icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

alby2014
24. nov 2016

@gumimaci no, aj som rodila v Ke v nemocke, kde viem, ze primar sa hrdi tym, ze on rodi bez nastrihu a poraneni a tlaci do doho aj sotatnych, cize no problem. Ale ja som sa s doktorom dohodla, ze ak bude vidiet,ze hrozi pruser, nech striha, zas som videla svagrinku s tou rupturou 3_4 a dakujem, to fakt nastrih, ale nebolo treba. Ja si myslim, ze v tej euforii by som teiz dosla na izbu, ja som mala po porode pocit, ze im tam okna umejem...proste stavy ako no neviem, po dobrom orgazme... 😉 😉 😉 Je rpavda, ze v inej nemocke kamoske pvoedali, ze oni strihaju prvorodicky preventvne, tak sa otocila na pate a sla rodit inde. Ustupuje to a mam pocit,ze hlavne maldsia generacia lekarov, to uz fakt nerobi rutine...cize podla mna sa slovenske porodnictvo realne zlepsuje a netreba sa bat. Inak ja som bola, ked som bola tehotna taka vyklepana z toho, co som citala a velmi mi pomohlo, ked sme si vymenili par IP so @sardinka336 a dostala som taky realistiky a kludny pohlad na vec. A pomohol mi aj rpedporodny kurz, co viedla lekarka a nie magorna dula

sono2
24. nov 2016

@sardinka336 bože ja milujem dievčatá hovoriť o niečom od niekoho. Prečo sa potom všetci hrnu do Rakúska.

sam2
24. nov 2016

@sono2 lebo je to tak strane in rodit v AT, lebo sa prezentuje nazor, ze sk porodnice su muciarne a diery 100 rokov za opicami, presne preto....
ok, samozrejme rakusko je co sa tyka vybavenia niekde inde ako my, to beriem

gumimaci
24. nov 2016

@alby2014 aj ja som bola na kurze v nemocnici plus som sa tam potom este chvilu rozpravala s lekarkou, a musim povedat ze vtedy na mna urobili pozitivny dojem. Byvaly primar povedal ze maju asi 30% epiziotomii, co je sice nad odporucania who ale stale menej ako ktorakolvek porodnica na SK 😭 napr v bojniciach primar striha pri vbac automaticky. 😳😒 ja som mala prvy porod zly na kramaroch skoncil akutnou sc, a nikdy som sa nedozvedela co sa stalo. Co som tam bola s prvorodickami nastrihnuta bola kazda jedna 😠 tam to islo ako na pase... no a dula- podla mna moze byt vybornou psychickou oporou a sprievodcom pocas tehotenstva a porodu. Len to nesmie sklznut do fanatizmu.

gumimaci
24. nov 2016

@alby2014 pobavila si ma, aj ja som chcela ist okna umyvat. To sme boli zfetovane z oxytocinu. 😂

alby2014
24. nov 2016

@gumimaci ja len z prirodneho, ja som ziadne umely nemala. No fuuuuj, hrozan nemocka na tom SR, ma nechali rodit bez oxytocinu.

gumimaci
24. nov 2016

@alby2014 bud rada, na kramaroch mi ho davali niekolko hodin, PA ma nutila lezat lebo mi nahovno pichla kanylu a nesmela som sa pocas tych najhorsich kontrakcii hybat. Muz mi musel drzat ruku. Prepichli mi vodu aj tak som rodila dalsich 15h... pri druhom som nechcela ziadne zasahy, voda mi praskla spontane uz v nemocke, hned zacala 2doba a do hodiny bol na svete 😀
Ja kvoli tomu prvemu porodu viem preco chcu zeny rodit doma, sama by som sa na to nedala ale velmi dobre tomu rozumiem.

bluka2
24. nov 2016

@gumimaci Presne ako pises, ja som sa na to dala a bolo to SUPER. Krasny zazitok do konca zivota resp. start do zivota a vsetko ako po masle

alby2014
24. nov 2016

@bluka2 start po masle to je ...kym nie je prvy problem. potom to moze byt tragedia.

hivanik
24. nov 2016

Neviem cim to je ale niekedy mam pocit ze niektore su schopne ohrozit zivot maleho nevinneho cloviecika len preto aby si presadili nieco co v konecnom dosledku je v rozpore zo zdravym rozumom. Ked som bola ja tehotna tak sa mamicky obavali aby nas nevysetroval za kazdym v poradni zo spodu aby nieco nenarusil. Teraz na vlastne riziko a dobrovolne si tam vkladaju baloniky. A to nieje az tak davno co som posledni krat rodila. Ani ma nenapadlo protirecit odbornemu timu aby robili inak ako uznali za vhodne. Asi som bola poucena od zmamej ktora za kazdu cenu chcela prirodeny a skoncilo to sekciou a ozivovanim a potom museli cvicit vojtovku. Takze vo vsetkom sa riadit zdravym rozumom. Nasledky si kazdy ponesie sam.

alby2014
24. nov 2016

@gumimaci joj, ale ja som mala vyvolavany porod (sice tabletkou) s epiduralom. Ja bez epiduralu nerodim. Ale tak ja som typ, ze mne kontrakcie co tri minuty a vraj hned silne od zaciatku prisli OK, ja som vycvicena oblickovymi kolikami, urcite by som todala aj bez epi, ale zas trpiet odmietam.

bluka2
24. nov 2016

@alby2014 cakas vela tych problemov, ked spomimas prvy?

bluka2
24. nov 2016

@hivanik podla teba potom tretina holandaniek nema rozum. Ja si teda nemyslim

hivanik
24. nov 2016

@bluka2 Kazdy sme strojcom svojho stastia.

bluka2
24. nov 2016

@hivanik Suvis k mojmu komentaru presne nevidim, ale no problem

hivanik
24. nov 2016

@bluka2 ze tak ako si ustelies tak budes spat.

bluka2
24. nov 2016

@hivanik Nešťastie netreba hľadať, samo príde.
Nešťastie nechodí po stromoch ale po ľuďoch. 😀

sono2
24. nov 2016

Baby chvíľka poézie? 😀

bluka2
24. nov 2016

@chovancova27 Ta cast o tom, ze ako sa kto nastavi, taky porod bude sa mi paci, aj podla mna psychika spravi velmi vela. Opakuj si v hlave co vsetko sa moze stat a ono sa aj stane... Preto moj gyn. hovori, ze zena ma rodit tam, kde sa citi najbezpecnejsie. Ja s tym nemozem viac suhlasit. Pre jednu je to v porodnici, pre druhu doma.
Ale s tym, ze - Pôrodnica je tu na to, aby sa v nej robilo resp. asi myslis rodilo... To je logika hodna uvahe, ze eletricke kresla su na to, aby sa v nich zabijalo...

sardinka336
24. nov 2016

@bluka2 v Holandku je silna loby porodných asistentiek a tradicia rodit doma. Polovica porodov čo tam začnu doma aj tak skončí v nemocnici...takze nejake terno v tom nevidim okrem toho Holandsko ma najhoršiu perinatalnu umrtnost v zapadnej Europe.

bluka2
24. nov 2016

@sardinka336 Coze?
Tak pozri sem: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries...

V holandsku zomrie pri porode 3,62 dietata z 1000. V takom Madarsku 5,02. V moldavsku 12,59. Rumunsko 9,89.

gumimaci
24. nov 2016

@alby2014 vies co , ja som ho najprv nemala vyvolavany. Mne zacali nepravidelne kontrakcie, som nevedela, isla som do nemocky, prijali ma, ze sa to rozbehne. To trvalo cel den, ale vecer uz zacali normalne kontrakcie, lenze dr. sa nasrala, ze jej zneprijemnim nocnu, nariadila injekciu do riti (co zaucinkovalo asi ako vitramin C na vytrhnuty zub) a ze mam ist spat. vtipna. ale fakt mila sestra co s nou sluzila ju asi potom ukecala, lebo videla ze to poslickovia nebudu (nim totiz monitor tvrdil , ze este nerodim 🙂 ) tak ma poslali na porodnicu, a tam , ze hej uz sa to rozbehlo. suhlasila som so vsetkym.. resp nikdy sa ma nepytali, nedali mi moznosti. prepichli vodu (aj tak som rodila dalsich 15h) . rano epidural (konecne som si oddychla) lenze uz som bola nejakych 10h bez vody, uplne otvorena s kontrakciami a rpec sa neposunul... tak nariadili oxytocin, a to zacalo peklo. PA mi blbo pichla kanylu, nutila ma stale lezat, hodiny som lezala na tom boxe, v tych najhorsich bolestiach, zakazali mi pit, radsej mi pichli dalsiu infuzk s glukozou. Fakt som myslela , ze tam skapem. To bola taka ostra bolest ak okeby mi islo brucho roztrhnut. Sc uz malo byt pre mna vykupenim. Kym ma nahu nedrbli na stol, pamatam vyraz sanitara, ako si ma premeral. 😠 takze lezim naha na stole so zimnicou a napina ma na vracanie. dieta som nevidela, Iba anesteziologicka mi hovorila co sa deje, inak by som nic nevedela. Co ma na tom vsetkom stve je, ze som prisla o tie prve okamziky. o tie pocity, ktore som prezila pri druhom porode. Vies o com hovorim, zazila si to.
Mozno , ak by sa nase porodnictvo viac humanizovalo, nebolo by tolko zlych zazitkov. Ja som napr. az teraz pri druhom zistila, ze ak mam pri gynekologickom vysetreni viac ako jedneho cudzieho cloveka, dostavam uzkostne stavy. Normalne by ma to ani nenapadlo, by som povedala, sak sme v nemocnici. na kramaroch bezne vysetrovali 2-3 lekari naraz 😝 a zrazu druhy porod, vsetko ok, kym na vysetrovnu nevbehla druha lekarka a ja som zas zacala rozmyslat len nad tym, kedy uz to konecne skonci. ked som zas bola sama uz som bola ok. A aj som porodila prirodzene za 3 hodiny, mozno to bolo tym, ze som nebola vyrusovana, zbytocne vela x vysetrovana, nepodavali mi ziadne medikamenty atd.
Preto si hovorim, ze ak by boli u nas vytvorene podmienky na domace porody vobec by som sa tomu nebranila. leo niekedy zene staci mat klud aby sa nic neskomplikovalo.

alby2014
24. nov 2016

@bluka2 V Zapadnej EU pisali,odkedy tam patri RUmunsku, Moldavsko a Madarsko? Vola sa to citats porozumenim.

alby2014
24. nov 2016

@bluka2 Taka CR, kde sa rodi len v nemocnici je dokonca pod Holandskom.

gumimaci
24. nov 2016

@sardinka336 Úmrtnosť detí v krajinách V4

Česká republika 2,63
Poľsko 4,50
Maďarsko 5,02
Slovensko 5,27
Priemer EU je 4,0... cize nemame sa cim chvalit najma aj po nedavno zverejnenej sprave, ze kazde druhe umrtie v sźdravotnickom zariadeni je sposobene nespravnou starostlivostou 😒
"V rebríčku, ktorý zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat, dopadlo Slovensko katastrofálne. Naše zdravotníctvo je štvrté od konca, horšia situácia je už len v Litve, Lotyšsku a Rumunsku. „Takmer 45 percent všetkých úmrtí patrilo na Slovensku do kategórie tých, ktorým sa dalo predísť, ak by bola poskytnutá optimálna zdravotná starostlivosť,“ povedal Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku."

bluka2
24. nov 2016

@dai "moje dieta prestavalo dychat - neviem ci by ta super PA davala dychanie z ust do ust pokial by zachranka prisla" - tak moja PA mala so sebou kyslikove bomby, sorry, ak som sa neodborne vyjadrila, ale presne to, co maju v sanitke na ozivovanie, ak niekto nedycha

bluka2
24. nov 2016

@alby2014 Ok, to som prehliadla, ze v zapadnej europe, sorry. Ale nie su tie cisla v zapadnej europe dost podobne? Su to estimates. Takze 3,6 a 4,02 z 1000 je statisticky to iste, kedze cisla ovplyvnuju aj nejake ine parametre. Kdezto 3,6 v NL a 12 v inej krajine (moldavsko) je na povazenie, ze co robi taky rozdiel. Ale porod doma z toho nevychadza zle.

sisaka
24. nov 2016

@bluka2 ja som to tu pisala davnejsie. V Kanade robili porovnavanie domaci porod vs v nemocnici aj co sa tyka umrtnosti - ziaden rozdiel, preto Je to tu umoznene, nepocula som, ze by sa niekto buril, ani lekari nie, tak ako si pisala PA su patricne vybavene a Nie, dula a PA Nie je to iste ako sa to tu casto zamiena

stardust
24. nov 2016

@sardinka336 najdolezitejsie je, ze praca porodnej asistentky je ovela lacnejsia ako platit lekara...Taky porod v nemocnici je teda riadne drahy, takze tie domace porody mozu byt len snom pre zdravotne poistovne. Ved aj tak drviva vacsina porodov, ci doma alebo v nemocnici prebieha bez komplikacii. Ale kedze mna statistiky nezaujimaju, ale konkretne pripady, tak som volila porod v nemocnici a tak by som aj v buducnosti cinila, keby som nahodou ostala tehotna.

bluka2
24. nov 2016

@sisaka Jasne, ved aj v UK odporucila nejaka oficialna statna agentura/komora (nechce sa mi to hladat) v r. 2014 domaci porod pre bezproblemove tehotenstva a toto bolo podlozene podobnou ak nie tou istou studiou, aku spominas. Ale toto nezapada do konzervativneho pohladu vobec, co uz, niektori radsej svoju "pravdu" bez ohladu na fakty.