Pýtal sa vás každý po pôrode či kojíte?
Zaujímala by ma takáto vec, lebo konkrétne mňa ľudia bombardovali hlavne takouto otázkou a ani ich nezaujímalo, ako sa mám. Dosť mi to liezlo na nervy. Zažili ste to niekedy?
Ahojte,tiez mam alergiu na tuto otazku,este viac,ci mam dost mlieka?A uplne ma vytacaju rady a otazky od zien co nikdy nekojili a netusia z coho sa sklada mlieko,ako tecie a pod.:Ci nemam riedke mlieko?A potom este ci netreba malemu zapit cajom??Vsak musi byt smadny. 😠 Mna mama kojila len tri mesiace.Asi preto,ze do mna liala aj caj.No ale v tej dobe nemali mamicky taky pristup k informaciam.To je generacia dnesnych babiek a svokier a vlastne len od nich pocujem tieto debilne otazky.
Tato otazka je asi momentalne jedna z mnohych , ktora ma dokaze priviest do extremu 😀 😀 ...a na to ze mam 4 babo mi radia co mam a co nie , sakra aj s okolim, moja doki mi to povedala krasne, nie kazde kojenie je rovnake , tak ako nie kazdy porod je rovnaky a to som rodila 4x...presne tak je to aj s kojenim......
jasnacka, este aj sestricka u gynekologa, ked som bola na kontrole .... 😉 no, neviem, naco je ludom tato infoska ... ja som kojila len kratko, bohuzial, a tieto otazky vo mne vyvolavali pocit akoby menejcennosti, ze nie som dobra matka, ked plnohodnotne nekojim.... 😖
Ale uz ma to preslo, nastastie 🙂
no tato otazka ma privadzala do nepricetnosti a potom tie reakcie, ked odpoviem, ze nie a ze davam Um uz od 2. tyzdna ... sa hned sypu rady, co treba pit, jest, aby bolo mlieko ... u mna nezabralo nic ... mlieko som mala mozno tak mesiac a potom koniec
Nastastie nezijem na Slovensku a preto ma tato otazka obisla... v poradi sa dostala az na posledne mieto. 😉
Vacsinou sa ma ludia pytali, ako sa citim, kolko budem doma s dietatom a ake jedlo mame radi, pretoze mi chceli priniest nieco na jedenie. 😵
Tu je tradicia priniest rodine s malym babatkom nejake varene jedlo, lebo je jasne, ze matka v prvych dnoch tehotenstva toho vela nestiha, nie to este aby vyvarala v kuchyni.
No u mňa to začalo už skôr....v tehotenstve každého zaujímalo koľko som pribrala a či nemávam ranné nevoľnosti...potom či sa mi nekazia zuby....samozrejme potom či kojím...či ma nebolia bradavky....či mám dosť mlieka... a už to prechádza aj na malého...či už dvíha hlavičku...či sa už vie pretočiť...či už má zuby...každý stále niečo riešil....ja vždy odpoviem, ale myslím si svoje 😎 veď každý mi môže vyliesť na hrb 😀
Ani jeden porod som nemala bezproblemovy a s porodom sa len zacali ostatne problemiky...ako aj dojcenie.Trapila som sa a nakoniec obaja synovia boli na UM.V mojej rodine nie som prva zena,ktora nevedela dojcit,ale z manzelovej strany...tam su ukazkove 2 sestry,ktore dojcili do 15 mesiacov a od nich som veru dostavala kvapky kazni a poucovani,ktore posobilo na mna velmi deprimujuco a citila som sa strasne nemozne.Nemas mlieko...budes mat.Boli dojcenie...to prejde.Nevie babo dobre sat....nauci sa.Vstavame kazdu hodinu a len reveme....to prejde.Dieta nepribera na vahe...nechaj sat aj hodinu.Na vsetko je vzdy odpoved.Ked som uz nevladala dalej,tak som im zacala davat UM a zrazu som vedela co je to spat 5 hodin v kuse a co je to mat spokojne dieta doma.Teraz cakam tretie dieta a posledne co chcem od rodiny a vonkajsieho okolia je to,aby mi davali otazky co a ako budem robit.Nestotoznujem sa s vyrokom,ze kazda matka dokaze dojcit.Kazda matka ma predpoklady na dojcenie a tym je prsnik a mliecne zlazy....ale ako kazdy organ,tak ani tento nie vzdy funguje idealne a rovnako u kazdej zeny.
Baby, ale zas keby sa nikto nic nepytal, tak by ste si stazovali, aky su vsetci egoisticky, nevsimavy atd. Ludia sa pytaju, castokrat aj zo slusnosti, aby rec nestala. Fakt je, ze castokrat nevhodne, ale vacsina to nemysli zle. Skor tie otazky vadia od ludi, ktory Vam celkovo vadia 🙂.
presne tuto otazku neznasam. co koho do toho? sice mala papa MM, ale som alergicka na tu otazku. mna to v zivote ani nenapadlo sa dakoho spytat ci koji a mna aj cudzi sa pytaju. Takisto neznasam rady starych materi a ustavicne lepsie ju oblec, aj svetrik jej daj, mala by si ju zakryt dekou (pricom uz jednou dekou je zakryta)...
mna sa tiez vela ludi pytalo ci kojim...ale dobre,to by som este pochopila,ze su zvedavi a mudri ako radio... ale moja svokra sa ma kazdy tyzden pytala ci este kojim az do kym som neprestala (co bolo ked mal maly 14mesiacov). a to teda fakt ju do toho prd 😠
aj mne to bolo az smiesne, ako sa to ludia vypytovali. ale poriadne "zvlastne" mi prislo, ked sa ma na to spytal vzdy svokrov brat, ked sme sa nahodou stretli u svokrovcov. akonahle ma zbadal, hned vybehol: ahoj, kojis? a to sme sa videli odkedy mame malu dokopy 5x. ale to, ze je to chlap, pre mna cudzi a takato "zenska! otazka, bolo mi to trapne.
malu som kojila do 13mes a on nemohol prehltnut, ze jeho nevesta kojila maleho "len" 8mes, lebo vraj sa jej nechcelo viac! ta chudera si asi ine uzila, ako, to by som uz nezvladla, aby sa mi svokor miesal do toho ci kojim alebo nie a preco!
mňa sa svokra pri každej návšteve pýta "ešte STALE KOJIŠ?" 😝 a to ma malý šestnásť mesiacov.už ma tiež nebaví vysvetľovať to, do čoho nikoho nič nieje.tak prajem pevné nervy 🙂 🙂 🙂
nooo pýtali 😀 väčšinou som odpovedala, že je to moja vec a hotovo. ale skôr ma rozčuľovalo, keď mi ešte ako tehotnej každý jeden človek, čo prišiel na návštevu alebo sme sa stretli, chytal brucho. to ma išiel trafiť šľak 😝
mne otazky ohladne kojenia nevadili. kojila som 23 a 13 mesiacov. mam taky dojem ze tieto otazky vadia hlavne minkam co mali s kojenim problemy - v tom pripade by ma tiez asi vytacalo keby sa mi do toho kazdy montoval 😉
inac baby, tu na konovi a podobnych forach riesime s uplne cudzimi ludmi v pohode kedy , ako a kolkokrat sexujeme, aku mame mrchu, hlieny, teplotu a podobne intimne detaily a potom sme zrazu haklive ked sa nas nejaky vzdialenejsi pribuzny spyta ci kojime 😕
Ano,este aj teraz sa ma to niekto opyta a ja sa pytam naspat.Ako by to robili keby boli na mojom mieste,maly maju reflux a to som s nimi vacsinou sama ???!!! V tom momente je po debate na temu "kojis"!
podľa mňa je to normálna otázka, aj ja by som sa to mamičky opýtala 😅
podľa mňa je to nevhodná otázka ... na čo komu je táto informácia? každá matka vie, že pre dieťa je najlepšie materské mlieko, ale ak raz dojčiť nemôže, tak prečo by to mala vysvetľovať ostatným? sama je z t oho určite nešťastná a nepotrebuje komentáre ostatných ... hlúpa otázka. ktorá zbytočne zasahuje do súkromia už aj tak nešťastnej maminy, ktorá nedojčí ... ja sa na ľudí, ktorí sa ma na to pýtajú pozerám ako na mimozemšťanov
Mne sa to nezda nejaka hrozna otazka pri novorodencovi. A nevytaca ma vobec ani teraz, ked sa ma to niekto spyta, hoci maly ma skoro 2 roky. Skor sa zabavam na tych pohladoch, ked prikyvnem, ze ano, este stale kojim 😀 😅
Moja svokra sa ma stale pyta, ci mam dobre mliecko, pri kazdom malej zamrncani 😕 Ako keby od toho zavisel jej obcasny nepokoj a mrnkanie 😒 Odpovedam jej, ze neviem, nekostovala som 😝 Ake je to, dobre mliecko? A premudrele konstatovanie "boli ju brusko"! 😠
stále... stále a stále 🙂 a aj takí ľudia, s ktorými som si bežne povedala len "dpbry den" sa teraz vyznedali z mojho sukromia take veci, že až 🙂
ano mna sa to pytali,a ked som povedala ze nie tak sa na mna volako mrzko pozerali,kojila som len prvý mesiac ale popri tom som malého prikrmovala bebou lebo mi nepriberal a teraz rastie ako z vody má skoro 3 mesiace a už váži skoro 7kg.
takato a podobná otázka od známych - to beriem, kedže s nimi riešim svoje radosti aj starosti. Ale od ľudí, s ktorými sa ledva pozdravím je to dosť nepríjemné. Dojčenie je taká krásna intimita medzi matkou a bábätkom.
ano a som na to uplne alergicka, dokonca manzelova teta mi nedavno povedala"dufam, ze este kojis?!!!" vrrrrr
pytali aj pytaju ale kedze kojim akosi mi ta otazka nevadi. skor mi vzdy vadilo presne to ked sa na mna tiez vsetci pozerali ze este kojis. a dalsia co mi liezla na nervy a nie je hladny a mas dost mlieka. lebo samozrejme ked dieta place musi byt automaticky hladne.
momentalne ma vzdy hneva ze moja rodina ma stale pripomienky ze malý je stale prisaty. no a co vas do toho
Prosim ta, ja som este len bola tehotna na zaciatku uz mi bolo hovorene, koj co najdlhsie, a dokola. Najhorsie bolo, ze som kvoli stitnej zlaze musela prestat kojit ked mala malinka 9 tyzdnov a mne to bolo strasne luto, a aj teraz ma to trapi a bude vzdy...
Ani nie. Ale nemam rada mudrlantov, co sa pohorsuju, ak niekto nekoji. Asi kazda mamina kojit chce, niektore proste nemaju mlieko alebo z inych dovodov nemozu, maloktora nechce...
ja som to neznááááášala.a do teraz to nemam rada..najmä ked sme boli u svokrovcov a /starši syn ked bol ešte malinky/zaplakal a moj svokor hned nato....Paťko je hladny chce cicku 🙄 🙄 🙄 raz som vybuchla a som mu povedala že nie som krava...tak s tym prestal..
kojila som ho len mesiac a pol/nie preto že som nechcela/a prišli otazky prečo...a že to preto že neješ a bla bla bla.../preto to nebolo
dodnes mi je trapne ked sa ma to pytaju v podstate cudzi ludia,manželovi znami a tak 🙄 myslim že to je osobne,ja tiež nevyzvedam od nikoho čo jedol všetko cez deň 😝
Mňa sa to tiež pýtali, a nemôžem povedať, že by ma to nejako obťažovalo. Bola som rada, že prejavujú záujem nie len o mňa, ale aj o bábatko. Nepotrebovala som rozprávať, že ako sa mám ja. Keď sa Kubko narodil, bol a ešte stále znamená celý svet. A po ďalšie ... nie som predsa tehotná "každý deň" ...

Ano, po nekonečnych otazkach a telefonatoch typu " A ty si este celá ? " A kedy už porodíš :" potom prišli presne tieto ale v pohode, povedala som pravdu prveho som kojila len 2 mesiace, druheho 7
A co, no nech sa vypytuju ked ich to zaujima ale presne nikto sa neopytal ako sa citim 😖