Katastrofálny pôrod v Grécku
Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar
Necitam to tu cele len chcem reagovat na urcite nespravnosti kedze mam tiez skusenost aj so slovenskym aj greckym zdravotnictvom. Porod za pritomnosti partnera je samozrejmost aj v grecku!! Dimitra sa ocitla v vo velmi zlozitej situacii ked ju opustil partner pred porodom a bola na vsetko sama v cudzine. Neviem ci vobec navstivila viacere porodnice aby si vybrala alebo napr.aj na parents.gr je forum kde su hodnotene porodnice v grectine.
Ja som napr.mala dieta hned po porode pri sebe ale prvu noc som poprosila aby mi ho zobrali co aj urobili,dalsie noci uz bollo pri mne ale vzdy boli sestricky ochotne ak som nico potrebovala prisla za mnou laktacna poradkyna ci potrebujem pomoc, kedze bolo vsetko ok tak mi len prezrela a premasirovala prsia.
Nechcem tu obhajovat grecky system ako idealny ale nie je to take hororove ako sa tu pise. Mam skusenost s viacerymi statnymi nemocnicami a nastasyie pozitivne. A bez uplatku!!
@danielita18 a vysvetlis mi, v com mam ako problem? alebo mi skor ty vysvetli, v com je tvoj problem, pretoze ja nemam pocit, ze nejaky mam.
@lydja tiez si myslim, ze tam bol najvacsi problem, ze tam nemala nikoho. proste sama v cudzine, kde nikoho nepozna. ak by mala partnera pri porode, tak by jej opis porodu vypadal uplne inak. preto som sa aj pytala, ci nebola moznost mat pri sebe niekoho. ked uz sa teda otec na dieta vykaslal, tak aspon dula alebo znama. ale niektorym zenam aj toto vadi, ze vraj zakladatelku temy osocujem a urazam.
@slniecko77 no neviem, ci nejaka matka po sekcii sa zacala pohybovat skor ako po 12 hodinach a ani si to neviem predstavit pre bolesti, len kvôli tomu
@michaelapsotova ako, nehovorim , ze porod samotny bol dlhy, alebo zly, skor som chcela opisat pristup lekarov a aka je tu starostlivost o pacientov. Inak aj ja mam skusenost so slov. porodnicou, ked mi pri dcere povedala lekarka na moje slova ze musim tlacit/tak si tlacte/, no a ja som zatlacila...to bol humbuk ked sestricka zrevala, ze vidi hlavicku , hned boli pri mne. Ked som zase rodila syna a mala som nizky tlak a poplietli tabletky s mojou spolubyvajucou , ktora mala tlak vysoky, tiez to nebolo super. Museli mi nasadit kyslik a doslova ma preberat medzi bolestami, kedze som upadal do stavu kedy som nic nevnimala, ale proste to su skusenosti s porodom kde je jedna udalost zla, ale v grecku bolo zl vsetko. A okrem toho, mi asi po hodine oznamili ze mam dceru, ja som sa nepytala, vedela som co budem mat.Ale proste to by snad mohli povedat hned po narodeni ako u nas, ale to su len male detaili
@denaalubos to, co si opisala, bol uplne normalny porod 😉. len kazda zvladame zataz inak, niekto ju nezvlada vobec.... a niektore maju naivne predstavy a porode 😉. mala som rovnaky porod na SK, aky si opisala a nebol pre mna vycerpavajuci, ani tazky, tiez som mala vyvolavacku, ukrutne bolestive kontrakcie, medzi ktorymi som doslovne odpadavala od bolesti, umierala som od smadu, tiez mi len vlhcili pery vatou, bola som v nemocnici uz 2 dni, celu noc na cakacke s ostatnymi, nespala som.....ako ja neviem, toto je uplne normalny priebeh porodu a je trapne nazyvat zeny supermatkami len preto, ze to zvladli a nerobia z toho taku tragediu. Niekto znesie viac a niekto menej, ja sa ti tu tiez nebudem vysmievat, ze si padavka, kedze o tazkom porode nemas ani sajn, tak bud taka laskava, odpusti si tie supermatky, je to detinske a trapne.
@dimitra hej s tejto strany ste to nemali lahke ja osobne by som vrazdila im to bolo ukradnute ked aj ten jazyk nebol stopercentny predsa niektory greci vedia dobry bordel spravit tym chcem povedat ze kebyze mate vela vela znamych ako u nas cigani nechcem sa nikoho dotknut vyzeralo by to inak to ano ... v podstate stratena v cudzom svete ale kazda skusenost je skusenostou 🙂 aj ked nie prijemnou... viem cim ste chceli poukazat ja som tiez chcela len ukazat na to ze ani na svk to nieje bohvieco kolko krat mi to pride aj horsie ...
@barbarelka nemozem sa spakovat, stale cakam na papiere aby mi vydali rodny list a nasledne pas, nakolko otec dietata meno svoje nedal a ja potrebujem papiere zo slovenska a tie tam trcali 3 mesiace ale teraz uz su v Atenach, tak dufam ze 10.1. letim domov
@slniecko77 Ty mňa láskavo nepoucuj o náplni zdravotnej sestry, ja ňou totiž som,tak sa nehraj na mudru a nebav sa so mnou,ako by som mala skončenú pomocnú školu,Ty múdra.A tiež viem,že na Sk sú porody doma zakázané.Keď si nepochopila význam toho,na čo reagujes,tak sa láskavo zdrž komentárov.
@lydja tak to ti gratulujem ze si nasla dobre nemocnice, ja mam skusenosti aj so zubarom, aj praktickym lekarom , aj suromnym lekarom a nenasla som jednu pozitivnu vec...no mozno pravdou je, ze su mili a zhovorcivi, ale po odbornej stranke a stranke starostlivosti som nenasla nic pozitivne. Napr. zubar nechcel ani pocut o plombovani, trhat a trhat, tak som na tabletkach vydrzala asi mesiac a dala som si to spravit u nas doma...Ale nevravim , ze je vsetko zle ,ved ani nemozem mam dieta s grekom a je taka chutnuckaaa 🙂
@dimitra vidis, ty si pisala, ze otec dietata v grecku nemoze byt pri porode a odrazu tu pise niekto, kto hovori, ze moze. Tvoje prispevky aj informacie v nich su cisto subjektivne, ty si si zle vybrala porodnicu a teraz tu strasis a podavas skreslene informacie. Aj na porody v UK vacsina nadava a ma podobny nazor, aky si opisala o Grecku, ale tiez to nie je objektivne, kedze jediny rozdiel je v tom, ze v UK je iny system, ako na SK a kedze niektore mamicky maju skusenost z SK, tak samozrejme, ze UK porod je pre ne trauma, ale to neznamena, ze cele porodnictvo v UK je zle. Najdes vela zien, ktorym prave ten UK porod vyhovoval viac, ako na SK. Jasne, na pocity a zazitky mas pravo, aj pravo sa tu s nami o ne podelit, ale netreba generalizovat a zbytocne vyrabat takuto hrozu o porodoch v Grecku 😉.
@michaelapsotova to ano, ja netvrdim ze je to na slovensku super, ale urcite viac organizovane ahlavne je tam ta starostlivost a hygiena ina, ved babo je este len par chvil na svete a uz pride do styku s bacilami s vonku a nechcem nic zle povedat, ale mam pocit ze muz spolubyvajucej dosiel rovno z prace, bez sprchy , bez cistych siat....hruz a smrad a ziadne sukromie. Poviem to tak sprosto, ale vytiahnut cecku pred cudzim chlapom ,nie je tiez boh vie co
@dimitra podla mna je fajn si takyto príspevok precitat, aby clovek vedel, ze taketo nieco sa deje v nemocnici v danej krajine a meste, ak by tam nahodou bol a ratal s tym a podla toho sa ja zariadil dopredu, informacia, skusenost, vsak o to ide, podelit sa so skusenostami, moznostami atd, ci nie alebo o com su potom fora???
@dimitra to nebudem radsej hovorit co sme mi mali na izbe a hygiena ? spala som 4 dni na krvavej posteli a nitko mi to ani neprezliekol mama mi potom doniesla aspon cistu plachtu ...
@syrik gratulujem k nadhernemu a narocnemu povolaniu 🙂 napriek tomu si stojim za tym, ze urcite veci si ma pacient robit samoobsluzne, aby bola zachovana jeho samostatnost po prichode domov. Samozrejme, ze zalezi od zdr.stavu pacienta. Je kontraproduktivne obsluhovat a obskakovat matku po porode ked prebehol fyziologicky a nema najmensi problem ani ona ani dieta.
@7katka z medicinskeho hladiska sa odporuca po 12-24 hodinach od cisarskeho chodit, presne kvoli tomu co som napisala. Samozrejme, ze zalezi ci bola sekcia robena v celkovej alebo spinalnej anestezii 🙂
@ladywitch26
@aliza
@slniecko77 dimitra nie je prvorodicka, tak ked porodila dve deti na Slovensku, tak asi VIE porovnat...nerobte z nej chuderku, ktora kvoli tomu, ze ju opustil priatel , tak prestala vnimat skutocnost
@dimitra ja ti napisem svoj zazitok....pri porode syna som mala celu rodinu, este aj buducu svagrinu 😀, ziadne hygienicke predpisy, ziadne dezinfikovanie, navlecky, plaste a podobne, proste ako prisli zvonku, dokonca z MHD, tak zostali pri mne, maly isiel z ruk do ruk....o par hodin neskor prisla necakana navsteva, 2 susedske rodiny, to jest 8 ludi! kedze su to Indovia, oni maju tradiciu strcit novorodencovi peniaze...a tak mojmu malemu dali do ruky spinavu bankovku 😕 a predstav si, prezil! ziadne infekcie, prave naopak, super imunita. Na druhy den po porode sme isli domov, maly nemal ani 24 hodin a uz sa k nam nasackovali susedia a znami....a sedeli u nas, maleho drzali na rukach a bez perinky a prezil! ano, mozno to je extrem, ale zivot v cudzej krajine dost cloveka meni, aj jeho pristup a nakoniec zisti, ze ked urobi veci inak, ako sa robi na SK, tak to nemusi byt zakonite zle. Ide len o to, ci sa budeme rigidne drzat toho, na co sme zvyknuti alebo ci vyskusame aj nieco nove. To len na margo tych bacilov 😉. Nekomentujem to, ze tam ten muz s vami bol, to by vadilo asi aj mne.
@slniecko77 mala som SC i v celkovej i v spinaly, takze viem porovnat, aj vzhladom na predchadzajuce okolnosti, nielen samotny vykon, na prevenciu trombozy sa picha nizkomoklelularny heparin a bandaz DK,no nic nie je 100% ani vcasna mobilizacia, kto mal nejaku brusnu operaciu, vie, o com hovorim, mala si?
@michaelapsotova tak vidis pises ze n izbach bola hygiena strasna a teraz si predstav, ze do takej hygieny ti este zavita cudzi muz co nevidel kupelnu v ten den a na obed sa ti nahrnie cela capata, takych smradoskov do izby
@natas4 nikto z nej nerobi "chuderku" ako si ju nazvala, len zrejme nevies pochopit, ze zostat sama v cudzej krajine s inym systemom, nerozumiet jazyku atd. je narocne aj pre zdraveho jedinca nieto este pre zenu pocas a po porode...nuz, trosku empatie mozno..
@7katka nie, nemala som, ale viem co je pre moje zdravie najlepsie.
@slniecko77 ziadna empatia, ani sebalutovanie, proste bolo to vsetko na prd aj s odstupom casu si to uvedomujem ne len v ten moment. Ziadne porodna depresia, ani sok ze neovladam 100percente rec, ja som odrodila 2 deti, tak som vedela co ma caka a porodu som sa nebala, Pisem len , ze rodit v grecku je zazitok a cely zivot
@slniecko77 ja mam empatie dost...ale ty by si sa mala pozriet na seba...neustale ju tu "presviedcate" ze to nebolo take zle ako pise...snad ked rodila treti x , tak vie porovnat...ci ked ju opustil priatel, tak ju opustili aj zvysky rozumu?

@dimitra Fuuu,no ako citam,mala si to ozaj tazke☹. Neda sa Ti spakovat a ist domov?ci uz si ok? Ako som uz pisala,sama som v Grecku zila, a to som tam mala skveleho vtedy este len priatela,aj jeho rodinka bola super..ale aj tak som bola psycho z tej mentality,nedostatku kamaratov, neskutocnych rozdielov medzi slovakmi a grekmi...a to som nemala babatko..Si to ani neviem predstavit,ako si to mohla dat! Prajem Ti vela stastia a baby,co tu niesu celkom na tvojej strane neries..kto si nezazije greckych lekarov,nemocnice a celkovo ich easy pristup,ukricane grekyne a ich mega este viac ukricane rodiny,ked ty chces oddychovat,nema pravo sudit! Kocke,ktora rodila,v Atenach gratulujem a tesim sa z pozitivnej skusenosti a ze nie vsade v Grecku je to to iste🙂!