Kde ma nechajú porodiť bez liekov?
Ahojte, som prvýkrát tehotná, končím prvý trimester, ale už teraz ma desí pôrod.
Nie to, že to bude bolieť, ale že sa mi stane to, čo toľkým mojim kamarátkam, známym, príbuzným a aj veľa veľa ďalším ženám, ktoré sa neboja o tom hovoriť. Podľa mojich informácií je taká slovenská klasika, že sa pôrod čo najviac urýchľuje, pichá sa oxytocín, tým pádom kontrakcie nastúpia veľmi rýchlo veľmi silné, mamičke sa nenechá čas si na bolesť zvyknúť. Dáva sa epidurál, čo sa dostáva aj do systému dieťatka a je z toho dosť omámené, okrem toho že žena je znecitlivená a nevie už sama intuitívne, čo má robiť. Ženy sa dotlačia do polohy v ľahu, s nohami v strmeňoch, čo je podľa žien aj mnohých doktorov (ktorí to chcú robiť pre ženu čo najlepším spôsobom) tá najhoršia poloha pre pôrod. Desivé historky o tom, ako sa dieťa nasilu páči kliešťami, ako na mamičku sestričky kričia, ako ju ponižujú, neberú do úvahy ako to chce ona, váľajú sa jej na brucho aby bábätko vytlačili. Preventívne nástrihy hrádze, totálny nerešpekt, dieťa sa po pôrode vezme a mamička ho aj niekoľko hodín nevidí. Dlhodobé následky nielen pre ženu, ale často aj pre dieťa.
Toto všetko je pre mňa tak desivé, že sa vôbec nečudujem že má toľko žien popôrodné depresie či posttraumatický syndróm. Navyše som ešte nepočula o tom, že by nejaký lekár či zdravotnícky personál niesol za také správanie následky. Súdy zvykne vyhrať nemocnica, nie "precitlivená" mamička, ktorá má byť proste rada, že dieťa je živé.
Viete mi prosím poradiť, či na Slovensku existuje pôrodnica, kde majú ľudský prístup? Kde budú rešpektovať prirodzenú cestu, že prvá doba pôrodná trvá dlho, že to nechcem nijako urýchľovať, že nechcem aby ma nastrihávali preventívne, že nechcem ležať na chrbte, ale chcem si zvoliť takú polohu, aká mi bude príjemná, a kde na mňa nebudú kričať, ale budú ma vnímať ako ženu, ktorá rodí svoje dieťa? Nie ako niečo, čo sa prišlo nechať odrodiť, a hlavne nech to nepapuľuje?
Ďakujem veľmi pekne za všetky rady! Pevne verím, že sa mi nejakú takú pôrodnicu podarí nájsť, jediná ďalšia alternatíva je pre mňa pôrod doma.
Mica
@micaz nepochopila si moj prispevok... nic nie je ideálne. To ze 10 tvojich kamoške porodilo bez ničoho, neznamená ze ty sa nebudeš 3 dni trápiť a aj tak skončíš akútnym CR.
A zase to, ze oni mali zlu skúsenosť,neznamená ze ju musíš mat aj ty... rozumies?
Ja som pri prvom pôrode bola otvorená na 8 cm a ani jedna kontrakcie, neporadil by som keby ma nechali tak ze ved čakáme. Lekar prišiel a povedal dame oxy a pôjde to, nechcel ma len tak rezať. A tak aj bolo, do 20 min.bola mala na svete.
Preto som ti aj napísala, zazmluvni si doktora, ktorému veríš. A naozaj prestať sa hrať na mudru a hneď apriori byt nepriateľský naladená lebo každý ti chce len ublížiť... to je tvoj najväčší problem
@micaz ja som bola spokojna v Saci, ale na Krompachy som pocula, ze tam nadmieru podporuju prirodzene porody, skus si o tom zistit viac, i ked neviem, ci to nemas daleko.
ja tu nevidím ani jeden odsudzujúci komentár..ale autorka asi áno... pýtala sa na názory a skúsenosti, dievčatá jej ich povedali... všade to predsa tak platí, že jedna povie epidurál super a druhá povie epidurál nikdy.. a podobne...
s tým kričaním.. ja osobne sa rozplačem ked na mňa niekto zvýši hlas..ale baby tu skôr píšu, že boli rady ak boli doktori trochu prísnejší... lebo že v tom strese a bolestiach nevedeli čo majú robiť, ako tlačiť ako dýchať.. a oni im to povedali, radili a pomáhali... hlavne ak sa niečo stalo a potreovali zachrániť to malé... a to hovorím o reálnej skúsenosti... tak chcú zachrániť dieťa, dostať ho von a napr. začať oživovať a maminka sa rozplače lebo nekričte na mňa? alebo sa tak dotrhať, že už to ani lekári nezašijú len preto že nechcem nástrih??
Sama cvičím s Aniballom a dúfam, že to nebudem potrebovať...ale to cvičenie nie je sranda... a to ešte nemám žiadne bolesti a stres... a ak ten nástrih bude potrebný a urobia mi potom napr. jeden steh, tak budem za to rada ako nasilu vytlačiť a byť dotrhaná na 20 stehov kade tade...
@micaz ja som mala podobne obavy pri prvom porode. Nastastie to bolo take rychle, ze sme ledva stihli prist do nemocnice. Ziadne vysetrenia pred porodom som neabsolvovala. Jedine co mi vadilo je oddelenie dietatka po porode. Dcerku mi sice dali na brusko ale potom zobrali a asi az o dve tri hodky doniesli. A to som uz viac nechcela. Dalsie tri porody som preto mala doma. Prvy porod bol 7 rokov dozadu neviem ako je to dnes. Urcite sa to uz zmenilo.
Vela som citala a komunikovala so zenami co mali krasne porody.
Je dobre sa pozitivne nastavit a tie zle predstavy poslat prec. 😊
@stvura no okolo mna v BS ani nestekli :D aj na porodnej sale som musela navrieskat na sestru aby sa zdvihla a zavolala lekara, ktory tam nebol pri men ani jeden raz od rana (rano mi vyvolal primar porod okolo 7-8 a potom nic, az kym som lekara volala okolo 14-15)... a potom s dcerou takmer nic zase, okrem rychlo vizity a hodili mi flasu s mliekom pravidelne na izbu.. 3den som s malou dusou volala sestru novorodenecku, nech ma ide ratovat, lebo mala sa nevedela prisat a ta bola taka super pri sebe, ze hned sa jej to nezdalo a volala lekarku, mala mala silnu zltacku, preto sa mi ani nebudila ani nic, a potom zase horor. Komunikacia nula bodov. A to vraj najlepsia porodnica v tej dobe :DDDD Vlastne keby som tu sestru nevolala ze daco nie je ok, tak nas ten den aj domov pustia :D ako teraz mi je to smiesne, ale nebolo mi vtedy vsetko jedno... o tom ze ma davali dokopy este v roosveltke v BB po tom vykone na porodnej a operacnej sale tam, ani nehovorim...
Mne pri prvom nic neurychlovali, zvykala som si den a celu noc na bolest, ze telo si s tym poradi netreba urychlovat ze vsetko ide ako ma.. aj ked som o to prosila.. dieta pridusene nasledky ma.. pri druhom dali oxytocin, bolest ziadna a tym myslim ziadna, dieta do hodiny vonku krasne zdrave..
@danyelia prepáč, ale zavádzaš. Pôrod na chrbte nie je nijako výhodný ani pre dieťa, ani pre matku, len pre lekára, aby pohodlne videl. Samozrejme je ťažšie sledovať pôrod ženy, ktorá čupí, kľačí alebo je na štyroch, ako takej, čo ti vo výške očí roztvorí nohy. Ale z biologického hľadiska to pre ženu ani pre dieťa nie je nijako výhodné.. žena tlačí proti gravitácii, sedacie kosti sa približujú k sebe a teda zatvárajú pôrodnú cestu, žena si tlačí na dolnú dutú tepnu, takže sa jej horšie dýcha a nevládze.
záleží ani nie tak od nemocnice ako na akých ľudí natrafíš... Ja som rodila 4 krát v MT... 3 krát veľká spokojnosť a ten posledný pôrod bol mizerný - kvôli hubatému personálu a ešte viac neochotnej lekárke... prvé 3 razy som rodila pri chlapoch - a veru pomohli mi viac ako spomínaná lekárka - čo som myslela že žena žene rozumie viac ....
Hmmm neviem co chces pocut. Ak ide porod podla predstav tak nemaju preco davat nieco rodicke.
U mna tiez cakali a cakali. Az ked bolo “zle” zacali konat co uz ale nic nezaberalo.
Mozno keby skor dali nieco na podporu tak…
Druhy a treti porod boli ine. Sice ano s vyvolavackou-lebo inac by bola sekcia. Proste moje telo je v tomto asi lenive 😅
@maryetta mne jeden z doktorov vravel, ze su zeny, ktore nedokazu produkovat tolko prirodzeneho oxytocinu, aby mali dostatocne silne kontrakcie na porod (ale asi to nebude kazda, ktora realne oxytocin dostane😅)
@babovka2321 neviem. Mne odtiekla voda a nic. Proste nic. Aj ked kontrakcie tak take co silnejsia ms.
Po 28hodinach otvorena ani nie na 4. Skusali aj oxitocin. Nasledne aj epi ze ci nahodou ale nic. Robili sekciu kedze maly sa nemal kade… zasekol sa v porodnych cestach.
Pri druhom a tretom mi dali automaticky zdola. Aby som sa otvarala. Tak toto zafungovalo hned. 😅
@micaz U mna čakali a čakali aj vyvolavačku mi dali a stále že prirodzený pôrod je najlepší aj keď som mala 3 dni odtečenu vodu a pôrod sa moc nerozbiehal...keď malá strácala ozvy nakoniec som na nich musela nakricať že do kedy chcú ešte čakať. Keby nerobili cisársky dcéru asi nemám alebo by mala poškodený mozog. Takže rodiť doma moc nedoporučujem.
@mauduska To nie je zavádzanie, písala som to v zmysle, že lekári asi vedia lepšie, prečo chcú, aby ženy rodili v polohe ležmo, resp., v polosede na polohovateľnom lehátku...presne tak, aby mali väčšiu kontrolu nad pôrodom, mohli lepšie zasiahnuť, v prípade potreby. Ja to vidím skôr z môjho pohľadu, ja ani deti sme nemali žiadne problémy, pri ,,obyčajnej,, polohe v ľahu, len sa mi zdá, že niektoré ženy to strašne riešia, pôrod v sede, stoji, vo vode, v stojke...a zamerajú sa na to, že len to jediné je super a ten doktor vlastne nič poriadne nevie 🙄
@micaz tiež si myslím, že si vyplašená z čítania hororových zážitkov niektorých žien, z ktorých polovica to ešte okorení. Ja nemám vo svojom okolí ani jednu ženu, ktorá by mala traumu z pôrodu, vrátane kolegyne, ktorá rodila v ôsmom mesiaci mŕtve bábätko. Ja som rodila pred sto rokmi, žiadne urýchľovanie liekmi, ani skákanie po bruchu sa nekonalo. Nástrih mi urobili po mojom súhlase, dieťa bolo veľké, narodilo sa už modré. Zošitie - tri stehy, sedela som už na druhý deň.
@stvura Ahoj, môžem sa prosím Ťa opýtať, prečo Ti vadilo kúpanie bábätka po pôrode? Chápem, že to bolo neskoro v noci, no asi to je dobré z hygienického hľadiska a určite sa cítilo lepšie ako keby ostalo neumyté...A určite ho nekúpali hodinu. Nemyslím to vôbec v zlom, len ma to zaujalo, že Ti to vadilo, možno som to len ja zle pochopila 🙂
Na tvojom mieste si ako prvé "zazmluvnim" pôrodníka a porozprávam sa s ním o tom.....ono všetko čo sa ide "diať" je ti dopredu vysvetlené a pýtajú sa na súhlas....nikomu na silu nepichajú oxytocín a podobné veci....ja som tiež mala vysnívaný pôrod,bez vsetkeho....dohodnutého pôrodníka a všetko tomu nasvedčovalo,že to bude okej....ale keď som dlho prenášala...súhlasila som s vyvolávanim,lebo proste už musel von....najprv čipkou,potom oxytocín....a nepohla som sa za ďalšie dva dni nikam,lekár povedal že von sa dostane jedine kliešťami......povedal že dieťa bude v poriadku ale ako žene mi toto nespravi...nakoniec musel byť cisársky rez....iné je, keď za nejak zasekne na konci a musí okamžite von...lebo ide o život o sekundy...ono predstava je jedna vec,niekto má taký bezproblémový priebeh a ozaj netreba nič....ale môžu sa pridružiť komplikácie a ver že v tej chvíli súhlasíš zo všetkým,lebo ide o život ako tvoj tak aj dieťaťa.....netreba sa nad tým ani zamýšľať,lebo a to predpokladať nedá dopredu....ale neboj ono je v skutočnosti tých pôrodov bezproblemovych väčšina....ale nehovorí sa o tom...hovorí sa len keď sa niečo "udialo"....kašli na to počúvaj svoje telo,ono bude presne vedieť čo robiť ...nestresuj dopredu,tes sa na ten malý uzlik čo budes o chvíľu držať....
@kallanchoe Je to tak, že každý pôrod prebieha inak, niektorý aj prirodzene a pri inom treba podľa okolnosti zasiahnúť.
@bluka2 tak tak, nášho vôbec neumyvali v pôrodnici, až doma sme si ho. Na SK vyumyvaju, ponatieraju, vycesu 😀 kompletka :D
Ináč chápem tieto prípravy, tiež som najprv chcela to a nechcela toto ale postupom tehotenstva som to nechala tak a povedala si, že bude ako bude, že.ak bude treba dajú mi čo mi bude treba dať. Dodnes pamätám ako som jej rukami naznačovala že ak má bude treba nastrihnut, že môžu 😂
Tiež som chcela rodiť na štyroch, lebo šak naštudovana poloha, ale keď už som bola v najlepšom ani ma nenapadlo sa hýbať este nejak navyše. Takže myslím, že to proste nechaj tak a uvidíš ako to pôjde.
Čo sa týka personálu a pod, sto mamičiek ich môže vychvalit do neba a ty náhodou vychytas sestru v zlej nálade a hotovo 🤷 sú veci, ktoré nevieme naplánovať 😉 verím že to nakoniec zvládneš v pohode
@lusyyy36 na Antolskej sú pôrodné boxy oddelené handrou a zeny tam rodia v jednej miestnosti a všetko pocut aj ten vreskot a ziapot. Tam len za trest. A takisto Kramare.
Autorka: neviem naco si sla potom do toho, ked vidis len to zlé. Musíš to pretrpiet, obetovat sa ak chceš rodit na Slovensku....
Ak chceš rodit dostojne, smer Čechy - Brno, Vyskov atd
@micaz
Rodila som dva krát v 2 rôznych porodniciach. V oboch prípadoch som mala pri pôrode lekárku.
V oboch prípadoch som šla do pôrodnice keď som mala kontrakcie každých cca 5 minút (skôr neodporúčam, je to väčšinou zbytočné, len budeš tam stresovať).
Oxitocin mi v oboch prípadoch pichali až priamo pred tlačením. V oboch prípadoch som porodila do 15min, syn na druhé, dcéra na prvé zatlačenie. Pri synovi som mala 2 stehy, pri dcére jeden. Ani v jednom prípade som nemala nastrih (a v oboch som cvičila s aniballom).
Podľa mňa, keď tam nie sú väčšie komplikácie (typu mala panva, alebo obmotana šnúra atď.), budeš cvičiť s aniball poctivo, naučíš sa ako dýchať pri pôrode, a nebudeš sa ponáhľať do pôrodnice a stresovať zbytočne, tak porodís relatívne vpohode. 🙂.
Ja som rodila dva krat a ziaden oxitocim mi nikto nedal, ani ked som ziadala, lebo pri prvom som sa dost dlho neotvarala. A epidural uz vobec nie, ten sa dava na ziadost rodicky
@micaz ahoj, ja som rodila v Norsku a mala som na vyber, vo velkej vani, na lopte, proste v hocijakej polohe aku som chcela, ale vybrala som si na chrbte, pre mna rozhodne najlepsia. A ver mi, po 12 hodinach silnych kontrakcii bol epidural ako dar z nebies, hoci som sa mu branila zubami nechtami, tak ako ty. Tak isto oxyrocin, neotvarala som sa zamierala som od bolesti, cize iba pomohol. N erob z toho moc vedu, vsetko je vzdy inak ako si naplanujes. A tie bolesti ta aj tak prinutia zabudnut na vsetky plany a za ulavu od bolesti das cokolvek. Alebo mozno aj nie a pojde to podla planu. Drzim place nech ti vsetko vyjde tak, ako si Zelas 💙
@barborachors ja som ten vreskot a zuapot vôbec nevnimala a ani som si nevsimla ako to tam bolo oddelene. To bolo úplne to najmenej co ma trapilo

@lucka114 a kde si rodila prosím? presne na to som sa pýtala, na dobré skúsenosti a kde to bolo. Ďakujem.