icon

Ak človek s VŠ robí prácu, ku ktorej VŠ netreba

stamara
2. jan 2019

Ahojte, mám na vás takú netradičnú otázku ... nakoľko niektorí členovia mojej rodiny majú podľa môjho názoru divné zmýšľanie. Po výške som si 2,5r. nemohla nájsť prácu kvôli tomu, že nikde nechceli absolventa ... takže som bola iba na absolventskej praxi a chodila som upratovať alebo som doučovala. Potom som nastúpila na materskú a po materskej sa mi podarilo zamestnať sa. Po necelom roku som zmenila prácu, pretože ma "známa" zavolala pracovať k nim do firmy s prísľubom, že mi po roku predĺži zmluvu a môžem si ísť kľudne na materskú (vedela, že ešte túžim po druhom bábätku) ... No bohužiaľ, podkopla mi nohy a nič mi neoznámila, len mi počas mojej PN poslala list o ukončení PP. Teraz som síce po operácii na PN, no hľadám si opäť novú prácu... Zaujímal by ma názor hlavne od tých, ktoré majú VŠ - pracujete aj bežne v obchode, za kasou, niekde za pásom ? Alebo sedíte len pekne v kancli v teplúčku .. teda máte "čistú prácu" ?? Totižto moja svokra sa v čase, keď švagriná nemala prácu, vyjadrila tak, že ona by ju neposlala robiť takú robotu ... že do obchodu :D Nechápem, veď je to práca ako každá iná ... Či ste tiež toho názoru, že my s VŠ by sme nemali robiť prácu takého to typu ? Príp. nejakého operátora a tak podobne ? Ako sa na to môže pozerať zamestnávateľ ? Že človek s VŠ sa hlási na miesto, kde ani vš netreba ?
Je pravda, že plánujem ešte 2. dieťa, ale kým otehotnejem, nechcem len sedieť doma na zadku a nič nerobiť :(
Ďakujem za názory ! 🙂

adalmba
5. jan 2019

Môj manžel je Ing. a ja mám iba výučný list. On pracuje v odborne kt. Vyštudoval aj ja a hádajte kto zarobí viac peňazí. Nie je všetko o škole ale aj o šikovnosti a to chodil o 7 rokov viac dlo školy ako ja. Ja už som dávno makala😉

pieksamaki
5. jan 2019

@stamara
Každý je tam kde sa svojimi schopnosťami a možnosťami chce dopracovať...ak sa chce aj dopracovať...každý začíname na inej štartovacej čiare...a nie je to o VS....výška ťa naučí iba trošku zodpovednosti...je to o povahe.vlastnostiah.huzevnatosti.stasti atď...
Mne by nevadilo robiť aj inú podradnejsiu...aj som robila..záleží či to berieš ako príjem peňazí a to čo robíš vo voľnom čase ako sebarealizáciu..alebo naopak

betina1984
5. jan 2019

Ja nemám VS a už 16 rokov sedím v teplucku v kancelárii.... 😁😁😁. Mám tu kolegyne ktoré sú mi podriadené a majú VS, ktoré im tu netreba. Každá povedala, že sú tu len na chvíľku, pár mesiacov, aby mali aspon aku taku prax, ale zostali, lebo ina práca sa im akosi nehrnie. Jedna je tam rok a druhá asi 4 roky.

pieksamaki
5. jan 2019

@mariejenka
Môžem sa spýtať,prečo je jeho otec nespokojný?
Ja chápem že ľudia s vyššími titulmi ako Mgr. To majú asi tak..aby bol pocit uznania alebo podobné...aby bol človek spoločnosťou ocenení....ale

yukki
5. jan 2019

@stamara v pohode. Ja mám Ing. PhD. a robím na pozícii vyžadujúcej maturitu.... A to som s oboma titulmi ešte aj pasla kone u Štátnych lesov, odrohovala jalovinu a v maringotke za rámom obloka sme mali zastoknute oznámenie o doktorate.... No dôležité je, aby ťa tá práca bavila ale aspoň trochu....

mariejenka
5. jan 2019

@pieksamaki presne pre to, obaja rodicia su pedagogovia,a hlavne otec ma taky pocit ze syn mal študovať do aleluja, ze ma na "viac" ...

veronice
5. jan 2019

Necitala som uplne uplne vsetko ale pridam skusenost ;) hlasim sa k tym ktori maju "pofidernu vs" a to socialna praca. V magisterskom studiu som si pridala specializaciu na manazment. Ak si niekto mysli ze ta skola je na h...o, tak len dostatocne neotvoril oci (ano, viem ze 90% ludi robi tu skolu len pre titul ale stale je tu tych 10% ktori to s tym studiom myslia vazne lebo aj toto povolanie je aj napriek mizernym platom dost potrebne - preto sa aj SP priamo nevenujem co ma dost mrzi - ale tu hypoteku z takeho platu by som nezaplatila....). No ale ine som chcela. Na soc praci dostanes zaklady prava, sociologie, ekonomiky, psychologie, v mojom pripade aj manazmentu, personalistiky, celych 5 rokov sme sa cvicili v komunikacii a jednaniu s druhymi ludmi co by podla mna velmi prospelo aj inym odborom. No a prave tieto zaklady vsetkeho mi pomohli v praci sa rychlo rozkukat, zapracovat, v pripade potreby pomoct uctovnicke, zastupit personalistku a podobne.... nehovoriac o tom ze som novu kolegynu po 5 rokoch na ekonomickej univerzite zoznamovala napr.s excelom a s nalezitostami dodavatelakych faktur... takze ozaj to nie je len o skole a aj pofiderna skola ti vie ponuknut v buducnosti moznosti ktore ked spravne vyuzijes, tak mozes robit co ta bude bavit. Ja som v tej praci neskutocne podrastla a tesim sa ze sa budem mat po materskej kam vratit.

Ak si nevies najst uplatnenie, mas dve moznosti - doplnit si studium roznymi nadstavbami a kurzami alebo odist z regiona. Alebo tretia mpznost ist pracovat mimo odbor. Ja som robila pol roka v knihkupectve kym som nasla pre mna vyhovujucu pracu. Nie je ziadna hamba robit s VS za pokladnou alebo za pasom. Nikto ti nemoze zakazat popri takejto praci hladat si dalsie moznosti.
Drzim ti velmi palce aby si si taku pracu nasla 🙂 Verim ze aj na teba niekde caka dobra pracovna prilezitost, hlavne to nevzdavaj 🙂
PS: mam za sebou aj studium ucitelstva a viem ako vie tato vs vytrapit tak to urcite nezahadzuj za hlavu

twinflame
5. jan 2019

@stamara Ruzomberok je vychod Slovenska?

pieksamaki
5. jan 2019

@mariejenka
Aha..rozumiem.. chápem...ale treba im častejšie pripomenúť..že je zdravie prednejšie...alebo tak🙂..ja neviem.mam aj kamošku s dvomi vysokými školami...ale známka sebareflexie nulová...niekedy zdravý sedliackym rozum postacuje...potom to závisí iba od toho čo ake potreby máme...

pieksamaki
5. jan 2019

@mariejenka
Lebo veď aj tu profesiu pedagóga vykonáva samotný rodič...ja by som bola na neho hrdá už aj za to že popri práci si dokončil školu atď...

zibi
5. jan 2019

@stamara ja len tolko k tej angline - ked mas zaklad, dost pomoze sledovat filmy a serialy v anglictine. Mne to dost pomohlo 🙂
Chcem ta trochu povzbudit v tom, aby si nestresovala. Nema kazdy talent na jazyky, tak ako nema kazdy na matematiku a ekonomiku.
Na najdenie prace treba aj kusok stastia, najma na vychode a vela robia aj znamosti. Nemusis ani jazyk vediet, ked mas dobreho znameho. Vychod je v tomto hrozny. Ale stale treba verit, ze sa daco dobre najde. Vela je to aj o stasti.

zibi
5. jan 2019

@pininka ono ked by si chcela studovat pedagogiku a specku, nemusis stale vysku
ono studuje sa aj na strednych skolach formou pomaturitneho studia alebo dialkove
mylsim ze v presove sa tak dda studovat specialna pedagogika , v kosiciach urcite tiez sa neico najde a tam sa tak vela neplati
v levoci sa da studovat dialkovo predsolska pedagogika a vychovavatelstvo a uplatnenie najdes. mam asi 4 kamosky, co vystudovali a ucia v materskej skolke. Proste za 2 roky vystudujes to co za 4, pretoze sa vynechavaju predmety klasicke a studuujes odobrne predmety a mas maturitu. POdla mna sa aj to oplati a napr. v levoci je ta pegecka velmi kvalitna skola uz dlhe roky. Netreba vsade len vs.
A neskusala si neikde ako socialdny pracovnik? domovy dochodcov, rozne denne stacionare, rehabilitacne centra pre mentalne postihnutych, rozne skoly specialne, vsetky potrebuju socialnych pracovnikov?

pininka
5. jan 2019

@zibi skúšala som všade, môj sen bol robiť v detskom domove, nikde ma ani nepozvali, všade mi odpísali že nemajú momentálne miesto. Ja mám všetko prelustrovane,kde sa čo sa študovať, ale mám skúsenosť že dievčatá ktore si robili len stredne pomaturitne štúdium nechcú veľmi brať, doslova ich berú ako rychlokvasky. Ja by som sa rada pustila do tej špeciálnej pedagogiky, preto som chcela ísť tam. Rozmýšľala som aj Levoču,ale mám tri deti a z logistického hľadiska,hlavne čo sa týka cestovania by to bolo dosť komplikovane.

zibi
5. jan 2019

@pininka viem, ze to mas prelustrovane, je to otras, ze ani v kosiciach nic nie je...nemate niekde nejake male centra pre ludi s MP, pripadne nieco co by sa dalo..treba skusat osobne chodit sa pytat, lebo osobny pohovor vela spravi, dohodnut sa s nimi na kratsom case, na dohode zatial .. len chod naozaj osobne

pininka
5. jan 2019

@zibi ja som teraz ešte na rodičovskej, ale máš pravdu, treba chodiť viac osobne.

zibi
5. jan 2019

@pininka drzim palce

pininka
5. jan 2019

@zibi ďakujem pekne

stamara
autor
5. jan 2019

@twinflame som z PRESOVA, RK je tam zle uvedene

majah212
5. jan 2019

@stamara skús si nájsť cez net nejaké doučovanie jazyka-zamerane len na komunikáciu.len ty a učiteľ a napr cez Skype môžete komunikovať o hocicom. Potrebuješ sa len dostať do toho a to sa dá len rozprávaním a počúvaním jazyka

jajka92
Autor odpoveď zmazal
eliska13
5. jan 2019

@adalmba samozrejme také kozmeticky, kadernícky, pedikúra, masáže zarobia viac ako chlap s VS a pekná práca bez stresu, extra veľkej potreby ďalšieho študovanie ako napr účtovníčka.

pallacinka
5. jan 2019

@stamara Ahoj, ja som tiež z Prešova, byvame tu iba niečo cez rok. Ja mám angličtinu skoro ako druhý materinský jazyk, posledných 15 rokov som študovala a potom pracovala len v angličtine. Ak by si chcela, môžeme sa niekedy stretnúť a podebatovať po anglicky, napríklad o deťoch pri “kocikovani” 🙂 V PO sú aj iné možnosti, ako si zlepšiť komunikáciu v cudzom jazyku, kaviareň Libresso organizuje večery, kedy každý stôl rozpráva jedným jazykom, alebo nedávno som videla oznam, že v knižnici býva raz za čas native speaker, s ktorým sa môžeš len tak porozprávať.

aadenka
5. jan 2019
namornicka
5. jan 2019

Baby, tu predsa nejde o to aká práca je viac, či podradna, či sa titulovani a študovaní ľudia vyvyšujú a pod. Každá práca je potrebná a každý pracovitý človek je hodnotný bez ohľadu akú prácu vykonáva. Podľa mna si skôr treba rozmyslieť akú prácu chcem robiť, či tam treba študovať alebo nie a podľa toho sa zariadiť. Jasne, že niekedy sa situácia a život zvrtne tak, že sa treba okolnostiam prispôsobiť. Ale je vás tu na môj vkus dosť s VS vzdelaním čo robíte (alebo sa chystáte) robiť rádovo nižšie kvalifikovanú robotu, proste ste rezignovali, to z tých riadkov cítiť. By ste sa divili, koľko sebavedomýh “idiotov” má dobrú robotu lebo sa proste odprezentuju a veria si. A vy vzdelané vesate hlavu. To z vás cítiť, to treba zmeniť.

aadenka
5. jan 2019

@namornicka suhlas, kazda praca je dolezita. Zaklad je mat radi, co robime, potom to na tej praci aj vidiet 😉

dasenka26
5. jan 2019

@stamara perfektná gramatika je vám nanič keď treba komunikovať plynule, a zamestnávateľa zaujíma hlavne to..ja zas tu gramatiku až tak dobrú nemám ale rada komunikujem ak je s kým🙂

zulumilo
5. jan 2019

Mne sa uz stalo, ze ma do danej prace nevzali a odovodnenie-nepotrebujeme cloveka s VS. nechapem dodnes.

4ocka
5. jan 2019

robim v metre, normalne dokladam, preberam tovar atd,.. cudovala by si sa kolko tam mame Vš, a aj ludi s Zš, proste, ucty platit treba, a sedenim doma to nepojde, ci s papuerom z vs ci bez, bez roboty tazko, a kazda praca na svoje... mne je zle z ludi napr z nasej recepxie, reklamacii kt by na odd robit nesli lebo podradna robota vykladat tovar! a jedna firma svokre by som ukazala kolko dostanes sedenim doma a aj za kasou zarobenymi peniazmi

dasenka26
5. jan 2019

@4ocka môžem sa spýtať? Ohľadom metra, keď som videla ponuky aj má zaujali len práca na 12h smeny a nočné, to pri deťoch nemôžem, tiež máte takéto smeny?

4ocka
5. jan 2019

@dasenka26 😁 zalezi ktore metro, ake oddelenie a veduci.. 12 su recepcia, prijem tovaru, ja som na oddeleni mlieka, mame len 8cky, vlastne vsetky odd su 8. a neviem ako kt metro funguje, my sme uz dual store, to znamena ze vychystavame zakaznikom objednavky, u mna na odd mame - R1(ranna 06:09-14:00-preceňovač, preberenie tovaru),R(08:00-16:00- picker/vychystavac), S(10:00-18:00 vykladac),O(14:00-22:00),N(22:00-06:00)
bud zlavnujes, preberach, chystas, vykladas😁 ale na S a R zalezi od veduceho odd oni mozu ziadat aj neskorej prichod.. a veduci ti vela spravi, ja nemam problem prist neskorej do prace, veduci chape, bud nadrobim v ten den alebo v iny, mozem ist skor, mozem cerpat P,D,PV, neni problem ocr,.. moj veduci ma dieta, chape, predtym som mala staru dievku kde deti kazia postavu a karieru, za Ocr ma potrestala, napr 5 mesiacov som dopredu hlasila operaciu oboch deti, ze 10 dni tam nebudem nech si vypocita zmenovku az neni zle.. kurvisko ked musim tak povedat mi dala odrobit 6 nocnych, 1den volna, 6 nocnych, 1 den volna a 5 rannych a potom na 10 dni očr!!!! jedine jej stastie bolo ze syn chytil anginu, zrusili mu zakrok a miesto 1 ocr mala rovno dve!
s mm sme robili obaja v metre, tak sme mali narok +- 1 hodina na vymenu, cize posunuta zmena.. ono vsetko sa da ked sa chce 🙂) odkial si?