icon

Zjedli by ste placentu?

30. mar 2023

Kamarátka porodila doma a po porode si zo svojej placenty robila smoothie. Zaludok sa mi obracia len ked o tom pisem. Jej argument bol, ze placentu jedia aj zvierata, aby doplnili po porode ziviny. Priznam, ze ja mam od porodu anemiu, tak sme sa dostali na tuto temu. Vraj ak by som ju zjedla, nepotrebovala by som ziadne lieky na doplnenie zeleza. Rozmyslam, ze po druhom porode by som si z nej dala urobit tabletky.To sa mi nezda az take hrozne ako ju jest za surova. Aky je vas nazor na tuto zvlastnu praktiku?

tani777
30. mar 2023

@aaadkaaa kludne si mozes placentu vyziadat a daju ti ju
Viete,co sa robi s placentami po porode? Ak nie su poskodene/chore,odlozia sa a vykupuju ich farmakologicke a kozmeticke firmy,ktore ich pouzivaju do svojich vyrobkov

Autorka..ja osobne som to nerobila,netrufam si na to,smoothie by som z nej urcite nevypila..a kapsul by som sa obavala,kedze s ich vyrobou ma malokto skusenost,cize ani nevies ako,a mozes dostat nejaku fajnovu infekciu kvoli nespravnemu spracovaniu/konzervovaniu/uskladneniu a podobne...u nas to nie je este rozsirene,to za to..
A citala som jeden pribeh kedy aj matka aj dieta dostali infekciu,ktora ich skoro oboch zabila,kedze priamo placentu mala choru,co clovek,ktory ju spracuval nevedel..tym padom kapsule boli infikovane,a dieta ochorelo od matky..
Ja osobne by som skor "pochovala" placentu u nas v zahrade a vysadila k nej strom (ak by som este bola tehotna 🙂 )

lienka.7
30. mar 2023

@autorka tusim ta herecka Halcakova to kedysi "propagovala", nie? Nie som si uplne istá, pokojne ma opravte, ale nejaká to bola.
Jedna moja kamarátka si zakopavala placentu na záhrade, uz neviem s akým vysvetlením... ale ona objima stromy a podobne hovadiny robi...Cize ma to u nej ani nejako neprekvapilo.

A odpoveď na tvoju otázku, nie neurobila by som si z nej ani smoothie, ani rezne ani hranolceky🙈🙉🙊

deninka233
30. mar 2023

Ja mám anémiu od detstva, mama ma nútila jesť surové pečienky a jesť krv zo zabíjačky. Dáka placenta by ma nerozhodila. Vtedy v detstve mi to aj pomohlo, najbližšie som bola potom anemická až v tehotenstve. Krv na cibuľke a žobrácka kaša sú dodnes moje obľúbené jedlá. Aj tie pečienky, len keď som dospelá, už si príliš nie som istá “čistotou” tých pečienok…

katkami123
30. mar 2023

Že pupočníkove srdce na pamiatku 😳 … Kks… to musia byť potom, keď ich deti vyrastú svokry na pohľadanie.

simca06022011
30. mar 2023

O zvieratkach som pocula.. ale co ti poviem.. narodilo sa nam niekolko jahniat, ovce nic nepojedli a placentu vobec nie. Narodili sa nam kozicky, ani tam nic take.. takze asi to nebude "standard".
Ak ti treba vitaminy, najedz sa poriadne, alebo si kup v lekarni.

gemmadimare88
30. mar 2023

Ahoj . Rodila som 2x za hranicami Slovenska v Rakúsku. 2x sa ma pýtali, ci chcem placentu. Druhýkrát mi nedalo a som sa pýtala , čo by som s ňou robila … pôrodná asistentka mi hneď odpovedala, zjesť, vypiť, zakopať, vysušiť…
Netreba sa stále a všetkému vysmievať dievcata.
Ja osobne by som to nezjedla.Nie pre to,že by sa mi to hnusilo, ale z dôvodu,že som este nedošla do bodu, kde by som pochopila, prečo to iné ženy robia.
Ženy, ktoré si veria a rodia doma bez problémov su vnímaním uplne niekde inde ako tie, ktoré to odsudzujú .
Ja mám viac ako tri kamarátky, ktoré rodili doma a zjedli
Ten kus placenty. Pretože boli presvedčené,že konajú správne podľa svojho vlastného cítenia. To,že to my ostatné nechápeme je naozaj len nas problem 🤷‍♀️

denkatn
30. mar 2023

aj ja gratulujem , ze zeny ktore maju iny nazor su smele a to povedia, kazdy ma ine informacie, pohybuje sa v inom prostredi, tak by sme sa mali obohacovat navzajom a nie odsudzovat.

sense
30. mar 2023

A keď máš silnú anemiu, neskúšala si každé ráno lyžičku melasy s citrónom?. Keďže železo by sa malo s vit C aby sa lepšie absorbovalo. Inak tento problém som mala aj ja... Pomohla infuzia a nemusela som ani placentu jest
Ale raz som čítala že to má blahodárne účinky a sú ženy ktoré ju jedia... Ale tak proti gustu žiaden disputat nech je dôvod konzumácie akykolvek

anavixy
30. mar 2023

@katkami123 vsak ale pekne to vyzera vedla vypadanych mliecnych zubkov 🤣 inak moja kolegyna, ked na vizite nasla v plienke odpadnuty pupocny pahyl, sa zvykla spytat mamiciek ci si ho chcu odlozit 🙊 niektore ich vyrazy tvare si pamatam dodnes 🤣🤣

kp7333
30. mar 2023

Tak zvierata bezne jedia aj vykaly mladat, oblizuju im zadky atd. To len pre inspiraciu. Neviem, kam az su ochotne niektore biomatky zajst...🤦‍♀️

mikadooo
30. mar 2023

Nie, nejedla by som ju. Ani tabletky. Nie sme zvieratá. Niektoré zvieratá napríklad jedia aj vlastné hovienka. Očuchávajú moč iných zvierat. Značkujú si teritóriá. Alebo po narodení potomstva ich povylizujú do čista. Čo z toho si ešte zobrala kamoška za svoje? A po druhé, neverím v zázrak, že keď zjem placentu, všetko sa "zázračne spraví". Tú placentu máš mimochodom teraz v sebe. Ako vysvetľuje kamoška, že máš teraz anémiu? 🤔 Možno na chvíľu ti to železo zvýši, ale predpokladám, že to bude po týždni rovnaké. Ak to budeš jesť postupne v tabletkách, možno bude efekt o čosi dlhší, ale predpokladám, že po doužívaní poslednej bude tvoja anémia naspäť. Ale - ak bežne veríš v takéto "zaručené" rady, tak sprav ako uznáš za vhodné, uškodiť ti to neuškodí. Mimochodom,, kamarátka mala pred zjedením "zázračnej placenty" vôbec anémiu?

mmoni89
30. mar 2023

🤮 Je mi zle už len pri predstave. A to som anemicka od detstva a chodím na infúzie no toto už je na mňa trocha moc😄

aaadkaaa
30. mar 2023

@tani777 minule som o tom citala prispevok od jednej porodnicky z Ba porodnice a jasne sa vyjadrila, ze je to biologicky odpad a rodicke placentu vydat nesmu...tak neviem, mozno ine porodnice maju ine standardy, ale bezne to nie je...

evaachesa
30. mar 2023

Ja neviem, skús radšej podusiť na cibuľke, trochu kurkumy a štipku čierneho korenia. 🤦🏻‍♀️

tamvtme
30. mar 2023

Fuj, dvyha aa mi zaludok, a to som svoju placentu ani nevidela 😅 nabuduce ziadne take, ze tatinko prestrihne snuru,nech pekne prehryzne, ako zvierata v prirode 🤣

nini1978
30. mar 2023

@denkatn dríst - ja som písala o ľudských bytostiach a teórie sa rôznia
Niekto pisal o mačkách 🙄?
Sústred sa...
Samozrejme ,že pre ostatných cicavcov je to dôležitý zdroj, živín.
Ale my na to nie sme odkázaní,MY ĽUDIA

nini1978
30. mar 2023

@denkatn všetko do extrému vedies
"V prípade nebezpečenstva, hladomor..."
Pokiaľ viem ,ani naše staré a prastaré mamy nemali chuť zjesť placentu a to boli určite viac späté s prírodou a určite mali väčší hlad.

gemmadimare88
30. mar 2023

@katkami123 Co je na Tom zle? Co je zle
Na odlozenych mliecnych zuboch? Moja Mama Ma par mojich mliecnakov do dnesneho dna v sperkovnici(ziadne hnilaky) a moj muz to nikdy nevidel. Je to perfektna svokra, ktoru by v zivote nenapadlo ukazovat HOCIKOMU moje mliecne zuby 🤷‍♀️Tak aj S pupocnikom. Mam po oboch detoch. Zapecatene v Papieri,zaliate voskom.V mojej krabici medzi vecami , na ktore mam krasne spomienky a Nikomu ich nemusim ukazovat. Je to pre mna.
Ludia nosia v penazenkach supiny z kapra🤷‍♀️

denkatn
30. mar 2023

@nini1978 vyjadri svoj nazor, ale nepis mi take ze sustred sa, kazdy si moze mysliet co chce. ja som pisala za seba. ano nieco treba odkukat aj od macky, napr v akom klude sa stara o male, nenecha sa vyrusit a ma priority. ked nechces nemusis si vsimat nic len ludi v telke...

katkami123
30. mar 2023

@gemmadimare88
Príde mi tam až nezdravá naviazanosť na dieťa. Aby sa potom dokázal takýto typ rodiča zmieriť s tým, keď ich dieťa vyrastie a odide, začne si žiť vlastný život. Aby potom neplakal nad vyschnutou pupočníkovou šnúrou v tvare srdiečka. Pripadne, aby v 30-tke bol vdaka prístupu takýchto rodičov samostatný na urovni 4-ročného dieťaťa pri nich v detskej izbe.

nini1978
30. mar 2023

@denkatn píše sa o ľuďoch a ty o mačkách
Tak sa teda nesústred,rob ako chces
Nemá ani hlavu ani pätu to čo mi píšes ...teraz o ľuďoch v telke?🙄

gemmadimare88
30. mar 2023

Ale to je zase len tvoj pohlad na vec. Ked ti poviem,ze som dojcila 4 roky tiez budem u teba za choru a naviazanu
Matku- otrokynu🤷‍♀️ Nie sme vsetky rovnake, nerozmslame rovnako, ale mame niektore schopnost, ktoru ine nemaju- neodsudzovat 🤷‍♀️

gemmadimare88
Autor odpoveď zmazal
gemmadimare88
30. mar 2023

@katkami123
gemmadimare88

Dnes o 20:51

Ale to je zase len tvoj pohlad na vec. Ked ti poviem,ze som dojcila 4 roky tiez budem u teba za choru a naviazanu
Matku- otrokynu🤷‍♀️ Nie sme vsetky rovnake, nerozmslame rovnako, ale mame niektore schopnost, ktoru ine nemaju- neodsudzovat 🤷‍♀️
1Odpovedz

basska_b
30. mar 2023

Odveci, ale v Litve je tycinka Hematogenas z kravskej krvi. Smrdi jak menstruacna vlozka 😄

basska_b
30. mar 2023

@gemmadimare88 Tiez si myslim - ži a nechaj žiť... ked nejaka zena chce, nech si s tym robi, čo uzná ...

gemmadimare88
30. mar 2023

@basska_b Ale je to naozaj tak. Ale co ja mozem vediet. Ja som si napriklad ista,ze keby Ma nenastrihli,tak ani neporodim. Pri druhom taka hrdinka, zasli zo mna, Ako zvladam kontrakcie, Ale ako prislo na tlacenie, konec🤷‍♀️Jednoducho
Som to nedala, nastrih najkrajsia cast porodu 😂
A to jedna Kamoska 34 hodin doma Steny drala, 4,70 mal druhy syn. No mozem ja zenu, co na Toto Bola doma pripravena odsudit? 😁❤️

elizita
30. mar 2023

@autorka tieto prirovnavania k zvieratám ma udivujú..

mariska1989
30. mar 2023

No už mám dosť 🤢🤮 to si rovno môže palec odrezať a zjesť nie . Ja by som ju zakopala alebo lepšie povedané kúpila by som strom a placentu dala pod korene

elizita
30. mar 2023

Ale keď sa robia lieky z krvi alebo vlastného moču, pečienky, prečo nie z placenty..