icon

Je 750 EUR za opravu auta bežná cena?

Včera o 08:16

Chcem sa opýtať hlavne chlapov alebo žien čo sa vyznajú. Bola som v servise s mojou staršou Toyotou, niečo mi tam búchalo na prednej náprave. Povedali mi, že treba vymeniť ramená a nejaké čapy. Dnes mi volali že auto je hotové a pýtajú odo mňa 750 eur. Skoro som odpadla, čakala som tak max 300. Vraj museli meniť aj niečo ďalšie čo zistili počas opravy, ale mne nikto nevolal aby sa opýtal či s tým súhlasím. Na internete som pozerala ceny tých dielov a vychádza to dokopy na 150 eur. Je normálne pýtať 600 eur za prácu? Cítim sa ako úplná ovca ktorú ošklbali len preto, že som žena a nevyznám sa. Čo môžem robiť keď mi auto nechcú vydať bez zaplatenia celej sumy?

Strana
z2
renka30
Včera o 09:51

Chyba bola, ze ty si sa na cenu neopytala a ze oni ti nedali vediet kolko to bude priblizne stat...co sa tyka dielov, ktore si pozerala na internete - boli to original diely? alebo nejaka cinska nahrada? My v servise z dielov donesenych zakaznikom nerobime, nakolko na take diely nevieme poskytnut zaruku, pouzivame len diely od overenych dodavatelov. Osobne si myslim, ze si neuctovali 600€ za pracu ale ze cena dielov bola vyssia ako tie co si pozerala na internete.

chrobak7
Včera o 09:56
@anonym_2d1242

@chrobak7 Bud mas dom, alebo mas niekoho, co ma dom. Zdvihnes to aj v garazi na stojky, co kupis hocikde. Ko chce, si poradi, kto nechce, ten pojde s vymenou ziarovky do servisu. Co sa da, spravis doma (vymena diel za diel), zvysok spravi servis (diagnostika, nastavenie riadiacej jednotky). Tvaris sa, akoby si kazdy sikovny chlap doma nic nespravil, co zvladne sam a na vsetko volal remeselnika.
https://www.lidl.cz/p/ultimate-speed-skladaci-p...

@anonym_2d1242 Skúšala si už vliezť pod auto na tých stojkách a meniť nápravu? Asi nie. To si len teraz našla na nete. Ja tie stojky mám, aj niektoré drobnosti si sám opravím. Ale v zadaní je, že sa menili ramená a čapy. Tie ani na tých stojkách nevymeníš. A nemáš nástroje na nastavenie geometrie. Takže môžeš sem dať linkov koľko chceš, ramená a čapy doma nevymeníš.

anonym_e1b455
Včera o 09:57

A co je to nieco dalsie? Najlepsie je si dat urobit odhad ceny do buducna a dohodnut sa ze budu informovat ked nieco najdu. Neviem aky to bol autoservis, maju v oblube si nieco pridat, ked vidia ze sa v tom clovek nevyzna. Ale tak celkovo sa mi ta cena zda byt vyssia ako by mala byt. Ale zalezi aj na tom, co bolo to dalsie co nasli.

chrobak7
Včera o 09:58
@anonym_ea0f7b

@chrobak7 mas skúsenosti, ktoré aftermarket diely su naj?

@anonym_ea0f7b Nemám žiadne konkrétne značky ani predajne. Ak potrebujem, hľadám diely všade. Už mi dovážali diely aj z Nemecka, Španielska či Francúzska.

Kedysi som musel chodiť po vrakoviskách a hľadať diely z búraných áut. V dnešnej dobe internetu je to hračka niečo zohnať a nechať si doviezť.

anonym_2d1242
Včera o 09:58
@chrobak7

@anonym_2d1242 Skúšala si už vliezť pod auto na tých stojkách a meniť nápravu? Asi nie. To si len teraz našla na nete. Ja tie stojky mám, aj niektoré drobnosti si sám opravím. Ale v zadaní je, že sa menili ramená a čapy. Tie ani na tých stojkách nevymeníš. A nemáš nástroje na nastavenie geometrie. Takže môžeš sem dať linkov koľko chceš, ramená a čapy doma nevymeníš.

@chrobak7 No ked sa ti neda, tak sa ti neda. Kto chce, hlada sposoby, kto nie, hlada dovody.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
anonym_c3904b
Včera o 10:03

Nam opravoval klimu,resp.isla iba do 22stupnov jedna strana,ked celu palubovku dal dole zistil,ze lopatka je iba zaseknuta.Nic nekupoval,nemenil a 650eur islo prec.To bolo pred vianocami v decembri,v januari sme na oboch menili oleje,rozne doplnky na lepsie mazanie motora 400eur,teraz som si kupila 2 celorocky,lebo defekt dalsich 100eur.To je tak,ked mas auto musis ratat aj s tymito vydavkami.A to ma zase v marci caka stk,plus este auto pripravit na to,pocitam dalsich 500eur ak bude treba nieco este opravit.

anonym_ea0f7b
Včera o 10:11
@chrobak7

@anonym_ea0f7b Nemám žiadne konkrétne značky ani predajne. Ak potrebujem, hľadám diely všade. Už mi dovážali diely aj z Nemecka, Španielska či Francúzska.

Kedysi som musel chodiť po vrakoviskách a hľadať diely z búraných áut. V dnešnej dobe internetu je to hračka niečo zohnať a nechať si doviezť.

@chrobak7 tak záleží aj či ideš na kvalitu alebo cenu
Lebo zohnať sa dá skoro všetko a taký laik asi nemá prehlad, ktorý diel je dôležity vzhľadom na bezpečnosť a tak isto pri after máš rôzne druhy,kvalitu, mať na to čas a kapacitu, mať aj šťastie, že to čo objednas aj v skutočnosti sedí, takže áno da sa ale nie úplne všetko a pri ramenach a capoch tak isto
A keď to zistíš az pri montáži,tak v drvivej väčšine ten diel sa nedá vrátiť

ljmmm
Včera o 10:12

Dostanes fakturu a uvidis co kolko stalo. Na buduce trvaj na tom, ze musis odsuhlasit cenu prace aj suciastok. Ja uz som si na taketo sumy zvykla. Muz ma 13 rocne volvo a to mam pocit ze uz furt cosi sa meni a na sumy sa uz ani nepytam. Nuz ale ma ho rad

anonym_b644e5
Včera o 10:38

Je to priveľa

anonym_1befe6
Včera o 11:14

ja som bola len na bezny servis, teda nie opravu, oleje filtre, brzdy.. platnicky teda.. platila som 1000.. ratala som s tym, servis lacny nie je a ta robota je na tom to najdrahsie

anonym_019b3f
Včera o 11:23

Isteze. Ak rozoberie chudák mechanik celý motor, potom ho dať dokopy, žiadna sranda….. práca na niekoľko dní.

anonym_cb8a6d
Včera o 12:43

Ked si v restike das pizzu alebo spagety tiez sa stazujes na fore preco si za jedlo platila 10 euro ked cena cestovin a par salamiek je max 1,5 eura pri ich nakupoch ???

Asi tolko k Tvojmu googleniu kolko stoji diel.

hefo
Včera o 12:53
@13uzivatelka11

Mne sa zdá 600€ len za prácu, ak je to naozaj tak, fakt dosť na staré auto. 🤷‍♀️ Toľko neplatíme ani za našu cx-5. A mužovi tiež vždy mechanik volá, keď sa pri oprave niečo nové vyskytne a informuje ho o tom a musí to odsúhlasiť.

@13uzivatelka11 Práca nestojí podľa veku auta, ale koľko jej bolo... Nejakých 50 € za normohodinu nie je dnes nič nezvyčajné, tak to je 12 normohodín práce. Keď sa s tým crcali dvaja 6 hodín, máš to hneď.
(či za danú opravu bol taký čas adekvátny, to pochopiteľne neviem posúdiť. A pokiaľ to opravili poriadne, tak to si ešte môže gratulovať. Vždy lepšie ako zaplatiť polovicu a za pol roka sa to celé zas rozos..ie)

chrobak7
Včera o 13:39
@anonym_b644e5

Je to priveľa

@anonym_b644e5 A ktorá položka je podľa teba nadhodnotená, či neoprávnene vyfakturovaná?

anonym_b644e5
Včera o 14:01
@chrobak7

@anonym_b644e5 A ktorá položka je podľa teba nadhodnotená, či neoprávnene vyfakturovaná?

@chrobak7 zjavne všetko na mojom aute som to mala do 300e..

chrobak7
Včera o 14:12
@anonym_b644e5

@chrobak7 zjavne všetko na mojom aute som to mala do 300e..

@anonym_b644e5 Máš presne to isté auto a menili ti tie isté diely?

tundra
Včera o 14:52

@anonym_autor menil som ramena na Avensise po cca.360k km.Takmer vsetky sroby som musel rezat.Pri poslednom, som pretocil navarenu matku v drziaku motora.Potreboval som cely den a nasledne,som musel vymienat spomenuty nosny diel.Dve soboty,cca.18 hodin prace.Ist s tym do servisu,tu vo Švajciarsku,tak si mozes rovno kupit,druhe auto...

tundra
Včera o 15:01

@anonym_autor este jedna skusenost z poslednej doby.Kupil som subaru impreza za 1300fr,vymenil brzdy,osetril podvozok.Na stk technik spravil srobovakom dieru do ochranneho plechu na brzdovom kotuci a spytal sa,preco som to nevymenil.Uprimne som povedal,ze som myslel,ze to nebude problem...Vymena tohto plechu +dve gumy v ramenach 1000fr.Musi sa vymenit aj lozisko,ktore stoji 250fr + praca.Vymenil som cele zavesenie kolesa,ktore stalo pouzite,cca.100€.
Niekedy aj banalita v cene par eur,stoji v servise neskutocne prachy...

simca06022011
Včera o 15:09

@anonym_autor nabuduce sa viac pytaj vopred, kolko su diely, kolko praca, kolko to bude stat... diely si vies doniest za zlomok ceny. Ak si sa o to nezaujimala, a dala si to opravit, lebo si si myslela = tak nabuduce uz budes vediet. Ano su to bezne ceny, ked si vezmes, ze v servisoch material je drahy, hodinovu sadzbu prace uvidis na fakture... ta sama o sebe nizka nie je.

anonym_d3bcbd
Včera o 15:20
@ajka10000

@anonym_d3bcbd Boze na koni nemozem povedat svoj nazor....tu nikto nekrici... cim da lej je to tu horsie ...cloveka hned zhejtujete....

@ajka10000 mozes pisat svoj nazor. Ja som Ti napisala, aby si nepouzivala velke pismena, to znamena, ze kricis na niekoho. To nebolo v zlom

anonym_b644e5
Včera o 15:53
@chrobak7

@anonym_b644e5 Máš presne to isté auto a menili ti tie isté diely?

@chrobak7 mám novšiu toyotu

anonym_47e245
Včera o 22:04

Dostanes fakturu uvidis co tam vsetko bude, vela zalezi aj co navyse robili ako servis ta mal najprv kontaktovat co tam treba na aute robit. A ty si to mala odsuhlasit. Ceny neviem ako sa pohybuju mam doma mrchanika ktory vsetky veci na aute robi sam.

slovakboy
Dnes o 16:15

@anonym_autor ak ti menili oba čapy a ramenä, pravdepodobne ti nastavovali aj geometriu a oba čapy aj obe ramená sú drahšie ako 150€. Asi ťa natiahli ale nie o veľa. Okolo 600€ by to malo stáť. Ak použili originál diely tak kľudne aj tolko. Bol to autorizovaný servis?

wiliam3royal
Dnes o 20:02

@anonym_autor urcite si vypytaj fakturu s presnym zoznamom vymenenych a nacenenych dielov a prac, aby jednak firma zdokladovala realne co vymenila na papieri, tak rucila za to 2 rocnou zarucnou dobou plus zaplatila aj DPH, a este jedna vec, ziadaj si od nej vsetky vymenene pôvodne diely, je to totiz stale tvoj majetok, inak ja by som sa osobne razne ohradil ze ti nedali vôbec vediet a neprekonzultovali to s tebou ci to prijmes, pretoze stale mozes razne odmietnut a oni ti musia dat auto do pôvodneho stavu, ak dokument nebudu chciet dat, ani sa s nimi nebav, volaj zavolaj policiu a inspektorat prace.

wiliam3royal
Dnes o 20:02
@anonym_915016

@anonym_autor prečo by nebolo normálne pýtať si 600€ za prácu? Veď to nejde celé im do vrecka. Voda, elektrika, odvody, marketing,… stojí tiež niečo. Takéto ceny v servise sú úplne ale že úplne bežné, aj pri starých autách, kde tie diely niekedy musia objednať zo zahraničia, lebo sa bežne už nevyrábajú.

@anonym_915016 je to normalne ked zavolaju a daju ti vediet, nie ze navysia bez tvojho vedomia...💣

anonym_915016
Dnes o 20:08
@wiliam3royal

@anonym_915016 je to normalne ked zavolaju a daju ti vediet, nie ze navysia bez tvojho vedomia...💣

@wiliam3royal je normálne sa spýtať na cenu dopredu a upozorniť, kde je môj finančný strop, keď mám problém s tým, že zaplatím viac 🤷🏼‍♀️. Nehovoriac o tom, že panička si predstavuje, že keď na google je diel za 150€, tak za 300 bude oprava. Pritom stačí jeden vyhnitý šrób, ktorý nejde tak ľahko odkrútiť a hodiny bežia.

saraxyz
Dnes o 20:09

@anonym_autor 150€ si si čo nacenila? Aj "to ďalšie"? Pozri si faktúru, že čo v nej budeš mať nacenene a tam uvidíš aj cenu práce.

wiliam3royal
Dnes o 20:14
@anonym_915016

@wiliam3royal je normálne sa spýtať na cenu dopredu a upozorniť, kde je môj finančný strop, keď mám problém s tým, že zaplatím viac 🤷🏼‍♀️. Nehovoriac o tom, že panička si predstavuje, že keď na google je diel za 150€, tak za 300 bude oprava. Pritom stačí jeden vyhnitý šrób, ktorý nejde tak ľahko odkrútiť a hodiny bežia.

@anonym_915016 pri starych autach sa casto uz do financneho limitu zadaneho zakaznikom nedostanes, pretoze ked odkrutis / das dole jedno, ide s tym dole uz aj to druhe a dalsie sa pripaja, preto by sa v pripade sirsej opravy starych aut mal urobit prave maximalny cenovy odhad a ten nasledne porovnat s hodnotou auta na trhu, ak to dosiahne urovne 50%, auto je uz nerentabilne na opravu a treba ho bud predat alebo rozpredat na suciastky ktore velakrat zarobia viac ako predaj samotneho auta.

simca06022011
Dnes o 20:18
@wiliam3royal

@anonym_915016 pri starych autach sa casto uz do financneho limitu zadaneho zakaznikom nedostanes, pretoze ked odkrutis / das dole jedno, ide s tym dole uz aj to druhe a dalsie sa pripaja, preto by sa v pripade sirsej opravy starych aut mal urobit prave maximalny cenovy odhad a ten nasledne porovnat s hodnotou auta na trhu, ak to dosiahne urovne 50%, auto je uz nerentabilne na opravu a treba ho bud predat alebo rozpredat na suciastky ktore velakrat zarobia viac ako predaj samotneho auta.

@wiliam3royal tak niektore auta su srdcovky, opravuju sa, nech to stoji, co to stoji 😂 na moju zlost mi take stoji pred branou 😂 popravde opravne neopravne s doverou do neho nesadam ale pan tvorstva spokojny ( a nenapadne pocuva kazdy zvuk).
Uz som ale videla odhady ze som sa.len zasmiala naivite ale nikdy som nezazila, ze by servis nevolal ze to a ono treba menit a presnu sumu nepovedal...

Strana
z2