Prirodzený pôrod alebo pôrod doma
velmi by som chcela priniest moje babatko na svet mimo nemocnice. pozna niekto z vas moznost rodenia doma alebo v porodnom centre?
@aristka dlho som premýšlala či ti vobec mam odpovedat..
ty mne si neopodvedala ani ne jednu moju otazku...robíš sa odborníčka,ale odpovedat nevieš...čo teda vieš? budiš , odpovede nepoznaš, maš iba svoje skusenosti a na zaklade nich si si vytvorila názor, čo ti neberiem...maš ho mať
prosim vieš ty vobec čo to je asistovaný domáci pôrod ked sa pýtaš čo by žena doma robila bez porodnej asistentky???? z tvojej strany vnímam absolútnu ale absolútnu neznalosť problematiky..ale absolútny...vieš iba o patologiach rozrpavat, o fyziologii nevieš zjavne skoro nič
to že ty máš názor, že dom . porody v žiadnom pripade, ok...dúfam však, že rozhodovať budú vzdelanejší ludia..
čo sa týka prevencie natrhnutia, tak je to neurychlovanie porodu, poloha, neriadene tlačenie a NETLAČENIE na brucho...ale to som sem už dala milion odkazov, keby si ich čitala, nepytala by si sa dokola ..
aj ja mam doživotné nasledky po rupture, ktora však vznikla PO NASTRIHU- bola pokračovaním nástrihu- čo predpokladám bola aj tvoja ruptúra...čo dokazujú aj tie šútudie...
mne pôrod vyvolali, vodu pichli, položili na kreslo, podali oxytocín, tlačili na brucho, nastrihli- toto dohromady sú len a len predpoklady na ruptúru...
čo sa dialo predtým, než sa ti pôrod skomplikoval? akým spôsobom tebe urychlovanli porod? vyvolai ti porod? prepilchli ti vodu? pichli buscopan? pichli oxytocín? dali ta na kreslo a kazali ako a kedy tlačit? tlačili na brucho?
ak na čokolvek odpovieš áno, NEMALA si prirodzený pôrod, tak nemôžeš rozprávať, že si mala ...
a ak sa aj skomplikovalo až na konci- skúsené PA zo zahraničia tvrdia, že telo už dávno dopredu dáva vedieť signálmi, ktoré ale naše PA už zabudli sledovať, že sa deje, či bude diať niečo nie dobré a preto majú dosť času sa presunúť do pôrodnice...
vela komplikácií totiž doma nevznikne , preto lebo tam NIET zásahov- pretože každý jeden zo zásahov môže viesť k vážnym komplikáciám
a mysím, že týmto sme skončili...ja som už všetko povedala...a fakt som ti dala na rozdiel od teba aj konkretne dôkazy...ty iba domienky...
ja sama za seba môžem povedať, že ak by som ja mala ísť rodiť, radšej by som rodila prirodzene v pôrodnici ako doma...ale to, že mám ja sama za seba takýto pocit, neznamená, že budem kategoricky proti ženám, ktoré to chcú inak... 😉
a čo sa tyka člankov pana Doležala? prosim ta, ak toto ideš dávať ako príklad, to už fakt sa nemáme o čom rozprávať...ak sú ti názory tohto človeka blízke, je mi to iba lúto... skús nájsť v sebe ŽENU...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu je niečo čo sa týka úmrtnosti vo svete aj na slovensku ....o pôrode mne hovoriť nemusíš a najme v tt ,tú poznám od špiku kosti a buď si istá ,že na gyn.som bola veľmi často a viem veˇlmi dobre čo sme aké komplikácie ratovali a bohužiaľ a znovu opakujem domáce pôrody bez vybavenia napr,na urgentný cisársky rez nie ... vieš ono ak príde ku komplikácii pri pôrode ,nejde tam ,že sa len niečo stane napr,žena sa roztrhne ,ale tam príde dieťa o život alebo aj matka ,keďže viem ako rýchlo príde k hemoragickému šoku z ruptúry maternica to na príklad ....a za ruptúru nemôže ani medikament ,ani pustenie plodovej vody ,ani nástrih hrádze ,ani hopsanie na lopte alebo masírovanie krížnej časti napr,dulou ,ale slabá stena maternice alebo nejaká lézia a čo sa stane doma ,žena ti kým príde rzp a dostane sa na stôl vykrváca....a to je len jedna komplikácia ,mohla by som pokračovať ...takže ak hovorím A ako ty ja poviem aj B ,pretože som sa s tým stretla zoči voči....a smer dr.Ľahký a poinformuj sa čo zažil v Afrike pri tých prirodzených pôrodoch bez zásahov ,teda chodíš do tt pôrodnice....takže znovu opakujem a neodbočujem od témy ...domáce pôrody nie...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... prosím ,prečítať diskusiu pod článkom ,veľmi zaujímavé .vivat UK zdravotníctvo...takže pre mňa dohovorené...
Rozhovor s MUDr. Peremskou o termoopatreniach pri bondingu, o detskej vôni a jej význame.. 😉
http://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-dieta/prec...[]&fb_action_ids=10201259232507668&fb_action_types=og.recommends&action_object_map=[1411432259097195]&action_type_map=[%20og.recommends%20]
@aristka ja som pisala v poslednom príspevku písala o rupture hradze, nie o ruptúre maternice...
o ruptúre maternice píšeme a jej príčínách píšeme tu: http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item...
k Afrike sa vyjadovat nebude, už som sa vyjadrila..
a už som ti tu dala dve videa , kde ženy popisovali, čo im spôsobilo ruptúru..jedna z nich bola z TT
neprekrucaj moje slova...milá odborníčka, stále čakám na tvoje odpovede na moje otázky
@dulkagabulka ja hovorím o domácich pôrodoch a prečo sa deje to čo sa deje ,plus mám mnoho linkov ,kde je písané ,že najviac komplikácií je pri domácich pôrodoch ..čím to je ,ruptúru maternice považuejm za komplikáciu a hovorím o nej od začiatku ,nespomínam ju prvý krát a ako jej predísť ,ako predísť zlej rotácii dieťatka ,ktoré sa deje aj pri domácich pôrodoch,ako predísť bradiakrdii a následnej hypoxii dieťatka napr,pri obtočenom pupočníku.....ja si myslím ,že tieto komplikácie oproti ,ktorým je natrhnutá hrádza malina sú dosť závažné a aj možné a je to len časť z nich ,ktoré ohrozia dieťa alebo matku ....a ako predísť natrhnutiu hrádze hlavne u prvorodičiek ,ktoré tu hrádzu nemajú takú pružnú a preto k tomu dochádza ,nie každá mamička má 2a pol kg dieťatko ..moje okrem prvého mali 4 kg a ,ktorá rodí prvé dieťa tak veľké určite sa nepotrhá ...takže na africké ženy si mi neodpovedala ,hrádzu som nemala nastrihnutú ,keďže malý nebol taký veľký a nechcela som a oxytocín mi bol podaný po 14 hod od odídení zátky ,pretože som sa aj napriek niekoľkým hodínám kontrakcií absolútne neotvárala a to doslovne ....a bol celý čas pri mne manžel ,bola som v kľude a mala som kľud ....
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... podotýkam ,že aj zdravej žene sa môže pôrod skomplikovať....
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... komplikácie pri pôrode ,ktoré hrozia aj doma pri domácom pôrode..
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... keby mamička rodila v nemocnici aj na slovensku ,kde je neustále prítomný personál z anestézie a bola hneď zahájená resuscitačná starostlivosť možno by žila ....
@aristka ty skutocne nechapes o com dulkagabulka pise? mimichodom povacsinu linkov co tu davas nemaju absolutne ziadnu vypovednu hodnotu narozdiel od druhej strany.
Ty fakt nechapes, ze niekto chce rodit doma..ked to nechces ty v poriadku nikto ta nikdy do toho nutit nebude! ale ty nenut zeny co doma rodit chcu..bud aspon trosku tolerantna.
System na Slovensku este nie je pripraveny na domace porody, era terennych zenskych a novorodeneckych sestier skoncila tesne po roku 1989, vsetko sa zacalo menit. K porodom prichadzali viac lekari, kedysi rodili hlavne PA a ver ci never, bolo menej epiziotomii. Kedysi sa nepichal oxytocin (teraz nehovorim o dobe spred 100-200 rokov) a zeny porodili aj bez neho, tak ako sa to deje v UK, Holandsku, skandinavskych krajinach atd. System sa len musi dobudovat, ja by som si za takychto okolnosti netrufla na porod doma na Slovensku, ale pokial budu vsetci zdravotnici zaslepeni svojou aroganciou moci tak ako ty tak to tak skoro nebude ☹ a hlavne gynekologovia by prisli o velmi vyhodny biznis - to je dalsia velmi smutna kapitola slovenskeho zdravotnictva. Aj idea vysokoskolskeho studia porodnych asistentiek na SVK je/bola taka, ze budu viest porody same - samozrejme ked nebudu komplikacie, ale to porodnici tak jednoducho nedovolia.
Skus si nacitat ako to funguje v hocijakej krajine na zapad od CR (uz aj tam su na to vyrazne lepsie ako na SVK), hocijaky iny system...ked nieco nepoznas este to neznamena, ze to je zle, je to len ine.
Mimochodom bradykardia sa pise s Y 😀 ako stredny zdravotnicky pracovnik by si tieto bazalne terminy mala ovladat aj o polnoci. A to, ze navstevujes vsetky saly nemocnice ako anesteziologicka sestra ta nerobi odbornikom na ine odbory..ale to by ti malo byt jasne, vsak?
@slniecko77 ako môžeš hovoriť o slovenských pôrodných asistentkách ,keď si tu nerodila a nevieš aké majú kompetencie ...vieš o tom ,že ja a moji súrodenci narodený ešte za socíku odrodili pôrodné asistentky...a pozri si komoru sestier a máš tam ich kompetencie ,plus ak si žena individuálne zaplatí dr.prečo ju má odrodiť asistentka ,plus asistentka z vys,školou je u teba stredný zdr,personál..kde žiješ ,tu na sk sa to dávno tak nedelí ,asi si sa nedočítala ,plus aj v uk domáce pôrody majú najviac komplikácií ,v holandsku ,rodia ženy radšej na klinikách inak mám tam sesternicu ,ktorá tam odrodila 2 detičky...plus stále nehovoríš ,keď si taká vzdelaná ako týmto stavom komplikácií predísť ,čo pred domom ,kde bude rodiť žena bude stáť rzp ,keby niečo ...takže hovor k veci a netrieď personál zdr. z minulého storočia ,my sme tu dávno pokročili....čo sa týka personálneho obsadenia ,bohužiaľ pokiaľ bude špitál v každom meste aj s pôrodnicou ,aj slabšieho štandartu ja to nazvem špitálom v brooklyne ,potiaľ personálu nebude nikde ,plus mzdové ohodnotenie ...a pokiaľ som čítala ani v uk to nie je úplne ideálne a dala som sem krásnu diskusiu ,inak tiež článok písala mamička a o slovensku trochu úplne mimo....inak keď budeš toľko vo fachu ako ja potom tu niečo hovor o odbornosti a skúsenosti ....a tlieskaj si ,že si mala ukážkový pôrod a ak sa rozhodneš pre druhé dieťa dúfaj ,že bude všetko ok ....lebo podľa napr,tej diskusie a našla som toho viac veľa ľudí by tvoj názor na uk nezdieľalo ....plus si neustále mimo tému ,len preberáš moju osobu,to ti ide dobre...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... ďalšia komplikácia u susedov čechov pri domácom pôrode... ,kedy doplatilo na to dieťa .....
@aristka o porodnych asistentkach mozem pisat...mozno viem o nich viac ako ty 😉 na to nemusim rodit na Slovensku, ty ani netusis ako sa rodi v UK, ale do ust si beries cely zdr.system v UK a skutocne zazitky tvojho bratranca typu, musel si obliect novorodenca po porode 😅 nemaju najmensiu vypovednu hodnotu.
Myslim, ze bezproblemovy porod a tehotenstvo si praje kazda zeny ci je to v UK alebo na Slovensku, alebo kdekolvek na svete. Mna ty nezastrasis 😉 ty fakt netusis ake su napr. v UK guidelines na porod doma, na porod v Birth centre...len pre tvoju informaciu, nikto v UK nikoho nenuti rodit doma, zena sa moze slobodne rozhodnut a ked to nie je mozne, lebo splna high risk tak je jej odporucana nemocnica.
Tak mi prezrad ako sa deli zdr.personal?
A prosim ta nevystatuj sa stale, ze pracujes vo fakultnej nemocnici..len pre informaciu, nie kazdy si moze dovolit ist rodit do Bratislavy (nesla by som aj keby mi za to zaplatili 😉 ) a nemam na mysli len financne dovody, aj ked aj tie su velmi podstatne.
Debata s tebou nema ziaden prinos pre tuto temu..
@slniecko77 bohužiaľ ak povieš slovenskej pôrodnej asistentke stredý zdr,personál a nevieš ich kompetencie ,nemôžeš hovoriť nič ,tak isto ani to ako je to tu v špitály ..ja som sem dala diskusiu ohľadom pôrodov slovenských mamičiek v uk a také ružové to tam nie je ....teda je ,ak nie je komplikácia ...,takže tak ako má môj bratranec skúsenosť jednu tak máš aj ty a akosi nečítaš aj okolo ,hovoríš len svoje ...tak ako ja poviem ,že som bola spokojná z prístupom ,mala som zapálenú vonnú sviečku ,jemnú ukľudňujúcu hudbu ,k dispozícii fitloptu príjemný personál,manžela ..len nikto nečakal ,že sa to skomplikuje a ja budem po tak dlhom pôrode vyčerpaná a som zdravá žena a mala som fyziologické tehu a keby som rodila doma ,rodila by som asi 2 dni a ,ktovie s akým koncom a podotýkam ,že bolesti som mala do 2 hod od odídení zátky a to doslovne bolesti a nespala som 2 dni ...takže si čítaj aj okolo seba ,aké majú zážitky v uk a nie len seba ...a ani sesternica v holandsku neskákala od úžasu ako to tam je a prvý pôrod si tam riadne užila a mal ho ťažký ....takže opakujem pôrod doma nie pre hrozbu ťažkých komplikácií a nedostupnosť odbornej pomoci ,ku ,ktorému je potrebné aj prístrojové vybavenie ,plus aj medikamenty ,či pre záchranu matky alebo dieťatka...a tých komplikácií možných som sem dala dosť a žena na ne doma umierali a aj detičky čo svedčí aj prípad z česka s prolapsom pupočníka s čím si dula a ani študovaná asistentka neporadia tj.nedokážu urobiť pri tých podmienkach urgentnú sekciu a podotýkam ide tak o sekundy ,na ktorých visí život drobca....
Tehuľky, pozývam vás 28.1.2013 o 20,00 hod v Kvapke v Trnave na Slnečnej ulici www.klubkvapka.sk na prvú zo 4 prednášok s certifikovanou dulou, certifikovanou laktačnou poradkyňou a spoluzakladateľkou OZ Ženské kruhy (so mnou) Gabika Janovičová . Budeme sa rozprávať o prirodzenom pôrode, dojčení, úľavových tehcnikách pri pôrode, o pomoci partnera pri pôrode, o vašich právach pri pôrode a mnohých iných zaujímavých témach..partneri sú vítaní a majú vstup zdarma... Ak máte záujem, napíšte mi prosím správu.
Milé ženy, aký je váš názor na e-book o nástrihoch? Ak ste ho ešte nečítali, môžete si ho zadarmo stiahnuť na www.zenskekruhy.sk /ak máte gmail, pozrite potom aj maily v spamoch, alebo propagáciách/. Zaujíma nás váš názor, zmenil sa váš pohľad na nástrihy? Pomohol vám v hladaní pôrodnice, alebo v argumentácii u lekára? Máte záujem podobne spracovať nejakú inú tému?
@dulkagabulka bolo by super, keby sa takáto beseda, resp. stretnutie mohlo konať aj tu u nás v Leviciach. Určite by prišlo veľa budúchich mamičiek 🙂 aj ja samozrejme.
@minuska22 aj v Leviciach robi nieco podobne Elenka Hutton
pridi medzi nas na FB , {do IP mi posli tvoju mailovu adresu, ja ti poslem pozvanku|/ tam sa dozvies o vsetkych akciach
Zenske kruhy otvaraju tazke temy. Zenske kruhy si davaju za ciel dosiehnut, aby respekt, dostojnost a slobodna volba zien v tehotenstve a pri porode boli samozrejmostou. V dnesnom clanku prinasame dve videa. Jedno je od Amnesty international a zobrazuje realitu v akych mnohe zvas porodili. Druhe je nasa vizia do buducna. Takto chceme, aby zeny mohli rodit. Aby citili podporu partnera, podporu personalu. Aby ich nikto neoddelil od ich babatka. http://www.zenskekruhy.sk/napisali-sme/item/281... Zenske kruhy vsak potrebuju aj Vasu pomoc. Tymto clankom nekoncime, caka nas dlha cesta, kym normalizovane nerespektujuce spravanie k zenam pocas porodu dostane to prave meno. Kym spolocnost pochopi, ze normou je podpora, ze normou je respekt k volbe, ze normou je neoddelovat matku od dietata. Pomozte nam! Darujte nam dve percenta z dane. Dakujeme. http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/item/19...
@dulkagabulka ahoj, rada by som sa spytala, co robia s babatkom v nemocnici ked sa narodi, teda, ci mu podavaju nejake vitaminy, napr. K-cko alebo hocico ine. rada by som sa tomu vyhla. viete mi poradit?
@jajabax babatkovi sa podava vitamin K, u nas injekcne, v zahranici oralne teda kvapky do pusinky..tiez sa mu davaju kvapky do oci..
Ak poziadas, da sa dohodnut a podat vit. K oralne aj u nas
@dulkagabulka napr. v Kanade sa tiez picha IM, oralne len ked rodic odmieta dat dieta pichnut 😉 U nas sa nekvapkaju kvapky do oci , pouziva sa erythromycin masticka
@sisaka dakujem za upresnenie
@dulkagabulka u nás podávame K vitamín len orálne do pusinky, iba deťom,ktoré majú nejaký zdravotný problém sa dáva i.m
@fidka79 ako to myslíš, že pokial si žena uvedomí svoju cenu, máš pocit, že si ju slovenské ženy neuvedomuju?

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... trefne napísaný článok.....takže z mojej strany dohovorené...