Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@quaxi mna osobne bolelo najviac otvaranie sa...rodila si na Slovensku druhe dieta?
dievcata, vsetko treba zvazit, nechcem vas strasit, ale riziko je stale! ja som rodila v porodnici a nemenila by som, zachranili mojmu synovi zivot... vsetko islo ok a potom syn zle vyrotoval hlavicku a zasekol sa....nastal urychleny vakuovy porod, maly 5 minut nedychal, bol v kritickom stave, ale lekari ho rozdychali ambuvakom a vsetko je v poriadku, takze domaci porod NIKDY !!! nestoji to za to riziko
@slniecko77 ano na SK.
@quaxi mne sa oba pôrody spustili tak na večer. PRi ddruhom som urobila tak, že som chodila do druhej izby počas kontrakcii a ked zaspal, tak som mala pre seba celý byt. Ale ked sa rano zobudil asi o 7 to už sa nedalo predstierať nič 😅 Tak sme šli do nemocnice a porodila som až o 18 večer. Takže ak aj nabuduce potiahnem 24 tak to asi nedam 😀 😀 😀
"Som pôrodnou asistentkou už 20 rokov. Ale cítim sa ňou byť až teraz." Príbeh o znovuzrodení jednej pôrodnej asistentky, Anna ďakujeme za príbeh i šírenie osvety o prirodzených procesoch pôrodu a bondingu v radoch rodičov i zdravotníkov. Príbeh nám poskytla česká pôrodná asistentka Anna Kohutová
@dulkagabulka nahodou som sa dostala k tejto teme,neviem,ci moj porod mozem nazvat prirodzenym,no moj posledny stal fakt za to 😉 den pred vypocitanym terminom mi o jednej na obed praskla voda,pomalinky zacinala odtekat,nic ma nebolelo,ziadna kontrakcia,no vravim si,volam muza,nech pride z prace,no ze ma este cas,pretoze ma este nic neboli 😀 nastastie ma nepocuvol,do 10minut zacali kontrakcie a hned pravidelne,najblizsia porodnica 30-40minut autom,bezal pre auto do garaze,kontrakcie sa stupnovali,citila som ako drobec kazdou jednou posuva nizsie,voda stale po kazdej kontrakcii odtekala,o druhej sme boli stale v aute,polovica cesty pred nami... to uz som sa muzovi vyhrazala,ze mu v aute porodim 😀 vsetko slo strasne rychlo,vpadli sme do porodnice,to mi vobec neverili,ze rodim,ze najskor sa pozrieme a uvidime,nestihla som sa ani prezliect,jediny ukon,co mi stihli urobit pocas porodu,bolo zmeranie krvneho tlaku a maly bol vonku,bolo presne 14:30,na pamiatku mi ostal 1steh,mala som stastie na dr.,ktora automaticky nestriha 😉 mam za sebou 4 porody,ale tento stal fakt za to,bol priam vysnivany a za odmenu 😉
pridávam rozhovor so Slávkou Halčákovou, kiežby viac slávnych osobností propagovalo tieto spôsoby pôrodov 🙂
http://www.pluska.sk/zena/celebrity/slavka-halc...
bábätko sa dá priložiť koža na kožu nielen po vaginálnom pôrode, ale aj po cisárskom reze 😉
Clanok o dojceni trojiciek. Aj ked neviete po anglicky, pozrite si aspon fotky. Na jednej vidno mamicku priamo na operacnej sale, kde ma prilozene dve z troch deti a to este skor ako jej zasili operacnu ranu.
http://themilkmeg.com/breastfeeding-triplets-ti...
Marta Gal, slovenka dlhodobo žijúca v zahraničí, ktorá zažalovala belgickú lekárku za vraždu /súd stále prebieha/, za to, že v pôrodnici po vpichu umeleho oxytocinu dostala nežiaduci učinok, a to súvislú 5 minútovú kontrakciu, pri ktorej jej synček zomrel, bola tento rok na konferencii HRIC v Belgicku. Aktívne tam pomáhala aj našej členke Ive Jančigovej, ktorá predniesla prípad slovenskej rodičky zo slovenskej pôrodnice.
Marta nám napísala:
Žena pri pôrode má právo rozhodnúť všetko, čo sa deje na jej tele a jej dieťati pri pôrode. Má právo byť rešpektovana ako osoba a ma sa najviac investovat pre blaho jej nenarodeného dieťaťa. Jedná sa o základné ľudské práva pri pôrode ženy. A napriek tomu sú tieto práva porušované tak často, že väčšina žien si ani nie sú vedome, že ich majú.
Jediným spôsobom, ako sa pri pôrode ľudské práva žien stanu skutočnosťou, ak ženy vstanu a budu ich požadovať. Prelozene zo stranky http://humanrightsinchildbirth.com/ Na Slovensku: http://www.zenskekruhy.sk/
Jedna zena na podiu dala na sud ludskych prav jej pripad, ked kricala 20 krat pri porode ze ju nemaju strihat - aj tak ju strihly. Je to kriminalne. Zeny sa pripravuju krasne na porod a cvak - v nemocniciach nas nicia. Nastastie sa ale zeny zobudzaju z letargie a spolocne bojuju za svoje najludskejsie prava. Bola mi cest sprevadzat aj Ivu zo zenskych kruhov na konferenci. Nie ste sami.
ahojky
rodila som v auguste doma, rada poradim
porod v pohode, trapenie bolo po nom s uradmi
odporucam clanok o domacom porode v decembrovom cisle Zdravia
Den proti gynekologickemu nasiliu (vynucovaniu polohy, nastrihovaniu, tlaceniu nabrucho, pichaniu oxytocinov, lamaniu kosti babetiek atd): Udalost na FB, pridajte sa 😉 :
https://www.facebook.com/events/142937810728423... http://jesusaricoy.wix.com/rosesrevolution The 25th of November is the International Day Against Violence towards women. We want to make a statement, obstetric violence is gender violence. We ask for your collaboration to raise awareness about this topic using social networks and planning or participating in physical events such as flash mobs. We have created this event well in advance to gather as much people as possible. This years campaign will be set up at the conference of Human Rights in Childbirth in Blackenberge (4th Nov) at one of the round tables that will be facilitated by Jesusa Ricoy. If yours association wants to support this day of action please email jesusaricoy@gmail.com El 25 de Noviembre es el Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra la Mujer. Queremos dejar constancia de que la violencia obstétrica es violencia de genero. Pedimos vuestra colaboración para concienciar y educar sobre este tema a través de las redes sociales y participar organizando o acudiendo a eventos fisicos como flashmobs. Concertamos con bastante antelación este evento para poder contar con la mayor participación posible. La campaña de este año se creará a través de una de las nmesas redondas de la conferencia de Derechos Humanos en el Nacimiento que tendrá lugar el 4 de Noviembre en Blackenberge, Bruselas y que liderará Jesusa Ricoy. Si tu organizaci[on quiere apoyar el evento de este a;o por favor envia un email a jesusaricoy@gmail.com Si te has visto afectada por este tema en España existe una red de voluntarias formadas para poder escucharte si lo necesitas http://escuchandoconelcorazon.blogspot.co.uk/p/... If you feel affected by this issue you can contact Birth Crisis http://www.sheilakitzinger.com/birthcrisis.htm
@dulkagabulka reagujem trochu oneskorene 🙂 na vetu, že s lekárom sa nedá porodiť prirodzene, len s PA. Ja som zažila presný opak. Lekár, ktorý má snahu a ochotu vychádzať rodičke v ústrety bol mohokrát prístupnejší, ako pôrodné asistentnky. Viem, je to o konkrétnom človeku a konkrétnej situácii, ale práve preto to píšem, že sa mi nezdá, že sa to nedá takto zovšeobecniť. Skôr som mala pocit, ako keby sa PA báli, čo by im lekár povedal na to, keby robili veci "inak".
@nani7278 nani, ono to u nas neplati...
PA, ktore nikdy nestratili svoje kompetencie a ktore sa nikdy nestali tzv. porodnikovymi asistentkami, tie vedia zenu podporit v prirodzenom..a nestratili ich zahranicne..vid Nemecko , Rakusko, Norsko atd..
stale si vsak stojim za svojim, ze naozaj prirodzene na SK sa porodit neda...ci s PA, alebo s lekarom
@dulkagabulka A sú aspoň PA, ktoré o to majú záujem? A približne v akom počte? Ja viem, že skutočne prirodzený pôrod veľa ľudí- vrátane mňa- na Slovensku nevidelo, ale zaujíma ma, či sú medzi PA ženy, ktoré by o to stáli, ktoré majú chuť sa v tomto smere dozvedieť viac a snáď časom aj niečo reálne robiť. O niekoľkých viem, ale dajú sa zrátať na prstoch jednej ruky, stále mám pocit, že to nie je ono... ale kde je snaha a chuť, tak tam sa časom iste nájde aj reálne riešenie...
@nani7278 ano, o tých, o ktorých vieš ty, že ich môžeme zrátať na prstoch jednej ruky, viem aj ja...máš pravdu, zatiaľ snaha nie je, resp. su asi už vyhoreté, alebo rezignované....dalšia vec je, že v spolupráci so SKSaPA sa snažíme presadiť zmeny aj v legislatíve- bohužial zatial narážame na obrovský odpor gynekologickej lobby...snaha je...tak snad časom aj to riešenie bude
Pôrodnícka celebrita Michel Odent
Zdôrazňuje, že pre hladký a bezpečný pôrod je výhodné, ak sa žena môže správať skôr ako rodiaca samica, než ako sofistikovaná, sociálna ľudská bytosť. Aby mohla vylučovať hormóny potrebné pre pôrod, jej typicky ľudský, inteligentný mozog - neokortex, má „spať“. Porozumenie konceptu zníženej aktivity neokortexu považuje Odent za kľúč k znovuobjaveniu základných potrieb rodiacich žien a k umožneniu uskutočnenia „vypudzovacieho reflexu plodu“.
Prečítajte si viac v medailónku na Ženských kruhoch
Ja som pred porodom nemala nijake naznaky problemov. A keby som nebola v nemocnici, tak dnes som tu uz neni ,ani moje dieta. To, ze sa ku mne spravali ako k dobytku, by som kvoli bezpecnosti pretrpela aj desat krat. Tie neskorsie vycitky nestoja za to domace pohodlie. Vtedy by mi doma ani najkvalifikovanejsia porodna sestra nepomohla!!!!! A manzel by mal doma dve mrtvoly.
@neomea Sorry, ale po precitani clanku som sa uz len utvrdila, ze Slavka to nema v hlave v poriadku.
@stanulienkat Slávku ako osobnosť ani ja nemusím, ale páči sa mi spôsob pôrodu ktorý si vybrala a že sa o tom písalo, keďže u nás je to stále strašne tabuizované a odsudzované... pokiaľ človek vyhľadá zdrav. zariadenie kde ho nechajú porodiť podľa predstáv a bez následnej traumy, s tým že za dverami je v prípade potreby odborník, ktorý ak treba môže zakročiť, myslím že neriskuje zdravie ani svoje ani svojho dieťaťa.. som rada, že to v Tvojom prípade dopadlo napokon dobre a prajem hlavne pevné zdravíčko 😉
@stanulienkat ja mam tiez podobnu skusenost, lekari mi zachranili syna a za to im budem navzdy vdacna, ale naopak spravali sa ku mne perfektne vsetci ... a ked ho uz konecne rozdychali, tak mi ho priniesli aspon na minutku a skusali sme ho prilozit....potom rychlo putoval do inkubatora, kde ostal dalsich 10 dni na JISke, sice som ho nemala pri sebe, ale sestry a lekari mi pomahali nadalej, vzdy ked sa zobudil, chodila som ho dojcit, lebo ma zavolali...takze ja mam s porodnicou len tu najlepsiu skusenost....ak by som rodila doma, tak maly by to neprezil !!! a toto sa nedalo dopredu ocakavat, ze sa zasekne, a nebude vediet dychat, tu islo o sekundy...
Ja len na margo, ze malo ludi rata s rizikom a kazdy ma vacsinou romanticke predstavy, ze vsetko dobre skonci. Dakujem za prianie, aj vam vsetko dobre.
@neomea a len na margo, ze malo ludi rata s rizikom a kazdy ma vacsinou romanticke predstavy, ze vsetko dobre skonci. Dakujem za prianie, aj vam vsetko dobre.
@soviicka1 Pozeram, ze sme to mali v podobnom case. Moje dieta ma 16 mes. Vela zdravicka.
dakujem, suhlasim s tvojim nazorom, aj vam prajem vsetko dobre, drzte sa
@dulkagabulka To sa mi paci a plne koresponuje s mojimi skusenostami.
Ono je to v istom zmysle pudova cinnost, telo vie samo ako na nu, len sa treba vediet "odovzdat" celemu deju.
Je to ako pri sexe, treba tam malinko zmenit uroven vedomia aby si to clovek uzil, zabudnut na to bezne. A ako by to clovek dokazal keby ho - aj ked v dobrej voli - pri tom ocumovali doktori? Vacsina ludi by tak nedokazala sexovat vobec.
Pri porode v porodke je problem kedze su vsade okolo "oficialni" doktory, setry, institucia nemocnice ako taka, rodicka sa podvedome snazi byt na tej istej "civilizovanej" urovni a nedari sa ta uroven ponorenia ako keby bola sama, resp. na mieste ktore tak nedycha tou mierou civilizovanosti a oficialnosti, kde pre sukromie prakticky je velmi malo miesta ak aj nejake, kde musi zena stale mat na zreteli hranice, v spravani sa, v tom kam moze nemoze ist, mimovolne sa snazi vyhoviet tomu, podmienkam.
Ono preto vraj rodia lahsie statisticky, menej vzdelane zeny a menej socializovane zeny. Naopak cim viac titutov (najlepsie este ked vam to pripominaju stylom: "Pani inzinierka, tlacte!!!" - to uz je ina sranda), tak tym menej ma prepojenie na tie casti organizmu ktore ten automomny dej vykovavaju ak nie su rusene.
Ja viem porovnat nakoko prve som mala v porodke a druhe mimo nej bez lekarov uplne a bolo to nebe a dudy. Ziadny strach ani obavy, len mohutna sila tela, ktore si robilo (rodilo) po svojom.
@soviicka1 so vsetkou uctou k tomu co si musela podstupit, tie trampoty ohladne zaseknutia a s vedomim ze skutocne existuje x potiazi nahle sa vyskytnuvsich kde nemocky zachranuju rodicky aj deti, tak pri tomto vsetkom si myslim ze nikto nemoze povedat ci by sa jeho dieta, ktore zacalo mat nahle v porodnici problemy, ci by taketo nieco sa stalo aj povedzme doma. Totiz mozno ano, mozno nie,ale automatika to nie je. Nemuslo by to tak nutne nastat. Je dost ludi, ktori opatne sa snazia upozornit na to ze kopa zasekov (nie vsetky) sa deju prave kvoli vyruseniu porodneho deja v neprirodzenych podmienkach, telo sa skratka blokne. Nefunguje samo, lebo ho nenechali, to prostredie skratka navodilo stav kedy sa spojenie vedomia rodicky s vlastnym porodnym dejom narusilo. A potom sa paradoxne dakuje za zachranu. Hovorim, nie vzdy tak musi byt, ale podla mna a toho o com som presvedcena, co som vnimala aj na sebe aj pocula zeny rozpravat, sa tak deje az podozrivo casto.
@horana hovorim za svoj pripad, ak by to bolo len zaseknutie pri porode a syn by bol inak ok, tak mozme teoretizovat nad pricinami dookola...aj ked ako vravim , ja som mala v porodnici skvele podmienky, porodny box a manzela nonstop pri sebe, ale moj maly sa napriek tomu narodil vo vaznom kritickom stave, a toto nebolo o tom, ze by to navodilo prostredie alebo by lekari zbabrali porod, naopak, robili vsetko preto, aby ho dostali ihned von. Vysetrenia ukazali, ze mal obrovske hodnoty CRP, obavali sa ci nema zapal pluc a preto nedychal a toto nemohol nikto tusit, ze moje dietatko v brusku zacne po narodeni bojovat o zivot. Ja tu nechcem nikoho strasit ani nic podobne, jasne, ze domaci porod ma svoje vyhody, ja len opisujem, co sa mi prihodilo. Kazdy je zodpovedny za vlastne dietatko, tak nech sa rozhodne podla najlepsieho vedomia a svedomia. Hlavne, nech su deticky aj mamicky zdrave.
@soviicka1 a ako vam to uzavreli? ono zapal pluc po narodeni dietata sa vraj moze objavit vtedy, ak ma zena streptokokovu infekciu v posve (resp. neskor ked je skalena plodova voda)
na to je potrebny ster v poslednom trimestri tehotentva. ak sa to zisti, bud sa poda rodicke infuzia s antibiotikami pri vaginalnom porode
dnes zijeme v dobe, kedy zapal pluc u novorodenca je velmi dobre liecitelny, cize ten sam o sebe by nebol kriticky co sa tyka domaceho porodu
u vas ale sa to nakoniec neukazalo ten zapal pluc, len bolo podozrenie ak dobre chapem
ono ked nedychal, predtym nepostupoval, stale musela byt nejaka oficialna pricina, co napisali do spravy?
aj napriek vysokych hodnotam CRP to nevyzera na primarny dovod, infekcie sa takto neprejavuju ze dieta nepostupuje a nedycha..aspon co viem, odbornik nie som
absolvovala som vsetky vysetrenia a nemala som ziadneho streptokoka, skalena plodova voda nebola, rodila som presne na hranici na zaciatku 38tt a voda mi odisla v porodnici, v priebehu tehotenstva som bola 2krat chora bez teplot, mala som nadchu, cize takto sa to muselo preniest na dieta... zapal pluc to nastastie nebol, maly dostal antibiotika, polezal si 10 dni v inkubatore a isli sme domov

@vejula chlapovi nic nepovies, s porodom pockas kym bude v praci a zavolas mu ked bude babo na svete 😀