icon

Hľadám lekára, ktorý rešpektuje odmietnutie vyšetrení

eir
23. máj 2012

Milé mamičky a "takmer" mamičky ... prosím, môžete mi poradiť odborníka/čku v BA, ktorá nemá problém s tým, že pacientka si neželá absolvovať všetky vyšetrenia a testy??? Moja to síce akceptuje, ale vždy sa mi do očí vysmieva a má pripomienky s výrazom tváre " si hlúpa" ... U mňa obézna Dr. s coca colou na stole rozhodne nevzbudzuje rešpekt a potrebu nechať si poradiť!!! Je súkromná a keďže si za všetko platím, takýto prístup rozhodne trpieť nemienim. Ďakujem pekne =)

simi251
23. máj 2012

@sisaha Tu sa tiez staraju o tehotne velmi dobre. To si asi myslela GB a Irsko, nie?

soldi
23. máj 2012

@sisaha myslim, ze to s obezitou a kolou velmi pekne vystihla @simi251
ked je chyba v genetike, tak to doktor nevyriesi. jedine potratom. ☹
nevyzivujucu a odlucujucu sa placentu doktor pri beznom vysetreni nepozna. a ak ano, riesenim je zas len predcasny porod alebo potrat.
vysetrenie na cukor sa odporuca robit pri cukrovke v rodine a pacientkam starsim ako 26 rokov. takze ani ten nie je extra potrebny.
pokial sa aj zisti nejaka vada na morfologickom sone v 30tt, tak vo vacsine pripadov sa aj tak riesi az po porode.
vyter z krcka maternice mesiac pred porodom Ti je na dve veci, kedze infekciu mozes dostat neskor. poznam x pripadov, ked infekcia bola, aj ked ster dopadol dobre.
palpacne vystrenia poukazuju na stav krcka. je to subjektivne hodnotenie doktora, ktore o nicom nevypoveda, kedze sa moze zmenit z hodiny na hodinu- ide o tzv. cervix score.

a keby do poradne rovno aj nechodila, preco Ti to tak vadi? keby sa aj rovno rozhodla rodit doma, je to jej vec a jej presvedcenie 🙂

anjelicek26
23. máj 2012

@fialkaa - je to rovnaky krvny test na rovnake choroby ako robeny v 16.tyzdni, len sa vyhodnocuj z inej statistiky a je presnejsi. Moja lekarka ten v 16.tyzdni uz ani nerobila (ja som to nechcela), lebo testy boli dobre a aj ultrazvuk potvrdil nizke NT, kosticku, morfologicky ultrazvuk zdrave babo potvrdil neskor tiez.

zuzana76
23. máj 2012

ja chapem aj zakladatelku, aj ostatne dievcata, myslim, ze vsetko je na baze dobrovolnosti aj u nas, jedine nutne je zucastnit sa poradne, aby neskor dostala ten prispevok pri narodeni dietata, chapem, co chcela povedat aj zakladatelka , ja osobne som ziadne vysetrenia neodmietla, ale v pripade, ze by k tomu prislo, asi by som odmietla amniocentezu a pri tretom babu, ak by raz bolo asi aj AFP testy, ine vysetrenia ma neobtazovali, ba ako rizikovej pacientke mi robili mnohe vysetrenia aj navyse.

fialkaa
23. máj 2012

@anjelicek26 a nevies presny nazov prosim?

fialkaa
23. máj 2012

@irriss tu sa robi glukozovy test asi dost zastaralym sposobom - musis vypit glukozu a po 2 hodinach ti zistuju hladinu cukru v krvi

sisaha
23. máj 2012

@soldi ale ano, je to jej vec, len mi prekaza, ako sa vyjadruje o doktorke, ktora si robi svoju pracu. A takisto som sa nedozvedela stale, ktore vysetrenia su podla nej zbytocne. Pretoze kazdy jeden lekar jej tie vysetrenia bude navrhovat...a ked ich bude odmietat, tak ten druhy mozno ten úškrn na tvari mať nebude, ale to, že je hlupa si pomysli takisto.

sisaha
23. máj 2012

a ked sme pri podstate otazky. Nie, nepoznam žiadneho šlendriana... V konečnom dôsledku, každy jeden lekar jej do karty napíše, odmietla vyšetrenie, nechá jej to podpísať a pozve si ju na dalšiu poradnu

soldi
23. máj 2012

@rienok vidis, to je presne o tej slepej dovere. ja sa vzdy snazim zistit informacie z viacerych zdrojov pokial sa jedna o moje zdravie 🙂 mozno by si dopadla rovnako aj keby Ti urobila vsetky vysetrenia vopred. ale to je uplne o niecom inom. nemozes porovnavat poradnu v tehotenstve s navstevami u doktora, kedy sa riesi nejaky problem. miesas jablka s hruskami 🙂

@irriss vidis, mas zle info. glukozovy test, ktory sa vykonava pichnutim do prstu poskytuje velmi nepresne vysledky. spolahlivejsi je scenar : zobrat krv, vypit glukozu a o dve hodiny znova zobrat krv- tiez zo zily 🙂

@anjelicek26 k nevyzivujucej placente som uz pisala, vcesta placenta sa zistuje hned na zaciatku tehotenstva, prietoky sa robia v porodnicu, nie na poradni, tie dalsie veci mi prosim Ta napis ako by doktor riesil kym je babatko v brusnej dutine???
uznavam jedine pripad, ze je potrebna operacia hned po narodeni. ale kedze nevieme, ci sa jedna o morfo utz v 30tt, tak je debata na tento konkretny pripad bezpredmetna. pupocna snura okolo krku sa veelmi tazko zistuje zo sona.

anjelicek26
23. máj 2012

@fialkaa - ja tie papiere mam inde 😖 Ona tomu hovorila screening v 13.tyzdni (NT, kosticka, krv), boli tam normalne % vysledky na downa a ine choroby, uz su to 2,5 roka, nepamäta presne 😖

irriss
23. máj 2012

@soldi
nejde jen o info..jde o zkusenost prostrednictvim MEHO prstu pred 12ti lety😉

anjelicek26
23. máj 2012

@soldi - prietoky robila moja lekarka bezne u nej v ambulancii. To zavisi od vybavenia. Rovnako mala vlastny labak a tri sona, v kazdej vysetrovacej miestnosti jedno 😝 Ako riesi lekar, ked placenta prestane vyzivovat? Nariadi vytiahnut babo skor a ked nic ineho, budu ju dosledne sledovat alebo poslu do nemocnice. Ak si lekar pozrie na sone krvne rieciska u dietata, tak tu pupocnu snuru okolo krku uvidi. Placenta sa pocas tehu posuva, Moze nahor, bohuzial aj nadol..

soldi
23. máj 2012

@sisaha mna moja byvala detska doktorka nastvala svojim pristupom tiez- konkretne odmietla som ockovat, nemala s tym problem a pri kazdej dalsej poradni mi to vycitala. takze som ju zmenila a tiez sa o nej uz nevyjadrujem dva krat pekne, kedze ma tym nastvala. tato nova je super, vidi, ze maly je dzravy, takze ma tiez neobtazuje zbytocne castymi poradnami. naposledy mal v 11.tom mesiaci a najblizsiu bude mat az ako 18 mesacny 🙂
a vystrenia sa ani nedozvies, lebo Ta do toho nic nie je 😝 .
co znamena slendrian?

lili_mia
23. máj 2012

@soldi to aj tak má byť, 11-12 mesiac a ďalšia až po 18stom mesiaci života .. poradne sú zo zákona predpísané zdravotné prehliadky dieťaťa .. aspoň tak som čítala na výveske priamo vo všzp

sisaha
23. máj 2012

@soldi mne robili prietoky v 30tt na morfo uzv a takisto posledny trimester na kazdej poradni..

soldi
23. máj 2012

@anjelicek26 u nas je malo doktorov, ktory robia prietoky u seba. klasicky sa robia v porodnici. a placenta sa vobec bohuzial vobec zistit nemusi, je velmi vela takych pripadov. moze byt v utorok na poradni, v stredu zlyha placenta a do dalsej poradne babatko umrie ☹ ale to je uz uplne mimo temy.
vsetky Tvoje posledne argumenty sa tykali len sona, ale zakladatelka nepise, ze by odmietla sono, preto je zbytocne to detailne rozoberat 🙂

cecil36
23. máj 2012

Ja nechapem co je to za modu stale nieco odmietat (ockovania, vysetrenia a bla bla bla). Netvrdim, ze musime bezhlavo verit dr., ale ked si niecim nie som ista nastudujem si problem, konzultujem s inym odbornikom atd. Ak odmieta buduca mamicka zakladne vysetrenia v tehu u gynekologa, napada mi otazka, co je pre nu dolezitejsie, absolvovanie par (mozno zbytocnych a mozno zivot zachranujucich) vysetreni, ktore mozu odhalit problem u babätka alebo je pohodie a nazory. U mna by vitazila jednoznacne volba prva. Preto som podstupila vsetky screeningy, dokonca si za ne zaplatila dost velku sumu penazi, vysetrenie na cukrovku (vdaka Bohu za nu, lebo som ju mala dost silnu) atd.

sisaha
23. máj 2012

@soldi šlendrian je lajdák...
mozno ma do jej vysetreni nic nie je, mas pradu, ale ak su to bezne vysetrenia tykajuce sa tehotenstva, vsetky boli spomenute o ktore moze ist. Ak su to vysetrenia špecialne, lebo je dôvodne podozrenie na niečo, tak je na pováženie, prečo ich chce odmietnut..
Ale tak či onak, na mna teda arogantne pôsobi prave zakladatelka temy, nie jej doktorka, ktora si len nieco o nej pomysli, ak odmietne vysetrenie, ktore môže odhaliť problem.

anjelicek26
23. máj 2012

@soldi - to iste zavisi aj od kvalifikacie lekara a od toho, ako si da zalezat, ako je opotrebovana placenta sa vidiet da... a ano mas pravdu, nevieme, ake vysetrenia odmieta, mozno kontrolu krcka, stery, boh vie...

Co ja by som inak dala za normalneho pediatra, maleho videli po porode a ked mal 7 mesiacov. To je prosim vsetko 😝

soldi
23. máj 2012

@cecil36 to, ze to Ty nechapes, nic neznamena. kazdy z nas je iny, ma ine skusenosti, ine nazory a ine rozhodnutia. problem slovakov je, ze su ako ovce. co robi vacsina je dobre a nepotrebujeme sa nad tym zamyslat. ja zas nechapem, tych, co ockuju, ale nevnucujem im svoj nazor. nech si kazdy robi, co chce 🙂

sisaha
23. máj 2012

@cecil36 presne nad tymto sa zamyslam aj ja

kvetinqa
23. máj 2012

@soldi ale ved bezne su poradne v roku a potom az v 18. mesiaci.. to len prvy rok su tak casto.. po 18. mesiaci je povinna az v 3. rokoch.
Ja som tiez odmietla niektore ockovania svojho dietata, normalne som to vysvetlila pediatricke, preco to robim. Povedala mi na to svoj nazor, nenutila ma, ale nahlasit ma nahlasila. Povedala, ze aj ona potrebuje byt kryta. A ja to chapem. Ja by som urobila to iste. Lekar nesie za pacienta urcitu zodpovednost a ja rozumiem aj ich alibizmu. Nikdy by mi nenapadlo menit kvoli tomu lekara... mojimi prioritami su odbornost, doslednost atd. Tym nenarazam na teba, ale na to, ze aj lekar ma dovody preco robi to, co robi...

sisaha
23. máj 2012

@soldi mylis sa, nikto tu nie je ako stado oviec. Dovolim si tvrdit, ze mam vlastny rozum a takisto si nastudujem o tej ktorej problematike. Ockovaniu sa tu prosim nevenujme..

alenka600
23. máj 2012

@cecil36 To nie je nova moda, to je otvaranie oci, konecne.

soldi
23. máj 2012

@sisaha podla Teba je doktor, ktory respektuje zelanie zakladatelky lajdak??? z toho mi vyplyva, ze jediny, kto je tu arogantny si Ty 🙂 skus byt trosku tolerantnejsia voci druhym ludom, bude sa Ti lepsie zit 😉

@anjelicek26 milion krat stale dookola to iste. nieco nejako funguje. niekto to chce inak. a x ludi sa zhrozi. preco vas to trapi? preco riesite cudzieho cloveka? nie ste v jeho kozi, neviete, co ho k tomu vedie.
zakladatelka nikoho ineho nepresviedca, ze vysetrenia su zle. len hlada ineho doktora a vy sa tu do nej takto hnusne navazate. ☹
mne to pride, ze clovek, ktory toto robi, si riesi nejake svoje komplexy 🤐

fialkaa
23. máj 2012

@anjelicek26 ok, dakujem 😉

anjelicek26
23. máj 2012

@alenka600 - otvaranie oci, ale akesi hromadne 😝 Ono je fajn vediet o procedurach viac, na druhej strane je xy pripadov, kde maminy na rady lekarov nedali a vypalilo to zle. A na vahe je v tomto pripade bezpecnost dietata vs. moj chvilku neprijemny pocit (napr. vaginalne vysetrenie).

soldi
23. máj 2012

@kvetinqa aha, to som nevedela. lebo deti kamosiek chodia castejsie. teraz ma napadlo, ze asi kvoli ockovaniu 😅

@sisaha ked mas vlastny rozum, tak preco neveris, ze ho zakladatelka ma tiez a riesis jej rozhodnutia? myslis, ze tym nieco zmenis?

soldi
23. máj 2012

@anjelicek26 ono je to trosku ako s domacimi porodmi. tam tiez kopu zien tvrdi , ze aka je zena, ktora rodi doma nezodpovedna. ale uz nikto nevidi, kolko problemov sposobuje porod v nemocnici.
kazdy jeden ma svoje rizika.
rovnako je to aj s poradnami.

anjelicek26
23. máj 2012

@soldi - hnusne navazame? Kde? Jedine sme komentovali jej urazlivy vyrok na zaciatku, ktory o nej dost povedal. Nikto jej zmenit lekara nebranil. Hm rizika poradadne by ma dost zaujimali..