icon

Všade dobre, no na Slovensku najhoršie

1. sep 2025

Nie je tak? Zobrať veci a isť čo najrychlejšie. Slovensko prinesie len depresie človeku a nie pokojní život.
Ps: Dakujem, že som sa mohol postažovať na Modrom konikovi milujem vás❤️. A negativne komentare od ludi, tí si môžu pobaliť veci a nastahovat k Ficovi. Lebo “Ja milujem Fica, to tam musite povedat,,

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
nini1978
1. sep 2025
@anonym_a34223

Zas tieto patetické divadelné scénky... A kolom dokola. Prosím vás snazne, už vážne choďte a žite si svoj sen. A môžte sa odtiaľ zo zdieľanej garsónky vysmievať nám sedlákom, čo tu zostávame v tejto diere. Ja vám prajem šťastnú cestu. Len už naozaj choďte.

@anonym_a34223 a prečo by mali niekam ísť?
Prečo by nemali dúfať v lepšiu budúcnosť pre vlastne deti ,keď chcú ostať v domovine?

tykat
1. sep 2025

@anonym_autor neviem kde zijes, ja mam okolo seba ludi ktori studuju, pracuju, pracovne rastu, kupuju byty, domy, maju hypoteky, aj si sporia, maju deti, ak chcu platia im skolky, skoly, kruzky, chodia na dovolenky, sportuju, vyletuju, chodia do divadla, oddychuju, stretavaju sa s priatelmi.
Uplne normalne si ziju, maju sa dobre a nikam neutekaju.
Ale jedno ti poviem, aj medzi nimi sa najdu taki co len nadavaju, vsetko zle, vsetko hnusne, vsade vidia bud rusofilov plochozemcov ci konspiratorov alebo progresivnych kaviarenskych povalacov. Ale toto nie je tym kde ziju ale povahou.

mateson2004
1. sep 2025
@gelifil

@katarinka289 jasne, to si ty s ucitelskym platom splatila hypo😀

@gelifil vieš čítať. Napísala, že manzel robí kúpeľne. Vieš koľko taky chlap zarobí, ak je dobrý. Poznám dvoch , termíny na a rok dopredu a zarábajú vynikajúco

nini1978
1. sep 2025
@lenkakravcova

@sara07 no a Nemci velia našim výrobným linkám.. kope firiem. V tej istej firme dostane Slovak a Nemec diametrálne odlišný plat, hlavne že potraviny, a už aj ubytovanie stoja narovnako. V komunizme bolo Slovensko otrokom Ruska. Ale každý to videl. Dnes sme otrokmi Eú a tvári sa to ako demokracia a sloboda 😀
História sa stále opakuje..

@lenkakravcova ty prestan písať bludy
Bez EU nemáš ani kanilazaciu pomaly (a dobehnúť poznatky,lebo Slovensko ani v 2025 nie je na 100%napojeme na kanalizačný systém)
Vazalmi EU?
Doštuduj si,koľko by sme mohli prijať a kolo odvádzať do Eu
Koľko prepačdnutxch eurofondov ,naschval zadržaných politikmi,koľko miliárd použitých ma mafiánske vily a súkromne účely,koľko peňazí použitých na fiktívne zveľadenie poľnohospodárstva a použitých od mafián z kalabrie(vdaka ficovi ) a môžem pokračovať čo aleluja
To ti ale nevadí…
Zbrojenie?
Predvolebná kampaň “ani jeden náboj na Ukrajinu” a kalinak co ma business v rezorte zbrojenia?
Nevadí?
Prečo nespomenies virtuózne krajiny ako Poľsko,ktoré využíva eurofondy pre zveľadeniu krajiny a zvyšovanie životnej úrovevne vlastného obyvateľstva?
Ano,nie všetko ,čo Európa rozhodne je správne,ale bez,by sme boli ako na Ukrajine pred vojnou!
Ty len zavádzaš a bludy píšeš
Nie,to nie ke “tvoj názor”-píšeš nepravdu
Tak ako v každej jednej téme !
My,keby nebolo fica,ny sme mali krajinu ma vysokej úrovni ,zbytočne to budeme popierať

anonym_6e8093
1. sep 2025
@nini1978

@anjelicek26 prosim ta,nechaj dane na chvílíu bokom a povedz,ci sa Nemecko rúti di minulosti,ktorú ani nepozná,teda poznáme ju my- a síce totality
Kde je všetko doslovne skorumpovane,kde sa budujú vily mafiánom z eurofondov,neexistujúci právny štát, žiadna specialna prokuratúra…v nemocniciach seru holuby na inkubátory,steny hniju v plesniach a na výmenu okien sa vyskladajú občania, ,kde ,keď sa proti systému postavíš,dostávaš vyhrážky a aj rodina,kde sa masakruje príroda,kde sú pri moci ľudia,ktori majú na krku neskutocne obvinenia,kde sa verejne vyjadrujú sarlatani ,chorí jedinci zrelí na kazajku,hoaxeri,kde sa spochybňuje veda,kde sa ničí dennodenne kultúra a šliape sa po našej histórii,kde sa mažú štátne sviatky spojené s prevratmi k lepšiemu,ďaleko od tmy …
Kde sa vládne drzosťou ,aroganciu,zlobou ,zastrašovaním? Kde sa huláka na novinárov,kde politik ma otázky odpovedá “s vami ja sa nebavím” “buďte ticho” a radšej ani nechcem pokračovať…
Naozaj sa cítiš v Nemecku podobne?
Ja žijem v Taliansku a aj keď je tu XY veci,ktoré nefungujú,to,čo sa deje na Slovensku po covide je niečo neslýchané a v živote by mi nenapadlo,že sa môže reálne podobný horor odohrávať!

@nini1978 je super ked sa ozve objektivne aj niekto "zvonku", s odstupom . Lebo my,co sa tu nemame dobre sme casto obvinovani, ze sme depkari a pesimisti,co chceme utekat z krajiny. Pritom,presne,ako pises, ved tu sa deju veci ako z hororu.

akje
1. sep 2025
@autumn1

@anonym_autor prečo by ma malo ísť pretrhnúť? Myslíš, že sa moja spokojnosť tu po tej správe zmení? Skôr po tej správe mi príde divné, prečo si založil(a) túto tému. Ja kebyže som niekde spokojná neriešim ako sa žije iným v cudzom štáte.

@autumn1 tiez kukam ako puk :D som zvedavá aký dôvod napíše :D

anonym_aea0d1
1. sep 2025

Prosím nespokojné ženy, zbavte nás týchto diskusii a konečne choďte prec.
Prejdite konečne od slov k činom, urobte to pre seba. Neviem pochopiť ako niekto môže stratiť celý život v krajine, ktorú neznáša. Totálny životný fail.

anonym_aea0d1
1. sep 2025

Nám ostatným je tu dobre a keby nebolo, dvíhame kotvy a nepíšeme o tom ani slovo na MK. To je uvažovanie zrelého človeka.

anonym_6e8093
1. sep 2025
@anonym_aea0d1

Prejdite konečne od slov k činom, urobte to pre seba. Neviem pochopiť ako niekto môže stratiť celý život v krajine, ktorú neznáša. Totálny životný fail.

@anonym_aea0d1 tak napriklad ja mam tuto krajinu rada. To co neznasam je ,ako ju ini ženu do pekla. A podla toho ako uvazujes sa zda, ze ty mas od osobnej zrelosti riadne daleko...

nini1978
1. sep 2025
@tykat

@anonym_autor neviem kde zijes, ja mam okolo seba ludi ktori studuju, pracuju, pracovne rastu, kupuju byty, domy, maju hypoteky, aj si sporia, maju deti, ak chcu platia im skolky, skoly, kruzky, chodia na dovolenky, sportuju, vyletuju, chodia do divadla, oddychuju, stretavaju sa s priatelmi.
Uplne normalne si ziju, maju sa dobre a nikam neutekaju.
Ale jedno ti poviem, aj medzi nimi sa najdu taki co len nadavaju, vsetko zle, vsetko hnusne, vsade vidia bud rusofilov plochozemcov ci konspiratorov alebo progresivnych kaviarenskych povalacov. Ale toto nie je tym kde ziju ale povahou.

@tykat a ti super úspešní ľudia ,medzitým ako chodia na dovolenky a šetria si a deti posielajú na krúžky a darí sa im…si aj všimli,kde sa uberá politika dnešnej koalície,ktorá schválne polarizuje národ ,ako sa zvyšujú náklady na život a znižuje kvalita sluzieb(platená z dani daň poplatníkov)

A všimli si,ako sa šliape po kultúre a ako sa ludom klame ? A akým vulgárnymi spôsobom sa vláda prihovára ludom?
Či oni sa o politiku nezaujimaju,či ako?

nini1978
1. sep 2025
@anonym_aea0d1

@anonym_aea0d1 nechapem,ako človek nemôže pochopiť,že ľudia sa nesťažujú na krajinu,ale na vládnutie mafie
My sme mohli byt úplne niekde inde,nebyť tej stoky,ktorá vládne

mira0611
1. sep 2025

@anonym_autor najprv zober krajiny, ako irak, iran, india, cina, syria....pozri si ake tam maju prava ludia, zeny, deti...a potom napis 1.vetu.

Nehovorim, ze je tu dobre aj ja vidim a viem, ze je lepsie vo AT, DE, Švajčiarsku..., ale ja žijem tu a mohlo by byt aj lepsie, ale aj horsie.
Mam strechu nad hlavou, pijem cistu vodu, mam elektrinu, pracu, zdrave dieta.
Ano, skoda ze mam hypoteku, nemozem si dovolit dovolenku a luxusne auto ...

Mam aj ja svoje dni, ale potom sa zamyslim nad sebou a nad tym, co vsetko mam, a za to mam byt vdacna, a nerozmyslat nad tym, co nemam.

anonym_aea0d1
1. sep 2025
@nini1978

@anonym_aea0d1 nechapem,ako človek nemôže pochopiť,že ľudia sa nesťažujú na krajinu,ale na vládnutie mafie
My sme mohli byt úplne niekde inde,nebyť tej stoky,ktorá vládne

@nini1978
O dva roky vo voľbách urobíš rozhodnutie pre iné smerovanie.

slovakboy
1. sep 2025
@anonym_a5121e

@anonym_d98058 niektori slovaci velmi radi vidia iba aké su príjmi v zahraničí ale náklady na život v zahraničí uz nerieši nikto! 🤦🏻‍♀️

@anonym_a5121e jasne že v zahraničí je vyšší prijem ale aj výdaje. Všade sa žije draho keď chceš byt stredná trieda danej krajiny. Ale je rozdiel v zivotnej úrovni v Nemecku a u nás. A stále ideme dole a okolité krajiny nás predbiehajú. Takže asi niečo nie je vporiadku a oprávnene sa autor sťažuje. Či vy Fico voliči ste nehromžili na Matoviča? Čo sa od vtedy zlepšilo? Nič. Ba práve naopak. Rapídne to ide dole.

nini1978
1. sep 2025
@mira0611

@anonym_autor najprv zober krajiny, ako irak, iran, india, cina, syria....pozri si ake tam maju prava ludia, zeny, deti...a potom napis 1.vetu.

Nehovorim, ze je tu dobre aj ja vidim a viem, ze je lepsie vo AT, DE, Švajčiarsku..., ale ja žijem tu a mohlo by byt aj lepsie, ale aj horsie.

Mam aj ja svoje dni, ale potom sa zamyslim nad sebou a nad tym, co vsetko mam, a za to mam byt vdacna, a nerozmyslat nad tym, co nemam.

@mira0611 byt vďačný je jedna vec
Porovnávať Slovensko,ktoré napredovalo veľmi dobre ,s krajinami ako Irak ,dokonca Sýria …radšej nekomentujem
Ale akceptovať situáciu rozkladu jedného štátu je do neba volajúce
To sa nedá rešpektovať

slovakboy
1. sep 2025
@mira0611

@mira0611 nik netvrdí že sme rozvojová krajina. Ešte neutekáme. Ale kritika vývoja smerovania či už politického alebo ekonomického je hádam očividne jasná a oprávnená. Táto vláda nič občanom neponúka. Žiadne ani len malé zlepšenie neprišlo.

tykat
1. sep 2025
@nini1978

@tykat a ti super úspešní ľudia ,medzitým ako chodia na dovolenky a šetria si a deti posielajú na krúžky a darí sa im…si aj všimli,kde sa uberá politika dnešnej koalície,ktorá schválne polarizuje národ ,ako sa zvyšujú náklady na život a znižuje kvalita sluzieb(platená z dani daň poplatníkov)

A všimli si,ako sa šliape po kultúre a ako sa ludom klame ? A akým vulgárnymi spôsobom sa vláda prihovára ludom?
Či oni sa o politiku nezaujimaju,či ako?

@nini1978
Super uspesni? Ved to su normalni ludia,nic vynimocne,ci hypoteka a dovolenka je znakom super uspechu?
Ti co ziju okolo mna si to urcite vsimaju ale asi sa im tu zije stale lepsie ako inde. Ja nejako politiku s priatelmi, susedmi ci rodinou velmi neriesim. Vobec na to nepride rec. Napr. Vobec nepamatam kedy sme rozoberali politiku v kulture, asi nikdy. A to chodim aj do divadla, aj na vystavy vytv.umenia,aj za historiou.
Naposledy na Betliari jednemu panovi co sa pytal ako to je tak pracovnicky povedali "neverte vsetkemu co vidite v telke, pridite tu medzi nas a uvidite, my si tu spokojne zijeme a pracujeme, len niekto chce silou mocou vyrobit nejaku kauzu".
A presne tento pocit mam uz dlho, politici sa snazia vyrabat kauzy, strasit, vyvolavat obavy,zufalstvo lebo do coho nas idu vtiahnut "ti druhi"... a je jedno ci koalicia ci opozicia.
Politika bola vzdy panske huncutstvo. Ak mi zasiahne do zivota tak ze tu nebudem chciet zit tak sa prestahujem, bez stazovania, bez nadavania. Zijem tam kde zit chcem, nikto ma nenuti tu zostat.

barny
1. sep 2025
@anonym_d98058

@barny jojooooooooooooooooooooooooo jasneeeeeeeeeeeeeeeee

@anonym_d98058 ano mam splatenu a nie sama 😁

kp7333
1. sep 2025
@tykat

@nini1978
Super uspesni? Ved to su normalni ludia,nic vynimocne,ci hypoteka a dovolenka je znakom super uspechu?
Ti co ziju okolo mna si to urcite vsimaju ale asi sa im tu zije stale lepsie ako inde. Ja nejako politiku s priatelmi, susedmi ci rodinou velmi neriesim. Vobec na to nepride rec. Napr. Vobec nepamatam kedy sme rozoberali politiku v kulture, asi nikdy. A to chodim aj do divadla, aj na vystavy vytv.umenia,aj za historiou.
Naposledy na Betliari jednemu panovi co sa pytal ako to je tak pracovnicky povedali "neverte vsetkemu co vidite v telke, pridite tu medzi nas a uvidite, my si tu spokojne zijeme a pracujeme, len niekto chce silou mocou vyrobit nejaku kauzu".
A presne tento pocit mam uz dlho, politici sa snazia vyrabat kauzy, strasit, vyvolavat obavy,zufalstvo lebo do coho nas idu vtiahnut "ti druhi"... a je jedno ci koalicia ci opozicia.
Politika bola vzdy panske huncutstvo. Ak mi zasiahne do zivota tak ze tu nebudem chciet zit tak sa prestahujem, bez stazovania, bez nadavania. Zijem tam kde zit chcem, nikto ma nenuti tu zostat.

@tykat presne si opisala naturu priemerneho Slovaka - nenarocneho Jozefa Maka, ktory mlcky prijima svoj osud. Nezaujima sa o veci verejne, veri tomu, ze vsetci kradnu a kazdy hrabe pre seba. Pokial ma co jest a pit, tak sa nestazuje. Nehlada suvislosti, nezaujima sa o politiku, necha veci plynut mlcky sa prizerajuc. A ked uz nebude pomoci, odide. Posledny nech zhasne. Amen.

nini1978
1. sep 2025
@tykat

@nini1978

@tykat no neviem…
Vyrobiť nejakú kauzu? Ten pan z Betliara vedel o Levoči niečo? Či tiez sa nezaujíma?
Olizovať zadnicu ruskému agresorovi a kydať na eu je tiez huncuctvo?

zuzu11166
1. sep 2025

@anonym_autor bez ohladu na politikov
Ved choď-na co silne reci,chces odist,tak chod
A nie som fanynka Fica

nini1978
1. sep 2025
@kp7333

@tykat presne si opisala naturu priemerneho Slovaka - nenarocneho Jozefa Maka, ktory mlcky prijima svoj osud. Nezaujima sa o veci verejne, veri tomu, ze vsetci kradnu a kazdy hrabe pre seba. Pokial ma co jest a pit, tak sa nestazuje. Nehlada suvislosti, nezaujima sa o politiku, necha veci plynut mlcky sa prizerajuc. A ked uz nebude pomoci, odide. Posledny nech zhasne. Amen.

@kp7333 proste tešiť da zo slnka a zo splachonia na hajzli je jedna vec
Ďakovať,že nie sme v syrii…
Druha je ale vidieť,kde je investovaný “nas pokrok”
Byt úplne spokojný,lebo si spomenies na splachovanie
A úspešne napredovanie inych eu krajín je predsa nepredmetne’
Tak treba spomínať len tie,ktore sú na tom mizernajdue ako my s máš vybavené’
A už nemozes menovať tie z eu,lebo sme posledni, spomenies vojnovú realitu ,alebo ešte Indiu a Irak,iran(kde demokraciu ešte ani nepočuli menovať )
Že sme my na chvíľu aj demokraciu zažili a že za ňu bojovali a život stratili ľudia…to nevadí,že nám ju teraz berú
Ved mame predsa hajzel so splachovaniim
A Adi nevedia,že Slovensko nemá 100% Napojenie na kanalizaciu
Ti,co este nemajú,nech sú vďační za slnko napr
No povedz

gelifil
1. sep 2025
@mateson2004

@gelifil vieš čítať. Napísala, že manzel robí kúpeľne. Vieš koľko taky chlap zarobí, ak je dobrý. Poznám dvoch , termíny na a rok dopredu a zarábajú vynikajúco

@mateson2004 viem, preto je irelevantne, ze ona je ucitelka...a tiez , ze bezne zarabajuci ludia su, co napisala

anonym_546e06
1. sep 2025

Na tieto blaboly uz mam alergiu, ved chod do DE a nechaj sa obohatit. Denne xxx utokov nozmi. Hlavne, ze nemci mkzu mat nozik s 4cm cepelou a engineers chodia s macetami. 🗡️🗡️🗡️

ahhola
1. sep 2025
@nini1978

@anjelicek26 prosim ta,nechaj dane na chvílíu bokom a povedz,ci sa Nemecko rúti di minulosti,ktorú ani nepozná,teda poznáme ju my- a síce totality
Kde je všetko doslovne skorumpovane,kde sa budujú vily mafiánom z eurofondov,neexistujúci právny štát, žiadna specialna prokuratúra…v nemocniciach seru holuby na inkubátory,steny hniju v plesniach a na výmenu okien sa vyskladajú občania, ,kde ,keď sa proti systému postavíš,dostávaš vyhrážky a aj rodina,kde sa masakruje príroda,kde sú pri moci ľudia,ktori majú na krku neskutocne obvinenia,kde sa verejne vyjadrujú sarlatani ,chorí jedinci zrelí na kazajku,hoaxeri,kde sa spochybňuje veda,kde sa ničí dennodenne kultúra a šliape sa po našej histórii,kde sa mažú štátne sviatky spojené s prevratmi k lepšiemu,ďaleko od tmy …
Kde sa vládne drzosťou ,aroganciu,zlobou ,zastrašovaním? Kde sa huláka na novinárov,kde politik ma otázky odpovedá “s vami ja sa nebavím” “buďte ticho” a radšej ani nechcem pokračovať…
Naozaj sa cítiš v Nemecku podobne?
Ja žijem v Taliansku a aj keď je tu XY veci,ktoré nefungujú,to,čo sa deje na Slovensku po covide je niečo neslýchané a v živote by mi nenapadlo,že sa môže reálne podobný horor odohrávať!

@nini1978

100 dni v Palerme😂
Skalpel v rukach bielej mafie😂
Vysetrovanie skoncilo, zabudnite😂

anonym_a5121e
1. sep 2025
@slovakboy

@anonym_a5121e jasne že v zahraničí je vyšší prijem ale aj výdaje. Všade sa žije draho keď chceš byt stredná trieda danej krajiny. Ale je rozdiel v zivotnej úrovni v Nemecku a u nás. A stále ideme dole a okolité krajiny nás predbiehajú. Takže asi niečo nie je vporiadku a oprávnene sa autor sťažuje. Či vy Fico voliči ste nehromžili na Matoviča? Čo sa od vtedy zlepšilo? Nič. Ba práve naopak. Rapídne to ide dole.

@slovakboy prepac, ale asi si môj príspevok nepochopil správne. A ja som práve Matoviča volila

mira0611
2. sep 2025
@slovakboy

@mira0611 nik netvrdí že sme rozvojová krajina. Ešte neutekáme. Ale kritika vývoja smerovania či už politického alebo ekonomického je hádam očividne jasná a oprávnená. Táto vláda nič občanom neponúka. Žiadne ani len malé zlepšenie neprišlo.

@slovakboy ja neviem, preco sa tu stazujete. Mate plnu pravdu, ale ked trebalo ist volit, tak 1 cast nesla, velka cast bola ficovym zastancom, a mala cast sa roztrusila medzi ostatnymi.
Mame, co sme si volili, aj si to zasluzime, lebo nikdy sa nepoucime. Nechceli sme Matovica, lebo Fico je lepsi.
Tak 23% dan je lepsia, bez danoveho bonusu je lepsie a teraz znova pride dalsia konsoladacia.

Len slov.lud nevidi, ze vlada setri na nich nie na sebe a absolutne by ma neprekvapilo, keby ho zvolili este raz.
Fico sa podakoval aj lekarom za zachranu zivota, tak ze ich skoro strcil do base.

tykat
2. sep 2025
@nini1978

@kp7333 proste tešiť da zo slnka a zo splachonia na hajzli je jedna vec
Ďakovať,že nie sme v syrii…
Druha je ale vidieť,kde je investovaný “nas pokrok”
Byt úplne spokojný,lebo si spomenies na splachovanie
A úspešne napredovanie inych eu krajín je predsa nepredmetne’
Tak treba spomínať len tie,ktore sú na tom mizernajdue ako my s máš vybavené’
A už nemozes menovať tie z eu,lebo sme posledni, spomenies vojnovú realitu ,alebo ešte Indiu a Irak,iran(kde demokraciu ešte ani nepočuli menovať )
Že sme my na chvíľu aj demokraciu zažili a že za ňu bojovali a život stratili ľudia…to nevadí,že nám ju teraz berú
Ved mame predsa hajzel so splachovaniim
A Adi nevedia,že Slovensko nemá 100% Napojenie na kanalizaciu
Ti,co este nemajú,nech sú vďační za slnko napr
No povedz

@kp7333
@nini1978 tak bojujte a hladajte problemy, ja som sa pre taky boj nenarodila. Mam dost beznych kazdodennych starosti, nepotrebujem este nadavat na politikov. Ja som tu uz viackrat pisala, zije sa mi fajn za kazdej vlady, kazda ma svoje kauzy. Jediny krat som rozmyslala o odchode z tejto krajiny ked bol pri moci Matovic. Ale nijako dramaticky som to neprezivala. A aj ti krikluni co po poslednych volbach balili kufre tu zostali, aspon ti ktorych poznam. A nadavaju dalej a balia kufre. Ich vec.
Aktualne lezim na krasnej plazi a uzivam si dovolenku a nicnerobenie. A tesim sa o par dni domov. Do prace, na kolegov, kamaratov, na zahradu a normalny bezny zivot. Mojim zivotom velmi nepohne ani 25% DPH ani danovy bonus ci platby u lekarov Roky sme s muzom makali aby to tak bolo. Chapem ze vela ludi to tak nema, na to su volby aby rozhodli. Lebo aktualne to vyzera tak ze vacsina sa ma za Fica a spol dobre. A je im jedno kde bude Donatellova busta ci kolko sa dalo za analyzu vakcin, pripadne ci dostanu danovy bonus.

diamand2326
2. sep 2025
@lenkakravcova

@anonym_0dc019 minule som pozerala že máme takmer 500.000 úradníkov. Šialené čísla. To všetko musí bežný občan živiť 😶

@lenkakravcova Tak si to pozri lepšie, resp. detailnejšie. To je celkový počet zamestnancov verejnej a štátnej správy dokopy. V tom počte sú nielen úradníci, policajti, učitelia, hasiči, lekári, sestry, kuchárky v škôlkach a ďalší iní, nie je to len kancelárska práca, ako sa to s obľubou poukazuje...