icon

Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu

tehulka_mk
1. jan 2013

Mamicky,sestra vcera porodila dievcatko,vdakabohu zdrave,ale ako mi opisovala cez telefon porod,neviem si predstavit,preco to tie porodne asistentky,ci sestricky robili-tlacili rukami na jej brucho pri kontrakciach,akoby jej po nom skakali...Ma tam aj modrinu.Kontrakcie dostala vecer o 23:00 a porodila rano o 8:30,nevedela sa dlho otvorit a potom ju zrazu po hodine skontrolovali a okamzite jej skakali po bruchu,pribehol aj doktor a ten ju do 10 minut odrodil.
Chcem sa opytat,mohlo tam byt nieco vazne?Kedze ju vobec nenechali samu tlacit,ale rovno pribehli po skontrolovani,vylozili jej nohy hore a sestricky tlacili a doktor natahoval ruky a uz cakal mimco.Mam o nu trosku strach,lebo vraj je dost dotrhana,stratila aj dost krvi.Ale to tlacenie na brucho ma zaujima,ci to je tak vsade,alebo len pri nejakych specialnych pripadoch.Vdaka.

mtsl
1. jan 2013

@fra je zaujímavé že tu "odborníčky" tvrdia že je to priam horor rodiť v slovenských pôrodniciach. riešia tu ešte pred pôrodom "plány" čo chcú a nechcú ale v pôrodnici sú "posraté si otvoriť ústa a potom tu vypisujú ako im SKOČILI na brucho. Mne sestrička rovno povedala, že to môžem robiť ako chcem ale ak ju poslúchnem, porodím rýchlejšie a ľahšie. za pár sekúnd som si rozmyslela čo budem robiť 😀 poradila ale dala na výber.

samantha223
1. jan 2013

inak stym jedlom to nemyslia zle, lebo moja znama takto zomrela, ze mohla jest pri porode, lenze nevedeli ze pojde cisarskym, nakoniec pocas cisaraku sa zadusila vlastnymi zvratkami. V tomto vidim zmysel, ale v tom rodeni v lahu, nie

popelka5000
1. jan 2013

@alenka600 Uff teda super 😀 drzim palceee 😉

stojdulka
1. jan 2013

@samantha223 tak to máš strašne negatívne spomienky na chvíle ktoré by mali byť najkrajšími okamihmi v živote ženy, ja zase opačne som rodila 3x rovnako a 3x v tej istej nemocnici a vždy som bola spokojná, tretiu dcérku som rodila s dosť dlhým časovym odstupom od dvoch predchádzajúcich no mala som skôr pocit že sa "kvalita služieb" ešte zlepšila, no a teraz čakáme štvrté bábo, vytúženého chlapčeka

samantha223
1. jan 2013

@stojdulka to je super, ved ja mam len traumy naozaj. Drzim palce, aby to bolo este lepsie. mozem sa opytat kde ste rodili?

fra
1. jan 2013

@mtsl vidím, že máš 3 deti tak isto vieš, že práve keď žena rodí, tak posledná vec na ktorú má náladu je hádať sa s osadenstvom nemocnice aby ju rešpektovali ... to by malo byť samozrejmosťou ... a preto si myslím, že by sa také témy mali otvárať aj mimo tých chvíľ ked ženy rodia ... teší ma, že si mala v porodnici pozitívne skúsenosti a želám všetkým ženám aby ich mali iba pozitívne

popelka5000
1. jan 2013

@mtsl hmmm... skor si myslim,ze zena nema silu si otvorit usta 😖 Ja som riadna drzka 😀 Ale ozaj by vtedy mohli na mne aj orat a bola by som ticho,lebo som mala co sama zo sebou robit.....druhy porod bol ok, aj ked ..... Ale prvy to bolo priserne.... 😒

samantha223
1. jan 2013

@fra a tiez zalezi v akej je zena nemocnici. mozte natrafit na super personal ale aj naopak. Ja som si vzdy doma povedala, ze tentokrat si nedam, ale ked uz zena ide rodit, je tak vystresovana, ze ani nevie ako sa vola a nie to sa este hadat z dajakou zamindrakovanou zenou, ktora ani deti nikdy nemala.

nicky182
1. jan 2013

mne tiez pri pri porode tlacila porodna asistentka na brucho, neviem preco ked samotny porod trval par minut, na 3-4 zatlacenie bola mala von, nemala som tiane komplikacie - chcela mi pomoct ..vraj sa to nema robit, a suhlasim s tym ...

stojdulka
1. jan 2013

@samantha223 ja som rodila v Starej Ľubovni a fakt mám len pozitívne skúsenosti, hlavne prístupu a starostlivosti, som zdravá a každé tehu prebehlo bez komplikácii tak dufam že to bude i tentoraz tak a že si pôrod "uzijeme" pretože tentoraz sa mm rozhodol že to prežije so mnou (pri poslednej dcérke zdupkal, zbabelec) 😉

samantha223
1. jan 2013

@mtsl mate dobru skusenost a natrafili ste na super sestricku. ja som to stastie nemala

alenka600
1. jan 2013

@mtsl no podla mna je smutne to, ze tie "odbornicky" ako ich tu opakovane vysmesne nazyvas su v niektorych oblastiach nazorovo dalej ako lekari....samozrejme to neporovnavam so studiom mediciny, preto to precizne nazyvam len "niektore nazorove oblasti". Lebo studium mediciny a prax nie je vsetko a ako vsetky velmi dobre vieme, veci sa daju robit prijemne, alebo neprijemne, s usmevom, alebo s vyhrazkami.
A ked je uz v mnohych premnohych krajinach tato metoda zakazana, tak kto je tu potom "odbornik"?
Ked idem k zubaovi, tiez sa chcem citit prijemne, preco by som mala drzat hubu a krok a nemohla si planovat porod? Preco je prave porodnictvo tabu?

@samantha223 @fra suhlasim s vami a to mozem povedat, ze od zaciatku do konca som mala mimoriadne pozitivnu skusenost s porodom (okrem toho, ze som bola hladna🙂 a napriek tomu som nemala ani najmensiu chut komunikovat s personalom vtedy, ked mi kladli otazky. Jednoducho niekedy mi to nerobilo problem a niekedy som bola mimo a nedalo sa mi hovorit. Takze ak som potrebovala nieco tlmocit dalej, povedala som manzelovi v svtelej chvilke co sa ma opytat, pripadne co ma povedat a ak som prave v tej ktorej chvilke nemohla, tak za mna veci riesil manzel. A nemyslim si, ze to sa da oznacit za "posratost otvorit si usta"

mtsl
1. jan 2013

@alenka600 pôrodníctvo nie je tabu, tehotenstvo nie je choroba a pôrod je ukrutná sranda - s odstupom času, celé je to o prístupe ale z oboch strán. vadí mi aj niekto tak strašne zveličuje a zo slova zatlačenie je skákanie. priam ma ten nadpis šokoval a bola som zvedavá čo za bangladéžsku nemocnicu to bolo a po prečítaní príspevku a pár ďalších som zistila že aj mne takto KRUTO pri pôrode ubližovali, resp že to bol vlastne bežný pôrodnícky hmat - možno trochu diskutabilný. tiež mi vadí že pár "odborníčok" sa tu zapojí do každej diskusie a má 110%tne ten správny názor na všetko a ostatné sme hlupane ak si myslíme niečo inšie. Inak rešpektujem názory pre aj proti pretože sme každá iná.

alenka600
1. jan 2013

@mtsl suhlasim s tym, ze tehotenstvo nie je choroba. Ani ja osobne nie som zastancom porodnych planov a celkove takej nejakej mozno az krcovitej hysterie okolo perfektneho porodu.
Na druhej strane je to ale naozaj o oboch stranach a je jednoducho smutne, ze tak ako som spominala napriklad toho zubara, tak to pouzijem znova - najdem si dobreho a viem, ze az budem mat problem, pojdem k nemu bez starosti, nemusim sa s nim handrkovat, ze mi vysvetli, predvedie ak mam strach, ze sa mu mozem zverit do ruk a nemusim tam prist s lajstrom, ze co si zelam a co nie.
Lebo prist k hocijakemu lekarovi uz vopred bojovne nastavena - to uz je zly zaciatok.
A urcite to u niektorych co tu pisali bolo o jemnom tlaku rukou na brucho a u niektorych o tom skakani. Mam vybornu kamosku, ktorej bohuzial po bruchu skakali, ale ona patri k tym, co su vdacne. Ale proti gustu ziaden disputat.
Ze je slovenske porodnictvo trichu v stredoveku - za tym si stojim, ale na druhej strane aj v dokonalom svajciarskom zdravotnictve sa stalo, ze namiesto chorej nohy amputovali pacientovi zdravu nohu. Tak to uz je na odstrelenie (ne)kompetentnej osoby 🤐

miskakyska
1. jan 2013

...ten nadpis znie hrozivo,preboha zmente ho 😠 😠

samantha223
1. jan 2013

@mtsl Mali ste stasie na personal, na nemocnicu. Ine nemaju. Nemozete tvrdit ze to neni skakanie ak ste pri tych zenach nebola! Neviete akeho masiara mali oni, neviete aka bola ta dana porodnica. Ja neviem ci mi brucho tlacili alebo skakali, v tom momente ked islo o zivot, mi to bolo jedno. A netrufam si povedat ze moj porod bol sranda, nakolko moju dceru 4 tyzdne museli ,,ozivovat,, aby vobec prezila. A ja som presne pred vytlacenim dcery upadla do bezvedomia, a preto si netrufam na ine zeny tvrdit niektore veci, nakolko kazda z nas mala inu skusenost, inu nemocnicu, iny personal a vobec iny osud!

samantha223
1. jan 2013

@mtsl nikto tu v tejto teme nepovedal nanikoho ze su hlupane, su to skusenosti zien, nakoniec nato toto forum je aby sa o ne podelili... 🙂

raffaella
1. jan 2013

no baby, mne teda pri porode nikto na brucho ani len ruku nepolozil a keby niekto skusil skakat, by som si to veru nenechala. Mna akurat povzbudzovali a chvalili ma. Malu som ako prvorodicka vytlacila bez akejkolvek pomoci do 20 minut. Zeby to bolo prirodzenou polohou a tym padom vyuzitim gravitacie? To si myslim ze je dovod - tlacit v leze na chrbte s nohami do vzduchu je prosim pekne ako sr.at hore kopcom (s prepacenim 😀 ). Asi by si vsetky zeny pred porodom mali nastudovat co mozno najviac o porode a potom by vedeli, ktore praktiky nie su vobec normalne a najma su inde uplne zastarane alebo zakazane, potom by neverili vsetko co im nabulikaju v nemocniciach.

xlucia
1. jan 2013

@raffaella kde si rodila v takej polohe??

raffaella
1. jan 2013

@xlucia Porodnica Banska Stiavnica.

xlucia
1. jan 2013

@raffaella aha. hned som rozmyslala ze BA je take nemozne 😒

bauer
1. jan 2013

My sme boli s manželkou v Sanatóriu Koch a bolo úžasne, večer nás pekne prijali s kontrakciami, dostali sme obaja, teda ja ako otec aj manželka izbu "čakateľky na pôrod" pekne sa tam o nás starali, sprchovali sme brucho teplou vodou, kúpeľňa bola ako v luxusnom hoteli. Potom prišiel zmluvný lekár, zhodou okolností lekár, čo pomáhal mojej matke keď privádzala na svet mňa, takže mal minimálne 35 ročné skúsenosti a umiestnili nás do pôrodného boxu, ktorý susedil s neonatálnym boxom na oživovanie novorodencov a so sálou na prípadný cisársky. Pôrod sme žiaľ klasicky nezvládli, takže sa šlo na cisársky a narodil sa nám krásny syn, vybraný bol včas ako krásne ružovučné, okysličené zdravé dieťa. Ja ako otec som mohol byť stále pri manželke, personál všetko vysvetlil a poradil, ja síce nemám lekárske vzdelanie ako všeobecný rozhľad anatómii a medicíne mám. Cena bola 120€ predpôrodná poradňa, 2000€ pôrod, 300€ voľba pôrodného lekára, 100€ za každý deň, čo bol otec ubytovaný na izbe s matkou. Boli to najlepšie investované peniaze a na základe aj takýchto fór čo som tu čítal, by som mimo súkromnej kliniky nikdy nenechla manželku rodiť.

raffaella
1. jan 2013

@xlucia preto som tam sla, ze tu som sa v ziadnej porodnici neodvazila porodit... 😒

xlucia
1. jan 2013

@bauer to su silne slova... urcite by si manzelku NECHAL aj v statnej, keby ste dopredu vedeli o akejkolvek vrodenej chybe dietata, napr. srdce, pretoze tam ti je koch prd platny

raffaella
1. jan 2013

@bauer blahozelam ku takejto pozitivnej skusenosti 🙂 ja ked som sla rodit zial Koch bol stale este v stadiu priprav, az 4 mesiace po mojom porode ho otvorili. Viem ze tam respektuju porodne plany a zelania mamiciek. Ak raz bude druhe babo tiez budem vyberat bud Koch alebo potom opat B. Stiavnica. Inde by som na to odvahu ist nemala.

xlucia
1. jan 2013

@raffaella rozumiem. pri prvom dietati to ide. ked mas rodit druhe ci tretie, ist tak daleko je problem...

raffaella
1. jan 2013

@xlucia vies co, praveze poznam pary z BA, co tam sli porodit obe deti. Ak to ma clovek dobre zorganizovane, tak sa to da. Moj manzel si tiez nevie Stiavnicu vynachvalit, bol tam od prvej chvile so mnou a sam bol prekvapeny ich pristupom, postojom ku porodu aj poporodnej starostlivosti.

xlucia
1. jan 2013

@raffaella 🙂 😉

bauer
1. jan 2013

Ja si rád urobím priesku, prečítam rôzne fóra, podiskutujem s rodičmi vo svojom okolí a potom sa rozhodnem. Videl som ženské oddelenie na Bratislave Kramároch, mal stom tam známu s prasknutou cystou na vaječníku. To prostredie, popraskané, akoby rozstrieľané steny mi pripomínali nejakú vojnovú zónu. Išiel som sa preto pozrieť do Kocha, urobili mi tam na privítanie exkurziu, ukázali nám pôrodnícke vybavenie, dalo sa porzprávať so sestrami, prijali nás najprv do poradne a až ku koncu sme sa museli rozhodnúť, či pôjdeme rodiť k nim alebo inam. Mnohé menej solvetné páry to riešili tak, že poradňu absolvovali u Kocha a potom rodili niekde na Antolskej v Petržalke. My sme mali jasno po prvých mesiacoch, už len ten prístup. V Malackách nám gynekológ diagnostikoval tehotenstvo s výrokom "Máte tam v maternici nejaký vačok." Tu u Kocha to nazývali od prvého dňa dieťaťom a prístup bol fakt na úrovni, s úctou k matke aj otcovi a dokonca aj k nenarodenému dieťaťu. Mňa ako otca púšťali dnu do ordinácie, obvykle som mal zoznam otázok, náš lekár mi všetko vysvetlil a podľa toho sme sa po ďalšiu kontrolu správali a teraz máme nádherného zdravého chlapčeka.

samantha223
1. jan 2013

uff, to su tazke peniaze. Ak mate doma viac deti, co treba skolit a obliekat, taketo financie sa uz na 3. nenajdu. Aspon v klasickej rodine s klasickym prijmom. Samozrejme pan @bauer ak si priplatite , budu ku Vam mily, Nas zakaznik, nas pan. Len smutne ze aj ostatny lekari su plateni z nasich poistiek, takze vlastne aj v obyc. nemocke by sme mali byt tymi zakaznykmi. Smutne...