Slzy posttotalitních porodních procesů
@katarinakk rada by som vedela, v akej polohe rodila tá spomínaná žena, kolko a akých liekov dostala, či dostala oxytocín, či ste jej tlačili na brucho, či bol pôrod vyvolávaný- TO sú rizikové faktory na ruptúru
@dulkagabulka
Ja som akosi nepochopila, čo sa vlastne stalo?
Vyvolávaný pôrod skončil cisárskym rezom, či?
@heni79 myslím, že žena to jasne pomenúva, čo sa stalo...zažila bežnú prax , akurát jej dala správne meno...
@katarinakk to PA napise ze oxytocin nie je pitocin? ved to je predsa nazov syntetickeho oxytocinu.
@heni79 zazila to co zaziva x zien. co zazilo niekolko mojich kamosiek, len s tym rozdielom ze ony to prijali ako nieco normalne a ze tak vyzera porod 😒
@dulkagabulka Bože, takto to vyzera v BS??? A to je vraj pôrodnica ustretová a preferujuca prirodzený pôrod 😖 ô
@dulkagabulka
Čiže vecne a jasne to povedať nevieš?
Škoda.
@vejula
Mám asi 3 kamošky, ktoré rodili v BS. Chválili nadovšetko! 😉 Nič také, ako sa asi opisuje v príspevku vyššie, sa tam nedialo. 😕 Tiež ma preto dosť prekvapuje, že práve tam by sa stalo niečo také.
@heni79 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a nie si to ty, čo nechape? alebo sa robí, že nechápe?
ženy po pôrode, môžu trpieť Postraumatickcou stresovou poruchou- tou trpia obete vojny, násilia, znásilnenia, mučenia, unesení atd...čo to znamená? že pôrod je bojisko?
@dulkagabulka
Nechceš odpovedať, škoda reči. 😖
@heni79 nadovsetko som pocula od par zien pochvalit aj porod pri ktorom im urobili Kritellera
@daniela1983 ale to je vec pohladu jednotlivca, ja si chvalim aj cisarak
@zuzana76 Zuzka, ak bol cisarsky to, čo si chcela, alebo si spokojna s priebehom pôrodu, potom je všetko v najlepšom poriadku..
@dulkagabulka nemala som ziadne preferencie, co sa porodu tyka, ale co som si vravela bolo, ze najradsej ho chcem prespat a ten hore to tak zariadil
@dulkagabulka gabika, mne ide o to, ze aj sekcie sa tak dehonestuju, neraz aj tu na stranke sa pise, ze deti narodenentymto sppsobom su akoby pomaly postihnute, moje deti su sikovne, zlate, mile a vesele deti. Nemali bonding, boli odlucene odo mne 25 hodin a nepocitujem ziadne rozdiely voci detom čo mali bonding - v rodine, dokonca moje deti sa mi zdaju byt inteligentnejsie, ale priznam, ze tonuz je mozno moja materinska vrtosivost
@zuzana76 to je uplne v poriadku ze si s nim spokojna. poznam take zeny co su spokojne s cisarom. a ze je to vec pohladu jednotlivca. no ked som spominala Kristeller tak pochybujem ze by si to tie zeny chvalili, keby boli informovane ake su pri tom rizika. chvalia si to jedine preto lebo si myslia ze inak by neporodili a hlavne si myslia ze to bol bezrizikovy zasah ktory im pomohol a ze nic ine by im nepomohlo. lebo nemaju predstavu ze rodit sa da aj inak ako na chrbte
@zuzana76 Deti narodene CS nie su automaticky horsie, donekonecna sa tu o tom pise, snad prave ona materinska vrtosivost sposobi ono prehananie a generalizovanie, ktore uvadzas aj ty ake maju byt postihnute, to nikto nikdy nepisal, akurat jedine co sa tvrdi ze maju vyssie percento rizika niektorych problemov ci uz bezprostredne po porode alebo potom aj neskor v zivote sa niektore faktory mozu negativnejsie prejavit nez u niekoho kto sa narodil klasicky. Nechce sa mi to dokola rozpisovat konkretne, uz som z tejto temy vypisana inde mnohokrat traktaty v prislusnych diskusiach. Ale ani klasicky porod nemusi vypalit uplne OK a teda aj pri nom existuju rizika, aj ked ine a celkovo vraj statisticky mensie. Opakujem, nie je to automatika, je to "len" (az) potencionalne vacsie riziko. Je velka skupina mamin, ktora s traumami po CS bojuje dlhe roky a tak isto existuje aj problemy pri nastavovani vzajomnych vztahov matka dieta ked bonding neprebehol, to su realne veci prezivane kopcom mamin. A naozaj je nepeknym zlahcovanim ich problemov vyhlasit ich za hypoteticke len preto ze ja ja ja jenom ja som ich nemala.
Ale preto ani ziadny lekar nepoprie ze predsa len by sa malo skusat klasicky a CS nie na prianie, pokial nie su zdravotne vazne alebo zavazane psychicke prekazky, nemalo by sa to predsa len tak "mydrnyx - dyrnyx" z plezyru naodinovat, len ked si zena zmysli. A vedia preco. Lebo sa to predsa len prejavit moze. Je to rizikovejsie ci uz pre matku tak aj pre dieta, preto by sa mal vykonavat len pri skutocnych problemoch a tam je dobre ze ho mame a ze zachranuje zivoty.
Je to podobna tema ako zdravie pri krmeni UM a MM, tam je to iste, a kazda nazvime to vrtosiva mamina, ktora si chce najist onen prislovecny bic na bitie psa, potom povie ze moje dieta este nebolo chore a bolo na UM, a susedkine na MM je chore stale, takze z toho vyplyva ze UM je lepsie a ani pri dalsom sa nebudem snazit kojit, naco vlastne? No tak to je podobna "logika". Napriek tymto argumentom vrtosivych mamin majucich deti na UM podobne ako v pripade CS ani UM si nedovli len tak propagovat ziadny odobornik verejne ze je lepsie nez MM, ba dokonca to vyrobcovia ktorych reklama je casto na hrane zakona, musia uvadzat ze predsa len je to ich umele len prve najlepsie - po MM, lebo to stale nikto nedokaze napodobnit uplne. 🙂 Ale ked raz mlieko skutocne nie je, tak je lepsie dat UM a je dobre ze ho mame a ze zachranuje zivoty.
Je zaiste velmi super ze tvoje deti su sikovne a zlate, ale preto to este nie je argument zlahcovat nieco sa sa da prezit aj idelanejsie a s mensim rizikom. Co dokonca samotna veda - vyskumy dokazuje ze dieta preziva lepsie ked je porodene klasicky a s tym bondingom, o com je aj jeden clanok v tejto teme. Neviem uz ako to napisat zrozumitelnejsie. Clovek si zvykne aj na sibenicu hovori prislovie, mozme prezit vselijako, dokonca aj byt stastny, ide o to, ze ked to ide lepsie, preco to tak nerobit, preco to nepresadzovat?
Ved kto uz by si vybral polotovar, ked by mal hned vedla vonavy pokrm od babicky? No len ten kto nazil, neochutnal domacu stravu, tak ten je vlastne spokojny a stastny navonok aj ked sa dobrovolne ochudobnuje. Nevie o tom iba. Ba dokonca je dokazane ze ked dlhsi cas nicime svoje chutove citenie umelo dochucovanou stravou polotovarov, nas organizmus si zvykne natolko ze dokonca odmieta chutnejsiu a lepsiu prirodzenu stravu. Az po istom preklenovacom obdobi, ci nejakej forme "detoxu" vie ocenit klady tej domacej a uz sa spat k umelej vratit nechce.
Podobne je to aj inde v zivote. Ked nejaka zena je zvyknuta na iste zachadzanie, povedzme napr. na neosobny sex, na nemilujuce vztahy, poklada ich za normu a vramci nich si najde svoju spokojnost, nakolko my ludia sme tak nastaveni, ba dokonca si branime to svoje ako najlepsie pred inymi. To je taky reflex obrany civilizacneho okruhu, ktory moze mat aj dobre aj zle vyuzitie.
Tak si bude mnoha zena ten svoj cisaracik chvalit do nebies, ake je to vlastne terno. (Tato tema je zaroven tenky lad a clovek sa nechce dotknut tych ktore ho museli podstupit a realne nemali na vyber, respekt a ano ich deti su samozrejme uplne rovnake deti ako vsetky ostatne, ziadni mimozemstania.)
Co sa tyka porodu, dnes je technicka, od prirody znacne odtrhnuta doba na mnohych frontoch. Sami sa dobrovolne ochudobnujeme, ake tragikonicke. Dnes stale este zeny, ktore pomenuju nieco ako orgasticky porod, ktore tvrdia ze porod nie je, nemusi byt nutne zlo, ze to nie je nieco za co nas zeny panboh tresta, ale naopak ze porodit je vysada, ze ked sa na porod spravne pripravime, naladime ze mozme prezit nie nieco co je treba zaspat, necitit a pretrpiet, ale nieco kde naopak zena moze zazit zazitok zrovnatelny ba presahujuci najlepsie milovanie v zivote, zazitok hlboky a transrormacny, tak taketo nazory su stale zial pokladane za nieco uletene, dehonestovane obhrublymi tvrdeniami: "ja som rada ze som vobec tu, aj moje decko, a co vy cimprliny vymyslate?!", taketo nazory o krasnych porodoch provokuju nase podvedomie a preto ich vytesnujeme, branime sa im, nakolko sme tak poznaceni tym ako nas porodili nase vlastne matky, tym ako je vseobecne povedomie o tychto veciach, ze si ani nepripustime ze by to mohlo ist inak. Tak ako ten co bol cely zivot zvyknuty na polotovary nevie v prvej chvili rozlisit lepsiu domacu stravu, je istym sposobom nauceny. Pritom staci tak malo a zaroven tak vela, zmena v mysleni, schopnost povzniest sa, casto aj zazit nieco ine. To sa ale tazko chape niekomu kto to nemohol bud stastnou nahodou alebo pripravou zazit. Taka zena ktora to zazila a vie porovnat uz nikdy nebude taka ista ako predtym, vidi to z nadhladu ktory mnohym chyba. Aj ked zatial zostane nepochopena vacsinou ako nejaka co uz nevie co od dobroty, ako ta co vymysla a pod. Skratka ked zazijete dovolenku niekde na Maledivach, ci "len" na niektorej z perfektnych greckych plazi typu Egremni a spol. tak uz vam tazko budu pripadat cool betonove platne na Istrii ci 23. rada slnecnikov niekde v severnom Taliansku. Nakolko mozte porovnavat. A nic na tom nemeni ani fakt ze aj v tych prve menovanych moze dovolenkara stihnut choroba ci ina neprijemnost, ktora mu konkretny dojem pokazi. Niekedy je takato pozicia aj prekliatim, viac zazit, viac vediet, potom da taky druh pohladu ze prehodnotite to predosle. Na rozdiel od dovolenkoveho prikladu na pekny porod netreba viac penazi, skor odcerpate zo statnej kasy dokonca o dost menej. Ale vyvoj uz prebieha, to co pokladala za bezne, normalne a take comu sa netreba vzpierat pri porode moja mama, by dnes asi reklamovala kazda "bezna" rodicka ako nieco uz prekonane, za nieco k comu sa uz nechceme vracat. Tak verim ze aj moja dcera uz zazije level, z ktoreho sa bude na zachadzanie ktore si dnes vacsina brabi zubami nechtami pozerat ako na nieco v style: ano, bolo to zial vtedy ako norma, dnes uz prekonana. Tak ako je uz v mnohom prekonana v zahranici, uz len par km od nasich hranic napr. tot v Hainburgu, ale uz by som sa opakovala...
@horana super napisane
A priznam sa nepoznam ani jedno dieta poskodene cisarskym rezom ,poznam uz aj 40 rocneho dospelého takto narodeného a je to inteligentny clovek lekar, ale poznam pripady, ked dieta skoncilo zle po vaginálnom porode
@zuzana76 pozri skus pochopit, ze zena ktora zazila vaginalny porod, ktory mal transformujuci dalo by sa povedat extaticky charakter, tak skratka vzdy bude preferovat toto, pretoze je to nieco co sa pri cisare zazit neda. 🙂. inak po navsteve porodneho salu a prehliadke moj manzel v aute zacal argumetnovat ci radsej nechcem cisar, ze vsetko co tam o porode hovorili a ked videl tie saly tak ho to desne vydesilo a ze cisar bude bezpecnejsi a hlavne nebude ma to boliet. a veru keby mi to povedal predtym ako som nacitala nejake knihy o porode, tak by ma bol veru aj nalomil tymto
@daniela1983 myslim ze my sa nikdy nebudeme chapat, mna nikto nenalomil, jednoducho som prijala realitu, porod ma nikdy nezaujimal, je to kratka chvila v porovnani s celym zivotom, nikdy som sa na porod nepripravovala ako na nejaky zazitok , vy tiez nechcete chapat zeny, co si vyberu tuto pre nas lahsiu a istejsiu cestu,my verime, ze sekcia je bezpecnejsia a ideme za tym comu verime, vy verite, ze prirodzeny porod je istejsi,tak nasledujete svoje pocity, ale toto citenie sa neda zmenit, lebo to by som sa musela pretransformovat cela ja. A to si teda vôbec nezelam, ja som spokojna a budem propagovat a verit tomu conje blizsie mne.
@zuzana76 ja ta chapem, tak dva roky dozadu som mala presne takyto postoj ako ty. lenze potom som par kniziek precitala a zmenila som nazor. skratka ma tie argumenty presvedcili. tiez som si predtym myslela ze tych par hodin sa da vydrzat. no lenze vies nie kazda zena ked sa o to nezaujima je vo finalne spokojna ako ty. to je dobre ze si spokojna. ale kopec je takych ktore zstanu traumatizovane tym co sa stalo na cely zivot. pripadne zacnu patrat co sa stalo zle a dalsi porod preziju inak. nikto ta nenalomil? nalomilo ta k takemu rozhodnutiu prave to co si o porodoch pocula. kazda sme ovplyvnena tym co pred porodom od niekoho pocujeme alebo citame.

a neúcta k jej bolesti