Ako vysvetliť manželovi, že chcem prežiť Vianoce bez cestovania a stresu?
Viem ze mozno tu takketo temy su. Ale je mi tazko chcem sa nejak vyrozpravat lebo nemam komu.
Idu vianoce tak ako kazde. Si vyzdobim byt, napeciem atd.. zboznujem vianoce. Od 18tich rokov nebyvam doma.. ale vztahy mame fajn. Mala som partnera s ktorym som bola 8 rokov byvali sme spolu a teraz mam manzela s ktorym som 9 rokov. Prakticky som mimo domov bola kazde jedne vianoce. Nikdy nie sme na vianoce doma. Mame uz aj deti a stale sa niekam musime trepat. Som z toho uz unavena. Od mojich rodicov sme 400km. Proste ked tam ideme je to balenie ze dodavka je malo. Aj s darcekmi pre vsetkych je to nonsens. Ak ostaneme doma tak zas musime ist k svokrovcom lebo ved oni nebudu sami. Ale uprimne ani rodicia ani svokrovci nemaju tie vianoce pekne. Maju svoje zvyky svoje jedla.. a natahuju sa jedna radost. Ja tam sedim a pytam sa preco som tu a takto sa kazdy rok prisposobujem ked doma mozem mat pohodu a klud a ticho atd..
Ma to tiez niekto tak. Ako vysvetlit mamzelovi ze proste by sme mohli byt raz sami. A nikde necestovat nenahlit sa atd.. proste chapem ze rodina ma byt spolu ale co je ta rodina? A ked sa vidime napriklad ako so svokrovcami tak este aj na vianoce a blbe je to ze ked som asi pred 2 rokmi povedala nech pridu k nam tak ze nemam srandovat.
Oni ked mali 30 k rodicom nechodili.. preco sa to od nasej genenraceie ocakava. A este tie reci ze vychovali a sami ostali...
@anonym_autor presne ti rozumiem mame to tak isto ze rodicia z oboch stran očakávajú hned 25.12. ze tam nabehneme… a potom zo sviatkov nič nemam lebo sa len ponáhľame po návštevách… neviem ako zmenit lebo mi je luto im povedat ze Sory ale nechce sa mi k vám chodit este som rozmyslala ze uz icj jeden rok zavolam ja k nam nech dojdu na par hodin a potom každý domov
Poriesit muza, to v prvom rade.
A potom buduci rok zahlasit bud pridete k nam alebo budete sami. A nachystat pevne nervy lebo zacne tazke citove vydieranie.
Mužovi by som vysvetlila, že ma takéto Vianoce vyčerpávajú, chýba mi v nich harmónia, že sa celý rok teším na pokoj, ktorý takýmto cestovaním nemám. Povedala by som mu, že tento rok si spravíme Vianoce len my a doma. Jedným aj druhým rodičom by som povedala, že tento rok si prajeme komornejšie Vianoce a ďalej by som im to nerozvádzala. Aj tak budú frflať, ale ty budeš doma a v kľude. Nikdy nerob kvôli druhým to čo ti je nepríjemné, v konečnom dôsledku si to aj tak nikto neváži a neocení to.
Normalne nikam nechodte, proste povedz nie. Mozete ist po sviatkoch - 27-6.1. casu dost. Je uplne normalne, ze narodenim dietata ste RODINA vy a nie u rodicov, ale vy...
No s manzelom sme sa uz o tom bavili. Prakticky od kedy mame deti teda uz to je 4x vzdy to vytiahnem tuto temu. Vsetci cakaju ze proste na stedry vecer sme u nich. Ale ja by som bola rada doma. Kde som cely rok. Manzel ma stale prehovori ale uz posledne 2 roky povedal ze nechape ani mojich ani jeho rodicov co robia z vianoc.
"Mame uz aj deti a stale sa niekam musime trepať. " Podľa koho musíte? Nie ste náhodou teraz vy s deťmi rodina? Dupni si konečne a spravte si sviatky ako chcete vy, na návštevu stačí ísť neskôr.
@anonym_autor budte jeden rok samy, jeden rok s nimi
.. My to tak mame a vyhovuje
To nie je, ze "sa očakáva", je to o tom, ako to chcete a robíte vy sami. Nasi mladí s deťmi sa vždy pýtajú, co a ako bude. S malými deťmi sa im k nám na štedrý večer chodiť nechce, nas volajú k nim. Ani mne sa tam nechce😂, ale tak sa dohodneme, niektory den oni k nám alebo pridu po nás a ideme k nm.. Rob tak, ako to vyhovuje tebe.
No s manzelom sme sa uz o tom bavili. Prakticky od kedy mame deti teda uz to je 4x vzdy to vytiahnem tuto temu. Vsetci cakaju ze proste na stedry vecer sme u nich. Ale ja by som bola rada doma. Kde som cely rok. Manzel ma stale prehovori ale uz posledne 2 roky povedal ze nechape ani mojich ani jeho rodicov co robia z vianoc.
@anonym_autor odkedy máme deti, na Vianoce sme doma - ja, manžel a deti. A 25. cestujeme k rodine. Ale 24.12. je to vždy o nás štyroch. Budujeme si svoje zvyky, svoje tradície. Skús ísť na manžela s tým, skús to pozitívne, nie s negatívnym dojmom, že je vám tam zle, že je to náročné, stresové obdobie, že nesedia vám ich zvyky. Obráť to tak, aby to chcel aj manžel. S pozitívnou emóciou.
Ja som vymyslel uplne univerzalnu nepriestrelnu vyhovorku🙂 mam to podobne - a rodine sa povie, ze nechcem moje deti okratit o spomienky na vianoce doma. Presne tie spomienky, ktore si vsetci pametaju a miluju. Nikto nema spomienky na vianoce u "babky"
Vies co prve roky sme to aj riesili. Chapem. Kazdy chce mar rodinu pri sebe. Ale niekedy sa neda. Posledne roky sme sami. Teda mojim rodicom sa prist neda. Svokru vzdy pozveme k nam. Chce pride. Ak nie nie. Rozhodnutie je na nej.
Kazdopadne-my sme tak mali. Rok co rok sme boli cez vianoce u babky.
Fakt hadam az v puberte som mala prve vianoce doma. A kratko na to som uz z domu vlastne odisla.
Oco co cely rok pracoval v zahranici uz chcel byt tiez proste doma.
my chodíme s bratom k mojím rodicom. Máme len jedno dieťa v rodine a to moje. Ja som človek, ktorý nie uplne vie vytvoriť taku tu vianočnu atmosferu, nie som extra kuchárka a nebývame s našimi moc často preto som rada ak Vianoce strávime spolu.
1 rok sme boli so svokrovcami a bolo to hrozne, ticho žeby človek aj muchu pocut letet, žiadne tešenie, radosť ... Take Vianoce si už zopakovať nechcem.
Keby mi však muž povie,že nechce aby sme išli k nasim tak to beriem a budem sa snažiť spraviť pekné Vianoce spoločne.
Este dodam. My ideme ale po sviatkoch. Cca na tyzden-tiez mame rodicov 300km od nas. Takze ano. Je to pecka pobalit 4deti.
Moj muz bol zvyknuty tiez chodit na Oravu domov. Som to zatrhla. Presne, ozdobim byt, napecem a mam sa trepat inde. No ani nahodou. Raz som tam isla a v zivote to uz nespravim. Flaska od rana otvorena a len sa nalievalo, ja nic na robote len reci pocuvat, jedla ine ako som zvyknuta. Teraz sme pekne doma. Na druhy den ideme na hodinu k nasim. A potom pred novym rokom vezme deti a ide na noc ku svokrovcom. Obcas sa pridam aj ja ale ja musim chodit do prace vacsinou.
Moj muz bol zvyknuty tiez chodit na Oravu domov. Som to zatrhla. Presne, ozdobim byt, napecem a mam sa trepat inde. No ani nahodou. Raz som tam isla a v zivote to uz nespravim. Flaska od rana otvorena a len sa nalievalo, ja nic na robote len reci pocuvat, jedla ine ako som zvyknuta. Teraz sme pekne doma. Na druhy den ideme na hodinu k nasim. A potom pred novym rokom vezme deti a ide na noc ku svokrovcom. Obcas sa pridam aj ja ale ja musim chodit do prace vacsinou.
@vivuska666 ine jedla by mi ani nevadili. I ked jasne tiez som zvyknuta z domu na ine. Manzel maju tiez uplne ine jedla a teda mame na vianoce jeho "kuchynu". Ako sme sami som mu povedala ze ked chce tie jeho vari on ja spravim max salat a rybu.
Pockaj, to NA STEDRY DEN ???? No byt Tebou tak neustupim ani keby co. Ked sa ty dokazes prisposobovat tolke roky, tak by sa konecne musel prisposobit aj on. Netoci sa vsetko okolo jednej osoby a vzdy musi ustupit niekto.
Som si najskor myslela ze pises o dalsich dnoch kedy su navstevy bezne, nie o 24tom
@anonym_autor na štedrý deň nechodime, mohol by sa muž aj na hlavu postaviť, ale tiež nechce, ani rodicia to nevyžadujú...ale na prvý, pripadne druhý sviatok ich chodime pozrieť, neviem si predstaviť, že by sme nešli pozrieť rodičov...teda uz len muzovych, moji už nežijú...
však si dupni. nejdem a hotovo.
Pockaj, to NA STEDRY DEN ???? No byt Tebou tak neustupim ani keby co. Ked sa ty dokazes prisposobovat tolke roky, tak by sa konecne musel prisposobit aj on. Netoci sa vsetko okolo jednej osoby a vzdy musi ustupit niekto.
Som si najskor myslela ze pises o dalsich dnoch kedy su navstevy bezne, nie o 24tom
@ivik4 ano na stedry den, ked on mi povie ze on mi k mojim rodicom nezakazuje ist.. ale ja nechcem ist ani k jeho ani k mojim. Chcem byt proste doma. A idealne bez nikoho len my 4ja.
úplne ťa chápem. vôbec to nemáme takto, ale to už je vekom a okolnosťami. deti nemáme (ide o druhé manželstvo/partnerstvo). svokrovci sú dvaja , cca 40km od nás. ale - katolíci, tak sa tam stále modlí, púšťajú sa omše, kázne a všelijaké cirkevné programy. ok, prežijem niečo, ale jedlo ledva , darčeky o ničom neriešia, aj to by bolo ok, ale v podstate sa nerobí žiadna vianočná rodinná atmosféra. že by sme spomínali, kecali, hrali hry. proste čumeť na bedňu a celý deň sa povaľovať.
my dvaja sme si urobili vianoce aj sami, všetko ok, ale odkedy zomrel pred 13r otec, tak ma to prirodzene ťahá k mame, aby nebola sama v dome, 150 km od nás. pár krát bola u sestry tu blízko, pozvali na Štefana aj nás, aspoň sme boli spolu dobrá rodinná partia, ale aj to bola raz mama tesne po operácii. Inak sa jej napriek pozvaniam, volaniam už nikde nechce trepať, lebo má dosť svojich diagnóz, je už dosť stará, obmedzená mobilita, tak je pre ňu najlepšia vlastná posteľ s madlom, vlastné wc, vlastné vychodené chodníčky. aj hygienické nároky a prejavy. ale trávime tu čas spoločne - či varenie, upratanie, jedlo si chystáme pestré a chutné ako sa dohodneme, pozeráme TV všetko čo sa nám páči pestrý program, hráme karty po večeroch a vidím ako mama ožíva a baví sa, príde ujo, sestra s rodinou a nevestou, zastaví sa sesternica s rodinou, sused, takmer každý deň je u nás živo a cirkevné programy nehučia celý deň (evanjelici).
zažívame pestré a veselé chvíle, rodinné, nie len modlenie.
za mojich veľa rokov si nepamätám, aby sme my ako nová rodina mama, otec a my dve so sestrou niekde behali a naháňali sa. Obe babky sa striedali u syna, dcéry a u nás, pekne ako najstaršie vinšovali staré zvyky a bola pohoda. nezažili sme vydieračky, lebo všetci to brali a chápali, že rodina má byť spolu, vytvárať si svoje súkromné spomienky ako jednotka, až potom sme napr. chodili vinšovať a na návštevy 25, a 26. alebo celý týždeň.
Takže si nastavte svoje vlastné pravidlá, naučte deti že vy ste hlavná jednotka , že vy máte svoje súkromie, svoje tradície, zvyky, jedlá, prechádzky či pozeranie rozprávok, hranie sa s novými darčekmi a hrami, fotenie, povaľovanie ako vám doma hrdlo ráči.
Áno, celá širšia rodina je veľmi dôležitá, ale krásne sa im venovať možete a stráviť s nimi čas aj o pár hodín či dní neskôr. Deti si budú viac a lepšie pamätať tie jednotlivé chvíle, krajšie spomienky, ako ked by ste sa mali tri dni naháňať, baliť a cestovať do bludu, meniť miesta pobytu ako vyhnanci hore dole po republike.
Nastavte si to ako vy štyria cítite, ty ako matka viac vytváraš teplo rodiny tak si trvaj na svojom. lebo len ty máš toho na hlave viac ako niekto iný.
@ivik4 ano na stedry den, ked on mi povie ze on mi k mojim rodicom nezakazuje ist.. ale ja nechcem ist ani k jeho ani k mojim. Chcem byt proste doma. A idealne bez nikoho len my 4ja.
@anonym_autor No tak jednoducho povedz, ze na Stedry den a 25.12. budete doma, 26.12. nech teda pridu svokrovci alebo vy pojdete k nim a k tvojim rodicom kedze je to 400km, mozte ist 27.12.to je sobota a ostat u nich kolko mozete/chcete. Povedz ze deti sa chcu aj pohrat s hrackami pri vlastnom stromceku. Pokial bolo babo v perinke, tak budiz to cestovanie 400km ved aj tak si neuvedomovalo nejake Vianoce ale cim su deti starsie, uz to vnimaju a treba si zacat budovat vlastne rodinne Vianoce, zvyky, aby mali pekne spomienky, Aj fotky pri vlastnom stromceku.
@anonym_autor ak to vníma, že mu zakazuješ ísť k rodičom (keď tvrdí, že on ti nezakazuje), prečo to tak vníma? Ako si mu to povedala?
Mame rodicov aj svokrovcov 500+km od nas. Odkedy mame deti, travime Vianoce sami u nas a k rodicom cestujeme 25. alebo 26. Ani som to neriesila, ze by sa niekto mohol urazit. Proste s detmi chceme nase Vianoce, nase zvyky, nase jedlo a nasu pohodu. U rodicov, aj u svokrovcov stedry den nie je o pohode, ale je tam nervozita.
Ked uz bolo starsie dieta vacsie, samo mi povedalo, ze nechce nikde chodit, lebo na Stedry den sa ma byt doma. Ake stare mate deti? Mozno keby si na muza sla cez deti, aby aj oni povedali, ze nechcu ist ani k svokre, ale chcu byt doma...
@anonym_autor ak to vníma, že mu zakazuješ ísť k rodičom (keď tvrdí, že on ti nezakazuje), prečo to tak vníma? Ako si mu to povedala?
@gab1sol neviem bolo to pred rokom. Teraz sme sa o tom este nebavili
neviem vysvetlit
že teraz vytvárate domov pre vaše deti, vytvorili ste novu rodinu
, žeby si chcela 24 byt doma,
prípadne k svokrovcom zbehnut na hodinu okolo ôsmej , v podstate zaniest darčeky
doma urobit atmosféru tak aby sa mu dalši rok nechcelo , skus najskôr že tento rok to urobme takto ..
nejak sa dohodnut,netlačit ,
chyba aj svokrovcov že to vyžaduju vynucuju si
Taj urobte kompromis. Tento rok doma na stedry vecer,k svokrovcom na druhy den. O rok mozte travit stedry vecer tam...a pod
Každé Vianoce sme doma. Mňa nikto nedonúti ísť niekam.
Dôvodov je milión. Od toho že chcem mať kľud po jedlo ktoré robím len ja také aké chcem. Môj šalát a kapustnica je len moja a nikto takú nemá.
Muž je na tom rovnako.
A je mi jedno či je niekto urazený. Mňa to netrápi.
@anonym_autor v prvom rade je tvoja povinnosť oznámiť všetkým stranám teda mužovi a deťom, tvojim rodičom a jeho rodičom že ste doma. Nevysvetľovat nic pripadne že máte toho dosť ste unavení a chcete byt doma v klude. Oznámiť treba aby nenakupovali jedlo aj pre vás.
Normalne by som mu len stroho oznamila ze po rokoch vianoc kedy bolo podla neho, budu tieto vianoce konecne podla mna nech je to fer. Nech si vyblakuje kolko chce

Ja nechodím, aj keď sa urazili, tak sme nešli, lebo sa tam necítim dobre.