Hľadám lekára, ktorý rešpektuje odmietnutie vyšetrení
Milé mamičky a "takmer" mamičky ... prosím, môžete mi poradiť odborníka/čku v BA, ktorá nemá problém s tým, že pacientka si neželá absolvovať všetky vyšetrenia a testy??? Moja to síce akceptuje, ale vždy sa mi do očí vysmieva a má pripomienky s výrazom tváre " si hlúpa" ... U mňa obézna Dr. s coca colou na stole rozhodne nevzbudzuje rešpekt a potrebu nechať si poradiť!!! Je súkromná a keďže si za všetko platím, takýto prístup rozhodne trpieť nemienim. Ďakujem pekne =)
@eir
tak ja by som skor brala opacny typ lekara - takeho, ktory mi necha urobit viac vysetreni ako treba, aby pred porodom boli jasne vsetky mozne komplikacie. napr. take vysetrenie na cukor. vsak pacientka, ktorej by nezistili vcas tehotensky diabetes, by bola aj s dietatkom v ohrozeni. alebo vysoky tlak v tehotenstve ... a mnohe dalsie dg mozu ohrozit mamu aj dieta.
aj mna by zaujimalo, ake vysetrenia nechces absolvovat. ved mnohe, ak nie vascinu by si uz mala mat v 27. tyzdni za sebou.
No ono je dost zle napisat o lekarke, ze je obezna a zle sa stravuje a na druhej strane sa pozastavovat nad nejakym nechapavym pohladom, co na teba hadze, ved ty robis presne to iste 😝 V podstate by ste si mali vyhovovat 😖
Ono vela vysetreni ma v tehotenstve zmysel a poriadok, ine zasa pomenej, treba najst kompromis a argumentovat sa da u kazdeho lekara, povinne nie je totiz v podstate nic. Zaujimalo by ma, ktore vysetrenia nechces absolvovat - ja som odmietla vaginalny ultrazvuk, aby sa mi nehrabali na zaciatku pri krcku - odmietla som tripple testy v 16.tyzdni, naopak som si zaplatila genetiku v 13.tyzdni, ktora je omnoho presnejsia. Osobne pri vela testoch som bola rada, ze moja lekarka vie, co robi, nic nezanedbala, robila skor veci navyse. Krv mi brala kazde 4 tyzdne uz kvoli tomu, ze som nemala nikdy toxoplazozu, po kazdy raz ultrazvuk, po kazdy raz zelezo, moc na pockanie, fakt sa starala... ja som za to, z v tehu radsej viac testov, ako nieco podcenit, ono sa to pototo moze bohuzial velmi rychlo.
@eir ja nechapem co sa rozculujes. Najprv napises, ze tvoja doktorka akceptuje to, ze nechces absolvovat vsetky vysetrenia a testy, ale ze sa pri tom netvari tak, ako by si chcela. A napisala si, ze obezna lekarka s kolou na stole u teba nevzbudzuje respekt a potrebu nechat si poradit. A v prispevku o par minut neskor pises, ze ti nevadi, ze je obezna, ale to, ze neakceptuje to, ze nechces testy.. tak sa rozhodni, co ti vadi a nepaprc sa, ked sa tu vyskytnu reakcie ake sa vyskytli, ked napises takyto prispevok..
@sisaha ale to je uplne jedno, ako sa naozaj chova. ide o zakladatelkin pocit. ked mi nie je lekar sympaticky, tak ho budem menit a hladat, kym nenajdem takeho, aky mi vyhovuje.
nie sme uz nastastie v komunizme, kedy nam bol lekar prideleny, takze nevidim nic zle na tom, ked viem, co od svojho lekara ocakavam a to hladam.
ja mam teraz gynekologa sice o 20 km dalej, nez predtym, ale vobec mi to nevadi, lebo som absolutne spokojna. a to je pre mna najdolezitejsie.
a preco by malo zakladatelke nieco hrozit? myslis, ze lekar jej castymi vystreniami zaruci bezproblemove tehotenstvo? vsak to je na smiech takyto nazor.
opytam sa opacne- ktore vysetrenia su podla Teba v tehotenstve nevyhnutne?
@soldi - nie caste vysetrenie ti bezproblemove tehotenstvo nezaruci, ale moze vcas odhalit problem.. Cas je v niektorych pripadoch dost dolezity faktor 😖
Isteze moze zmenit lekara, ked jej nevyhovuje, neciti sa pri nom dobre, nema k nemu a jeho odbornosti doveru, ale argumentovat tym, co pisala v prvom prispevku je prinajmensom cudne...
@eir Co sa tyka tej obeznosti a coly, uplne ta chapem. asi si tym chcela povedat. tu nejde o to ze je obezna ale o to ze ako lekar by mala vediet ze ta kola jej moze tu obezitu este zhorsit. Tiez by som nemala doveru v zubara, ktory by mal neumyte povlakom zanesene zuby alebo k ocnemu ktory by zmuril na pismeka. To je tak zjednodusene povedane.
@irriss Chcela si vediet ze co moze byt take ze treba odmietnut ked ti to lekar odporuci? Ja mam jednu skusenost aj ked nie z tehotenstva ale so svojim synom. Na SK mu strasne chceli rezat predkozku, my sme odmietli a tu sme nasli pedatricku ktora predpisala kortikoidnu mast a po 2 tyzdnoch bolo po probleme.
@soldi nie, ja mam zo zakladatelky pocit, ze ona je ta nad ktoru nie je a lekar je ten blb. Preco by jej malo nieco hrozit? 9 mesiacov je prilis dlha doba, aby sa cokolvek mohlo pokašlať..., od genetiky, cez nevyživujucu a odlučujucu sa placentu a ine radsej ani nejdem pisat. Zakladatelka je v poslednom trimestri, skutocne neviem, ktore vysetrenia su hlupostou. Vysetrenie na cukor? Morfo uzv v 30tt? Vyter z krcka maternice odhalujuci infekcie, ktorymi by sa mohlo pri porode nakazit dieta? Palpacne vysetrenia posledny mesiac pred porodom a monitor? Ide do finale a treba byt opatrny, nic nezanedbat. Ak sa jej nepaci, nech sa lubi, nech si najde hocikoho ineho, ak si mysli, ze ten jej vysetrenia, ktore su bezne pre ten, ktory tyzden nenavrhne. A mozno uplne najlepsie by mozno pre nu bolo, keby nechodila do poradne vôbec. A vyhne sa akemukolvek vysetreniu..
@anjelicek26 napis prosim Ta konkretny problem 🙂
kontrolovat moc a tlak si moze tehotna aj doma. pocuvat srdiecko tiez. krv sa u nas berie len v 12tt, niekedy aj v 16tt. a potom myslim pred koncom tehotenstva.
geneticke skriningy su zbytocne, pokial si chce maminka nechat aj postihnute dietatko.
takze ktore vysetrenie je take strasne dolezite?
a je uplne jedno, cim zakladatelka argumentuje, myslim, ze v dalsich prispevkoch to objasnila dostatocne. i ked ja som to pochopila aj z prveho. 🙂
kto chce rypat, dovod si najde 🙂
@soldi ja poznám výborného lekára, ten však nové pacientky bohužiaľ neberie, len z obvodu 😅 a čo sa týka vyšetrení, nemyslím si že lekár je boh ale nepodceňovala by som niektore vyšetrenia .... ak ti je lekár nesympatický vymeň ho. Mňa ale dodrbala "štíhla doktorka s kukuričnými lupienkami na stole" a to tak, že pre mňa iná cesta ako IVF už nezostala (nedala si námahu pri opakovaných bolestiach brucha spraviť vyšetrenia a tak som nakoniec po takmer roku prišla o vajcovody teda okrem slepého čreva 😝 ). takže radšej viacej vyšetrení ako málo a nejako nie príliš dobre skončiť
@irriss asi si zakladatelka potrebovala iba zanadavat na obeznu doktorku. To podstatne uz však nepovedala.
Btw. ja mam tiez obeznu gynekologicku, ale je dôsledna, robi vysetrenia, ktore iní lekari nerobili a ja som s nou velmi spokojna. A vôbec mi jej obezita nevadi, lebo je to jedna rozhladena, vzdelana žena, ktora sa snazi odhalit pricinu problemov
bud rada, ze ta otravuje zbytocnymi testami, tu si musim vsetko nastudovat a vydobit sama, lebo po mne ani pes nebrechne...tak si rozmysli, ci je lepsie si uzivat tehu, alebo nonstop sediet na nete a studovat vysetrenia a vysledky a dovody a tyzdne , kedy by si ktory test mala mat a co by sa malo skontrolovat..
Keby si po kazde lieky cestovala tehotna 4 hodiny, vysledky z odberov krvi dostala po mesiaci a pol, bola by si rada ze mas co mas k dispozicii...Nikto ti nekaze chodit ku privatnej, chod ku statnej ked nesi spokojna..
@anjelicek26 mozem sa opytat, aky je to test v 13. tyzdni? diky
@soldi - nevyzivujuca a prezreta placenta, vcestna placenta, zle prietoky, krvacanie do mozgu u baba, neodtekajuci moc z mechura, srdcove defekt a ine defekty, kde je nutna operacia rovno po porode (ak lekari nebudu pripraveny, dieta moze umriet), hromadenie tekutiny v brusnej dutine dietata, zauzlenie pupocnej snury, zaostavanie rastu hlavicky (ergo dieta ma pupocnu snuru okolo krku a hlavicka je nedovyzivovana, hrozi trvale poskodenie mozgu) a mnoho dalsich... a to ti je tlak a moc na 1* doma prt platny, dnu nevidis.
myslim že zakladatelka hladala konkretne meno alebo aspon radu, nie tie kecy okolo toho aka je nezodpovedná, mi to tu pripadá ako ked sa do mamičky čo nechce očkovať pustia samozvané odborníčky ktoré tvrdia že očkovať je úžasné... 🙄 proste chce vymeniť lekarku bodka. ak nemate radu radšej nediskutujte.

@radusiq
Koukam, ze jsem se se spousty vecma nesetkala..(ja mam Rh+). 😉 proto jsem zadala o blizsi vysvetleni🙂