Je hanba žiť v nájme?
Ahojte,
žijeme s partnerom v prenájme. Už sa pomaly blížime k tridsiatke a sme zatiaľ bez detí.
Občas sa pristihnem pri tom, že sa cítim zahanbená kvôli tomu, že žijeme v prenájme a nemáme vlastné bývanie. Rovesníci vlastné bývanie už majú, lenže viem, že im na bývanie prispeli vo veľkom rodičia, alebo bývanie od rodičov dostali. Obidvaja máme prácu a šetríme, kde sa dá. V živote sme neboli na dovolenke/predĺženom víkende, ja som ani nikdy nebola pri mori. Varíme len doma - aj to len cez víkendy, pretože cez týždeň nosím domov obed z práce v obedári. V podstate chodíme len na prechádzky. Keď niekomu spomenieme, že bývame v prenájme, tak vždy vzápätí príde otázka na to, kedy bude vlastné bývanie...a ja jednoducho neviem.
Je to naozaj hanba žiť v prenájme?
@anonym_autor Nie je to hanba, ale pre mňa je vlastne bývanie základ do života. Platiť niekomu nájom, nemať istotu do budúcnosti? Nie, ďakujem. Radšej maličké, ale vlastné. Vždy viem predať, ak by sa niečo dialo. Vlastné bývanie je istota.
Ja viem ze v dnesnej dobe je velmi tazko dat dokopy 10-20% ale pamataj, teraz trošku zamakať a bude lepsie. Ta hypoteka je rokmi mensia cast platu, najomne ti nikto casom nezníži. Skor naopak. Porozpravajte sa s partnerom co dalej, ci planujete svadbu, spolocbe byvanie, deti. Sikovny financny poradca ti poradi aj s chybajucimi %ami. Každopádne je skvele mat 20% a zbytok hypo.
@terezia74 neoplatí, lenže už len získať hypotéku je dnes ťažké - dávno nedávajú 100%
@anonym_autor Nie je to az take tazke ako sa hovori. Kde ste boli doteraz? Nie je hanba byvat v podnajme,ale ked si vezmes,ze to,co davas za najom,ste mohli davat na hypoteku. Byt vami tak hladam vlastne byvanie.
Navyše, pochybujem ,že v nájme si môžeš dovoliť to, čo vo svojom na hypo.
@mateson2004 a coze take by, si tam uz nemohli dovolit, sak si platia, mozu si tam v podstate robit co chcu,
@mateson2004 a coze take by, si tam uz nemohli dovolit, sak si platia, mozu si tam v podstate robit co chcu,
@klotildabazarik Môžeš si vymaľovať po svojom, zariadiť podľa predstáv komplet, poličky, vstavané skrine a munjin ďalších drobností podľa svojho vkusu?
@anonym_232908 no u nas na sk,take nehrozi.Uz nie su byty ako kedy si,vsetko uz je v osob.vlast.niekoho.Max.nejake socialne aj na ten je dlhy poradovnik.
@anonym_add5c0 ano, na sk to tak nefunguje. Tiez som.dlho nechapala, preco ludia v zahranici ziju v prenajatych bytoch. Ale okrem.ineho je to mentalita, na sk chcu ludia vlastnit, moct povedat " toto je moje", aj ked budu cely zivot splacat. A potom v 80 - ke maju konecne vlastny byt a nikto z deti ho nechce, lebo su v zahranici, v inom meste alebo chcu novostavbu.😁
@klotildabazarik Môžeš si vymaľovať po svojom, zariadiť podľa predstáv komplet, poličky, vstavané skrine a munjin ďalších drobností podľa svojho vkusu?
@abbey1 to su take prkotinky, akoze pravda ale nesla by, som do najmu kde nie je nábytok 😂
@anonym_add5c0 ano, na sk to tak nefunguje. Tiez som.dlho nechapala, preco ludia v zahranici ziju v prenajatych bytoch. Ale okrem.ineho je to mentalita, na sk chcu ludia vlastnit, moct povedat " toto je moje", aj ked budu cely zivot splacat. A potom v 80 - ke maju konecne vlastny byt a nikto z deti ho nechce, lebo su v zahranici, v inom meste alebo chcu novostavbu.😁
@anonym_232908 no do 80ky nikto nespláca hypotéku. Väčšina finančne gramotných ľudí ju majú vyplatenú skôr. Skôr je otázne, čo ostane tomu 80tnikovi, keď celý život žil v podnájme. Aby sme tu nemali o 40 rokov inváziu bezdomovcov v dôchodkovom veku, vďaka takým názorom ako si tu predviedla. Lebo na dôchodok už isto nebude mať nárok každý
@anonym_232908 žiadna banka neposkytuje hypo do 80-tky. Či tam niekto z dedičov bude alebo nebude chcieť bývať, netušíme, ale určite by finančne pomohlo speňažiť ho potom,.nie?
Nieje to hanba vôbec
@abbey1 to su take prkotinky, akoze pravda ale nesla by, som do najmu kde nie je nábytok 😂
@klotildabazarik no ale o to prave ide, že v nájme máš nábytok, ktorý si si ty nevybrala (ak j teda zariadený), vo svojom si dáš čo chceš, ako chceš, čo sa ti páči. Spomenutá farba stien, šatník/vstavaná skriňa podľa seba...
napíš vaše príjmy plus fixné výdavky. Ja rozumiem že nie každý zdedí, nemá každý rovnaký štart do života ale naozaj 18000€ aby nemali 2 ľudia v tomto veku, ktorí si ani nič nedoprajú mne príde divné. Ak ste nemali nejake skryté výdavky ohľadom zdravia alebo niečoho iného. Blížite sa ku 30-ke, takže rátajme 29 rokov. Robíte minimálne 5 rokov. To je 300€ ušetrených mesačne a mali by ste základ na ten 1-izbák. Dvaja pracujúci bezdetní ľudia, ktorí si nič nedoprajú toľko neušetria? Šfrb ste skúšali? Ja konkrétne by som radšej odišla aj na istý čas do zahraničia, nehnutelnosti lacnejšie nebudú, je ju najlepšie kúpiť čím skôr a urobiť preto všetko.
@anonym_autor nie nieje. Hanba je byť v 30-ke buď na ulici alebo stále u rodičov.
@klotildabazarik Prkotiny? Ok. Bývať v cudzom s cudzím nábytkom. Paráda
@anonym_232908 No a v tom bajnom zahraničí, zrazu často na dôchodku zistia, že ten nájom nie je z čoho platiť. 🙂
napíš vaše príjmy plus fixné výdavky. Ja rozumiem že nie každý zdedí, nemá každý rovnaký štart do života ale naozaj 18000€ aby nemali 2 ľudia v tomto veku, ktorí si ani nič nedoprajú mne príde divné. Ak ste nemali nejake skryté výdavky ohľadom zdravia alebo niečoho iného. Blížite sa ku 30-ke, takže rátajme 29 rokov. Robíte minimálne 5 rokov. To je 300€ ušetrených mesačne a mali by ste základ na ten 1-izbák. Dvaja pracujúci bezdetní ľudia, ktorí si nič nedoprajú toľko neušetria? Šfrb ste skúšali? Ja konkrétne by som radšej odišla aj na istý čas do zahraničia, nehnutelnosti lacnejšie nebudú, je ju najlepšie kúpiť čím skôr a urobiť preto všetko.
@anonym_b42312 Nemôžeš vedieť koľko zarábajú, čo ak má príklad ona 800 a muž 1000 spolu 1800 z toho 800 platia nájom, 300 dajú na benzín, 500 za stravu a čo ostáva keď sa niečo pokazí auto zubár a tým pádom neusetria nič. Keďže autorka nenapísala koľko zarábajú môžme len hádať.
@klotildabazarik Prkotiny? Ok. Bývať v cudzom s cudzím nábytkom. Paráda
@abbey1
Vo Svajciarsku sa prenajimaju len nezariadene byty, zariadene su na kradkodobe prenajimanie
@anonym_232908 žiadna banka neposkytuje hypo do 80-tky. Či tam niekto z dedičov bude alebo nebude chcieť bývať, netušíme, ale určite by finančne pomohlo speňažiť ho potom,.nie?
@huxy
Vo Svajciarsku mozes mat hypoteku aj na 100 rokov- na dlzku svojho zivota, funguje je tak ked zaplatis 35 % z principalu zvysok hypoteky mozes platit cely zivot len uroky co je super lebo ich uroky su okolo 2%.
Nie je to hamba do takmer 40 som bývala v nájme. Kúpili sme malý byt len pred troma rokmi, bohužiaľ na veľký sme nemali. Sme radi že máme aspoň niečo a bohužiaľ to pre tých mladých bude čoraz ťažšie. Ale pokiaľ je tá možnosť že môžeš ísť do vlastného tak určite by som išla. Určite máte niečo našetrené a na zbytok hypotéku. O tom že každý má svoje bývanie a ja nie som sa napočúvala. Ale nikto nespomenul, že ten a ten zdedil alebo tá a tá ho dostala od rodičov. A to ma brutálne sr...lo. Takže sme kúpili, no teraz počúvam že škoda že tak malý☹
@huxy
Vo Svajciarsku mozes mat hypoteku aj na 100 rokov- na dlzku svojho zivota, funguje je tak ked zaplatis 35 % z principalu zvysok hypoteky mozes platit cely zivot len uroky co je super lebo ich uroky su okolo 2%.
@anonym_bd8e4d ale ja bývam na Slovensku, téma sa týka bývania na Slovensku. Banka poskytuje hypo do max.70-tky.
Vo svete žije v podnájme väčšina ľudí. U nás je to stále zvláštne. Rozdiel je v tom, že v podstate splácaš hypotéku majiteľovi bytu. Ale niekomu to takto vyhovuje. Nie si viazaná na žiadnu nehnuteľnosť. V podstate si o niečo slobodnejšia.
Vo svete žije v podnájme väčšina ľudí. U nás je to stále zvláštne. Rozdiel je v tom, že v podstate splácaš hypotéku majiteľovi bytu. Ale niekomu to takto vyhovuje. Nie si viazaná na žiadnu nehnuteľnosť. V podstate si o niečo slobodnejšia.
@martinka13 sloboda v čom? Aj nehnuteľnosť na hypo sa dá predať a ísť inam. To nie je sloboda, skôr neistota pre mnohých, lebo žijeme na Slovensku a bavíme sa o Slovensku (teda autorka je na Slovensku).
@anonym_b42312 Nemôžeš vedieť koľko zarábajú, čo ak má príklad ona 800 a muž 1000 spolu 1800 z toho 800 platia nájom, 300 dajú na benzín, 500 za stravu a čo ostáva keď sa niečo pokazí auto zubár a tým pádom neusetria nič. Keďže autorka nenapísala koľko zarábajú môžme len hádať.
@anonym_83b8cb lenže 800€ nájom nie je bežná suma za nájom za malý byt. 500€ na stravu ak si varia doma je tak isto veľa, na to, ak majú malý prijem a priorita je šetriť na vlastné bývanie. 300€ na benzin je extrem, píšu že bývajú v meste, takže som takúto šialenú sumu nepredpokladala. My sme z dediny a za benzin nedáme ani tretinu z tejto sumy, ani 500€ na jedlo. Keď sa v ich meste pohybuje cena 1-izbáku okolo 90 tisíc tak to nebude bratislava ani iné veľké mesto, takže ani ten podnájom by nemal stáť toľko, čo píšeš. Ak si samozrejme nevybrali podnájom v peknej novostavbe, čo je v ich prípade blbosť.

@anonym_add5c0 niekto to spominal zahranicie. Ano, v zahranici je moznost byvat neobmedzene v prenajme, kedze okrem.sukromnych prenajimatelov, existuju mestske byty (tie su celkovo lacnejsie) a este su spolocnosti prenajimajuce byty a tu ludia ziju dlhodobo (dany byt si mozu kupit alebo ho mat prenajaty), dlhe roky, aj dochodcovia. A nikto sa za to nehanbi, je to tu uplne normalne. Ked som sa pytala suseda ( ma 70, zena 60, deti 25 a 23), ci nechcel byt kupit, kukal na mna, ze preco, o nic ss nemusi starat, ak sa nieco pokazi, len platit najomne.😃
@anonym_232908 no u nas na sk,take nehrozi.Uz nie su byty ako kedy si,vsetko uz je v osob.vlast.niekoho.Max.nejake socialne aj na ten je dlhy poradovnik.