Trauma zo spinálu a ďalší pôrod
Mam traumu z prveho porodu ktory som rodila akutne spinalom v 35tt kvoli vysokemu tlaku a teraz ma čaka dalši porod .Rozmyšlam že si dam celkovu anetstezu ale ako čitam aj ta ma svoje nevyhody.Spinal som zle znašala a hlavne psychicky ,mala som z toho nočne mory a potom nastupili ukrutne bolesti hlavy asi na tyžden.Dodnes mam z toho des a velmi sa bojim ako dopadne druhy porod.Prosim poradte ako sa stym vyrovnat. ☹
@bubinko83 ja som pred sekciou na sále komunikovala so všetkými na odlahčenie som im povedala že chcem aby rozprávali že nemám rada ticho a nech aj sranduju aspon bude veselo a dobrá atmosfera🙂 dokonca aj anestezilologická sestra ma chytila za ruku ked malinku vyberali a doktor anesteziolog bol super povzbudzoval. dokonca lekárka mi vravela čo všetko práve robia tak som vedela v akon je to štádiu.
@bubinko83
ale pokiaľ sa naozaj bojíš byť pri vedomí, tak trvaj na celkovej anestéze ... jednoducho povedz, že si mala zlé skúsenosti a veľmi zle si to znášala, ako pre teba tak aj pre nich bude bezpečnejšie, keď budeš spať ... nie je to hanba, treba len komunikovať ...
trošku si ma vystrašila teraz, lebo ja som fakt odhodlaná jedine na spinál .... porodiť musíme, len nech všetko dobre dopadne a nech to máme za sebou a najlepšie nech sme už aj doma z pôrodnice 🙂
@bubinko83 ahoj nedá mi nereagovať na tvoju tému veď my sme už staré známe 😉 . Vieš, že aj ja mám vysoký tlak a tiež som rodila spinálom.Viem,že veľmi záleží od od odolnosti organizmu, možno aj z veľkej časti od prístupu lekárov a zdravotníckeho personálu. Nemôžem povedať, že som mala negatívnu skúsenosť so spinálom, aj keď videla som aj prípad (mamička, ktorá rodila, tak isto ako ja hodinu predo mnou), že niekto to znáša horšie a niekto lepšie. Je pravda, že nie je to príjemny pocit, keď cítiš ako ti šklbú celým bruchom a celú ťa trasie, mne ešte aj kyslík, ktorý mi dávali kvôli malému robil strašne zle, ale ten pocit, keď som videla malého hneď ako ho vybrali bol ore mňa neopísateľný 🙂 . Áno po spnále ma strašne boleli kríže, o tom ako ma bolela hlava a mala som tlak 170/110 ani nehovorím a to mi nezaberali už ani 4 dopegyty a 3 x denne magnézium, ale malého mi doniesli hneď na izbu a plne som ho vnímala. Nebola som ospalá a rýchlo som sa aj zotavila. Postavila som sa bez väčších problémov. Ale každý sme iný...Ja kebyže idem rodiť ešte raz cisárskym tak idem spinálom. Ale keď máš negatívnu skúsenosť tak to sa ťažko prekonáva tomu verím 😒
@moon1979 no ja žiadne dobre referencie na tuto nemocnicu nepočuvam v poslednej dobe veru. 😖 Same zle veci a jedine kto si chvali su mamičky ktore mali porody asi take že byto aj doma same odrodili 😀 A praveže vtedy sa ukaže lekar ked je problem ako vie zareagovat a nie ked pride mamička v bolestami a za hodinu je po všetkom .Potom by som aj ja vychvalila 😀
@adriana7510 ano sme stare zname 😉 Ako vidim sto ludi sto chuti ale najlepšie sa vedia vyjadrit take čo zažili aj to aj to no tych je tu pomenej.
mne je len niekedy luto ako niekto odsudi to že sa na to necitim a začne mi hovorit ako je celkova anesteza nebezpečna a škodliva pre mna a pre dieta pritom nikto nevie čo som si prežila ,ako som to citila .A to že som nebola schopna nie 1-2 dni ale mesiace to dietatko lubit tak ako som chcela lebo som bola psychicky zrutena a dodnes sa čudujem ako som to zvladla bez pomoci psychiatrov a liekov,len aby som mohla kojit ☹
Ja som rodila sekciou dva krát, obydva v celkovej,onedlho ma čaká tretia a rozmýšľala som nad spinálom,ale po tom čo som tu teraz čítala,pojdem asi zasa radšej do celkovej.V nemocnici v ktorej som bola ja preferujú viac celkovú,hlavne kvôli týmto bolestiam hlavy.Operácia trvala asi neakých 20-30 minut.Nevýhodou bolo asi to že hned po prebudení som cítila silne bolesti a až kym ma nepreviezli z operačky na izbu,ale potom ked mi už dali od bolesti ,hned som zaspala.Do večera mi tiekla infúzka a oxitocín.Maleho mi prineisli asi po 4-5 hodinách na chvílku ukázať.Na druhy den som už musela vstať z postele,a malého mi nosili už normálne na kojenie,ale nemala som ho stále pri sebe a bola som aj rada,mala som čo robiť sama so sebou.Ešte mi dosť vadilo že po tej narkóze som mala kašel.
@bubinko83
snaž sa na to myslieť čo najmenej, aj ked to nie je vôbec jednoduché ... jednoducho si povedz, že budeš trvať na celkovej anestéze a hotovo ... musel by byť veľmi veľký problém, aby ti dávali spinál ... takže s celkovou narkozou problém nebude ... alebo chod rodiť do NZ ... tu majú lekári problém so spinálom, rad radom všetko ide do celkovej ...
@moon1979 fakt ? 😀 ja si to vybojujem a myslim že ked popišem porodnikovi čo som preživala tak neni o čom a umožni mi to ,ved prečo nie.Oni tam niesu na tyranie ludi snad je to v pohode chlap takže nas pochopi a urobi všetko preto aby som bola spokojna a štastna mamička 😀 Pekne som si to napisala že ?
Napisem ti moju skusenost so spinalom: podotykam, ze mi je zle aj z obycajneho odberu krvi 🙂
Pichali mi to na dvakrat, ale bola to moja chyba, lebo som sa pohla. Anesteziologicka aj sestricka od nich boli super, cely cas sa so mnou rozpravali, vraveli mi co sa deje. A to ze som maleho videla hned, bolo uzasne. Pre mna bol ten vpich aj to co sa dialo na sale v pohode, pre mna bolo najhorsie to lezanie 24 hodin. Lezala som nakoniec dakych 20 hodin, ale upozornovali ma na to, ze dokezite je nedvihat hore hlavu. Tu som nedvihala a nastastie som ani nemala bolesti potom. Takze ja ked este raz pojdem, tak spinalom. A hlavne teraz s idstupom casu sa na to inak kukam ako hned po 🙂
Ja som tiež rodila sekciou, pri plnom vedomí len s epidurálkou a rovnako som to veľmi zle znášala. Ja celkovo zle znášam akékoľvek lekárske zákroky, odbery, injekcie... Premýšľame nad druhým dieťaťom, ale neviem, čo to zvládnem. Mám väčší strach, ako pri prvom, keďže už viem, do čoho idem... Je sila, že ženy, čo sekciou nerodili si myslia, aké je to jednoduché. Nikdy som neznevažovala prirodzený pôrod, bála by som sa aj jeho, ale ani sekcia nie je bezbolestná a jednoduchá. A hlavne potom, keď žena má veľké bolesti, nemôže vstať z postele, častokrát sa rez zapáli a ja mám napr. dodnes necitlivú jednu časť brucha... Takisto mám negatívne skúsenosti s nemocničným personálom, keďže mi sestričky odmietli dať liek proti bolesti, lebo ako povedali, nič ma ešte nemôže bolieť... A ja som sa zvíjala a plakala od bolesti. Malého mi ledva ukázali, odmietli mi nosiť misu, aby ma donútili vstať z postele, a to všetko len po pár hodinách. Takže, chápem tieto obavy a veľmi držím všetkým nastávajúcim mamičkám palce!
@oblecenieavecicky aj ja som si myslela že druhe dieta nikdy nebudem chciet a vidiš. 😀 Ja viem že to bude tažke ale nejak to zvladneme a asi to nebude take strašne ked sa nam zadarilo na prvy krat .Neverim že by ma niekto tam hore chcel tak strašne vytrestat ,lebo jeden krat stačilo predsa.
@bubinko83 dúfam, že máš pravdu 🙂 Ja zasa hovorím, že keď som prežila pôrod ja, prežije každá 🙂 tak to hádam bude platiť aj na druhý krát. Len ja som mala aj dosť zlé tehotenstvo, tak sa to snáď nebude opakovať... Tiež by som si ho chcela "užiť", ako iné ženy. A zase možno bude platiť to, že už vieš, čo Ťa pri najhoršom čaká, už ťa to tak neprekvapí a celé to bude lepšie, aj po psychickej stránke. A vidíš, nie si sama, čo mala takéto problémy ;) Je nás viac 😎
@bubinko83
našla som taký lajtový dokument 🙂
@moon1979 a tu je spinalka 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=1LrEiqrKcvo@bubinko83
tá baba mala kyslík v nose a aj vyvýšenú hlavu a dokonca pozakrývaná ... ty si mala tiež všetko tak? alebo to bolo len kvôli kamerám? lebo som sa stretla s veľa skúsenosťami, že na operačke neboli zakryté vôbec, klíma fičala na plný plyn .... a hlava rovno ...
ale inak neviem si predstaviť, ako sa nedá pohnúť pri tom vpichu do chrbtice, z toho mám stres ...
Ja mam traumu z tehotenstva z prveho som sa tešil askončilo sekciou a teraz mam take depresie že to snad ani pravda nieje. Dufam že opať pojdem sekciou lebo spontanny porod ani si predstaviť neviem a určite sa rozhodnem pre celkovu anestezu.

@katkarv ale to je fakt zvláštne, lebo malo by to byť v ich záujme, aby pacient, ktorého tam majú "zaživa" to zvládal v pohode a nechytil hysterické záchvaty, veď je to fakt nápor na psychiku, už len to prostredie úplne stačí, nieto ešte vnímať všetko čo robia ... preto by mali pacienta "zabaviť" ako sa len dá ...
ja napr. injekcie aj odbery všetko zvládam super, nevadia mi ani teplé injekcie do žily (magnezium, calcium) ale keď mi ich lekár pichal, ta ma brutálne zabával celý čas, nútil ma rozprávať (aj keď mne sa 2x nechcelo) ale jednoducho sa snažil odpútať mi pozornosť od toho, že mi podávajú teplú injekciu do žily (čo samozrejme je záťaž na telo) ... a to bola obyčajná injekcia, operačné zákroky pri vedomí, tam by si mali naozaj dať záležať ...
@bubinko83 a ešte prosím ťa prezradíš kde si rodila?