icon

Katastrofálny pôrod v Grécku

dimitra
1. jan 2014

Ahojte zienky, citam tu vselijake nazory na porody u nas doma, ale musim vam povedat, ze mam 2 deti rodene na Slovensku a jedno v Grecku. Ak by som to mohla porovnat, tak je to nebo a peklo. Od zaaciatku porodu, az po poporodnu starostlivost. Navstevovala som sukromnu kliniku , kde bolo vsetko ok, ale nakolko porod na nej stal az 3000e, tak som sa v 9 mesiaci rozhodla pre statnu nemocnicu. Jedneho pekneho dna som sa vybrala na vysetrenie, ktore prebiehalo asi tak, ze mi zmerali tlak a odvazili a vzapati mi oznamili , ze sa mam dostavit na prijem , lebo bude cisarak. tak som pekne naklusala 25 v stredu do nemocnice na predoperacne, kde mi bolo oznamene rukami a nohami ze ostavam uz v nemocnici a ze mi 26 rano urobia zakrok. Grectinu ovladam tak 50 na 50 takze hruza.Bez ultrazvuku a oziev za mnou stale chodil doktor a pytal sa ci mam bolesti. Bola som v soku, ved ake bolesti ??? Ja mam is na cisarak. v ten isty vecer ma zavolali k sestricke a ta mi nieco pichla, strasne to stipalo a az z odstupom casu som si uvedomila, ze take nieco mi pichli aj pri mojich detoch na vyvolanie porodu. Po injekcii cuduj sa svete som dostala bolesti do 15 min.Tieto mi vsak do rana postupneslabli, aj ked som s uz tesila ze nemusim ist na cisarak. Este za mnou prisla jedna doktorka z ruska a povedala ze ziaden cisarak, ideme rodit normalne. Takze bolesti kolo 4 ustali uplne a uz som bola aj sklamana. asi o 5 rano vo mne nieco puklo a ked som sa postavila tiekla zo mna voda. Nechali ma sa trapit v izbe asi do 7, kedy ma previezli na salu. Porod asi tak , ze lekar sa ma pytal ci nechcem ist na wecko a ja furt ze nie. Sak v takych bolestiach komu sa chce. Nakoniec dosla ta ruska a pytala sa ci chcem tlacit. takze som zatlacila a babo bolo na svete. Potom asi hodinu sme cakali kedy vylezie placenta. A teraz baby pride goool. ked placenta nesla, tak sa lekar pytal, ze kto mi robil ultrazvuk pri prijati a oni ze nikto. Tomu studovanemu doktorovi sa zdalo, ze mam deti dve, tak mi narychlo robili ozvy. Samozrejme ziadne tam nebolo. ked ma prevazali na izbu, tak mi plesli malu na hrudnik, lebo tu neexistuje novorodenecke. O hygiene ani radsej nepisem. Cely den a noc na izbe s druhou zenou pri ktorej den a noc niekto je, takze ak je to manzel, mozem len zavriet hubu a cakat na prepustenie.nasledovalo dlhych 8 dni v nemocnici, podotykam, ze som bola stale napojena na infuziu a stym som musela chodit s malou vsade, n kupnie, na vazenie atd...v jednej ruke mala v druhej stojan s infuziou.....takze babky uz mame 3 mesiace a sa tomu len smejem, lenze vtedy to bol horor. Slovenske porodnice aj tie najhorsie , su urcite luxus oproti porodu v Grecku. Porodom zdar

slniecko77
2. jan 2014

@laila22 nedalo aj ked som povodne nechcela..v zapadnej Europe nikto nemusi "roztahovat" nohy (ako si to s empatiou napisala) a uz vobec nie pred cudzim chlapom..
A ak som to spravne pochopila, to bola izba na oddeleni a ten chlap bol navsteva..nebola to porodna sala.

laila22
2. jan 2014

@slniecko77 no vdaka bohu, ze na zapade nemusite ,, roztahovat nohy,, pri vizite... 😉 ty si zrejme tiez z tych tolerantjesích ktorej by nevadilo, keby pri nej po porode chrapal cudzí muz a 1m od neho by bola postielka s tvojim babom..🙂

ladywitch26
2. jan 2014

@laila22 takze vsetky sa do nej obuvali na prvych troch stranach, ale mudra som len ja....
a co sa tyka cudzich chlapov pri porode, preco by mi mal vadit v miestnosti? je tam matka jeho dietata, on chce prezit prve hodiny so svojim potomkom a jeho matkou a pomoct jej. zas si tak nefandite, ze tam bude ocumovat vas, prenho tam bolo len dieta a jeho matka a kaslal na vsetko ostatne. a ak to niekomu napriek tomu tak vadi, tak nech si zaplati sukromnu izbu a hotovo.

slniecko77
2. jan 2014

@laila22 aj tohto dovodu som sla po 7 hodinach od porodu domov, kedze u nas v nemocnici su povolene navstevy blizkych pribuznych 24 hodin denne 🙂 ja neoblubujem hlucne velke navstevy. Ale podotykam, nebol to jediny dovod..proste nevidela som zmysel zostavat v nemocnici po fyziologickom porode s dietatom v uplnom poriadku..podotykam nikto ma domov neposielal (pediater bol skor za zotrvanie v nemocnici, ale nemal vazny argument tak neuspel), bola to moja peva myslienka po pobyte v sprche, cca 2.5 hodine po porode.
Neviem preco podaktore neviete alebo nechcete pochopit, ze to ide aj inak, ze to co je ine od slovenskeho standardu este neznamena, ze to je zle a neustale sa ohanate "supermatkami".

monika15
2. jan 2014

@dimitra vela ludi si neuvedomi ze ako to je inde... Kazdy hovori ze Slovensko najhorsie... ale je to tak vsade....
500/50 najdes dobre alebo najdes zle......

dimitra
autor
2. jan 2014

@ladywitch26 ja som si za porod platila, kolko je na standardny porod bezne.Ak chceli mat sukromie, konfort a tuzili byt spolu hned po porode cele dni a noci ,ako stastna rodinka,mali si zaplatit za samostatnu izbu oni a nie ja, ja som chcela len slusne travit chvile po porode.Nepozadovala som ziaden luxus. Tak neviem, skus si dnes nastahovat na noc k sebe cudzieho chlapa, ci sa ti to bude pacit.Nehovorim ze sa mi nepaci,ze otec pride pozriet matku a svoje dieta, hovorim o tom, ze ma prist pozriet a potom pekne z izby vypadnut.

ushuaia
2. jan 2014

Ahojte maminky, rada chodim na stranky modreho konika a citam...Kedze zijem v zahranici kazda rada a skusenost je dobra 🙂 Rada sa podelim ja o svoju skusenost...Rodila som v Afrike dcerka ma 3 mesiace, kazdy bol zhrozeny ked pocul, ze porodim v Afrike...Moje tehotenstvo bolo od zaciatku bezproblemove a pohodove a myslim aj vdaka gynekologovi ktory nam bol odporuceny...Kedze som sama zdravotna sestra, bola som tiez na zaciatku trosku vystrasena , s nespocetnym mnozstvom otazok a najma daleko od rodiny a znamych. Nasa prva navsteva a teda gynekologicka prehliadka spominaneho lekara bola velmi prijemna a niesla sa v duchu dobrej nalady. Moj partner absolvoval kazdu prehliadku somnou, az do porodu...teraz je hrdy tato a je tiez hrdy , ze bol pri vsetkom od zaciatku...Uvital nas prijemny presedively panko s vyraznym hlasom a usmevom na tvari. Hned som ho zavalila mnozstvom otazok, na kt. bol vzdy ochotny odpovedat...podotykam kazda ,,prehliadka,, trvala minimalne hodinu, najprv sme skonzultovali a potom robil UZV pri kt. vsetko vysvetloval...Vzdy vytvoril velmi prijemnu skoro ako ,,rodinnu,, atmosferu. Ako som vravela moje tehu bolo naozaj max. bezproblemove, ziadne vracanie, potiaze prosto nic. Az do dna porodu. Den pred porodom som bola este na kontrole, pretoze malej sa akosi stale nechcelo von, rodila som 40+1, na to ze som prvorodicka, som mala celkom rychly porod. Na kliniku sme dorazili cca 21.30 a 23 som bola otvorena na 8 cm, vsetko nasvedcovalo normalnemu porodu, az pokial mi lekar neotvoril plod. vak, na miesto cirej plod. vody vytiekla hnedo-zelena, to uz som bola na porodnej sale pripravena tlacit,..Partner mi vravel ako lekarova tvar skamenela...ja si z tychto momentov pamatam utrzky, okamzite volanie operacneho timu...beh na sal, ja som mala kontrakcie v plnom prude, ktore som vsak musela predychavat. Uz na operacny sal partnera nepustili...prenho to bolo 45 min strachu ci vyjdeme obe, alebo iba jedna z nas...Ja som bola pri vedomi, ale plakala, aj teraz sa mi natiskaju slzy do oci - pri spomienke...Cely tim bol max. ustretovy tym ze ja nehovorim po francuzsky, iba anglicky, ale nastastie moj gynekolog vedel aj anglicky...Boli to minuty cakania- kt. boli v tej chvili ako hodiny..., kedy konecne budem pocut malu plakat, pocula som slaby zvuk, v hlave sa mi vyrili myslienky ze s malou je zle a potom som si uvedomila ze to boli dvere...Az potom konecne som pocula hlasny a prenikavy detsky plac...Malu hned odniesli, tato bol s nou, mne ju ukazali az na druhy den...Lekarovi som neskutocne vdacna a rozhodol sa spravne, sam vravel ze robit cisarak ked je zena otvorena uz na 8 cm je zriedkave...Personal bol tiez ustretovy a sestricky mile...Na nohy som sa postavila necelych 8 hod. po porode, myslela som ze asi poskrabem steny, ale potom ked mi doniesli malu...pocit stastia cez slzy bol neopisatelny...,bolesti som mala, ale kazdym dnom to bolo lepsie znasatelne. po 4 dnoch sme prisli domov...Ja mozem povedat , ze na to ze som rodila v Afrike sa nemozem na nic stazovat...do dnesneho dna. Mam skusenosti aj z UK, ci krajin Blizkeho Vychodu...nie ako rodicka, ale pracovne, na SK mam sukromneho gynekologa na Kramaroch a myslim si ze kvalita zdravotnictva na SK je stale na vysokej urovni v porovnani s inymi krajinami...,ale s pristupom a jednanim ake mam tu som sa este nestretla... 🙂 🙂 🙂...Mala nam robi radost a rastie ako z vody...

ladywitch26
2. jan 2014

@dimitra ved preto som pisala, ze tebe sa to mozno zda nenormalne, ale inde vo svete je to naopak ta najnormalnejsia vec. a o tebe mohla tiez ta grekyna napisat, ze ak si chcela mat sukromie, tak si mala ist do samostatnej izby. ono vacsina nemocnic robi predporodne kurzy, alebo pri navsteve na klinike sa mozes spytat lekara, ako to u nich funguje. a ako ste tu viacere zijuce v grecku pisali,ze greci su zivelnejsi, hlucnejsi, tak si mohla asi tusit, ze si na nejakom sukromi velmi nezakladaju.treba brat do uvahy miestnu mentalitu, castokrat neporovnatelnu so slovenskom. ja by som sa tu tiez mohla rozpisovat, aka katastrofalna je starostlivost v irsku, ked sa tu nerobia tripple testy, ziadne ultrazvuky a aj keby sa zistili neviem ake tazke poskodenia plodu, tak zenu nechaju proste vynosit a porodit to dieta. raz zijem v katolickej krajine, kde su potraty mimo zakon, tak to akceptujem ako fakt.
a co sa tyka hygieny, to by bolo fakt jedine, co by mi velmi vadilo, ak by bolo zanedbane, ale poviem ti otvorene, nerob si iluzie ani o slovensku. svokra nechali lezat cely den v jednej spinavej plienke, ktora mu pretiekla az na vankus a hoci jeho spoluleziaci od rana opakovane prosili sestricky, nech ho prezlecu , lebo sa tam neda dychat, nechali ho tak az do stvrtej poobede, ked prisiel muz na navstevu a narobil tam bordel.

kararinka
2. jan 2014

@ladywitch26 tebe sa mozno zda normalna katastroficka hygiena v irskych nemocniciach, kde si podla poslednej spravy lekar umyje ruky z nutnych 60 krat len 28 krat. Kde bol v minulosti jeden z najvyssich vyskytov MRSA spolu s UK a Greckom, co moze byt jeden z ukazovatelov hygieny v nemocniciach v tychto krajinach. Mozno by sa ti zda normalna situacia v UK, kde univerzalnym liekom na vsetko byva paralen a kde zlou diagnozou lekara moze by dieta odobrate. Precitaj si aj komenty mamiciek z Nemecka, ze dokonca ani tam nie je vsetko ruzove. Mne sa teda normalne nezda, aby so mnou cas po porode travil cudzi muz v civilnom obleceni, aby si lekar v nemocnici zapalil cigaretu a aby personal nemal zakladnu empatiu k zene cudzinke, ktora tam rodi sama. A v poslednom rade naozaj nemozes ani porovnavat mentalitu Irov a Grekov. Dimitra mozno v krajine nezila tak dlho a nemala taku siet znamych ako ty, aby poznala realie v nemocnici. Ty si pravdepodobne vedela do coho ides a preto ta to neprekvapilo. Pravdepodobne si v cudzine ziadnu serioznu diagnozu nemusela riesit, lebo to by si zazila obrovsky rozdiel medzi sukromnou a statnou nemocnicou.

bosoriak
2. jan 2014

@dimitra OK. Ale preco si potom isla rodit v grecku do statnej nemocnice? Som si ista, ze sa ta to tu uz pytali a som si ista, ze si im aj odpovedala, ale pomedzi tie stovky off-topic prispevkov to nemam sancu najst.

ladywitch26
2. jan 2014

@kararinka nie vsetky irske nemocnice su take zle, ako uvadzas. ano, napriklad waterford regional, pod ktoru spadam podla bydliska, je najhorsia nemocnica v irsku. preto som sa rozhodla rodit inde. tehotenstvo trva 9 mesiacov, co je podla mna dostatocne dlha doba na to, aby si clovek spravil prieskum,kde chce rodit. pytala som sa znamych, ktore rodili v nemocnici, kde som planovala aj ja, pytala som sa na forach inych mamiciek, spytala som sa mojej obvodnej lekarky, ktoru nemocnicu mi odporuca a pozrela som si aj stranku, kde pacienti hodnotia nemocnice. snazila som si zistit vsetko, co sa dalo o mieste, kde planujem porodit. ak by som mala nejake pochybnosti, tak by som sla rodit na svk, ale naopak, vsetky ostatne mamicky mi mnou vybranu nemocnicu velmi odporucali. a riesila som tu aj seriozne diagnozy, dokonca som stravila 2x par dni so synom hospitalizovana, kde ma previezli do tej "zlej" nemocnice a videla som ten rozdiel. ale to bol urgentny pripad, v tehotenstve ma clovek vela casu na rozhodovanie.

laila22
2. jan 2014

@slniecko77 do tejto pozicie sa stavias sama... ja som nikoho nenazvala supermatkou.. rovnako vy nechcete pochopit, ze inde to moze byt inak... ty si sa sprchovala 2,5 hod po porode a po 7hod si sla domov. takze si mala sukromie.ja som sa po porode nepostavila 1 a pol dnapostele a z lenivosti to urcite nebolo... 🙂 zakladatelka temy zrejme nemala na vyber a v nemocnici musela stravit 8 dní ktovie kedy sa ona chudera prvy krat po porode osprchovala... ja som bola zeacievkovana 1,5 dna a ver, ze mi to nebolo prijemne, ked ma sestricka musela umyt a opatrit... som o to horsia mataka? ty si ,,nohy roztahovat,, nemusela lebo si sla po 7hodín po porode domov mala si tu moznost... zakladatelka ju nemala a teda musela travit cas na izbe s cudzím chlapom na izbe... ja sa na moj porod ani srtarostlivost po nom nestazujem, ani neporovnavam s porodom v UK, v irsku v grecku alebo neviemm kde... Inak poznam vela dievcat co odišli do zahraničia a všetko na SK je uz FUJ...Ale v slabej chvílke, alebo ked sa rozrozpravaju o zivote v zahranicí to ani jedna nema az take ruzove ako to na prvy pohlad prezentuje...🙂

@ladywitch26 mne sa zda, ze ty rada vyrývaš a chytáš za slovíčka.. ja som na teba nikde nereagovala ani sa do teba neobúvala 🙂 to ty si ma prva označila... prestala som čítať po tom ako sa každý do nčal obúvať, že čo by vobec chcela... 😉 a porovnávať svoje ukážkové porody v zahraničí...

laila22
2. jan 2014

@dimitra ako som uz pisala, ktoe nechc nepochopí.. budu sa ta vypytovať dookola na to iste pritom je to zhrnute na prvych troch staranach, ale ty im to musis stale objasnovat na 9tej 🙂

ladywitch26
2. jan 2014

@laila22 ty si na mna nikde nereagovala a ani sa do mna neobuvala....hm, napriek tomu aj ked som presla celu temu, nemozem akosi nikde najst prvy moj prispevok, kde som ta oznacila. naopak, tu je dokaz, ze prva si zacala ty a ja som uz len nasledne reagovala...
laila22 @ladywitch26 kto ma trochu empatie a predstavivosti pochopil to cele hned z prveho prispevku a nie na 8smej strane... emoticon
Dnes o 14:19
takze tiez by trosku sebakritiky pomohlo 😉

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 no vidis ja som si tu namahu to cele preluskat a preskumat nedala... cely den mam aj ine povinnosti ako sledovat kto co s kym, kedy a na kolkatej strane... 🙂 ano mas pravdu zareagovala som na teba-- iritoval ma tvoj prejav... 😉

ladywitch26
2. jan 2014

@laila22 mna by tiez mohlo iritovat, ze si ma prva zacala osocovat, pokracujes v tom a este ma obvinis, ze som ja zacala prva. 😉
a co sa tyka povinnosti, nemam ich tolko, aby som si nenasla cas par minut na vyhladanie tvojho prispevku zabralo to necele 3 minuty

laila22
2. jan 2014

@ladywitch26 co mas stopky na stole? 🙂

syrik
2. jan 2014

Ešte Vás to baví? 😀

laila22
2. jan 2014

@syrik mna uz vonkoncom nie...😀

dimitra
autor
2. jan 2014

@bosoriak porod na sukromnej klinike mi prisiel dost drahy

betunka39
2. jan 2014

@ladywitch26 ak este mozem reagovat.pises ze si si mohla vybrat .kde chces rodit.Urcite si vsak na to mala aj potrebne financie.Lebo ak nie tak neviem-neviem Z dostupnych zdrojov viem .ze nie vsetko je v Irsku ale aj ostatnych zapad.krajinach take ruzove.Staci si niekedy pozriet napr.americky dokument tehotne v 16-tich.Tam velakrat vidno .ze kde a ako sa rodi a tiez podla toho kto di co moze dovolit.Vela mamiciek na Sk si nemoze dovolit zaplatit sukr.porod .alebo kliniku.Vela mamicirk si nemoze dovolit ani len samostatnu .alebo nadstandardnu izbu.Ja dom mala izbu pre dve.platila som 50 eur naviac za styri dni co som tam bola.Ale to som si priplatila nie koli komfortu.ale koli tomu aby som mohla mat navstevu hocikedy.kedze chodil az po praci.Pre ine by som ju neplatila.Pred rokmi .ked dom rodila sme boli 4-5 mamiciek na izbe a bolo super.Poradili sme si navzajom.vyrozpravali sa s niektorymi som v kontakte este aj dnes po 20-tich rokoch.Ale vtedy navstevy na izbach boli zakazane.Chcela dom len tymto povedat.ze az take zle to tu na Sk nie je.Su nemocnice kde sa zle staraju inde zase dobre.To plati v kazdej krajine.ide o yo na vo mad peniazr.Ak mas peniaze tak Ti lrkari budu zobat z ruky.ked si to priadne zaplatis.Ak vsak mas zaplateny iba standard tak iba ten dostanes.Cest vynimkam.su aj taki pracovnici.ktori to robia z laskou a bez vyhrad.Tych je ale malo vsade.

mariuskaa
2. jan 2014

Nikomu neprinalezi analyzovat, ci mala @dimitra naozaj dovod byt s nemocnicou nespokojna, resp. preco vlastne zalozila temu. Ona citi, ze jej nebola poskytnuta nalezita lek. starostlivost BODKA. Aj keby bola prvorodicka (co nebola ,takze vie porovnat), aj keby mala tam partnera (co nemala) aj keby vedela super grecky (co vedela dost dobre ale nie je Grek) a aj keby rodila v luxusnej nemocnici (co nerodila) stale ma pravo byt nespokojna, ak nieco nebolo podla jej predstav.

mariuskaa
2. jan 2014

Ja som rodila v zahranici, $5milionova maternity ward (novorodenecke ? oddelenie), sama izba, anglicky viem, manzela som tam mala a tiez som s urictitymi vecami nebola spokojna:
Dali mi celkovu epidural (namiesto chodiacej epidural, co som sa chcela este pohybovat, ale po epid som sa uz nemohla, chodiaca je miernejsia, necitite bolest len dozvuky bolesti ,ale stale mozem chodit a napomahat v druhej faze porodnej), zaviedli mi kanilu s tym, ze ma napojili hned na vyzivy... robili ukony proti mojej vole... s ktorymi som nesuhlasila, dali mi antibiotika, z ktorych som sa vyhadzala, a mesiac som nemohla kojit dieta, lebo som bola na hroznych stereoidoch - velmi silnych tabletkach, takze aby som nestratila mlieko , som pumpovala a vyhadzovala, aby sa mi neprestalo tvorit a maly bol na umelom prvy mesiac..(nakoniec som kojila 18 mesiacov, stastie) (za toto som ich mohla zalovat, lebo nezistovali, ci som alergicka) dali mi podpisovanie tolko dokumentov, ze som nemala cas ani citat, nie studovat co to je.. vsetko o plateni, lebo ved toto je len o peniazoch (mala som poistku). A jedna sestra zabulda dat do pocitaca kolko pictocinu (na vyvolavanie, asi to spellujem zle) mi dala, a kedy , takze keby ze sa neozvem, dali by mi dalsiu varku ako prvu, a to by bola uz druha... stastie, ze som vsetko sledovala.
A bola som velmi rada, ze si maleho zobrali na prvu noc k sebe (ked som uz nakojila) a doniesli mi ho az rano. Bola to posledna noc co som sa vyspala ;o)))

ladywitch26
2. jan 2014

@betunka39 nemala som zaplatene absolutne nic. tu zena akonahle jej lekar potvrdi tehotenstvo, tak ma automaticky starostlivost zadarmo. epiduralka na poziadanie a otec pri porode je samozrejmost, dokonca hned po porode ti este donesu aj caj a toasty na salu. lekar pri porode nie je, pokial ho nemas zazmluvneneho, za to by som musela zaplatit cca 3000e, ale naco by mi tam bol? tie porodne asistentky su vyskolene a maju odrodene castokrat viac ako lekari, akurat nemaju pravomoc robit cisarsky a predpisovat lieky. ak by ale nastal nejaky problem, tak lekar pride aj tak a osetri ta zadarmo, takze mi pripadalo uplne zbytocne si priplacat za nejaky nadstandard, ked aj uplny standard v statnej nemocnici je na velmi dobrej urovni. za privatnu izbu by som si zaplatila 700e za noc, ale aj ked sme boli 4 zeny na izbe, mali sme kazda svoje sukromie. izby su velke a kazda postel je oddelena zavesom. kazda sme mali priestor cca 2x3metre a na 4 postele 2 kupelne, takze pre mna to bolo dost komfortne a nejaka privatna izba by bola zbytocny luxus. a na vizity sa tu nechodi tak ako na svk. lekari aj porodne asistentky chodia po jednom. so synom som tam stravila 3dni, lebo som mala velmi nizky tlak, ale za cely ten cas tam bol napriek 4 novorodencom klud. neviem,cim to bolo, ale akosi velmi neplakali a drvivu vacsinu casu prespali, takze sme si oddychli vsetky. vedla spoluleziaca tam mala dokonca muza nonstop, ale tiez som ani nevedela,ze je tam. vsetci rozpravali potichu a proste sme respektovali sukromie jedna druhej.
no a co sa tyka zdrav. pracovnikov, to ti povie kazda jedna zena, co rodila v irsku, ze sestricky a midwives su proste uzasne. vzdy s usmevom, vsetko vysvetlia, ked sa clovek spyta, na zavolanie vzdy dobehnu, aj ked ich len o pohar vody poprosim, tak mi ho donesu s usmevom. a nie je to tym,ze maju dobre platy, tak sa im dobre robi. naopak, je ich malo (kdesi som citala, ze v irsku chyba 2000 zdrav. sestier), a pred par rokmi strajkovali za vacsie platy, takze tak ruzove to s nimi nie je. napriek tomu to pacient nepociti

mariuskaa
2. jan 2014

My sme pacienti oni su lekari, nie len to ze my sme minimalne rovnocenni partneri, my sme viac ako oni... oni sluzia nam. Oni skladali prisahu nam pomahat... oni maju byt ludski k nam. Oni nas buduce (prvorodicky, druhorodicky) maju chapat... ako sa citime, a nebyt bezccitu...

Preco sa hlavne v zahranici robia cisarske? Lebo viac sa uctuje poistovne za cisarsky ako sza prirodzeny...
Aj za zavedenie kanyly uctuju nemocnice viac... ako za strieknutie antibiotik do zily... jednorazovo..
A tam sa nabaluje viac ukonov, kde mozu uctovat kolko... Cisarsky je viac profitovy.

Lekari sa viac takisto vyzivaju v operaciach (povacsine... ) to iste ako kadernici.. nemaju vzrusenie z toho, ke pride niekto len podstrihnut dlhe vlasy,.... ale vacsia fun je ked dlhovlasa chce kratky uces... ;o))
Mozno blbe prirovnanie...

betunka39
2. jan 2014

@ladywitch26 vidis ako sama pises zaplatenie lekara by ta stalo3000eur .naco by ti bol?A co ak by si dopredu vedrla .ze budu komplikacie a toho lrkara by si fakt potrebovala.aj vtedy by to bolo take uzasne? Tu na Sk si za to.ze di vyberies lekara priplatid nrjakych 400eur ale s celyn komfortom aspon v nasej nemocnici a ozaj sa lekar stara.Ale ani ja dom neplatola nic naviac lekarom a bolo o mna vyborne postarane.A bola dom velmi spokojna s celym priebehom.A to mozem povedat aj o predchadzajucich.Virm nie kazda mamicka ma taku dkusenost.ale ani v zahranici urcite nie je vsetko tske ruzove sko to opisujete.Poznsm to napr.od znamrj z Rakuska.ktora ak by tam nrmala svoju mamu.tsk by zakapala a to si este aj dobre zapkqtila Takze tak.Ale mydlim.ze to je vsetko o yom ktora aka z nas je.kazda t prezivsme inak.Pre jednu je napr.pritomnost lekara zbytocna ina si yo nevie predstavit.Jedna chce fuul servis druhej staci sk stasne porodi a ide domov.

ladywitch26
2. jan 2014

@betunka39 aj keby som dopredu vedela,ze budu komplikacie, tak si lekara nezazmluvnim. proste verim, ze hociktory, ktory mal v tom case sluzbu, by to zvladol. prave preto som si vybrala univerzitnu nemocnicu s velmi dobrou povestou. nepotrebujem mat zazmluvneneho konkretneho lekara, ktoremu zaplatim akurat za to,ze bude v pohotovosti. a mam kamosku, ktora dopredu vedela, ze budu komplikacie, kedze mala velmi tazky porod na svk a z neho taku traumu, ze uz viac deti nechcela. uz na svk jej povedali, ze pri dalsom dietati bude mat rovnake komplikacie. nemala zazmluvneneho lekara, komplikacie boli a aj napriek tomu ju ten, co mal sluzbu, podla jej slov odrodil uplne skvele, aj ked to bol kliestovy porod. irsko ma svoje muchy, ale co sa tyka porodov, tak mu nemam co vytknut.

betunka39
2. jan 2014

@ladywitch26 ved to hovotim.ze aj tu na Sk su vyborny lekari a tiez sestry a nemusis si nic vopred platit.Ako som uz predtym povedala ako naschval.poznam tie co si vdetko dopredu zaplatili vybrali lrkata aj ho poznali a ptedsa potod dopadol katastrofalne.A

to je myslim si ze vsade.Netreba hned zatracovat.kazde system ma svoje mucjy.Este sa ospravedlnujem za cjyby sle pisem z mobilu.

ladywitch26
2. jan 2014

@betunka39 netvrdim,ze na svk nie su vyborni lekari a sestry. len dost casto im chyba aj ten ludsky pristup. a prave pri porode je zena dost zranitelna, tak nejake to slovo povzbudenia alebo usmev jej moze pomoct sa ukludnit a tym padom aj porod moze byt lahsi. bohuzial, na svk za hrube spravanie k pacientom este nikoho neprepustili z prace, tak sa to asi sotva tak rychlo zmeni 😒

katkalubkova
2. jan 2014

@dimitra prepac ak mi to uslo z temy, preco si rodila v Grecku?