Prirozený pôrod. Kde se k vám chovali s rešpektem a láskou?
Ahojte maminky!
Hledam bezpecne a prijemne misto na porod. Zajimam se o prirozeny, hypnoporod a rada bych co nejmene zakroku a vjemu z okoli pocas teto jedinecne chvile v zivote zeny 🙂 Beze strachu a s pochopenim a empatii k rodicce.
Budu rada za doporuceni na bud porodni asistentku, nebo porodnici.
Zijeme kousek od Zvolena, ale na miste zase tolik nezalezi.
Krasne a pohodove tehulkovani i mamickovani !❤️
@dusenazemi V ZA, maximalna spokojnost pomaly pred 10rokmi aj pred 4. 😉
Ja neviem ci vsetky mate take zle skusenosti, co ma mrzi, ja som rodila 2x na SK a maximalna spokojnost. Mala som zazmluvneneho lekara, epiduralku a muza pri porode.
Děkuji ženušky, Miroslav Haško vypadá jako dobrý kompromis!👍
Rodila som vo Zvolene, prveho syna a mozem povedat ze tam bola sestricka, ktora sa naozaj k nam vsetkym spravala s laskou, bola uplne uzasna. Vlastne cely porodny tym bol uzasny, vratane p. primara Molitorisa. Teraz zase volim Zvolen.
zvolen katastrofa, ruzomberok super
@dai Nemusí to byť s "láskou", ale ako klient nemocnice by som očakávala slušnosť, úctu a rešpekt. Nie drzé povýšenecké správanie, nevhodné poznámky, nedostatočná starostlivosť, čoho som ja bola svedkom. Netúžim po hypnopôrode, ale normálnej úcte, akú má mať zamestnanec nemocnice ku klientovi. Bohužiaľ sa mi toho nedostalo. Zato sa mi dostalo posmeškov, nevšímavosti (zabudli mi dať atb, keďže som mala streptokoka, a pritom som tam ležala 12 hodín...), a buzerácie ("no, pani, kde ste, pohnite si, bude to už?"...)
@evittam takze je to vastne jej vina?
@slniecko77 Kde to pisem?
Vyjadrila som svoj nazor. Po mne sa tiez chcela "vozit" jedna sestrička z novorodeneckeho-slusne som jej vysvetlila co a ako a bolo vybavene.
@stormie ja som tam iba “nerodila” ale som ich pacientkou niekolko rokov a musim povedat ze cela gyn starostlivost je naozaj vyborna, ale treba aj tam mat spravneho lekara/lekarku. Dufam, ze som pomohla.. a naozaj je to o ludoch a doktorka Ondackova je specialna. Verim vsak aj recenziam, ktore spominas, su tam lekari s ktorymi by som rodit nechcela. (Okrem poplatku za porod som si preto vybrala lekarku a zaplatila dalsiu sumu aby bola pri porode ona a nie niekto iny)
@trisp treba sa ohradit ked sa k tebe niekto sprava inak ako ocakavas... ja som rodila na antolskej a s vacsinou personalu som bola spokojna - tak ako v kazdej inej institucii sa tam najde aj debil ... ja napr. Necakam ze kazdy sa bude spravat podla mojich ocakavani - viem napr. Ze su odlisne od tvojich napr. - ako ma ta sestra vediet ake su pokial neotvorim pusu a nepoviem?
Ak chces nieco specialne tak si zato zaplat - nikde na svete nedostanes dokonalost automaticky - ani ty nie si dokonala, ani ja...
Inak suhlasim uplne s evittam - ty si nadstavujes hranice... u mna sa osvedcilo zrkadlenie a to fakt ze vsade a pri 99% ludi - ked ja som mila a usmievava tak su taki ludia aj ku mne - je jedno ci je to predavacka v obchode alebo primar nemocnice... dbes rano mi jedna pani povedala ze je vidiet ze su vianoce - len preto lebo som s usmevom pozdravila v pokladni a pomihla jednemu starsiemu panovi - s usmevom opat... pre mna normalne spravanie, pre tu pani vianocne... normalne mi z toho zostalo smutno nasledne
Slušné a repšektujúce správanie k rodičke nie je nejakou "nadstavbou" poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale je /má byť/ jeho nedieľnou súčasťou.
Nie vždy funguje, že ak sa slušne správa rodička, slušne sa správa aj personál.
Čo sa Kocha týka, ak už niekto chce zažiť prirozdený pôrod a má na služby v Kochu, je podľa môjho názoru vhodnejšie si zaplatiť Hainburg. V Kochu závažným spôsobom porušujú práva rodiachich žien. Napríklad tým, že im štandardne neumožňujú voľbu polohy /nástoja na polohe na pôrodníckom kresne/ a nútia použitie oxytocínu po pôrode. Tieto dve veci si napr. nechávajú dopredu podpisovať v ich pôrodnom pláne.
@dai Neotvorila som si pusu pretože som nemohla ani dýchať- pichli mi oxytocín, ležala som na chrbte, lebo som si myslela, že to tak má byť, keď mi nakázali a oxytocín mi vyrážal dych. Zahmlievalo sa mi pred očami a myslela som, že odpadnem alebo zomriem. To, že neviem dýchať, videli, lebo na mňa len kričala sestrička, že zle dýcham nakričala a odišla. A ja v hlave: "tak mi ukážte, ako sa má dýchať!", ale nevládala som hovoriť, lebo som sa ledva nadýchla. Myslím, že keby mali trošku súcitu alebo čo, tak by aspoň kyslík podali - to je hádam zrozumiteľné aj bez slov, a netreba na to asertivitu zo strany rodičky.
Ja milujem tieto komentáre typu - mala si povedať. Takže chyba je nakoniec aj tak v rodičke. Lebo je málo asertívna. Ak asertívna nie ste, budete trpieť. Podľa mňa chabý argument. Personál sa má správať ľudsky a všímať si potreby rodičky bez ohľadu na jej asertivitu, si myslím. Kebyže skutočne môžem hovoriť, tak niečo poviem, ale ja som celú energiu, čo mi zostala v organizme sústredila na to, aby som neodpadla. Jediné, čo som po oxytocíne dokázala povedať, je "môžem už zavolať manžela?" A aj to som povedala namáhavo slovo po slove s 15 sekundovými prestávkami medzi jednotlivými slovami...
Vina nie je v rodičke, vina je v personále.
@dulkagabulka len v Hainburgu ak sa pri/po porode nieco pototo tak prevazaju do Viedne a tym padom cely porod vyjde podstatne viac ☹
@j__p aj tebe dali nieco take podpisat ako pise dulkagabulka? Dostala si oxytocin?
@stormie mala som svoj porodny plan podpisany doktorkou zalozeny v mojej karte a ano oxytocin som dostala po porode na lahsi porod placenty. Pred porodom som o tejto praktike mala s lekarkou odbornu debatu (pracujem v zdravotnictve) a davalo mi to zmysel. (Napriek tomu ze na kurze hypnoporodu sa to neodporuca) A porod v hainburgu som si nevybrala z toho dovodu, ze ak by vznikli akekolvek komplikacie u dietatka tak by bolo prevezene do Viedne a to by teda nebolo ani fajn ani lacne... predsa len antolska a kramare su od Kochu par minut cesty... a aj fyziologicky zdrave tehotenstvo moze skoncit kriticky. Zn. Nie som zastanca domacich porodov
@stormie ano. To riziko tu naozaj je.
V Piestanoch bolo super. Naj sestricky
@trisp jasne - vina je vzdy niekde inde len nie v mne🙂 ja tiez milujem taketo komentare... mohla si pred porodom spravit milion veci - napr. Chodit na cvicenia ako spravne dychat ked si teda nevedela dychat, napr. Si zazmluvnit lekara, napr. Mat manzela cely cas pri porode.. a ano, v neposlednom rade byt asertivna lebo ako som uz pisala kazda sme ina a zial nememu dietatu ani vlastna matka nerozumie... nikde na svete neexistuje statna nemocnica kde sa k tebe bude kazdy spravat podla tvojich predstav - mna by mnohe prejavy ktore tu spominaju matky ako ziaduce napr. Obtazovali a boli by mi neprijemne - pre teba je to nieco co chces ako standard - ako ma ten lekar ci sestra vediet ze tam lezim ja a nie ty? Pre mna nato existuje jedina odpoved - a to ze budem dopredu doverne oboznamena s nemocnicou( nemocnice robia pre buduce rodicky prehliadky na ktorych sa mozes informovat do nemoty ), ze budem komunikovat s mojim porodnikom aby vedel co si zelam a co nie - pred porodom pri uplnych zmysloch, ze k porodu pojdem s osobou ktora bude detto poznat moje priania aby mohla byt mojimi ustami ak nebudem vladat hovorit ja...
Alebo teda sa mozes spoliehat na zazrak ktory jasne ze nepride a potom nasledne klast otazky typu kde sa rodi genialne s uctou a laskou?🙂 ja ti napisem ze na antolskej lebo ja som tam take porody mala - druhy s riadnou davkou oxytocinu - ani som neodpadavala ani nikto po mne nehucal ze neviem dychat kedze som po absolvovani kurzu vedela ako predychavat kontrakcie a ako tlacit - tak ako 99% zien co kurz absolvuju ( opat nieco co mi odporucila nemocnica, jasne ze sa to da absolvovat aj sukromne, takisto ako kurzy dojcenia a posobne )
Ano - porod je o ludoch - ale na oboch stranach - tak o personale ako aj o rodicke...da sa k nemu postavit alibisticky ze sa ma to vlastne netyka a ostatni nech sa staraju aby som ja bola spokojna s vysledkom, da sa k tomu postavit aj aktivne kedze ide o mna a moje dieta...a teda aspon ja tak ako si vyberam pracu ktoru chcem robit, skolku/skolu pre moje deti ( neberiem prvu cez cestu len preto lebo je to najpohodlnejsie) tak si vyberam aj miesto porodu a porodnika...
@dai súhlasím so všetkým. Opakujem sa po x-krát, ale dnes budúce matky viac riešia výber kočíka ako výber pôrodníka. Ja by som nešla inde rodiť ako tam, kde som dlhoročnou pacientkou. Už dávno pred tehotenstvom som si vybrala lekára, ktorému by som dôverovala počas celého tehotenstva aj počas samotného pôrodu a ktorý by bol naladený na moju vlnu a nie na poslednú chvílu riešiť otázky typu kde budem rodiť a ako to tam vyzerá.
@dai by si sa cudovala ako sa da dopadnut na starostlivo vybranom a zaplatenom mieste porodu kde clovek ocakava 100 percentnu odbornost a ustretovost 😀
by som ti dopriala aby si si to asertivne vyskusala ... v bolestiach cloveku stoji mozog a ked sa uz nieco vtedy deje zle, zena ma smolu
@meluela mam za sebou 2 porody a 3ti ma caka o necely mesiac - moj porodnik je zaroven moj gynekolog odkedy byvam v ba - nenechal ma v stichu zatial nikdy, aj teraz mi prizvukoval ze keby to na mna prislo aj na stedry vecer o 6tej tak mam okamzite volat - ak by nemohol on tak zabezpeci niekoho komu on plne doveruje...
V kazdom pripade dakujem za prianie😉 za svojim si ale nadalej stojim
@dai zasa nezelam az tak velmi zle, u nas to nakoniec dopadlo ze sme zive a (aspon co sa porodu tyka) zdrave, akurat teda nie vdaka lekarom a sestram ale napriek nim.
Na antolsku som isla defenzivne naladena, tam by sa mi to urcite nestalo ze sa na mna vykaslu, tu som sla s plnou doverou ... ale chyba, 1400 asi neni dost, mala som si priplatit este 300, kto by to povedal. Jedine plus je teda ze mi do samotneho porodu nemal kto kafrat a spontanne zvolena gravitacna poloha je super vecicka.
@dai nezvyknem platit neoficialne platby, takze asi vela moznosti kde som rodila neni za tu sumu.
Chcela som tym povedat, ze niekedy nepomoze nic ked je na druhej strane nekompetencia ktora sa vydava za kompetenciu, akokolvek sa clovek pripravil a poistil. Teraz viem, ze bola chyba dovolit aby mi lekarka poslala manzela domov, v tej situacii ked mi po prijme s odtecenou vodou povie ze budem rodit tri dni a potrebujeme sa obaja vyspat aby sme mali silu na porod, to nebol dovod na ostru konfrontaciu s personalom. Teraz viem ze som nemala verit sestre, ze druhy porod boli viac ked som jej vravela ze pri prvom som uz bola na sale v takom stave, ani dalsej sestre ze monitor nic neukazuje a ja nemam ziadne kontrakcie. Mala som volat manzelovi o tej tretej-stvrtej rano, nech sa za mnou dobija, ale bala som sa ze chyti migrenu z 2h spanku a nebude so mnou moct byt dalsi den kedy som si myslela ze bude porod este dlho pokracovat... ze som nemala pristat na to, ze mi najprv daju klystir a az potom sa doktorka konecne pozre po celej noci na stav krcku, hoci by som uz bolestami steny skrabala ... ale kto by odporoval v takom matoznom stave ked som sa ledva vliekla sestre, ktora okrem toho slubovala ze potom uz dostanem epiduralku. Teraz viem co treba urobit aby sa mi uz nikdy nic take nestalo. Ale zaroven viem, ze sa mi moze stat milion dalsich veci na ktore nemam dosah lebo si ich ani neviem predstavit kym sa nestanu a ktore su plne v kompetencii tych, ktorym clovek dava svoju doveru ked ide do zdravotnickeho zariadenia.
@dai Mala som si zazmluvniť lekára? Ako som mohla ako prvorodička dopredu vedieť, že starostlivosť nebude dostatočná? Týmto argumentom len potvrdzuješ fakt, že kto si na Slovensku nezaplatí, nedostane takú starostlivosť, na akú má nárok. A že som si nezaplatila kurz dýchania? To s tým nemá absolútne nič spoločné, asi si to nepochopila, lebo tu nešlo o zlú techniku dýchania, ale o dusenie sa následkom oxytocínu a zlej polohy - na chrbte. A tretia vec - manžela som pri pôrode chcela mať, ale po príchode do nemocnice ho poslali domov, že ho mám zavolať "keď to bude aktuálne", len by tam vraj zavadzal. Bolo to aktuálne podľa nich, keď som bola otvorená na 7 cm a ledva stihol dobehnúť na tlačenie. A áno, som presvedčená, že vina nie je vo mne. Vina je vo Ficovej poondiatej vláde, v tom, že peniaze sú vo vreckách jeho kumpánov a nie v zdravotníctve a školstve, a vina je v zamestnancoch, že viac hľadajú svoje pohodlie ako dobro človeka, ktorému majú slúžiť.
@dai A okrem toho, to, že sa nikedy ozveš, ešte nezaručí, že sa k tebe zrazu začnú správať s úctou. Pri druhom pôrode, keď som už viac vedela do čoho idem, a bola som odvážnejšia, tak som len raz povedala sestričke, keď mi šla pichnúť infúzku, že na druhej ruke mám lepšiu žilu, tak ma odbila s tým, že čo ja jej mám čo rozkazovať, že ona vie najlepšie, čo robí. Takže moja asertivita ju ešte viac vyburcovala a bola ešte nervóznejšia. Niekedy je práveže lepšie držať hubu a krok, lebo ich ešte vyprovokuješ. Ty nie, ty si to mala zaplatené, to iná vec, tebe splnia hocakú požiadavku. Ja hovorím o nás, o radových občanoch, učiteľoch, nie o tebe, čo žiješ v luxusnom byte a deti máš v súkromnej škole... Bananistan, táto republika. Vládne tu mafia.
A koho zazmluvňovaní keď v mojom okoli jednoducho taká možnosť nie je ... nie všade je Bratislava...jednoducho nie všade to funguje rovnako.

@dusenazemi zvolen miro hasko ale vraj hypno su nakloneni aj v ziari nad hronom