Katastrofálny pôrod v Grécku
Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar
@katkalubkova
@katkalubkova lebo tu zijem
@kararinka az na to ze v Uk "paralen" neexistuje 😀
Na SK je tiez MRSA rozsirene a ludia nan zomieraju. Len sa o to nepise. Lebo napise novinar clanok o SK zdravotnicve a hned ma pruser lebo chudaci nezaplateni zdravotnici. Kedy si na SK videla publikovanu nezavislu spravu o stave zdravotnictva ako tebou spominana z Irska??? Tak by som o SK zdravotnictve cusala a neporovnavala ho s napr. UK ci Irskom.
Inac
@dimitra preco si nesla rodit na SK teda? Ved si musela vediet aka je to v Grecku katastrofa po dvoch rokoch tam.
@dimitra ja viem, ze si bola nepsokojna s nemocnicou a je mi luto ako to dopadlo...ale aj tak si myslim, ze scasti je to tvoja chyba...
ja a moja kamaratka sme rodili v priblizne rovnaky cas, byvame v rovnakom meste v NEMECKU(kde sa hovori, ze je to najlepsie) , ja som si nemocnicu vybrala a ona isla do najblizsej...a dopadla tak ako ty (povedala by som takmer presne az s vynimkou, ze u nej to bol prvy porod....) takze nie vsetko zalezi od krajiny a zdravotnictva, ale aj od jednotlivcov, konkretnej mamicky a konkretneho porodu, predstav a preziteho... 😉
@dimitra chudinka, fakt. A pracovala si non-stop 24 hodin od pocatia az po porod, ze?
Ak mas tak zle srdce na to co sa stalo, preco nepodas staznost? Tu teraz nic nevyriesis.
@aadulik2110 super príspevok, žiadne odsudzovanie ale rešpekt a tolerancia voči každej žene-matke.. Nechápem načo sa to tu do seba navážate panebože, a potom že ženy nie sú sliepky 😀
@ladywitch26 Jasne, ze nie vsetky nemocnice su zle, tak isto ako vsade inde. Ja som len chcela poukazat, ze vsade mozu byt nejake "muchy" v systeme. Nie kazda rodicka pristupuje tak zodpovedne ako ty, moze mat na to rozne priciny, ale od toho este ma pravo byt nespokojna a my tu nie sme komisia, ktora ju najprv podrobime vysluchu a potom rozhodneme ci ma pravo sa stazovat alebo nie. Ja som hlavnym rozdielom medzi sukromnym a statnym zdravotnictvom myslela aj dlzku cakacej doby na odborne vysetrenia.
@zeriempizzu Zial mas problem s pochopenim citaneho textu. Ja som sa ani len nezmienila o slovenskom zdravotnictve, nieto ho porovnavala a uz toboz nie chvalila. Ja som len vytkla niektore systemove chyby v inych zdravotnictvach ako je nedostatocna odbornost a hygiena v kontexte toho, ze ladywich26 tvrdila, ze co sa zakladatelky temy zda nenormalne, sa inde na svete berie ako ta najnormalnejsia vec. No neberie, je kritizovana aj v mediach. Ale ked tak velmi chces tak mozem spomenut aj slovenske zdravotnictvo, ze mi v nom vadi okrem ineho aj spravanie sa niektoreho personalu, presne taka povyseneckost a arogancia akou pises ty nasledovny prispevok dimitre.
Ten paralen bol mysleny obrazne ;) Tvrdis, ze u nas sa nepise o zdravotnictve. Na sme bola seria clankov a blogov kritizujucich slovenske zdravotnictvo a bola jedna z najcitanejsich.
Spravy, ktore publikuje Health Policy Institute:
Sprava o stave zdravotnictva: http://www.hpi.sk/hpi/sk/view/2117/publikacie
Slovakia health system review: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540135
Slovak National Antimicrobial Resistance Surveillance System, si prekliknut na Empiricka liecba a potom vybrat nemocnicne udaje, tam je aj podiel MRSA z vybrarnych laboratorii http://www.snars.sk/
@ladywitch26 ano niekedy su hrubi, ale osobne som rodila s jednou mamičkou a bohužial musim povedať, že aj mne ako mamičke liezla na nervy svojimi nekonečnými otazkami a poznamkami typu a prečo ? aprečo teraz? a kedy ma to prestne bolieť, a nedate mi nejaku injekciu ,aby to nebolelo? ja som ticho predýchavala a ona furt hučala, tak sa nečudujem, že niekedy aj lekari su potom hrubí. Ked na nu potom lekar ostrým hlasom vystupil, že nech už jekonečne ticho a nech sa sustredi na dýchanie, že potom bude treba tlačiť, tak ju to uzemnilo, ale potom naizbe sa rozkrikovala, že sa bude sťažovať. No nemala na čo, pretože okolo nej všetci chodili ako okolo s prepačení, "hxxxa". Ja som fakt nemala možnosť sa stretnuť s nejakým zlým pristupom. Až na jednu lekarku ,ale vadilo mi len to, že po porode , ked muž chcel vedieť čo to je ,tak sa trocha rozčulil, či nevydrži 5 minut. Inak bola o.k čo sa týka porodu a poporodnej staroslivosti. A prizvukujem ani pri jednom orode som nemala znamosť ani dopredu vyhliadnuteho lekara, dvakrat som prišla rodiť už len rovno na stol, čo som len-len stihla. Poznam mamičky, viacrodičky, ktore prdiu do porodnice, ked ešte nemaju ani poriadne kontrakcie , namiesto toho ,aby si to odsledovali doma a nezaťažovali lekarov. Do nemocnice, ak nie su komplikacie by mohli isť až ,ked už su silnejšie kontrakcie a nei hned ako sa im niečo nezda. Potom su z toho nervozne aj mamičky aj lekari.
@dimitra Síce som nerodil na Slovensku ani v Grécku ale je to asi tak ako z filmu ,Bohušu co bys chtel za piecet ?
Porovnávate krajinu v ktorej dvestotisíc ľudí po smrti bralo starobný dôchodok ,korupcia a uplatkárstvo . Čiže je to asi tak ako keby si porovnávala svoju domácnosť s Letanovským Mlynom. Iba neustálym poukazovaním na nedostatky sa môže niečo zlepšiť .Je tu aj iná možnosť môžeme sa porovnať napríklad Holandsko ,Švedsko ,Fínsko , Rakúsko, okrem toho tie keci že ZS je zadarmo sú blbosť kto pracuje odvádza do zdravotnej poisťovne a kto nie odvádza štát a štát sme my ty aj ja . Investície do rodiacej ženy a detí je tá najlepšia investícia rodí sa párkrát v živote a tvrdím že to má byť udalosť zo všetkými poctami žene ako takej privádza na svet nový život a k tomu by malo v plnej miere prispievať aj zdravotníctvo. Keď niekto padne v Avganistane čo je smutné tak sa poctami nešetrí. Je to síce správne ale prečo si nikto nevšíma ženu čo priviedla na svet nový život aj tu treba pocty ak niekto myslí že nie ? .......... Investuje sa tu do liečby závislostí ,alkohol, drogy, gemblerstvo keď jesto na to musí sa nájsť aj pre rodiacu ženu .To je môj názor a tiež nepopieram názory iných a nechcem sa hádať.
@dimitra chapem presne o čom hovoriš, len niektore maminky to nevedia pochopiť, jednoducho si sa chcela vyžalovať a oni z toho urobili uplne inu diskusiu a hlavne sa vystatuju ake su super, ked sa vedeli hned od začiatku postarať, ale hlavne ,že tam mali pri sebe partnera, ak by ho tam nemali, ttak neviem či až take hrdinske by boli. Ani ja som nemala pri porode nikdy svojho muža, nie preto ,že nemohol.Ale ja som ho tam nechcela, nepotreboval som sa starať ešte aj onho, kedže ho poznam. zvladla som to sma, lebo som to chcela, ale ako vraviš, počas prvych hodin som radšej prijaôla, ak sa o dieťatko postarali, a ja som si oddýchla. Zvladla si to dobre, na to ake si mala podmienky.
@ladywitch26 sama stale vypisuješ ako si to super zvladla, ale mala si tam partnera, čo podla mna je uplne ako polahčujuce pre mamičku. ALe čo ak by si ho tam nemala v kuse pri sebe tých prvých 8 hodin. Aj vtedy by to bolo take super a nikoho by si nepotrebovala? Čo ak si to niekto nemože dovoliť, lebo je partner v praci . Moj manžel bol napr. pracovne odcestovany a do porodnice ma odviezol najstarši syn. ALe jeho som takými vecami nechcela zaťažovať, pomohla som si sama. Pri predchadzajucich porodoch mi pomohli sestričky ani som nemusela žiadať.Niekedy sa treba najprv zamyslieť a zvažič čo ak by som mala ine okolnosti a potom sa tu ohradzovať a vypisovať ak som super a ostatne to nezvladli. Ak si mala ozaj nizky tlak ako píšeš a manžel by pri tebe nebol, prd by si mohla nie sa starať o dieťa. Ja som mala nizky tlak pri všetkýxch 4 porodoch tak viem o čom hovorim. ked som sa chcela postaviť, tak nebyť sestričky ,čo stala vedla mna tak si hlavu rozbijem ,lebo som skoro odpadla.
@zuzana76 pisem az tera odpoved na Včera o 09:36, nebol skor cas....to je zaujimave ze pises tam boli obavy prave z vypudzovacej faze. V skratke na uvod napisem ze moj nazor ze skor ako hned "podlahnut" strachu (na com tiez nevidim nic "zle" ani neodsudzujem) by som skusila psychicku pomoc a to nielen preto ze mne nieco obdobne pomohlo, ale tak nejak celkovo sa mi zda ze je to nieco v hlave. Moze pomoct, nemusi, ale byt ja nejaky ten velky sef ktory rozhoduje o zamerani predpor. poradni, nejak takto by som smerovala obavy z porodu. Nie nasilne, skor informacne viac rozsirit podobne postupy o ktorych pisem nizsie do tehu poradni ambulancie gynelokologov, ktori v tomto zmysle s pacientkami vobec nepracuju, co je skoda. Zase sa raz cinnost v ktorej treba ja odbornost aj ludskost oddelila len na odbornost...
Takto mas k tomu aj nejaku predsatvu co konkretne je na vypudzovacej faze take zle? Nakolko z mojho pohladu je prave ta uz akoby za odmenu, lebo bolestive a neprijemne je hlavne otvaranie a ked je to spravne prebehnute a na plno, tak uz to samotne tlacenie uz zostupeneho babetka ktore navyse dobre aj zrotovalo, skratka ak to prebehne fyziologicky, tak to samotne uz neboli - vsetko je roztiahnute, a je to praveze dost prijemne ulava, jednak casovo, opakujem pri porode bez problemov, vacsinou to je par zatlaceni a ten pocit ako babo ide je vyslovene take ze krasne. Akoze uplne verim zenam, ktore maju problem s 1. dobou porodnou, tam chapem ze to moze byt hnusne, bolestive a vsetko, ze tam mozu byt dokonca strachy akoze umieram z tej intenzity, ze to nezriedka trva dlho zeny su vycerpane a vselico ine...Ale vypudenie ked si vezmeme len tuto casto ani nie minutovu fazu po tych hodinach predtym, kedy uz telo je nabehnute na rytmus kontrakcii, bolesti ustanu a su len tlaky ktorym sa konecne mozme podvolit - teda ulavuje sa nam ked sa im podvolime, a ked uz citis ze nalieha hlavicka, akoze nebanalizujem tvoje obavy, len ze tam uz akoby ozaj nie je o com. Hormonmi je uz telo tak zaplavene ze zeny uz vacsinou ani pripadny nastrih ci natrhnutie vobec ale skutocne vobec necitia, nieto este to ako prechadza babetko. Je to uz take nadherne vyvrcholenie. Nie ze by sa v ktorejkolvek faze porodu nemohlo nieco zmrsit, ale ked je to OK, je to takto. Opakujem, nezlahcujem tvoje pocity pre rozhodnutie ktore pokladam za uplne legitimne, len sa cudujem ze este pred porodmi, ked clovek ma iba teoreticke ci vycitane predstavy ze je pre teba prijemnejsia predstava rezania brusnej steny pred takym akoby splavnym vypluvnutim postupnym alebo ako to povedat bez poskodenia tela.
Ja urcite nie som proti moznosti volby, lebo rodicka ma byt predovsetkym v pohode a to je najdolezitejsie zo vsetkeho. A ked niekoho ukludnuje sekcia, mala by mu byt umoznena. Neviem ako to ale napisat, ale podla mna je to skor nieco ako trauma, ktora podobne zelania bez akejkolvek predchadazjucej zlej skusneosti spusta, moze to byt nieco uplne ze hlboko v podvedomi, mozno aj nieco zo spomienok na svoj vlastny porod. Su to veci ako niektore fobie, napr. strach z pavukov, vysok a pod. ktore sa daju roznymi psychologickymi technikami (hypnoza, regresna - v zmysle nie minule zivoty ale ranne detstvo - terapia a pod.) eliminovat. Ja za seba by som urcite poradila takym zenam skor skusit toto, nemusi to pomoct ale moze a kedze sa pokus sa nic neda, mozno to stoji za to. Btw: mne regresny terapeut dopomohol s rotacii babetka ktore bolo dovtedy hlavou hore temer az do konca a na co mi nezaberali ziadne cviky a pri ktorom sa lekari vyjadrili ze uz je tam velke a v takej konkretnej polohe ze uz nevidia moc sanci ze by sa otocilo, u terapeuta pri relaxacii a rozpomenuti sa na urcite veci priamo bezprostredne po terapii sa babo samo otocilo. Nie sme take bezmocne a psychika ma velku moc a da sa s nou hybat, nie je to nieco pevne dane comu by sme sa mali podriadovat ako nieco co je "nase", v zmysle roznych traum a fobii, su to jednoducho bloky, ktore sa daju prekonat.
Myslim ze tato vec by mala byt znamejsia. Myslim ze keby lekari toto propagovali, ponukali zenam tieto moznosti, nie natlakovo, ked napriek tomu chce sekciu - samozrejme umoznit, ale zaroven aj povdzbudzovat skusit s tym hybat, ze by sa dalsie percento zien malo moznost uvolnit.
@bosoriak k Včera o 12:40 🙂 Lenze nie je rozhodnutie lekara ako rozhodnutie lekara. Ked je pri porode nejaka zlozita komplikacia, nebudem hodnotit lekarove rozhodnutia, ked idem na cisarsky nebudem mu hovorit kade ma ma rezat a ako uspavat. Ale ked napr. rozhoduje o nastrihoch kde vacsina zien potom jasne citi ze to nemuselo byt tak potom myslim na to pravo mam. Zaroven ked vidim ze percento nastrihov kolisa od porodnici k porodnici a potom este aj od krajiny ku krajine. Ako som uz uvadzala minule v podobnej diskusii ze nie je predsa mozne aby co by kamenom dohodil od BA v Hainburgu to bolo 10perc. a v Leviciach 90perc. Tam uz zacne blikat kontrolka, ci sme tu neschopnejsie zeny, ale nam inak organy narastli? Alebo su tie hainburcanky z tych prirodzenych natrhnuti co su vraj take hrozne vsetky tak dotrhane az po konecnik len cusia aby neviemco? Nie, a to je len ilustracia, dalo by sa to rozoberat postupne. Kolko zien sa citi niektorymi malymi ukomni doslova zneuctene a tam nielenze mozme do toho hovorit ale mala by byt nasa povinnost, ako vyraz ucty voci buducim generaciam, nasim dceram to robit, aby sa to volakde posunulo. Ako sa hovori v prislovi: nememu decku ani vlastna mater nerozumie, tak aj rodicke ktora si vsetko necha, to bude porodnik robit tak ako si zvykol.
A nemyslim ze BS si moze nieco dovolit pretoze je mensie. Ved je aj plno inych malych prodnic, kde su este zatatejsi nez v BA. Je to vsetko o pristupe. Nemusime si nic platit nad ramec, resp. ani neviem ake naviac poplatky nezarucia ludsky pristup. Ked je niekto ako v KOCHu tak nastaveny davat EPI tak ze ona - jej podanie je uz rovno zahrnute v cene porodu ktoru musi kazda rodicka zaplatit, ze s tym uz akoby pocitaju je to jedna z veci ktore o nich nieco vypovedaju. Mozu mat neviemako vylestene moderne umyvadla ci nabytok, ale to nie je podstata. V BS si este ja ten toaletak musia rodicky nosit svoj, ale zase sa da vybavit mnohe co inde nie.
A o tom ci miesat city do porodu? Nuz myslim ze citovejsia vec ani nie je. Akoze mozme sa tvarit ze tam nepatria a ze mozme prezit porod len mechanicky ale bude to vzdy klam. Je x veci v zivote kde mozme emocie vynechat, ale vynechat ich z porodu je asi take iste ako vynechat ich zo sexu.
@horana v mnohom čo tu píšešmaš pravdu, ohladom prirodzeneho a cisarskeho porodu. Ja sama viem, že teraz pri poslednom sa mi malička dlho neotačala, mnemoj leka staleprizvukoval, nebojte sa ,ukludnite sa a intenzibvnemyslite, že je všetko o.k a babo sa včas otoči. a ozaj tesne pred porodom, kde mnohi tvrdia, že už to nie je možne, sa malička otočila. Aj pri porode stale nezostupovala hlavička,otvorena som už prisla z domu, lekarka bola mlada, velmi nevedela čo, ale sestrička bola skusenejšia, dla ma na fit loptiu trocha som tam pdedela predýchala a šla som rodiť. No nie všetky sestri, alebo lekari su asi takí skusení, ale kedže to bol moj 5-ty porod, vela som vedela aj sama.
@betunka39 tebe evidentne unika zmysel 😅
Nikto sa tu nicim nechvali len sa snazime poukazat na to, ze to ide aj inak! Ja ta tiez mozem "obvinit", ze sa vychvalujes ako si to sama zladla..neurobim to, nemam dovod. To, ze si nechcela muza pri porode je tvoja volba ako bola moja/nasa volba rodit s nim..z mojho pohladu tam ma pravo byt, je to aj jeho dieta..keby tam byt nechcel tak by som ho urcite nenutila. Je to volba oboch ci ano ci nie. A ked chces pocut odpoved, ANO zvladla by som to aj bez manzela..
Uf, co je na tom divne ked sa pacient pyta preco, preco teraz a pod? Ma na to pravo, tak isto ako zdr.personal nema pravo sa k nemu hrubo spravat nech je akykolvek, mnohokrat je clovek zmeneny chorobou, bolestami atd., ale to nemeni nic na tom, ze zdr.personal sa ma spravat slusne! Samozrejme ked niekto na nich utoci ci slovne alebo fyzicky je uz ina vec, ale do extremov zachadzat nemusime.
Ak teda este pridam prispevok, tazko sa zapaja uz do rozbehnutej debaty...Nie kazda dievcina co odisla do zahranicia sa k SK stavia chrbtom a nadava na vsetko slovenske. Ja som vo svete pomaly 10 rokov, odisla som do neznama ako 26 rocna skusit a spoznat svet, kazda krajina v kt. som bola mi nieco dala, a najma kazda krajina ma ine zvyky, tradicie, sposob zivota, kt. je sa treba prisposobit a niekedy to neni jednoduche. Clovek zmeni postoj k mnohym veciam, nazory, rozmyslanie. Myslim si ze zivot v zahranici cloveka zmeni, ale urcite ho nezmeni v tom slova zmysle aby bol nafukancom a nadradoval sa nad inych. Ja za seba mozem povedat , ze som hrda ze som Slovenka, velmi rada sa vraciam domov...a taktiez veru zivot v zahranici neni na oblaciku ci vo vaticke...
Vo vasich prispevkoch som citala o plateni za porody ci lekarov...a vraj lekari v zahranici uprednostnia cisarak pred prirodzenym porodom - kvoli poistovni. Ja som rodila a stale navstevujem malu sukromnu kliniku, za akutny cisarsky rez + hospitalizaciu 4 dni (starostlivost o mna a dcerku) + stravu + lieky + jednopostelovu izbu sme zaplatili 500 euro, a to este pan z poistovne kt. mam tu ma prisiel navstivit a lamanou francuzstino- anglictinou sa ma pytal ci som spokojna a ci je vsetko v poriadku, to ma dost prekvapilo , lebo s niecim takym som sa este nestretla...Odrodil ma moj gynekolog, tu to tak je , ze rodicku odrodi gynekolog ku kt. chodi, iba v pripade ze je mimo krajiny zastupi iny lekar...
A ako DIMITRA pisala o sukromi ci hygiene, z vlastnej skusenosti mozem povedat, a to nie som ziadna rasistka ci fajnovka, ze som bola rada svojej vlastnej izbe kde som mala sukromie a najme vlastnu kupelnu, predsa len zena dost po porode krvaca, a je urcite ine rodit prirodzene a ine rodit cisarskym...Boli tu hospitalizovane aj libanonky u nich je zvykom , ze dojde cela rodina, ich rodiny su dost clenne a neviem ci by som uvitala plnu izbu ludi, ( nase izby boli dost male ), a najma nebolo mozne aby muz ostal cez noc, cez den mohol dojst kedy-kolvek, ale po 22 museli chlapi-navstevy von, a pri dverach bola ochranka. Verim ze na SK je to predsa len ine, Afrika je TROSKU predsa len INA krajinna...:o) Nastastie co sa hygieny tyka, vsetko bolo OK...
A moj lekar bol zasadne pre prirodzeny porod, skor bol proti cisarskemu ako-takemu, ale v akutnej situacii sme sa tomu nevyhli...A nemozem povedat ,ze by mu islo o to aby im poistovna preplatila viacej, kedze cisarsky rez je v podstate operacny zakrok...je nas tu vela a kazda z nas ma inu skusenost, ci uz zo slovenska, ci inej zahranicnej krajiny...
@ushuaia si jedna z mala, ktora po tom co isla zit do inej krajiny, nenadava na vsetko slovenske 😉 vacsinou, aspon co tu na mk citam, zeny zijuce v inej krajine, maju pocit, ze tam "u nich" je vsetko lepsie...ja sa musim vzdy smiat, ked tu nejaka napise o "uzasnom" zdravotnictve v UK 😀 zila som tam niekolko rokov, viem o ich zdravotnictve dost...aj ked nase slovenske ma "svoje chyby" tak mu davam prednost pred tym anglickym...co mam z toho, ze je na mna lekar vyskereny a mily a milion x denne povie nic nehovoriace slusne frazy, ked ma nie je schopny riadne vysetrit, ci poskodi zdravie...na slovensku sa sice az tak neusmievaju, ale odbornikov mame skvelych...kazdej jednej by som odporucala riesit svoj zdravotny problem v UK, potom by si vazila to co mame doma..aj tebe @zeriempizzu
@slniecko77 ved prave o tom hovorim, že píšeš ako si to všetko bravurne zladkla a malu si chcela hned pri debe, ale BOL TAM TVOJ MUŽ. Ak by si ho tam nemala, a z nejakým problemom, stači nizky, aleob vysoky tlak, tak by rto nebolo až take jednoduche. Ja pišem ,že moj muž nebol pri tom, lebo ho poznam, a viem ako by reagoval, taknačomi niekoho dalšieho o koho sa mam starať. Doma pomaha, ale deti zobral do ruk až po 2-3 dnoch, lebo sa bal ,že im ubliži. Nuž raz je taky. Ja som napislal, že som to zvladla aj bez neho, ale mne pomahla nemocničnz personal, tým, že mi povaroval deti, že mi pomohli do sprchy aj na WC, a ako hovorim rodila osm na SLOVENSKU a nikoho som neuplacala,ani neprosila. JEdnoducho sestrička vždy prišla opýtala sa čo potrebujem, a dokonca mi zakazala s mojim tlakom bez nej zliezť z postele.Jednoducho som počuvalla svoje instinkty ale aj lekarov. Ak sa niektore vypytuju same podla mna až trapne a detinske otazky, tak sa lekarom nečudujem. ja osm svoje prve rodila v 18-tich, bolo nas behom 2 hodin 5 rodičiek, boli tam len dvaja lekaria a 3 sestry a zvladli to bravurne, hoci som bola najmladšia a prvorodička, žena predomnou bola treťorodička a ta čo tam robila, kričala na lekarov, že ju to boli, chodila hore dole po sale a každeho otravovala, či aj nas tak boli.Všetkých nas znervoznovala.Jednoducho su typy ludi ,ktore musia uputať za každu cenu, aj v takýchto situaciach.Dimtra sa tu len chcela posťažovať ,ako jej bolo ťažko, tak myslim, že to treba brať do uvahy a nie jej tu vykrikovať, že prečo si to takto zariala a nei tak, prečo nebol nikto pri nej apod. Jednoducho tak to vyšlo a hotovo.A čo sa týka porodov, nikdy nevieš čo Ťa može počas robehnuteho porodu prekvapit, možeš sa neviem ako pripravovať.
@natas4 presne to sa snažim cely čas určitým mamičkam vysvetliť, ale nedaju si . Stale dookola, že sa to da inač, hold, ak raz nemožeš tak nemožeš, zato nemusim byť zla matka, to sa ukaže až vtedy, ked z mojich deti niečo vyrastie, vtedy si možme povedať či sme to zvladli alebo nie. Len koli tomu ,že som deti nemala hned pri sebe, lebo pred rokmi sa to nedalo, nie som nezodpovedna, alebo som nezvladla situaciu. Aj mliečko som hned mala, aj som ich kojila aj kupala, len nie hned. Sestra rodila pred 25 rokmi systemom, že hned mala pri sebe dieťatko. Povedlaa ,že keby nemala na izbe mamičku, ktora bola 3 dni po porode a nepomohla jej, asi by malu kupala po 3 dnoch. Jednoducho nevladala, sa sama o seba postarať.Ja som sa najlepšie citila teraz po poslednom, ale to len koli tomu, že ma napichli oxytocinom, aby som mala kontrakcie, keby nie infuzia, tak mam znova nizky tlak a malu by som prve minuty ani neudržala v naruči.Pri prvomso mala kyslik,tak si neviem predstaviť, aby som ešte aj babatko džala, dychala kyslika mala kanylu v ruke, jednoducho to je nemožne. Ak mi niekto povie , že ano tak klame.
@horana Nikde netvrdim, ze porod ma byt bez emocii. Naopak. V tom sa urcite zhodneme. Ja som pisala o faktoch, ktore uviedla zakladatelka a ktore su podla nej tak katastrofalne, ze aj najhorsia porodnica na slovensku je oproti greckej luxus. Ja si to nemyslim. To je vsetko. Objektivne to nezhodnoti asi nikto, ale poohovarat lekarov a personal a vobec cely system, bez toho aby sa na to clovek pozrel aj z ineho uhla, nez zo svojho, to je zas take slovenske.
A kde je podla teba ta hranica, kedy sama lepsie vies co sa ma diat, nez lekar?
Takze este raz: Mojou prioritou je prist do nemocnice, bezpecne porodit dieta a zdrava odist so zdravym dietatom. Ak je cenou to, ze budem lezat v nemocnici za podmienok ake som uviedla v prvom prispevku, tak nech. Autorka ma teda zrejme ine priority, a je pravda, ze je to jej slobodne rozhodnutie.
Svoje emocie si nechavam pre svoju rodinu, navonok urcite posobim ako psi cumak, ale to je mi uprimne ukradnute. Moje deti milujem od prvej chvile, odkedy sme ich splodili a ziadny pobyt v nemocnici to nezmenil a nezmeni.
Za komfort sa plati, to plati aj v tomto pripade, aj v inych. Nemyslim si, ze niekedy bude zdravotnictvo v takom stadiu, aby sa k ludom spravali tak ako v sukromnych zariadeniach. Jednoducho to Slovaci nemaju v povahe, za male peniaze (pretoze vzdy to budu male peniaze) nikto skakat okolo zadku pacientovi nebude. Je to velmi smutny fakt. Zaroven je fajn, ze existuju miesta, kde to ide. Avsak je to len na rozhodnuti jednotlivca a ze je to teraz v BS tak ako to je neznamena, ze je to nemenne.
Ale to uz opat diskutujeme o niecom uplne inom, nez bol autorkin prispevok a moje reakcie nanho. Zdravotnictvo a obzvlast porodnictvo na SLovensku je tema na dlhe lakte. 🙂
@natas4 Nikdy som nemala v povahe zavadzat ludi a ako vravim , aj ked som z SK dost dlho prec, rada sa na SK vraciam a nehanbim sa za to ze som Slovenka...Poznala som dost dievcat v zahranici (Slovenky aj Cesky), co odrazu mali viacej penazi na ucte a mysleli si ze vsetko vedia a od vsetkeho maju ,,kluce,, a ako vravis Slovensko bolo u nich od razu pod uroven. Predsa len kazda z nich sa domov vrati ci uz nastalo alebo iba pri dovolenkach, potom naco byt pokrytec...A k zdravotnictvu na SK...- Kvalitu zdravotnictva mame na vysokej urovni, ako som spomenula v mojom 1-vom prispevku...Sama som zdravotna sestra, pracovala som aj na SK aj v zahranici...a tiez mam skusenost aj z UK, viem o com hovoris, a samozrejme chyby sa najdu vsade...
@betunka39 pri prvom porode som muza vobec nechcela mat pri porode. ale velmi sa toho dozadoval, tak som nemala srdce mu to zakazat. proste chcel svoje dieta vidiet a drzat v naruci od prvej sekundy. a co sa tyka nizkeho tlaku, tak ten som mala pri poslednom porode, a muz odisiel hned, ako ma previezli na izbu, nakolko sa ponahlal domov starat sa o starsie deti, takze 24hodin som tam bola sama. a kedze byvame hodinu od nemocnice, tak aj tie dalsie dni dosiel tak na hodinu, max. dve nas pozriet. takze zas som sa na nejaku extra pomoc nespoliehala. stale pri nas bol len pri prvom porode.
@natas4 a kto tvrdi, ze dieta mas drzat na rukach? ja som lezala v posteli a maly lezal vedla mna. nikde som nepisala, ze to dieta mas drzat na rukach, pisala som, ze dieta ma byt pri matke. ak ona nezvlada ani sediet, tak lezat uz hadam nema problem,ci ano? a poleziacky vytasit prsnik vonku sa da aj s tlakom 65/55, mam to vyskusane
@ladywitch26 ano aj si ho prebalovala po leziacky 😀 aj taka prvorodicka co nikdy nekojila hned vie ako kojit po leziacky..furt pises ze dieta ma byt pri matke..a ked nie je tak co?
@betunka39 a este jedna vec. zakladatelka temy nepisala nic o tom,zeby mala nizky tlak, alebo jej museli davat kyslik. naopak, mala uplne prirodzeny porod, tak je asi uplne normalne,ze dieta dostala na hrud. nedrzala ho posediacky na rukach, odkial jej mohlo vypadnut (kedze ju asi sotva mohli zasivat sediacu). ak je situacia vaznejsia, ze matku kvoli tlaku musia kriesit a davat jej kyslik, ked odpadava, tak jej asi nikto dieta tisnut do ruk nebude. zas to neprekrucajte. ja som mala kyslik len na porodnej sale, potom mi uz bolo lepsie, aj ked stale som mala problem vstat a na wc som chodila v doprovode sestry. ale maly bol stale pri mne, lezal v posteli a nakojit som ho zvladala aj s nizkym tlakom a tych par plienok za den som mu vedela prebalit aj posediacky. ak by som nezvladla aj to, tak si zavolam sestricku. zas tu uz nerobte zo mna za to nejaku supermatku, co odrodi a hodinu po porode zvlada aj drevo rubat. akurat som hladala len moznost, ako sa to da. niektore mamicky sa proste ani nesnazia a rezignuju skor, ako to vobec skusia.
@natas4 na kojenie su tam predsa sestricky, ci nie? inak preco si myslis, ze kojenie v sede je ine ako poleziacky?
@ladywitch26 neodpovedala si mi na otazku..ked dieta nie je pri matke tak co?
Ja si to nemyslim, ja to viem , moje dieta bolo dojcene

Téma zaujímavá, pretože spokojní, či nespokojní môžeme byť v akejkoľvek krajine. Vždy ide o danú nemocnicu, či daného lekára. A práve v tom úvodnom príspevku ma zaráža fakt, že si rodička vopred nedala námahu preveriť si nemocnicu, v ktorej sa rozhodla rodiť, hlavne čo sa týka toľko spomínanej hygieny a spoločnosti na izbách. Druhá vec je bariera, neviem či len jazyková, či nízka asertivita, keďže tu viac krát bolo opakované, že jej "niečo" podali, chceli robiť cisársky, následne mala infúzie a podobne. To sú veci, o ktorých má žena právo vedieť, prečo sa majú diať a má teda i násldne právo rozhodnúť, či súhlasí. A nie že ani po pôrode netuší čo a prečo.
Tým nespochybňujem, že pobyt v nemocnici bol katastrofálny. Ale ja osobne i pred dovolenkou veľmi podrobne zisťujem, ako je zabezpečená zdravotná starostlivoť, aký je systém v nemocnici a podobne. Ak nejde o neplánovanú hospitalizáciu, tak na to priestor a čas je.