta je odveci, práveže vo vyspelých krajinách sa snažia "vrátiť pôrod žene" . Samozrejme rodiť doma bez pôrodnej asistentky je blbosť.

stormie
24. aug 2016

Je rozdiel rodit doma/v porodnici prirodzene (nemyslim tym len cisto vaginalny porod ale porod tak ako to zena citi, volnost pohybu, moznost zvolit si polohu atd) tak ako to priroda zariadila a rodit v nemocnici napichana oxytocinom, vyvolavackou, tlacit na povel dr lebo on teraz chce aby 'sa rodilo' a zena s epiduralkou neciti co jej telo 'hovori' - to je podla mna kamen urazu dnesneho porodnictva na slovensku a dovod preco vela bezproblemovych tehotenstiev konci problemovym porodom pripadne sekciou. Myslim ze hlavnym dovodom preco zeny chcu rodit doma je to ze chcu rodit prirodzene, tak ako som tento vyznam slova opisala v uvode a na sr im to nie je umoznene, ani na sukromnej klinike (tam je to o nieco lepsie ale stale nie ono) Rodila som v zahranici, iba s porodnou asistentkou, nijako mi do porodu nezasahovala, nic nezakazovala ani neprikazovala a keby som mohla tak druhe porodim doma pod dohladom skusenej porodnej asistentky. Ide to v zahranici, ziadna vysoka umrtnost deti/rodiciek, len u nas s tym je problem ... Prirodzeny porod na sr zaziju len zeny co rodia doma, ostatne su iba stado oveciek a rodia na prikaz lekara, v lepsom pripade z porodu nemaju traumu a su spokojne, ale od prirodzenosti daleko - poloha aku im urcil dr, hromadne oxytocin, (klystir), nemoze sa jest/pit, odmietnutie epiduralky je skoro zlocin atd atd

guinevre
24. aug 2016

@sisaka @myjusiatko No, ta moja suseda nerodila v krajine tretieho sveta, a mala doma porodnu asistentku. Ale, samozrejme, je to na zene co zvazi ze je pre nu priorita, ci aby porod bol "jej", alebo aby v pripade potreby mala pomoc po ruke a nie na vzdialenosti 20-30km.

sisaka
25. aug 2016

@guinevre vieš o tom, ze bábätka zomierajú aj v nemocnici, kde je žena obklopená lekármi? Niekedy nepomoze ani najnovšie vybavenie ani najväčšie kapacity. Ja mam 2 známe, ktore rodili doma, obidve zdrav. sestry, pri pôrode mali pôrodné asistentky a všetko dopadlo na 1.
U nas sa robila studia, kde sa porovnávalo 23000 pôrodov, polovica rodila doma, druha v pôrodnici. V sledovanej skupine bolo pri domácich pôrodoch 12 mŕtvo narodených deti alebo deti, ktore zomreli v priebehu 28 dni, v pôrodnici to bolo 11. Ani v jednom prípade nebolo zaznamenane úmrtie matky, toľko na porovnanie. U nas sa naštastie v prípade, ze tehotenstvo nie je rizikové môže rozhodnúť rodiť doma, tak ako sa iná môže rozhodnúť rodiť v pôrodnom dome, iná v nemocnici za asistencie pôrod. asistentky a iná za asistencie lekára, pričom čoraz viac žien ma záujem o asistentky, momentálne majú natresk a mnohé ženy musia rodiť s lekármi lebo nenašli voľnú asistentku, poznám kolegyne z roboty, co rodili v nemocnici s asistentkou a nevedeli si vynachváliť...

guinevre
25. aug 2016

@sisaka Predstav si, ze viem. Kazdopadne, keby sa mi to nebodaj stalo doma, urcite by som si to viac vycitala.

sisaka
25. aug 2016

@guinevre a niekto ta presviedča, ze mas rodiť doma? Na Slovensku to oficiálne aj tak nie je možné a keby aj bolo, vždy je možnosť rodiť v nemocnici, co si stále vyberie drvivá väčšina, asi osoba, ktorá sa zveri do rúk lekárov ako do rúk božích nebude chcieť rodiť doma, kde by musela byt aktívna.
Schválenie pôrodov doma neznamená zrušenie pôrodov v nemocnici, takze je zbytočne rozduchavat hneď vášne a púšťať sa do boja proti inak zmyslajucim

nyusika
Odpoveď bola odstránená
guinevre
25. aug 2016

@sisaka Co sa vzrusujes, kto ma presviedca? Uvolni sa, tema je porod doma, tak o tom pisem.

dazdovka
25. aug 2016

@stormie tak da sa aj v porodnici dosiahnut lubovolna poloha, staci sa nevyskriabat na lehatko, resp. vyziadat si porodne kreslo, ktore je sice skvely vynalez, ktory maju uz v kazdej porodnici, ale nevyuzivaju ho, ved sa hadam nebude doktor zohybat...
Ja som zazila porody bez medikamentov, nikto ta nikdy nemoze nutit k uzitiu liekov, ktore si nezelas, teda pokial si pri vedomi...

@nyusika nieco tak necitlive, neempaticke, neuctive, netolerantne k volbam, zivotnym postojom a nazorom inych ludi som uz davno necitala!

myjusiatko
25. aug 2016

@nyusika to si im/nam to teda natrela 🙂

nyusika
25. aug 2016

@dazdovka to by ste najsor vy tu toleranciu k inym opostojom museli mat.

pisala som ku KONKRETNEJ veci, nie vseobecne a moja odpoved bola reakciou na :
"Prirodzeny porod na sr zaziju len zeny co rodia doma, ostatne su iba stado oveciek a rodia na prikaz lekara"

ubezpecujem vas, ze kazda zena porodi aj bez prikazu lekara, je jedno, ci doma, ci v nemocnici, proste porodi a basta.
pre niektore nie je porod zazitok, ale neprijemna nutnost, vdaka ktorej sa dockaju vytuzeneho babatka.

nyusika
25. aug 2016

@myjusiatko nepisala som veseobecne, ale konkretne kvoli jednej poznamke, vysvetlila som to o prispevok vyssie

maslenka47
25. aug 2016

@fra vies, ono ten rozdiel medzi "slovenskymi" a "holandskymi" porodmi bude aj v tom, ako zeny vnimaju to zahadne "co keby sa nieco stalo".

V spolocnosti, kde su domace porody vo vseobecnosti akceptovane, ked ti nejaky kvalifikovany porodnik povie, ze by si predsa len mala ist do nemocnice, lebo "co keby", tak si pravdepodobne uvedomis to riziko a do porodnice pojdes.

Kdezto u nas povedia to "co keby" kazdej, takze je akasi prirodzena tendencia to riziko zlahcovat.

Druha vec, ktorej by som sa u slovenskych domacich porodoch obavala je, ze my nemame na to dostatocne kvalifikovany personal. Ten si treba "vychovat" a potrebuje aj nejaku prax. Nehovoriac o tom, ze u nas sa na porodnu asistentku citi pomaly kazda, co si precitala 4 clanky na internete a to uz moze byt nebezpecne ... Ked vidim odbornost niektorych akoze "laktacnych poradkyn", ze len opakuju nejake sproste kecy, co im niekto natrepal do hlavy a pritom absolutne nie su schopne zhodnotit konkretnu situaciu konkretnej matky a konkretneho dietata, tak dakujem pekne ak by toto este malo aj rodit.

fra
25. aug 2016

@maslenka47 porodne asistentky a laktačne poradkyne je predsa niečo celkom iné - porodne asistentky musia vyštudovať bakalara v odbore, mať prax, prípadne aj magisterské štúdium a potom by si mohli u nás založiť živnosť (predpokladám, že laktačným stačí pár víkendových kurzov) avšak kvoli nastaveniu tunajšej spoločnosti ako je to zatiaľ nema príliš vyznam .... podla mna treba pomaly meniť pohľad spoločnosti na tieto veci, ale momentalne je to ťažko, keď sa na ženu, ktorá túži rodiť v priateľskom a prirodzenom prostredí a brať porod pozitívne pozerá pomaly ako na kriminálničku ....... pokiaľ u nás nerodia matky, ale "rodia" doktori a podobne...
.
osobne by som chcela dopriať svojim dcéram a prípadným nevestám či vnučkám, aby mohli rodiť dôstojne, aby sa mohli tešiť na pôrod a nie byť na pôrodnej sále ako kus mäsa a roky sa spamatávať z fyzických a psychických tráum po porodoch- a práve kvoli tomu treba to nastavenie spoločnosti meniť- neverím, že ked to ide v Holandsku či Kanade tak by to nešlo aj u nás, stačí len trochu uvoľniť vžité stereotypy v spoločnosti....

maslenka47
25. aug 2016

@fra porodna asistentnka by mala mat vzdelanie porovnatelne s gynekologom-porodnikom ( 6 rocne VS studium vsetkych lekarskych odborov - aj tych, ktore sa mozu na prvy pohlad zdat pre porod nedolezite) a mala mat atestaciu. Jednoducho mala by byt lekar, ktory neordinuje v ordinacii ale u rodiciek doma. V opacnom pripade je to pre mna sarlatan na urovni latkacnej poradkyne.

sardinka335
25. aug 2016

V niektorých krajinách je porod normalna vec alebo aj jedina moznost...napr. v USA ked nemate poistku tak holt smola...porodite aj pod mostom alebo potom platite tažke tisice. A to Holandsko.....30 percent prvorodičiek končí porod v nemocnici. A ked počuvam tie skvele tehotenstva a porody z UK...kde po vas ani pes neštekne pokial neskapinate, baba krvaca....no tak čo..ani nepozru, neurobia uzv. proste potrat u nas aspon ten Duphaston snad by dali.. to iste aj slávny Hainburg kde sa mozete trhat az po chrbticu a nezasiahnu aby si nepoškodili ,,percento nastrihov,, tak asi mojmu doktorovi ruky nohy pobozkam ked s nim budem.
Keby tu bola naozaj zaruka ze so mnou rodi doma niekto kto ma odbornost podobnu ako lekar tak dajme tomu prečo nie ale inak by som do toho nešla. Svojho šasu tu bol prisevok istej Katky ktora ledva otehotnela po IVF a neviem akych pokusoch a chcela rodit doma tak to mi zase hlava nebere.

dazdovka
25. aug 2016

Odcitujem z knihy docenta doktora pediatrie Roberta S. Mendelsohna jeho vyjadrenia k porodom v nemocnici versus porodom doma:

Priviest dieta na svet doma moze na prvy pohlad vypadat ako radikalna rada, ale uistujem vas, ze tomu tak nie je. Stabilne rastuce percento matiek vyzaduje domace porody svojich deti, pretoze vyskusali obe moznosti a rozhodli sa, ze domaci porod je rozumne konzervativna volba. Co je radikalne (a pre vas a vase dieta nebezpecne), je arzenal porodnickej intervencie, ktora vas caka v porodnici, rovnako ako hrozby cihajuce na oddeleni sestonedelia.. Je mnohonasobne DOKAZANE, ze lekarska technologia, lieky, anestezie, operativne zakroky a dalsia porodnicka vyzbroj pouzivana v mnohych porodniciach vystavuju matky a deti ZBYTOCNEMU riziku. To vsetko moze sposobit vazne, dokonca i zivot ohrozujuce poskodenie vas a vaseho dietata.

Sucasni porodnici (teda aspon vacsina) uz porodu "neasistuju", oni dosledne ZASAHUJU do prirodzeneho fyziologickeho procesu, s ktorym tvrdosijne zaobchadzaju, akoby to bola choroba. V sokujucom mnozstve pripadov tento lekarsky zasah do normalnej telesnej funkcie nepriaznivo ovplyvnuje fyzicke a dusevne schopnosti dietata po zvysok jeho zivota.
Pokial budete rodit v porodnici, vystavujete sa takemu mnozstvu porodnickych rizik, ze nie je v mojich silach ich tu v uplnosti popisat. Vsetky som ich vsak vymenoval vo svojej predchadzajucej knihe (Muzska prax: Ako lekari manipuluju so zenami)...
Porodnici obhajuju svoje spinave metody a trvaju na tom, ze porodnica je to jedine bezpecne miesto, kde je mozne porodit. ALE neexistuju ziadne statisticke ci vedecke dokazy, ktore by obhajovali ich poziciu, v skutocnosti je dokazany opak. Pozorovanim iatrogennych (lekarmi sposobenych) poskodeni deti zatial kazdemu nestrannemu pozorovatelovi dostatocne doklada, ze NAJBEZPECNEJSIE miesto pre porod je doma.
- Dovod je celkom jasny, porod dietata doma je menej riskantny nez v porodnici pretoze velka cast najnebezpecnejsej technologie pouzivanej v porodniciach neni k dispozicii lekarom ci porodnym asistentkam, ktore rodia doma. To znizuje prilezitost pre nepotrebnu hazardujucu intervenciu...
Porodnici pracujuci v nemocnici ostro kritizuju domaci porod ako nezodpovednost, lebo v pripade nejakej komplikacie nie je k dispozicii nemocnicne vybavenie. Keby tito lekari, ktori pracuju len vporodniciach, urcovali, ktore matky su vhodnymi adeptkami pre domaci porod a potom by sa museli zaoberat vzniknutymi komplikaciami, potom by som s nimi suhlasil. Nemaju znalosti a skusenosti vybrat vhodne kandidatky na domaaci porod a predchadzat problemom u ostaatnych matiek...

Autor s viac ako 30 rocnu praxou v pediatrii, univerzitny pedagog a posobil ako prezident Narodnej zdravotnickej federacie.

sardinka335
25. aug 2016

@dazdovka tak s tymto nemozem suhlasit citujem : Keby tito lekari, ktori pracuju len vporodniciach, urcovali, ktore matky su vhodnymi adeptkami pre domaci porod a potom by sa museli zaoberat vzniknutymi komplikaciami, potom by som s nimi suhlasil....
MOj porodnik sa o mna staral cele tehotenstvo takze poznal moj zdravotny stav aj komplikacie mojho tehotenstva a tak predpokladam, ze dokaze určit či zena je vhodna adeptka na DP alebo nie. Ako nemozu mat znalosti a skusenosti ked s rodičkami pracuju? a riešia tie komplikacie? ....Okrem toho doktor pediatrie kolko porodov odrodil doma? 🙂 predpokladam ziadny...

a po dalšie...neviem kde ste niektore prišli na to, ze všetky zeny tuzia po prirodzenom porode kde budu x hodin skučať v bolestiach, bez epi alebo liekov proti bolesti, infuzke, a ulavových technik. Prečo by som mala trpiet x hodin ked nemusim? Co som sado masochista? X kamošiek čo mam tak len jedna chcela ,,rodit na Evu,, a ostatne rodili CS planovane...uz pomaly najst vaginalne ,,rodiacu,, ,zenu tu na okoli v BA je problém... 😀 😀 😀 kazda čo moze si dohodne cisarak.

dazdovka
25. aug 2016

@sardinka335 väčšina nemocníc nemá rada subeharov, takže mat svojho gynekologa ak má súkromnú prax, aj pri pôrode je u nás na Slovensku neštandardné, doteraz väčšina, žien vyfasuje toho, čo ma práve službu. Na margo vyziadanych SC, sa aj známy pôrodnik pred pár týždňami v rozhovore pre denník N vyjadril, že napr u nich na Antolskej, majú tak cca 2 požiadavky ročne... Aj ja som aktuálne pred pôrodom a v terminovej skupinke nemáme žiadne tak zamyslajuce budúce mamičky, ktoré by uprednostnovali SC ak nie je indikovany, všetky dúfajú, ze sa dieťa KP pretoci a pod...

sardinka335
25. aug 2016

@dazdovka nechapem o čom hovoriš, rodila som pred rokom ....napr. v Ruzinove v BA si mozeš zazmluvnit gyndára, väčšina ma sukromnu prax. Stoji to 300 eur...je tu uplne bezne a velmi často vyuzivane. Takze aky subehari a ake neštandarne. Normalne ma gynekologicku prax a služby na porodnici. Ktora chce ,,vyziadany,, SC tak si to nedohaduje na vzdycharni s lekarom čo ma prave službu, ale dlho dopredu su dohodnutí na termine sekcie. A v skupinke kazda bude dufat ze sa dieta otoči...x z nich sa neotoči a budu za sekciu vdačne len o tom ešte nevedia.
Tak neviem ako Nitra...ale predpokladám, ze nie je 100 rokov za opicami. 🙂

myjusiatko
25. aug 2016

Je super, ked ma niekto moznost rodit cisarskym, ked si to zela. Je to jeho vec.

Skoda, ze my z opacneho spektra casto nemame moznost rodit v porodnici prirodzene a bez zasahov a otravovania zo strany personalu. Čo by sme my dali za to asistovanie...

dazdovka
25. aug 2016

@sardinka335 FN Nitra práve neumožňuje to o com tvrdíš, ze je štandardne v BA, ano môžeš si zaplatit porodnika ale len z ich ponuky na oddelení

dominikav123
25. aug 2016

Tak ja osobne som rodila v súkromnej nemocnici v Košiciach kde sa ma pred každým "zákrokom" typu klistyr epi alebo nástrih pýtali ci ho chcem.
@stormie to na margo Toho ze ženy rodiace v SR su ovce 🙂
a vies co? Chcela som, lebo nebudem hodiny trpieť, pre mna to nemá absolútne žiadny zmysel. A na porod na mam dokonca veselé spomienky a traumu.

sardinka335
25. aug 2016

@dazdovka tak si zaplatiš toho porodnika ktoreho chceš...v Ruzinove mozes Draba, Chudu, Plichtovu...tí su perfektny, ostatných nepoznám. Na Antolskej su zase iny doktori ktorych zeny odporučaju a Kramare detto...koho by si kde chcela? V kazdej nemocnici je vyber lekarov ktory su ochotny sa zazmluvnit a su skvely, zenami odporučany.
@dominikav123 aaale taketo komenty vobec nerieš....snad jej nebudem zavidiet, ze rodila x hodin ako v stredoveku doma v obyvačke...hééérečka.... 😀

dazdovka
25. aug 2016

@sardinka335 to si radsej zaplatim diplomovanu porodnu asistentku, ktora pride bez problemov, aj s vybavenim k nam domov, kedze fakultna nemocnica v nasom meste nie je ochotna umoznit odvedenie porodu mojou gynekologickou, ktora ma sprevadza celym tehotenstvom...

Ja osobne poznam viac zien, ktore rodili doma a ziadna nemala problem, naopak poznam vela zien, ktore maju deti poskodene po ukonoch v nemocnici. Aj moji rodicia sa narodili doma, aj ich rodicia, surodenci, aj pocas vojny, nikomu nerobilo problem mat 5 a viac deti, teraz vsak mam vela znamych, co po tazkych zazitkoch v porodniciach a nemocnicnej poporodnej starostlivosti sa ledva zmozu na 2. dieta...

stardust
25. aug 2016

Co by dali zeny v najchudobnejsich krajinach za to, aby mohli dostojne rodit v nemocnici a u nas zase zeny nechcu rodit v nemocnici. Keby som rodila doma, asi by bola PA jej kvalifikacia na dve veci, lebo by nevedela rychlo zasiahnut a spoliehat sa na to, ze sanitka pride do tolko a tolko minut je hovadina. Clovek nikdy nevie, co sa stane...hromadne nehody, sanitka na ceste ku rodicke havaruje atd. atd. A ten nemocnicny servis, no na nezaplatenie.

myjusiatko
25. aug 2016

@stardust ja nepotrebujem rodit doma. Rada budem v nemocnici, ked mi tam daju klud a pokoj a cas a porodnu asistentku.
Porody doma su casto len dosledok toho, ze v porodnici zena, co chce prirodzeny porod, nema sancu a system ju zomelie ak nie je dostatocne silna.

ervenka
25. aug 2016

@maslenka47 s tak vzdelanou porodnou asis. ako si napisala- ze ake zvdelanie od PA ocakavas- som sa nestretla pocas tehu- tie, ktore robia v nemocnici su na vyssej urovni, ,ale nechodia ku domacim porodom. tu v NL PA pri dom. porode nesmie ani len pichnut injekciu. Smu byt a pomahat len pri bezproblemovom porode. Aspon tak tu funguje kde byvam... PA tu niesu ziadne doktorky.
@fra a aj ine uzivatelky- podla statistiky z min. roka- domacich 67% porodov skoncilo v nemocnici. napr. najblizsia nemocnica od nas je 20 minut, ak nie su zapchy. Holandsko ma neslavne vysoku umrtnost novorodencov.
Tu su ludia, aj rodiace zeny uplne inak nastavene- potratila som? hmmm, priroda to tak chcela. Potratila som 2x, 3x,? Aaaach, smola no. Az po 4-tom potrate skumaju dr. co bola pricina. Pri odberoch v 12tt sa napr. neskuma stitna zlaza. (Uvazuju, ze zacnu testovat,) Dieta zomrelo pocas tehu/ potrat v 2 alebo 3 trimestri? asi to tak malo byt. Cele tehu zdrava, ale porod PA odflakla? LEbo rodila dalsich 9 zien a ona nestihala.. No ved ona ma len 2 ruky! Aj tu existuje nastrih, klieste, bolestiva pomoc pri vypudeni placenty.... Ze mate poporodne komplikacie, ktorym sa mohlo predist ale nikto nepohol ritou? ale ved mate zdrave dieta, tak co sa stazujete?
Oficialne sa tu takmer nikto nestazuje. A ak ano, tak su to vacsinou cudzinky. Pri kave a kolaciku= neoficialne sa clovek dozvie veci aj od Holandanov. Takze tak. Mne napr. dali nespravne lieky na SZ, lebo vsak "ucinna latka je rovnaka"
Takze z mojho pohladu a skusenosti: Pokial je zena zdrava a neocakava zazraky, NL je ok... ale ak je chora/ komplikacie, nedavala by som NL ako vzor. JE tu skutocne velky rozdiel v tom, ako ludia chapu zdravotnu starostlivost a co ocakavaju. Och a aby som nezabudla- az do roku 1981 predpisovali velmi casto nl lekari (a PA odporucali) DES hormon. "mnamka" ako sa patri.