Pýtal sa vás každý po pôrode či kojíte?
Zaujímala by ma takáto vec, lebo konkrétne mňa ľudia bombardovali hlavne takouto otázkou a ani ich nezaujímalo, ako sa mám. Dosť mi to liezlo na nervy. Zažili ste to niekedy?
jasne,ze sa to kazdy pytal,a liezlo mi to neskutocne na nervy,kedze som mala s kojenim velke problemy a nikto si nevedel ani len predstavit ake je pre mna utrpenie kazde jedno kojenie ☹ vobec nechapem preco to kazdeho zaujima,mna takuto otazku nenapadlo polozit ziadnej kamoske co ma babatko,je to kazdeho osobna vec,a niekedy to proste nejde....proste nie kazda zena moze kojit ale to predsa neznamena,ze je horsia matka 😔
mna sa to pytala asi len detska doktorka a gynkolog a endokrinolog
Mna sa to pytaju este aj teraz, maly bude mat 13m a ked poviem, ze ano, tak sa zatvaria neveriacky 😕 tiez mi to liezlo na nervy, hlavne ked som v nemocnici nemala kvapku mlieka, decko hladne, ja vystresovana...nabehlo az doma, v klude. Pobavila ma prepustacia sprava - dieta dojcene...😅
Pýtali sa to ľudia, áno. Ja som vždycky dala protiotázku, že prečo sa ma do dotyčná/ý pýta, alebo či je to taká dôležitá informácia preňho. Potom ostali často zarazení. Je to nepekný zvyk ľudí miešať sa do osobných vecí.
Po otázkach typu: Kedy chcete mať deti? Kedy máš termín? Čo to bude, chlapček či dievčatko? Aké ste vybrali mená? a potom donekonečna: Dokedy sa ešte budeš gúľať? som už na otázku kojenia odpovedala Áno! - aj ked som bohužial nekojila... aspon nenasledovala otázka: Ale vieš, že kojenie je pre dieťa najlepšie? 😀 😀 😀
pytali sa aj mna, ale mne to nejako velmi nevadilo aj ked sa mi mliecko pomaly rozbiehalo a maly bol od zaciatku na nutrilone, rozhovor o kojeni - nekojeni my pride ako normalny, ved co je na tom 🙂
mne ani nevadilo ze sa to kazdy pytal, ale skor to, ako sa kazdy zatvaril, ked som povedala nie.... 🙄 vysvetlovat kazdemu preco, ma uz fakt obtazovalo.. citila som sa vzdy previnilo ( aj ked som zial nekojila nie preto, ze by sa mi nechcelo) 😖 a prave koli tym otazkam a neustalemu pocuvaniu ako je kojenie nesmierne dolezite a ze ked sa nekoji, je to zle pre dieta, mi trvalo dost dlho urovnat si v sebe, ze to ze nekojim neznamena, ze som "zla" matka 😒 nastastie je to uz davno za nami a otazky ci este kojim riesim strucnou odpovedou nie a ziadnym vysvetlovanim 😀
Presne to isté som zažila aj ja, a rovno som všetkých odbila odpoveďou, že nekojím a ani som nekojila.... a 90% ľudí ostalo s otvorenou pusou a už sa ani nič ďalej nepýtali 😀 😀 😀 😀 😀
A naozaj som nekojila, maličká mala po narodení 2260gramov, takže nevládala sať.... tak čo sa postavím na hlavu? Keď to nešlo, tak to nešlo, máme od narodenia Nutrilon a svojich rovesníkov už dávno predbehla, nebýva chorá a vôbec nič jej nechýba. Takže určite som neupadala do depresíí a nerobila paniku z toho, že nekojím. Nebola som prvá a ani posledná!!!!
A keď sa ma to niekto spýta pri druhom bábätku, rovno ho pošlem do teplých krajín 😀 😀 😀
Ahoj, ja som zažívala absolutnu agoniu pri tejto otázke, úúúúúúúúúúúúúúúúúúplne cudzí ludia na ulici, nazerali do kočíka, potom pohlad mne do dekoltu a KOJIS???? nenavidela som to, presne žiadna otazka tipu ako sa mas, ako sa ma mala, len debilny pohlad na prsia a retardovana otázka, priznám sa, niekedy ma to hnalo až k pocitu, že kedy konečne prestanem kojiť aby sa retarovaní ludia prestali vypytovať 😖
zazila. A nielen po prichode domov. Este v porodnici som si uzila svoje. Pripadala som si ako pred nastupenou laktacno- inkvizicnou rotou. Kazdu jednu vizitu! Sedem dni co som bola v spitali. Mala som problemy s kojenim, aj isty psychicky blok a to co som si uzila sa rovna uz sikane. A po prichode to je snad prva otazka co kazdu inu cudziu zensku zaujima. Pre mna vysostne osobna a vysokoindividualna zalezitost, podla niekoho kriterium na posudenie akou matkou zena je a bude. Zial. Nic si z toho nerob. Kazdu takuto vsetecku zvedavu posli s prehladom do patricnych medzi. Je to tvoja vec ci kojis, ci nekojis a ako dlho kojit mienis. Len tvoja. Ak niekto nema inej starosti len riesit cudzie kojenie a mentorovat co a ako tak je na tom asi dost uboho co sa vlastneho zivota tyka. Toto su netaktne veci a tak s nimi treba aj nalozit. Asertivne poslat kdesi. 😉
Mna strašne vadí otázka: máš dosť mlieka?
ano..zazila...a nebolo mi to nejako prijemne,lebo asi tak po mesiaci aj pol som stratila mlieko a vsetci ze...juj tak kratko?? 😔 ..
a nielen po prichode z nemocnice... este minimalne dalsi rok sa budu pytat, ci este stale kojis... dokial som hovorila ano, vsetci sa cudovali, ze kojim, ked uz hovorim, ze nie, vsetci sa divia, ze preco uz nie... 😒
ja som tú otázku neznášala......
Jeziiiis, ani nehovor!Ja som kojila iba dva tyzdne a potom som zo zdrav. dovodov nemohla, a tiez sa stale kazdy pytal, ci kojim a ked som povedala ze nie, tak ze preco????To som uz uuuuplne najviac neznasala, naco vsetkych zaujima PRECO nekojim?Sak je to moja vec,nie?A maly nie je kojeny a je uplne najviac HAPPY baby🙂)takze uuplna pohoda, ani raz nebol chory!!!!Niekedy rozmyslam, ci je fakt MM to najlepsie...niekedy mam pocit, ze je to uplne otocene...proste kamosky co koja, maju chore deticky a co nekoja, tak deti zdrave ako buk...ako fakt nechapem...Mozno sa to ukaze casom, ale ja som tiez neni kojena, a myslim, ze cela nasa generacia je dokrmovana a nemam pocit, ze by nam nieco v zivote chybalo...
mna sa to k počudovaniu nikto nevypytoval a asi by mi to ani neprekažalo 🙂 Je to každeho osobna vec ,ale ja by som kojenie nevymenila ani za nič na svete.Doteraz mi ten pocit cuckania chyba 🙂 Ale ak ma niekto nejake važne dovody nekojit je to jeho osobna vec.
jasne a ja som zažila aj otazky typu:/pri najstarsom/Tak skoro???mať dieťa!!!! 😀 😀 😀 /pri najmladšom/Tak neskor?Načo ti to bude???? 😲 😲 😲 😲 no ale mne to bolo šuma fuk 😀 😀 😀 😀 😀
podľa mňa normálna otázka.. nevidím na nej nič zlé ani príliš osobné... v pohode... 🙂
pýtali sa. 😉 Pri prvom synovi som mala s kojením problémy, nakoniec to skončilo podávaním UM a následovala alergia na KM. Pri ďalších synoch sme sa kojili. Bola som na to právom hrdá. Kojili sme sa dlho, takže mne prekážala otázka: EŠTE KOJÍŠ? UŽ BY SI MALA SKONČIŤ.
Vždy bude niekomu niečo vadiť a samozrejme bude nasledovať nejaká trápna otázka alebo pripomienka.
no ano.... najprv sa pytaju, ci kojis a potom ked sa im to zda uz dlho, tak sa zacudovane pytaju, ze "to este kojis??".... je to otravne. mne tu druhu otazku kladla zakazdym sestra u pediatricky ked som tam po vysetreni dojcila moju uplakanu malu. co na to povedat???
jasne,ze sa to ludia pytaju.je to prirodzene.teda skor je to prirodzena otazka pre matky ci buduce matky.neviem ci predstavit,ze by za mnou prisiel sused s tou otazkou 😀 .doteraz sa ma to ludia pytaju ked odmietam alkohol,alebo poviem,ze nemozem ist vecer hyrit,ze nemoze byt len muz s malym.tak hned,ze preco a ja,ze preto,lebo je maly kojeny.a niektori na mna pozeraju ako by som z inej planety bola,ked ma moj syn 14 mesiacov a ja stale kojim.ono je to ale normalna otazka.ja sa to napr pytam mojich kamaratiek co su cerstve maminky,ale nie preto,ze je to jedine co riesit viem,ale preto,ze ja ked som bola zacinajuca maminka a kojit som zacinala,tak som mala velike problemy s tym a nebolo nikoho,kto by mi s tym pomohol.teraz som uz skusena a velmi rada poradim ohladom tejto veci novym maminkam 😉tak preto.
je to normalna otazka a vsak nie je problem odpovedat -"ano kojim",alebo "nie nekojim". a ked ti je neprijemne o tom viac hovorit,tak to v tom stopni.povedz dotycnemu,alebo dotycnej nieco typu-"ale ved sa uz nebavme o kojeni,ako sa ty mas?" a bude 🙂
Ahoj, tak mě se pořád někdo ptal a protože mléko nebylo a malej byl opravdu malej tak jsem přešli velmi rychle na UM, dost mě to deptalo a ty tupé otázky mi teda na náladě nepřidávali... No a vrchol byl když tchýni přišla návštěva (já tu paní v životě neviděla...), slušně jsem jí pozdravila a šla ven a ona se mě bez pozdravu hned zeptala jestli kojím, zůstala jsem jen čučet a řekla jsem že ne, no to co udělala byl pro mě vrchol. Začla do mě rejt jak jsem špatná matka, že nekojím, protože je to to nejlepší a jestli si myslím že manžela bude bavit pořád platit ty hnusný náhražky, že raději bude dávat peníze jinám než na mojí neschopnost. Byla jsem tak v háji že jsem se sebrala a zmizla, aniž bych se zmohla na slovo a pak jsem to patřičně ořvala 😔 No až se narodí druhé budu připravenější a při každé otázce na věci do kterejch lidem nic není budu odpovídat "co ti je do toho". Možná to není nejslušnější, ale teda někteří semnou taky moc slušnosti neměli 😠
veru aj mna sa to kazdy vypytovala adost mi to liezlo na nervy :-/ ☹ a potom otazka a mas dost mlieka...alebo a dokedy chces kojit? a potom stale kojis este 😀
Jasné, že to bolo prvé, čo každého zaujímalo a pýtajú sa to dodnes, ale v mojom prípade už nad kladnou odpoveďou iba neveriacky krútia hlavou (ešte stále kojím), a hneď za tým nasleduje otázka "Dokedy?" (mám v pláne kojiť) 😝 .
Dokonca v niektorých prípadoch mám pocit, akoby kojiť takmer dvojročné dieťa bolo niečo "absurdné" .... :(
Ahoj kočky, mňa hneď po pôrode išlo poraziť v nemocnici,som mala pocit,že každý snáď aj upratovačka sa ma aj sto krát za deň pýtal či kojím a keďže som rodila spontánne, neveiacky krútili hlavou prečo nemám mlieko.Keď mi malého priniesli na kojenie,kt.mi mimochodom sko prvorodičke ani nik neukázal,žiadne prisatie nič,môj drobček miesto kojenia mamine pri prsníku spal.Taká som bola z toho vystresovaná ,normálne po dvoch dňoch som tam z tých blbých poznámok plakala.Dva dni pred tým, ako som mala ísť domov ma veľmi začali bolieť prsia,celé mi napuchli, mala som ich horúce, dostala som teplotu.Kázali mi masírovať pod teplou sprchou,primár na vizite doporučil nahrievanie pod IRV lampou,na čo mi sestričky po pol hodke povedali,že ju na celom oddelení nevedia nájsť,vraj či mi nemôžu doniesť z domu 😖 .Večer mi už bolo zle z tej bolesti na prsiach,tak som išla za sestričkami,po 2 sek. sestrička vybrala lampu zo skrine,to nahrievanie pomohlo,ale ja som mala pár kvapiek kolostra.S teplotou ma prepustili domov,malý mal prvý krát po poslednom kojený prírastok 20g a do správy mi dali,dieťa kojené,matka poučená o dojčení.Išlo ma drbnúť.Tým sa tortúra neskončila.Dva dni po príchode domov,kde som sa ako tak pokúšala dojčiť,som dostala 39 teploty,utekala som do nemocnice,samozrejme zápal prsníkov.Pozitívne na tom je, že malý má 9 mesiacov,kojím ho doteraz.Ako píšete každý sa vypytuje, híka a pod.....Keď počujem otázku a máš dosť mlieka - nožík sa mi otvára vo vrecku. 🙄
ahoj...jedna z otázok, ktoré by mali zakázať...vybuchla som, keď sa ma to už opýtal nejaký manželov bývalý kolega...(za ten "slovník", čo som vtedy použila by sa nemusel hanbiť ani ...)...Pri druhom bábätku ...som to brala s rezervou 😉...teda bolo mi to jedno...druhá otázka, ktorú by som zakázala je "Máš dosť mlieka?" ...tak toto je fakt moja súkromná vec...a okrem toho, niektorí ľudia sa snažia dávať rozumy, aj keď poviete, že máte dosť mlieka a aj keď poviete, že nemáte dosť mlieka atď., takže, s tým asi nič nenarobíme, milé mamičky 🙂
mna sa tiez kazdy pytal, ci kojim a vobec mi to nevadilo. aj ked sa ma na to opytal niekto, koho to podla mna nemalo vobec co zaujimat. mna skor vytacalo, ked sa pozreli na maleho (plne kojeneho - bol velky) a vyslo z nich: boze, to co mu davas jest, aky je velky! tak som hnusom v hlase po nich stekla ŠNICLE!
Jasne. Prva otazka bola ci kojim (aj u ludi co som videla prvykrat v zivote 😠 ). Ci je to chlapec alebo dievca, nebodaj meno bolo druhorade, prip. uplne nepodstatne.

presne tak..mna sa to uz kazdy pytal, ked som bola v nemocnici, ci uz kojim, ked mi telefonovali..hlavne rodina ma neskutocne stresovala, ze musim mat mlieko a musim kojit 😠 a poriadne som zacala kojit, az ked som prisla domov, ale stale sa ma to pytaju a teraz prisli na rad vety typu: hlavne musim kojit co najdlhsie atd 😠 strasne mi to liezlo a lezie na nervy..aj dnes cakam otazku, ci mam dost mlieka 😀