Nechcem ísť na pohreb babky
Zomrela mi babka, nech to znie akokolvek kruto, nic to so mnou nerobi. Ona cely zivot uprednostnovala deti od maminej sestry, nikdy som ju preto nemala rada. Posledne roky som ju videla max 2 krat, vztah tam vobec nebol.
Mama mi vcera vecer volala, ze zomrela, bude pohreb. Ja zijem v zahranici, ale blizko, nie je problem prist, ale nechcem. Na pohreb sa chodi rozlucit s niekym, koho sme mali radi, nie? Mama to nevie predychat, ani ostatni.
Isli by ste, premohli by ste sa?
Je to smutne a nepochopitelne, ked stare mamy robili a robia rozdiely medzi vnucatami, nechapem to a nikdy taka nebudem! Tu dokonca deti dcer.. je to krute, starsie zeny by uz mali mat rozum a neublizovat, ale som naivna, viem. Inak suhlasim, ze ist kvoli mame, ak jej na tom zalezi.
@anonym_autor uplne ti rozumiem, mala som to podobne. Sla som len kvoli otcovi, aby mal podporu celej rodiny. Teda nie kvoli nej. Mas pravo sa rozhodnut ako chces a nikomu nic nemusis vysvetlovat. Za vas spolocny vztah je zodpovedna len ona - tazko si dieta vybuduje vztah s clovekom co ho prehliada. Takze nemaj ziadne vycitky.
A na matke ti záleží? S tou vzťah máš? Neísť na pohreb, lebo babka robila rozdiely je také detinské...tomu mŕtvemu je už jedno, kto na pohrebe bude a či vôbec nejaký bude
Nesla by som, nech sa smazi v pekle 😜
Podla mna sa ti len nechce cestovat. Tvojej mame zomrela mama, nech bola akakolvek. Boli by vhodne ist na pohreb.
Nešla som maminej mame na pohreb. A ani výčitky nemám. Urob ako chceš ty. Načo tie pretvárky? Ja by som sa nevedela pretvarovať. Tak ako som nebola na svadbe vlastného súrodenca, tak som nebola na pohrebe maminej mamy a ani vlastnému otcovi som na pohreb nešla. Neboli a nie sú to môjmu srdcu blízki ľudia. A je mi úplne jedno, kto si o tom čo myslel. Bolo to moje rozhodnutie a neľutujem.
Ak ti je jedno ze ta rodina ohovori,tak nechod.
@anonym_autor nesla. S ludmi mame byt ked ziju a ak tam nebol vztah tak na co. Mas ist, aby sa nepovedalo, alebo co povedia ludia? A doteraz nikomu nevadilo, ze o teba nemala zaujem? ked citam hlasky ako ,,lebo sa to patri". To kto toto vymyslel 😆 a mrtvemu je to uz aj tak sumafuk
@maminkadeticiek To mi je skutocne uplne jedno.
Bola som v podobnej situacii ,a nesla som.
Nikto ta donunit nemoze ,a mrtvemu je to jedno .
Sama sa pýtaš, že či by sme sa premohli
Takže kvôli niečomu ti to nieje jedno
A zrejme to bude kvôli tvojej mame
Takže áno kvoli nej choď
Bola to jej mama nech bola akakolvek a bolo by pekné aby si pri nej stála a nieeeee byť ako tvoja babka
Na pohreb sa chodi nielen ludom,ktorych sme mali radi. Je to aj forma vyjadrenia podpory a sustrasti pozostalym.
@anonym_autor Z úcty k vlastnej matke by som išla. Toto sú také chvíle, kedy žabomyšie vojny majú ísť bokom. Vytrestáš mamu, nie babku.
V pohode, ja som teraz tak "zatocila" s otcovou svagrinou. Vzdy len pindy, zazeranie, ohovaracky, odmlka, ignor. Ci prispejem na veniec-nie, ci ma maju nanho pripisat-nie. Adije... 🌠
Nesla... Na co sa pretvarovat, lebo sa to patri?rob ako to citis a nikdy nechod proti sebe. NIKDY..
@anonym_autor nechceš? Nechoď. Vec vybavená
@marhulka13 Dakujem. Ja uz som odpustila davno, ale vztah tam nebol, nejak ma to vobec netrapi/neboli. Na pohreb vobec nemam chut ist.
@anonym_autor tak ja som ukazkovy pripad,ktory ti rozumie ani nevies ako....
Moja babka mna doslova neĺubila...iba preto ze som dievca.okrem mna mala este 4 vnukov,vratane mojho brata.ja som jedina vnucka,cely zivot od malicka mi to davala jasne najavo.nekecam,este aj moja maminka koli tomu casto plakala.
Cize ta chapem a na tvojom mieste by som urcite nesla ked to tak proste citis.nemusis si nic vycitat.ja som mojej sice bola,lebo sme z jednej dediny a koli mame-pomohla som jej so vsetkym.no na pohrebe som nevyronila ani slzu.necitila som NIČ.
@anonym_autor Netreba v sebe živiť hnev, robíš zle len sebe. Treba prijať tak ako to bolo, babka mala na to tiež určite svoje dôvody a nezmeníš to. To je generácia čo vyrastala v neľahkých podmienkach v povojnových rokoch a to ich detstvo/mladosť zanechali stopy na nich. Babku tým nevytrestáš že nepôjdeš na pohreb ani že sa na ňu budeš hnevať, ale trestáš len seba a to hovorím ako vnučka čo toto tiež zažila od babky že jeden vnuk bol uprednostňovaní a so mnou a druhou vnučkou nejaký dobrý vzťah nemala.
@anonym_autor Netreba v sebe živiť hnev, robíš zle len sebe. Treba prijať tak ako to bolo, babka mala na to tiež určite svoje dôvody a nezmeníš to. To je generácia čo vyrastala v neľahkých podmienkach v povojnových rokoch a to ich detstvo/mladosť zanechali stopy na nich. Babku tým nevytrestáš že nepôjdeš na pohreb ani že sa na ňu budeš hnevať, ale trestáš len seba a to hovorím ako vnučka čo toto tiež zažila od babky že jeden vnuk bol uprednostňovaní a so mnou a druhou vnučkou nejaký dobrý vzťah nemala.
@anonym_ce24e9 prečo by seba tým trestala, keď nepôjde??? A nemyslím, že by chcela vytrestať babku. Však už nežije, akoby to akože chcela urobiť? 🤔
A nemyslím, že v sebe živí hnev. Len jednoducho nechce ísť. A nemá k nej žiadny vzťah. To je tak ťažké pochopiť? Ja by som sa nepretvarovala, len preto, aby ostatní neohovárali alebo mama nemôže predýchať.
Dôvody, prečo niekoho uprednostňovala alebo si nevytvorila vzťah k vnúčatám jednej dcéry? Žiadne rozumné dôvody neexistujú a u mňa by taký človek skončil.
@anonym_ce24e9 no ano, smoklit nad Vtakmi v trni, to hej, ake zobrat si z odrstrkovanej Meggy poucenie, tam slepacie mozocky nesiahaju... 🥀
@anonym_autor
nechoď ked nechceš. S babkou sa pokojne rozluc aj v duchu doma na gauci. Co si kto pomyslí a nerozdycha je ich problém! To oni len nechcú vidieť ako to vnímaš ty. Ja pohreby tiez neznášam, na babkinom som tiez nebola. Teda ale nie koli vztahu, mali sme sa radi. No som nastavena inak. Viem ze ide tam, kde jej je lepšie. Na pohrebe by na mňa doľahli emocie mojej mamy tiet a ujov. A ja by som tam bola bez slz. To by až potom bolo pohoršenie. A robila som tak, ze by som rovno uz mohla dat výpoveď. V praci na sezóny take nieco nehrozi, ze odist na 3 dni.
Je to posledna moznost ako sa s babkou rozlucit. Nech to bolo akekolvek. Ver ze ta mala rada. Hoc ty ju asi az tak nie.
Ja ked mi zomrela babka som bola v porodnici. Tak sa mi nedalo odist ale... dlho som to vstrebavala a prijimala. A aj kusok vycitala ze som sa nebola "rozlucit".
@maryetta
ale ved rozlúčiť sa mozes hocikde. Napriklad mne zomrela nedávno sesternica, bez šance aby som šla na pohreb. Mame male deti do 6 rokov, z toho jeden kojenec. Zijeme v zahranici, cesta minimalne 5 hodin, no nešlo to, ibak by som prišla.
A vies co? Prisla ona večer pred pohrebom 🙂 rozlúčiť sa.
Oni vedia, ze na nich myslíme ❤️
@anonym_autor Ja som mala podobnú, alebo sto krát horšiu.Bol to netvor .To peklo čo sme pri nej zažili by som nepriala nikomu. Preklínala mamu, zamykaja ored nami dvere ,chcela sa obesiť keď chceli naši id nej sa odsťahovať. Kvôli nej sme odišli a prišli o dom. A mama chodila ešte do nemocnice za ňou keď už bola na poslednom. A išli sme na pohreb všetci.
@anonym_autor
@anonym_autor Je to na tebe. Naša starká bola najhorší človek aké som za vyše 50 rokov stretla a na pohreb som šla.No mne by to nedalo ani spať aby som nešla. Tá by na nás uvalila kliadbu a chodila nás strašiť.
Ved to bola babka.... Mne je babka ako mama.... A stále žije hoci má 90 rokov.. Išla by som aj keby som bola v tramtarii..
Mama tvojej mamy.. Zaslúži si rešpekt aspoň a kvôli mame....
To babka ti nič vôbec nedala do života nevychovavala ta ved to je osoba ktorú si poznala dobrr.. Jasne ze musíš na pohreb
@anonym_autor nešla by som. Keď tak sa dobre najest na kare 😁
@marhulka13 Dakujem. Ja uz som odpustila davno, ale vztah tam nebol, nejak ma to vobec netrapi/neboli. Na pohreb vobec nemam chut ist.
@anonym_autor nesla by som
@maminkadeticiek to čo je za blbosť
Išla by som kvôli svojej mame. Veď jej zomrela mama - tak potrebuje podporu.. keď tebe zomrie mama, nebudeš chcieť aby napríklad bolo tvoje dieťa na blízku ako podpora blízkeho? Na pohreb sa nechodi len kvôli tomu kto zomrel, ale aj kvôli blízkym..

Šla by som kvôli mame,byť jej oporou. Pohreb je náročná udalosť a nie je to len o poslednej rozlúčke so zosnulým,ale aj o tom,že najbližšej rodine je vhodné poskytnúť psychickú podporu.
Mne keď zomrela mama,boli tam pri mne ľudia(moji kamaráti a kolegovia), ktorí ju nikdy v živote nevideli,a vôbec nepoznali (maximálne z občasnho rozprávania o nej)ale na pohreb prišli práve kvôli tomu,aby boli pri mne. A veľmi to pomohlo,už len to,že tam stáli,že mi stisli ruku a podobne.