icon

Ako zvládnuť prvé Vianoce bez blízkej osoby?

6. nov 2025

Prajem pekny večer, nastal november, dušičkový mesiac a je prvý po smrti maminky. Takto pred rokom este žila, bolo vsetko v pohode. Ked zomrie mama, zomrie vsetko. Bojím sa Vianoc, ako zvládneme bez nej a to som posledne roky s nou na Vianoce nebola. Ale bola tam pár dní pred nimi, vždy si zavolali aj 2x na Štedry den, bola a žila. Teraz je to tazke. Vianoce nemozem ignorovat, mám malé dieta. Každý mi hovori, že pre to dieta musím žit, to je moj zmysel, to viem, ale prvé Dušičky, prvé Vianoce, to bude velmi bolestivé. Najviac sa bojím pečenia, to ma naučila ona, zdobenia stromceka, ako dieta som zdobila s nou. Pred rokom na Vianoce sa jej stav zlepšil, to bol najkrajsi darcek. Dufala som, že este. Co už.

anonym_aa437c
6. nov 2025

@anonym_autor je mi to ľúto, ale život ide ďalej. Peč s dieťaťom a spomínaj, zdob s dieťaťom a spomínaj. Neupadaj, lebo naozaj ťa potrebujú. Si tiež mama. 🍀

hradnapani
6. nov 2025

prvy rok, prve sviatky su vzdy najtazsie. Urob si to tak, aby ta to co najmenej bolelo - skus nieco zmenit, napriklad v peceni vyskusaj nejaky iny recept, urob iny stromcek alebo inu vyzdobu. Mne takyto pristup velmi pomohol vysporiadat sa so smutkom zo sviatkov, ale kazdy z nas to ma inak. A potom dalsi rok som sa vratila do zabehnutych kolaji, ale aj tie netradicne vianoce mali svoje caro a nakoniec na ne spominam ako na pekne, hoci stale trochu smutne.

pink_lady
6. nov 2025

je mi to ľúto, ale, život ide ďalej. Tvoj život, život tvojej dcérky, tvojej rodiny.
4.11. 2024 som mala telefonát, v ktorom mi bolo oznámené, že moj ex, otec môjho staršieho syna, mal CMP - zajtra bude rok, čo zomrel. Bolo to, a je to stále ťažké nie len pre nášho spoločného syna, ten rok ubehol neuveriteľne rýchlo. Ale, stale mu opakujem.- život ide ďalej. A neviem, či tu zajtra budem, život je krehký a naozaj sa nemusím dožiť rána. Preto sa snažím žiť tu a teraz. Pre seba, pre deti, pre rodinu. Každý "tam" raz pôjde.

pink_lady
6. nov 2025

Myslím, že toto je najdôležitejšie pre pokoj duši prijať - svoju/našu smrteľnosť.

betulinka1
6. nov 2025

@anonym_autor prve Vianoce su vzdy bolestivé. Hlavne ak je smrt matky necakana nehoda. Nasa rodina sa dohodla (teta, bratranec a sesternica s rodinami), doma sa najedli a dali darceky skor a prisli k nam. Pre nas to bolo prekvapenie. Sedeli sme po celej obyvacke, na zemi, schodoch akoze 20 ludi a pozerali videa so spoločných akci, dovoleniek aj 20 rokov starych, smiali sa na spomienkach. Kazdy z nas povedal nieco pekne. A ja som im bola velmi vdacna a doteraz mam z tych Vianoc silnú spomienku. Aj teraz ked to to pisem, presne vidim kto kde sedel, bola tma, svietil stromcek a my sme vsetci pozerali na telku. Z mojej skusenosti skus vecer zavolat nejakych znamych, rodinu, kamosov, ze posedite. Nech je Vas vela a tvoje myslienky sa zamerajú na nieco ine.

anonym_31bed7
6. nov 2025

Tiez budu prve bez mamy, asi cely den preplacem hlavne ked bude to prázdne miesto za stolom. :( Ani piect neviem ako ona. Drzte sa

autor
6. nov 2025
@betulinka1

@anonym_autor prve Vianoce su vzdy bolestivé. Hlavne ak je smrt matky necakana nehoda. Nasa rodina sa dohodla (teta, bratranec a sesternica s rodinami), doma sa najedli a dali darceky skor a prisli k nam. Pre nas to bolo prekvapenie. Sedeli sme po celej obyvacke, na zemi, schodoch akoze 20 ludi a pozerali videa so spoločných akci, dovoleniek aj 20 rokov starych, smiali sa na spomienkach. Kazdy z nas povedal nieco pekne. A ja som im bola velmi vdacna a doteraz mam z tych Vianoc silnú spomienku. Aj teraz ked to to pisem, presne vidim kto kde sedel, bola tma, svietil stromcek a my sme vsetci pozerali na telku. Z mojej skusenosti skus vecer zavolat nejakych znamych, rodinu, kamosov, ze posedite. Nech je Vas vela a tvoje myslienky sa zamerajú na nieco ine.

@betulinka1 vsetci bývaju daleko a mne ta Moja rodina skoro celá vymrela..viaceri budu odcestovani. Ale v podobnom duchu sa konal jej pohreb.

autor
6. nov 2025
@anonym_31bed7

Tiez budu prve bez mamy, asi cely den preplacem hlavne ked bude to prázdne miesto za stolom. :( Ani piect neviem ako ona. Drzte sa

@anonym_31bed7 aj vy sa držte, je nás viac..to dáme.

anonym_b45d81
6. nov 2025

@anonym_autor Úplne Vám rozumiem. Mama je mama a chýbať bude vždy. Maminky nenahradí nikto.Ale žiaľ život musí ísť ďalej. Ja si to uvedomujem každý jeden deň a som vďačná, že tú našu ešte máme ❤🙏 Má už svoj vek a preto s ňou trávim veľmi veľa času, pretože viem, že už tu nebude dlho. Nechcem si to ani len predstaviť. Stačí, že som v detstve stratila otca .Zomrel pred mojimi očami. Bol na smrť mladý a nám sa zmenil život úplne.

anonym_7d7cf1
6. nov 2025

S maminou som žila, teda pri rodičoch. Hneď vedľa nich, bola som s nim každý deň. Mamina zomrela náhle, bolelo to neskutočne, zomrela začiatkom roka. Do konca roka odišiel aj tatino. Vianoce som sedela doma u nich, sama, púšťala som si vianočné pesničky, pozerala som si naše fotky a plakala som. Sú to tri roky. Dnes bývam v rodičovskom byte a Vianoce vyzerajú u mňa rovnako. Vlastne nielen Vianoce.

anonym_440f3d
6. nov 2025

@anonym_autor sme taki viaceri :( mne na Vianoce pred rokom umrel bracek :(

sandra19860
6. nov 2025

16.12. 2024 mi zomrel otec a 17.10. 2025 moja babka...znova tieto sviatky budú v inej smutnej atmosfére...

anonym_c31990
6. nov 2025

Akurat dnes sa syn pozastavoval,lebo videl parte 49r otca deti,co spolu chodia na zs,ze ho este vcera videl vysmiateho a dnes uz neni.Tie deti su este tak male,a uz nikdy neuvidia svojho vlastneho otca.
Je to take nespravodlive,ze este mlady clovek tak skoro umrie.Mali by ludia umierat aspon v 100vke a kazdy by sa jej mal tu dozit.

janinah
6. nov 2025

Neostala si sama na svete a toto poznanie ti pomôže.Poznam zenu,ktorá cez covid behom pár týždňov prišla o mamu,otca aj sestru a ostala sama.Každý raz odísť musí.Keď odisiel môj otec tak na prvé vianoce moja dcéra doniesla na usb kluci moju svadbu z 1993r.pretočenú zo starej VHS videokazety,o ktorej som myslela,ze je davno stratená.Tam rodičia,ujovia tety,bratranci mladí a vysmiati a už su roky v Nebi.Tak sme spomínali a plakali a popíjali vino...a pitom sme si pustili kazdoročnú Popelku.Spomienky ostanú kým my žijeme,ale život ide ďalej....chce to čas.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
pikachu999
7. nov 2025

Ja osobne by som kaslala celé Vianoce minimálne ten prvý rok..

kiki68
7. nov 2025

Vies co, vyber jej oblubene recepty a tie sprav, ako budes piect, mysli na nu, co by asi povedala, ako by to typicky komentovala, tie recepty, to je to dedicstvo, co mozes dat dalej, co robi tie babicky vecne, lebo kazdy vie, ze babicka a mamicka tam dala to a ono, to medzi riadkami je ta esencia duse. Zaroven to bude taka cest, uctis si ju a mozno aj nejake tety, co mala rada, co jej ten recept dali, ja si vzdy predstavim ako tam hore v nebi vykecavaju a komentuju to dianie. Casto o nich hovorim detom, syn so mnou pecie od 2 rokov a vzdy mu hovorim nejake take pikosky a zazitky s mojimi babkami. Muz to robi podobne. Maminky mame este tu, ale tieto veci pojdu dalej a to ma na tom celom vzdy vie potesit. Ze aj o tri generacie bude niekto vediet, ze babka Josefina robila ten recept takto a tym padom jej posolstvo pojde dalej. Prekonas to, len si treba veci ponat ako oslavu zivota a nie nejake definitivu.

autor
7. nov 2025
@anonym_440f3d

@anonym_autor sme taki viaceri :( mne na Vianoce pred rokom umrel bracek :(

@anonym_440f3d mne 2 dni pred, ale to už bude 21 rokov

anonym_c76460
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_440f3d mne 2 dni pred, ale to už bude 21 rokov

@anonym_autor mne celkom pomáha opakovať si že je prítomný ten človek aj keď ho nevidím 🥹

autor
7. nov 2025
@kiki68

Vies co, vyber jej oblubene recepty a tie sprav, ako budes piect, mysli na nu, co by asi povedala, ako by to typicky komentovala, tie recepty, to je to dedicstvo, co mozes dat dalej, co robi tie babicky vecne, lebo kazdy vie, ze babicka a mamicka tam dala to a ono, to medzi riadkami je ta esencia duse. Zaroven to bude taka cest, uctis si ju a mozno aj nejake tety, co mala rada, co jej ten recept dali, ja si vzdy predstavim ako tam hore v nebi vykecavaju a komentuju to dianie. Casto o nich hovorim detom, syn so mnou pecie od 2 rokov a vzdy mu hovorim nejake take pikosky a zazitky s mojimi babkami. Muz to robi podobne. Maminky mame este tu, ale tieto veci pojdu dalej a to ma na tom celom vzdy vie potesit. Ze aj o tri generacie bude niekto vediet, ze babka Josefina robila ten recept takto a tym padom jej posolstvo pojde dalej. Prekonas to, len si treba veci ponat ako oslavu zivota a nie nejake definitivu.

@kiki68 tak nejako prebehol jej pohreb, ako oslava života. Ked to porovnám s drastickým pohrebom mojho brata, tak nebe a dudy. Bola to skor oslava života, ako nejake bedakanie. Len že idu Vianoce, ktore ona milovala, no od roku, kedy sa mi tesne pred nimi na aute zabil brat už menej, ale aj tak. Este stastie, že sme nebývali spolu, moj bratranec musel po smrti svojej mamy v novembri odist daleko do exotiky na Vianoce a stále chodil von z domu, vsade ju videl, prvý rok určite.

kiki68
7. nov 2025
@anonym_autor

@kiki68 tak nejako prebehol jej pohreb, ako oslava života. Ked to porovnám s drastickým pohrebom mojho brata, tak nebe a dudy. Bola to skor oslava života, ako nejake bedakanie. Len že idu Vianoce, ktore ona milovala, no od roku, kedy sa mi tesne pred nimi na aute zabil brat už menej, ale aj tak. Este stastie, že sme nebývali spolu, moj bratranec musel po smrti svojej mamy v novembri odist daleko do exotiky na Vianoce a stále chodil von z domu, vsade ju videl, prvý rok určite.

@anonym_autor tak sprav to tak, aby to tiez bola oslava Vianoc na jej pocest.

autor
7. nov 2025
@kiki68

@anonym_autor tak sprav to tak, aby to tiez bola oslava Vianoc na jej pocest.

@kiki68 s tým bude mat problém zvysok rodiny. Oni to chcu mat tak a tak to bude. Ale mozem ja aspoň v duchu. Ostatní myslia, že sme sa rozlucili a už to bude 7 mesiacov, a každý raz zomrie a žit a ist dalej sa musí. Ale spravím, čo sa bude dat.

anonym_c76460
7. nov 2025
@anonym_autor

@kiki68 s tým bude mat problém zvysok rodiny. Oni to chcu mat tak a tak to bude. Ale mozem ja aspoň v duchu. Ostatní myslia, že sme sa rozlucili a už to bude 7 mesiacov, a každý raz zomrie a žit a ist dalej sa musí. Ale spravím, čo sa bude dat.

@anonym_autor mojej mame tak nedávno zomrel brat..no nedávno...2 roky sú to ale aj tak to bolí ako šľak pretože bol mladý..nám pomáha na Vianoce poobede keď máme navarené ísť sa prejsť na cintorín za najbližšími ( porozprávať sa ) , aspoň takto byť s nimi ...