icon

Zvažujete pôrod na Slovensku alebo v zahraničí?

22. nov 2024

Dnes som citala clanok o Kovacic Hanzelovej. Rodila vo vyskove a ked sa pytali preco nie na sr povedala:

Najčastejšia otázka. Prečo Vyškov, prečo Česko, aké boli kritériá. Ja osobne viem o slovenskom pôrodníctve oveľa viac ako by som chcela. Niekoľko lekárov z bratislavských pôrodníc sú so mnou v nejakých bizarných konfliktoch - napríklad aj za to, že si sami zverejnili fotku pôrodu, pri ktorom má žena priviazané nohy o kozu, a chvália sa ňou na Ig (Instagram,pozn.red.) a ja som na to poukázala.

Aj v porodnici v nasom meste zvyknu privezovat nohy. Vraj pre to lebo zeny zvyknu pri porode kopat a neraz to schytal lekar. Takto ze sa nemusi bat a moze sa uplne 100% sustredit na porod. Aj ked bol personal uzasny, bol to pre mna dovod ist do inej. Rodila som v cz a teda myslim ze to tam ani nikoho nenapadlo. Praveze ma pocas porodu viackrat otacali.

Stretli ste sa s tym? Vadilo by vam to? Dakujem

Strana
z3
mikadooo
22. nov 2024

Myslim si, že náš personál by mohol byť empatickejší, čo sa prístupu k rodičkám týka. K odbornosti nemám čo povedať, lebo sa tomu nerozumiem. Myslím si, že aj priväzovanie sa dá normálne odkomunikovať. Ak však niekoho priviažu a nepovedia jej ani mú ani bú, čo si viem v sk pôrodnici žiaľ živo predstaviť, tak efekt je veľmi smutný. A zverejňovať takéto foto niekde na instagrame, tam to už je smútok najsmutnejší. To, ako sa asi cíti tá žena, keď si tam spozná tie svoje nohy, tých mudr asi v riti nepoškrabká. A tu vidím trochu rozdiel medzi CZ a SK mentalitou. Ani nie v odbornosti, ako skôr v tom prístupe - ja som niekto a ty drž hubu a tlač, keď ti poviem. V CZ som nerodila, na svk 3x. Musím povedať, že povedzme tak 70% personálu bolo ok. Ale tých 30% je stále príliš veľa na to, že tá žena tam ide v obave a precitlivená na svoje telo, na svoje bábo a ako to celé dopadne a koľkokrát v strachu do neznámeho, nevie čo a ako. A ten personál tam sa správa občas ako k dobytku k tým ženám. Ja pri treťom pôrode som si vypočula, čo neviem vyliezť ani na kozu a podobne, akože prečo boha nevie držať hubu tá sestra, keď robí na takej pozícii? A tu vnímam ten rozdiel na CZ, alebo trebárs AT a sk. V sk aj sanitár keď má svoj deň, tak vám ten pobyt riadne osladí... V CZ si to proste z nejakého záhadného dôvodu ten personál nedovolí.

lienka.7
22. nov 2024

@beronsche asi si nezažila hystericku ženu na sále, ze? Lebo o tom sa predsa nemôže hovoriť, čo niektoré stvaraju, ze? Ja som takú histerku zažila, a poviem ti uprimne, zlatý personal. Jaj, ale predsa oni majú na to právo, zabudla som 🤦‍♀️
A ano, prepáč, asi som naozaj zaostala, lebo neviem (podľa teba), co je to rešpektujúci porod.

katka2602
22. nov 2024

Prvý pôrod 2013, druhý 2018 a ani pri jednom mi nikto nohy naviazal. Ale boli tam ženy, čo vyvadzali nenormálne tak ak im nohy priviazali, nečudoval by som sa.

colsami
22. nov 2024

@lienka.7 kamoska co je PA mi hovorila o zene co kopala buchala okolo seba ako besna, nechcela ani v miestnosti byt, utekala, vrhala sa tam na zdravotnicke veci na stole a trhala ich, hadzala na zem, lebo ona rodit nechce. Akoby ju doktor porodnik oplodnil a prinutil tam prist. Mala tam aj partnera ktoreho museli poprosit aby isiel z miestnosti, lebo pomedzi kontrakcie nanho revala cez pol budovy "ty kok.... To ty si mi toto urobil". A pozor, to bola vo velmi ospevovanej nemocnici, kde ludia cestuju kvoli vybornym podmienkam a personalu. Akoze co s takouto zenskou? Nevysvetlis nijako. A nikto ju nenutil ani vyberat polohu ani lezat na koze. Co ju tam, nechat pobehovat po celom bloku jak zviera pomedzi vsetky ostatne normalne zeny, ved vsak "niekde uz z nej to decko vypadne"? A nie nebol to nijaky socialny pripad a ani romka. Normalna biela 30tnicka. Proste kazda minca ma 2 strany.

ahhola
22. nov 2024

Kovacicova vo Vyskove? Som cakala Insbruck, minimalne.

Ja si uz nepamatam, ci mi priviazali, len pamatam, ako som isla na mucidla, ze na nerezovych tyciach v tom zliabku na nohu bol remienok, ktory mi pripomenul remen na starych lyziach, take archaicke to bolo, prelom dob, ked stihli len dat dole hesla o 5rocnici...snad je to zavazovadlo dnes aspon na urovni doby.... Suchy zips? Verim, ze je este stale potrebne. Len nech do toho nevrta Rovlingova, ako do klietkovych posteli na odd. psych. , tie sa zrusili a psychofarmaka znasobili.

Inak, ked Hanzel nema o com, nech si vyhlada clanok o mudr (Sladeckovej?) ako preplieskavala ciganky pri porode.... (nic ine sa nedalo, ja som bola zodpovedna). Tiez si myslim, ze rodit s negramotnou 13.tkou,ziadne terno a jedna noha v base. ⭕

alenka58
22. nov 2024

tak o tomto som ani nepočula ani nikoho nepoznám s takou skúsenosťou a to mám teda veľa rokov, hm.....

ahhola
22. nov 2024

@annm81 no iste, ty aby si si nekopla...

annm81
Dnes o 11:33
@petamich celé to má viac rovín. Najpodstatnejšia je tá, že aj keď sa tu hráme na kresťanskú konzervatívnu krajinu, kde ešte medzi ľuďmi panuje súnaležitosť a vrúcne vzťahy, tak v realite nám vo vzťahoch chýba cit, kultúrnosť a úcta. Následkom historického vývoja tiež máme nezdravú poddanosť voči autoritám. Keď príde štrajk lekárov, tak sa vysmievame, že nech si idú, veď kto by ich chcel... no a tí kvalitní naozaj odchádzajú, lebo je o nich záujem za hranicami.
Ale už sme sa naučili nedávať úplatky, čo ešte pred 20 rokmi bolo bežné, tak snáď máme nádej, že sa ešte niekam posunieme.🥵

Lebo ty vies, ze uz presne 20 rokov nedavame uplatky a predtym sme davali ostosest, 100% vsetci, vsade. , ty si vsudezdejsi, tak vies. Generalizovat, to ti ude. V ktorej to zasnubenej krajine zijes...kde je vsetko krasne, duhove ako na plagatiku jehovistov.

annm81
22. nov 2024

@ahhola A ty zasa ako tradične, nedokážeš vecne komunikovať k téme, ale zasa len začať s osobnými útokmi... a že kto tu kope.

autor
22. nov 2024

@colsami to je nieco strasne. Asi by som sa prepadla od hanby.

poisonblu
22. nov 2024

ja som rodila v 2012 v NR, a teda to mi ani nikto nenavrhol,ze nohy priviazat..mne ich skor drzala PA alebo aj manzel, aby som sa mohla zapriet...a dr. prisiel az na zaver, nastrih a vybrat syna

colsami
22. nov 2024

@anonym: ano je to strasne a chcela by som vidiet ako by reagovali niektore tie zeny (ktore tvrdia ze hysterky su hysterky preto, lebo sa k nim vsetok skaredy personal zle sprava), keby teraz mali rodit vedla nej, za stenou. To by neboli truamy hej?
Ako by reagovali ich partneri, ktori by z toho mali nocne mory a estel len by sa zacali bat? Ako by reagovali matky, ktorym na vedlajsom oddeleni prisli pozriet ich male deti novych surodencov. A toto by sa tam dialo vo vedlajsich miestnostiach/chodbach... Atd atd. Ako prve by sa tie zeny stazovali a volali by po tom aby tu zenu "nejako dali na poriadok". Ale ano, vsetko ide vysvetlovanim a respektovanim. Az na to ze urcite veci su tolerovane alebo netolerovane iba jednostranne.

dagas
22. nov 2024

Ja si myslím že je na každej žene vybrať si ako chce rodiť. A nie je to o tom že sa robia dôležité. Ja som síce rodila dva krát, nemala som žiadny pôrodný plán ani nič lebo mi to príde zbytočné, ale je to na každej žene a netreba ju za to teraz ohovárať. Ale v tejto dobe kedy si závidíme aj chorobu tak je to asi normálne komentovať matky čo robia niečo inak 😏

barborachors
22. nov 2024

Je bežnou praxou ze na Slovensku sa privezuju aj deti, ak geriatrici aj rodicky. Niekde som to čítala.

katka2602
22. nov 2024

@barborachors Deti sa priviažu, aby si nevytrhli kanilu, ihlu, keď im ide infúzia a nie je pri nich rodič. Alebo keď sa nemôžu hýbať. Bola som v nemocnici, kde bol 2 ročný chlapček na ktorého spadla skriňa a zlomil si obe stehenne kosti. To musí potom ležať so závažim na nohách a nesmie sa hýbať. Tak aj jeho, keď bol sám museli priviazať.

alenka58
22. nov 2024

@barborachors neverím že by to bolo bežnou praxou

vakatko
22. nov 2024

Nohy sa priväzujú aj v zahraničí, ak rodička trpí syndrómom nepokojných nôh, niektoré ženy tým trpia v tehotenstve a hlavne pri pôrodoch. Vtedy človek nedokáže ovládať telo, nie je to hystéria.

leidin
23. nov 2024

@belllinka ono v podstate zakaznik je lekar, lebo zena je usposobena jeho polohe, nie on jej…

vevesh
23. nov 2024

@colsami v zahranici sa rodi na polohovatelnej posteli, cize hysterky normalne spacifikuju, kedze ich nemaju o co priviazat...🤷‍♀️alebo rodia na porodnej izbe same bez kohokolvek, kto by im liezol na nervy, napriklad ako ja -aj to je mozne🤫

vevesh
23. nov 2024

@vakatko prosim, o co sa nohy v zahranici privazuju?🤔🤔

oblecenie99
23. nov 2024

4 dní pred termínom ma museli hospitalizovať a v tú noc som počula jeden pôrod, ktorý teda museli počuť asi aj tri poschodia dole a tá žena, podľa pocuteho to naozaj nedávala, tak tam by som sa nečudovala, že ju priviazali. Čiže si viem predstaviť aj situáciu, že to radšej urobia z prevencie... Ale..

Na druhej strane mi stačil iba prístup personálu pri akútnej sekcii. Akurát som mala šťastie a prvú časť som vychytala jednu smenu, na druhú (už do tuhého) prišla iná, menil sa večer personál, a to vám poviem, že bol rozdiel. Akoby sestričky vymenili ženy zo Zboru väzenskej a justičnej stráže. A to som spolupracovala a bola slušná. Tak neviem, aj som rada, že som tu hlavnú časť prespala, a v podstate nemusela nič robiť, lebo nechcela by som ich zažiť pri kontrakciach, tlačení či nástrihu a následnom šití.

Asi by stačilo jednotlivé postupy normálne a s rešpektom s tou ženou odkomunikovať a vtedy sa dá pochopiť aj to priviazanie, ak je to nutné. Verím, že to viazanie "len tak" uz nie je u nás bežná prax. Ale žiaľ, s dešpektujucim a pomaly ponizujucim prístupom som sa stretla a to dosť intenzívne. Momentálne riešim pôrodnicu, lebo mi je zle z tej, ktorej som rodila pôvodne, ale opäť mám tie isté PRO argumenty, ako pri prvej: mám tam lekára, ktorému dôverujem a viem že je dobrý, majú neonatológiu, keby náhodou a je najbližšie. Ináč mám na môj pôrod také spomienky, že ja, racionálna, veriaca lekárom, prispôsobujúca žena som po návrate z nej domov vyhlásila, že ja absolutne začínam chápať ženy, ktoré chcú rodiť doma.

oblecenie99
23. nov 2024

@colsami No ale ten konkrétny príbeh je asi ojedinelý a samozrejme že takúto ženu musia aj v jej záujme nejak spacifikovať. To je už úplný extrem. Ja si myslím, že tu ženy narážali skôr na to priviazanie nôh pri úplne spolupracujúcich slušných ženách, ktoré nerobia cirkus. Lebo aj keby to žiadal pôrodník z prevencie, ktorého predtým kopla jedna do hlavy, aj to sa možno niekde dá pochopiť, pokiaľ by to tej žene bolo podané slušne a riadne vysvetlené. Ale ja si veľmi živo viem predstaviť ešte aj v súčasnosti (aj keď snáď uz fakt ojedinele) prípady, kedy ta necitlivo, bez vysvetlenia automaticky priviazu. Mňa pred sekciou zacievkovala sestrička, ktorá práve vtedy menila smenu s kolegyňou tak, že ku mne prišla, ani som netušila, či je lekárka či sestra (predtým tam bol iný personál), a bez pozdravu, vysvetlenia nakázala roztvorit si nohy, a kým som si stihla pomyslieť, že asi ma ide nejaká lekárka vyšetriť, tak namiesto toho do mňa necitlivo buchla katéter, a pritom sa porozprávala s kolegyňou a hokeji, na ktorom zápase bola deň predtým s mužom. Bolo to mega ponizujuce, navyše veľmi bolestive. Žiadne informácie, žiadna komunikácia, len poďte, podpíšte, tu sa postavte, tam stojte. Strčili mi do ruky ten sáčok na moč, kázali mi dať dole nočnú košeľu a prejsť s tou "kabelkou" už zacievkovana, nahá! pár metrov k dverám do sály, a až tam mi dali tu ich košeľu, pri dverach.

Myslím si, že ak ženy rozprávajú s plačom o viazaní, tak majú na mysli viazanie na takýto štýl, ako som ja bližšie popísala moje skúsenosti.

chrummka
24. nov 2024

@colsami mňa by zaujímalo že ako to celé prebiehalo. Lebo do takého stavu sa žena nedostane zo sekundy na sekundu. A školený personál vie zvládnuť aj takéto prípady.

chrummka
24. nov 2024

Ja sa jej vôbec nedivím, že to vyriešila takto a dúfam že to bude robiť stále viac a viac žien možno časom lekári na SR pochopia ako sa správať ku rodiacej žene.
Každej jednej žene želám aby sa k nej správali počas pôrodu s rešpektom, ako som to zažila ja. To sú pre niekoho detaily, ale také že spôsob ako s vami v nemocnici komunikujú vás presvedčí veriť im a dôvera lekárovi je základ počas pôrodu, lebo na začiatku každej hystérie je neuveriteľný strach ženy o dieťa alebo seba.
Spomeniem napríklad základný pozdrav a predstavenie sa prečo vám niekto vstupuje do izby, cez vypýtanie súhlasu na každý úkon a popis toho prečo vlastne sa ide vyšetrenie robiť vám či dieťaťu, podanie liekov počas šitia poranenia aj keď sú to iba dva stehy hotové za pár sekúnd, cez informovanie o všetkom čo sa s vami deje a bude diať na všetkých vyšetreniach, odber krvi, kt ja neznášam, lebo vždy je to neskutočne nepríjemné a bolí ma to a až pri pôrodoch som si uvedomila že na SR ani tú krv nevedia odobrať tak aby ma to nebolelo. A bonus bolo vyšetrenie kontrolné dva dni po pôrode keď vás bolí cely človek, ale ta gynekologička bola tak profesionálna, že ma nebolelo vôbec nič, až po manipuláciu s novorodencom, vyšetrenie plačúcemu dieťaťu nikdy nerobili počkali kým sa upokojí, keď si dr uvedomí že máte kontrakcie a neodpovedáte na otázku tak počká a opýta sa mimo kontrakcie opäť, A veľa ďalšieho, ja si tiež uvedomujem že som ziapala ako šibnutá ale stačilo mi od Dr pokojne vysvetliť, že to dieťaťu nepomáha, mňa to vysiluje a robila som čo povedali, čiže o tomto to celé je... O prístupe. Keď som svojej dr tu na Slovensku povedala všetko ako prebieha tak s povzdychom mi odpovedala, pani, to ako ste rodili vy, tak tu ženy nebudú rodiť ani o 20 rokov.... Nech si každý urobí záver sám o jej vyjadrení a to je jedna z tých lepších gynekológov/pôrodnikov, čo sa snažia niečo meniť...
Čo počúvam mení sa to aj na Slovensku veľmi pomaly, privezovanie som dávnejšie aj ja registrovala ako bežnú prax na Slovensku.

kiki68
25. nov 2024

To fakt este privazuju nohy? Ja by som ich strasne vysmiala za toto, hoci po mojom porode mozem povedat, ze to moze byt prakticke. My urcite berieme vybavu, aby som si nemusela drzat nohy ako minule, budu cumiet no 😂 Ale posledne tri roky uz pocuvam skor pozitivne veci aj zo SK. Ze naozaj sa spravali pekne. Ja keby mi niekto ide priviazat nohy, tak mu asi poviem safe word a hard limits 😂 A spytam sa, ze ci ma sluzbu ten doktor, co chodi do bdsm klubu. Lebo ich tam zeny moje chodi celkom dost 😂

kiki68
25. nov 2024

@colsami normalne, rodi sa tam. To znamena, ze to je mimo kontrolu. Navyse sa rodi na salach, tam su dvere a nepocujes nic. Iba tie co su tam. No co, nemali byt tehotne, to je ako ist do swingers klubu a stazovat sa, ze tam ludia hucia pri sexe. Tam kde som rodila tie zeny vrieskali dost. Moj muz sa smial, ze obdivuje tych, co tam pracuju. Tak mozno este roubik do huby, to uz budu dievcata ticho ako mysi 😂 Ten krik zial je tam na porodnici sucast biznisu

kiki68
25. nov 2024

@colsami Ja ked som bola na pasoch tam niesli vedla dofetovanu zenu, pachla alkoholom, proste fetka z ulice. Dieta som videla hned o 3 dni isla pestunka pon. Chodila som tam furt. Boze s takou vobec byt tam na sale… fuj

Strana
z3