Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu
Mamicky,sestra vcera porodila dievcatko,vdakabohu zdrave,ale ako mi opisovala cez telefon porod,neviem si predstavit,preco to tie porodne asistentky,ci sestricky robili-tlacili rukami na jej brucho pri kontrakciach,akoby jej po nom skakali...Ma tam aj modrinu.Kontrakcie dostala vecer o 23:00 a porodila rano o 8:30,nevedela sa dlho otvorit a potom ju zrazu po hodine skontrolovali a okamzite jej skakali po bruchu,pribehol aj doktor a ten ju do 10 minut odrodil.
Chcem sa opytat,mohlo tam byt nieco vazne?Kedze ju vobec nenechali samu tlacit,ale rovno pribehli po skontrolovani,vylozili jej nohy hore a sestricky tlacili a doktor natahoval ruky a uz cakal mimco.Mam o nu trosku strach,lebo vraj je dost dotrhana,stratila aj dost krvi.Ale to tlacenie na brucho ma zaujima,ci to je tak vsade,alebo len pri nejakych specialnych pripadoch.Vdaka.
@kleyta49 mne odporucili suche teplo. Kupat mi zakazali uplne, ze mokre nie. Fenovat, nahrievat
@samantha223 No neviem. Normalne som pri tlaceni citila ako nieco puklo.
@samantha223 No tak aspon tento postup je spravny. Mala som pocit, ze po nahrievani je to o milimeter lepsie.
@kleyta49 tak s tymto som sa este nikdy nestretla :(
@kleyta49 ako nie uplne kupat, sprchovat ano, rychlo, ale nie si napustit vanu
@samantha223 Jasne, dakujem za tip 🙂
@adka_tkacik @katkapapacova
Ved to su presne tie pripady, kedy personal pripusti aby sa porod vyvijal smerom, ktorym sa vyvijat nema a potom skakanie po bruchu predavaju ako uzasnu pomoc a zasluznu cinnost
Nehovorim, ze vsetky porody spackal personal, ani nehovorim ake boli vase porody, lebo som pri nich nebola a keby som bola, tak to neviem odborne posudit 🙂 Hovorim o tom, ze no asi pre nieco je ten postup v x krajinach zakazany....
Vdaka lekarom za ich odborne zasahy, vdaka za zachranene zivoty, nie som proti nim, sama som svoj 48h porod ukoncila akutnou sekciou a som porodnikovi nadovsetko vdacna. Ale vsetko ma svoje hranice
Aj mne to pri prvom syncekovi robil doktor,aby som sa dlho netrapila tlacenim.vobec ale po bruchu neskakal len si mi klakol za hlavu a tlacil mi na brucho.ja som mu bola za to vdacna...pri druhom som to nastastie nepotrebovala 🙂
@sissmiss zo všetkým čo si napísala úplne súhlasím, len mi povedz, že načo idú ženy, ktoré chcú rodiť celkom prirodzene do nemocnice. ak chcú rodiť podľa seba urobia to doma a je po probléme, tým že ideš do nemocky vlastne dobrovoľne deklaruješ to že súhlasíš s praktikami tej ktorej nemocnice (veď v dnešnej dobe si nemocnicu predsa môžeš vybrať) a potom sa sťažujú tu na MK v podstate na svoj výber a svoju voľbu. lenže žiadna matka nechce zobrať riziko smrti prípadne poškodenie dieťatka na seba. myslím si že pokiaľ sa postoj mamičiek "prvá kontrakcia a už letím do nemocky" nezmení tak sa nezmení ani systém rodenia u nás na slovensku a nebudú ani domáce pôrody ani naozaj k bábätkám priateľské nemocky. a ešte niečo, koľké s tých čo tu vypisujú aké to bolo strašné sa aj naozaj sťažovali. viem že je to boj s veternými mlynmi ale keď sa nik nesťažuje vlastne žiaden problém nieje.
Tak pozeram, ze je to dost bezna prax. Aj mne sa taka stokilova sestricka zvalila na brucho, boliet to nebolelo, ale neviem, ci to neurobilo viac skody ako osohu... Stopkali ma vyse hodiny a pol, posva sa mi uz nikdy nestiahla do normalnej velkosti a ratam s tym, ze casom ma neminie plastika... Je pravda, ze malej sli dole ozvy a potrebovali ju urychlene dostat von, ale... kym ma nepriviazali na stol, kontrakcie som citila pravidelne a silno, tak neviem, ci som sa tak strasne zlakla toho, ze uz ide do tuheho alebo to bolo tou "prirodzenou" polohou na rodenie a kontrakcie boli zrazu fuc. Zatial ziadny dalsi porod neplanujem, ale ak nahodou raz predsa len budem musiet, tak urcite nie poleziacky!!!
@mtsl mi chceme aby tam bol lekar aby zakrocil ked treba, nevysvetlujte si to zle. ale povolit porod v inej polohe, aby mohol byt prirodzenejsi by mohli. Toto sa tu snazime napisat. ze tlacit brucho az ked treba, a hlavne ta poloha. 🙂
@mtsl pomoct zene rodit inde ako v nemocnici je na sk protizakonne. A pre to ze aby sme si znasali riziko ktore je uz o niecom inom ako prirodzeny porod plati to co som pisala o hneve a nenavisti. Nasmeruj si to inam.
Vacsina nemocnic deklaruje prilozenie na brucho ak je dieta a matka ok a vacsina to nedodrzi. Nemocnice kde som rodila boli mnou dopredu vybrane, aj prehliadku nemocnice som absolvovala, aj mi bolo prislubene ze ano, toto vsetko robia, vraj nechcem nic nadstandardne, to je bezna sucast. Sestricka v porodnici na prehliadke mi na otazku kedy sa prestrihava u nich pupocnik, naucene povedala: po dotepani. No neviem ze by pupocnik dotepaval dve sekundy. Ako sa mozem stazovat ked podla nich vsetko dodrzali?
@mtsl preco idu do nemocnice? lebo ina legalna moznost tu nie je. V jednej diskusii tu na mk som sa jednej porodnej asistentky pytala na porodne domy a "odpalkovala" ma tym, ze si to maju vybavit matky, ktore po nich tuzia. Zdravotnici davaju od nich ruky prec - lekari si porody nechcu dat vziat a asistentky su uz asi prilis zomlete tymto systemom. Takze v tych porodnych domoch si maju asi matky pomahat same alebo co... bez vzajomnej spoluprace to vsak nepojde...
No a k tym staznostiam. Zeny sa stazuju - tie, ktorym na to zostala po porode sila a guraz, tie to robia. Ale: chybaju dokazy. Pretoze ako dokazete, ze vam dieta neprilozili na brucho hned po narodeni, ze pupocnik prestrihli az po dotepani atd atd... To by ste tam museli mat kameru a to personal nerad... A pri slovenskej praxi vypustat zdeformovane prepustacie spravy s polopravdami, tak stazovanie je naozaj odsudene na neuspech.
Ano, ja patrim k tym, co sa po prvom porode nestazovali, pretoze som z niektorych veci zostala dost sokovana a veru, ani energiu som nemala. Pri druhom budem mudrejsia...
@hradnapani mnohe sa nestazuju aj pre traumu. Ja som asi az po pol roku dokazala hovorit o porode bez strachu a triasky, po dvoch rokoch uz pomerne uvolnene a gyn.vysetrenia som sa bala az do dalsieho otehotnenia. Ten pocit zlyhania, hanby, strachu, bolesti. Dokonca aj pri druhom porode som pocula vetu ublizujete svojmu dietatu, ked som sa rukami pritahovala miesto aby som sa zapierala...tak som to citila, ze mi je to ide lahsie...no sestricka vo veku okolo 55 rokov to vedela lepsie. Ak rodila tak pred 30rokmi. Ale poucky z knih ktore napisal muz, su predsa len viac ako to citi zena co rodi.
@sissmiss ved toto je ten problem. Ze pocity rodiacej zeny su niekde na desiatom mieste v poradi. Ja som presvedcena o tom, ze zeny vedia ako maju rodit, len vdaka systemu, ktory je tu dlhorocne zavedeny, si tuto schopnost dali vziat...
Ja som asi pol roka po porode mala slzy na kraji pri spomienke na nemocnicu, potom ma "vyliecila" vazna rodinna udalost, pri ktorej som sa musela zmobilizovat a moja trauma sa pretavila do hnevu na tento system, v ktorom chyba mnoho veci , vratane respektu a ucty.
@hradnapani Hnev som mala po case po prvom porode aj ja. A moj druhy porod bol balzam pre moje sebavedomie co sa tyka zenstva, schopnosti porodit. Bala som sa ci budem vediet, ci rozpoznam, ci to dokazem, pocuvat sa. A nakoniec moja cast bola idealna. Nemocnica zase o nicom, ale kedze som si spravila predtym klud, prechadzku uz pocas kontrakcii, trosku som sa najedla aby som vladala, nasla si polohu na lepsie zvladanie bolesti- na styroch 🙂 tak som sa citila silno, schopne. Co sa dalo som si rozhodla podla svojho, podla toho ako som to citila, nechala som tomu volny prirodzeny priebeh. Hnevu som sa zbavila, uz je to skor sucit, trosku lutost. Uz ma nehnevaju dokonca ani zeny ktore odsudzuju ine zeny za to ze chcu rodit v sulade so sebou, so svojim telom, prirodzene.
Ja napíšem len osobnú skúsenosť. Prvého pôrodníka som si dohodla. Pôrod pobabral ako sa len dalo. Dal mi silnú infúziu a zmizol preč z nemocnice. Malému padali ozvy tak rýchlo, že nebol čas ani na sekciu. ja kyslík na nose, v pohotovosti celý personál a muselo sa rýchlo rodiť. Sestrička mi tlačila brucho tak hrozne, že som bola modrinová. Strašný zážitok a lekár sa ani nebol schopný ospravedlniť. Ešte sa cítil ukrivdený, keď sa prišlo na to, že nebol k zastihnutiu a druhý lekár musel odložiť 2 cisárske. Bolo mi jasné, že mal maličký na mále a to potvrdil i personál
Našťastie, pri ďalších 2 deťoch som už bola staršia a skúsenejšia, tak som pôrodníkov vybrala dôslednejšie. Oba pôrody prebehli bezproblémovo, bez zásahom lekárov, proste nádherné zážitky.
Vždy je to o ľuďoch. je jasné, že sa pôrod nedá vopred naplánovať do detailov, ale je super ak sa rodička a lekár vopred porozprávajú, aby obe strany vedeli, akú majú predstavu a možnosti.
Ja som len šťastná, že existujú pôrodníci s rozumnými názormi, ústretový k mamičkám, nie z dôvodu pôrodného plánu, ale preto že sami chápu pôrod ako normálny fyziologický jav, kde lekár len asistuje, monitoruje a zasahuje len v prípade komplikácií. A aj to s ľudskosťou a najlepším vedomím. Kiež by takých bola väčšina.
no sorry ale to co za somarinu :(((
ze sadne a skoci alebo ako 😅 😅 😅 😅 😅
Kristellerova expresia, cize tlacenie, ci skakanie po bruchu je metoda zakazana uz v 50.rokoch!
@mtsl Naozaj si myslis, ze ziadnej zene nikdy po bruchu neskakali? Vyvediem ta z omylu.. bola som v porodnici so svojou sestrou a jej tak "zatlacili" na brucho, ze to ani pri najlepsej voli nemozem nazvat inak, ako skakanie.. ☹ Bolo to pred 8 rokmi. A k tym porodnym planom - podla mna sa zdravotnicky personal nedrzi porodnych planov, lebo ONI su zvyknuti inak a robia to, co vyhovuje im.. Cest vyminkam, verim, ze ich bude coraz viac!!
Co je nerealne na poziadavke mat moznost zvolit si porodnu polohu? Ci na poziadavke nepodavat RUTINNE oxytocin, nerobit RUTINNE nastrih? atd. Samozrejme, ze sa porod neda naplanovat, ale porodny plan predsa nesluzi ako manual k porodu, ale na to, aby mal porodnik predstavu, co si zena, za predpokladu normalneho priebehu zela...
A presne ako pise @sissmiss rodi zena, lekar asistuje a pomaha pri komplikaciach. Len skoda, ze casto prave komplikacie vznikaju ako nasledok necitlivych zasahov lekarov..
az teraz som si uvedomila,ze aj mne tusim pomohli tlacenim na brucho.zda sa mi,ze to nebolo prijemne,ale pomohlo mi to.pri prvom porode,som zevraj odpadla na chvilu pred koncom porodu,tak preto zacali tlacit so mnou(alebo ja s nimi).pri druhom porode to bola docela rychlovka-zatlacili a syn bol vonku.bola som bez modrin a stastna,ze je porod za mnou.personal podla mna vie kedy a preco musia pomahat tlacit babo von.skakanie po bruchu by som to v mojom pripade nenazvala.znie to strasidelne a nastavajuce mamicky z toho mozu mat zbytocny strach 🙄 😨
ahojte náhodou som natrafila na túto tému pri hľadaní inej ... podla mňa je táto metóda dosť nešťastná a hlavne ak su komplikácie vôbec nepomôže skor poškodí u mňa prvý porod taktiež dobabrali ultrazvuk pri prijatí neurobili veď načo sa unúvať stačí ten spred 3ch tt hodnoty panvy v teh knižke aj keď sú s troma výkričníkmi tiež netreba preverovať riešili až 2 hodky pred porodom keď videli že sa niečo začína diať a teda po bruchu mi síce neskákali doslova ale obe sestričky aj lekár sa mi po ňom válali pri tlačení a výsledok taký že mi to doslova vyrážalo dych takže sa nedalo tlačiť a keďže dcéra zamotaná v pupočníku po takomto tlačení bola akurát tak viac pridusená museli použiť vákum dcéru museli kriesiť to ostatné kolo toho ani nekomentujem a komentár porodníka no keby bola väčšia neporodíte a to mala 3.36kg následky máme dodnes po krvácani do sietnice nám ostali okuliarky ... a ano som z tých ktoré sa nesťažovali ale bola som rada že sme to prežili a relatívne bez ujmy aj keď prvý mesiac sme boli v jednom klotoči s malou kadejaké kontroly a nemala som chuť sa z niekym doťahovať ...
a k polohe pri porode druhé dieťa sme sa rozhodli relatívne skoro na to že prvý porod bol aký bol od obvodného som už vedela že po prvom porode sa panva upravila vyzrela a problém by už byť nemal a veru tak aj bolo v inej nemocnici s iným prístupom síce to bol porod rýchli o 8mej tableta na uvolnenie krčka keďže som už bola na 2 otvorená monitor kontrakcie videl ja necítila 😅 o 10tej mi sama praskla voda a začali kontrakcie ktore som už aj cítila to už ma zo stola nepustili ale mohla som sa otáčať a voliť polohu sama aj prvé zatlačenia kým dobehla lekárka som síce bola na chrbte ale bez noh hore tie už vyhodili hore až na posledné 3-4 zatlačenia a o 11,45 bola dcéra von bez akýchkoľvek zásahov tlačena na brucho a podobne... mala 3,89kg nevyhla som sa jedine nástrihu... takže všetko sa dá ak sa chce a personál sa neponáhľa ano občas možno treba pomocť ale ....

@kleyta49 zeby posunute platnicky?