icon

Slzy posttotalitních porodních procesů

zuzana76
27. jún 2014

@vejula ja mam detstvo plne super zazitkov, traumu mam jedine z toho, ze mam 4 autoimunitne ochorenia. Temy ako tato su praveze nebezpecne. vzbudzuju v zenach akysi pocit viny, ktory by inak necitili, ale precitaju si temu a zacnu ss vntom vrtat a vtedy nastava problem. Proste s tymto tvojim názorom nesuhlasim a tvrdit, ze napr. ja mam nejaku traumu je dost odvazne. Mne napr tieto temy o porodch vadia, pretoze sansnazia v zenach vyvolat dojem viny,mak zena nedokazenovplyvnit cely priebeh porodu,mma sa citit vinna a to velmi nebezpecne.

ckatka
27. jún 2014

ja k tejto teme len tolkoto - ked sa fene narodia steniatka, nikoho ani len nenapadne vziat ich jej, maximalne trosicku im pomoct ak treba (v jej dosahu a dohlade!)

ak ja raz budem rodit, a niekto sa opovazi moje dieta mi vziat bez mojho suhlasu, tak taky bordel tam este nezazili,...pokial budem ziva a pri vedomi, tak ho budem drzat v rukach ja alebo moj muz. Preboha zeny ved je to vase dieta! Ak s tym nesuhlasite, nikto nema pravo vam ho vziat, a vonkoncom nie po porode - leda ze by sa jednalo o zachranu zivota.

hradnapani
27. jún 2014

@ckatka mas plnu pravdu. Lenze lekari a personal sa tvaria a menej zdatnej rodicke aj nepriamo nahovoria, ze ak by jej to dieta nezobrali, tak je jej dieta zivotne ohrozene. Mierne ci viac vycerpana alebo na tieto situacie nepripravena zena nema chut sa tam dopravat, lebo taha za ovela kratsi koniec... 😒 lebo kto si chce kazit prve chvile

ckatka
27. jún 2014

@hradnapani preto by som tam nikdy nesla bez manzela alebo duly, proste s niekym, kto bude VZDY na tvojej strane, a po pripade da neslusnemu porodnikovi po papuli :D :D inac ja sa na tom celkom rehocem, lebo moj muz je tiez lekar, a mam zakazane ist niekedy rodit do jeho nemocnice, lebo povedal ze si nechce nastrbit vztahy na pracovisku :D :D

hradnapani
27. jún 2014

@ckatka no ved ja napodobne. Nabuduce s bodyguardom 😀

apollo13
autor
27. jún 2014

@miamia3 musi to byt naozaj hrozne zazit nieco take. ja si myslim ze teraz uz vies co mozes cakat a tak by som na tvojom mieste dorazne trvala na tom aby si mala dieta pri sebe. oni nemaju pravo ti ho vziat.!!!+

sisaka
27. jún 2014

podla mna je velmi smutne, ze musite bojovat za nieco, co je v zahranici uplne bezne a este sa najdu zeny, ktore to okomentuju s tym, ze vsak je to dobre tak, ako to je, na svojich detoch nic nevidime, ze by im to nejak ublizilo. Asi nema vyznam pisat ako to, co sa deje kratko po porode, ci v rannom detstve ovplyvnuje dalsi zivot cloveka, pretoze tu je to mnohym ludom len na smiech a a priori vylucuju, ze to ma na dieta vplyv (vsak ako to tu bolo pisane, dieta si to este neuvedomuje, nic na nom nevidno....) V dnesnej dobe nie sme v stadiu, ked rozmyslame ci to ma, ci nema negativny vplyv na dieta/matku, kedze je dokazane, ze ma, v dnesnej dobe ide o to, aby sa s tymto poznatkom pracovalo a aby aj lekarom na SLovensku docvaklo, ako sa to ma robit. Ale to musi vzdy trvat aspon 20 rokov, kym sa prelozia studie do slovenciny, pomru stare skoly ..... Takze nie, nie je to nieco, co si nejake hystericke matky vydupali, su na to vyskumy. Mnohe by ste sa cudovali, co vsetko sa v zdravotnictve skuma. Napriklad u nas na novorodeneckej JISke musi byt ticho, ziadne trieskanie dveri, ziadne hlasne hovory, ci iny hluk, pristroje, na ktore su napojene maju stisene pipanie, alarmy maju rozne melodie, inkubatory sa prikryvaju dekami ... robil sa vyskum a prislo sa na to, ze to ma negativny vplyv na mnoho oblasti vyvoja dietata, aj take kde by sme to necakali, napriklad abnormalny vyvoj mozgu, ci problem s recou ...
citujem: Premature infants in the NICU are often exposed to continuous loud noise despite research documenting the presence and damaging effects of noise on the preterm infant's development. Excessive auditory stimulation creates negative physiologic responses such as apnea and fluctuations in heart rate, blood pressure, and oxygen saturation. Preterm infants exposed to prolonged excessive noise are also at increased risk for hearing loss, abnormal brain and sensory development, and speech and language problems. Reducing noise levels in the NICU can improve the physiologic stability of sick neonates and therefore enlarge the potential for infant brain development. Recommendations include covering incubators with blankets, removing noisy equipment from the incubator environment, implementing a quiet hour, educating staff to raise awareness, and encouraging staff to limit conversation near infants."
U nas napriklad, ked sa robi odber krvi s paticky po narodeni tak rodic da dietatu cuckat prst namoceny v glukoze, taktiez prisli vedci (ziadne hystericke matky) na to, ze to sposobuje u deti stres a taktiez to znizuje bolest, ked si pritom cucka nieco sladke. A este mi neda nenapisat: Pracujem v nemocnici a pred par dnami, ked som bola na pooperacnej sale bola tam mamicka po cisarskom, okolo behali sestricky a starali sa o matku, matka sa rozpravala s lekarom a babatko si pekne lezkalo na jej hrudi uplne spokojne, prikryte deckou, takze vsetko sa da, len treba chciet a ide to aj po cisarskom. Mimochodom, okamzite prilozenie dietatka je velmi dolezite nielen pre dieta ale aj pre matku, znizuje to pocit bolesti, zvysuje tvorbu oxytocinu, podporuje laktaciu ....
Ja som rodila aj na Slovensku, odlucenie od mojho dietata ma poznacilo, nikdy si to neodpustim, ze som im dovolila moje dieta zobrat hned po porode, aky vplyv to malo na dceru neviem, ak raz podstupy regresnu terapiu tak sa to mozno dozviem. Syna som porodila uz v Kanade a tohto stresu som ho usetrila.

apollo13
autor
27. jún 2014

@zuzana76 temy ako tieto su nebezpecne? tak potom nech sa nikdy nikde nehovori o znasilneniach, lebo znasilnenym zenam to moze vyvolavat zle spomineky. nikdy nehovorme o holokauste, o tyranych detoch, o tyranych zenach, lebo tym co to zazili to iba uskodi...nehovorme o nasili pri porodoch, nehovorme o arogancii lekarov...atd...nehovorme o neprijemnych veciach...tak mi to prippomina tiez obdobie totality ked v spravach boli same optimisticke spravy typu kolko sa urodilo psenice! a nikto netusil co sa realne deje!

apollo13
autor
27. jún 2014

@sisaka v nemocnici kde som rodila (nie na slovensku) ked sa brala krv z paticky, tak predtym prisla sestricka ze ju mam zavolat ked pojdem dietata kojit, aby to urobila vtedy aby sa hned mohol ukludnit a pricucnut. mala som ho v naruci kym ho pichala a hned som ho nakojila. ziadne take ze by ho niekam odnasala bezomna!

vejula
27. jún 2014

@bubelko ale teraz hovoríš o dvoch rozdielnych veciach. V tej vete, ktoru som citovala, som to pochopila tak, že vznik traumy závisí od toho, či ten ktorý jedinec dovolí aby ta trauma vznikla a v poslednom príspevku už hovoríš o vyrovnaní sa s traumou. Ano samozrejme, že s traumou sa dá vyrovnať a v tom prípade, že sa daný jedinec s nou vyrovná, neprenáša svoj strach na iných ludí, prípadne, dokaže o svojom traumatizujucom zažitku hovoriť bez vyslovene uzkostných stavov. V tom s tebou suhlasím, ale to, či tu traumu človek zažije alebo nie, nezáleží na jeho vôli. Na jeho vôli (aj ked tiež len čiastočne, lebo tá je tiež ovplyvnená vnutornými predpokladmi toho ktorého jednotlivca) je to, ako sa s traumou vyrovná, ako ju spracuje a ako kvalitne dokáže jedinech, ktorý prešiel traumou dalej existovať. Tiež hovoríš, že samotná trauma a jej prežívanie velmi záleží na vnímaní samotného človeka. Ale to tiež nezavisí od vôle, ako si to v tej vete prezentovala, ale väčšinou od vnútotmého nastaviena človeka, ktoré človek len tak samovolne nezmení. TEda ak je niekto povaha citlivejšia trauma sa ho dotkne viac, ako človeka, ktorý ma tu citlivosť nižšiu. Ale to je uplne niečo iné, ako ked si napísala, že trauma sa pre človeka stane traumou, pokial to on dovolí.... S určitým nastavením sa rodiš a dalej ho buduješ prežitými zážitkami situaciami v živote. To všetko formuje jedinca a jeho odolnosť či citlivosť voči traumam.

sisaka
27. jún 2014

@apollo13 na Slovensku mi dieta jednoducho zobrali na vysetrenia a niekolko hodin ho nebolo ☹

vejula
27. jún 2014

@zuzana76 a ja tebe hovorím, že maš traumu? Prosim cituj, kde som to napísala 😕 JA som svoj príspevok adresovala tebe, kvôli tomu vyroku na prvej strane, neviem ho už presne, ale niečo v tom zmysle ako napísala bubelko. Akoby traumu bola vecou vyberu samotného človeka, s čím nesuhlasím, lebo to tak proste nieje. Ja netvrdím, že maš traumu ty, či hocikto iný. Len tvrdím, že je vela žien, ktoré tu traumu maju (jednoducho su v tomto ohlade citlivejšie) by si zaslužili rešpektovať a akceptovať požiadavky na ktoré maju narok, aby tej traume predišli.

apollo13
autor
27. jún 2014

@sisaka desne. mne rano prisla sestricka na izbu ze lekarka je tam dovtedy a dovtedy a ked sa nam to bude hodit po kojeni mame si prist na vizitu. na vazenie a meranie som si ho niesla sama az po bondingu

vejula
27. jún 2014

@bubelko jo a ešte k tej predstave, že my, ženy, ktoré o týchto veciach otvorene hovoríme, tak svojim deťom natlačame, že su traumatizované, je len tvoje domýšlanie. V živote by som svojmu synovi nepovedala, milačik môj ty si taký traumatizovaný svojim pôrodom, kedže si sa narodil CR.... Akože ja toto doma vôbec neriešim, pred synom pred deťmi. Ako nemam prečo, lebo som so svojou traumou vyrovnana, lebo som ju spracovala. Nemam ani vyčitky svedomia kvôli tomu, ani nijako inak sa nelutujem. Ked tu pišem, tak nie z dôvodu, aby som sa vysťažovala, alebo aby som neustale prehlbovala v sebe pocit hnevu, či smutku. JEdnoduho tu vyslovujem všeobecne svoj názor, rovnako ako ty.
A ešte k tomu, či dieťa môže či nemôže mať traumu z vlastného pôrodu by som taka skepticka nebola. Ako som ti napríklad spomínala tu regresnu terapiu... Tak napríklad pomocou regresnej hypnozy sa môže človek dostať do obdobia ešte pred narodením. A predstav si, že mnoho ludí najde pôvod svojho stále pretrvavajuceho problému práve v traume z pôrodu, či dokonca ešte vnutromaternicového vyvoja.

vejula
27. jún 2014

@sisaka absolutny suhlas... Tu sa diskutuje o veciach, ktoré su už dávno známe a overené.. S tou traumou suhlasím tiež. MAtka má tu vyhodu, že dokaže s daným zážitkom pracovať a spracovať ho. Bohužial to dieťa na svojej podvedomej urovni spracovať tieto situacie nedokaže o to väčšie nasledky na jeho další život tá trauma môže mať.

bubelko
27. jún 2014

@vejula pre mna nie je samotny negativny zazitok (neprijemny zazitok) traumou. pretoze ano, to mas pravdu, to castokrat nemozem ovplyvnit, ci sa mi nieco stane alebo len do urcitej miery. pod traumou chapem psychicky stav, ktory po tomto zazitku nastava a ten uz ovplyvnit dokazem. ak nie sama, tak s pomocou odbornika. a preto pisem, ze traumou sa stane len to, co dovolim, aby sa traumou stalo...

vejula
27. jún 2014

@bubelko ak už niečo potrebuješ riešiť s psychologom, či potrebuješ pomoc, tak sa zrejme o štandardný psychický stav nejedná. TEda ak už situaciu, ktorá v tebe vyvola vyrazne nepríjemné pocity, ktoré ovplyvnuju tovje preživaanie zažiješ, pocitiš istý diskomfort vo svojom živote a máš už potrebu to riešiť či spracovávať jedna sa o to, že ta situacia bola pre teba traumatizujucou. No a tuto traumu môžeš dalej riešiť pomkocou psychologov, či iných metod, ktoré ti pridu vhodne a učinne. S daným traumatizujucim zážitkom môžeš teda pracovať a spracovať ho tak, aby tvoj život dalej tak negatíévne neovplyvnoval a ty si mohla nadalej viesť život bez vážnejších problemov.
Ale vznik samotnej traumy bezprostredne po zažití traumatizujuceho zážitku nieje vôlou ovplyvnitelný. NA tebe už len je, ako s prežitou traumou naložiš, a ako ju spracuješ a vyrovnaš sa s nou.

bubelko
27. jún 2014

@vejula
ja netvrdim, ze ten porod doma riesis, a ci si s tym vyrovnana - to musis vediet ty, mne to moze byt jedno.
mam svoj nazor, ty svoj, ja nie som odbornik a ani som nikdy u psychologa na sedeni nebola a dufam, ze ani nebudem musiet ist. ty asi odbornik si, podla toho ako sy vyznas v psycho terapiach... takze hadat sa s tebou nebudem
kazdopadne, ja svoje problemy, ktore v zivote mam, v separacii po porode nevidim 😉 a nemienim ani neskor, ked budu moje deti nieco riesit alebo mat nejake problemy so spravanim, hladat povodcu v tom, ako prisli na svet. 😉
a co sa tyka hypnozny - ak niekomu v zivote pomoze zistenie, ze jeho problemy zacali niekde pri deleni buniek, tak nech sa paci... ale osobne sa s tym nestotoznujem... 😉

vejula
27. jún 2014

@bubelko neohovorím rovno o delení buniek. Ale napríklad ak žena chcela spáchať v 7 mesiaci svojho tehotenstva samovraždu, pretože sa s určitou životnou situaciou nevedela vysporiadať, môže to už ovplyvniť plod v nej. Takto silné traumy sa prenašaju aj na plod, ktorý je už schopný vnímania silných emocii matky. PReto ano dokonca aj silne emocionalne zažitky matky môžu ovplyvniť nasledujuci život plodu v nej.

sisaka
27. jún 2014

@bubelko asi nevies, co slovo trauma znamena a od toho sa odvyjaju tvoje uvahy, ktore nie su spravne. Trauma ani zdaleka nie je to, co dovolim, aby sa traumou stalo. ... nejdem sa robit mudrou, definiciu najdes na internete.

apollo13
autor
27. jún 2014

@bubelko dieta pocas prenatalneho vyvoja citi co pocituje jeho matka. je nepochybne ze napr dieta ktore nie je chcene tymto moze byt poznacene.

bubelko
27. jún 2014

@sisaka ja som si to teda na nete nasla...

apollo13
autor
27. jún 2014

odporucam pozriet film october baby ho holke, ktora prezila ked sa ju jej matka vo vysokom stadiu tehotenstva pokusila potratit. vobec netusila ze je adoptovana a ze sa narodila pocas potratu. v puberte jej nastali vazne problemy az lekar jej vysvetlil ze su nasledkom toho co prezila a ani o tom nevedela dovtedy inak podla skutocnej udalosti je to film. da sa najst aj stranka ludi z USA ktori prezili svoj vlastny potrat a ich pribehy...mnohe to podaktorym osvetli

koniarova
27. jún 2014

Ja vám baby vôbec nerozumiem. To čo tu splietate? 😕 😕 😕 Čo vám tie deti dali po pôrode, až keď ste šli domov? 😀 😀 😀 Ja som porodila, dve hodiny boli som mnou aj jeden aj pri druhom pôrode na sále, potom som si chvíľku oddýchla, umyla sa a o 2-3 hodinky mi ho už šupli na izbu nastálo. To ako kde ste rodili, že ste z toho mali vy aj vaše dieťa celoživotnú traumu?

bubelko
27. jún 2014

@sisaka plus rovno som napisala, ze nie som odbornik...ze je to cele len o tom, ako to vnimam ja... a ja to takto skratka vnimam.
inak trauma - z vykladu slovnika cudzich slov - uraz, poranenie, dusevny otras...

apollo13
autor
27. jún 2014

@koniarova su porodnice kde je povinnych 24h dieta pozorovat nanovorodeneckom. a niekomu by vadili aj tie dve tri hodky spominane, napr mne. ziadne dve tri hodky by som od dietata skratka nebola osobne!!!

vejula
27. jún 2014

@bubelko trauma je určity duševný otras, ktorý nastava po zažití traumatizujucej situacie.... Tento otras nastáva práve vplyvom traumatizujuceho zážitku nezavisle na vôli človeka a samozrejme je podstatné ho spracovať a riešiť tak aby sa z traumy nestala celoživotná trauma.

bubelko
27. jún 2014

@vejula dakujem za obsirne vysvetlenie...

koniarova
27. jún 2014

@apollo13 Menuj mi aspoň jednu, kde je povinných tých 24 h? Koľko máš prosím detí a kde si rodila?

koniarova
27. jún 2014

@apollo13 Ešte sa chcem spýtať. Ako si sa po pôrode umyla? Alebo šla na WC? Kde si nechala dovtedy dieťa? Lebo ak nie si na nadštandarde, tak sprchy a vecká sú na druhej strany chodby. Nerýpem, len ma to zaujíma.