Tlačenie na brucho pri pôrode a tragické následky
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-r...
eportaz o tragickych nasledkoch Kristellerovej expresie! postupu, ktory sa v porodniciach deje kazdy den pri x zenach hoci je zakazany uz 60 rokov! a este su zan mnohe matky vdacne, lebo ich lekari presvedcia, ze im to pomohlo a bez neho by dieta neporodili! skor by mali byt vdacne ze to prezili napriek tomu ze lekari zasiahli takym barbarskym sposobom! ja stale nechapem zeny co hovoria: Ved lekari predsa vedia lepsie ako porodit dieta, ved matka to nestudovala!
@daniela1983 viem , ja som mala maleho velkeho, ja som mala postavou a ked som sla rodit, bol este hodne vysoko, nebol zideny v porodnych cestach, 20 minut som tlacila kym zisiel do nich a na jednu kontrakciu bol vonku
@vafinka no ved 20 minut je bezne tlacenie. a to ze nebol v porodnych cestach? kazde dieta sa tam dopracuje len mu treba dat cas aj matke. alebo ti lekari povedali teraz tlacte nie? to neboli dovody na expresiu. druha doba porodna moze u niekoho trvat aj hodinu, takze vymackat dieta von fakt nie je riesenie. okrem toho zrejme by bol dole rychlejsie keby mu pomahala gravitacia a nemusel ist do kopca v porodnych cestach... ked tebou presiel s kristellerovou expresiou tak by bol presiel aj bez nej len mozno o par kontrakcii neskor.
@leporeloo no presne tak. sa nromalne divim ze porodili kedysi doma aj zeny bez zakladnej skoly...a nemali ani tei internety aby sa o porode nieco dozvedeli...
necitala som vsetky prispevky....mne nikto na brucho netlacil, ale ....naco mat burlivu diskusia na nejakom fore ked za vela veci si zeny mozu same preco si maloktorea otvori usta u lekara radsej trpi hoci vie ze to nie je spravne....dnes je moznost volby preco vela zien je radsej tichu u lekara u ktoreho je nespokojna ked moze ist k inemu, ved uz aj na Svk su lekari kt. sa neriadia komunistickymi alebo este predpotopnejsimi metodami....
Ked som sa bavila s kamaratkou na temu porodu,medzi nasimi detmi odstup dva tyzdne....a som sa jej spytala v akej polohe bude rodit, tak ona no normalen ako nase mamy rodili a ked sme sa viac na tuto temu bavili a ja som jej povedala ze kde budem rodit ja sa rodi vselijak inak len nie na chrbte s vyviazanymi nohami tak mi ona na to povedala ze to su len maniere mamiciek, ved nase matky tak rodili tak to urcite nie je zle....a pripad dva namiesto toho aby sa len pokusila kojit tak mi povedala ze sestricka v nemocnici jej povedala ze ma malej davat nutrilon lebo ze ma slabe mlieko, a podotykam ze pomaly od polky tehu musela nosit vlozky v podprde co jej z nich tieklo....ale vzdy jej odpoved bola oni to vedia lepsie....
argument ze mne to robili a som ok nie je argument. to je akoby som tvrdila ze som isla na aute cez mesto 150km/h aby som to stihla vcas do prace lebo som meskala a prezila som to aj ostatni ucastnici premavky. hlavne ze ja som mala cestu rychlejsie za sebou a sef nevynadal ze som meskala....pouzit nebezpecny manever a urychlit tak porod o mozno par minut a riskovat tak smrt matky a dietata je take...povedala by som...divne... 😠
@daniela1983 no tiez mam taky pocit..lebo ja som musela prosit sestricku aby niekoho zavolala ze rodim..ale mi vynadala ze ako prvorodicka po hodine a pol odkedy mi zacali bolesti rodit nemozem..ze mam dychat a nestresovat.. a odisla a nechala ma samu na izbe..tak som kricala kym neprisla ina sestricka, ta ma pozrela a hned na salu ze rodim.. ale vravim cas obeda..ziadny lekar naokolo..myslim ze keby mi nekaze ta druha sestricka predychavat tak tam porodim aj sama..a mala som to asi urobit, a nebol by taky masaker aky so mnou urobili..a kedze som dr vyrusila na obede, sa ponahlal so vsetkym, aj so sitim a pri vymene smeny ma druhy dr musel presivat.. takze ja mam "kraaasne spomienky" na cely zivot a preto moje dieta ostane asi jedinacikom
@daniela1983 vies, aj tam boli mensie komlikacie, mal okolo krku pupocnu snuru a ja som mala vysoke crp a fw, tak musel ist rychlo von, nebolo casu aby to slo samo tak ako to ma. takze u nas hral cas velku rolu 😒
@sense ale je vela matiek co sa expresii branili a protestovali a bola im urobena nasilne...
a burliva debata je na to lebo vela matiek ani netusi ze sa take cosi moze stat a ze je to nebezpecne.
okrem toho ked pridem do porodnice kde lekara nepoznam a stane sa mi to, to uz je neskoro hladat lekara s ktorym budem spokojna. nie kazdy ma na to aby sa lekar zazmluvnil. skratka by sa to nemalo robit! a debata je nato aby matky vedeli ze je to zakazane a robit sa to nema. lebo ako vidis nie kazda vie ze je to zakazane a co sa moze stat...
áno táto metóda je zakázaná a určite aj nebezpečná no niekedy má svoj význam. Každý deň sa stretávam s pôrodmi niektoré sú ukážkové,niektoré nie no keď rodí žena ktorá nepotlačí ani len milimeter a popritom dáva nohy dokopy,absolútne sa nesústredí a hlava visí tak mám chuť nato brucho zatlačiť aj ja.. no tlačím len očami.. tá bezmocnosť je neskutočná.najmä keď bežíte s bábätkom ktoré nedýcha,neplače..kto nezažil nevie to pochopiť. nehovorím že sa to má vykonávať ako na páse to iste nie, ale v niektorých prípadoch je to naozaj nápomocné !
@pppeeetttaaa samozrejme ved zena nemoze vediet kedy rodi, nema na to skolu. zvlast prvorodicka.
@daniela1983 nikde nemas napisane ze zamluvneny lekar to neurobi....apropo bola si pri vsetkych tych pripadoch alebo ich mas len z reportaze? rozputavas ani nie diskusiu ale polemiku na temu o ktorej si len citala alebo videla v telke ....co takto oslovit nejakeho odbornika co by danu metodu objasnil....alebo mas medicinske vzdelanie odbor gynekologia?
@isabel11163 ja ta chapem, ty si asi z novorodeneckeho vsak? to je jasne ze ked clovek potom riesi babo co ma problem tak by urobil vsetko aby sa to nestalo.
len teda mam taky pocit ze vypudzovacie kontrakcie sa nedaju ovladat. a teda ak zena netlaci asi nema poriadne vyudzovacie kontrakcie a to nie je jej chyba. ak skratka raz maternica vypucdzuje tak to je taky tlak a lis, ze to si neviem predstavit ze by niektora udrzala a netlacila. to podla mna nejde. takze ak netlaci, je niekde chyba...mozno este tlacit nemala. alebo nemala moznost dostat sa mentalne do takeho stavu aby sa poddala tomu co robi telo. ani sa nedivim niekedy ked vidim tie videa. keby na mna niekto zjapal ze mam talcit a kedy mam tlacit a ako mam tlacit tiez by ma to znervoznilo. zvlast keby tam behalo x ludi. neviem si to dost dobre predstavit, ale musi to byt dost blby pocit ked zena rodi a je tak lekar, dve sestricky, detska sestricka...to musi byt fakt drsne. divim sa ze sa to tak robi vacsinou vsade...
@petka1075 @marionmarion aký máte na to názor vy ako porodné asistentky?
@daniela1983 a mozno by mali buduce matky namiesto vysedavania pri pc navstivit aj predporodne kurzy a mali by aj viac informacii o tom ako a co presne prebieha...a zaujimat sa o to co ich caka....
@sense citala som dost vyjadreni odbornik a pomerne dost odbornej literatury. urcenej nie len matkam ale aj porodnym asistentkam a medikom. faktom ostava ze je to skratka zakazane. nemusim byt dopravny policajt, aby som mala jasny nazor na prekracovanie povolenej rychlosti nie?
@sense a na porodnych kurzoch by im pekne na rovinu povedali ze im skocia na brucho a vymackaju z nich dietata? no teda neviem...
@daniela1983 no ja sa na kurze dozvedela o vsetkych komplikaciach moznych a aj o postupoch ake v takch pripadoch su.....
....ked je ta metoda zakazane a napriek tomu vykonana, kolko mamiciek podala ziadost na presetrenie zrejme ani jedna, ako vravim kym sa ludia nebudu stazovat nikdy sa nic nepohne a uz vobec sa taky problem nevyriesi otvorenim diskusie a protirecenim kazdemu kto povie iny nazor ako zakladatelka
@sense neviem ja som na kurz nechodila, pripadalo mi to zbytocne ked viem citat... a pocuvat rady v miestnej porodinici ze treba hlavne posluchat sa mi nechcelo
@sense poznam ženy, ktore sa stažovali..na rôznych uradoch...aj s priloženymi fotkami modrin na bruchu..nič nedosiahli, ani len ospravedlnenie...lekari vo svojich vyjadreniach tvrdili, že to nerobili 😢
Ja som prvú dcéru rodila v Banskej Štiavnici, tam sa mi sestrička zvalila riadne na brucho a to si hovoria baby friendly a všetci sú z tej pôrodnice pototo....
Druhú som rodila v Banskej Bystrici, detto a to už som mala aj modriny po bruchu.
Je to úúúplne bežná prax a dennodenná rutina v slovenských pôrodniciach ☹
o teJto teme som si dost pocitala na internete pred porodom, rozne vyjadrenia, rozne krajiny, a dosla som k tomu, ze na "zapade" je taketo tlacenie pomaly nonsens a pozeraju sa na to ako na certa diabla len v najnevyhnutnejsich pripadoch. Zatial co u nas je to bohuzial pomerne bezna prax.. Uz vtedy som manzelovi niekolkokrat prizvukovala, ze ked uvidi hocikoho sapat sa mi k bruchu nech ho knokautuje k zemi rychlostou blesku - zda sa vam to prudke? mne nie, kazdy zakrok ktory na rodicke robia ma byt oznameny vysvetleny konzultovany,a nie ze zrazu v nebadanej chvilke priskoci sestricka, alebo dve a zvalia sa na brucho..lebo u nas je to bezne, lebo oni vyhodnotia ze rodicka je unavena a este sa spoliehaju ze sa im odovzda do ruk na 200%.
Ruka ruku myje - staznostami sa u nas nic nevyriesi, neviem ako sa u nas toto vyriesi ...asi jedine zostarnutim porodnikov kt toto praktizuju a dufat ze mladi maju rozum a pozeraju aj do sveta
okremi ineho kopec mamiciek ziadnu staznost nikdy nepoda lebo si povedia "nastastie som ja ok a aj babtko je ok a viac nebudem riesit".. a ked uz sa ukazu chudata zeny ktore dopadli tak ako tie z linku, pretie je uz neskoro...chjo
Ja som mala prvy porod tazky, maly mal dva krat pupocnik omotany okolo krku , mala som epidural nastastie ale zas som poriadne necitila tlaky tak mi tiez tlacili na brucho. Bolo to pekne nechutne ale keby nezasiahli tak by sa maly asi zadusil, lebo uz bol trochu priduseny. Takze je to asi niekedy treba aj ked to je ozaj brutalne.
@daniela1983 ak chces, vecer ti napisem moj nazor.teraz nemam velmi cas na dlhy 😉 prispevok. Zijem v Nl, tu som aj rodila. Bratova manzelka je nefrologicka- SVK, obe ich deti su tiez s titulom mudr- pediatricka (DE), druha je gynekologicka (CZ) 😉
nehovorim ze to je ok, nehovorim ze to je spravne ale som jednou z tych, ktorej sestricka babo vytlacila. Neviem co by bolo keby ma nechali - rodila som v 35. tyzdni. Kontrakcie som mala pomerne kratko cca od jednej poobede ale hned po nejakych troch minutach, dalej uz cas nevnimam ale viem ze v bolestiach som prosila lekarov nech mi uz dovolia tlacit, lebo tlaky som mala neskutocne nech som lezala v akejkolvek polohe - chodit som uz nevladala.... furt ze este nie, este nie. Ked konecne povedali, ze uz mozte, zrazu mi kontrakcie akoby vymizli, maly uz bol pripaveny a ja som ho nedokazala vytlacit. Neviem aky iny postup by bol mozny, ale sestricka jednoducho "zalahla" na moje brucho - necitila som vobec nic brutalne ani nechutne, len som myslela na to, ze uz neviem ako inak mam tlacit, stale hovorili, ze tlacim zle a tak som uz len chcela aby ho rychlo dostali von. Narodil sa o 16:45. Ked sa narodil, ostala som uplne ako omracena, tocila sa mi hlava a od stvrtka poobedia do piatka rana ma sestricky na sestonedeli nechali bez jedla a pitia - vraj toho mali vela... takze cely porod si pamatam ako v mrakavach.
Nemam vedomosti ani skustenosti na to aby som mohla vyvodzovat zavery kto co spravil dobre a kto co spravil nespravne.... je to uz za mnou a som rada, ze maly je dnes uplne zdravy predskolak, ktoremu neostali ziadne nasledky.
Kazdopadne skladam pred lekarmi klobuk dole, lebo porod je podla mna tak individualna a rizikova zalezitost, ze kazdy kto sa rozhodne zobrat na seba riziko za jeho priebeh - ci uz to je porodna asistentka alebo lekar musi mat odvahu.
Na jednej strane dnes bojujeme za navrat k prirodzenosti rodenia nasich babiciek, na druhej strane chceme aj istoty a zaruky, ze vsetko bude ok. Moj ocko pochadza z osmych surodencov - pat z nich umrelo hned alebo velmi kratko po porode. Ja osobne radsej prekusnem lekarske vedenie porodu so vsetkym monitorovanim a vysetrovanim ako prezit to co moja babka .... mozno sa mylim, je to len moj osobny nazor.
a inak druhu som rodila v PB - napriek tomu ze ine veci su tam ako za komunizmu, nikto mi na brucho ani nesiahol. Kontrakcie zacali o 12, o 14 sme prisli do porodnice a 14.45 bola mala na svete na dve vytlacenia bez akejkolvek pomoci....
@daniela1983 ja sa divim, odkial beries informacie, ze zeny kedysi rodili same doma.. vzdy predsa bola pri nich babica, neskor porodna sestra, ktora porod viedla a urcite aj obcas pouzivali tuto metodu, ked zena uz nevladala a nemohla dalej tlacit.. to, ze rodili doma, neznamenalo, ze si porodili same, vzdy potrebovali pomoc..
@jana_eyre aku konkretnu pomoc mas na mysli? Ja som porodila dve deti bez akejkolvek pomoci, teda az na porodenie placenty, ale porodna asistentka cakala hodiny ci placenta sama neodide a robila vsetky mozne veci, aby sa odlucila sama, bohuzial potrebovala som pichnut oxytocin v tretej porodnej dobe..pomoc nie je potrebna pri fyziologickom porode 🙂

@vafinka no ved to bud vdacna ze si tu, niektore deti a matky take stastie nemali..