Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@libawet
Áno, ja si tiež myslím, že ich toe vagíny a tak nezaujímajú, je to pre nich rutina, ale tú ženu to može neskutočne zasiahnuť. Ona to zažije raz, dvakrát za život. Svojho času som musela absolvovať u mojho gynekológa pravidelnú procedúru, ktorá zahŕňala asistenciu sestričky. Lekára mám 8 rokov, tút sestričku má asi 4 roky, keby sa stretneme na ulici, prehodíme pár slov, sú veľmi milí, mám ich rada. Pri tom ako tá sestrička asistovala doktorovi, sa mi ani raz nepozrela do rozkroku a keď tak na moment, keď ku lekár poprosil niečo, inak úplne že zámerne odvrátený pohľad. V tej nepríjemnej situácii to bolo veľmi príjemné. Proste musí to robiť, je to práca, ale dá sa to robiť maximálne dostojne.
@bruneta880 ak už pôrod ide, tak to ide samo, to sa nedá, že netlačiť, lebo sa to tlačí samo, teda aspoň ja som tak mala, darmo mi hovoril teraz netlačte, lebo ma potreboval rozstrihnúť, syn sa tam proste dral, čo som mala robiť? Iba som mu povedala, že ja vôbec netlačím. Mal čo robiť, aby mi nástrih urobil, skôr som mala dojem, že mi tam lekár sám syna dáva späť 🙂, aby tak nehnal.
sama som veru zvedavá ako to bude. no v posledných dňoch mám aj vďaka tejto kauze akurát tak väčší strach ako som mala
Kde sa da ten film pozriet cely?....ospravedlnujem sa ak to tu uz odznelo, necitala som celu diskusiu
@simonahra Nemaj strach, teraz si praveze budu davat vsetci pozor na usta a na to co robia. Vela sa diskutuje a ti, ktorych sa to tyka si budu davat pozor, som o tom presvedcena. Posledne o co stoja, je byt v mediach.
Maj pri sebe doprovod a neboj sa. Strach je na skodu veci. Ked si vsimnes diskusia sa vedie primarne o tom ako lekari pocas porodu komunikuju s rodickami a o dostojnosti podmienok v akych sa rodi. Vyber si lekara ktoremu budes doverovat.
@nevesta1974 myslim, ze zatial sa to neda vidiet nikde inde len v kine.
Inak pisala som to na fb, napisem aj sem..
Zaraza ma jedna vec - mamicky sa tu rozculuju nad inymi mamickami ako mozu IBA pripustit, ze existuju nejake vypate situacie kde by sa ta facka na prebratie dala ako-tak akceptovat, ale nikoho nezaraza fakt, ze AK je toto bezna prax fackat rodicky, ako je mozne, ze sa dotknute zeny nestazuju? Toto je predsa podstatne, aby sa dotknute zeny ozvali a tym pristup postupne menili.. Toto je stale len slovo lekara, ak sa diala nepravost, maju sa predsa ludia ozvat.. Toto nikoho nesokuje, ze zeny neriesia? Preco?
rodila som 3x v jednej ba nemocnici - rok 2012,2013 a 2016.. Ani raz som nemala nikoho zazmluvneneho a pri druhom.porode som aj bola hystericka (ano, ano velmi ma to bolelo, viac ako predtym aj potom) a nikto ma neprefackal, vsetci boli mili, len mi opakovali nech nekricim, lebo vystrasim.ostatne zeny.. Ale nekricala som pri tlaceni, ale este tesne pred finale, mala bola velka, tlacila sa von a ja som bola stale len na 9 a dvaja dr sa mi z kazdej strany snazili pomoct aby sa mala nezasekla.. (Tiez to nebola ziadna uctiva situacia, ked mi roztahovali panvu rukami, ale nemuseli vdaka tomu pouzit nic coby ohrozilo moje dieta.. A to bolo premna prvorade..)Pocuvala som co vravia, ale krik sa nedal zadrzat..
@bruneta880 pri porode TY nemusis vobec spolupracovat, ide sa podla kontrakcii a tvojho tela, aj ked je dieta v ohrozeni - ale pokial si prirodzeny porod nezazila, asi nepochopis...aj pri pouziti zvonu , aj pri obtocenej pupocnej snure cakali porodnici na kontrakciu, telo slo samo a ak zena krici a netlaci, tak ten porod nie je tak daleko, aby dieta slo von - a preco, ak je v danej chvili problem s dietatom, neurobia sc???
A co sa tyka spoluprace ako to nazyvas - tak bud rodicka bude lekara vnimat skor alebo neskor - ale tou fackou nemusi lekar uputat pozornost a dosiahnut sustredenie na porod, ale pravy opak, ze zena ho posle niekam a bude nadalej robit po svojom....
Ak je to v tej chvili potrebne, tak nech da lekar kludne aj facku. Hystericka zena ktora odmieta spolupracovat tak ohrozuje seba a hlavne svoje dieta. A taketo facky sa davaju asi uz dlhe roky... Moja mama rodila mna aj brata este daleko v 90ich rokoch a nedavno mi hovorila, ze tam rodila aj jedna strasna hysterka. Vrieskala, nespolupracovala, nepocuvala... Lekar jej dal facku aby sa ukludnila a bolo. Takze vobec by som z toho nerobila vedu. Tam by som radsej riesila novorodenecke odd. ktore su (niekde) o krok pozadu...
90-tych 🙂
Mna zaraza este jeden fakt. Za 3 mesiace nasla autorka "dokumentu" 3 rodiace zeny, ktore mali neprijemne skusenosti. A dalsie zeny co rodia na 3 BA porodniciach su kde? Ci tie vsetky boli spokojne? Alebo sa vo vsetkych BA porodnichach narodia za tri mesiace len tri deti? A ked sme uz pri dostojnosti. Nakrúcať výpovede mamiciek v osarpanej skole v satniach je dostojne? Ci tam uz drb*ť na dostojnost zeny?
@xxxkatka ale vidíš, dokument priniesol svoje - autorku rozhodne zviditeľnil 🙂, a o to v konečnom dôsledku aj šlo. A tie ženy, čo tam vystupujú, tiež vedeli, prečo tam sú a hlavne - čo za to dostanú. Na takomto princípe fungujú aj podobné relácie tipu
" Zámena manželiek, Svokra, Extrémne premeny...." a´la " slávna " Markíza, či JOJ-ka. Zväčša sa tam hlásia ľudia zo slabších soc. vrstiev s nižšou inteligenciou a na ich " ľudskom zúfalstve a úbohosti " televízie zarábajú. Novodobý hyenizmus.
NO čo si budeme nahovárať, niektorí slovenskí lekári, nielen pôrodníci sú proste obyčajní felčiari. Mne moja gynekologička minule vravela, že sa jej niekedy až vlasy dupkom stavajú, keď vidí, aké dokatované chodia niektoré jej pacientky po pôrodoch. Osobne sa vyjadrila, že by niektorým jej kolegom mali odobrať lekárske diplomy! Neviem ako vás, ale mňa najviac zarazila tá scéna o šití bez umŕtvenia. A potom sa ten doktor dušoval, že tá rodička anestéziu na šitie dostala. No tak asi keď plakala od bolesti tak ju buď nedostala alebo jej nezabrala tak ako mala. To mi príde tak, ako keby pri operácii chirurg nepočkal, či zabrala anestézia a rovno začal rezať. Preboha, v ktorom storočí žijeme? Naozaj mi to vychádza tak, že k rodiacej žene si dovolí hocikto hocičo. Lebo je v takej situácii, že sa nevie brániť ☹ Je mi z toho smutno. A vidím, že mnohé sa takýchto lekárov zastávate. Oni skladali Hipporatovu prísahu, kde sa zaviazali neublížiť pacientovi a zachraňovať životy. Nejako mi to ale nejde dohromady s tým, čo ukazuje dokument. A nemyslím si, že by bol nejaký tendenčný. Všetky, ktoré sme rodili vieme, ako to chodí v slovenských pôrodniciach. Ono, slovenský lekári majú tú smolu, že viaceré z nás mali možnosť rodiť v zahraničí, resp. v súkromných zariadeniach a teda je tu možnosť porovnávania.
@simonahra Ja som rodila v Ružinove v Bratislave kde točili dokument v septembri a aj po tejto kauze by som tam išla znova 🙂 Mala som komplikácie a napriek nim personál super. Nemáš sa čoho bat.
@xxxkatka Ich pôrody a výpovede pre tento dokument neboli zaujímavé 🙂 Tak isto ako správy. Tie by tiez nemali takú sledovanosť keby v drvivej väčšine sa tam neriešia napadnutia, krádeže alebo katastrofy 🙂
@libawet Tak vidiš u mna to bolo naopak. Ty hovoriš že media a net urobili z pôrodu strašiaka. JA som sa pred prvý pôrodom vôbec nebala, stále som si vravela, ved všetky ženy porodili, porodim aj ja. Ked prišli prvé kontrakcie tešila som sa, jeeeej, konečne uvidim svojho syna. Z každej kontrakcie som sa tešila. A potom som prišla do pôrodnice. Všetku radosť mi vzali - Načo ste prišli. Vravim, že rodiť. Pozreli sa napojili na monitor - no ale ved vy skoro žiadne bolesti nemate, ako čo s vami.. Z tej radosti, ktoru som mala, som ostala zostresovana, mala som pocit, že ich tam otravujem, že som asi ešte nemala chodiť (ale bolesti som mala čo 5 minut a na predpôrodnej príprave hovorili, že to už treba prísť) Potom prišiel doktor a povedal, že prečo ma napojili na monitor, ktorý nemera kontrakcie (niečo s ním bolo) PRepichol mi vodu, to som bola otvorená na 2 cm, teda strašne skoro, dieťa som mala ešte velmi vysoko, brucho vôbec nebolo padnuté a moje telo začalo blbnuť. Z normalnych kontrakcii som mala razom bolesti každu minutu také, že som sa lučila so životom. Do toho len reči doktorov: No nevyzerá to dobre, to ešte vyzerá na dobrých 6 hodin, ozvy klesaju, urobime cisarak. Tak ma rozrezali, ked som sa zobudila na izbe Doniesli mi ukázať syna: Plakal, strašne, plakal. Tak som mu začala spievať. Ked započul moj hlas akoby zazrakom prestal plakať. Konečne počul svoju mamu, to jediné čo poznal 9 mesiacov, jediný svet, z ktorého bol vytrhnutý do absolutneho prázdna. Potom som ho pohladkala po líčku, hned sa otočil a chcel začať sať môj prst- v skutočnosti chcel prsník nie moj prst, ale to mi nedovolili, nemohla som si nadojčiť dieťa, nemohla som ho mať pri sebe dlhšie ako par minut, lebo vraj vydychujem anestezu a môžem ho nou poškodiť. Tak ho vzali preč, na dlhých 24 hodín. Ako ho brali odomna začal rovnako zufalo plakať, ako plakal, ked mi ho dávali. Bola som na seba strašne nahnevaná, že som tak verila nášmu pôrodnictvu. Že som si nechala prasknuť tak skoro vodu, že som si kvôli mojej nevedomosti takto nechala pokaziť pôrod, že môj syn musel zažívať takýto stres. Dnes už viem, že to nebola moja chyba, proste som len verila.
@vejula je mi to strasne luto. Placem, ked to citam. :( Hluposti, myty s tym nekojenim. Boze. Za toto by ich mali zatvarat. Hlavne, že zachranuju. Hovno... Pardon.
@lucinocka ano, moze byt. su ale aj nazory, ze ak zena do takejto hysterie pocas porodu dospeje a odmieta spolupracovat, je to vizitkou podpori personalu. takze moja otazka znie, bolo urobene vsetko preto, aby dana zena mala vytvorene podmienky a podporujuce prostredie, aby sa predislo tomu ze sa opusti a bude musiet byt vracana do reality fackovanim?
@libawet to nemyslis vazne? Za to, ze teba sili bez umrtvenia, tak je to ok? Neni to ok a nikdy nebolo! Je to zverstvo! V tejto dobe toboz. Paneboze. Miesto aby zeny stali pri sebe, tak ked mne mohli ublizit, preco by to nemohli urobit aj ostatnym. Je mi zle.
A este jedna vec spojena s touto temou ma napadla, aj ked mozno uz trocha bocim? Neviem, len premyslam pocas kuskov casu co mam - dnes v dobe kde si ludia vravia vsetko cez socialne siete a vela sa dozviem mam niekedy az pocit ze som divna, ked pri ukonoch pocuvam to, co mi lekar vravi a neutvaram si vlastny nazor o tom akoby to malo byt spravnejsie.. Jednoducho, nie raz som sa citila cudne ked som citala nazory na nete, ze som "pocuvala doktora" a rodila podla toho ako mi vravel on a nestala si za porodom podla modreho konika, ci googlu..
@myjusiatko ale no, upokoj sa, aké zverstvo? Prečo by mi lekár pichal injekciu s chémiou, kt. by mi prešla do mlieka? A vydržať sa to dalo, to nebola až taká bolesť, že nie. Niektoré tu ste veľmi precitlivené.
@jana_eyre ano, odbocujes od temy. Porod je individualna zalezitost a nech ma zena nacitane cokolvek alebo nic, mala by sa pri porode citit v bezpeci.
@libawet lokalna anestezia do mlieka naozaj neprechadza. Koji sa aj po cisarskom reze v plnej narkoze. Takze fakt blba vyhovorka a ukazka neznalosti lekara.
@myjusiatko zaujímavé, lebo každý liek, ktorý žena užije, prechádza do mlieka, ( pomaly sa bojí užiť paralen ), anestézia je podľa Teba čo? To je doslova chemická bomba na znecitlivenie a ide do krvi, takže prechádza aj do mlieka.
@myjusiatko ano, s tym rozhodne suhlasim.. Ale nemoze tam.ist s predsa s tym, ze o tom vie viac z videi na youtube ako lekar.. A velmi casto mam pocit z mnohych zien na socialnych sietach, ze to tak pocituju.. Ale teda nebudem bocit od temy, vravim, ze je to len moj dojem a rozmyslam nad tym v suvislosti s touto "kauzou" ktora sa rozobera vsade..
@libawet vies, existuje taka databaza, vola sa lactmed. Tam je zoznam liekov, ktore do mlieka prechadzaju a ktore nie. 😉 naozaj vsetky do mlieka nejdu. Napr paralen mozes v beznom uzivani, ale lepsi je ibalgin.
@libawet tym som chcela povedat, ze keby bol lekar profesional, toto si uz davno overi a zisti, ze lokalna anestezia naozaj nie je problem.

@yoxinka áno, je to tak. Ja som bola v marci tohto roku na kyretáži, čo ich tam bolo okolo mňa, som si normálne myslela, aká som to ja len hviezda! Ešteže som o chvíľu nebola pri zmysloch. Ale vieš čo, v tej chvíli mi to bolo úplne fuk, chcela som to mať len za sebou, brala som to ako s tým pôrodom - oni sú lekári, ja pacient, nech sa pozrú, aj tak ich už vo svojom živote viac neuvidím.