Odmietnutie prirodzeného pôrodu
Dobry deň, zaujimalo by ma, je mozne odmietnuť prirodzený-vaginálny pôrod a trvat na cisárskom reze? Ako prvorodička. Cisto z informatívneho hladiska a zvedavosti sa pytam🙂 nechcem vyvolavat priestor pre špekulácie a poučovanie. Len sa pytam, informatívne, zaujima ma ro🙂 vďaka moc!!!!
@barborachors Dovolila by som si nesuhlasit s tym, ze len na svk nutia prirodzene.
Vid link na statistiku OECD vyssie, sme dokonca na tych vyssich cislach cisarskych rezov, takze je to skor opacne 🙂
@mondolina ja len nerozumiem čo je prirodzené na pôrode ktorý vyvolávajù niekoľko dní tabletkami, nariadia oxytocìn, žena kolabuje, dieťa výberu kliešťami , zvonom, žena potrhanana,dieťa
v tom lepšom prìpade pridusenè, v tom horšom skončí oživovanie na JIS. Žena sa psychicky zrùti, skončí v depresiách. Ale veď porodila vraj " prirodzené" následky ktoré si ponesie do konca života už pôrodníka netrápia.
@heln nepríde s rozbehnutým pôrodom (teda nemala by 🙂)
Keď je naplánovaná sekcia, už z akéhokoľvek dôvodu, či indikácia, alebo aj si nejako to žena "vybaví" tak sa termín dáva aspoň 10 dní pred vypočítaným termínom pôrodu.Niekde aj dokonca 14 dní prijímajú ženu skôr, podľa usg to posúdia, či bábätko už môže ísť von.
Keby náhodou sa pôrod rozbehol skôr spontánne, tak teoreticky je stále možnosť narkozy. Keď už ale prišla by rodička tak, že skutočne už je pôrod rozbehnuty tak, že dieťa zostúpilo do pôrodných ciest, tak samozrejme už bude musieť rodiť vaginálne.
Ale u prvorodiciek sa toto udeje velmi zriedka, pôrod sa rozbieha pomalšie.
Aj tu v DE uprednostňujú skôr prirodzený pôrod, na to,ze som povedala, ze sa bojím spinal mi povedali,že nie sú žiadny koncert na želanie, ze treba pozerať na to čo je pre babo lepšie. A vieš, že neľutujem spinal? Mala som uz spomínaný bonding a Mária bola nonstop pri mne,len na sk majú potrebu si preferovať svoje zastarané spôsoby.
A sekciu som mala preto lebo jedna bola KP,druha mala šnúru okolo krku,ze tak ju mala,že by ju ťahala naspäť a skončilo by to sekciou a tretiu som chcela tiež prirodzene ale madam sa nechcelo ísť, už som bola 9 dní po termine a aj napriek tomu,že mi odtekala pomaly voda som sa snažila ist prirodzene,žiaľ hodnoty boli hraničné a museli rezať....
Inak na pôrod sa dá aj pripraviť. Byt tebou to skúsim, ver,ze ani ta sekcia nie je med lízať, s rozrezanym bruchom fungovať dokáže snáď naozaj len matka, chlap by len ležal, ale je to zaberák.
@andreatytler Treba sa spýtať v špeciálnej triede, koľko majú deti s diagnózami následkom ťažkého komplikovaného pôrodu, ktoré mohli byť bez diagnóz , ak by ukončili pôrod včas sekciou a nenùtili rodiť vaginálne .
@barborachors nehnevaj sa ale nedá mi to.
,,Typická biomatka totiž neexistuje, každý z nás je rodič, ktorý si hľadá svoju cestu. Niekto takú, akú pozná od svojich rodičov či starých rodičov, niekto presne opačnú. Niekto sa rád spolieha na štát a jeho inštitúcie, iný sa obracia k prírode, k náboženstvu, duchovnu. Zväčša však každý čerpá zo všetkého troška, v inom pomere. Ako z tohto teda vyčleniť biomatku? A načo vlastne?,,
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/biomatka-vdac...
Slovo biomatka je v poslednej dobe už skôr chápané, keď sa daná osoba nevie vyjadriť a opísať situáciu. Nazvať niekoho ,,biomatka,, už je tak moderné až je to trapne
@kalkulacka111
áno to máš pravdu, tiež som rodila 3 dní po odtečení plodovej vody, ale aj tak neľutujem.
Neda sa to, lepsie je sa psychicky pripravit
@beata_k podla mňa sa to tak da, prídeš, že rodis, budeš tam robiť psycho výstupy, že nechceš rodit, dieťaťu začnú padať ozvy a sup akútna sekcia. Ale nemyslím si, že toto by si chcel niekto skúsiť len preto, že chce silou mocou cisarsky
Oficiálnou cestou sa nedá, ale ak nájdeš správneho pôrodníka, on už bude vedieť čo napísať aby sa dalo. Teda možno sa oficiálnou cestou dá, ale to podľa mňa papier od psychológa nestačí, to skôr od psychiatra. Skús hľadať baby čo majú podobnú skúsenosť podľa mesta z ktorého si, alebo aj z iného ak si ochotná ísť rodiť inde, veď cisársky sa dá pekne naplánovať vopred.
@kalkulacka111 suhlasim a este by som pridala, poškodenia mozgu pri ťahaní kliešťami a pumpou. Plna Mokrohájska v Ba.
@barborachors “Mozes na nom trvat, ale musis si to s partnerom alebo manzelom zaplatit. Stoji to 2000-3000 eur.”
Tu na Slovensku? Kde?
@stanzi sukromna klinika koch?
@zuzinka888 Nie…u Kocha mam svoju gynekologicku a aj som tam rodila, a urcite si tam nevies len tak “vybrat” cisarsky (teda mozno ak tam mas znameho tak ano, ale to sa potom da povedat o hocijakej nemocnici). Prave preto sa teda pytam, ze co tym myslela…
@beata_k a tom, že prirodzený pôrod je pre dieťa prínosom vzhľadom na kolonizácie jeho organizmu spriatelenymi baktériami od matky sú štúdie. To nie je výmysel, u detí narodených sekciou k tej kolonizácie dôjde tiež, ale neskôr. Nie je to určite tak, že deti narodené sekciou musia mať zákonite poškodený imunitný systém, ale prichádzajú o určite benefity už na začiatku. Na druhej strane ak ide o zdravie matky alebo novorodenca nebude nikto trvať na vaginalnom pôrode len kvôli týmto benefitom.
A sekcia je operačný zákrok, so všetkými rizikami pre matku ako každá iná operácia, vrátane zjazvenia maternice a brušnej steny.
Skor nez sa rozhodnes by si ale mala vediet,ze pri sekcii je 5x vacsie riziko komplikacii. Je to rozsiahla brusna operacia pri kt.sa reze niekolko vrstiev koze, ktore vacsinou hoja zrastami,ktore v buducnosti mozu byt dovodom bolesti. Tiez by si mala vediet,ze kazda sekcia zvysuje riziko prirastenia az vrastenia placenty do jazvy,co moze byt zivot ohrozujuci stav. Takze s tymto rizikom pri dalsom tehotenstve musis ratat. Mna tak isla placenta rovno cez jazvu a ovela viac som pri sekcii krvacala. Tiez som mala velmi tenku jazvu,ze mi v termine uz takmer praskla,preto nemam uz 3.dieta. Nestrasim ta,to su zname fakty a rizika,ktore sekcia prinasa.Nehovoriac o bolestiach este mesiac po sekcii. No nie je to med lizat. Mne keby to niekto vopred povedal,tak trvam na prirodzenom stoj,co stoj.

Pozri, ono aj extrémny prehnaný, strach môže byť indikácia, to by mohol posúdiť psychiater, ale v prvom rade si uvedom, že to je OPERÁCIA ako každá iná.Zo nie je poucovanie, alenoho žien si neuvedomí, do čoho ide. Cisársky rez je aj bola život zachranujuca operácia.
Aj keby si nešla do celkovej narkozy, tak sa reze viac vrstiev tela, potom sa to zasiva a hojí sa, tak ako každá iná operačná rana. Takže rátaj s bolesťou, namahavou chôdzou, šetrením sa po pôrode a podobne, okrem toho sa staráš o novorodenca.
Nepopieram, že máš strach lebo nevies, čo ťa čaká, ale cisársky rez tiež nie sladká prechádzka že lahnes zaspís a potom vyskočís ako srnka a beháš, ani nebudeš vedieť, že si rodila.
Ja som absolvovala prvý pôrod dosť ťažký, napokon šiel syn von vákuumextratorom, pozasivana ako Čičmanska výšivka som bola.
Ale pri druhom ma nikto na cisársky by neprehovoril, to sa mi zdalo ešte bolestivejsie.