Odmietnutie prirodzeného pôrodu
Dobry deň, zaujimalo by ma, je mozne odmietnuť prirodzený-vaginálny pôrod a trvat na cisárskom reze? Ako prvorodička. Cisto z informatívneho hladiska a zvedavosti sa pytam🙂 nechcem vyvolavat priestor pre špekulácie a poučovanie. Len sa pytam, informatívne, zaujima ma ro🙂 vďaka moc!!!!
Ja som mala odporucanie od ortopeda rodit sekciou. Mala som v minulosti zlomený stavec, na ktory je pri porode vyvíjaný tlak ale to sa pôrodník nepýtal preco. Proste iba ortoped napisal, porod sekciou a hotovo. Ale aj tak by som rodila, maly bol otočený ritkou.
@beata_k dala som si jedno pravidlo pri prispievani na MK. Nebudem tu nikomu hadzat odkazy a zdroje. Mna to stoji nastudovat si niektore veci. Keby ta to tak zaujimalo vies napisat jednu vetu do googla a mas to 🤷🏻♀️ Ale to je to ze zeny tu su mega lenive a robia si len deti a nic nestuduju. Lebo dieta je hracka len 🤷🏻♀️
autorka, sekcia je jedna z najvacsich brusnych operacii, musia prerezat tolko vrstiev, ze je to narocne sa zotavit, fungovat zo zaciatku, aj jazva a mozu byt aj ine problemy s tym spojene. cize pokial mas moznost, tak radsej prirodzene, skus sa na to pripravit, kurzy, knihy a tak
@lejusinka Ja nie som leniva. Ja som si to do googlu a dala. A vies co? No...nic take ako mi tu ty vrdis sa tam nepise. Chcela som teda vediet tvoj zdroj. Ano, pise sa, ze stupol pocet. Ale to vsade. Takze ako pisem. Netreba zbytocne fabulovat. Na sekcii nie je nic zle. Dokazom su miliony deti. Pekny vecer.
Môžem vedieť čoho sa bojíš? Prečo by malo bábo mať po prirodzenom pôrode psychicky zrútenu mamu?
Veď to je najkrajsie čo môžeš zažiť. Naozaj úprimne najkrajšie aj skrz bolesť, lebo po pôrode ťa zaplaví taká vlna endorfinov že to nerozdychas tú radosť. Keď máš možnosť tak rod prirodzene naozaj to nie je také strašné ako vidíš na internete 🙏 a to ti píšem ja čo som rodila bez epi 😀
Najdi si a zazmluvni nejakeho gynekologa, ktory je tomuto nakloneny. Za mna cely Kramarensky tim je taky, vymyslaju, ze dieta bude velke, panva mala, dieta v zlej pozicii chrbatikom a podobne veci... ked som tam bola naposledy, tak tam naviezli 7 zien po sekcii len za doobedie, sestricky prevracali ocami, ze dve z nich prijal prednosta... pan Rusnak... takze tak. Neznasam tu porodnicu. Mam odtial akutny cisarsky, ktory vobec nebol nutny, len problemy mi jazva robi, i ked sa rychlo zhojila. Moje dieta neni jeden z miliona, ktore je uplne ok a sekciou nepoznacene. 30 hodin (!!) sme boli od seba oddelene... poznam velmi vela deti narodene planovanym cisarskym, ktore maju priedusky citlive na kazdy soplik a su alergici. No ale rob si jak vies, ty budes s tym zit
Mozno od psychiatra by si vybavila potvrfenie ci najdi lekara, ale dobrovolne by som cisarak nechcela.To prostredie, samotny porod je dolezite pre imunitu deti.Nedavno tu pisala baba ake ma problemy po cisarskom rana hnisa, viac operacii a uz bola tusim rok po.Ja sa bojim narkozy, takze ani za nic.Nie je kazdy porod hroza nemala som nastrih a za 3 hodiny bolo po tom.
No ja som išla priamo za primátom a dohodli sme sa a urobil mi cisársky. Neľutujem 😊
Ja mám 2x sekciu,indikacia astma,problém zo srdcom,tehu cukrovka aaatd, záleží kde ako čo chces rodiť,ja som rodila v 2nemocniciach a za úplne iných okolností , obidve plánované sekcie,prvá bola ,,načierno,, , chcela som rodiť prirodzene ale pneumolog mi odmietol tak papier že môžem,ja sa zase bojím anestézy napr čiže sekcia nič moc, môj gynekológ mi odporúčal svojho kamaráta , avšak robil v nemocnici len ako externý lekár, vraj dobre šije, odborník , robil na inej súkromnej klinike gyn.veci, môj gynekológ mi dal číslo a.sla som za ním,keď mal službu , prišla som a urobil mi proste akože ,,neplánovanú sekciu,, , mne by ju urobili podotýkam tak či tak len som chcela ísť k nemu a nebolo možné si ho zaplatiť oficiálne - čiže to by ti musel niekto odporučiť človek čo to robí , je to obrovský risk pre toho lekára a stalo to vela, druhu sekciu ani nie po 2r , v inej nemocnici s rovnakými indikaciami mi schvaľoval primár nemocnice, dosť sa tomu venoval,vraj sa vôbec nedal ovplyvniť ani za nič, v prvom raze mi z ara napísali suverénne že spinal , pri druhom mi dávali pár.minut pred sekciou na výber ešte a nepozerali do papierov , ak máš psychicky problém, myslím že naj bude papier od psychiatra , psychológa nemusia uznať ale zíde sa aj ten, niekde však robia problém aj s tým a dosť, prvu sekciu som mala v dosť predstihu 12dni pred, druhu 6dni ale už som mala aj dosť bolesti a mierne kontrakcie ,treba sa pripraviť že keď budeš rodiť skôr a nemáš poriadnu indikáciu,blbý lekár budeš rodiť prirodzene,ja som mala potvrdenia od 5m že nemôžem prirodzene , prvé zotavovanie úplná katastrofa, druhé super, brucho mám v hroznom stave,zrasty atď atď
@didi2102 ešte možno súkromná klinika,my tu široko ďaleko nemame nič , a cez 300km by som kvôli tomu nešla,možno Čechy,Viedeň ale to len ozaj ku človeku na odporúčanie
Zazmluvnenie lekára nemusí vooobec stačiť,pretože sekciu schvaľuje primár alebo hlavný gyn, ale nie všade , druhá sekcia bola taká že som síce oficiálne zazmluvnovala lekára ale sekciu podpisoval primár
A.este ma napadlo že u nás je to tak že ja som musela.ku môjmu gyn doniesť všetky papiere od lekárov a on napísal odporúčanie na sekciu , s tým že prilohy boli správy od iných lekárov , môžeš naraziť na problém hneď u svojho dr že ti nedá ten výmenný lístok , tak si to čím skôr odkomunikuj s nim
Kamoska teraz rodila v tt, prvy mala akutnu sekciu, druhy si vybavila uz doprdfu. Povedala ze prirodzene ani za svet po tej skusenosti. Nevedeli jej dat termin, ze maju max 3 denne. Ja mam tiex obe deti sekciou a neviem co bolo pre ne take hrozne. S malym som isla za 3 dni domov, po prvej som bola fit skor behala som uz vecer. Ano bola tam jedna co mala v ten den ako ja a ja isla domov a sestricky uz isli na nu s krikom ze este nebola dolu z postele. Asi je to od psychickejo nastavenia.
Ahoj, ja som sa dohodla na sekcii so svojím gynekológom, on je aj pôrodník, nemala som žiadnu indikáciu, proste som nechcela normálne rodiť, tak sme sa dohodli a vôbec to neľutujem, keby mam ísť zase tak si vyberiem sekciu, za 5 dní keď ma pustili som ani nevedela že som mala nejakú operáciu, veľmi rýchle sa mi všetko zahojilo... takže dohodnúť sa dá, len treba nájsť takého dr ktorý je ochotný spraviť sekciu aj bez indikácie.
@didi2102 aj v rk to bolo tak, ze lekari odporucali sekciu kvoli preeklampsii, ale primar povedal ze nie je dovod a trval na prirodzenom a aj bol prirodzeny, on mal najhlavnejsie slovo.
a zas cestovat do zahranicia kvoli sekcii, tak si aj celkom slusne zaplati za to, iba akutne stavy su v zahranici cez poistovnu (spontanny porod, akutna sekcia)
@evica17 to áno treba tak s vysokými cenami, ale ako sa tu písalo ešte , tak keď rodí jej gynekológ v nemocnici vie jej urobiť aj neoficiálne naplánovanu sekciu ,len musi teda robiť v nemocnici , nebáť sa ,byť podplatitelny a veeeelmi benevolentny 😄😄🤭 a myslím že teraz.ajz.tymto treba rátať min okolo 500€, takých zase nieje veľa,nevieme ktorý mesiac , či by našla inehogyn kým ku nemu prejde aaaatd proste veeeelmi komplikované
Autorita proste si to čím skôr odkomunikuj so svojím gyn
Ja som bola zrútenia prave po akutnej sekcii v celkovej narkoze... Mesiace som to nevedela rozdychat.. Ze som prisla o tie uplne prve chvíle s nou... Druhý porod sa Bohu vdaka podaril prirodzene a za mna uplne 100 a 1 🙏 do cisárskeho a tobôž v celkovej narkoze by som uz nikdy nechcela ísť...
Ale chápem ze strach je veľký pán... Vybaviť sa takáto sekcia dá, ale musíš vedieť kde a u koho. Je to predsalen veľký zásah do organizmu a nie všetci lekári sú ochotní spraviť takúto sekciu.... Kazdopadne je super ze to riešiš so psychológom. Zelam ti aby ti pomohol natoľko, ze vezmeš ten prirodzeny porod na milosť, je to ozaj veľký zážitok ❤️ drz sa 🍀💪
Pre autorkou … rovnako sa desím prirodzeného pôrodu 😬 neviem si to ani predstaviť, no desí ma aj cisársky.. no k otázke .. dá sa to vybaviť, mala som známu, ktorá oba deti rodila sekciu, lebo chcela, ďalšiu poznám, ktorá rodila sekciou, pretože mala veľmi vysoké dioptrie .. určite sa to dá vybaviť, len treba nájsť nemocnicu a lekára 🙂 .. držím palce 🙏🏻 .. mňa to tiež čochvíľa čaká a sama neviem ako budem rodiť ešte (nízko položená placenta)
@beata_k Moja fyzioterapeutka mi povedala ze skoro vsetky deti ktore jej prejdu rukami su narodene sekciou, takze ano sekcia nie je dobra pre deti. Ja som velmi rada ze sekcia existuje, lebo zachanuje zivoty matkam aj detom, ale tvrdit ze na nej nie je nic zle je praveze zavadzanie z tvojej strany. Nie je to len vychodna Europa kde zena nema moznost volby. V Kanade tak isto ako na Slovensku je sekcia len na odporucanie od lekara a v poslednych desatrociach sa robi obrovska osveta pre prirodzeny porod, medzi matkami aj medzi doktormi.
Autorka, naber odvahu a daj svojmu dietatu prirodzeny porod. Potrebuje to. Okrem ineho co ti uz napisali, pocas sekcie nastava pri rozrezani obrovska zmena tlaku, ktora je pre dieta obrovsky sok, pocas porodu dostane dieta prvu masaz a krasne sa mu telo zrovna a ponatahuje a povystiera a ono to velmi potrebuje po tolkych mesiacoch v tesnom bruchu. Nastuduj si co najviac o porode aby si vedela do coho ides. Tvoje telo bude rodit uplne same.
@andreatytler Pisem to uz 3x. Miliony a miliony deti. Keby to bolo take strasne zlo, uz by sa od toho upustalo. A bolo by to neodskriepitelne, ze je to mimoriadne skodlive. Realita je taka, ze pocet stupa. Netreba dramatizovat.
benefity prirodzeného pôrodu pre dieťa a matku, vysoko prevyšujú " výhody" sekcie.
Hovorím o sekciách bez indikácie, keby chcel niekto chytať za slovíčka.
Mozes na nom trvat, ale musis si to s partnerom alebo manzelom zaplatit. Stoji to 2000-3000 eur. Pripadne sa obratit na zahranicie, Čechy, Rakusko alebo Nemecko. Určite je dobrovolny cisarak lepsi ako nedobrovolny vaginalak s kopou nervov a ixs komplikaciami a kliestami a pod. Ved prečo tolko celebrít rodi cisarom? Keby to bolo take strasne, ako biomatky tvrdia, tak dobrovolne cisarske by neboli ani v zahranici povolené. To len tu na svk nutia prirodzene lebo nie je personal (anestéziolog, chirurg sestry apod) a hádaj kde ten personal je? No predsa v tom zahraničí 😉
@beata_k @lejusinka Tak baby, ja si dovolim dat ten link na nejake tie tabulky:
https://www.oecd-ilibrary.org/sites/fa1f7281-en...
a vlastne obe mate pravdu: PL,, HU napriklad ku 40% porodov cisarom, USA a SK okolo 30%. Lepsie su na tom severske krajiny a zapadne, ale nie vsetky: BE, DK, NL,...
Zaujimave citanie to je.

Nie každý lekár je ochotný urobiť sekciu len preto, že žena si to praje. Treba hľadať overeného lekára, ktorý to už niekomu urobil, najlepšie z vlastnej skúsenosti keby ti dal niekto konkrétny tip. Aj keď nemalo by sa to ale tak aj horšie veci sa v tejto republike dejú, čo si budeme hovoriť. Nebudem ti do toho kecat, nie som v tvojej koži len ti poviem, že po sekcii to nie je žiadna sláva. Síce na sále si to odlezis ale to čo príde potom je peklo. Mám za sebou dve sekcie a boli to najťažšie a najbolestivejsie obdobia v mojom živote.